JULIA KRISTEVA
0000006774
Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο περιλαμβάνει τη συνέντευξη της ψυχαναλύτριας ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΡΙΣΤΕΒΑ στην ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006774
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΣΤΑ
JULIA KRISTEVA
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
10/05/1995
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο περιλαμβάνει τη συνέντευξη της ψυχαναλύτριας ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΡΙΣΤΕΒΑ στην ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Συνέντευξη με την ψυχαναλύτρια JULIA KRISTEVA στην εκπομπή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Οι λογοτεχνικές καταβολές της JULIA KRISTEVA και ο έρωτάς της για την τέχνη δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της ψυχαναλυτικής της σκέψης. Η μέθοδός της, μέσα από τη συνεχή διαπλοκή ανάμεσα στην κλινική πρακτική, την ψυχαναλυτική θεωρία και το λόγο της τέχνης, αποτελεί έναν παραδειγματικό τρόπο προσέγγισης της αλήθειας του ψυχικού φαινομένου.
Τίτλοι εκπομπής.
00:01:33:00
Βλέπουμε γραφιστικές φιγούρες-σχήματα που μεταμορφώνονται.
00:02:39:00
Πλάνο με τα βιβλία της JULIA KRISTEVA.
00:02:56:00
Το πλάνο είναι μέσα στο σπίτι της JULIA KRISTEVA, όπου τη βλέπουμε να υποδέχεται τη ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ.
00:03:20:00
Πλάνο με το συγγραφικό έργο της JULIA KRISTEVA και δεύτερο πλάνο όπου αποκαλύπτεται το όνομα της φιλοξενούμενης της εκπομπής, η οποία συνομιλεί με τη ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ.
00:03:30:00
Επιστροφή πλάνου μέσα στο σπίτι της συγγραφέως, όπου βλέπουμε τις δύο γυναίκες να κάθονται στο τραπέζι γεμάτο με βιβλία και να σερβίρονται καφέ.
00:03:56:00
Βλέποντας το παραπάνω πλάνο ακούμε τη ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ να μιλάει για το τελευταίο μυθιστόρημα της JULIA KRISTEVA οπότε και απευθύνει την πρώτη ερώτηση για το αν η ηρωίδα του βιβλίου-παρά το γεγονός ότι είναι μυθιστόρημα-είναι η ίδια η συγγραφέας. Δίνεται η απάντηση ότι πολλά στοιχειά έχουν μεταφερθεί από την πραγματικότητα και πως πολλά πρόσωπα αντιπροσωπεύουν τη γαλλική πολιτιστική ζωή. Ερώτηση της Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ για την πνευματική της πορεία, οπότε αρχίζει και η εξιστόρηση για το πώς έφτασε στο Παρίσι τα Χριστούγεννα του 1965 μετά από μια υποτροφία-αποσαφηνίζοντας ότι τα γεγονότα του βιβλίου δεν παρουσιάζονται όπως συνέβησαν-όπου παρά τις δυσκολίες βρήκε έναν κύκλο διανοούμενων πολύ ανοιχτό.
00:07:03:00
Πλάνο πρώτα στην Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ και μετά στην JULIA KRISTEVA, που τη ρωτάει ειδικότερα για την πνευματική της πορεία, αφού ξεκίνησε ως γλωσσολόγος και φιλόλογος. Η απάντηση της JULIA KRISTEVA αφορά στη μελέτη της για το γαλλικό μυθιστόρημα, τον στρουκτουραλισμό (τη γνώση του ανθρώπινου νου μέσα από τη γλώσσα), τον ψυχωτικό λόγο κ. λ. π. και στο πώς έφτασε να γίνει ψυχαναλύτρια μετά και από τη δική της ψυχανάλυση.
00:10:41:00
Έχουμε πλάνα με τα βιβλία της JULIA KRISTEVA ενώ ακούμε τη ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ να μας παρουσιάζει αφηγηματικά την πορεία και το έργο της JULIA KRISTEVA.
