ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ
0000008642
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008642
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2006
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ. Ο συγγραφέας μιλάει για τη ζωή του στην ΚΩ, στην ΑΘΗΝΑ και αργότερα στη ΡΟΔΟ, περιγράφει περιστατικά από τη συμμετοχή του σε αντιστασιακές οργανώσεις την περίοδο της Κατοχής, αλλά και γεγονότα από τον Εμφύλιο Πόλεμο, τα οποία συμπληρώνονται από κινηματογραφικό αρχειακό υλικό της περιόδου. Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων παρουσιάζουν και σχολιάζουν το έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ. Μιλούν: η ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ, επικ. καθηγήτρια παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπ. Ρεθύμνου, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, φιλόλογος και συγγραφέας και η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, κριτικός λογοτεχνίας. Γίνεται λόγος για τα πεζογραφήματά του που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση και τη φαινομενική ουδετερότητα του συγγραφέα, καθώς επίσης και για τα θαλασσινά του διηγήματα όπου, ως έξοχος θαλασσογράφος, διαμορφώνει τους χαρακτήρες του μέσα από την πάλη με τη φύση και τα κοινωνικά ήθη. Έργο αναφοράς αποτελεί η πρώτη του συλλογή «ΣΠΙΛΙΑΔΕΣ» (1952), που αναφέρεται στη σκληρή ζωή των κατοίκων των Δωδεκανήσων. Προηγουμένως είχε γράψει μικρά αφηγήματα στη «Διάπλαση των παίδων», στον «Πρόσκοπο» και στην «Οδηγό», περιοδικά που διάβαζε στα παιδικά του χρόνια.Τα έργα του «ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ», «ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ» και «ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ» μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη από τους ΜΑΝΟ ΖΑΧΑΡΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ και ΦΡΕΝΤΥ ΒΙΑΝΕΛΛΟ αντίστοιχα, από τα οποία προβάλλονται σκηνές κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συγγραφείς που αποτύπωσε την ωμή βία που ασκεί η εξουσία στον άνθρωπο και στο σώμα του με μια σειρά μυθιστορημάτων που αναφέρονται στην ιστορία της νεότερης ΕΛΛΑΔΑΣ, από την Κατοχή, τον Εμφύλιο Πόλεμο, τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών ως τους σύγχρονους τρομοκράτες, ανάμεσα στα οποία είναι «ΟΙ ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ» (1959) και «Η ΝΕΥΡΗ (1985)». Επίσης ο ανθρωπισμός και η ευαισθησία του τον οδήγησαν να γράψει τη δεκαετία του ’90 μια σειρά μυθιστορημάτων για το κουρδικό ζήτημα και τον αγώνα του Κουρδικού λαού, όπως «ΤΟ ΑΡΑΡΑΤ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ», «ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ» και «ΑΚΟΙΜΗΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ». Παρακολουθώντας τον ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ σε καθημερινές προσωπικές στιγμές ολοκληρώνεται η εικόνα του ευαισθητοποιημένου και πολίτη του κόσμου συγγραφέα.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:16:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ και ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ παραθέτουν βιογραφικά στοιχεία σχετικά με τη γέννηση του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ το 1924 στην ΚΩ, την καταγωγή των γονιών του και τις μετακινήσεις του μέχρι τη στιγμή που κατέληξε στη ΡΟΔΟ. Παράλληλα, παρουσιάζονται φωτογραφία του συγγραφέα, πλάνα από το Επαρχείο της ΚΩ και φωτογραφία του συγγραφέα σε βρεφική ηλικία στην αγκαλιά της μητέρας του.
00:01:55:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, στο γραφείο του, μιλάει για το μεγάλο σεισμό της ΚΩ το 1933 και τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τους Ιταλούς που κατείχαν το νησί. Προβάλλονται πλάνα από την ΚΩ και από αρχαιολογικό χώρο στην πόλη της ΚΩ.
00:02:37:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ μιλάει για την μετοίκηση του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ στην ΑΘΗΝΑ και το θάνατο του πατέρα του, ενώ παρουσιάζεται σχολική φωτογραφία του συγγραφέα.
