ΑΙΣΧΥΛΟΣ I
0000006438
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006438
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΙΜΗΣΙΣ ΠΡΑΞΕΩΣ…, Η
ΑΙΣΧΥΛΟΣ I
Χρονολογία Παραγωγής
1988
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά «Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΜΙΜΗΣΙΣ ΠΡΑΞΕΩΣ. . . » αναφέρεται στη ζωή και την προσφορά του ΑΙΣΧΥΛΟΥ. Πρόσωπα σχετιζόμενα με το χώρο του θεάτρου (ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ κ. ά.) μιλούν για την οικογένεια του ΑΙΣΧΥΛΟΥ, τη συμμετοχή του στους ελληνοπερσικούς πολέμους, τις πρώτες του συμμετοχές σε θεατρικούς αγώνες, τους αντιπάλους αλλά και τις νίκες του. Επίσης, γίνεται παράλληλη αναφορά στις πολιτικές αλλαγές εκδημοκρατισμού και την επιρροή που αυτές επέφεραν στο θέατρο, καθώς και στη συμβολή του Αισχύλου με το μεγαλείο του έργου του. Ηθοποιοί απαγγέλλουν αποσπάσματα από τραγωδίες του μέσα σε αίθουσες μουσείου, ενώ προβάλλονται πλάνα από παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.
Τίτλοι αρχής.
00:02:02:00
Πλάνα από θεατρική παράσταση Αρχαίας Τραγωδίας. Εμφανίζεται ο υπότιτλος «ΠΕΡΣΕΣ» σε σκηνοθεσία ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ. Ακούγεται η φωνή του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να μιλάει για την πορεία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.
00:02:28:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να μιλάει για την εμφάνιση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ σε θεατρικούς αγώνες (486 π. Χ.) και την πρώτη του νίκη (484 π. Χ.). Στη συνέχεια αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις πολιτικές αλλαγές που έφερε η πτώση της τυραννίας.
00:03:08:00
Πλάνα αρχαίων αντικειμένων: ελληνικά μαρμάρινα αγάλματα, ανάγλυφη λίθινη παράσταση Περσών στρατιωτών, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα κεραμικά, ανάγλυφες μαρμάρινες ελληνικές παραστάσεις. Ακούγεται o ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος συνεχίζει την αναφορά του στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπου κυριαρχούν οι ελληνοπερσικές συγκρούσεις και το έργο του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ στην αστική δημοκρατική ΑΘΗΝΑ.
00:04:34:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να μιλάει για το πρόσωπο του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ και τις ραγδαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με τελική επικράτηση της Δημοκρατίας, οι οποίες συνέβαλαν στην εξέλιξη του θεάτρου.
00:05:15:00
Πλάνο της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ σε αίθουσα μουσείου, όπου εκτίθενται ανάγλυφα και επιτύμβιες στήλες, να μιλάει για τη γέννηση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ στην ΕΛΕΥΣΙΝΑ το 525 π. Χ. , τη συμμετοχή του στη μάχη του ΜΑΡΑΘΩΝΑ και τη ναυμαχία της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, τις επισκέψεις στη ΣΙΚΕΛΙΑ και το θάνατό του στη ΓΕΛΑ της ΣΙΚΕΛΙΑΣ το 456 π. Χ. Σημειώνει το επιτάφιο επίγραμμα, που ο ίδιος είχε συγγράψει, όπου και ανέφερε μόνο τη συμμετοχή του στους αγώνες για την πατρίδα και όχι τις ποιητικές του διακρίσεις.
00:06:03:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να σχολιάζει την προηγούμενη αναφορά και να αναρωτιέται εάν πρόκειται για σεμνότητα ή μάθημα προς τους μεταγενέστερους, ότι οι αγώνες για την ελευθερία αποτελούν μέγα καλό και προϋπόθεση προσωπικής δημιουργίας. Ακολούθως, μιλάει για την πρώτη συμμετοχή του ΑΙΣΧΥΛΟΥ σε αγώνες σε ηλικία 29 ετών με αντιπάλους τους ΧΟΙΡΙΛΟ, ΦΡΥΝΙΧΟ και ΠΡΑΤΙΝΑ, καθώς και τις υποτυπώδεις υποδομές του διαγωνιστικού θεατρικού χώρου.
00:06:41:00
Πλάνο της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥ σε αίθουσα μουσείου με μαρμάρινα αγάλματα να αναφέρεται στις πληροφορίες που έχουν διασωθεί για τον ΧΟΙΡΙΛΟ, τη μεγάλη επιτυχία του έργου του «ΜΙΛΗΤΟΥ ΑΛΩΣΙΣ» (493 π. Χ.) του ΦΡΥΝΙΧΟΥ και την από μέρους του δραματοποίηση για πρώτη φορά της ναυμαχίας της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. Αναφέρεται και στη σπουδαιότητα του έργου του ΠΡΑΤΙΝΑ.
