ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
0000000500
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Το επεισόδιο αυτό φιλοξενεί τον δημοσιογράφο ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟ και ασχολείται με την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000000500
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Το επεισόδιο αυτό φιλοξενεί τον δημοσιογράφο ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟ και ασχολείται με την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο δημοσιογράφος ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στην εκπομπή του ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ασχολείται με την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ και φιλοξενεί στην εκπομπή του, τον άδικα καταδικασθέντα δημοσιογράφο ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟ. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε δολοφονημένος στη θαλάσσια περιοχή της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Βρισκόταν εκεί, για να πάρει συνέντευξη από τον τότε αρχηγό του «Δημοκρατικού Στρατού» του Κ. Κ. Ε. Ο Διοικητής της Γενικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης θεώρησε ένοχο τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟ, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Το δικαστήριο, αρχικά, τον καταδίκασε σε ισόβια, στη συνέχεια η ποινή του μετριάστηκε και αργότερα αποφυλακίστηκε. Ποτέ δεν έκαναν δεκτές τις αιτήσεις του για επανάληψη της δίκης. Τον καταδίκασαν με το επιχείρημα ότι ο ίδιος είχε παραδεχτεί την ενοχή του. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει μετά από φρικτά βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς. Ο ίδιος ο ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ, μετά την αποφυλάκισή του, προσπαθούσε να αποδείξει ότι υπήρξε θύμα μιας καλοστημένης σκευωρίας. Έφυγε από τη ζωή, χωρίς να έχει δικαιωθεί, και χωρίς να έχει αποκατασταθεί η αλήθεια από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη. Τουλάχιστον, είχε τη συμπαράσταση του απλού κόσμου, που αμέσως αναγνώρισε την αλήθεια και τον αθώωσε.
Εμφάνιση τίτλου εκπομπής:«ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ » με τον AΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟ.
00:00:51:00
Ο AΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κάνει μια σύντομη αναφορά στην ταραγμένη ζωή του δημοσιογράφου ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ. Λέει ότι καταδικάστηκε για το φόνο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου σε ισόβια και μετέτρεψε την ποινή του σε 20ετή κάθειρξη. Προσπαθούσε, μάταια, να δικαιωθεί και να πείσει για την αθωότητα του, όσο βρισκόταν στη ζωή.
00:01:34:00
Στην οθόνη προβάλλεται το όνομα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ. Περιγράφεται η σύλληψή του στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ. Καταδικάζεται σε ισόβια, αν και υποστηρίζει ότι ομολόγησε, ύστερα από βασανιστήρια. Τελικά, η ποινή του μειώθηκε και αποφυλακίστηκε το 1960. Οι αιτήσεις του στον Άρειο Πάγο για επανάληψη της δίκης απορρίπτονταν συνεχώς. Πλάνα από την ταινία: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ».
00:02:56:00
Στην οθόνη ο ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ με το ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟ. Η συνέντευξη γυρίστηκε τον Μάρτιο του 1994. Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ λέει ότι η κοινή γνώμη στάθηκε δίπλα του και δεν πίστεψε ποτέ στην ενοχή του. Όταν αποφυλακίστηκε, φίλοι και συνάδερφοι του συμπαραστέκονταν και τον στήριζαν με κάθε τρόπο. Όμως, τυπικά, αισθάνεται ότι δεν έχει δικαιωθεί, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναψηλάφησης της δίκης. Μιλάει για την κατάπτωση της δικαιοσύνης. Αντίθετα, αναφέρεται στη Γαλλία, όπου τα δικαστήρια λειτουργούν με σωστό και δίκαιο τρόπο.
00:05:23:00
Στην οθόνη ο συνήγορος του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ. Τον είχε υποστηρίξει το 1978, στην αίτηση αναψηλάφησης στον Άρειο Πάγο. Περιγράφει, αναλυτικά, τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Οι πέντε Αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση με το επιχείρημα ότι στην πρωτόδικη δίκη ο κατηγορούμενος είχε ομολογήσει το έγκλημα. Παρά τα αδιάσειστα στοιχεία, που προσκόμισε ο συνήγορος του, δεν κατάφερε να αλλάξει την απόφαση. Ο Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ χαρακτηρίζει την υπόθεση «ανοιχτή πληγή», αφού ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ δε βρίσκεται πια, στη ζωή. Κατά τη γνώμη του, «έφυγε» δικαιωμένος, καθώς ο απλός κόσμος δεν πίστεψε, ποτέ, στην ενοχή του.
00:08:59:00
Το πλάνο και πάλι στη συνέντευξη. Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ υποστηρίζει ότι τον καταδίκασε η Ελληνική Δικαιοσύνη μαζί με την Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία. Η δικαστική εξουσία κατευθύνθηκε από την εκτελεστική εξουσία, την οποία εκπροσωπούσαν ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΑΣ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΕΝΤΗΣ. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «εξιλαστήριο θύμα».
00:11:37:00
Στην οθόνη ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, Διευθυντής της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ». Αφηγείται τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Μιλάει για την προσωπική και επαγγελματική ζωή του Αμερικανού δημοσιογράφου ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ. Ήταν ανταποκριτής του CBS. Πριν την αναχώρηση του από την Ελλάδα, ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον ΜΑΡΚΟ ΒΑΦΕΙΑΔΗ, αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού και είχε πάει στη Θεσσαλονίκη. Ήταν φιλελεύθερος δημοσιογράφος, δεν ήθελε τον Εμφύλιο και πίστευε ότι με τα άρθρα του μπορούσε να τον αποτρέψει. Με αυτή τη στάση του, ερχόταν σε ρήξη με την Αμερικανική κυβέρνηση, που επιθυμούσε τη συνέχιση του. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ πιστεύει ότι οι Αμερικάνοι προκάλεσαν τη δολοφονία και ύστερα, κάλυψαν τους δολοφόνους. Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ ήταν θύμα συγκυριών, βασανίστηκε για να ομολογήσει, έμεινε δώδεκα χρόνια στις φυλακές, πλησίασε στην τρέλα, αλλά σώθηκε χάρη στη ψυχική του δύναμη. Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι δεν άνοιξε ο φάκελος της δολοφονίας του ΠΟΛΚ, για να μην αποκαλυφθεί η Αμερικάνικη ευθύνη.