00:02:53:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ περιγράφει τη ζωή της οικογένειας του μετά το θάνατο του πατέρα του και την τελική εγκατάσταση τους στην ΑΘΗΝΑ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται φωτογραφία των γονιών του, παιδικές φωτογραφίες του συγγραφέα, πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, από το Δημοτικό Σχολείο ΚΩ και από το λιμάνι της ΡΟΔΟΥ.
00:04:02:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, μιλάει για τα αδέρφια του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του συγγραφέα με τα αδέρφια του.
00:04:19:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ περιγράφει περιστατικό που συνέβη στην Ιόνιο Σχολή, όταν ήταν 14 χρόνων την περίοδο της Κατοχής. Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, σημειώνει ότι ο συγγραφέας κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής ανήκε σε δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, προβάλλονται φωτογραφία του συγγραφέα σε νεαρή ηλικία καθώς και φωτογραφίες του στο σχολείο και πλάνα αρχειακού υλικού από την εισβολή του Γερμανικού Στρατού στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 9 Απριλίου 1941.
00:05:18:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο του αδερφού του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ΜΑΝΩΛΗ Χ. ΚΑΣΔΑΓΛΗ, «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ» στο οποίο αφηγείται την εμπλοκή του συγγραφέα με τις αντιστασιακές οργανώσεις, ενώ παρουσιάζονται το εξώφυλλο, το εσώφυλλο και σελίδες από το βιβλίο.
00:06:21:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι το βιβλίο του «ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΜΥΛΟΠΕΤΡΑΣ» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, ενώ παρουσιάζεται εξώφυλλο του βιβλίου.
00:06:39:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ, στο γραφείο της, μιλάει για τη γνωριμία της με το συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ και εκφράζει το θαυμασμό της για τα μυθιστορήματά του. Παράλληλα, παρουσιάζονται πλάνα με τον συγγραφέα και την οικογένεια του στο σπίτι του και πλάνο σε βιβλιοθήκη.
00:07:24:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, χαρακτηρίζει τον ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ βιωματικό συγγραφέα.
00:07:34:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ περιγράφει την διαμάχη μεταξύ των Αριστερών και Δεξιών αντιστασιακών οργανώσεων για τα φοιτητικά συσσίτια κατά την περίοδο της Κατοχής, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από τη συγκεκριμένη περίοδο, πλάνο από το Παλιό Χημείο επί των οδών Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη και Μαυρομιχάλη.
00:08:12:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ επισημαίνει ότι τα πεζογραφήματα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ περιέχουν πολιτικά μηνύματα, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.
00:08:41:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ αφηγείται περιστατικό με τους Γερμανούς στρατιώτες να πυροβολούν τους Έλληνες στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τη φυγή του στον ΠΟΡΟ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από εργάτες, πορεία διαμαρτυρίας κατά την περίοδο της Κατοχής στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ και ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον ΠΟΡΟ.
00:09:32:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, σημειώνει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ στα έργα του δημιουργεί καταστάσεις δυσβάσταχτες για τους αναγνώστες, αλλά παράλληλα τους αφήνει χώρο να λειτουργήσουν και να πάρουν θέση. Προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου.
00:09:48:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, στο γραφείο της, περιγράφει την τεχνική που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ στα μυθιστορήματά του, ο αφηγητής δεν εκφράζει τη γνώμη του για όσα συμβαίνουν στην πλοκή του έργου, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου.
00:10:17:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ αφηγείται την περιπέτεια της σύλληψής του μετά την Απελευθέρωση και τη φυγή του για τον ΠΟΡΟ για άλλη μια φορά, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφίες από τον ΠΟΡΟ και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την περίοδο της Απελευθέρωσης στους δρόμους της ΑΘΗΝΑΣ.
00:11:35:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, τονίζει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ με τα έργα του αφυπνίζει συνειδήσεις και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να πάρει θέση. Παράλληλα, παρουσιάζεται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.
00:11:59:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, στο γραφείο της, σημειώνει ότι η φαινομενική ουδετερότητα που είχε ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ στα έργα έδωσε αφορμή για αρνητικά σχόλια.
