ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
0000008643
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών. Η εκπομπή αναφέρεται στον πεζογράφο και ζωγράφο ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008643
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
2006
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών. Η εκπομπή αναφέρεται στον πεζογράφο και ζωγράφο ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το επεισόδιο της σειράς είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ (γεν. 1895 – θαν. 1965). Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχτηκε, τα ταξίδια του και την προσωπικότητά του. Ο θεατής παρακολουθεί το συγγραφικό έργο του Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με έμφαση στο πρώτο του διήγημα «Πέδρο Καζάς» (1920) και την πεζογραφική παραγωγή του τη δεκαετία του ’40, τη σχέση του με τη λογοτεχνική γενιά του ’30 και τη συνεργασία του με τους εκδοτικούς οίκους Ελευθερουδάκη και Γανιάρη, με εφημερίδες και περιοδικά. Περιγράφονται επίσης, η επαφή του Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με τη βυζαντινή ζωγραφική, οι πρώτες του εκθέσεις, οι εικονογραφήσεις εκδόσεων, οι προσωπογραφίες του και οι αγιογραφήσεις βυζαντινών ναών από τη δεκαετία του ’30 και μετά. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η σχέση του Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με τον κύκλο των μαθητών του και ειδικότερα με τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, η περίοδος εργασίας του στο Κοπτικό Μουσείο του Καϊρου καθώς και το μεγάλο έργο του κοσμικής ζωγραφικής λίγο πριν τον πόλεμο στο Δημαρχείο Αθηνών. Παρακολουθείται επίσης η σχέση του με το θέατρο και η σκηνογραφική του συνεργασία με τον ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ και τον ΦΩΤΟ ΠΟΛΙΤΗ. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ αναφέρονται οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε για το έργο του.
Για τον Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ μιλούν οι: ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο οπτικοακουστικό φωτογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό. Περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις (1956 και 1960) με τη φωνή του Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ να ψέλνει και αλλού να μιλάει για τη σχέση του με την ελληνική παράδοση, την ορθοδοξία και την παγκόσμια συνείδηση. Επίσης, σχολιάζει τα βιβλία του «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου» και «Αδάμαστες Ψυχές». Προβάλλονται πλάνα από την έκθεση του Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και των μαθητών του στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (11/2002), από βυζαντινούς ναούς και τοιχογραφίες, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα και τη Μικρασιατική καταστροφή.
Τίτλοι αρχής
00:01:10:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και πληροφορίες για το ΑΪΒΑΛΙ. Σύγχρονα πλάνα από το ΑΪΒΑΛΙ το 2006, ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου από την περιοχή του ΑΪΒΑΛΙ, προσωπογραφία του αδερφού του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ (1928), απεικόνιση του θείου του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ηγούμενου της Μονής της Αγίας Παρασκευής.
00:02:12:00
Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ-ΜΑΡΤΙΝΟΥ μιλάει για την ανάληψη της κηδεμονίας του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από το θείο του ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Αυτοπροσωπογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ (1913). Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ επισημαίνει ότι το όνομα ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ οφείλεται στην κηδεμονία του θείου του. Ο ίδιος ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της μετονομασίας του, γεγονός ευδιάκριτο στους μύθους του. Σύγχρονα πλάνα από το ΑΪΒΑΛΙ το 2006, ζωγραφική απεικόνιση της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (1912), πλάνα με θάλασσα. Η αφηγήτρια περιγράφει το Μετόχι της Αγίας Παρασκευής όπου ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ πέρασε τα παιδικά του χρόνια και πληροφορεί ότι τα αφηγήματά του περιέχουν πληροφορίες για τα παιδικά του βιώματα.
00:03:04:00
Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών στο γραφείο του αναφέρεται στην αίσθηση που προκαλούσε στον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ η θάλασσα. Πλάνα από ιστιοφόρο παλαιού τύπου που ταξιδεύει σε κανάλι, πλάνα θάλασσας, απεικονίσεις του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ σε νεαρή ηλικία, σύγχρονα πλάνα από το ΑΪΒΑΛΙ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στο στενό δεσμό του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με τη θάλασσα, διαβάζει απόσπασμα από αυτοβιογραφικό κείμενο του συγγραφέα – ζωγράφου που αφορά στην επιλογή του να ασχοληθεί με τη συγγραφή και παραθέτει πληροφορίες για τις σπουδές του και τις προσωπικότητες που συναναστράφηκε. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ μιλάει για την παιδεία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:04:12:00
Εξώφυλλο της εφημερίδας «ΚΥΔΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ». Η αφηγήτρια σημειώνει τη συγγραφική ευχέρεια του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, την έκδοση του σχολικού περιοδικού «ΜΕΛΙΣΣΑ» σε συνεργασία με τους συμμαθητές του, τη θεματολογία που επέλεγε στα αναγνώσματά του. Παράλληλα προβάλλονται σύγχρονα πλάνα από λιμάνι, απεικόνιση του γάλλου λογοτέχνη ΒΙΚΤΟΡ ΟΥΓΚΟ.
