0000006581
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο ξετυλίγει το χρονικό προετοιμασίας της Επανάστασης του 1821, εστιάζοντας στους πρωταγωνιστές της και στη δράση τους.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006581
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
1821. Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1997
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο ξετυλίγει το χρονικό προετοιμασίας της Επανάστασης του 1821, εστιάζοντας στους πρωταγωνιστές της και στη δράση τους.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, μέσα από ιστορικά στοιχεία και αναπαραστάσεις, αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 και στον τρόπο που αυτή προετοιμάστηκε και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Ξεκινά με τη ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και τον όρκο που έδιναν τα μέλη της. Η αφοσίωση και η αγάπη στην πατρίδα ήταν υπέρτατο καθήκον για όλους τους αγωνιστές. Ο εχθρός ήταν ένας, οι Τούρκοι, και έπρεπε όλοι να συσπειρωθούν εναντίον τους. Οι βιαιότητες και οι λεηλασίες δεν είχαν τελειωμό. Οι Τούρκοι ποτέ δεν πίστευαν και δεν περίμεναν ότι οι Έλληνες θα ξεσηκωθούν και θα αντιδράσουν. Ακόμη και όταν οι φήμες για την Επανάσταση διαδίδονταν, εκείνοι εθελοτυφλούσαν και αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα. Όμως, ο ξεσηκωμός ήταν πολύ κοντά. Ο αφηγητής περιγράφει αναλυτικά την πορεία που διέγραψε η Επανάσταση και τις πόλεις από τις οποίες πέρασε. Σιγά-σιγά, όλη η χώρα συμμετείχε ενεργά και δραστήρια στον αγώνα για την απελευθέρωση. Απλοί άνθρωποι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και προσέφεραν ό, τι μπορούσαν με κάθε μέσο και τρόπο. Προβάλλονται πλάνα της κάθε περιοχής που ξεσηκωνόταν, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στους κύριους πρωταγωνιστές Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Π. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Δ. και Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ, Ο. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ, Α. ΔΙΑΚΟ, καθώς και πολλούς άλλους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία. Βλέπουμε πλάνα από αγάλματά τους, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους πόλεων, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με την εικόνα ενός τσολιά που πέφτει, μαχόμενος πάνω στον αγώνα, αναδεικνύοντας έτσι την έννοια της αυτοθυσίας, σε όλο της το μεγαλείο.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:44:00
Ο φακός εστιάζει σε δέντρα, το πλάνο ανοίγει και μέσα από τη φλόγα μιας δάδας διακρίνεται μαρμάρινο μνημείο και στη συνέχεια μνημείο αφιερωμένο στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, όπου αναγράφεται «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ». Πλάνο με τα κέρινα ομοιώματα των τριών ιδρυτών της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΦ.
00:02:59:00
Πλάνο σε πάρκο. Δραματοποιημένη εικόνα. Έλληνες αγωνιστές σε μάχη. Επιστροφή στο πάρκο, όπου φιλοξενούνται προτομές αγωνιστών του 1821. Ο φακός εστιάζει στις προτομές των: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ, ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ. Δραματοποιημένη εικόνα αγωνιστών που μάχονται. Εναλλάσσονται πλάνα με πίνακα ζωγραφικής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, το άγαλμα του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, έφιππου, στην οδό ΣΤΑΔΙΟΥ, τον ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ και το ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, το ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ. Ο φακός κινείται προς την είσοδο του κτιρίου και μας αποκαλύπτει το εσωτερικό του κτιρίου ενώ παράλληλα ακούγονται βήματα
00:05:19:00
Ο φακός εστιάζει σε χέρια που γράφουν, μακρινό πλάνο σε γραφείο, ο φακός πλησιάζει και εστιάζει σε έγγραφα που βρίσκονται σε αυτό, κηλίδες αίματος απλώνονται πάνω στα χαρτιά, ενώ ακούγεται παράλληλα η αφηγήτρια να αναφέρεται στο τίμημα της ελευθερίας. Πλάνο σε έγγραφα που διασκορπίζονται στον αέρα.