00:12:17:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, στο γραφείο του, αφηγείται περιστατικό με νάρκη στη θάλασσα, όταν βρισκόταν στο καΐκι που τον φυγάδευσε για την ΚΩ, ενώ προβάλλονται πλάνα από την ΚΩ.
00:13:23:00
«ΤΟ 1974 ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΗΚΗΣΗ» γράφει στο πλάνο καθώς και «Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ», ενώ προβάλλεται φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από τον εορτασμό για την παράδοση των Δωδεκανήσων στην ΕΛΛΑΔΑ και ακούγεται το παραδοσιακό τραγούδι «ΜΠΡΑΤΣΕΡΑ» από το νησί της ΛΕΡΟΥ.
00:13:59:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, περιγράφει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια του την περίοδο της Κατοχής, ενώ προβάλλεται φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από την συγκεκριμένη περίοδο.
00:14:24:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ και ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ μιλούν για τα πρώτα διαβάσματα του τελευταίου, τη συνεργασία του με το παιδικό λογοτεχνικό περιοδικό «Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ» και τη δημοσίευση κειμένων του σε περιοδικά της ΚΩ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα του συγγραφέα στο γραφείο του με την εγγονή του, εξώφυλλα και σελίδες των περιοδικών «Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ»-ενώ στο πλάνο γράφει: «ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΗΤΑΝ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟ»-, «ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ», «Ο ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ» και περιοδικών κόμιξ, καθώς και εικόνες από την ΚΩ.
00:17:36:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ αναφέρει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα «Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ» στο λογοτεχνικό περιοδικό του ΡΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ «ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ». Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ μιλάει για το πρώτο του αφήγημα και την ταινία που γύρισε ο ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ στη ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ το 1960 μεταφέροντας στην κινηματογραφική οθόνη τον «ΜΗΧΑΝΙΚΟ» με τον τίτλο «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ». Παράλληλα, προβάλλονται σελίδα με τα περιεχόμενα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» και σκηνές από την ταινία «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ».
00:18:33:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ τονίζει την αγάπη του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ για τη θάλασσα η οποία αποκαλύπτεται στη θεματική των διηγημάτων του, ενώ προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΜΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ».
00:18:50:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ χαρακτηρίζει τον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ σπουδαίο θαλασσογράφο εξαιτίας της ενασχόλησης του με τη θάλασσα, ενώ προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΜΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ».
00:19:09:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ περιγράφει το περιεχόμενο της συλλογής διηγημάτων του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΣΠΙΛΙΑΔΕΣ» και μιλάει για τη γνωριμία της με τον συγγραφέα, ενώ προβάλλονται πλάνα από την ταινία του ΜΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ».
00:20:12:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ κατατάσσει τον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ στους πεζογράφους της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς και παραθέτει χαρακτηριστικά τους, ενώ προβάλλονται πλάνα με τον συγγραφέα να ξεφυλλίζει βιβλίο στο γραφείο του.
00:20:37:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ αναφέρει τα μυθιστορήματα του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΜΥΛΟΠΕΤΡΑΣ» που κυκλοφόρησε το 1955 και «ΟΙ ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ» το 1959, ενώ παρουσιάζονται τα εξώφυλλα των μυθιστορημάτων του.
00:21:00:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ τονίζει την αξία του μυθιστορήματος «ΟΙ ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ» για την εξέλιξη του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ. Ο τελευταίος μιλάει για το φόβο του να κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ενώ παρουσιάζεται το εξώφυλλο του.
00:21:18:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ παραθέτει τη λογοτεχνική παραγωγή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ: το μυθιστόρημα «ΕΙΜΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΣΟΥ» το 1961, «Η ΔΙΨΑ» το 1970, η συλλογή διηγημάτων «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» το 1977, «Η ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ» το 1982, «ΤΟ ΘΟΛΑΜΙ» το 1987, «ΤΟ ΕΛΟΣ» και η συλλογή ταξιδιωτικών εντυπώσεων «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» το 1988, «Η ΝΕΥΡΗ» το 1989 και οι «ΕΛΕΗΜΟΝΕΣ» το 1990, ενώ προβάλλονται τα εξώφυλλα των παραπάνω βιβλίων.
