ΚΝΩΣΟΣ, Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ
0000006863
Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει το ιστορικό των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και επικεντρώνει την προσοχή του στις διαφορετικές προσεγγίσεις των αρχαιολόγων και των ανθρώπων που ενεπλάκησαν σε αυτό το σημαντικό πολιτιστικό εγχείρημα.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006863
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΚΝΩΣΟΣ, Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ
Χρονολογία Παραγωγής
–
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει το ιστορικό των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και επικεντρώνει την προσοχή του στις διαφορετικές προσεγγίσεις των αρχαιολόγων και των ανθρώπων που ενεπλάκησαν σε αυτό το σημαντικό πολιτιστικό εγχείρημα.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ εστιάζει στις ανασκαφές του ΕΒΑΝΣ στην ΚΝΩΣΟ και στην άποψή του για τον ΜΙΝΩΑ και τον ΜΙΝΩΙΚΟ πολιτισμό. Γίνεται αναφορά στην οικογένεια ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και ειδικότερα στον ΜΙΝΩΑ και τις πρωτοποριακές του απόψεις για την ΚΝΩΣΟ, εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του ΕΒΑΝΣ, αν και έκανε τις πρώτες ερασιτεχνικές ανασκαφές του πριν από εκείνον. Παράλληλα γίνεται λόγος για το δογματισμό που επικρατούσε έως τον 19ο αιώνα όσον αφορά τις γνώσεις για το απώτερο παρελθόν του ανθρώπου, το φόβο να καταλήξουν τα ευρήματα στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, την πτώχευση του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και τη διακοπή των ανασκαφών. Κατόπιν γίνεται λόγος για τις ανασκαφικές προσπάθειες, αρκετά χρόνια αργότερα, του ΕΒΑΝΣ, καθώς ήταν ο μόνος που κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια εκσκαφής για την ΚΝΩΣΟ, αγοράζοντας την περιοχή.
Τίτλοι αρχής.
00:00:51:00
ΣΟΥΠΕΡ: «ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ. ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Τ. Σ. ΈΛΙΟΤ», «ΜΥΘΟΣ 1ος»
00:01:03:00
Αρχαίες παραστάσεις, τοπία. Ο αφηγητής αναφέρεται στους μύθους που σχετίζονται με τον ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ.
00:02:27:00
Τοπία, ευρήματα, κτίσματα. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ανασκαφές του ΕΒΑΝΣ στην ΚΝΩΣΟ και την άποψή του για το ΜΙΝΩΙΚΟ πολιτισμό.
00:03:48:00
ΣΟΥΠΕΡ: «ΜΥΘΟΣ 2ος, οι δύο ΜΙΝΩΕΣ».
00:03:56:00
Βιβλία. Ο αφηγητής αναφέρεται στις απόψεις του ΕΒΑΝΣ για τον ΜΙΝΩΑ και στις πρώτες ερασιτεχνικές ανασκαφές που έκανε ο τελευταίος.
00:04:30:00
Πλάνο στο σπίτι και στη συνέχεια στη φωτογραφία του ΜΙΝΩΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ. Η συνθέτης ΜΑΡΙΕΛΛΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ, απόγονος του ΜΙΝΩΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ, ξεφυλλίζει παλιά χειρόγραφα, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο περιήλθαν στα χέρια της έγγραφα και τη γοητεία που ασκούσαν πάνω της.
00:06:55:00
Πλάνα ανθρώπων στο δρόμο, της εισόδου και των χώρων της ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ της Κρήτης, των χειρόγραφων του ΜΙΝΩΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ. Η καθηγήτρια-αρχαιολόγος ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ μιλά για τα συναισθήματά της κατά την πρώτη της επαφή με το χειρόγραφο και τη σημαντικότητά του.
00:08:53:00
Παλαιές φωτογραφίες του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, της οικογένειας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ, εικόνες της σύγχρονης πόλης, χειρόγραφα. Ο αφηγητής αναφέρεται στην οικογένεια ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και τον ΜΙΝΩΑ. Η αρχαιολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ, δίνει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν, τις σπουδές και τις μελέτες του.
00:10:52:00
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ στο γραφείο της, πλάνα από γκραβούρες. Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ αναφέρει τις προσδοκίες αρχαίων περιηγητών για τη χαμένη πόλη της ΚΝΩΣΟΥ.
00:11:54:00
Μεσαιωνικές απεικονίσεις. Ο αφηγητής αναφέρεται στο δογματισμό που επικρατούσε έως τον 19ο αιώνα σχετικά με τις γνώσεις για το απώτερο παρελθόν.