00:06:28:00
Νυχτερινό πλάνο σε δασώδη περιοχή, δυσδιάκριτη εξαιτίας του καπνού. Αναγράφεται η ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 1821. Ο αφηγητής διαβάζει την ημερομηνία, αναφέρεται στα τετρακόσια χρόνια τουρκικής σκλαβιάς και στις κινήσεις που άρχισαν να λαμβάνουν χώρα με αφετηρία την περιοχή της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, με σκοπό την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την εθνική αποκατάσταση. Παράλληλα με την αφήγηση, εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση.
00:07:17:00
Πλάνο σε δάσος με ομίχλη. Ο αφηγητής αναφέρεται στην άφιξη του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΦΛΕΣΣΑ, του επονομαζόμενου ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ, στην ΥΔΡΑ στις 28 Δεκεμβρίου 1820. Δραματοποιημένη εικόνα. Οι Έλληνες αγωνιστές σχολιάζουν τον ερχομό του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ που συντέλεσε στην ενίσχυση της πεποίθησης ότι η ένοπλη εξέγερση για την εθνική απελευθέρωση είναι επιτακτική ανάγκη. Ο φακός εστιάζει σε φλόγα, στη συνέχεια στον καθαρισμό πιστολιού παλαιού τύπου. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τον αναβρασμό που επικράτησε μετά την είδηση της ίδρυσης της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Παράλληλα με την αφήγηση προβάλλεται δραματοποιημένη εικόνα αγωνιστών που εναλλάσσεται με πλάνο με τα κέρινα ομοιώματα των ιδρυτών της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
00:08:22:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 1821. Ο αφηγητής διαβάζει την ημερομηνία και αναφέρεται στις φήμες που κυκλοφορούν για κάποιες ασυνήθιστες κινήσεις του υπόδουλου ελληνισμού που δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους κατακτητές. Δραματοποιημένη εικόνα αγωνιστών που μιλούν για την άφιξη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και την άγνοια του ΑΛΗ ΠΑΣΑ, παρεμβάλλεται η έγχρωμη λιθογραφία του Γάλλου ζωγράφου L. DUPRE. Ο αφηγητής κάνει λόγο για την ανησυχία των Τούρκων την οποία διασκέδαζαν οι πρόκριτοι και οι εκκλησιαστικοί ηγέτες. Δείγμα της ηρεμίας που επικρατούσε στο ΜΩΡΙΑ είναι η αναχώρηση του Βαλή ΧΟΥΡΣΙΤ ΠΑΣΑ εναντίον του ΑΛΗ ΠΑΣΑ αφήνοντας όλα τα υπάρχοντά του στην ΤΡΙΠΟΛΗ, παρεμβάλλεται απεικόνιση των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Εμβόλιμα πλάνα από το κάστρο των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και την ευρύτερη περιοχή καθώς και τμήμα από τον πίνακα του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ».
00:09:51:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 1821. Ο αφηγητής διαβάζει την ημερομηνία και αναφέρεται στον ερχομό του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, παρεμβάλλεται σκίτσο, στη ΜΑΝΗ, εντεταλμένου του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ. Κάνει λόγο για τις ενέργειες του Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, τις επαφές του με τον ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ και τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς. Παράλληλα παρεμβάλλονται πλάνα με τον πύργο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ, όπου έστησε το στρατηγείο του ο «ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ», με άγαλμα του ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ και δραματοποιημένη εικόνα Ελλήνων αγωνιστών που μιλούν για την άφιξη του Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.
00:11:06:00
Ασπρόμαυρη απεικόνιση προφίλ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Ο αφηγητής περιγράφει τη φυσιογνωμία του μεγάλου στρατηγού. Πλάνα από φυσικά τοπία της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
00:11:28:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1821. Ο αφηγητής διαβάζει την ημερομηνία και αναφέρεται στην ταραχώδη κατάσταση που είχαν προκαλέσει οι φήμες για επικείμενη Επανάσταση. Παράλληλα, παρουσιάζονται δραματοποιημένες εικόνες με αγωνιστές σε θέσεις μάχης. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τη συμβολή των Διδασκάλων του Γένους. Παρεμβάλλονται απεικονίσεις του επισκόπου ΡΩΓΩΝ ΙΩΣΗΦ, του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, του επισκόπου Κερνίτσης και Καλαβρύτων ΗΛΙΑ ΜΗΝΙΑΤΗ, του ΚΟΣΜΑ του ΑΙΤΩΛΟΥ, ο πίνακας του Ν. ΓΥΖΗ «ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» και άλλες απεικονίσεις με θέματα από αυτή την περίοδο.
