Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
0000008638
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης».
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008638
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2006
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης».
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του κριτικού και θεωρητικού της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, που είναι συνυφασμένη με το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ». Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τα πρώτα του διαβάσματα, τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, της Κατοχής και των Δεκεμβριανών. Αφηγείται τις περιπέτειες του στην εξορία και τη γνωριμία του εκεί με σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος όπως ο ποιητής ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ και ο συγγραφέας ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ. Περιγράφει τη δημιουργία στον ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ θεατρικής και λογοτεχνικής ομάδας από την οποία αναδύθηκαν οι δημιουργοί της «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ», ο ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΣ, ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ και ο ΤΑΣΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλούν για την πορεία της δημιουργίας του περιοδικού, την αρχή της λειτουργίας του το 1955, τους σημαντικότερους ανθρώπους που συνεργάστηκαν, τα προβλήματα και τα ιδεολογικά διλήμματα που αντιμετώπισαν ως ατίθασα παιδιά της Αριστεράς και το κλείσιμο του με την επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος μιλούν για την αξία των κριτικών μελετών του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ και επαινούν την κριτική του δεινότητα παρουσιάζοντας το βιβλίο του «ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ». Πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό απ’ τη νεότερη ελληνική ιστορία αλλά και από τις αλλαγές που υπέστη η Αριστερά παγκοσμίως ολοκληρώνουν την εικόνα του κριτικού και την αξία του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΡΩΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» για τα ελληνικά γράμματα.
Τίτλοι αρχής.
00:01:09:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, στο σπίτι του, περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον ΠΕΙΡΑΙΑ από το 1920 και μετά. Μιλάει για τους γονείς του και την καταγωγή του από την ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ και τη ΛΑΚΩΝΙΑ. Παράλληλα, παρουσιάζονται φωτογραφία του κριτικού και θεωρητικού λογοτεχνίας, φωτογραφίες και πλάνα από τον ΠΕΙΡΑΙΑ, κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από προεκλογική περίοδο, όπου διακρίνονται αφίσες για την προεκλογική συγκέντρωση του αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων, ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πανό του Κόμματος των Εργαζομένων Ελλάδος, αφίσα του αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων, πανό με τους ιδρυτές της Εθνικής Προοδευτικής Ένωσις Κέντρου (Ε. Π. Ε. Κ), ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΟΥΔΕΡΟ, με τον αρχηγό του Νέου Κόμματος ΣΠΥΡΟ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ, με τους ιδρυτές της Πολιτικής Ανεξάρτητης Παράταξης, ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΖΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ και ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗ, πλάνα αρχειακού υλικού με διανομή τροφής σε πρόσφυγες, φωτογραφίες των γονιών του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ και πλάνα από την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.
00:02:42:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, χαρακτηρίζει τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ έναν από τους σημαντικότερους κριτικούς της μεταπολεμικής γενιάς και μιλάει για τη σχέση του με το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», ενώ παρουσιάζονται σελίδα με κριτική του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ, εξώφυλλο και σελίδα με τα περιεχόμενα του λογοτεχνικού περιοδικού.
00:03:05:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, στο σπίτι του, περιγράφει τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στον ΠΕΙΡΑΙΑ και παραλληλίζει τα ονειρικά ταξίδια των παιδικών του χρόνων με το ουτοπικό ταξίδι στον κομμουνισμό. Παράλληλα, παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες και πλάνα από τον ΠΕΙΡΑΙΑ, φωτογραφίες από το ΦΑΛΗΡΟ και πλάνα από τη θάλασσα, έργα τέχνης στα οποία απεικονίζονται στο πρώτο μια φάλαινα που έχει βγει στις ακτές της παραλίας και στο άλλο σκηνές ιθαγενών της ΑΦΡΙΚΗΣ καθώς και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την Οκτωβριανή Επανάσταση στα οποία διακρίνεται ο πολιτικός και θεωρητικός του Μαρξισμού ΛΕΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙ (LEON TROTSKI).
00:04:49:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, στο γραφείο του, μιλάει για τη γνωριμία του με τον κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ, στην εξορία, του ΑΗ – ΣΤΡΑΤΗ και για την ομάδα που είχαν δημιουργήσει εκεί οι λογοτέχνες υπό την εποπτεία του ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφίες με εξόριστους, σκίτσο του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ και φωτογραφία του με τον ηθοποιό ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ στην εξορία.
00:06:01:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την οικογένεια του και περιγράφει το πρώτο του ερωτικό σκίρτημα στο νησάκι ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφία του με τα αδέρφια του και πλάνα από το νησάκι.
00:07:02:00
Ο Πανεπιστημιακός και Δοκιμιογράφος ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ, στο σαλόνι του σπιτιού του, μιλάει για τη γνωριμία του με τον κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ από τα άρθρα του στο λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», ενώ προβάλλονται πλάνα από το ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.
