Επεισόδιο:022
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΟΖΙΝΙ
0000004863
Παρουσίαση της καταστροφής του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι και των αναστηλωτικών εργασιών για την αποκατάσταση του μνημείου.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004863
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Επεισόδιο:022
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΟΖΙΝΙ
Χρονολογία Παραγωγής
1988
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
12/10/1988
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Παρουσίαση της καταστροφής του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι και των αναστηλωτικών εργασιών για την αποκατάσταση του μνημείου.
Περιγραφή Περιεχομένου
Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου της σειράς “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ” είναι η καταστροφή του Παρθενώνα από τον ΜΟΡΟΖΙΝΙ και οι αναστηλωτικές εργασίες για την αποκατάσταση του μνημείου. Περιγράφεται το ιστορικό πλαίσιο της εκστρατείας του ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΙ στην Αθήνα και της ανατίναξης του Παρθενώνα. Η αρχιτέκτων-αρχαιολόγος ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΑΣΛΑΝΗ παρουσιάζει την κατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης πριν την έλευση του ΜΟΡΟΖΙΝΙ. Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ, αρχιτέκτων, υπεύθυνος για την αναστήλωση του Παρθενώνα, παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για τις καταστροφές στο μνημείο και στη συνέχεια μιλά για το ιστορικό των αναστηλώσεων του μνημείου, με αφετηρία το αναστηλωτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και πραγματοποιείται έως την περίοδο αυτή στην Ακρόπολη. Η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα του Παρθενώνα, καθώς και πλάνα από έκθεση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης με θέμα την Ακρόπολη πριν και μετά την καταστροφή, και πλάνα από την έκθεση για το αναστηλωτικό έργο που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως.
Τίτλοι έναρξης.
00:03:46:00
Πλάνα που εμφανίζουν γκραβούρες. Απεικονίζεται κατάσταση της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ πριν και μετά την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης μέσα στον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. (Από την έκθεση της ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών).
00:04:18:00
Έκθεση ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ με σχέδια και μακέτες από το αναστηλωτικό έργο που γίνεται στο βράχο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Αυτό στεγάζεται στο κτήριο ΒΑΙΛΕΡ στην περιοχή ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ.
00:04:42:00
Ο βράχος της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, όπως σώζεται σήμερα, σε εποχή που τον πλαισιώνουν καταπράσινοι θάμνοι.
00:04:44:00
Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜΟΡΟΖΙΝΙ και τα οικόσημα της οικογένειάς του σε σκίτσα.
00:04:49:00
Εικονίζονται γκραβούρες εποχής με θέματα μάχες και ναυμαχίες που έλαβαν χώρα κατά τον Τουρκοβενετικό πόλεμο, στον οποίο διακρίθηκε.
00:05:13:00
Εναλλαγή εικόνων από έγγραφα που αφορούν στη ΣΥΝΘΗΚΗ παράδοσης του ΧΑΝΔΑΚΑ και στην παρουσία του ΜΟΡΟΖΙΝΙ.
00:05:29:00
Σκίτσα που εικονίζουν τον ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΜΟΡΟΖΙΝΙ.
00:05:42:00
Έγχρωμα σκίτσα-γκραβούρες από περιοχές που διοικητικά ανήκουν στην Ιταλία.
00:06:07:00
Γκραβούρες που απεικονίζουν την προετοιμασία στις αρχές του 1685 του στόλου έξω από τη νησίδα LIDO εναντίον της ΕΛΛΑΔΑΣ.
00:06:24:00
Εναλλαγή πλάνων από τις πόλεις: ΠΥΛΟΣ, ΝΑΒΑΡΙΝΟ, ΜΕΘΩΝΗ, ΚΟΡΩΝΗ, ΑΡΓΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΠΑΤΡΑ, ΡΙΟ, ΜΙΣΤΡΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, που δημιούργησαν το ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ.
00:07:06:00
Εναλλαγή πλάνων από γκραβούρες που απεικονίζουν την περιοχή της ΑΤΤΙΚΗΣ και ιδιαίτερα γύρω από την ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Ο αφηγητής μιλά για την προσπάθεια των ΒΕΝΕΤΩΝ να επιχειρήσουν εκστρατεία εναντίον της ΑΘΗΝΑΣ. Εμφανίζεται γκραβούρα του ΜΟΡΟΖΙΝΙ.