00:04:35:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος κατονομάζει τους συγγραφείς και τα λογοτεχνικά θέματα που έλκουν το ενδιαφέρον του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Απεικόνιση της προτομής του επικού ποιητή ΟΜΗΡΟΥ, πλάνο με τόπο διαμονής του ΟΜΗΡΟΥ σύμφωνα με την ομηρική παράδοση.
00:04:53:00
Έργο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με τίτλο «ΚΑΘΙΣΤΗ ΓΡΙΑ» (1910) που θεωρείται το παλαιότερο σωζόμενο έργο του που δημιούργησε σε ηλικία 15 ετών. Απεικόνιση «ΓΕΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ», ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ, ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου της ΑΘΗΝΑΣ, ασπρόμαυρη φωτογραφία λογοτεχνικής συντροφιάς στην οποία διακρίνονται ο ζωγράφος ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ και ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, σκίτσο του ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΑΪΜΗ, ασπρόμαυρη φωτογραφία της ΑΘΗΝΑΣ και κεντρικού βιβλιοπωλείου. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών, στους καθηγητές του στη σχολή, στον τρόπο ζωής του στην ΑΘΗΝΑ, στην λογοτεχνική συντροφιά, της οποίας ήταν μέλος, στα στέκια τους και στα βιβλιοπωλεία από τα οποία προμηθεύονταν βιβλία και περιοδικά.
00:06:02:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με πολεμικά πλοία και στρατιώτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου, πλάνο της πύλης του ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ πλάνο της Γλυπτοθήκης στο KOENINGSPLATZ του ΜΟΝΑΧΟΥ, πίνακας ζωγραφικής της Σχολής του ΜΟΝΑΧΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για το επαγγέλματα με τα οποία ασχολήθηκε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τις επιρροές που δέχεται η Σχολή Καλών Τεχνών από την αισθητική της Σχολής του ΜΟΝΑΧΟΥ, τη στάση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ σε αυτές της επιρροές. Η αφηγήτρια αναπαράγει την επίκρισή του στους προσωπικούς του πολέμιους.
00:07:01:00
Πλάνα από βομβαρδισμούς, φωτογραφίες γκρεμισμένων κτιρίων, προσφύγων που συρρέουν στο λιμάνι, σύγχρονο πλάνο πόλης του εξωτερικού, εκθέματα πινάκων και γλυπτών, πλάνα από το ΠΑΡΙΣΙ, ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου με εργάτες και ορυχεία, του ζωγράφου ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ σε ανθρακωρυχείο της ΓΑΛΛΙΑΣ, πλάνο από το ΜΟΥΣΕΙΟ του ΛΟΥΒΡΟΥ στο ΠΑΡΙΣΙ, φύλλο του περιοδικού «L’ ILLUSTRATION», σκίτσα του PIERRE – JEAN de BERANGER και του FRANCOIS RENE de CHATEAUBRIAND, πλάνο της ΑΨΙΔΑΣ του ΘΡΙΑΜΒΟΥ του ΚΑΡΟΥΣΕΛ στο ΠΑΡΙΣΙ, πλάνο με δημιουργία του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΡΟΝΤΕΝ (AUGUSTE RODIN) που απεικονίζει τον ίδιο και του περίφημου γλυπτού του «Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» που εκτίθενται στο πάρκο του Μουσείου RODIN στο ΠΑΡΙΣΙ, πλάνα του Μουσείου RODIN, πλάνα από το τραμ της ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ σημειώνει τις βιαιοπραγίες των Τούρκων εναντίων των Ελλήνων της ΙΩΝΙΑΣ κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τις απώλειες σημαντικών προσώπων που αντιμετώπισε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, τα ταξίδια του σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής. Γίνεται αναφορά στη διαμονή του στο ΠΑΡΙΣΙ. Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ κάνει λόγο για την εγκατάστασή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στο ΠΑΡΙΣΙ όπου διέμενε και ο μεγαλύτερος αδερφός του. Η αφηγήτρια περιγράφει τη ζωή και τις δραστηριότητες του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στο ΠΑΡΙΣΙ, τη συγγραφή του λογοτεχνικού έργου «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ». Διαβάζει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:09:40:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου από την επιστροφή των προσφύγων στο ΑΪΒΑΛΙ, του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ σε νεαρή ηλικία, του ΑΪΒΑΛΙ, ομαδική φωτογραφία του ΣΤΡΑΤΗ ΔΟΥΚΑ, του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ και του ΠΑΝΟΥ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ, πλάνο εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για την επιστροφή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στο ΑΪΒΑΛΙ και την ίδρυση του πνευματικού συλλόγου «ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» όπου διετέλεσε πρόεδρος.