00:22:30:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ παραθέτει τη λογοτεχνική παραγωγή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ τη δεκαετία του ’90, το χρονικό «ΤΟ ΑΡΑΡΑΤ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ» το 1994, παιδικά διηγήματα «ΣΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ» το 1997, «ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ» το 1998, «ΑΚΟΙΜΗΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ» το 1999, «Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΣΤΗ ΔΩΡΙΚΗ ΚΡΗΝΗ» το 1990 και το 2005 την «ΕΠΙΒΟΛΗ», ενώ παρουσιάζονται εξώφυλλα των παραπάνω βιβλίων.
00:22:54:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ περιγράφει τη θεματική των μυθιστορημάτων του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ και τονίζει ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας πεζογράφος που έχει περιγράψει τόσο παραστατικά την άσκηση βίας πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Η κριτικός λογοτεχνίας σημειώνει ότι ο συγγραφέας ασχολήθηκε και με την άσκηση βίας όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και στον κουρδικό. Παράλληλα, παρουσιάζονται σκηνές από την ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ «ΟΙ ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ» κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, εξώφυλλο του μυθιστορήματός του «ΝΕΥΡΗ».
00:24:04:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ μιλάει για τα έργα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΤΟ ΑΡΑΡΑΤ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ», «ΑΚΟΙΜΗΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ» και «ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ», στα οποία περιγράφεται ο απεγνωσμένος αγώνας των ΚΟΥΡΔΩΝ να αποκτήσουν ξανά πατρίδα. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού της ΕΡΤ από τα πεδία μαχών με Κούρδους Αντάρτες και εξώφυλλα των βιβλίων του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ» και «ΕΠΙΒΟΛΗ».
00:25:47:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ επεξηγεί τις μορφές της βίας που υπάρχουν στα μυθιστορήματα του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ παρουσιάζονται το εξώφυλλο του βιβλίου του «ΕΠΙΒΟΛΗ», σκηνές από την ταινία του ΜΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ» και πλάνα αρχείου με τον Πρόεδρο του ΙΡΑΚ, ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ (SADDAM HUSSEIN).
00:26:23:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ, στο γραφείο της, περιγράφει τον πρόλογο του φιλόλογου και συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΑΝΟΥ στο βιβλίο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΕΠΙΒΟΛΗ» στον οποίο σχολιάζει τη θεματική του συγγραφέα σε σχέση με τη βία, ενώ παρουσιάζονται πλάνα αρχείου με τον Πρόεδρο του ΙΡΑΚ, ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ (SADDAM HUSSEIN).
00:26:49:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, στο γραφείο της, εξηγεί τον χαρακτηρισμό «πολιτικός» συγγραφέας που αποδίδει στον ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ.
00:27:04:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ τονίζει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ δημιουργεί αφόρητες καταστάσεις για τον αναγνώστη.
00:27:11:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ περιγράφει τις ενστικτώδεις αντιδράσεις των ηρώων των μυθιστορημάτων του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ «ΟΙ ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ».
00:27:42:00
Η Προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου, σε διάδρομο κτηρίου, μιλάει για το περιεχόμενο του μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΟΙ ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ», ενώ προβάλλονται σκηνές από την ομώνυμη ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ.
00:28:12:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, στο γραφείο του, μιλάει για τη θητεία του στο στρατό στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ. Αφηγείται τη στιγμή που βούτηξε στα νερά ποταμού στα ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ και την αίσθηση που του άφησε. Παράλληλα, προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ «ΟΙ ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ» και πλάνα από φυσικό τοπίο.
00:30:19:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, στο γραφείο της, επισημαίνει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ μιλάει για τη βία στα έργα του με το ύφος «των πραγμάτων και της ανάγκης». Παράλληλα, προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΜΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ».
00:30:39:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο αναγνώστης «επικοινωνεί» με τα κείμενα του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΜΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ».
00:31:07:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ μιλάει για τις διαφορές των γυναικείων και αντρικών μορφών στα μυθιστορήματα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΜΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ» και από την ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ «ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ».
00:31:25:00
Η Προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρέθυμνου αναφέρει ότι στα μυθιστορήματα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ αποκαλύπτεται ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται και αλλάζει από τις κοινωνικές συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ συμπληρώνει ότι στη συλλογή διηγημάτων του «ΣΠΙΛΙΑΔΕΣ» ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ παρουσιάζει τον αγώνα του ανθρώπου με τη φύση και τα ήθη της κοινωνίας. Παράλληλα, προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ «ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ» και από την ταινία του ΦΡΕΝΤΥ ΒΙΑΝΕΛΛΗ «ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ».