00:07:42:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τα πρώτα του διαβάσματα και την προσπάθεια του να μιμηθεί τον ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και περιγράφει την πρώτη του επαφή με την ποίηση του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφία του λογοτέχνη ΑΡΓΥΡΗ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗ, εξώφυλλα των περιοδικών «ΜΑΣΚΑ» και «ΜΥΣΤΗΡΙΟ», πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η ΠΡΩΙΑ», φωτογραφίες του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τεύχος αφιερωμένο στον παραπάνω ποιητή και φωτογραφία του Αλεξανδρινού ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:08:38:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην ΕΛΛΑΔΑ όταν πήγαινε στο γυμνάσιο με τη δικτατορία του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και την αναγκαστική του ένταξη στην ΕΟΝ ((Εθνική Οργάνωση Νεολαίας), τις σπουδές του στο Χημικό και τη συμμετοχή του στην Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από παρελάσεις της ΕΟΝ στις οποίες διακρίνεται και ο Δικτάτορας ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, από την εισβολή του Γερμανικού Στρατού στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 9 Απριλίου 1941, πλάνα από το Παλιό Χημείο επί των οδών Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη και Μαυρομιχάλη και από σπίτια στο Λόφο του Στρέφη καθώς και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την περίοδο της Κατοχής στους δρόμους της ΑΘΗΝΑΣ.
00:11:08:00
Ο συγγραφέας ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, στο γραφείο του, τονίζει ότι το άρθρο που έγραψε ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ στο λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» για την τριλογία του «ΤΟ ΦΥΛΛΟ, ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ, ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΑΣΜΑ», τον καθιέρωσε ως συγγραφέα στην ΕΛΛΑΔΑ, ενώ παρουσιάζονται το εξώφυλλο και εσώφυλλο της τριλογίας και του λογοτεχνικού περιοδικού.
00:11:59:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, στο σπίτι του, περιγράφει την εμπειρία του από τα Δεκεμβριανά και τη συνεργασία του με το περιοδικό «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» και αφηγείται την περιπέτεια του όταν επισκέφτηκε τη Βόρεια Ελλάδα και μπήκε στο στόχαστρο της Παρακρατικής Οργάνωσης Χ. Παράλληλα παρουσιάζονται πλάνα αρχειακού υλικού από τα Δεκεμβριανά, φωτογραφίες του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, πλάνα από βουνά της ΕΛΛΑΔΑΣ και από αμαξοστοιχία εν κινήσει.
00:13:21:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ μιλάει για τη σημαντική χρονική στιγμή, μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, που κυκλοφόρησε το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», ενώ προβάλλεται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
00:13:40:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τη «γνωριμία» του με τον στρατάρχη ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ και αφηγείται περιστατικό που συνέβη, όταν ξένοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, όπου ο Κριτικός ήταν εξόριστος, ενώ προβάλλονται πλάνα από την ΙΚΑΡΙΑ, φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ.
00:17:59:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ αφηγείται περιστατικό κατά τη διάρκεια των εκλογών του 1951, όταν επέτρεψαν στους εξόριστους στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ να ψηφίσουν. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την μεταφορά του στον ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ και τη δημιουργία εκεί καλλιτεχνικών ομάδων. Παράλληλα, παρουσιάζονται πλάνα αρχειακού υλικού με τον στρατηγό του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΑΡΑΦΗ και τον υποστράτηγο ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ στα βουνά, με τις εκλογές του 1951 και την ψηφοφορία στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, όπου διακρίνεται ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ να ψηφίζει μαζί με άλλους εξόριστους, φωτογραφία του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΙΚΑΚΗ από τον ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ με τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΙΧΝΗ» και φωτογραφικό υλικό από τον ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ.
00:19:38:00
Ο συγγραφέας ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του που του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για το σημαντικό θεωρητικό της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ και αποκαλύπτει ότι ο τελευταίος έχει γράψει διηγήματα, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ.
00:19:55:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, στο σπίτι του, μιλάει για την επιτυχία που είχαν τα θεατρικά σκετσάκια που είχε γράψει στη εξορία και περιγράφει τη φιλία του με τον συγγραφέα ΜΕΝΕΛΑΟ ΛΟΥΝΤΕΜΗ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει και την ομάδα των λογοτεχνών που είχαν δημιουργήσει στον ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ υπό την εποπτεία του ποιητή ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΥ και τους ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ, ΤΑΣΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ και τον ίδιο. Αυτοί απετέλεσαν τον πυρήνα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ». Ακόμα, ο Κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας μιλάει για τον ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ και την δεινότητα του ως ομιλητής. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται φωτογραφίες του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ και του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ, διαφημιστική καταχώρηση στην «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» για τα έργα του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ, φωτογραφίες από τον ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ, στις οποίες διακρίνεται ο ποιητής ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, έξω από το πετρόχτιστο καλύβι του, σελίδα με κείμενο του ποιητή ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΥ και ασπρόμαυρη φωτογραφία από δρόμο στην ΑΘΗΝΑ.
