Κωδικός Τεκμηρίου
0000000447
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ
ΕΒΡΟΣ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1999
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
23/03/2001
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Παρουσίαση των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής σημασίας γύρω από τον ποταμό Έβρο και στη Σαμοθράκη.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο ποταμός Έβρος, το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας, και το νησί Σαμοθράκη είναι τα θέματα αυτού του επεισοδίου της σειράς “ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ”. Παρουσιάζονται το δάσος της Δαδιάς, σπουδαίος χώρος αναπαραγωγής αρπακτικών πουλιών, με έμβλημα το μαυρόγυπα, η κορυφή του όρους Γκίμπρενα, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο των πουλιών, το δάσος των Κατραντζήδων και το Δέλτα του Έβρου, οικοσύστημα διεθνούς σημασίας. Στη συνέχεια, ο φακός μάς μεταφέρει στην κορυφή Φεγγάρι του όρους Σάους που βρίσκεται στη Σαμοθράκη, στον ποταμό Φονιά όπου καταλήγει καταρράκτης, στο λιμάνι, στα σπίτια και στις φυσικές ομορφιές του νησιού.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:10:00
Τίτλοι αρχής.
00:01:00:00
Το πλάνο βρίσκεται στον ποταμό ΕΒΡΟ. Ακούμε τον αφηγητή να παρουσιάζει τους μύθους και την ιστορία του ποταμού. Όσο ακούμε τον αφηγητή το πλάνο κινείται στο ποτάμι και στις όχθες του, οπότε βλέπουμε βιοτόπους, υγροτόπους, δασωμένους λόφους, ψηλά βουνά, πουλιά να πετούν, πάπιες και γυμνά δέντρα στο δάσος.
00:03:44:00
Στο πλάνο απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, ξυλόσπιτα, μικρά και μεγάλα γουρούνια να κινούνται μέσα στο δάσος, ένα είδος αρπακτικού πτηνού πάνω σε κλαρί δέντρου. Ο αφηγητής μιλά για το δάσος της ΔΑΔΙΑΣ ως τον σπουδαιότερο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, χώρο αναπαραγωγής αρπακτικών πτηνών. Το πλάνο κινείται στην περιοχή και βλέπουμε εικόνες με αρπακτικά, σμήνος αυτών να τρώνε το θήραμά τους, γυπαετό να τρώει ένα γουρούνι, καθώς επίσης και να πετά. Στη συνέχεια, βλέπουμε άλλα είδη αρπακτικών. Παράλληλα, ακούμε τον αφηγητή να λέει ότι από το 1980 ένα τμήμα της περιοχής προστατεύεται, διότι εκεί συναντιούνται και τα τέσσερα είδη του ευρωπαϊκού γύπα (το όρνιο, ο μαυρόγυπας, ο γυπαετός και ο ασπρόπαρης). Το πουλί έμβλημα της ΔΑΔΙΑΣ είναι ο μαυρόγυπας, αφού ο πληθυσμός του είναι ο τελευταίος σε όλη την ανατολική Ευρώπη. Στο χωριό ΔΑΔΙΑ λειτουργεί και οικοτουριστικό κέντρο, βλέπουμε αντίστοιχα πλάνα, με ξενώνα, αναψυκτήριο, εκθετήριο, κέντρο ενημέρωσης κ. λπ. Το πλάνο βρίσκεται μέσα στην αίθουσα ενημέρωσης, όπου υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί βίντεο σχετικά με το μαυρόγυπα, παράλληλα με ενημέρωση.
00:08:07:00
Το πλάνο βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του κέντρου όπου βλέπουμε επισκέπτες να μπαίνουν μέσα σε ένα βαν – πουλμανάκι, για να κατευθυνθούν στο παρατηρητήριο. Το πλάνο στο δρόμο προς το παρατηρητήριο όπου υπάρχει πινακίδα που λέει προστατευμένη περιοχή ζώνη αυστηρής προστασίας, πλάνα με τους ανθρώπους να περπατούν στο μονοπάτι και μια δεύτερη πινακίδα με την κατεύθυνση προς το παρατηρητήριο των πουλιών, τους ανθρώπους στο παρατηρητήριο να παρακολουθούν τα πουλιά.