00:11:40:00
Επιστροφή πλάνου στο σπίτι όπου βρίσκονται οι δύο γυναίκες. Ακούμε και βλέπουμε την JULIA KRISTEVA να μιλάει για την ψυχανάλυση ειδικότερα, υποστηρίζοντας πως δεν έχει δόγμα και είναι μια συνεχής δημιουργία.
00:12:45:00
Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ κάνει αναφορά στη θεωρεία του ΜΠΛΑΝΣΟ που υποστηρίζει πως η μόνη λύση πριν το θάνατο είναι η τέχνη και βασισμένη στην άποψη αυτή ρωτά αν η ψυχανάλυση μπορεί να θεωρηθεί τέχνη. Η KRISTEVA απαντά πως την ελκύει η ιδέα του ΜΠΛΑΝΣΟ. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ψυχανάλυση στον κόσμο μας είναι η μόνη εμπειρία, πιθανόν μαζί με την τέχνη, που συλλαμβάνει την ακαμψία του θανάτου. Αναλύει. Επίσης, κάνει αναφορά στον ΦΡΟΪΝΤ, στη θεωρία του για το χρόνο, το λόγο και την παρουσία τους στη λογοτεχνία.
00:15:30:00
Πλάνα που παρουσιάζονται γνωστοί πίνακες ζωγραφικής.
00:15:59:00
Η JULIA KRISTEVA αναπτύσσει τη θέση της για τη σπουδαιότητα της ψυχανάλυσης και τον κίνδυνο που διατρέχει από την έρευνα της βιολογίας πάνω στη γνώση και τη συνείδηση, που θεωρεί ότι ο ψυχικός πόνος εξαλείφεται με ένα χάπι. Μιλάει ακόμα για τις αισθήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, κυρίως από τους ψυχαναλυτές, διότι μπορούν να αντιληφθούν πιο εύκολα από τον ασθενή τους και παροτρύνει τους ψυχαναλυτές να ασχοληθούν με την τέχνη. Ενώ η JULIA KRISTEVA συνεχίζει να μιλά, παρακολουθούμε πλάνο με κίνηση ανθρώπων στους δρόμους. Πλάνο με κόσμο σε αίθουσα τέχνης ενώ ακούμε την JULIA KRISTEVA.
00:19:26:00
Το πλάνο μας δείχνει πίνακες ζωγραφικής.
00:19:46:00
Πλάνο της JULIA KRISTEVA, η οποία μιλάει για την τέχνη μέσα από την ψυχολογία και αναπτύσσει τη δική της θέση σχετικά με την προσπάθειά της να φωτίσει τα έργα τέχνης ή της λογοτεχνίας με την ψυχανάλυση. Ενώ ακούμε την JULIA KRISTEVA, παρακολουθούμε πλάνα σε αρχαιολογικό χώρο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ και σε έργα γλυπτικής.
00:22:17:00
Tο πλάνο επιστρέφει στο τραπέζι με τα βιβλία και βλέπουμε την JULIA KRISTEVA να κρατά το τελευταίο της βιβλίο που αναφέρεται στον ΠΡΟΥΣΤ. Συνεχίζει, παρουσιάζοντας το υπόλοιπο συγγραφικό της έργο.
00:23:58:00
Tο πλάνο κινείται μέσα στο σπίτι για να καταλήξει στις δυο γυναίκες, οπότε γίνεται η επόμενη ερώτηση από τη ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ για το βιβλίο της με τίτλο «Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑ», που αναφέρεται στον ΦΡΟΪΝΤ. Tο πλάνο είναι εξωτερικό ενώ ακούμε την JULIA KRISTEVA να μιλάει για το βιβλίο της και τον ΦΡΟΪΝΤ.
00:26:07:00
Eεπιστροφή πλάνου και στην εικόνα της JULIA KRISTEVA, η οποία μεταξύ άλλων λέει ότι η φροϋδική ιδέα μπορεί να αποτελέσει μια μορφή επανάστασης.
00:28:08:00
Tο πλάνο περιφέρεται σε δρόμους του ΠΑΡΙΣΙΟΥ με κίνηση πεζών και αυτοκινήτων δίχως να ακούμε λόγο.