00:10:11:00
Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για τον «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ» και την αναστάτωση που προκάλεσε στους λογοτεχνικούς κύκλους της ΑΘΗΝΑΣ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος αναφέρει τα εγκωμιαστικά σχόλια του ποιητή ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΓΕΡΗ για τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Παρεμβάλλονται διαδοχικές εικόνες με αντίγραφο του βιβλίου «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ», ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου με λογοτεχνικές παρέες της εποχής.
00:10:41:00
Έγχρωμο πλάνο από πόλη του εξωτερικού, αντίγραφα του βιβλίου «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρει τα σχόλια του ΣΤΡΑΤΗ ΔΟΥΚΑ για τον «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ». Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος και ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών παραθέτουν την άποψή τους για τον «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ». Παράλληλα προβάλλονται κομμάτια από την εικονογράφηση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια παραθέτει επιπλέον στοιχεία για την έκδοση του βιβλίου. Πρωτοσέλιδο του περιοδικού «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ», πλάνο του ΠΥΡΓΟΥ του ΑΪΦΕΛ στο ΠΑΡΙΣΙ.
00:12:00:00
Σύγχρονα πλάνα από το ΑΪΒΑΛΙ, ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου, πλάνα από την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ, απεικόνιση της ΛΕΣΒΟΥ, ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου όπου διακρίνονται η ποιήτρια ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, η ΓΑΛΑΤΕΙΑ και ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, το βιβλιοπωλείο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ», σκίτσο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ αφιερωμένο στην ΕΥΦΗΜΙΑ ΓΑΝΙΑΡΗ, εξώφυλλο του «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στη β έκδοση του «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ» και περιγράφει πώς έγινε αφορμή να κληθεί ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στην ΑΘΗΝΑ από εξέχουσες λογοτεχνικές προσωπικότητες της εποχής που τον βοήθησαν στην εγκατάστασή του στην ΑΘΗΝΑ. Η αφηγήτρια επισημαίνει ότι ο «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ» εκδόθηκε στην ΑΘΗΝΑ από τις εκδόσεις ΓΑΝΙΑΡΗ με τον πρόλογο που είχε γράψει στο ΑΪΒΑΛΙ. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών διαβάζει απόσπασμα από τον πρόλογο. Πανοραμικά πλάνα από παραθαλάσσια πόλη, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος μιλάει για την υποδοχή που επιφύλαξαν στον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ο ΒΑΣΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ο ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, η ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ σημειώνει την εγκωμιαστική υποδοχή του έργου και τις επιρροές που άσκησε στη γενιά του 30.
00:14:54:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με λογοτέχνες της εποχής. Ανάμεσά τους διακρίνεται ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 που μιλάει για το έργο του «ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ». Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
00:15:25:00
Πλάνα από τα μοναστήρια και αγιογραφίες του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ψέλνει, ζωντανή ηχογράφηση του 1956. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει τις εμπειρίες του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και διαβάζει σκέψεις του που αφορούν στις βυζαντινές δημιουργίες που αντίκρισε στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Κάνει αναφορά στο υλικό που συμπεριέλαβε στην έκδοση «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΘΩ».
00:16:08:00
Πλάνα από τη ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Διαδοχικές εικόνες με εξώφυλλο του καταλόγου της Βυζαντινής Έκθεσης του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, προσωπογραφία του ΣΤΡΑΤΗ ΔΟΥΚΑ (1923), ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, του ΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, απεικόνιση της κόρης του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ΔΕΣΠΩΣ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ, του ζωγράφου ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τις εκθέσεις του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ και στην ΑΘΗΝΑ και τον αντίκτυπο που είχαν. Κάνει λόγο για τη γνωριμία του με τον ΦΩΤΟ ΠΟΛΙΤΗ, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ. Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ θυμάται τη φιλία του πατέρα της με τον ΠΙΚΙΩΝΗ και τον ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ.