00:09:35:00
Το πλάνο κινείται μέσα στο δάσος και στα μονοπάτια που οδηγούν στο παρατηρητήριο. Ακούμε τον αφηγητή να μιλάει για τα μονοπάτια, το πλάνο δείχνει πανοραμικά από την κορυφή του όρους ΓΚΙΜΠΡΕΝΑ, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο, την προστατευόμενη περιοχή, καθώς και πλάνα μέσα από το δάσος όπου βλέπουμε πυκνή βλάστηση, πεταλούδες και άλλα έντομα να μαζεύουν τη γύρη των λουλουδιών.
00:11:13:00
Το πλάνο επιστρέφει στο παρατηρητήριο όπου ακούμε και κατόπιν βλέπουμε τον δασάρχη ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΙΚΟ, να μιλά ειδικότερα για το δάσος της ΔΑΔΙΑΣ. Όσο μιλάει ο δασάρχης παρακολουθούμε εναλλασσόμενα σύντομα πλάνα από το δάσος. Επίσης, κάνει αναφορά και στο δάσος της περιοχή των ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΔΩΝ, όπου εκεί υπάρχει και ειδικός χώρος αναψυχής.
00:14:02:00
Το πλάνο έχει μεταφερθεί στο χώρο αναψυχής στο δάσος των ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΔΩΝ. Βλέπουμε μεγάλο λάκκο όπου ετοιμάζουν τη θράκα, δεκάδες ανθρώπων να τρώνε και να γλεντούν, ενώ ακούμε και μουσικές. Ο αφηγητής μιλά για την τοποθεσία των ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΔΩΝ που βρίσκεται εννέα χιλιόμετρα πιο πέρα από το δάσος της ΔΑΔΙΑΣ κι έχει με τη συνεργασία του δασαρχείου οργανωμένο χώρο αναψυχής και χώρο άθλησης. Βλέπουμε αντίστοιχα πλάνα με παιδιά σε γήπεδο να παίζουν ποδόσφαιρο.
00:15:43:00
Σύντομο πανοραμικό πλάνο της προστατευμένης περιοχής, ακούμε τον αφηγητή να μας μιλά για το σημαντικότερο στην Ευρώπη χώρο των ερπετών. Το πλάνο μέσα στο δάσος, όπου βλέπουμε πυκνή βλάστηση και διάφορα ερπετά και αμφίβια. Σύμφωνα με τον αφηγητή υπάρχουν 41 είδη.
00:16:40:00
Το πλάνο έχει μεταφερθεί και κινείται μέσα στο ποτάμι, όπου βλέπουμε εκατοντάδες πουλιών, μεταξύ αυτών κύκνους, αγριόπαπιες, αγριόχηνες κ. α. , να υψώνονται και να πετούν στον ουρανό. Όσο το πλάνο κινείται μέσα στο ποτάμι βλέπουμε αντίστοιχα πλάνα, ακούμε τον αφηγητή να μιλά για το ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ που είναι ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας, διότι είναι σταυροδρόμι σταθμός για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά από και προς την Ευρώπη, προσφέροντας χώρο ξεκούρασης και αναπαραγωγής τόσο στα πτηνά όσο και σε άλλα είδη ζώων. Όσο η αφήγηση συνεχίζεται βλέπουμε εικόνες με σπάνια πουλιά, όπως ο θαλασσαετός και ο ψαραετός. Ακόμα, βλέπουμε βόδια να βόσκουν, το πορφυρό χρώμα του τοπίου, σπάνια πτηνά μέσα στο ποτάμι κ. ο. κ.
00:22:55:00
Το πλάνο πανοραμικά στη θάλασσα, όπου βλέπουμε κι έναν γλάρο να πετάει. Κατόπιν, το πλάνο μέσα από ένα πλοίο όπου βλέπουμε από μακριά τα βουνά της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ και το ψηλότερο βουνό της το ΦΕΓΓΑΡΙ ή ΣΑΟΣ, οπότε ακούμε τον αφηγητή να μας πληροφορεί ότι είναι ένα από τα ψηλότερα βουνά του Αιγαίου.