00:28:55:00
Επιστροφή πλάνου στο σπίτι της JULIA KRISTEVA η οποία ξεναγεί την Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ στον εργασιακό της χώρο. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά και μας δείχνει την κουκέτα καραβιού που χρησιμοποιεί για την εξέταση των ασθενών της αντί για ντιβάνι, μας δείχνει ένα μαξιλάρι λέγοντας ότι είναι το μόνο που έχει από την πατρίδα της τη Βουλγαρία και, τέλος, μας δείχνει ένα κάδρο που απεικονίζεται ο ναός της ΑΡΤΕΜΗΣ της ΕΦΕΣΟΥ, που συμβολίζει το κυνήγι της αλήθειας.
00:29:58:00
Έχουμε στο πλάνο και τις δύο γυναίκες όρθιες στο χώρο εργασίας και την Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ να ρωτά για την αίσθηση που δημιουργείται, όταν εργάζεται με κάποιον ασθενή.
00:30:42:00
Στο πλάνο οι δύο γυναίκες όρθιες στον ίδιο χώρο. Η Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ ρωτά για τη σχέση της ψυχανάλυσης και της αγάπης. Η JULIA KRISTEVA απαντώντας αναφέρεται στο βιβλίο της με τίτλο «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ».
00:31:31:00
Το πλάνο δείχνει έναν πίνακα ζωγραφικής και την ακούμε να μιλάει σχετικά με την αγάπη.
00:31:46:00
Το πλάνο μας δείχνει τις δύο γυναίκες καθισμένες στην κουκέτα, όπου η JULIA KRISTEVA μιλάει για τη ζωή της στη Βουλγαρία και τι πήρε φεύγοντας, για τη μητέρα της, για τη ζωή της στη Γαλλία από την αρχή μέχρι τώρα, για το αν νιώθει ξένη, για το πώς τη βλέπουν οι Γάλλοι αλλά και οι ξένοι.
00:35:31:00
Ενώ συνεχίζουν να μιλάνε, το πλάνο δείχνει πίνακες ζωγραφικής.
00:35:41:00
Το πλάνο επιστρέφει στην κουκέτα, όπου βλέπουμε και ακούμε την JULIA KRISTEVA να ολοκληρώνει, παρουσιάζοντας την προσφορά της εθνικιστικής αντιμετώπισης των Γάλλων στη διαμόρφωση των σκέψεών της.
00:36:31:00
Το πλάνο μας δείχνει πίνακα ζωγραφικής χωρίς να ακούμε λόγο.
00:36:39:00
Το πλάνο είναι σε δρόμο με κίνηση ανθρώπων. Ακούμε την Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ να ρωτά για το πώς εξηγείται ο εθνικισμός.
00:36:50:00
Επιστροφή πλάνου στην JULIA KRISTEVA, η οποία απαντάει κάνοντας και αναφορά σε δύο βιβλία της με τίτλο «ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ» και «ΞΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ».
00:37:35:00
Βλέπουμε την JULIA KRISTEVA να βγαίνει προφανώς από το σπίτι της, να περπατάει και να μπαίνει πάλι σε κτήριο.
00:37:59:00
Το πλάνο και με τις δύο γυναίκες στο σπίτι της JULIA KRISTEVA, η οποία εξηγεί στην Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ πως αυτή κατανοεί τη φροϋδική κληρονομιά, ενώ απαντά και σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξη. Τότε γίνεται ένας μικρός διάλογος, για να τονιστεί μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί στην αλήθεια και ότι μπορούν και πολύ απλοί άνθρωποι να εμβαθύνουν στον εσωτερικό τους κόσμο, αφού αυτό δεν είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά δυνατών.
00:41:38:00
Το πλάνο δείχνει εξώφυλλα βιβλίων της JULIA KRISTEVA, ένα εκ των οποίων έχει τη φωτογραφία της σε νεαρή ηλικία.