00:13:00:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 1821. Ο αφηγητής διαβάζει την ημερομηνία και αναφέρεται στις δοκιμασίες του υπόδουλου γένους και στο δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει. Κάνει ιστορική αναδρομή στα γεγονότα μετά την Άλωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ στις 29 Μαΐου 1453 και τον ακοίμητο πόθο των Ελλήνων για ελευθερία. Εναλλαγή πλάνων με χαρακτικά, πίνακες ή λεπτομέρειες πινάκων με πρόσωπα ή γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.
00:14:11:00
Εναλλαγή πλάνων με άγαλμα και γκραβούρες. Ο φακός εστιάζει σε αγχόνη. Ο αφηγητής αναφέρεται σε προηγούμενα κινήματα. Αναγράφεται η χρονολογία 1463. Πλάνο στο φτερωτό λιοντάρι της ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Γίνεται λόγος για τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη τη χρονιά, με αφετηρία τον πρώτο Τουρκοβενετικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Εναλλαγή πλάνων με γκραβούρες που απεικονίζουν διάφορες ελληνικές πόλεις και ναυμαχίες.
00:15:03:00
Αναγράφεται η χρονολογία 1475. Πλάνο στο φτερωτό λιοντάρι της ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο δεύτερο Τουρκοβενετικό πόλεμο, την τουρκική απόπειρα κατάληψης της ΛΗΜΝΟΥ και τον ηρωισμό που επέδειξε η ΜΑΡΟΥΛΑ κατά την πολιορκία από τον ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΠΑΣΑ. Εναλλαγή πλάνων με γκραβούρες που απεικονίζουν ναυμαχίες. Αναγράφεται η χρονολογία 1494. Ο αφηγητής κάνει λόγο για την άφιξη του Βασιλιά της ΓΑΛΛΙΑΣ, ΚΑΡΟΛΟΥ Ζ’ στη ΡΩΜΗ, με σκοπό να αποκαταστήσει την Ανατολική ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ και τις δυσάρεστες εξελίξεις. Εναλλαγή πλάνων με γκραβούρες που απεικονίζουν ναυμαχίες, συγκρούσεις, την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και πίνακες ή λεπτομέρειες πινάκων με πρόσωπα ή γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Πλάνο σε νερό που κυλάει και βάφεται κόκκινο.
00:16:06:00
Αναγράφεται η χρονολογία 1572. Ο αφηγητής αναφέρεται στον ξεσηκωμό της ΜΑΝΗΣ από τους Αδερφούς ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΥΣ, τον Αρχιεπισκόπο ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟ, και τον Δεσπότη ΘΕΟΔΩΡΟ, την απήχηση και την εξάπλωση του ξεσηκωμού και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με δυσάρεστα αποτελέσματα για μια ακόμα φορά. Εναλλαγή πλάνων με πύργους της ΜΑΝΗΣ, γκραβούρες και πίνακες ή λεπτομέρειες πινάκων με πρόσωπα ή γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.
00:16:47:00
Αναγράφεται η χρονολογία 1611. Σκίτσο του ΚΑΡΟΛΟΥ ΔΟΥΚΑ ΤΟΥ ΝΕΒΕΡ. Ο αφηγητής αναφέρεται σε κίνημα που οργάνωσε ο Γάλλος ηγεμόνας και απλώθηκε σε όλα τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ και στην αποτυχία του κινήματος. Πλάνο στο κέρινο ομοίωμα του εθνομάρτυρα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ή ΣΚΥΛΟΣΟΦΟΥ.