00:23:46:00
Στο πλάνο αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σπίτια της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ όσο το πλοίο πλησιάζει προς το λιμάνι. Μετά δείχνει πανοραμικά τα σπίτια, μια γυναίκα να τινάζει ένα χαλί, απομακρύνεται, εξακολουθεί να δείχνει σπίτια, καταλήγει στο μουσείο όπου βλέπουμε γλυπτά, μεταφέρεται έξω από το μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο, οπότε αρχίζει και η αφήγηση. Παράλληλα, βλέπουμε αντίστοιχα πλάνα μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.
00:29:09:00
Το πλάνο δείχνει περιοχή με πυκνή βλάστηση από πλατάνια, ελιές, καστανιές, σφεντάμια κ. α. Παράλληλα, ακούμε τον αφηγητή να παρουσιάζει τη βλάστηση της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. Προβάλλονται σύντομα πλάνα από πηγές που σχηματίζουν μικρά ποτάμια, αγριοκάτσικα και σπάνια έντομα. Η αφήγηση επικεντρώνεται στα μεγάλα σε έκταση πλατανοδάση και στο άφθονο νερό και παρακολουθούμε αντίστοιχα πλάνα με καταρράκτες, ποταμάκια και ρυάκια.
00:32:35:00
Το πλάνο πανοραμικά δείχνει βουνοκορφές, ενώ παράλληλα ακούμε τον αφηγητή να μιλά για το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή ΦΕΓΓΑΡΙ. Βλέπουμε σύντομο πλάνο σε πλατεία χωριού. Στο πλάνο ένας καταρράκτης που καταλήγει στο ποτάμι ΦΟΝΙΑΣ. Βλέπουμε αντίστοιχα πλάνα.
00:34:36:00
Εναλλαγή πλάνου με πουλιά να πετούν, να κάθονται στην όχθη λίμνης, ένα λουλούδι φυτρωμένο στις πέτρες και μπροστά η θάλασσα και πάλι δύο γλαροπούλια να πετούν.
00:35:09:00
Στο πλάνο ένα εξωκκλήσι σε βουνό. Το πλάνο κινείται στον προαύλιο χώρο του, βλέπουμε βουνοκορφές, πλαγιές και θάλασσα.
00:35:37:00
Στο πλάνο μας απότομες πλαγιές βράχων και αγριοκάτσικα να βόσκουν. Ο αφηγητής μιλά για την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία.
00:36:17:00
Στο πλάνο εναλλασσόμενες εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Παράλληλα, ακούμε τον αφηγητή να κάνει αναφορά στο βιβλίο του ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ «Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ», οπότε ακούμε σχετικό απόσπασμα.
00:36:55:00
Εναλλασσόμενα πλάνα όπου βλέπουμε έκταση γης και στο βάθος τη θάλασσα, σπίτια, ξανά θάλασσα και τη δύση του ήλιου ανάμεσα στα σύννεφα.
00:37:50:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θεματικοί Όροι
Έβρος, Σαμοθράκη, οικολογία, οικοσύστημα, οροσειρά, βουνό, δάσος, ποτάμι
Αναφορές
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΙΚΟΣ, δασάρχης Σουφλίου
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΜΑΧΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΠΟΚΑΚΗ
Μουσικός επιμελητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΟΥΡΗΣ
Μοντέρ:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΕΝΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Ηχολήπτης:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΑΤΑΝΑΚΗΣ
Μίξη Ήχου:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Αφήγηση:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δημοσιογραφική επιμέλεια:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδικός συνεργάτης:
ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ
Computer Graffiti:
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΟΥΡΗΣ
Επιμέλεια τίτλων:
ΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΛΑΜΠΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Οδηγοί:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστίες στους:
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΙΘ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΧΙΙ Μ/Κ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΒΑΒΟΥΛΑ
Παραγωγή
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
& ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
© 1999
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:38:36:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
13/11/2009