ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ
0000006964
ΝΕΣΤΟΣ -ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ – ΒΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΟΣ – ΦΑΡΑΓΓΙΑ – ΔΑΣΗ – ΧΛΩΡΙΔΑ – ΠΑΝΙΔΑ .
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006964
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
ΝΕΣΤΟΣ -ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ – ΒΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΟΣ – ΦΑΡΑΓΓΙΑ – ΔΑΣΗ – ΧΛΩΡΙΔΑ – ΠΑΝΙΔΑ .
Περιγραφή Περιεχομένου
Οικολογικό ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της σειράς ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ, για τα φαράγγια και τα δάση της ΕΛΛΑΔΑΣ. Παρουσιάζονται πλάνα από τις προβαλλόμενες περιοχές. Παρουσιάζονται τα φαράγγια και τα δάση του ΝΕΣΤΟΥ. Γίνεται λόγος για τα σπάνια είδη άγριων ζώων, του οικοσυστήματος της περιοχής που τελούν υπό εξαφάνιση και ιδιαίτερα για τα αρπακτικά πουλιά. Αναφέρονται οι λόγοι συγκέντρωσης των αρπακτικών πουλιών στην περιοχή της ΔΑΔΙΑΣ και τονίζεται η ανάγκη προστασίας της περιοχής. Γίνεται ειδική αναφορά στο μαύρο γύπα και στον κίνδυνο εξαφάνισής του, αν δεν υπάρξουν προστατευτικά μέτρα για την παράνομη βόσκηση στο δάσος. Ακόμα, επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας της φύσης σε συνεργασία με τον ντόπιο πληθυσμό. Γίνεται αναφορά στον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ του ΒΙΚΟΥ, στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες αξιοποίησής του. Τέλος, παρουσιάζονται τα δάση των βουνών του ΓΡΑΜΜΟΥ και ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ του ΟΛΥΜΠΟΥ.
Τίτλοι αρχής. Παρακολουθούμε πλάνα από τα στενά του ποταμού ΝΕΣΤΟΥ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για το ΦΑΡΑΓΓΙ του ποταμού ΝΕΣΤΟΥ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα φυσικό μνημείο διεθνούς σημασίας. Τονίζει πως τα στενά του ΝΕΣΤΟΥ δεν είχαν μέχρι τώρα την προσοχή που τους άξιζε εκ μέρους του κόσμου. Από όλα τα φαράγγια της ΕΛΛΑΔΑΣ, μόνο η ΣΑΜΑΡΙΑ στην ΚΡΗΤΗ και ο ΒΙΚΟΣ στην ΗΠΕΙΡΟ είναι γνωστά. Επισημαίνει ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά στη διατήρηση του ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ. Ωστόσο, αυτό που λείπει είναι η σωστή εκτέλεση του σχεδίου και η υπαγωγή του στη γενικότερη ήπια ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τώρα γίνεται άλλου είδους ανάπτυξη, που καταστρέφει την κοίτη αφαιρώντας άμμο και χαλίκια.
00:02:29:00
Πλάνα από τα δάση της περιοχής του ΝΕΣΤΟΥ. Η αφηγήτρια μιλά για τα δάση του ΝΕΣΤΟΥ λέγοντας πως αυτό που απομένει από τα παραποτάμια δάση συντηρεί ένα εκπληκτικό οικοσύστημα με μερικά σπάνια είδη ζώων. Κάνει λόγο για τον ΚΡΑΥΓΑΕΤΟ, που είναι ένα από τα σπάνια πουλιά στην ΕΛΛΑΔΑ και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Στο πλάνο μας ένας αετός και η αφηγήτρια επισημαίνει ότι αυτός ο αετός είναι αρκετά ασφαλής όσο μένει στην καλά κρυμμένη φωλιά του. Αναφέρει πως η ζωή των αετών απειλείται από τους κυνηγούς και πως η νομική προστασία που υπάρχει δεν είναι αποτελεσματική. Στα δάση της ΔΑΔΙΑΣ, της ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ και του ΣΟΥΦΛΙΟΥ μπορεί να βρει κανείς 28 από τα 38 ευρωπαϊκά είδη αετών, γυπών και άλλων αρπακτικών πουλιών. Η περιοχή αυτή είναι ο πιο σημαντικός χώρος αναπαραγωγής για τα αρπακτικά πουλιά ολόκληρης της ΕΥΡΩΠΗΣ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο και για τα παραποτάμια ρεύματα που κυλούν ανάμεσα στις βραχώδεις πλαγιές, αποτελώντας ένα όμορφο τοπίο που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για φυσιολατρικό τουρισμό.