00:32:19:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ τονίζει τον τρόπο που ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ψυχογραφεί τους ήρωες του. Παράλληλα, προβάλλονται σκηνές από την ταινία του ΦΡΕΝΤΥ ΒΙΑΝΕΛΛΗ «ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ», στις οποίες διακρίνονται η ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΝΗ και ο ΑΡΗΣ ΡΕΤΣΟΣ.
00:33:27:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, στο γραφείο του μιλάει για την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη ΡΟΔΟ, ενώ προβάλλονται πλάνα από το νησί
00:34:24:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, στο γραφείο της, χαρακτηρίζει τον ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ δραματικό συγγραφέα περιγράφει βασικό χαρακτηριστικό της τεχνικής του.
00:34:45:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ μιλάει για το γάμο του, την προσπάθεια τους να παραμείνουν στην ΑΘΗΝΑ και την επιστροφή τους στη ΡΟΔΟ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές του συγγραφέα και πλάνο στο σπίτι του με τη σύζυγό του.
00:35:17:00
Προβάλλονται Επίκαιρα του 1954 στα οποία ο Υφυπουργός Εσωτερικών ΒΑΣΣΟΣ ΒΡΑΧΝΟΣ κάνει ανακοινώσεις σχετικά με την «εξάρθρωση του μηχανισμού» τουΚ. Κ. Ε (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας).
00:35:33:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ μιλάει για το διήγημα «ΣΟΡΟΚΑΔΑ» του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, στο οποίο η φύση εκδικείται το αμερικάνικο πολεμικό πλοίο που έχει φθάσει στο νησί της ΡΟΔΟΥ, αφού ο κόσμος δεν έχει τη δύναμη να αντιδράσει. Ταυτόχρονα, προβάλλονται Επίκαιρα του 1954 στα οποία ο Υφυπουργός Εσωτερικών ΒΑΣΣΟΣ ΒΡΑΧΝΟΣ κάνει ανακοινώσεις σχετικά με την «εξάρθρωση του μηχανισμού» του Κ. Κ. Ε (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), σελίδα με το παραπάνω διήγημα, πλάνα από πορείες διαμαρτυρίας και από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.
00:36:27:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ περιγράφει το περιεχόμενο του μοντερνιστικού μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «Η ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ», ενώ παρουσιάζονται σελίδες του βιβλίου.
00:36:48:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, στο γραφείο της, σημειώνει ότι στο μυθιστόρημα «Η ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ» ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ περνάει από την βία στο ανθρώπινο σώμα που παρουσίαζε στα προηγούμενα μυθιστορήματα, στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τη βόμβα στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ.
00:37:00:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ μιλάει για την αξία του ίσως πιο ώριμου μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «Η ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ», σημειώνει ότι ο συγγραφέας δούλευε είκοσι χρόνια για να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα που έχει ως θέμα του τις μέρες μετά τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ, ενώ παρουσιάζονται πλάνα από την ΙΑΠΩΝΙΑ, τη ρίψη της πυρηνικής βόμβας ουρανίου στις 6 Αυγούστου 1945, τα συντρίμμια και τους τραυματίες μετά την πτώση της.
00:38:29:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ μιλάει για την απόφασή του να επισκεφθεί την ΧΙΡΟΣΙΜΑ προκειμένου να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα «Η ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ», ενώ προβάλλονται πλάνα από τη ΧΙΡΟΣΙΜΑ.
00:38:48:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ χαρακτηρίζει το μυθιστόρημα «Η ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ μυθιστόρημα μαρτυρία και μιλάει για την ηρωίδα του έργου, ενώ προβάλλονται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τις καταστροφές που προκάλεσε η ρίψη της ατομικής βόμβας στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ και πλάνα όταν η πόλη έχει πια αποκατασταθεί από τις ζημιές.
