ΟΣΟ ΠΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΡΓΟΙ
0000006772
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΑΡΓΟ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006772
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ, ΟΙ
ΟΣΟ ΠΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΡΓΟΙ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΑΡΓΟ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το οικολογικό ντοκιμαντέρ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ προβάλλει τους ελληνικούς υγροβιότοπους που έχουν χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ. Ο αφηγητής, αφού επισημάνει την επιστημονική σημασία τους, καθώς και τη βιολογική και οικολογική ποικιλότητα που αναπτύσσεται, κάνει αναφορά σε μια ξεχωριστή περίπτωση υγρότοπου, τη λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ και τα είδη πελεκάνων που φιλοξενεί. Επίσης, αναφέρεται στον Εθνικό Δρυμό των ΠΡΕΣΠΩΝ, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα βυζαντινά μνημεία, που είναι μεγάλης ιστορικής και αισθητικής αξίας. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τα διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών που φιλοξενούνται στους ελληνικούς υγροβιότοπους και κάνει εκτενή αναφορά στον πελαργό, δίνοντάς μας λαογραφικά στοιχεία και βιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ μιλά για τη μετανάστευση και τους κινδύνους που απειλούν τα υδρόβια πουλιά.
Ο αφηγητής προλογίζει το θέμα της εκπομπής, μιλώντας μεταξύ άλλων για τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, για τα μνημεία φυσικής ομορφιάς που είναι μοναδικά στην Ευρώπη και αποτελούν συστατικά του ελληνικού πολιτισμού. Προβάλλονται πανοραμικά πλάνα που εναλλάσσονται και παρουσιάζουν βουνά, καταρράκτες, ποτάμια, νησιά, αρχαιολογικούς χώρους, πουλιά, δάση κ. ά. .
00:01:58:00
Τίτλοι αρχής.
00:02:23:00
Εναλλασσόμενη εικόνα φυσικού τοπίου, φυσικό σκηνικό με ένα αμάλγαμα από χρώματα και στοιχεία, όπως η βροχή και το ηλιοβασίλεμα που σμίγουν με τις χλωμές αποχρώσεις των γκρίζων σύννεφων.
00:03:24:00
Διαδοχικά πλάνα που παρουσιάζουν φυσικά τοπία: υγροβιότοποι με υδρόβια πουλιά, ψηλά βουνά, απέραντες εκτάσεις που καλύπτονται από θάλασσα, υφάλμυρες λίμνες και έλη που πλαισιώνονται από βλάστηση. Παράλληλα, ο αφηγητής μιλάει για την παρουσία του νερού και τη σημασία του για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη γεωμορφολογία της χώρας και στη δημιουργία φυσικών τοπίων, στις εκτάσεις που κατακλύζονται από νερό και υγροβιότοπους με υδροχαρή βλάστηση.
00:04:15:00
Πλάνο σε υγρότοπο, στα νερά του οποίου φιλοξενούνται διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών, ΠΕΛΕΚΑΝΟΙ, ΕΡΩΔΙΟΙ, ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΙ, ΠΑΠΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΕΣ. Το πλάνο κινείται σε πεδιάδα με λίμνη ενώ εναλλάσσεται σύντομα με πλάνα πουλιών που πετούν. Ο αφηγητής αναφέρεται στα δεκάδες χιλιάδες είδη πουλιών που ζουν και φωλιάζουν στους υγρότοπους.
00:05:54:00
Ο αφηγητής μιλάει για τη μεγάλη οικολογική και βιολογική σημασία των υγροτόπων.Επίσης, αναφέρεται στους πρώτους μεγάλους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν κοντά σε υγροτόπους, κοιλάδες και δέλτα ποταμών, όπως η ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ και η ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Συνεχίζοντας μιλάει για την πανάρχαια ασχολία, το ψάρεμα, και τη σχέση των ψαράδων με το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, προβάλλονται διαδοχικά πλάνα σε υγροβιότοπους, βοσκούς και βουβάλια σε υγροτοπικό βοσκότοπο και ψαράδες να αλιεύουν.
00:07:34:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στους βασικούς παράγοντες υποβάθμισης των ελληνικών υγροτόπων επισημαίνοντας την εξάντληση των υγροτοπικών πόρων. Παράλληλα, προβάλλονται πανοραμικά πλάνα σε εκτάσεις ελών και αβαθών λιμνών.
