Επεισόδιο:020
Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
0000004767
Η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο με οδηγό τα μνημεία της πόλης και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004767
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Επεισόδιο:020
Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1988
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
05/10/1988
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο με οδηγό τα μνημεία της πόλης και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ” παρουσιάζει την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο μέσα από τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης. Γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα που σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής, καθώς και στη σημασία της πόλης στους ελληνιστικούς χρόνους και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σημαντικού κέντρου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Περιγράφονται αναλυτικά τα μνημεία της περιόδου αυτής, το ανακτορικό συγκρότημα του Καίσαρα Γαλέριου Μαξιμιλιανού (Ροτόντα, Αψίδα Γαλερίου, Ανάκτορο, Οκτάγωνο και Ιππόδρομος), η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωδείο, ενώ αναφορά γίνεται στην ρωμαϊκή ιδιωτική κατοικία, στα ψηφιδωτά, καθώς και στους ρωμαϊκούς τάφους της Θεσσαλονίκης και τα κτερίσματα που βρέθηκαν σε αυτούς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, τέλος, στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου, όπως πήλινα ειδώλια, έργα γλυπτικής.
Τίτλοι αρχής.
00:01:41:00
Πλάνο από αίθουσα Αρχαιολογικού Μουσείου στο κέντρο του οποίου βρίσκεται άγαλμα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ.Εμφανίζεται ο τίτλος: «ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΝ ΠΟΤΑΜΟΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΣΤΙ ΠΟΛΙΣ Η ΠΡΟΤΕΡΟΝ ΘΕΡΜΗ ΕΚΑΛΕΙΤΟ». (ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ)
00:02:00:00
Πλάνα από ελληνιστικό αρχαιολογικό χώρο με ερείπια κτηρίων και δρόμων. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δυσκολία ανεύρεσης των Ελληνιστικών στοιχείων της πόλης, λόγω της μετέπειτα άνθησης της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και, συνεπώς, της καταστροφής ή κάλυψής τους, αφού οι γνώσεις μας προέρχονται κυρίως από επιγραφές ή περιγραφές περιηγητών, κυρίως του ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ (216-5 π. Χ.), ο οποίος αναφέρεται στις ενέργειες του ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ και στη νέα ονομασία της πόλης. Εμβόλιμο πλάνο μαρμάρινης πλάκας φέρουσας επιγραφή.
00:03:15:00
Πλάνα από ελληνιστικό αρχαιολογικό χώρο με ερείπια κτηρίων. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο προνόμιο που παραχώρησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β να κόβουν χάλκινα νομίσματα, κάτι που προσέφερε οικονομική άνθηση στην πόλη.
00:03:45:00
Πλάνο ελληνιστικών αγαλματιδίων με γυναικεία μορφή. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι οι κάτοικοι αυτοαποκαλούνταν ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, αλλά ακολουθούσαν τα νοτιοελλαδικά διοικητικά πρότυπα των δήμων και έπειτα αναφέρεται στις συγκρούσεις με τους Ρωμαίους και στη ρωμαϊκή κατάληψη.
00:05:17:00
Πλάνα από ελληνιστικό αρχαιολογικό χώρο με ερείπια κτηρίων, αγαλματιδίων, κυρίως του θεού ΣΑΡΑΠΙΔΟΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στον αφανισμό των παλαιότερων δημόσιων κτηρίων, αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το ΣΑΡΑΠΕΙΟ, ιερό της αιγυπτιακής θεότητας ΣΑΡΑΠΙΔΟΣ.
00:06:38:00
Πλάνα από το ΣΑΡΑΠΕΙΟ της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ και από στήλη που φέρει διαταγή του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Ε’ (187 π. Χ.) για την προστασία λατρείας του θεού. Ο αφηγητής αναφέρει ότι το ιερό υπήρξε πρότυπο για τα επόμενα και κάνει μνεία στην ιστορία προέλευσης του θεού.
00:07:43:00
Πλάνα από αγάλματα και επιγραφές που βρέθηκαν στο ιερό. Η αφηγήτρια περιγράφει τα ευρήματα.
00:09:02:00
Πλάνα από μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες και κεφαλές. Ο αφηγητής αναφέρεται στην επικράτηση της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας (149 π. Χ.).
00:10:06:00
Πλάνα από μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες, αγάλματα και κεφαλές, καθώς και ερείπια δρόμου. Η εκφωνήτρια αναφέρεται στη νέα περίοδο που άνοιξε με τον ΟΚΤΑΒΙΑΝΟ (27 π. Χ.), κατά την οποία η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αναπτύχθηκε σε ισχυρό εμπορικό και πνευματικό σταυροδρόμι, προσελκύοντας σημαντικούς ανθρώπους, και διατηρώντας τον ελληνικό της χαρακτήρα. Παράλληλα, σημειώνεται η συμμετοχή της στο ΑΤΤΙΚΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ (131-2 μ. Χ.)
