ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ…
0000006723
Αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καθημερινότητα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα μέσα από δικές τους μαρτυρίες.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006723
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ…
Χρονολογία Παραγωγής
1999
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καθημερινότητα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα μέσα από δικές τους μαρτυρίες.
Περιγραφή Περιεχομένου
Σ’ αυτό το επεισόδιο της σειράς «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», με τίτλο «ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ», προβάλλονται στοιχεία για τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Περιλαμβάνονται συνεντεύξεις μεταναστών που μιλούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ρατσιστικές συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν υποστεί, αλλά και για τη νοσταλγία που αισθάνονται για την πατρίδα τους. Ακόμη, γίνεται αναφορά στους μετανάστες που δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν στη χώρα μας κι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Τίτλοι αρχής.
00:01:00:00
Πλάνα με μετανάστες στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ.
00:01:40:00
Έναρξη αφήγησης. Με αφορμή τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, ο αφηγητής σχολιάζει τους ΕΛΛΗΝΕΣ μετανάστες της δεκαετίας του ’60, ενώ προβάλλονται πλάνα με μετανάστες στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ.
00:03:10:00
Πλάνα από τα στέκια και τα μαγαζιά των μεταναστών στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ, όπου πωλούνται είδη που προέρχονται από τις πατρίδες τους.
00:06:39:00
Πλάνα με ένα μετανάστη που μιλά για τη ζωή του στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:07:22:00
Πλάνα με μετανάστες που τραγουδούν ένα τραγούδι από την πατρίδα τους, ενώ ο αφηγητής κάνει σχόλια για το ζοφερό μέλλον που τους περιμένει.
00:08:10:00
Πλάνα από χορωδία παιδιών μεταναστών από τις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ που ερμηνεύουν τραγούδι της πατρίδας τους.
00:10:43:00
Πλάνα μεταναστών από τις χώρες της πρώην ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ που είναι συγκεντρωμένοι στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ, ενώ ο αφηγητής σχολιάζει το παρελθόν αλλά και το παρόν τους.
00:12:03:00
Ένας μετανάστης εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ζώντας στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:12:42:00
Πλάνα με συγκεντρωμένους μετανάστες στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ.
00:13:24:00
Πλάνα από το Σύνδεσμο Μεταναστών από το ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ και μαρτυρίες των εν λόγω μεταναστών για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη χώρα μας.
00:16:50:00
Πλάνα από τζαμί στην ΑΘΗΝΑ με ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ που προσεύχονται και σχόλια του αφηγητή για τη σημασία που έχει η πίστη για τους ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ μετανάστες. Ακολουθούν μαρτυρίες ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ μεταναστών, οι οποίοι επισημαίνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το θέμα της προσευχής λόγω έλλειψης οργανωμένου τόπου προσευχής στη χώρα μας και ζητούν τη δημιουργία του από την Πολιτεία, ενώ δεν παραλείπουν να μιλήσουν και για την πατρίδα τους, το ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ. Παρεμβάλλονται πλάνα ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ μεταναστών που προσεύχονται.
00:21:08:00
Πλάνα από ένα μαγαζί στο οποίο συχνάζουν μετανάστες από το ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ. Η σκηνή εκτυλίσσεται αμέσως μετά τη λήξη του ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ, την ώρα που οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί για να γευματίσουν, ενώ ένας από αυτούς εξηγεί τι ακριβώς θα φάνε.
00:23:51:00
Πλάνα με μετανάστες στους δρόμους του κέντρου της ΑΘΗΝΑΣ, προβολή αντιρατσιστικών μηνυμάτων και συνέντευξη του ΣΑΜ, μετανάστη, στο στέκι των μεταναστών, ο οποίος εξιστορεί ένα περιστατικό κατά το οποίο δέχτηκε ρατσιστική επίθεση στην ΑΘΗΝΑ από έναν οδηγό ταξί.
00:25:51:00
Πλάνα από χορωδία παιδιών μεταναστών, που τραγουδούν ένα αγγλικό τραγούδι.
00:27:24:00
Πλάνα από τα στέκια των ΝΙΓΗΡΙΑΝΩΝ στην οδό ΓΕΡΑΝΙΟΥ και συνέντευξη του προέδρου της Νιγηριανής Κοινότητας ΕΛΛΑΔΟΣ κ. PATRICK ODEH, ο οποίος στέλνει αντιρατσιστικό μήνυμα και εκφράζει το παράπονό του, ότι οι ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ στην ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι σεβαστοί, αν και οι ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ σέβονται τους ΕΛΛΗΝΕΣ που ζουν στη ΝΙΓΗΡΙΑ. Επίσης, αναφέρεται σε ένα περιστατικό κατά το οποίο κάποιοι σκότωσαν ένα ΝΙΓΗΡΙΑΝΟ αγόρι για πλάκα και ευχαριστεί τους ΕΛΛΗΝΕΣ που συμπαραστάθηκαν στους ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΥΣ γι’ αυτόν τον άδικο θάνατο. Παρεμβάλλονται πλάνα από τη διαμαρτυρία που έγινε από τους ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΥΣ για το νεαρό συμπατριώτη τους που χάθηκε.