00:12:37:00
Αναγεννησιακές απεικονίσεις. Ο αφηγητής μιλά για τη στροφή προς την μελέτη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και τους μύθους που αναφέρονται στο ανεξιχνίαστο παρελθόν, το οποίο περιγράφει ο ΟΜΗΡΟΣ.
00:13:14:00
Παλαιοί χάρτες. Ο αφηγητής αναφέρεται στους μύθους που στην ΚΡΗΤΗ και στις προσδοκίες των ξένων περιηγητών.
00:13:37:00
Παλαιές φωτογραφίες των κατοίκων της ΚΡΗΤΗΣ. Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ αναφέρεται στις συνεχείς αποκαλύψεις αρχαίων ευρημάτων από αγρότες στην περιοχή όπου θεωρείτο, ότι βρισκόταν η χαμένη ΚΝΩΣΟΣ και την επιμονή του ΜΙΝΩΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ να κάνει ανασκαφές σε ένα τμήμα της περιοχής που δεν είχαν ποτέ βρεθεί τέτοιου είδους ευρήματα.
00:14:24:00
Γκραβούρες, παλαιές φωτογραφίες και απεικονίσεις του ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ και των αρχαιολογικών χώρων που ανέσκαψε, ευρήματα. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αποκάλυψη της ΤΡΟΙΑΣ και των ΜΥΚΗΝΩΝ από τον ΣΛΗΜΑΝ και την περίτρανη απόδειξη, ότι οι μύθοι του ΟΜΗΡΟΥ αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα.
00:15:31:00
Χειρόγραφα του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ. Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ αναφέρεται στις πρωτοποριακές απόψεις του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ για την ΚΝΩΣΟ.
00:16:05:00
Παλαιές φωτογραφίες και πλάνα από χειρόγραφα του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ. Ο αφηγητής περιγράφει τις ανασκαφές, τα ευρήματα και τις απόψεις του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ για τα ευρήματα.
00:17:20:00
Παλαιές φωτογραφίες. Ο αφηγητής εξηγεί, ότι η ΚΡΗΤΗ της εποχής εκείνης είναι ακόμα υποδουλωμένη και ότι υπάρχει φόβος να καταλήξουν τα ευρήματα στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Για το λόγο αυτό μετά από ενέργειες του χριστιανού διοικητή του νησιού ΠΑΣΑ ΦΩΤΙΑΔΗ διακόπτονται οι ανασκαφές. Αναφέρεται επίσης στην πτώχευση του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ, μερικά χρόνια αργότερα.
00:18:25:00
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ στο γραφείο της, παλιές φωτογραφίες. Μιλά για το όραμα του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ.
00:19:20:00
Ο αρχαιολογικός χώρος της ΚΝΩΣΟΥ σήμερα. Ο αρχαιολόγος ΚΟΛΙΝ ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤ, δείχνει χαραγμένο σε ένα βράχο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, έναν ΔΙΠΛΟ ΠΕΛΕΚΥ και στη συνέχεια εξηγώντας την άποψη του ΕΒΑΝΣ για τον λαβύρινθο, φωτογραφίζει. Ο αφηγητής αναφέρει την αντίθετη άποψη του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ.
00:21:19:00
Τοπία, παλαιές φωτογραφίες με τον ΕΒΑΝΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις αμφιβολίες του ΕΒΑΝΣ για τις υποθέσεις του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ.
00:21:48:00
Ο αρχαιολόγος ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ αναφέρεται στην πίστη του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ στη σημαντικότητα των ευρημάτων του, την ελπίδα του να βρεθεί συνεχιστής για το έργο του και την αγορά του λόφου της ΚΕΦΑΛΑΣ από τον ΕΒΑΝΣ.
00:22:26:00
Γκραβούρες, απεικονίσεις της εποχής, φωτογραφίες. Ο αφηγητής αναφέρεται στις διπλωματικές πιέσεις των ξένων προς τον Σουλτάνο, την παραχώρηση αυτονομίας στην Κρήτη, τις αντιδράσεις των Τουρκοκρητικών, τα αιματηρά γεγονότα τον Αύγουστο του 1898, τη σφαγή της οικογένειας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και την απώλεια όλων των μέχρι τότε ευρημάτων στις φλόγες.
00:23:58:00
Φωτογραφίες εποχής, χειρόγραφα, προτομές. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αυτονόμηση του νησιού, στο διορισμό του Πρίγκιπα ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ως Ύπατου Αρμοστή της ΚΡΗΤΗΣ, στην προσήλωση του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ στο μεγάλο του όραμα και τον νέο αρχαιολογικό νόμο.
00:24:48:00
Ο αρχαιολογικός χώρος της ΚΝΩΣΟΥ. Προτομή του ΕΒΑΝΣ, ξενάγηση του τουριστών στον αρχαιολογικό χώρο.