00:39:49:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ μιλάει για τα έργα του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ που αναφέρονται στον αγώνα του Κουρδικού λαού για την ανεξαρτησία του και είναι τα εξής: «ΤΟ ΑΡΑΡΑΤ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ», «ΑΚΟΙΜΗΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ» και «ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ», ενώ προβάλλονται πλάνα με πόλη της ΑΣΙΑΣ και με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ.
00:40:27:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα του Κουρδικού λαού, ενώ προβάλλονται πλάνα με Κούρδους Αντάρτες.
00:40:38:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ αναφέρει τα κοινωνικά και ψυχολογικά έργα του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ παρουσιάζεται το εξώφυλλο του βιβλίου του τελευταίου «Η ΔΙΨΑ».
00:41:00:00
Η πρώην Διευθύντρια του Α Γυμνασίου ΧΑΝΙΩΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ περιγράφει τη μελέτη που έκαναν οι μαθητές στις συλλογές διηγημάτων του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΣΠΙΛΙΑΔΕΣ» και «ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ» και την εκδήλωση που πραγματοποίησαν στην οποία παρίσταται ο συγγραφέα και ο σκηνοθέτης ΦΡΕΝΤΥ ΒΙΑΝΕΛΛΗΣ. Παράλληλα, παρουσιάζονται πλάνα από τα ΧΑΝΙΑ και από το κτήριο του Α Γυμνάσιου, έμβλημα του σχολείου, η πρόσκληση για την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι μαθητές, απόσπασμα από άρθρο εφημερίδας που αναφέρεται στην παρουσίαση, εξώφυλλο του βιβλίου της Γ Γυμνασίου «ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» και του βιβλίου «ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», βιβλία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, φωτογραφία από την εκδήλωση προς τιμή του συγγραφέα στην οποία διακρίνεται εκείνος και η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ, σκηνές από την ταινία του ΦΡΕΝΤΥ ΒΙΑΝΕΛΛΗ «ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ» από το ομώνυμο διήγημα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, με τον ηθοποιό ΑΡΗ ΡΕΤΣΟ και εξώφυλλα του σχολικού περιοδικού «ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ».
00:42:56:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ και ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ μιλούν για τις επιρροές που δέχτηκε στο έργο του. Ανάμεσα σε άλλους αναφέρουν τους συγγραφείς ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ και τους ξένους λογοτέχνες ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ (ERNEST HEMINGWAY) και ΟΥΙΛΙΑΜ ΦΟΚΝΕΡ (WILLIAM FAUKNER). Παράλληλα, παρουσιάζονται φωτογραφία με τον «Κύκλο της Εστίας» στην οποία από αριστερά προς τα δεξιά όρθιοι είναι οι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ, Γ. ΚΑΣΔΟΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ και καθιστοί είναι οι: Θ. ΒΕΛΙΑΝΝΙΤΗΣ, ΠΕΡΡΗΣ, Ν. Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΜΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, εξώφυλλο του παιδικού λογοτεχνικού περιοδικού «Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ», φωτογραφίες του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ και άλλη με τη συγγραφέα και τον Στρατηγό ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ και πλάνα με θάλασσα.
00:44:20:00
Η κριτικός λογοτεχνίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, στο γραφείο της, σημειώνει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ κατηγορήθηκε για την τολμηρότητα και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε στα έργα του.
00:44:56:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ αναφέρει τα λόγια κάποιου συνταγματάρχη που τον κατηγορούσε ότι διαφθείρει τη νέα γενιά, ενώ παρουσιάζεται σελίδα από βιβλίο του.
00:45:04:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ μιλάει για την ιδεολογική μεταστροφή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ παρουσιάζονται πλάνα αρχειακού υλικού από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
00:45:36:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ χαρακτηρίζει δύσκολα τα χρόνια του Εμφυλίου και αυτά που ακολούθησαν, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από Έκτακτο Στρατοδικείο τη συγκεκριμένη περίοδο.
00:45:52:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ περιγράφει συγκεκριμένη σκηνή από το κείμενο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ «ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΛΕΗΜΟΝΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΛΕΗΘΗΣΟΝΤΑΙ» και το χαρακτηρίζει εκπληκτικό στη σύλληψή του, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από Έκτακτο Στρατοδικείο την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου.