00:07:44:00
Πλάνο του ΑΛΕΞΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ να αναφέρει ότι ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ κινούνταν με σκέψη πολιτική, η οποία τον οδήγησε να γίνει ιστορικός μέσω του θεατρικού του έργου, φέροντας ως παράδειγμα τα έργα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ», «ΟΡΕΣΤΕΙΑ», «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» μέσω των οποίων παρουσιάζει την ιστορία ανθρώπινων γενεών.
00:08:39:00
Πλάνα από γλυπτά προσωπεία του ΗΡΟΔΟΤΟΥ και του ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ. Ακούγεται η φωνή του ΑΛΕΞΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος συγκρίνει το ιστορικό έργο του ΑΙΣΧΥΛΟΥ με εκείνο των δύο προαναφερθέντων προσώπων.
00:09:02:00
Πλάνα από παράσταση αρχαιοελληνικού τραγικού έργου. Εμφανίζεται ο τίτλος «ΠΕΡΣΕΣ» σε σκηνοθεσία ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ. Ακούγεται η φωνή του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος αναφέρει ότι οι «ΠΕΡΣΕΣ» είναι η πρώτη ολόκληρη σωζόμενη τραγωδία και το πρώτο θεατρικό κείμενο της ανθρωπότητας με ιστορικοπολιτικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις.
00:09:44:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να μιλάει για το περιεχόμενο της τραγωδίας του ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΠΕΡΣΕΣ».
00:10:05:00
Πλάνο του ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, ο οποίος περπατάει σε αίθουσα μουσείου με μαρμάρινα εκθέματα, να μιλάει για την πλοκή του έργου «ΠΕΡΣΕΣ». Διαδραματίζεται κοντά στον τάφο του ΔΑΡΕΙΟΥ. Οι Γέροντες Πέρσες του Χορού, σύμβουλοι του θρόνου καθ’ όλη την απουσία του ΞΕΡΞΗ στην ΕΛΛΑΔΑ, εισέρχονται στην Ορχήστρα και περιγράφουν τη νεανική ανδρεία του ΞΕΡΞΗ. Επικρατεί ταραχή και εμφανίζεται η ΑΤΟΣΣΑ.
00:11:11:00
Πλάνο της ΜΑΡΙΑΣ ΣΚΟΥΝΤΖΟΥ, σε αίθουσα μουσείου με μαρμάρινα εκθέματα, να απαγγέλλει τμήμα της τραγωδίας «ΠΕΡΣΕΣ». Εμφανίζεται ο τίτλος «ΠΕΡΣΕΣ» (ΑΤΟΣΣΑ). Εμβόλιμα πλάνα από αρχαιοελληνικά μαρμάρινα αγαλματίδια.
00:12:25:00
Πλάνα από παράσταση τραγωδίας. Ακούγεται η φωνή της ΜΑΡΙΑΣ ΣΚΟΥΝΤΖΟΥ να συνεχίζει την απαγγελία της από την ΑΤΟΣΣΑ των «ΠΕΡΣΩΝ».
00:12:50:00
Πλάνο του ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ να αναφέρει τμήμα της πλοκής του έργου «ΠΕΡΣΕΣ». Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ μηνάει την καταστροφή των Περσών και τη νίκη των Ελλήνων. Ο ηττημένος ΞΕΡΞΗΣ διασώζεται, η ΑΤΟΣΣΑ ετοιμάζεται να δεηθεί για την επιστροφή του ΞΕΡΞΗ. Ο Χορός επικαλείται την επέμβαση του νεκρού ΔΑΡΕΙΟΥ, που βγαίνει στο φως. Εμβόλιμο πλάνο από αρχαιοελληνικό μαρμάρινο άγαλμα.
00:14:05:00
Πλάνα από παράσταση τραγωδίας. Εμφανίζεται οι τίτλοι «ΠΕΡΣΕΣ», «ΔΑΡΕΙΟΣ» ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ και «ΠΕΡΣΕΣ», «ΑΤΟΣΣΑ» ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ. Αρχικά, ακούγεται η συνέχεια της προηγούμενης περιγραφής του ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ.
00:15:15:00
Πλάνο του ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ να αναφέρει τμήμα της πλοκής του έργου «ΠΕΡΣΕΣ». Το ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΑΡΕΙΟΥ προμηνύει και άλλα δεινά, συμφορά που θα φέρει τη «Νέμεσιν».