00:17:01:00
Χειρόγραφο του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ασπρόμαυρη φωτογραφία αρχείου του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ με τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, πλάνα από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στο δεύτερο ταξίδι του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και διαβάζει σκέψεις του που αφορούν σε αυτό. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος παραθέτει την άποψη του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ για το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ που συμπίπτει με την άποψη του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, παρεμβάλλεται φωτογραφία τους.
00:17:42:00
Φύλλο της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ», σκίτσο με μοναστήρια του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, προσωπογραφία του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ και της ΜΑΡΙΑΣ. Πλάνα από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, σκίτσα, εξώφυλλο του βιβλίου «ΒΑΣΑΝΤΑ» φιλοτεχνημένο από τον ίδιο, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με ράσα στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ασπρόμαυρη φωτογραφία αρχείου από τα εργαστήρια του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ποικίλες εκδόσεις του βιβλίου «ΒΑΣΑΝΤΑ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στην έκθεση που πραγματοποίησε μετά το δεύτερο ταξίδι του στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και στα βιβλία που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΓΑΝΙΑΡΗ. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος πληροφορούν για το περιεχόμενο και τη γλώσσα της «ΒΑΣΑΝΤΑ».
00:18:57:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ δίνει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Παρεμβάλλεται φωτογραφία με το ζεύγος ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και προσωπογραφία της συζύγου του, το έργο «ΓΥΝΑΙΚΑ» (1939), και αυτοπροσωπογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ μιλάει για τη μητέρα της και τη σχέση των γονιών της.
00:19:31:00
Σελίδες του περιοδικού «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», σκίτσα από το περιοδικό, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΓΕΡΗ και σκίτσο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ, προσωπογραφία άντρα, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ, ασπρόμαυρη φωτογραφία εργατών, εξώφυλλο του βιβλίου του ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ «ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ», ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ σε σχολική τάξη. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για την έκδοση του περιοδικού «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» το 1925 και κατονομάζει τις προσωπικότητες που συνεργάστηκαν στο περιοδικό. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος μιλάει για την υποστήριξη του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στον ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ μέσα από το περιοδικό «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».
00:20:30:00
Εξώφυλλο και σελίδες του περιοδικού «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ διαβάζει απόσπασμα από τον πρόλογο του περιοδικού και αναφέρεται στο κλείσιμο του περιοδικού για οικονομικούς λόγους, στην εικονογράφηση του βιβλίου «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» και στη γέννηση της κόρης του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Πλάνα με εικονογράφηση του βιβλίου «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΜΕΛΑ. Ασπρόμαυρη φωτογραφία της συζύγου και της κόρης του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, έργο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ που απεικονίζεται η κόρη του ΔΕΣΠΩ.Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ στο σαλόνι της περιγράφει τις αναμνήσεις της από τη σχέση με τον πατέρα της.
00:21:53:00
Διαδοχικές εικόνες με αγιογραφίες, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ και του ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρει τις προσωπικότητες που συνδέθηκαν με το ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος αναφέρεται στην αναγνώριση του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ από τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και στη μεταξύ τους φιλία. Εξώφυλλο του βιβλίου «ΟΙ ΚΑΫΜΟΙ ΣΤΟ ΓΡΙΠΟΝΗΣΙ»
00:22:36:00
Εξώφυλλο του περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ». Διαδοχικές εικόνες με κείμενα και σκίτσα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, το πρόγραμμα του θεατρικού δράματος «Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ», ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, του ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟΥ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) με πρόβες της «ΕΚΑΒΗΣ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τη συνεργασία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με το περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», τη συγγραφική και εικονογραφική του δράση, τις σκηνογραφίες που σχεδίασε από κοινού με τον ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ για το θεατρικό δράμα «Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ», τη συνεργασία του με το ΦΩΤΟ ΠΟΛΙΤΗ για τα σκηνικά της «ΕΚΑΒΗΣ».