00:17:22:00
Αναγράφεται η χρονολογία 1770. Πλάνο με απεικόνιση της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ (ΜΕΓΑΛΗ) της ΡΩΣΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα γεγονότα που έμειναν γνωστά στην ιστορία ως «ΟΡΛΩΦΙΚΑ». Εναλλαγή πλάνων με γκραβούρες και πίνακες ή λεπτομέρειες πινάκων με πρόσωπα ή γεγονότα της εποχής.
00:18:15:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 1821. Πλάνο από το λιμάνι της ΥΔΡΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην άφιξη του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ στο νησί και κατόπιν στο ΝΑΥΠΛΙΟ και στο ΑΡΓΟΣ, καθώς και στη «Μυστική Συνέλευση της ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ». Παράλληλα παρουσιάζεται δραματοποιημένη εικόνα της άφιξης του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ.
00:19:15:00
Δραματοποιημένη εικόνα. Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ, στη «Μυστική Συνέλευση της ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ» παροτρύνει και ενθαρρύνει τους προύχοντες να ξεσηκωθούν για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Ακολουθεί έντονη λογομαχία και προβληματισμός από την πλευρά των ακροατών, ενώ τον κατηγορούν για ανεντιμότητα, αφερεγγυότητα και παραπληροφόρηση. Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ, θιγμένος από τη συμπεριφορά και τα λόγια των Κοτσαμπάσηδων, εξαπολύει απειλές και φεύγει. Οι απειλές φέρνουν αποτελέσματα. Παρεμβάλλεται πορτρέτο του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ και εναλλασσόμενες δραματοποιημένες εικόνες.
00:22:39:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 1821. Πλάνο με απεικόνιση του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στα ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο στρατηγείο του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στη ΣΚΑΡΔΑΜΟΥΛΑ και στην άφιξη του ΝΙΚΗΤΑΡΑ και άλλων αγωνιστών. Πλάνο με απεικόνιση του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ. Γίνεται αναφορά στις ενέργειες του ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ και του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Πλάνα από διάφορες περιοχές της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
00:23:58:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 1821. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σύζυγο του ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ και στο δανεισμό της στο ταμείο της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Παρεμβάλλονται απεικονίσεις του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ και της συζύγου του.
00:24:33:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 1821. Πλάνο με απεικόνιση της ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ενέργειες των Τούρκων, προκειμένου να πληροφορηθούν τα σχέδια των Ελλήνων και στις εκτιμήσεις τους. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις από γεγονότα και πρόσωπα της εποχής καθώς και απεικόνιση του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.
00:25:28:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 1821. Πανοραμικό πλάνο της ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στους Αδερφούς ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥΣ και στον συνέταιρό τους ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, οι οποίοι μετέτρεψαν τους παλιούς αλευρόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ σε μπαρουτόμυλους. Παρεμβάλλονται πλάνα από την περιοχή και την παρασκευή μπαρουτιού, ενώ παράλληλα ο αφηγητής περιγράφει την παραγωγή και επεξεργασία του. Δραματοποιημένη εικόνα. Οι αγωνιστές συζητούν τα σχέδιά τους για την Επανάσταση.
00:27:06:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 1821. Πλάνα από εκκλησία της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Ο αφηγητής κάνει λόγο για το συντηρητικό και το επαναστατικό ρεύμα, με αρχηγό τον ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ, που κυριαρχούσαν πριν την εκδήλωση της Επανάστασης. Παράλληλα παρουσιάζεται δραματοποιημένη εικόνα. Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ βαδίζει σε δάσος.
00:27:58:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1821. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρόσκληση του Καϊμακάμη προς τους προεστούς του ΜΩΡΙΑ. Στην ΤΡΙΠΟΛΗ φθάνει πρώτος ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ, με σκοπό να καθησυχάσει τις τουρκικές Αρχές. Ο αφηγητής κάνει αναφορά και στους υπόλοιπους προεστούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Παράλληλα παρουσιάζονται πλάνα από κελί όπου είναι τοποθετημένα κέρινα ομοιώματα.