00:31:18:00
Δυο Νιγηριανοί μετανάστες, ο ΤΖΙΜΙ ΤΣΙΜΑ και ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ IZUDUEMOI, μιλούν για τη ζωή τους στην ΕΛΛΑΔΑ αλλά και για ρατσιστικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν συχνά. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αναφέρεται σε θέματα μειονοτήτων που υπάρχουν στην ΕΛΛΑΔΑ, όπως είναι αυτά των ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ και των ΚΟΥΡΔΩΝ, και τονίζει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον με την περιθωριοποίηση που υφίστανται σήμερα αυτές οι κοινωνικές ομάδες, ενώ ο δεύτερος κάνει λόγο για έλλειψη σεβασμού και συμπαράστασης προς τους μετανάστες και τονίζει ότι στη χώρα μας αισθάνεται μοναξιά.
00:36:34:00
Πλάνα από το καφέ-μπαρ «ΝΕΙΛΟΣ», στο οποίο συχνάζουν ΣΟΥΔΑΝΟΙ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ και ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ, για να καπνίσουν ναργιλέ και να παίξουν τάβλι. Παρεμβάλλεται το σχόλιο ενός θαμώνα από το ΣΟΥΔΑΝ που μιλάει για τους ΕΛΛΗΝΕΣ που γνώρισε στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, όπου διέμενε.
00:38:46:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην Πολωνική Κοινότητα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την οδό ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΔΑ, λόγω και της Καθολικής Πολωνικής Εκκλησίας που υπάρχει στην περιοχή. Ακολουθούν οι συνεντεύξεις δύο κυρίες από την ΠΟΛΩΝΙΑ που διαμένουν στην ΕΛΛΑΔΑ. Η πρώτη μιλά για τη ζωή της στην ΕΛΛΑΔΑ και η δεύτερη κάνει λόγο για τις συνθήκες διαβίωσης, για τα προβλήματα που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει αλλά και για απαξιωτική αντιμετώπισή της από τους ΕΛΛΗΝΕΣ. .
00:41:20:00
Πλάνα από την Καθολική Πολωνική Εκκλησία σε ώρα προσευχής.
00:43:08:00
Συνέντευξη του JOE VALENCIA, πρόεδρου της KASAPI HELLAS (Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων), στον παιδικό σταθμό των ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ, ο οποίος μιλά για την αναγκαιότητα αλλά και για τη χρησιμότητα ύπαρξης του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού.
00:43:52:00
Η ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΑ ΜΕΛΙΝΤΑ ΒΕΝΑ, της οποίας τα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό των ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ, καταθέτει το παράπονό της που τα παιδιά της δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ και δε γνωρίζουν πώς είναι η πατρίδα. Ακόμη, συγκινημένη τονίζει πόσο της λείπει η οικογένειά της που ζει στις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ αλλά και τη νοσταλγία που αισθάνεται για την πατρίδα της. Παρεμβάλλονται πλάνα από χορωδία παιδιών από τις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ.
00:46:22:00
Ο αφηγητής αναφέρεται σε όλους αυτούς τους μετανάστες που το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή στην ΕΛΛΑΔΑ έσβησε γρήγορα και κατά συνέπεια αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά και για όλους αυτούς που παραμένουν και αγωνίζονται να ορθοποδήσουν. Παρεμβάλλονται πλάνα από κεντρικά σημεία της ΑΘΗΝΑΣ, όπου συγκεντρώνονται μετανάστες.
00:49:40:00
Πλάνα από χορωδία παιδιών από τις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ.
00:50:26:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
ευάλωτες ομάδες, πρόσφυγες, μετανάστες, μετανάστευση και πολυπολιτισμικότητα, ρατσισμός, ξενοφοβία, κοινότητες μεταναστών
Αναφορές
ΠΑΤΡΙΚ ΟΝΤΕ, προέδρος της Νιγηριανής Κοινότητας Ελλάδος
ΜΕΛΙΝΤΑ ΒΕΝΑ, μετανάστρια από τις Φιλιππίνες
ΤΖΟ ΒΑΛΕΝΣΙΑ, πρόεδρος της KASAPI HELLAS (Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων),
ΤΖΙΜΙ ΤΣΙΜΑ, μετανάστης από τη Νιγηρία
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΖΟΥΝΤΟΥΕΜΟΪ, μετανάστης από τη Νιγηρία
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Έρευνα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΙΝΙΑΔΑΚΗ
Μοντάζ:
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
Οπερατέρ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Ηχοληψία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
Εργαστήρια:
CINETIC
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ» ΓΚΑΣΤΑΡΜΠΑΪΤΕΡ
Ευχαριστούμε θερμά:
ΤΟ BAGLADESH-HELLENIC ASSOCIATION
ΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
© ERT S.A. 1999
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:01:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009