00:23:25:00
Εξώφυλλο του βιβλίου «ΤΑΞΕΙΔΙΑ», προσωπογραφία φιλοτεχνημένη από το ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με τίτλο «Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΣ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για την έκδοση του βιβλίου «ΤΑΞΕΙΔΙΑ» και το περιεχόμενό του. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών περιγράφει τη σχέση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με το θέατρο και τις συνεργασίες που πραγματοποίησε στο χώρο του θεάτρου. Παράλληλα προβάλλονται πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, της παράστασης «Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ» το 1929, του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με την κόρη του, κείμενο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ σε εφημερίδα. Η αφηγήτρια αναφέρει την ημερομηνία της παράστασης και σημειώνει ότι οι υποχρεώσεις του αναστέλλουν προσωπικά και επαγγελματικά σχέδια. Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ μιλάει για το ίδιο θέμα.
00:24:42:00
Διαδοχικές εικόνες με κοσμικό έργο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα – ζωγράφου καθισμένου σε καρέκλα να διαβάζει, αυτοπροσωπογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ αφιερωμένη στον ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ καταθέτει ότι ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στη ζωγραφική για βιοποριστικούς λόγους. . Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για τις προσπάθειες του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ να εργαστεί. Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ αναφέρεται στο ίδιο θέμα.
00:25:27:00
Διαδοχικές εικόνες με αγιογραφίες, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, της ΣΠΑΡΤΗΣ. Πλάνα από το σπίτι του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, τα έργα που διακοσμούν το εσωτερικό, το Ναό της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και αγιογραφίες του Ναού. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στις ποικίλες εργασίες με τις οποίες ασχολήθηκε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, στην ανοικοδόμηση του σπιτιού του στην περιοχή Κυπριάδου – Βιζυηνού, στην καλλιτεχνική συνεργασία με τον ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ στη διακόσμηση του σπιτιού και στην αγιογράφηση του Ναού της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ) με τον δεύτερο.
00:26:25:00
Πλάνα από την έρημο, θρησκευτικά κτίρια της ΑΙΓΥΠΤΟΥ, έργο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με στοιχεία από την τεχνική των πορτρέτων ΦΑΓΙΟΥΜ, «Απολυτήριο Γραφικής» από τη Σχολή Καλών Τεχνών, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ, ζωγραφική απεικόνιση τοπίου. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για την απασχόλησή του στο Κοπτικό Μουσείο του ΚΑΪΡΟΥ, γεγονός το οποίο περιγράφει και η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην απονομή του «Απολυτήριου Γραφικής», στην πρόσληψή του στο Κολέγιο ΑΘΗΝΩΝ, στη γνωριμία του με τον ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ και στην έκδοση του βιβλίου «ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ. ΜΟΝΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ σε συνεργασία με τον ΑΝΔΡΕΑ ΞΥΓΓΟΠΟΥΛΟ.
00:27:29:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ και του ΤΖΙΜΑ μαζί με τον ηγούμενο της Μονής ΒΑΡΛΑΑΜ ΜΑΗ, τον επιλεγόμενο «ΛΗΣΤΟΤΡΟΦΟ» στα ΜΕΤΕΩΡΑ το 1932, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ζωγραφική απεικόνιση. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για τους εξέχοντες μαθητές του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:27:58:00
Από την έκθεση ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και οι μαθητές του Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Νοέμβριος 2002. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ μιλάει για τις σχέσεις του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με τους μαθητές του και αφήνει υπόνοιες για την αγνωμοσύνη κάποιων μαθητών στο πρόσωπό του δασκάλου τους.
00:28:25:00
Διαδοχικές εικόνες με ζωγραφική απεικόνιση σπιτιού, έργο του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ με τίτλο «Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ» (1936), εξώφυλλο του περιοδικού «ΖΥΓΟΣ», ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία διακρίνονται ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ και η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ, έργο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ που τιτλοφορείται «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»ή «Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ διαβάζει το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΖΥΓΟΣ» το 1978 στο οποίο ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ εκφράζει τη διαφωνία του με το ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:29:12:00
Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για τις επιρροές που δέχτηκε ο ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ από σκίτσο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Διαδοχικές εικόνες με έργο του ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ που απεικονίζει τον ίδιο με το φίλο του ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και σκίτσο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ κάνει λόγο για τη συμμετοχή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στη ΜΠΙΕΝΑΛΕ (BIENNALE) της ΒΕΝΕΤΙΑΣ το 1934, πλάνα από τη ΒΕΝΕΤΙΑ, προσωπογραφία του ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ που τιτλοφορείται «ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ», 1934, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος διαβάζει σκέψεις του ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ για τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:29:51:00
Πινακίδα όπου αναγράφεται η τοποθεσία ΠΡΟΚΟΠΙ, πλάνα από τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο, εξώφυλλο του «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ» και μικρογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, έργα από τη συλλογή της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ ανάμεσα στα οποία διακρίνεται το έργο «ΧΑΤΖΗ ΟΥΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ» (1937), πλάνα από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στην ΚΕΡΚΥΡΑ, και αγιογραφίες φιλοτεχνημένες από τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στη συγγραφή του «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ» το 1934, στη συνεργασία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με το ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ στις μικρογραφίες, στη δράση του στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και στην αγιογράφηση παρεκκλησίου που ανήκε στην οικογένεια ΖΑΪΜΗ.