00:08:20:00
Εναλλαγή πλάνων από γκραβούρες και πίνακες που απεικονίζουν τους ΕΛΛΗΝΕΣ και την περιοχή της ΑΘΗΝΑΣ κατά την περίοδο της ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
00:08:53:00
Η ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΧΖΗΑΣΛΑΝΗ, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος, μιλά σε μια από τις αίθουσες του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ. Διακρίνονται, κατά τη διάρκεια που μιλά, σχέδια και μακέτες από το αναστηλωτικό έργο που γίνεται στο βράχο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Αρχίζει να περιγράφει πώς ήταν ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ εκείνη την εποχή (6ο μ. Χ αι).
00:09:10:00
Εναλλαγή πλάνων με τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ να «φιλοξενεί» χριστιανικό ναό, αρχικά αφιερωμένο στην «ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ» και αργότερα στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΙΩΤΙΣΣΑ. Η ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΧΖΗΑΣΛΑΝΗ περιγράφει τις όποιες τροποποιήσεις.
00:09:43:00
Σύγχρονα μακρινά πλάνα του βράχου της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ σε εποχή που τον πλαισιώνουν καταπράσινοι θάμνοι. Ακούγεται η ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΧΖΗΑΣΛΑΝΗ να παρουσιάζει τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ με τις αλλαγές που γίνονται στο πέρασμα του χρόνου.
00:10:02:00
Κοντινά σύγχρονα πλάνα του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ που αποκαλύπτουν πολλές πλευρές του. Ακούγεται η ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΧΖΗΑΣΛΑΝΗ να παρουσιάζει τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ με τις αλλαγές που γίνονται σε αυτόν στο πέρασμα του χρόνου έως την τουρκοκρατία.
00:11:06:00
Σκίτσο του βράχου της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ με έμφαση στον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ που διακρίνεται η παρουσία μιναρέ στο εσωτερικό του: λειτουργεί ως τζαμί.
00:11:20:00
Πλάνα σκίτσων, όταν τα στρατεύματα του ΜΟΡΟΖΙΝΙ ετοιμάζονται να πολιορκήσουν την ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Αυτά εναλλάσσονται με άλλα που δείχνουν τη ζωή στην πόλη των ΑΘΗΝΩΝ κατά την ίδια περίοδο ή κατά τη διάρκεια της μάχης και της πυρπόλησης του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.
00:14:45:00
Εναλλαγή κοντινών και μακρινών πλάνων με σύγχρονα πλάνα του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ που αποκαλύπτουν πολλές πλευρές και λεπτομέρειές τους. Οι αφηγητές περιγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το τελειότερο δημιούργημα της ΚΛΑΣΙΚΗΣ εποχής στη χώρα μας.
00:16:46:00
Πλάνο του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ μπροστά σε πλαίσιο που περιέχει διάφορες φωτογραφίες και σχέδια. Αυτά αφορούν στον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και εικονίζουν λεπτομέρειες από τις καταστροφές που έχει υποστεί ο ναός.
00:17:29:00
Σκίτσο της δυτικής πλευράς του ναού, που οι μελέτες του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ παρουσιάζουν να έχει υποστεί τις περισσότερες βολές των πυρομαχικών του ΜΟΡΟΖΙΝΙ. Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ περιγράφει πώς ανεφλέγη η πυρίτιδα και καταστράφηκε το μνημείο.
00:18:13:00
Πλάνο του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ μπροστά σε πλαίσιο που περιέχει διάφορες φωτογραφίες και σχέδια. Κεντρικό σχέδιο είναι μια κάτοψη του ναού και με τη βοήθεια αυτού ο Μ. ΚΟΡΡΕΣ περιγράφει την καταστροφή του, λεπτό προς λεπτό. Παρουσιάζεται και κοντινό πλάνο σχεδίου που δείχνει ακριβώς το σημείο που ήταν αποθηκευμένη η πυρίτιδα.