00:29:13:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1821 ΚΝΙΣΑΒΟ ΡΩΣΙΑΣ. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις του ΚΝΙΣΑΒΟΥ, του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, των Αδερφών ΥΨΗΛΑΝΤΗ έφιππων, της μητέρας τους ΕΛΙΣΑΒΕΤ, καθώς και τα κέρινα ομοιώματα των τριών ιδρυτών της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην έκδοση, από τον Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ, Προκήρυξης Ανεξαρτησίας και στη διάθεση της περιουσίας της οικογένειας ΥΨΗΛΑΝΤΗ για τις ανάγκες του Αγώνα.
00:29:59:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 1821. Πλάνα ορεινής περιοχής του ΜΩΡΙΑ. Ο αφηγητής επισημαίνει την ανησυχία που έχει καταλάβει τους Τούρκους, εξαιτίας της φημολογίας για ξέσπασμα της Επανάστασης. Δραματοποιημένη εικόνα. Οι αγωνιστές μιλούν για την Επανάσταση. Οι Τούρκοι περιπολούν τα τείχη εφησυχασμένοι ότι οι Έλληνες δεν οργανώνουν επαναστατικό κίνημα.
00:31:18:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1821 ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις της ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑΣ και τον πίνακα του ΠΕΤΕΡ ΦΟΝ ΕΣ «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΘΟ». Ο αφηγητής αναφέρεται σε αυτή την ιστορική στιγμή. Αναγράφεται η ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 1821 ΙΑΣΙΟ-ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικόνιση του ΙΑΣΙΟΥ, προτομή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ενώ ο αφηγητής κάνει λόγο για την Επαναστατική Προκήρυξη με τον τίτλο «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ».
00:32:07:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 1821 ΙΑΣΙΟ-ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ. Εναλλάσσονται πλάνα με πίνακες ή λεπτομέρειες πινάκων με πρόσωπα ή γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δοξολογία που τελέστηκε στο ναό των ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, όπου ο Μητροπολίτης ΒΕΝΙΑΜΙΝ ευλόγησε την Επαναστατική Σημαία του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ. Γίνεται αναλυτική περιγραφή της Σημαίας. Αναγράφεται η ημερομηνία 3 Μαρτίου 1821. Πλάνα με απεικόνιση των συνόρων ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ-ΒΛΑΧΙΑΣ. Ο φακός εστιάζει σε προτομή του Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συγκρότηση του ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ. Γίνεται περιγραφή του κράνους των Ιερολοχιτών και αναφορά στον όρκο που δίνουν. Εναλλάσσονται πλάνα με πίνακες ή λεπτομέρειες πινάκων με τον ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ. Ανάμεσά τους διακρίνεται ο πίνακας του ΠΕΤΕΡ ΦΟΝ ΕΣ «ΟΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙ».
00:33:37:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 10 Μαρτίου 1821. Πλάνο του Μοναστηριού της ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τη σύσταση της ΑΧΑΪΚΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ, υπό την προεδρία του ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, που την αποτελούσαν ο ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΪΜΗΣ και ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΝΤΟΣ.
00:34:10:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 15 Μαρτίου 1821. Δραματοποιημένη εικόνα. Περιοχή βόρειας ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. Ένοπλοι Έλληνες πυροβολούν Τούρκο φοροεισπράκτορα. Ο αφηγητής αναφέρεται στους κλέφτες ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ και ΠΕΤΙΩΤΗ στην περιοχή της ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑΣ, που χτύπησαν Τούρκο φοροεισπράκτορα, με σκοπό να του αποσπάσουν τα χρήματα και να τα διαθέσουν στον Αγώνα. Αναγράφεται η ημερομηνία 15 Μαρτίου 1821. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Ένοπλοι Έλληνες πυροβολούν τον βοεβόδα των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΙΜΠΡΑΗΜ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ, και σκοτώνουν δύο άτομα από τη φρουρά του.
00:35:31:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 16 Μαρτίου 1821 ΑΓΡΙΔΙ. Δραματοποιημένη εικόνα. Τούρκοι αξιωματούχοι έφιπποι. Ο αφηγητής αναφέρεται στο χτύπημα που προκάλεσαν οι άνθρωποι του ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ, προκρίτου ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, σε Τούρκους φοροεισπράκτορες και στον αντίκτυπο που είχε αυτή η ενέργεια στους Τούρκους κατακτητές.