00:30:39:00
Πλάνα από το ΜΥΣΤΡΑ και αγιογραφίες που διακοσμούν τις μονές, πορτρέτο του γάλλου δραματουργού ΜΟΛΙΕΡΟΥ και εξώφυλλο βιβλίου του, φωτογραφίες από την παράσταση της κωμωδίας «ΟΙ ΚΑΤΕΡΓΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΠΕΝ», πλάνα από το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ της ΑΘΗΝΑΣ και από την εικονογράφηση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ που κοσμεί το εσωτερικό του.Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τη συντήρηση τοιχογραφιών στο ΜΥΣΤΡΑ από τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ μεταξύ 1936-1940 και τη μετάφραση του έργου του ΜΟΛΙΕΡΟΥ «ΟΙ ΚΑΤΕΡΓΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΠΕΝ» που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Η αφηγήτρια περιγράφει την εικονογράφηση του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ από τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, έργο για το οποίο ο ζωγράφος δεν αμείφθηκε ποτέ. Η πικρία του και το παράπονο του καλλιτέχνη αποτυπώνεται σε ένα πακέτο τσιγάρα, παρεμβάλλεται πλάνο. Για το ίδιο θέμα παραθέτουν πληροφορίες ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ και η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ ενώ παράλληλα προβάλλονται διαδοχικές εικόνες με έργα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και τον ίδιο να ζωγραφίζει την οροφή του Δημαρχείου.
00:33:20:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ κατονομάζει τους ναούς που αγιογράφησε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και παράλληλα προβάλλονται πλάνα από αγιογραφίες. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος περιγράφει την εξέλιξη της τεχνικής του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, την αντίληψή του και τη φιλοσοφία του, τις αξίες που καθόριζαν τις επιλογές του.
00:34:55:00
Η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ περιγράφει αναμνήσεις από τον πατέρα της. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για την αγιογράφηση της Αγίας Παρασκευής ΠΑΙΑΝΙΑΣ από τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, την πώληση του σπιτιού του στα χρόνια της Κατοχής, την εγκατάστασή του το 1944 σε ένα γκαράζ «μια φάτνη αυτοκινήτων». Παράλληλα προβάλλονται έργα και αγιογραφίες του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, πλάνα από το σπίτι του, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με την οικογένειά του και φίλους. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:35:56:00
Πλάνα αρχείου από την γερμανική εισβολή στην ΑΘΗΝΑ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος επισημαίνει τις επιπτώσεις που είχαν στην ζωή και στην ψυχοσύνθεση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ τα γεγονότα της Κατοχής αλλά και αργότερα.
00:36:14:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στην παράσταση που αφιέρωσε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στην μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ και περιγράφει τη δραστηριότητα που ανέπτυξε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στη δεκαετία του ’30. Επισημαίνει την απουσία του από την λογοτεχνία γεγονός το οποίο σχολιάζει και ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφηγήτρια πληροφορεί ότι η λογοτεχνική του παρουσία γίνεται αισθητή τη δεκαετία του ’40, κατονομάζει τους τίτλους που κυκλοφόρησαν και τους ναούς που αγιογράφησε. Διαδοχικές εικόνες με αγιογραφίες, κοσμικά έργα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στο εργαστήρι του, της λογοτεχνικής γενιάς του ’30 (Θ. Πετσάλης, Η. Βενέζης, Ο. Ελύτης, Γ. Σεφέρης, Α. Καραντώνης, Σ. Ξεφλούδας, Γ. Θεοτοκάς, Ά. Τερζάκης, Κ. Θ. Δημαράς, Γ. Κατσίμπαλης, Κ. Πολίτης, Α. Εμπειρίκος), εξώφυλλα βιβλίων του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, πλάνα από εκκλησίες της ΑΘΗΝΑΣ και της Μητρόπολης ΡΟΔΟΥ.
