ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
0000093331
Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του διεθνούς κύρους Έλληνα ερευνητή της ιατρικής ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, εφευρέτη του τεστ πρόγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000093331
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Χρονολογία Παραγωγής
2008
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του διεθνούς κύρους Έλληνα ερευνητή της ιατρικής ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, εφευρέτη του τεστ πρόγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» παρουσιάζει τη βιογραφία του γιατρού και ερευνητή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσφορά του στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Η αφήγηση ξεκινώντας με την παράθεση στοιχείων για τη γενέτειρά του, την Κύμη Ευβοίας, τις καταβολές του και το οικογενειακό του περιβάλλον, διατρέχει τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αθήνα, παράλληλα με τις ευαισθησίες του, την αγάπη του για τη μουσική και τις νεανικές πνευματικές του ενασχολήσεις. Παρακολουθούμε την περίοδο φοίτησής του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989-1904) και τη σύνδεσή του με τις προοδευτικές και ριζοσπαστικές αντιλήψεις της εποχής, τον κύκλο του αθηναϊκού περιοδικού «Ο Νουμάς», καθώς και τη φιλία του με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΕΛΜΟΥΖΟ που θα τον συνοδεύσει και τα χρόνια των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Γερμανία (1907-1910). Γίνεται επίσης μνεία στη δραστηριότητα του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ σχετικά με την ενάλια έρευνα στο Μονακό της Γαλλίας κοντά στον πρίγκιπα Αλβέρτο Α και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μουσείου του Μονακό, την υπηρεσία του στο μέτωπο ως ανθυπίατρος κατά τον Α Βαλκανικό Πόλεμο αλλά και στην απόφασή του να φύγει με τη σύζυγό του –πολύτιμη βοηθός του ως το τέλος-ΜΑΧΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ στην Αμερική το 1913.
Σταθμός για το ξεκίνημα της ερευνητικής του καριέρας υπήρξε η πρόσληψή του στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Ν. Υόρκης, όπου τη δεκαετία του ’20 οι ερευνητικές προσπάθειες του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων σε κολπικά επιχρίσματα. Γίνεται επίσης λόγος για την αντίδραση της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας απέναντι στην ανακάλυψη της νέας μεθόδου διάγνωσης του καρκίνου, όταν πρωτοδημοσιεύεται το 1928. Προβάλλονται ντοκουμέντα-αποσπάσματα συνεντεύξεων φίλων του ερευνητών, όπως του αμερικανού ΤΣΑΡΛΣ ΚΑΜΕΡΟΝ και του καθηγητή ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΟΥΡΟΥ, οι οποίοι μιλούν για την επιμονή του στην έρευνα και την απήχηση της κυτταροδιαγνωστικής μεθόδου που ανέπτυξε ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπής την πολύτιμη προσφορά του σχολιάζουν επίσης, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ και ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ.
Στο τελευταίο μέρος γίνεται αναφορά στις δημοσιεύσεις του, με κυριότερες τη μονογραφία του το 1943 «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από το κολπικό υγρό» και το «Άτλας Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» το 1954. Η αναγνώριση του Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα επισφραγίστηκε με την απονομή του αμερικανικού έπαθλου Lasker το 1950 ενώ η συνομοσπονδία των γυναικείων σωματείων της Αμερικής τον τίμησε με ψήφισμά της το 1957 σε εκδήλωση, από την οποία ακούμε απόσπασμα ομιλίας με τη φωνή του Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Λίγο πριν το θάνατό του το 1962 θα αφοσιωθεί στην υλοποίηση του οράματός του για τη δημιουργία ινστιτούτου αντικαρκινικής έρευνας στο Μαϊάμι της Φλόριντας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στην προσωπικότητα και το έργο του Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ αναφέρονται επίσης, η ανιψιά του ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ και ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ.
Ανάλυση Περιεχομένου
Θεματική Κατηγορία
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΥΓΕΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, βιογραφία, ιατρική, βιολογία, επιστήμονες, επιστημονική έρευνα, κυτταρολογία, καρκίνος
Αναφορές
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, γιατρός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ιατρικός ερευνητής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ, καθηγητής της Ιατρικής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ, καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ, ανιψιά του Γεώργιου Παπανικολάου
«Ο ΝΟΥΜΑΣ», περιοδικό
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ, παιδαγωγός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης
ΑΛΒΕΡΤΟΣ Α΄, πρίγκιπας του Μονακό
ΤΣΑΡΛΣ ΚΑΜΕΡΟΝ, ιατρικός ερευνητής
ΜΑΧΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ, σύζυγος του Γεώργιου Παπανικολάου
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, πρωθυπουργός (1917-1920)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΡΟΣ, καθηγητής της Ιατρικής
ΛΙΝΑ ΚΟΥΤΗΦΑΡΗ, γιατρός μαθήτρια του Γεώργιου Παπανικολάου
JOSEPH HINSEY, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κορνέλ
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΚΥΜΗ
ΑΜΕΡΙΚΗ, ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
μαρτυρίες-μνήμες
για πρόσωπα-γεγονότα
καταστάσεις-στιγμές
που έχουν γράψει ιστορία
αρχειακό υλικό από το βιβλίο του
καθηγητή Σπύρου Μαρκέτου
«Ιστορία της Ιατρικής
του 20ου αιώνα»
Έρευνα-Συντονισμός
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ
Αφηγητές:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Διευθυντής φωτογραφίας:
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΕΛΛΗ ΔΕΛΤΑ
Ηχοληψία:
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Μοντάζ:
ΜΑΡΙΟΣ ΖΩΓΚΑΣ
Copyright
ΕΡΤ
2008
Σχετικά Θέματα
93238
Δικαιώματα
ΕΡΤ Α.Ε.
Διάρκεια
00:47:24:04
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Τύπος: VIDEO – BETACAM DIGITAL
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
Τελευταία Ενημέρωση
15/02/2012