Κωδικός Τεκμηρίου
0000006783
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΣΤΑ
HELENE CIXOUS
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο περιλαμβάνει τη συνέντευξη της θεωρητικού, συγγραφέα, καθηγήτριας Πανεπιστημίου ΕΛΕΝ ΣΙΞΟΥΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Παρουσίαση του έργου της HELENE CIXOUS (ΕΛΕΝ ΣΙΞΟΥΣ), στην εκπομπή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, η οποία είναι δοκιμιογράφος, θεατρική συγγραφέας και καθηγήτρια του πανεπιστημίου ΒΕΝΣΕΝ με αντικείμενο τα γυναικεία ζητήματα. Η ΣΙΞΟΥΣ εξηγεί γιατί αισθάνεται ότι δεν ανήκει αποκλειστικά στο γαλλικό πολιτισμό, μιλάει για τη λογοτεχνική της κατάρτιση που είναι κατεξοχήν αγγλική και τη μελέτη της, κυρίως γερμανικών κειμένων. Κάνει λόγο για το φεμινισμό και εξηγεί γιατί δε δήλωσε ποτέ φεμινίστρια, παρά το γεγονός ότι έχει μελετήσει πολύ τις σεξουαλικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Στη συνέχεια, μιλάει για την αρνητική θέση της απέναντι στον πόλεμο, με έμφαση στον πόλεμο Ισραηλινών-Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντάς τον ανθρώπινο αίσχος και δηλώνοντας ότι ελπίζει στην αποκατάσταση της ειρήνης. Αναφέρεται στον εθνικισμό και στο ρατσισμό λέγοντας ότι είναι η ιστορική κατάρα της ανθρωπότητας, μια κατάρα καταδικασμένη να εγκαταλειφθεί ιστορικά μέσα στο χρόνο. Τέλος, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει γενικά μια αμοιβαία ειρήνη, αφού αυτό είναι άλλωστε και το θέμα της τραγωδίας, της ιστορίας που διηγείται ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:05:00
Τίτλοι εκπομπής.
00:01:31:00
Στο πλάνο μας φωτογραφίες από το εσωτερικό ενός βιβλίου.
00:01:58:00
Στο πλάνο μας η HELENE CIXOUS, η οποία βρίσκεται στο σπίτι της. Κρατάει μια μαριονέτα, μιλάει και παίζει μαζί της.
00:03:12:00
Βλέπουμε ένα βιβλίο της και τον ΓΙΩΡΓΟ ΒΕΛΤΣΟ να έχει φτάσει στο σπίτι της.
00:03:47:00
Τίτλος με το όνομα της καλεσμένης στην εκπομπή.
00:03:55:00
Βλέπουμε στα χέρια του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΤΣΟΥ το βιβλίο που του είχε δώσει με μια αφιέρωση.
00:04:04:00
Στο πλάνο μας ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ, ο οποίος προλογίζει την HELENE CIXOUS κάνοντας και βιογραφικές αναφορές.
00:06:28:00
Το πλάνο μας κινείται μέσα στο σπίτι, μέχρι που εστιάζεται στα βιβλία της.
00:06:45:00
Έχουμε στο πλάνο μας την HELENE CIXOUS, η οποία μιλάει για το ρόλο του τηλεφώνου που στην ουσία ανήγγειλε το τέλος της επιστολής. Η ίδια λατρεύει το τηλέφωνο, γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, ακούς στο εσωτερικό σου τη φωνή του αλλού. Επίσης θέτει το μεγάλο θέμα της κώφωσης, πάνω στο οποίο έχει γράψει κι ένα βιβλίο για τον ΜΠΕΤΟΒΕΝ. Ακόμα μιλάει για την τηλεόραση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, ενώ μπορεί να κάνει πολύ ωραία πράγματα, στην καθημερινή της χρήση, όμως, γίνεται βίαιη και παράγει με παράδοξο τρόπο μια καταστολή και μια ισοπέδωση της φαντασίας. Ακόμη, κάνει αναφορά και στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ εικόνας και φωνής, υποστηρίζοντας τη διαχρονική αξία των μαγνητοφωνήσεων.