00:38:31:00
Η αφηγήτρια χαρακτηρίζει το 1944 ως την πιο γόνιμη εκδοτικά εποχή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος μιλούν για τη λογοτεχνική στροφή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και την «ομολογία δήλωσης» που συνέταξε με σκοπό να επαναφέρει λησμονημένα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Πλάνα με εξώφυλλα βιβλίων και κείμενα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, αγιογραφίες.
00:39:28:00
Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 που αφορά στην ένθερμη υποστήριξη του στην ελληνική παράδοση. Διαδοχικές εικόνες με κείμενα και εικονογραφήσεις του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:39:46:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος διαβάζει ποίημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑ που αφορά στις επιλογές του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Πλάνα με έργα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ σχολιάζει τη στροφή του ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στην παράδοση και θεωρεί τις άμυνες που ανέπτυξε χρήσιμες και διαχρονικές.
00:40:28:00
Σκίτσο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 που μιλάει για το χρέος αξιοποίησης της εθνικής κληρονομιάς. Πλάνα με αγιογραφίες του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:41:14:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τα βιβλία που έγραψε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από το 1945 κι έπειτα και παράλληλα προβάλλονται πλάνα με εξώφυλλα και κείμενα των βιβλίων του. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ μιλάει για «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΧΙΟΠΟΛΙΤΗ» και τον όρκο του ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στην πατρίδα. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος περιγράφει την έκπληξη και την αντίδραση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ όταν διάβασε το κείμενο για τον ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΝ ΧΙΟΠΟΛΙΤΗ. Παράλληλα προβάλλονται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με φίλο του, πλάνα με ανεμόμυλους,σκίτσο του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΧΙΟΠΟΛΙΤΗ φιλοτεχνημένο από τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και απόσπασμα από το κείμενο.
00:42:43:00
Διαδοχικές εικόνες με φύλλα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», εξώφυλλα των περιοδικών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» και δημοσιευμένα κείμενα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στις συνεργασίες του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ με περιοδικά και εφημερίδες. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ποιητής – δοκιμιογράφος και ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών μιλούν για την επιρροή που ασκούσε ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ σε λογοτέχνες της εποχής και την αλληλογραφία που προέκυψε μεταξύ του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και του ποιητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ που ήταν εξόριστος στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ. Παράλληλα προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ, κείμενο επιστολής του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ στον ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ.
00:43:37:00
Εξώφυλλο του περιοδικού «ΚΙΒΩΤΟΣ», εικονογραφήσεις και εξώφυλλα βιβλίων του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στη συγγραφική και εκδοτική δράση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από το 1952.
00:44:21:00
Πλάνα από την καταστραμμένη ΣΜΥΡΝΗ και τον ξεριζωμό των Ελλήνων. Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 να μιλά για την Μικρασιατική καταστροφή που λειτούργησε σε κάποιες περιπτώσεις ως έμπνευση για συγγραφική δημιουργία.
00:44:37:00
Πλάνα από τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και φωτογραφίες του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ και του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για τους Μικρασιάτες συγγραφείς που εμπνεύστηκαν από την Μικρασιατική καταστροφή και επισημαίνει ότι ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ διαφέρει από τους άλλους λογοτέχνες διότι εμβαθύνει σε άλλες πτυχές του τραγικού γεγονότος.
00:44:48:00
Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 να διασαφηνίζει το περιεχόμενο των έργων του που αφορά στη Μικρασιατική καταστροφή. Πλάνα από τον ξεριζωμό των ελλήνων από τη Μικρά Ασία.
00:45:05:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ επισημαίνει ότι ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ διαφέρει από τους άλλους λογοτέχνες διότι εμβαθύνει σε διαφορετικές πτυχές της Μικρασιατικής καταστροφής. Πλάνα από τον ξεριζωμό των ελλήνων από τη Μικρά Ασία.
00:45:21:00
Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 που εκθέτει τους λόγους για τους οποίους γράφει. Πλάνα από τον ξεριζωμό των ελλήνων από τη Μικρά Ασία.
00:45:35:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τη συγγραφική δράση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ σε εφημερίδες και περιοδικά, αναφέρεται στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συνέβη στο ζεύγος ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ το 1963 και στο θάνατό του το 1965. Διαδοχικές εικόνες με το κείμενο του ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ «ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ», εξώφυλλο του περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», «ΜΝΗΜΟΝΑΡΙΟΝ του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ», πλάνα από το γραφείο του,
00:46:09:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ εκφράζει τα παράπονά του για το νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και ευχαριστεί την Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων για την οικονομική βοήθεια που τους παρείχε.