00:15:55:00
Πλάνο σε παράσταση των «ΠΕΡΣΩΝ». Εμφανίζεται ο τίτλος «ΠΕΡΣΕΣ», «ΞΕΡΞΗΣ» ο ΑΡ. ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ.
00:16:43:00
Πλάνο της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ σε αίθουσα μουσείου, όπου εκτίθενται μαρμάρινα αγάλματα, αναφέρεται στο έργο «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ», το οποίο δίδαξε ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ το 467 π. Χ. Η τραγωδία ξεκινά με τον πρόλογο του ΕΤΕΟΚΛΗ.
00:17:17:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΓΝΑΔΗ, μπροστά σε μαρμάρινη επιτύμβια ανάγλυφη στήλη, να αποδίδει τμήμα της τραγωδίας «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ», από τον Πρόλογο, που κάνει ο ΕΤΕΟΚΛΗΣ, απευθυνόμενος στον λαό της ΘΗΒΑΣ.
00:18:30:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να περιγράφει τμήμα της πλοκής του μύθου της τραγωδίας «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ».
00:19:01:00
Πλάνο της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ σε αίθουσα μουσείου, όπου εκτίθενται μαρμάρινα αγάλματα, να σχολιάζει την πλοκή της τραγωδίας «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ».
00:19:52:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΓΝΑΔΗ, μπροστά σε μαρμάρινη επιτύμβια ανάγλυφη στήλη, να αποδίδει τμήμα της τραγωδίας «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ».
00:21:41:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να αναφέρεται στον εκτεταμένο θρήνο της τραγωδίας.
00:21:59:00
Πλάνο της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥ σε αίθουσα μουσείου με μαρμάρινα αγάλματα να αποδίδει τμήμα του κειμένου της τραγωδίας.
00:23:09:00
Πλάνα αρχαιοελληνικών μαρμάρινων αγαλμάτων.
00:23:25:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να αναφέρει τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το έργο «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» χρονολογείται πριν από το 463 π. Χ.
00:24:14:00
Πλάνα αρχαιοελληνικών μαρμάρινων γλυπτών έργων.
00:24:44:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να αναφέρει την πλοκή της τραγωδίας «ΙΚΕΤΙΔΕΣ».
00:25:14:00
Πλάνο του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΓΛΟΥ να αποδίδει τμήμα του κειμένου της τραγωδίας «ΙΚΕΤΙΔΕΣ».
00:26:52:00
Πλάνο της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ σε αίθουσα μουσείου, όπου εκτίθενται μαρμάρινα αγάλματα, να αναφέρει τα ηθικά μηνύματα της τραγωδίας «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» και κυρίως εκείνου της ύβρεως.
00:27:40:00
Πλάνο της ΜΑΝΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ σε αίθουσα μουσείου, όπου εκτίθενται μαρμάρινα αγάλματα, να αποδίδει τμήμα κειμένου της τραγωδίας «ΙΚΕΤΙΔΕΣ».
00:28:12:00
Πλάνα αρχαίων γλυπτών μαρμάρινων αντικειμένων.
00:28:40:00
Πλάνο του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ να σχολιάζει την πλοκή της τραγωδίας «ΙΚΕΤΙΔΕΣ».
00:29:03:00
Πλάνα αρχαιοελληνικών γλυπτών αντικειμένων.
00:29:15:00
Πλάνο της ΜΑΝΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ σε αίθουσα μουσείου, όπου εκτίθενται μαρμάρινα αγάλματα, να αποδίδει τμήμα κειμένου της τραγωδίας «ΙΚΕΤΙΔΕΣ».
00:29:41:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΒΙΛΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΡΑΣ
Σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κείμενα-Παρουσίαση-Επιμέλεια:
ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεργάτης εκπομπής:
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ
Μουσική σύνθεση:
ΘΕΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Μοντάζ:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΓΙΑ
Ηθοποιοί:
ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΧΑΡΩΦ
ΝΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΓΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ
ΜΑΓΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΣ
ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΝΤΖΟΥ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Αφήγηση:
ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ
Ήχος:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ
Επιμέλεια ντεκόρ-κοστουμιών:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΔΟΥΓΚΟΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΕΛΕΝΗ ΑΣΒΕΣΤΑ
Βοηθός οπερατέρ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμέλεια φροντιστηρίου:
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Β’ οπερατέρ:
Κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ
Βοηθός μοντάζ:
ΜΠΟΝΙΤΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ
Τίτλοι-Τρικέζα:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΚΑΔΑΚΗΣ
Κοπή αρνητικού:
ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Εταλονάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Επεξεργασία ήχου:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Επεξεργασία εικόνας:
CINEMAGIC
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:24:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009