00:05:32:00
Πλάνα από τα δάση της ΔΑΔΙΑΣ-ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ. Η αφηγήτρια μιλά για τους νομικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν, όταν ανακηρύχθηκε ο χώρος ως καταφύγιο. Ο θησαυρός αυτός της φύσης δεν είναι μόνο χώρος αναπαραγωγής των αρπακτικών πουλιών, αλλά διαθέτει και θαυμάσια ποικιλία φυτών και ζώων. Πλάνα με ψάρια στα παραποτάμια ρεύματα του ποταμού.
00:06:17:00
Η αφηγήτρια τονίζει πως το κοινό έχει αρχίσει σιγά-σιγά και αντιλαμβάνεται ότι τα δάση παρέχουν ανεκτίμητες δυνατότητες αναψυχής, μόρφωσης και έρευνας. Παράλληλα, χρησιμεύουν και ως κατοικίες για τα άγρια ζώα.
00:06:46:00
Πλάνα από την βραχώδη περιοχή της ΔΑΔΙΑΣ. Η αφηγήτρια εξηγεί τους λόγους συγκέντρωσης όλων αυτών των αρπακτικών πουλιών στην περιοχή της ΔΑΔΙΑΣ. Οι βραχώδεις περιοχές από γρανίτη είναι ιδανικοί τόποι για ανάπαυση και φωλιά. Απαιτείται επειγόντως σωστή οργάνωση ολόκληρης της περιοχής, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες μέθοδοι για τη χρήση της γης και την προστασία της, τόσο στην περιφερειακή ζώνη όσο και στο κέντρο. Τονίζει πως η μεγάλη αντίφαση εδώ είναι ότι οι θησαυροί αυτοί της φύσης απειλούνται, όταν επιβληθεί νομική προστασία. Τέλος, επισημαίνει με ποιους τρόπους θα μπορούσε η πολιτεία να προστατέψει τα πολύτιμα αυτά πουλιά. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα με διάφορα σπάνια πουλιά.
00:09:34:00
Πλάνα με δάση από την περιοχή της ΔΑΔΙΑΣ. Βλέπουμε ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ (είδος γύπα).
00:10:00:00
Πλάνα από τις βραχώδεις περιοχές με γύπα. Η αφηγήτρια μιλά για το σπάνιο πουλί, το μαύρο γύπα. Αναφέρει πως υπάρχει διαρκής κίνδυνος τα ελάχιστα εναπομείναντα ζευγάρια των πουλιών να θανατωθούν, αν δεν υπάρξει ένας σταθερός και μακροπρόθεσμος τρόπος συμφιλίωσης με τους ντόπιους βοσκούς. Η βόσκηση της κατσίκας στο δάσος είναι παράνομη και για αυτό θα πρέπει τα προστατευτικά μέτρα να ενσωματωθούν στην αγροτική οικονομία. Παρακολουθούμε πλάνα με κοπάδια από κατσίκες να βοσκούν στο δάσος.
00:11:04:00
Διάφορα πλάνα από τα χωριά της ΔΑΔΙΑΣ και της ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η ΔΑΔΙΑ, η ΛΕΥΚΙΜΜΗ και τα άλλα κοντινά χωριά έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Η σύγκρουση μεταξύ διατήρησης της φύσης και τοπικών συμφερόντων είναι εμφανής. Το τοπίο είναι όμορφο και παρέχει άπειρες δυνατότητες για αναψυχή. Βαθμιαία, τα μικρά καλλιεργημένα χωράφια συγχωνεύονται με το δάσος, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της γης. Τονίζει πως ακόμη και στα χωράφια με τα στάχια μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα φυτά. Πλάνα με διάφορα λουλούδια και φυτά.
00:13:32:00
Πλάνα από το δάσος της ΔΑΔΙΑΣ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για το δάσος της ΔΑΔΙΑΣ, το οποίο προσφέρει δυνατότητες χαλάρωσης, περισυλλογής, ηρεμίας και μια αίσθηση κίνησης μέσα στο περιβάλλον. Πλάνα από υδάτινα ρυάκια. Τα σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών που αναπαράγονται εκεί είναι λόγος για να ανακηρυχθεί η περιοχή προστατευόμενη από το νόμο. Η αφηγήτρια τονίζει το σημαντικό ρόλο των ξεναγών και των φυλάκων για την προστασία των θησαυρών της φύσης. Επισημαίνει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η επιχείρηση διατήρησης της φύσης σε συνεργασία με τον ντόπιο πληθυσμό. Πλάνα με διάφορα φυτά και λουλούδια. Πλάνα από το δάσος της ΔΑΔΙΑΣ σε διάφορες χρονικές στιγμές της ημέρας.