00:46:31:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρει τις βραβεύσεις του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Φωτογραφίες από τις βραβεύσεις του, πλάνο της Ακαδημίας ΑΘΗΝΩΝ.
00:47:21:00
Πλάνο της Ακαδημίας ΑΘΗΝΩΝ. Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 μιλάει για την αξία της παράδοσης.
00:47:26:00
Χειρόγραφες σημειώσεις, εξώφυλλα, κείμενα και εικονογραφήσεις βιβλίων του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρει τα, κατά κοινή ομολογία, σημαντικότερα έργα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:47:59:00
Εξώφυλλα, κείμενα και εικονογραφήσεις από τα βιβλία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ακούγεται η φωνή του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ από ηχογράφηση του 1960 που μιλάει για το περιεχόμενο του βιβλίου του «ΑΔΑΜΑΣΤΕΣ ΨΥΧΕΣ».
00:48:31:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ και η ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ αναφέρονται στην οικονομική διαχείριση του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:49:06:00
Ο ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτηρίζει τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ «εικονοποιό». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ σημειώνει ότι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πολύπλευρο έργο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ τον καθιστούν άξιο να συμπεριληφθεί στο πάνθεον των ελλήνων δημιουργών. Διαδοχικές εικόνες με έργα του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:49:47:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, βιογραφία, ζωγράφοι, λογοτέχνες, πεζογραφία, βυζαντινή ζωγραφική, προσωπογραφία, γενιά ’30, Μεσοπόλεμος
Αναφορές
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ζωγράφος
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, λογοτέχνης
ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ-ΜΑΡΤΙΝΟΥ, κόρη Φώτη Κόντογλου
ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, ποιητής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, δοκιμιογράφος
«ΚΑΘΙΣΤΗ ΓΡΙΑ», ζωγραφικός πίνακας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ, λογοτέχνης
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ, ζωγράφος
«ILLUSTRATION», περιοδικό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ, γαμπρός Φώτη Κόντογλου
«ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ», πνευματικός σύλλογος
«ΠΕΔΡΟ ΚΑΖΑΣ», λογοτεχνικό έργο
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, λογοτέχνης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, αρχιτέκτονας
«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΘΩ», λεύκωμα
«ΒΑΣΑΝΤΑ», λογοτεχνικό έργο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, λογοτέχνης
ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ, λογοτέχνης
«ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», περιοδικό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ, λογοτέχνης
«Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΣ», προσωπογραφία
ΦΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, σκηνοθέτης
ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΣΤΙΑΣ, εκδότης
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», περιοδικό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, ζωγράφος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ, ζωγράφος
ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ζωγράφος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ, ποιητής
«Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΙΟΠΟΛΙΤΗΣ», θεολογικό έργο
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ, ποιητής
«ΚΙΒΩΤΟΣ», περιοδικό
«ΑΪΒΑΛΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ», λογοτεχνικό έργο
«ΑΔΑΜΑΣΤΕΣ ΨΥΧΕΣ», λογοτεχνικό έργο
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΑΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΪΒΑΛΙ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΑΦΡΙΚΗ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΚΑΪΡΟ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΑΙΑΝΙΑ, ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Αφήγηση:
ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Κείμενο:
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΑΝΟΥ
Ορισμένα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο
Του Ιωσήφ Βιβιλάκη
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
«Εν εικόνι διαπορευόμενος»
εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ
Μουσική:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΠΑΧ
Μοντάζ – μιξάζ:
ΟΡΣΑΛΙΑ ΚΑΤΑΚΗ
Τεχνική επεξεργασία – μηχανήματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε.
Ήχος:
STUDIO ERA
AKRON STUDIO
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
RTR
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ευχαριστούμε:
Την κα ΔΕΣΠΩ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – ΜΑΡΤΙΝΟΥ
Τον κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΤΙΝΟ
Τον κ. ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗ
Το ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τη ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το Ε. Λ. Ι. Α.
Το Ε. ΚΕ. ΒΙ
Τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Βιβλιογραφία:
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
«ΕΝ ΕΙΚΟΝΙ ΔΙΑΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΣ»
Εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
Εμπορική Τράπεζα Ελλάδος
Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ
Έκδοση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ
Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού
ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΟΠΠΕΘ ‘97
Η ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα
digital BETACAM
με κάμερα SONY 700 DW
και το μοντάζ σε AVID
Έτος παραγωγής 2006
Copyright ΕΤ 1
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:50:35:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
12/07/2011