00:21:44:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, στο γραφείο του, περιγράφει την πορεία της περιπέτειας της δημιουργίας του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», αναφέρει τους ανθρώπους που αναμείχθηκαν και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με τη θεματολογία του περιοδικού. Παράλληλα, παρουσιάζονται εξώφυλλα και σελίδες με τα περιεχόμενα του περιοδικού, φωτογραφίες των ποιητών ΤΑΣΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ και εξώφυλλα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ».
00:24:06:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, στο σπίτι του, αναφέρει την επαφή μελών της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» με την ΕΔΑ (ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ), ενώ παρουσιάζονται σελίδες από το περιοδικό.
00:24:26:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, στο γραφείο του, εξηγεί το λόγο που μπήκε η ημερομηνία Χριστούγεννα του 1954 στο πρώτο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», ενώ παρουσιάζεται τμήμα του πρώτου τεύχους.
00:25:03:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ σημειώνει ότι η κυκλοφορία του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» διήρκησε από το 1955 ως το 1967, μια σημαντική ιστορική περίοδο για την ΕΛΛΑΔΑ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την ορκωμοσία στην Βουλή των Ελλήνων της κυβέρνησης του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ στα οποία διακρίνονται ο Υπουργός Συντονισμού, ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ και ο Υπουργός Εξωτερικών, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, καθώς και από το υπουργικό συμβούλιο έξω από τη Βουλή στα οποία διακρίνονται ο Πρωθυπουργός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ και ο Υπουργός Δημοσίων Έργων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
00:25:18:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ αναφέρει την πρώτη εμφάνιση του κριτικού και θεωρητικού της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ στη συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» με τη δημοσίευση διηγήματος και μιας κριτικής για έργο του πεζογράφου ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ. Παράλληλα, παρουσιάζονται σελίδα με το διήγημα του κριτικού «ΟΙ ΠΕΛΑΡΓΟΙ», φύλλο του περιοδικού με τα περιεχόμενα του τεύχους και εξώφυλλο του βιβλίου του ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ «Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΤΗ».
00:25:44:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, που συνεργάστηκαν με το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», ενώ παρουσιάζονται φύλλο του περιοδικού το ποίημα του ΤΑΣΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ «ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ», φωτογραφίες με τον συγγραφέα ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΖΙΑ, τους ποιητές ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ, ΒΥΡΩΝΑ ΛΕΟΝΤΑΡΗ και ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ και εικόνα με τον ποιητή και δοκιμιογράφο ΣΤΕΦΑΝΟ ΡΟΖΑΝΗ.
00:26:07:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι το πρώτο κείμενο που δημοσιεύθηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» ήταν του Καθηγητή Χ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΚΟΥ», ενώ άλλοι αριστεροί διανοούμενοι άργησαν να εμπιστευτούν κείμενά τους στο περιοδικό. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται σελίδα με το κείμενο του Χ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ και φύλλα του περιοδικού.
00:26:41:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τη χρηματοδότηση του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» από την ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), για τη σύγκρουση που επήλθε με τον καιρό και κατακρίνει τη στάση του κόμματος απέναντι στο περιοδικό. Παράλληλα, παρουσιάζονται σελίδα και εξώφυλλο του περιοδικού, φωτογραφία με βουλευτές της ΕΔΑ, ανάμεσα στους οποίους διακρίνεται ο Πρόεδρος του κόμματος ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ και ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΥ καθώς και αφίσα του κόμματος και εξώφυλλο του περιοδικού με αφιέρωμα στον ποιητή ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ.
00:27:41:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ αναφέρει ότι η «αποσταλινοποίηση» στην ΕΣΣΔ (ΕΝΩΣΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ) επηρέασε όλο τον αριστερό κόσμο και συνέπεσε με την κυκλοφορία του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από το 20ο Συνέδριο του Κ. Κ. Σ. Ε (Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης), στο οποίο μιλάει ο ηγέτης της ΕΣΣΔ ΝΙΚΗΤΑ ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ (NIKITA KHRUSHCHEV).
00:28:15:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ σχολιάζει τη ρωσική λογοτεχνία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και αναφέρει ότι καταπολέμησαν μέσα από το περιοδικό της «ζντανοβική» εκδοχή του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τοπογραφία, φύλλα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό και πλάνα αρχειακού υλικού από το 20ο Συνέδριο του Κ. Κ. Σ. Ε (Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης), στο οποίο μιλάει ο ηγέτης της ΕΣΣΔ ΝΙΚΗΤΑ ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ (NIKITA KHRUSHCHEV).