00:41:51:00
Το πλάνο επιστρέφει στο τραπέζι με τα βιβλία, οπότε βλέπουμε την JULIA KRISTEVA να πίνει καφέ.
00:42:03:00
Στο πλάνο ένα βιβλίο της με τον ελληνικό τίτλο «Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ», οπότε την ακούμε να μιλάει για τη μοντέρνα Ελλάδα.
00:42:09:00
Το πλάνο στην ίδια η οποία συνεχίζει να μιλάει για την Ελλάδα και αναρωτιέται αν ο σύγχρονος πολιτισμός έχει κρατήσει τους δεσμούς του με την αρχαία Ελλάδα, θέλοντας να εντοπίσει την επανεργοποίηση της ελληνικής κληρονομιάς πάνω στο θέμα της ψυχανάλυσης.
00:43:44:00
Πλάνα από τον ποταμό ΣΗΚΟΥΑΝΑ και ερώτηση της Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ πάνω σε ένα πολιτικό άρθρο της LE MONDE που χαρακτήριζε τους Έλληνες ρατσιστές, θέλοντας έτσι να κρύψουν τις δικές τους ξενοφοβίες.
00:44:05:00
Το πλάνο έχει επιστρέψει στο σπίτι, οπότε βλέπουμε και ακούμε την JULIA KRISTEVA να απαντά, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο σχετικά με το χαρακτηρισμό των Ελλήνων ως ρατσιστές μπορεί να χαρακτηρίζεται υπερβολικό, όμως είναι και αληθινό. Επικεντρώνει το θέμα στη χρήση της θρησκείας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η ορθόδοξη θρησκεία μπορεί να επιφέρει δογματικά ξεσπάσματα και ιδεολογίες που σπρώχνουν τον πιστό όχι προς την ατομική τελειοποίηση, αλλά προς έναν εθνικό ή και εθνικιστικό ενθουσιασμό.
00:47:16:00
Το πλάνο περιφέρεται σε κεντρικό δρόμο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ με κίνηση αυτοκίνητων.
00:47:22:00
Το πλάνο επιστρέφει στις δύο γυναίκες που είναι καθισμένες στο ντιβάνι-κουκέτα, ανταλλάσσουν χειραψία και η Φ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ της ζητά να περιγράψει μια παιδική της ανάμνηση. Η JULIA KRISTEVA κάνοντας αναφορά στο βιβλίο της «Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ» μιλάει για την ιστορία η οποία υπάρχει μέσα στο βιβλίο, πώς ο πατέρας της τής έμαθε να χαιρετά τον ήλιο με το κορμί της.
00:48:55:00
Πλανά στον ποταμό ΣΗΚΟΥΑΝΑ.
00:49:12:00
Οι δύο γυναίκες βγαίνουν έξω από το σπίτι, περπατούν στον κήπο. Η JULIA KRISTEVA δείχνει το σπίτι όπου έζησε ο ιστορικός της γαλλικής επανάστασης ΜΙΣΛΕ. Με αφορμή τον ΜΙΣΛΕ μιλάει για την ιστορία και το χρόνο.
00:51:49:00
Τίτλοι τέλους εκπομπής.
Θεματική Κατηγορία
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΡΙΣΤΕΒΑ, ψυχολογία, ψυχανάλυση, γλωσσολογία, λογοτεχνία, φιλοσοφία
Αναφορές
ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΡΙΣΤΕΒΑ, ψυχαναλύτρια
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ, καθηγήτρια Ψυχολογίας Παντείου πανεπιστημίου
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΠΑΡΙΣΙ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ILLUSION
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ
Μουσικός επιμελητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΡΙΤΣΙΔΑΚΗΣ
Μοντέρ:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μετάφραση:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΩΡΑΪΤΗ
Υποτιτλισμός:
VIDEOPRESS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ (ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ)
Συνεργάτες:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ
Συνεργάτης στη Γαλ λία:
ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Οργάνωση παραγωγής:
ΜΑΚΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Αρχείο:
PHOTOKINISIS
Post production:
PUBLICA T. V.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:27:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009