00:16:42:00
Πλάνα με χωρικούς να ξεσταχυάζουν. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι το ΦΑΡΑΓΓΙ του ΒΙΚΟΥ έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός από το 1973. Βαθιές χαράδρες, ποτάμια και δασώδεις βουνοπλαγιές είναι τα χαρακτηριστικά της πολυτιμότερης περιοχής της ΠΙΝΔΟΥ. Παλιές πέτρινες γέφυρες σχηματίζουν κομψά τόξα που συνδέουν τη μια όχθη του ποταμού με την άλλη. Τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία πρέπει να προστατεύονται όπως και τα φυσικά. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ του ΒΙΚΟΥ δέχεται τουλάχιστον 10. 000 τουρίστες το χρόνο. Οι δυνατότητες της περιοχής, ωστόσο, δεν έχουν αξιοποιηθεί ανάλογα. Ενδιάμεσα παρακολουθούμε πλάνα από το φαράγγι του ΒΙΚΟΥ, καθώς και πλάνα με κοπάδια προβάτων. Η ΕΛΛΑΔΑ διαθέτει 10 εθνικούς δρυμούς. Συναγωνίζεται την ΕΛΒΕΤΙΑ και την ΙΤΑΛΙΑ σε κατακεφαλήν αναλογία πρασίνου.
00:18:35:00
Πλάνα από τα βουνά του ΓΡΑΜΜΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρει πως τα βουνά του ΓΡΑΜΜΟΥ, κοντά στα Αλβανικά σύνορα, έχουν αξιόλογα δάση που ελέγχονται από τη δασική υπηρεσία. Το κάψιμο των κλαδιών για ξυλάνθρακα ή το κόψιμό τους για να φάνε οι κατσίκες τα φύλλα, επηρέασαν άσχημα το δάσος.
00:19:53:00
Πλάνα από τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ του ΟΛΥΜΠΟΥ. Η αφηγήτρια μιλά για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ του ΟΛΥΜΠΟΥ. Ανακηρύχθηκε ΔΡΥΜΟΣ το 1938 και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται 35. 000 τουρίστες. Κάνει λόγο για τη θέση ΠΡΙΟΝΙΑ. Η οργανωτική του δομή είναι πενιχρή και απαιτείται ένα σωστό σχέδιο οργάνωσης. Ωστόσο, η περιοχή προσφέρει πολλές δυνατότητες για τουρισμό. Κάνει λόγο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τονίζοντας πως η πυκνή ομίχλη και η ψιλή βροχή μετέβαλαν την όψη του τοπίου. Υπολείμματα χιονιού και πάγου μαρτυρούν τις βαριές ΑΛΠΙΚΕΣ κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή του ΟΛΥΜΠΟΥ. Η ποικιλία της άγριας χλωρίδας προσελκύει επιστήμονες και ερασιτέχνες βοτανολόγους από όλο τον κόσμο. Αιωνόβια δένδρα κυριαρχούν στα ψηλότερα μέρη του δάσους. Πλάνα με διάφορα φυτά και λουλούδια. Για αιώνες παρέμενε ιερός και επικίνδυνος τόπος, όπου κανείς θνητός δεν μπορούσε να ανέβει. Ολόκληρη η πανίδα και η χλωρίδα προστατεύεται θεωρητικά, αλλά δυστυχώς οι κανονισμοί δεν τηρούνται αυστηρά. Η αφηγήτρια μιλά, επίσης, για το γυπαετό και τον ΕΛΑΤΟΣΤΑΥΡΟΜΥΤΗ. Τέλος, αφήνοντας το δάσος μπαίνουμε στην ΑΛΠΙΚΗ ΖΩΝΗ με τις πλαγιές της από ασβεστόλιθο. Ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν στις άλλες κορυφές και στο οροπέδιο των ΜΟΥΣΩΝ. Τα ειδικά φυτά του ΟΛΥΜΠΟΥ. Πλάνα από τις κορυφές με ομιχλώδες τοπίο. Καταλήγει πως ο ΟΛΥΜΠΟΣ είναι μνημείο της φύσης και του πολιτισμού και αποτελεί διαρκή πειρασμό για τους ορειβάτες. Πλάνα με ορειβάτες να κατεβαίνουν από την κορυφή του ΜΥΤΙΚΑ.
00:28:54:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: THOMAS SCHULTXE – WESTRUM
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – κείμενα:
THOMAS SCHULTXE-WESTRUM
Μίξη Ήχου:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αφήγηση:
ΧΑΡΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
Μετάφραση:
ΧΑΡΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
Επιμέλεια προβολής:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:10:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009