00:10:47:00
Στο πλάνο μας δύο φωτογραφίες ασπρόμαυρες με ένα ζευγάρι νεόνυμφων κι ένα παιδάκι, που περιλαμβάνονται σε ένα βιβλίο της.
00:10:54:00
Το πλάνο εξωτερικό ασπρόμαυρο με κίνηση πεζών κι ένα λεωφορείο με μικρά παιδιά.
00:11:19:00
Στο πλάνο η HELENE CIXOUS και η οποία εξακολουθεί να μιλάει για τη λειτουργία της τηλεόρασης.
00:12:24:00
Πλάνο προφανώς από ταινία, όπου βλέπουμε μια κούκλα να κινείται πάνω σε στέγη και φτάνοντας στην άκρη να ικετεύει το Θεό για βοήθεια.
00:13:20:00
Στο πλάνο μας η HELENE CIXOUS. Παράλληλα, ακούμε τον ΒΕΛΤΣΟ να κάνει αναφορά στη στιγμή του θανάτου του ΝΙΚΟΥ ΠΟΥΛΑΤΖΑ, ο οποίος ήταν φίλος της HELENE CIXOUS. Η ίδια μιλάει για τον ΠΟΥΛΑΤΖΑ και τη φιλία τους, μιλάει ακόμα για τη φιλία της με τη γυναίκα του και τις αφορμές που δόθηκαν για τις περαιτέρω δραστηριότητές της και τη φιλία της με τον ΦΟΥΚΩ.
00:19:19:00
Στο πλάνο μας μια από τις σκηνές της θεατρικής παράστασης «Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» από το Θέατρο του Ήλιου σε σκηνοθεσία της ΑΡΙΑΝ ΜΝΟΥΣΚΙΝ και σε διαλόγους της ΕΛΕΝ ΣΙΞΟΥΣ.
00:21:09:00
Στο πλάνο μας το θεατρικό έργο «ΑΤΡΕΙΔΕΣ» από το Θέατρο του Ήλιου, όπου η HELENE CIXOUS ξεφυλλίζοντας εξηγεί πώς γράφτηκε το έργο και γιατί η ΑΡΙΑΝ ΜΝΟΥΣΚΙΝ το ονόμασε «ΑΤΡΕΙΔΕΣ», παίρνοντας κομμάτια από το έργο του ΕΥΡΙΠΙΔΗ και του ΑΙΣΧΥΛΟΥ. Μιλάει ακόμα για την τεχνική του Θεάτρου του Ήλιου που βασίζεται στο μακιγιάζ.
00:24:37:00
Στο πλάνο μας ο ΒΕΛΤΣΟΣ, όρθιος, ο οποίος μιλώντας και ελληνικά σχολιάζει το μέρος της παράστασης που ήταν οι ψεύτικες ανασκαφές.
00:25:04:00
Η HELENE CIXOUS μιλάει για τη μετάφραση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ όπου προσπάθησε να μην υπάρξει απόκλιση.
00:27:08:00
Στο πλάνο μας το θεατρικό έργο «ΑΤΡΕΙΔΕΣ».
00:27:19:00
Ενώ στο πλάνο μας έχουμε την HELENE CIXOUS ακούμε τον ΒΕΛΤΣΟ να τη ρωτάει για τη σχέση της με τη σκηνοθεσία κι αν την ενδιαφέρει να ασχοληθεί με αυτήν. Η HELENE CIXOUS εξηγεί τους λόγους που δε θα μπορούσε να ασχοληθεί ούτε με τη σκηνοθεσία, αλλά ούτε και με την υποκριτική. Ενώ την ακούμε να μιλάει βλέπουμε σκηνές από θεατρική παράσταση
00:31:06:00
Βλέπουμε σκηνές από θεατρική παράσταση.