00:25:41:00
Ο αρχαιολόγος ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ αναφέρει, ότι ο μόνος που κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια ανασκαφής για την ΚΝΩΣΟ ήταν ο ΕΒΑΝΣ, αγοράζοντας την περιοχή.
00:25:54:00
ΣΟΥΠΕΡ: «Μύθος 3ος», «Ο άρχοντας της Κνωσού».
00:26:01:00
Φωτογραφίες εποχής του ΑΡΘΟΥΡ ΕΒΑΝΣ, του ΔΑΡΒΙΝΟΥ, της συζύγου του ΕΒΑΝΣ, των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ανασκαφή, των ευρημάτων και του αρχαιολογικού χώρου ή κάτοψής του. Ο αφηγητής μιλά για τη ζωή, τις σπουδές, τις ανησυχίες, τις ανασκαφές.
00:27:32:00
Φωτογραφίες εποχής, του αρχαιολογικού χώρου, δημοσιευμάτων του τύπου για τη μεγάλη αποκάλυψη. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ιστορικές συγκυρίες και τη σημαντικότητα των ευρημάτων.
00:28:13:00
Οικόσημο και πλάνα στη Βρετανική Αρχαιολογική σχολή στην ΑΘΗΝΑ. Ένας μελετητής κινείται στο χώρο. Ο φακός εστιάζει στις φωτογραφίες από άλμπουμ που ξεφυλλίζει.
00:29:29:00
Ο αρχαιολόγος ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ αναφέρεται στο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό της εποχής των ανασκαφών, το οποίο είχε «ανάγκη» έναν τέτοιο πολιτισμό και επηρέασε την άποψη που εξέφρασε ο ΕΒΑΝΣ για τον χαρακτήρα του ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Πλάνα με λεπτομέρειες των τοιχογραφιών της ΚΝΩΣΟΥ, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του ανακτόρου του ΜΙΝΩΑ, φωτογραφίες αρχαιολόγων και ευρημάτων από την ανασκαφή της ΚΝΩΣΟΥ. Στη συνέχεια αναφέρεται στα χαρακτηριστικά, τη φιλοσοφία της επιστήμης της αρχαιολογίας και τον τρόπο που οι άνθρωποι οφείλουν να την αντιμετωπίζουν.
00:31:33:00
Φωτογραφία εποχής του ΕΒΑΝΣ να κρατά και να παρατηρεί ένα ανασκαφικό, φωτογραφίες από την ανασκαφή, πλάνα από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, πλάνα από τις θαυμαστές τοιχογραφίες του παλατιού της ΚΝΩΣΟΥ και από ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ πολεμικές τοιχογραφίες. Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ αναφέρει, ότι λόγω των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, αλλά και του επερχόμενου Α Παγκοσμίου Πολέμου η θεωρία που πρότεινε ο ΕΒΑΝΣ για τον φιλειρηνικό, πολύχρωμο και άκρως αντιπολεμικό ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ήταν αναμενόμενη και καλοδεχούμενη.
00:33:27:00
Πλάνα τοιχογραφιών από τα παλάτια της ΚΝΩΣΟΥ.
00:34:24:00
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ αναφέρεται στην ειρηνική εποχή που αποκαλύφθηκε μελετώντας τις ανασκαφές, που εκδηλώνεται και στις αρμονικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στη ΜΙΝΩΙΚΗ Κρήτη.
00:35:22:00
Ο αρχαιολογικός χώρος της ΚΝΩΣΟΥ. Ξενάγηση. Ο αρχαιολόγος ΚΟΛΙΝ ΜΑΚΚΝΤΟΝΑΛΝΤ μας ξεναγεί στα ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ή αλλιώς τα ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ. Παρεμβάλλονται πλάνα εικονογράφησης των χώρων και της ζωής σε αυτούς από το περιοδικό «TIME».
00:36:56:00
Ο αρχαιολόγος ΚΟΛΙΝ ΜΑΚΚΝΤΟΝΑΛΝΤ εξηγεί την ευκολία του ΕΒΑΝΣ, αλλά ταυτόχρονα τη δική του δυσκολία να εντοπίσει στους χώρους του ανακτόρου την παρουσία του «ΗΓΕΜΟΝΑ της ΚΝΩΣΟΥ».
00:37:47:00
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ καταθέτει την άποψη του ΕΒΑΝΣ για τον τρόπο που αποκωδικοποιούνται οι μύθοι της αρχαιότητας μέσα από τα ευρήματα και συγκρίνει με την άποψη του ΣΛΗΜΑΝ, που σταδιακά, αν και κατέκρινε, αποδέχτηκε.