00:08:31:00
Ο αφηγητής καταθέτει λαογραφικά στοιχεία και βιολογικά χαρακτηριστικά των ΠΕΛΑΡΓΩΝ μιλώντας για την κατανομή, αναπαραγωγή, τη φωλιά και τη μετανάστευσή τους. Παράλληλα, πλάνα με πελαργούς να πετούν πάνω από εκτάσεις υγροβιότοπων και χωριά και πλάνα στις φωλιές τους να ταΐζουν τα μικρά τους.
00:10:34:00
Πλάνα σε ελώδεις εκτάσεις και παραποτάμια δάση όπου φιλοξενούνται διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών. Ο αφηγητής αναφέρεται σε μια ξεχωριστή περίπτωση υγροτόπου, τη λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ και τα είδη πελεκάνων που παρατηρούνται εκεί, όπως: ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΙ, ΡΟΔΟΠΕΛΕΚΑΝΟΙ, ΦΛΑΜΙΓΚΟΣ, ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΔΕΣ, ΕΡΩΔΙΟΙ και δίνει τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους.
00:13:58:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στις προστατευόμενες περιοχές και παραθέτει ονομαστικά τους υγροτόπους που έχουν χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από ελληνικούς υγροβιότοπους.
00:17:06:00
Ο αφηγητής επισημαίνει την επιστημονική σημασία των υγροτόπων, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους πλέον πολύτιμους πόρους του πλανήτη μας. Επίσης, αναφέρεται στη βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα, στο πλήθος φυτικών και ζωικών ειδών που αναπτύσσεται και συνθέτουν μια περίπλοκη τροφική αλυσίδα. Συνεχίζοντας μιλάει για τα είδη μεταναστευτικών πουλιών και αλιευμάτων που εξαρτώνται από τους υγροτόπους και ορισμένα απ’ αυτά χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα. Παράλληλα, προβάλλονται διαδοχικά πλάνα υγροβιότοπων, είδη αλιευμάτων, ενός ψαρά πάνω σε βάρκα και πλάνο σε ταβέρνα.
00:20:31:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στις λειτουργίες και αξίες των υγροτόπων και στη βλάστηση. Συνεχίζοντας μιλάει για τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τον οικοτουρισμό, ο οποίος βασίζεται στην παρατήρηση της άγριας ζωής. Προβάλλονται πλάνα υγροβιότοπων και πλάνα με αλιευτικά και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες σε υγροτοπικές περιοχές.
00:22:29:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στον Εθνικό Δρυμό των ΠΡΕΣΠΩΝ, στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα βυζαντινά μνημεία, που είναι μεγάλης ιστορικής και αισθητικής αξίας. Παρακολουθούμε πλάνα από τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου και τους επισκέπτες να περιηγούνται τους βυζαντινούς ναούς και τον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στην αισθητική απόλαυση που προσφέρουν οι υγροβιότοποι της χώρας.
00:23:39:00
Διαδοχικά πλάνα σε υγρά λιβάδια με πελαργούς και ανθρώπινες δραστηριότητες σε γεωργικές εκτάσεις. Ο αφηγητής επανέρχεται στους ΠΕΛΑΡΓΟΥΣ, περιγράφει τον τρόπο αναπαραγωγής τους και αναφέρεται σε λαογραφικά στοιχεία που αφορούν διάφορους μύθους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Συνεχίζοντας αναφέρει πως οι παλιές δοξασίες ξεχνιούνται και η ευνοϊκή συμπεριφορά του ανθρώπου προς τον πελαργό υποχωρεί.
00:27:42:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στα οφέλη και στην τεράστια ικανότητα παραγωγής των υγροτόπων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Τέλος, μιλάει για τη μετανάστευση και την πορεία των ΠΕΛΑΡΓΩΝ προς την ΑΦΡΙΚΗ. Πλάνο με ΠΕΛΑΡΓΟΥΣ στην φωλιά τους και υγροβιότοπους.
00:28:29:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Συνεργάτης Σκηνοθέτης:
ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμβουλος Παραγωγής:
ΜΑΙΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ
Αφήγηση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΣ
Φωτογραφία:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΙΝΙΩΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Οργάνωση Παραγωγής:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ
Μουσική Επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ROBIN BACHER
Τίτλοι – Εφφέ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΙΝΙΩΤΗΣ
Βοηθοί Παραγωγοί:
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΣΙΝΙΩΡΗΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΖΗ
Οικονομικοί Σύμβουλοι:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΥ
ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑ
Τεχνικοί Υποστήριξη:
TREKKING HELLAS
Υλικό Αρχείου:
DELTA FILMS
Τεχνικός Εξοπλισμός:
ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ
Ευχαριστούμε τους:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
WWF ΕΛΛΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
TREKKING HELLAS
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:10:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009