00:36:08:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 17 Μαρτίου 1821. ΑΕΡΟΠΟΛΗ ΜΑΝΗΣ. Πλάνο από την ΑΕΡΟΠΟΛΗ. Πλάνο με πορτρέτο του ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην κήρυξη της έναρξης της Επανάστασης από τον οπλαρχηγό. Πλάνα από τον ναό των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ, όπου υψώθηκε η Σημαία της Επανάστασης. Γίνεται περιγραφή της Σημαίας. Δραματοποιημένη εικόνα. Ο ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ προσεύχεται. Ο αφηγητής περιγράφει τις αντιδράσεις των υπολοίπων καπεταναίων, όταν πληροφορήθηκαν την κήρυξη της Επανάστασης. Δραματοποιημένη εικόνα. Κωδωνοκρουσίες, κλέφτες που υψώνουν τα τουφέκια τους για να δηλώσουν τον ενθουσιασμό τους. Πλάνο από πύργους της ΜΑΝΗΣ.
00:37:25:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 20 Μαρτίου 1821. ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ. Δραματοποιημένη εικόνα. Οι Αδερφοί ΠΛΑΚΟΥΤΑ έφιπποι. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τις ενέργειες των αδερφών προκειμένου να επιτεθούν στους Τούρκους του ΛΑΛΑ και την επιτυχία του σχεδίου τους. Δραματοποιημένη εικόνα. Έλληνας αγωνιστής με υψωμένο το τουφέκι του φωνάζει «Ελευθερία ή Θάνατος». Ακούγονται πυροβολισμοί. Αναγράφεται η ημερομηνία 21 Μαρτίου 1821. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Πανοραμικό πλάνο των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ. Ο αφηγητής περιγράφει την επίθεση εναντίον της τουρκικής φρουράς στην περιοχή των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ από ελληνική δύναμη που απαρτιζόταν από τους ΣΩΤΗΡΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΟΛΙΩΤΗ, ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, τους αδερφούς ΠΕΤΜΕΖΗ καθώς και άλλους αγωνιστές.
00:38:40:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 21 Μαρτίου 1821. ΠΑΤΡΑ. Δραματοποιημένη εικόνα. Ένοπλες συγκρούσεις στο Φρούριο των ΠΑΤΡΩΝ. Αναφορά του αφηγητή στις συγκρούσεις που διεξάγονται στην περιοχή. Αναγράφεται η ημερομηνία 22 Μαρτίου 1821. ΠΑΤΡΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στους κανονιοβολισμούς των Τούρκων από το Φρούριο των ΠΑΤΡΩΝ στην πόλη και στη Μητρόπολη, εφόσον εκεί είχαν καταφύγει πολλές ελληνικές οικογένειες. Εναλλάσσονται πλάνα με πίνακες ή λεπτομέρειες πινάκων με γεγονότα από την Ελληνική Επανάσταση.
00:39:50:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 22 Μαρτίου 1821. ΛΑΓΓΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. Πανοραμικό πλάνο του χωριού ΛΑΓΓΑΔΙΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην Επανάσταση που κήρυξαν οι Αδερφοί ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ στα ΛΑΓΓΑΔΙΑ και στην επίθεση που πραγματοποίησαν κατά των Τούρκων. Παράλληλα παρουσιάζονται δραματοποιημένες εικόνες. Αναγράφεται η ημερομηνία 22 Μαρτίου 1821. ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Πλάνο με πορτρέτο του ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εισόρμηση στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ ικανής δύναμης Μανιατών, υπό την αρχηγία του ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ και την κατάληψη σημείων της πόλης. Δραματοποιημένη εικόνα. Έλληνες αγωνιστές σε κατάσταση μάχης. Πλάνα από την περιοχή της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
00:40:42:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 23 Μαρτίου 1821. ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Εναλλάσσονται πλάνα με μνημεία από την ΚΑΛΑΜΑΤΑ και το άγαλμα του ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ. Γίνεται αναφορά στην εφόρμησή του στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ συνοδευόμενος από 2. 000 άνδρες. Πλάνο στο άγαλμα του Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εκστρατεία του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και στην παράδοση του βοεβόδα ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ που σήμανε την απελευθέρωση της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Εναλλασσόμενα πλάνα με κέρινο ομοίωμα και καμπαναριό.