00:20:06:00
Πλάνο του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ μπροστά στο σχέδιο που αναπαριστά το κρίσιμο 4ο δευτερόλεπτο από τη στιγμή της εκρήξεως. Εναλλαγή με κοντινό πλάνο σε αυτό το σχέδιο. Ο Μ. ΚΟΡΡΕΣ δίνει όλες τις λεπτομέρειες της καταστροφής.
00:21:16:00
Μακέτα του κατεστραμμένου πια μνημείου του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, ενώ στο εσωτερικό του ανοικτού ερειπίου διακρίνεται η απεικόνιση του τζαμιού που έκτισαν οι ΟΘΩΜΑΝΟΙ αργότερα.
00:21:54:00
Πλάνο του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ μπροστά σε διάφορες παλιές φωτογραφίες του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Μιλά για την πρώτη αναστήλωση, μετά την ανακήρυξη του ελεύθερου Ελληνικού κράτους το 1842-1844 από τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΤΤΑΚΗ. Στη συνέχεια, μιλά για την επόμενη αναστήλωση, το 1930 από τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΑΛΑΝΟ. Εξηγεί λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες αυτές.
00:24:14:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ και άλλες του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ ακούγεται να μιλά για την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κράτους απέναντι στα προβλήματα του μνημείου και τις επιστημονικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν, προκειμένου να συμβάλλουν στη διάσωσή του.
00:25:29:00
Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, όπως σώζεται τη χρονική στιγμή του αφιερώματος.
00:26:01:00
Σχέδια από τις μελέτες της συντήρησης, όπως ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ εξηγεί, της αναστήλωσης και συμπλήρωσης του μνημείου.
00:26:59:00
Στο πλάνο εμφανίζονται εργαλεία και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του μνημείου.
00:27:20:00
Πλάνο του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ μπροστά στα διάφορα σχέδια να μιλά για τον τρόπο που θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση του ΘΡΙΓΚΟΥ στη νότια πλευρά του μνημείου.
00:27:42:00
Αντίγραφα από τις μετώπες του ναού που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην αναστήλωσή του. Εξηγεί ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ τα σύγχρονα προβλήματα της αποκατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά αναφέρεται ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της νότιας πλευράς του.
00:28:19:00
Πλάνο του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ μπροστά στα διάφορα σχέδια να μιλά για τις δυνατότητες αποκατάστασης και άλλων τμημάτων του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.
00:30:35:00
Ο ΙΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.
00:30:42:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ μιλά μέσα στους χώρους της Έκθεσης του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, με φόντο τα σχέδια και τις μακέτες από το αναστηλωτικό έργο που γίνεται στο βράχο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Αναφέρεται στη συνέχεια των επιδιώξεων της όλης προσπάθειας, από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης έως και σήμερα.
00:31:34:00
Ο φακός κινείται αποτυπώνοντας τον ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ από τη μια του άκρη έως την άλλη, όπως σώζεται σήμερα, σε εποχή που τον πλαισιώνουν καταπράσινοι θάμνοι. Τέλος επεισοδίου.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Θεματικοί Όροι
αρχαιολογία, μνημεία, αρχαιολογικός χώρος, αρχιτεκτονική, Παρθενώνας, Ακρόπολη, έκθεση, βενετοκρατία
Αναφορές
ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΑΣΛΑΝΗ, αρχιτέκτονας
ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΑΣΛΑΝΗ, αρχαιολόγος
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ, αρχιτέκτονας
ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, φορέας πολιτισμού
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, ερευνητικό κέντρο
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜΟΡΟΖΙΝΙ, Βενετός στρατηγός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΝΙΝΟΣ ΕΛΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΠΑΣΗΣ
Κείμενα:
ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΑΣΛΑΝΗ
Αρχιτέκτων-Αρχαιολόγος
μελέτες και σχέδια για την αναστήλωσή του:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ
Μουσική:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
Φορητή κάμερα:
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ
Ηλεκτρονικοί τίτλοι:
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αφηγητές:
ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ
Ευχαριστίες:
στην Α Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων
στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως
στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών
για την πολύτιμη βοήθειά τους
© 1988
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:24:22
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009