00:46:46:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ σημειώνει ότι την περίοδο της Δικτατορίας γίνεται πιο αντικειμενικός και αυτό που τον απασχολεί είναι να παραμείνει η ΕΛΛΑΔΑ ελεύθερη. Ο συγγραφέας συμπληρώνει ότι την συγκεκριμένη περίοδο είχε εμπλακεί με αντιστασιακές ομάδες. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού με τα τεθωρακισμένα οχήματα της Δικτατορίας να κινούνται στην Πανεπιστημίου, εξώφυλλο των «ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΚΕΙΜΕΝΩΝ» με αντιστασιακό περιεχόμενο που έγραψαν διακεκριμένοι συγγραφείς το 1971, φωτογραφία με λογοτεχνική συντροφιά στη οποία διακρίνονται ο κριτικός λογοτεχνίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ και ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ.
00:47:19:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ, στο γραφείο της και ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ μιλάνε για την προσωπική του σχέση με τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ κατά την περίοδο της Δικτατορίας.
00:47:36:00
Ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ διαβάζει τη δήλωσή του ενάντια στην Δικτατορία των Συνταγματαρχών στις 28 Μαρτίου του 1969, ενώ με φόντο τη φωτογραφία του ποιητή προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από εκδηλώσεις κατά την περίοδο της Δικτατορίας στα οποία διακρίνονται ο Δικτάτορας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιβασιλέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΙΤΑΚΗΣ και ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού συμβουλίου και Υπουργός Εσωτερικών, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΑΚΟΣ.
00:47:53:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ αναφερομένη στην ασθένεια του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ τονίζει την ανθρωπιά του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, ενώ με φόντο τη φωτογραφία του ποιητή προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από εκδηλώσεις κατά την περίοδο της Δικτατορίας στα οποία διακρίνονται ο Δικτάτορας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιβασιλέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΙΤΑΚΗΣ και ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού συμβουλίου και Υπουργός Εσωτερικών, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΑΚΟΣ, εξώφυλλο του βιβλίου «ΨΗΦΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ε. Χ. ΚΑΣΔΑΓΛΗ» και τέλος ο φακός εστιάζει σε χειρόγραφο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ όπου γράφει «ΥΨΗΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΤΕΧΝΗ».
00:48:24:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ χαρακτηρίζει τον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΣΔΑΓΛΗ κορυφαίο Έλληνα πεζογράφο και θεωρεί ότι εξελίσσεται σε πολίτη του κόσμου, ενώ προβάλλονται πλάνα του συγγραφέα με τη σύζυγό του να περπατούν στον προαύλιο χώρο του σπιτιού τους.
00:48:51:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, βιογραφία, λογοτεχνία, λογοτέχνες, συγγραφείς
Αναφορές
ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ, συγγραφέας
«ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ», διήγημα
«ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ», μυθιστόρημα
«ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ», διήγημα
«Η ΝΕΥΡΗ», μυθιστόρημα
«ΤΟ ΑΡΑΡΑΤ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ», μυθιστόρημα
«ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ», μυθιστόρημα
«ΑΚΟΙΜΗΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ», μυθιστόρημα
ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ, επίκουρος καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, φιλόλογος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, συγγραφέας
ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, σκηνοθέτης
«ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ», ταινία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, σκηνοθέτης
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ, πρώην διευθύντρια Α’ Γυμνασίου Χανίων
ΦΡΕΝΤΥ ΒΙΑΝΕΛΛΗΣ, σκηνοθέτης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
ΑΚΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΕΛΑΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Μοντάζ-μιξάζ:
ΡΑΦΑΕΛ ΑΛΟΥΠΗΣ
Συμμετέχουν:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ
ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Τεχνική επεξεργασία:
ARTISTICO
Μηχανήματα:
AYLON
Ήχος:
STUDIO ERA
AKRON STUDIO
Συνεργάστηκαν:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ
ΕΛΕΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΗ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Βιβλιογραφία:
Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Περιοδικά:
ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ
ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΟΧΗ
ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
RTR
Ευχαριστούμε θερμά:
Το Ε. Λ. Ι. Α
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Τη ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
Με κάμερα SONY 700 DW
Και το μοντάζ σε AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:50:04:23
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009