00:41:36:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 24 Μαρτίου 1821. ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Δραματοποιημένη εικόνα. Οι Μανιάτες και οι Μεσσήνιοι αγωνιστές παραβρίσκονται σε δοξολογία και δίνουν τον Όρκο της Ελευθερίας. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δοξολογία στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ, στον Όρκο της Ελευθερίας που έδωσαν οι αρχηγοί, στη σύσταση της πρώτης Προκήρυξης προς τις ευρωπαϊκές Αυλές. Δραματοποιημένη εικόνα. Οπλαρχηγός διαβάζει απόσπασμα της Προκήρυξης και οι υπόλοιποι αγωνιστές επαναλαμβάνουν τα λόγια που ακούν. Στη συνέχεια, αποχωρούν από το ναό.
00:43:30:00
Ο αφηγητής αναφέρει την ημερομηνία: 24 Μαρτίου 1821. ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Πλάνα με πίνακα που απεικονίζει τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ να αποχωρεί από την ΚΑΛΑΜΑΤΑ με 300 Μανιάτες. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εξάπλωση της Επανάστασης σε όλη την ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ. Πλάνο από κάστρο.
00:43:57:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 24 Μαρτίου 1821. ΠΑΤΡΑ. Πλάνο από το κάστρο της ΠΑΤΡΑΣ. Εναλλάσσονται πλάνα με πίνακες που απεικονίζουν γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο αφηγητής αναφέρεται στην κήρυξη της Επανάστασης στην ΠΑΤΡΑ, στην ύψωση της Σημαίας του ΛΟΝΤΟΥ στην Πλατεία ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και στην Προκήρυξη που συντάχθηκε προς όλους τους προξένους των ξένων χωρών. Αναγράφεται η ημερομηνία 24 Μαρτίου 1821. ΚΟΡΩΝΗ. Πλάνο με το Κάστρο της ΚΟΡΩΝΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σύλληψη του Επισκόπου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ από τους Τούρκους. Πλάνο σε αγχόνη.
00:45:01:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 24 Μαρτίου 1821. ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Πλάνα από την ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τη σύλληψη και την εκτέλεση του προκρίτου ΣΠΗΛΙΟΥ ΝΟΤΑΡΑ και την οχύρωση των Τούρκων στην ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ. Αναγράφεται η ημερομηνία 24 Μαρτίου 1821. Πλάνο σε μοναστήρι. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ, πλάνο σε απεικόνιση του αρματολού των ΣΑΛΩΝΩΝ, κήρυξε την Επανάσταση στη Μονή του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ των ΣΑΛΩΝΩΝ.
00:45:56:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 24 Μαρτίου 1821. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Πλάνο σε απεικόνιση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο διάταγμα του Σουλτάνου ΜΑΧΜΟΥΤ να εκτελεστούν επιφανείς Έλληνες της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Μητροπολίτης ΕΦΕΣΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ. Επισημαίνεται ο ηρωισμός του και ο πατριωτισμός του μέχρι την τελευταία του στιγμή. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις του Σουλτάνου ΜΑΧΜΟΥΤ, του διατάγματος που εξέδωσε, και κέρινα ομοιώματα αγωνιστών της Επανάστασης.
00:46:56:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 25 Μαρτίου 1821. Δραματοποιημένη εικόνα. Αγωνιστές σε κατάσταση μάχης. Πλάνα σε κάστρα της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Ο αφηγητής απαριθμεί τα φρούρια που πολιορκούνται από τους αγωνιστές της Επανάστασης. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις από τα γεγονότα της Επανάστασης ενώ παράλληλα ακούγονται πολεμικές ιαχές.