00:18:00:00
Το πλάνο επιστρέφει στη συνέντευξη. Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στη συγκεκριμένη δολοφονία. Υποστηρίζει ότι οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που τους αναφέρει ονομαστικά, τον ανάγκασαν να ομολογήσει. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από την ταινία: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ». Στη συνέχεια, ο ίδιος αφηγείται τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε. Τα βασανιστήρια (ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμοί) ήταν τόσο επώδυνα, που, όταν συνερχόταν, δεν μπορούσε να λειτουργήσει το μυαλό του. Αυτά τα φοβερά συμβάντα εκτυλίσσονταν μπροστά στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης Κ. ΡΕΝΤΗ. Μην μπορώντας να αντέξει την κατάσταση αυτή, έκανε δυο αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας. Εκτός από τον ίδιο, κρατούσαν στην Ασφάλεια τη μητέρα του και τις δυο αδερφές του. Βλέπουμε φωτογραφία της οικογένειας του και του σπιτιού τους στη Θεσσαλονίκη, που το ανατίναξαν.
00:30:57:00
Στην οθόνη το σήμα της εκπομπής, ενώ βλέπουμε φωτογραφίες από την προσωπική και κοινωνική ζωή του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:31:15:00
Στην οθόνη η ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ, γυναίκα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ. Περιγράφει το χαρακτήρα του άντρα της και το πόσο αγαπητός ήταν στον κόσμο. Όλη αυτή η περιπέτεια, που έζησε, τον σημάδεψε σωματικά και ψυχικά. Δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις βασανιστικές στιγμές και τα φρικτά γεγονότα. Πολλές φορές ήταν σκεπτικός και προβληματισμένος. Δεν έπαψε ποτέ να έχει εφιάλτες. Η ίδια απορεί για το πως έζησε μετά από όλα αυτά.
00:34:17:00
Το πλάνο επιστρέφει στη συνέντευξη. Ο δημοσιογράφος ρωτά το ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟ για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Εκείνος λέει ότι στα χρόνια της Κατοχής ήταν στο Ε. Α. Μ, (όπως οι περισσότεροι Έλληνες) και έπειτα υποστήριξε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Πλάνο σε τιμητικό δίπλωμα, που του έχει απονεμηθεί για την αντιστασιακή του δράση. Περιγράφει τον τρόπο που γνώρισε τον ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ. Όσο μιλάει, προβάλλονται πλάνα από την ταινία «ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ».
00:40:08:00
Στην οθόνη και πάλι πλάνα από την ταινία: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ». Το πλάνο και πάλι στη συνέντευξη. Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ χαρακτηρίζει την υπόθεση «στημένη και καλά δουλεμένη». Αναφέρει το γεγονός ότι ταχυδρομήθηκε η ταυτότητα του ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ στο Αστυνομικό Τμήμα Θεσσαλονίκης, τρεις μέρες πριν ανακαλυφθεί το πτώμα του. Αυτοί που έστησαν τη σκευωρία υποστήριξαν ότι ο ταχυδρομικός φάκελος είχε γραφτεί από την μητέρα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ. Στη συνέχεια μιλά για το Διευθυντή της Αστυνομίας Πόλεων ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος τον υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι δολοφόνος ήταν κάποιος Άγγλος. Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ όμως δεν μπορούσε να κατηγορήσει κάποιον χωρίς να έχει αποδείξεις.
00:46:34:00
Ο ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου, το οποίο ξεκινά με στίχους από το ποίημα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΤΕΙΧΗ». Τον ρωτά, αν είναι απελπισμένος και εκείνος απαντά ότι παλιότερα είχε υπάρξει. Από τη στιγμή όμως που παντρεύτηκε, αισθάνεται καλύτερα και μετανιώνει, γιατί δεν απέκτησε παιδιά.
00:47:16:00
Στην οθόνη και πάλι η ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ. Καταθέτει ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι ο άντρας της συμμετείχε σε αυτό το έγκλημα. Ήταν τόσο καλός άνθρωπος, που δε θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια πράξη. Αυτό που ζητάει, αφού ο ίδιος δε βρίσκεται στη ζωή είναι να τον δικαιώσει η Ελληνική Πολιτεία.
00:48:05:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ, αστυνομική έρευνα, συλλήψεις, δικαστήρια, ποινές, δημοσιογράφοι, Ψυχρός Πόλεμος, έγκλημα
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Παρουσιαστής:
ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΑΛΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΧΩΡΗ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΟΥΛΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ
Δημοσιογραφική Επιμέλεια:
ΡΟΥΛΑ ΚΡΙΚΩΝΗ
Μακιγιάζ:
ΣΟΦΙΑ ΒΛΑΧΟΥ
Διεύθυνση Φωτισμού:
ΝΙΚΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ
Μοντάζ :
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
Εικονολήπτες:
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΕΛΛΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ
Εργατοτεχνίτες:
ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ρύθμιση Ήχου:
ΤΑΣΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ
Ηλεκτρολόγος:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Ηλεκτρονικός:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗΣ
Φροντίστρια:
ΓΙΩΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογράφος:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Ευχαριστίες:
ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ»
κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟ
ΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ «ΜΑΡΙ-ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΟΣ»
ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 14 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:48:58:24
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009