00:12:48:00
Πλάνα από μαρμάρινα αγάλματα και ανάγλυφες στήλες. Ο αφηγητής αναφέρεται στον κλονισμό, κατά τις αρχές του 3ου αι. μ. Χ. , της σταθερότητας που υπήρχε έως τότε στο ρωμαϊκό κράτος, λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων και των εξωτερικών πιέσεων.
00:13:33:00
Πλάνα από μαρμάρινα αγάλματα και ανάγλυφες στήλες. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην κρίση που άγγιξε την πόλη, κυρίως λόγω του κλεισίματος του νομισματοκοπείου της (259-268 μ. Χ.).
00:13:51:00
Πλάνα από αρχαιολογικό χώρο με ερείπια κτηρίων, δρόμων και ψηφιδωτών δαπέδων. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη νέα εποχή που άνοιξε η διακυβέρνηση του ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΥ (284-305 μ. Χ.), καθώς ο Καίσαρας ΓΑΛΕΡΙΟΣ επέλεξε ως έδρα της διοίκησής του τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, γεγονός που έφερε και νέα άνθηση. Έπειτα, γίνεται αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής, τα οχυρωματικά έργα, τον ιππόδρομο, τα ανάκτορα.
00:16:10:00
Πλάνα από τα ερείπια της ρωμαϊκής αγοράς, αγαλματίδια και ψηφιδωτά. Ο αφηγητής αναφέρεται στη διάταξη και τις δραστηριότητες της αγοράς.
00:17:19:00
Πλάνα από το ρωμαϊκό ωδείο και μαρμάρινα αγάλματα. Ο αφηγητής αναφέρεται στα χαρακτηριστικά και στην ιστορία του, καθώς και στα κυριότερα αρχαιολογικά ευρήματα, μία επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα και τρία ακέφαλα αγάλματα.
00:18:44:00
Πλάνα από το ανακτορικό συγκρότημα του ΓΑΛΕΡΙΟΥ ΜΑΞΙΜΙΑΝΟΥ, την αψίδα του, το οκτάγωνο, ψηφιδωτά και αγαλματίδια. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην τοπογραφία και την ιστορία του ανακτόρου και περιγράφει τα αρχαιολογικά ευρήματα.
00:21:29:00
Πλάνα από ψηφιδωτά δάπεδα. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πληθώρα τέτοιων ευρημάτων, καθώς και στη δυσκολία ανασύνθεσης των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της ρωμαϊκής κατοικίας στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
00:22:50:00
Πλάνα από κεραμικά σκεύη. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ανεύρεση κτερισμάτων σε τάφους της ρωμαϊκής εποχής, τα οποία προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες, ακόμα και σχετικά με τις εμπορικές διασυνδέσεις της πόλης.
00:23:42:00
Πλάνα από γυάλινα δοχεία και πτηνά, κεραμικά ειδώλια και μεταλλικά κοσμήματα. Ο αφηγητής αναφέρεται στα χαρακτηριστικά τους.
00:26:09:00
Πλάνα από ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες, αγάλματα και κεφαλές. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην πληθώρα των ευρημάτων, τα χαρακτηριστικά τους, στα ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων και στην ανάπτυξη των πορτραίτων, κυρίως των αυτοκρατορικών.
00:28:53:00
Πλάνα από μαρμάρινες κεφαλές, αγάλματα και επιτύμβια στήλη. Ο αφηγητής αναφέρεται στα ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων που εκτίθενται στο μουσείο της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
00:30:50:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
αρχαιολογία, αρχαία ελληνική ιστορία, μνημεία, αρχαιολογικός χώρος, Θεσσαλονίκη, αρχιτεκτονική, γλυπτική, ψηφιδωτό, κεραμική
Αναφορές
ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ, ιδρυτής Θεσσαλονίκης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΝΙΝΟΣ ΕΛΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΠΑΣΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΝΙΝΟΣ ΕΛΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
Κείμενα:
Μ. ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ-ΤΣΙΜΠΙΔΟΥ
Ε. ΤΡΑΚΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΑΚΙΔΟΥ
Κ. ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ
Μουσική:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Αφηγητές:
ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ
Φορητή Κάμερα:
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρονικοί Τίτλοι:
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηχογράφηση:
Κ. ΚΟΣΜΆΣ
STUDIO ECHO
Μαγνητοσκόπηση:
STUDIO TVE ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Η ομάδα παραγωγής ευχαριστεί:
την Αρχαιολόγο ΙΟΥΛΙΑ ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
και το Μουσείο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
© 1988
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:54:24
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009