00:48:41:00
Αναγράφεται η ημερομηνία 25 Μαρτίου 1838. ΑΘΗΝΑ. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις της ΑΘΗΝΑΣ προηγούμενων αιώνων. Ο αφηγητής αναφέρει ότι εκείνη την ημέρα έγινε ο πρώτος επίσημος εορτασμός της Εθνικής Εορτής. Με διάταγμα του ΟΘΩΝΑ η 25η Μαρτίου ορίστηκε ως ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Εναλλάσσονται πλάνα με απεικονίσεις από τα γεγονότα της Επανάστασης. Διακρίνεται ο πίνακας του Θ. ΒΡΥΖΑΚΗ «Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟ». Δραματοποιημένη εικόνα. Έλληνας αγωνιστής μάχεται για την ελευθερία της πατρίδας του με τίμημα την απώλεια της ζωής του.
00:51:37:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
Επανάσταση του 1821, Φιλική Εταιρεία, ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης
Αναφορές
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, αγωνιστής του 1821
ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ, αγωνιστής του 1821
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, αγωνιστής του 1821
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, στρατιωτικός
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, μέλος της Φιλικής Εταιρείας
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, αγωνιστής του 1821
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ, αγωνιστής του 1821
ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, οργάνωση
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΡΙΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΠΑΤΡΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΓΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΜΑΝΗ, ΑΕΡΟΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Οργάνωση Παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κείμενα-Σενάριο-Ιστορική έρευνα:
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΝ. ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ
Ιστορικός σύμβουλος:
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μουσική:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
Ενδυματολογία-Σκηνικά:
ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Μοντάζ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ
Ηχοληψία:
ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
Μιξάζ ήχου:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΔΑΛΟΣ
Ηθοποιοί:
Ένας Έλληνας: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
Παπαφλέσσας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΟΥΧΑΣ
Ένας κλέφτης: ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Αφήγηση:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΔΗΣ
Φωνές:
ΛΗΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΗΣ
Τίτλοι:
ΛΙΛΑ ΖΑΜΠΕΛΗ
Φωτογράφος:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Σπέσιαλ εφφέ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΡΠΙΝΗΣ
Κοπή αρνητικού:
ΤΑΣΟΣ ΑΡΩΝΙΤΗΣ
Εταλονάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ
Μπούμαν:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Βοηθός Παραγωγής και Γραμματεία:
ΛΑΜΠΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Τρυκέζα:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΣΣΟΣ
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μακενίστας:
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ
Φροντιστής:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΜΗΣ
Εργαστήρια ΕΤ-1:
ΑΛΕΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΓΙΑΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Μηχανικός προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΣΥΜΕΩΝ ΣΑΖΑΚΛΗΣ
Μακιγιάζ:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΥΤΑΡΙΔΟΥ
Ευχαριστίες:
Στο γλύπτη ΠΑΝΟ ΒΡΕΛΛΗ για την ευγενική προσφορά του
Στο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Τον Δήμαρχο Ναυπλίου
Τον κύριο ΜΑΝΟ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ, Εντεταλμένο της Δημαρχείας Ναυπλίου
Τον Δήμαρχο Καλαμάτας
Την υπεύθυνο γραμματείας της Δημαρχείας Καλαμάτας κα. ΙΝΤΖΕ
Τον κύριο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑΔΗ
ΑΡΙΟΝ ΑΛΟΓΟ-ΚΤΗΜΑ
PFERDE-RANCH
ΚΟΡΩΝΗ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΟΥΤΣΑΙΜΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (Κολοκοτρώνης)
ΜΠΟΥΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Μαυρομιχάλης)
ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Νικηταράς)
ΓΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Αναγνωσταράς)
ΓΟΥΛΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Παπαφλέσσας)
ΣΑΚΚΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Παληκάρι)
ΚΑΠΑΚΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Παπά-Τούρτας)
ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΟΛΚΑΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΤΣΟΛΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Τον φύλακα του Ιστορικού Μπαρουτόμυλου Δημητσάνας Αρκαδίας
ΠΑΣΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
Την οικογένεια ΑΝΔΡΕΟΥ στην Αρεόπολη Μάνης
για τη διάθεση της εκκλησίας Αγ. Χαραλάμπους
Τον Δήμο Κυλλήνης
Τον πατέρα ΦΙΛΑΡΕΤΟ Ηγούμενο της Μονής Αγ. Λαύρας
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:43:23
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009