00:39:01:00
Ο αρχαιολόγος ΚΟΛΙΝ ΜΑΚΚΝΤΟΝΑΛΝΤ κινείται στους σκοτεινούς χώρους του Παλατιού και στη συνέχεια στους χώρους του ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ, τις τοιχογραφίες και τα ευρήματα του οποίου φωτίζει με ένα φακό. Εστιάζει σε μια γυναικεία μορφή και αναλύει.
00:41:54:00
Ο αρχαιολόγος ΚΟΛΙΝ ΜΑΚΚΝΤΟΝΑΛΝΤ στην αίθουσα του Θρόνου. Εξηγεί σχετικά με τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί για την παρουσία «ηγεμόνα» στην ΚΝΩΣΟ και στον τρόπο που διοικείται το ανάκτορο.
00:43:36:00
Ο αρχαιολόγος ΚΟΛΙΝ ΜΑΚΚΝΤΟΝΑΛΝΤ κινείται προς τους εξωτερικούς χώρους του Ανακτόρου, όπου δεσπόζει το μνημείο-έμβλημα της ισχύς του ΜΙΝΩΑ. Γρήγορα πλάνα με τις εναλλαγές των τουριστών στους χώρους του Ανακτόρου. Παρεμβάλλονται πλάνα με ασπρόμαυρες εικόνες του χώρου, όπως τον αποκαθιστά ο ΕΒΑΝΣ. Πλάνα από το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ που στεγαζόταν στο παλάτι της ΚΝΩΣΟΥ, από την προτομή του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο.
00:45:32:00
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ αναφέρεται στα εσωτερικά αίτια που ωθούν έναν αρχαιολόγο να αναζητά ασταμάτητα μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους την αλήθεια μιας εποχής, κάνοντας λόγο για τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ. Πλάνο με φωτογραφία του ΕΒΑΝΣ στην Αίθουσα του Θρόνου του ΜΙΝΩΑ.
00:46:19:00
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ, αρχαιολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρεται στην παρουσία των ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και ΕΒΑΝΣ στην ΚΝΩΣΟ και τη συμμετοχή του καθενός στην αποκάλυψη αυτού του Πολιτισμού. Εστιάζει κυρίως στη μεταφυσική σχέση που δένει τα οράματα των δυο ανδρών. Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες των δυο ανδρών.
00:48:03:00
ΣΟΥΠΕΡ: «ΕΠΙΜΥΘΙΟ», «ΠΟΙΗΣΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΤΙ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.
00:48:15:00
Πλάνο ενός ηλικιωμένου Κρητικού με τη φλογέρα του σε στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου. Στη συνέχεια πλάνα των επισκεπτών να περιηγούνται στους χώρους της ΚΝΩΣΟΥ. Ακούγεται ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ να αναφέρεται στη σημαντική και μη αναστρέψιμη παρέμβαση του ΕΒΑΝΣ στην ΚΝΩΣΟ.
00:50:54:00
Πλάνα του αρχαιολογικού χώρου την ώρα του δειλινού.
00:51:42:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογία, αρχαιολόγος, Μινωικός Πολιτισμός, μινωικό ανάκτορο, Κνωσός
Αναφορές
ΑΡΘΟΥΡ ΕΒΑΝΣ, αρχαιολόγος
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΑΚΑ, αρχαιολόγος
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΓΚΙΛΙΒΡΑΙΗ, αρχαιολόγος
ΚΟΛΙΝ ΜΑΚΚΝΤΟΝΑΛΝΤ, αρχαιολόγος
ΜΑΡΙΕΛΛΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ, συνθέτης
ΜΙΝΩΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ, έμπορος
ΜΙΝΩΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ, αρχαιοδίφης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΗΤΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΝΩΣΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Σκηνοθέτης:
ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΠΕΠΗ ΦΑΡΑΚΛΙΩΤΗ
Φωτογραφία-Σκηνοθεσία:
ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ
Μοντάζ:
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Αφήγηση:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ
έρευνα:
ΑΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Graphics:
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ
Ευχαριστίες:
ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ASHMOLEAN ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
ΤΗΝ ΚΓ ΕΦΟΡΙΑ ΠΡΟΙΣΤ/ΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΝΩΣΟΥ
ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ
ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΕΙΣΤΡΟ»
ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ»
και τους
ΘΑΝΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
ΤΖΟ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ
ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΚΙΣΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΑΝΤΡΕΑ ΣΑΒΒΑΚΗ
GERAID CADOGAN
ΑΝΤΩΝΗ ΖΩΗ
ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ
ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
ΤΖΕΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΜΑΝΟ ΦΩΣΚΟΛΑΚΗ
ΜΑΝΩΛΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ
DON EVELY
ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΕΝΤΗ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:17:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009