00:32:40:00
Στο πλάνο η HELENE CIXOUS η οποία εξηγεί γιατί δεν αισθάνεται ότι ανήκει αποκλειστικά στο γαλλικό πολιτισμό. Μιλάει ακόμα για τη λογοτεχνική της κατάρτιση που είναι κατεξοχήν αγγλική, ενώ δουλεύει πολύ πάνω σε γερμανικά κείμενα.
00:34:41:00
Βλέπουμε τα βιβλία της HELENE CIXOUS και την ίδια να μας τα παρουσιάζει ένα ένα ξεχωριστά.
00:37:25:00
Βλέπουμε ειρηνική διαδήλωση φεμινιστικού κινήματος.
00:37:52:00
Στο πλάνο η HELENE CIXOUS μιλάει για τον φεμινισμό και εξηγεί γιατί δε δήλωσε ποτέ φεμινίστρια παρά το γεγονός ότι έχει δουλέψει πολύ πάνω στη σεξουαλική διαφορά. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντίθεση ή διαχωρισμός, αντιθέτως αυτή τη διαφορά την χαρακτηρίζει θεά.
00:41:37:00
Στο πλάνο μας εικόνες από πίνακες ζωγραφικής με ανθρώπους που έχουν καλυμμένα πρόσωπα.
00:41:55:00
Βλέπουμε την HELENE CIXOUS να μιλάει για τον έρωτα και εξηγεί το τραγικό στοιχείο που υπάρχει στη μοντέρνα μορφή του έρωτα.
00:44:53:00
Βλέπουμε ένα από τα βιβλία της, έχουμε σύντομη κίνηση του πλάνου στο χώρο του σπιτιού όπου καταλήγει πάλι στην HELENE CIXOUS, η οποία μας δείχνει ένα χαρτί που υπάρχει στο βιβλίο της, λέγοντας ότι αυτός ο χάρτης περιέχει τις μετακινήσεις της οικογένειάς της. Μιλάει για την καταγωγή της ενώ, παράλληλα, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο μάς δείχνει φωτογραφίες των δικών της.
00:47:13:00
Βλέπουμε σκηνές από θεατρική παράσταση.
00:48:13:00
Στο πλάνο η HELENE CIXOUS μιλάει για τη μη αποδοχή του πολέμου και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο Ισραηλιτών-Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντάς τον ως ανθρώπινο αίσχος και θεωρεί ότι μια μέρα θα υπάρξει ειρήνη. Ακόμα κάνει αναφορά στον εθνικισμό και στο ρατσισμό, λέγοντας ότι είναι η ιστορική κατάρα της ανθρωπότητας και, συγχρόνως, μια κατάρα καταδικασμένη να εγκαταλειφθεί ιστορικά μέσα απ’το χρόνο. Κλείνει, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει γενικά μια αμοιβαία ειρήνη όπου αυτό άλλωστε είναι και το θέμα της ελληνικής τραγωδίας, είναι η ιστορία που διηγείται ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ. Ενώ μιλάει η HELENE CIXOUS στο πλάνο μας η στέγη όπου ένα μικρό αγόρι κατευθύνεται στην άκρη και κοιτάζοντας στον ουρανό λέει αντίο.
00:51:46:00
Τίτλοι τέλους εκπομπής
Θεματική Κατηγορία
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΕΛΕΝ ΣΙΞΟΥΣ, φιλοσοφία, λογοτεχνία, θέατρο, φεμινισμός, γυναικείες σπουδές, εθνικισμός
Αναφορές
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
ΕΛΕΝ ΣΙΞΟΥΣ, καθηγήτρια πανεπιστημίου Βενσέν
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΓΑΛΛΙΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ILLUSION
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ
Μουσικός επιμελητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΡΙΤΣΙΔΑΚΗΣ
Μοντέρ:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μετάφραση:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΩΡΑΪΤΗ
Υποτιτλισμός:
VIDEOPRESS
Επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
Συνεργάτες:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ
Συνεργάτης στη Γαλλία:
ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Οργάνωση παραγωγής:
ΜΑΚΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Αρχείο:
PHOTOKINISIS
Post production:
PUBLICA T. V.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:25:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009