00:29:15:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ μιλάει για τη σύγκρουση των αριστερών λογοτεχνών σε σχέση με τη «σοσιαλ-ρεαλιστική» λογοτεχνία, δικαιολογώντας και τις δυο πλευρές. Παράλληλα, παρουσιάζονται διαφημιστική καταχώρηση και φύλλα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», πλάνα αρχειακού υλικού με τον πολιτικό συνεργάτη του Ηγέτη της ΕΣΣΔ (Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΒΙΤΣ ΤΖΟΥΓΚΑΣΒΙΛΙ ΣΤΑΛΙΝ, Α. ΖΝΤΑΝΟΦ να ψηφίζει, φωτογραφίες του αριστερού διανοούμενου και λογοτέχνη ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΓΕΡΗ και του Κριτικού και θεωρητικού της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:30:15:00
Ο Πανεπιστημιακός ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ αναφέρει ότι η στιγμή της κυκλοφορίας του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» συνέπεσε με την αλλαγή της Αριστερής Διανόησης από το σοσιαλιστικό ρεαλισμό στο δυτικό μαρξισμό, ενώ παρουσιάζονται φύλλα του περιοδικού.
00:30:41:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ σχολιάζει τα χαρακτηριστικά των κριτικών κειμένων του κριτικού και θεωρητικού της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφία του κριτικού και φύλλα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ».
00:31:19:00
Ο Πανεπιστημιακός και Δοκιμιογράφος ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ, στο σαλόνι του σπιτιού του, αναφέρει ότι άρχισε να διαβάζει το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», όταν σε αυτό γινόταν αυτοκριτική της Αριστεράς.
00:31:50:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ εξηγεί το λόγο για τον οποίο το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» υποστήριξε και προέβαλε την αντιστασιακή λογοτεχνία, ενώ παρουσιάζονται πλάνα με τον υπαρχηγό του ΕΛΑΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και τους συναγωνιστές του και φύλλα του περιοδικού.
00:32:25:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ περιγράφει τον κίνδυνο να αποσιωπήσει ο κριτικός τα λογοτεχνικά λάθη μπροστά στα ιδεολογικά κριτήρια. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ αναφέρει ότι ο Κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί με την κατεστημένη αριστερά παρά τις κυρώσεις που μπορεί να είχε. Παράλληλα, παρουσιάζονται φύλλα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Κριτικός, το καταστατικό της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».
00:32:59:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ σχολιάζει τη συνεργασία του με την εφημερίδα «ΑΥΓΗ» και περιγράφει περιστατικό που συνέβη με άρθρο που είχε γράψει για τον Γάλλο φιλόσοφο και λογοτέχνη ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ (JEAN PAUL SARTRE), ενώ παρουσιάζονται πρωτοσέλιδο και φύλλα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ», φωτογραφίες του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, φωτογραφίες του Γάλλου φιλοσόφου και εξώφυλλο του βιβλίου του «ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ».
00:33:50:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ και ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάνε επαινετικά για την προσωπικότητα του λογοτέχνη Κ. ΠΟΡΦΥΡΗ, ο οποίος στάλθηκε από την ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) για να ελέγχει τη συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ». Παράλληλα, παρουσιάζονται φωτογραφία του Προέδρου της ΕΔΑ, ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΑΛΙΔΗ με τον βουλευτή του κόμματος ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ στα έδρανα της Βουλής, ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ, εξώφυλλο έκδοσης της ΕΔΑ με τον τίτλο «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ», φωτογραφία του Κ. ΠΟΡΦΥΡΗ, εξώφυλλο του βιβλίου του «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ, Ο ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ» και άρθρο του «Ο ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ», καθώς και πλάνα αρχειακού υλικού από Έκτακτο Στρατοδικείο κατά την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου.
00:35:23:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ και ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφουν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από το κόμμα της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) εξαιτίας της δημοσίευσης στο λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» του σοβιετικού διηγήματος «Η ΣΙΩΠΗ» που έκρινε τα ήθη της ζωής στην ΕΣΣΔ (ΕΝΩΣΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ). Ταυτόχρονα, προβάλλεται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την ΕΣΣΔ και παρουσιάζονται φωτογραφία του Προέδρου της ΕΔΑ, ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΑΛΙΔΗ, αφίσα του κόμματος, εξώφυλλο και σελίδα του περιοδικού.
00:36:40:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε στο λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», όταν ορίστηκε κομματικός επίτροπος ο ΜΙΜΗΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ, ενώ παρουσιάζονται σελίδες και εξώφυλλο του περιοδικού.
00:37:11:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ μιλάει για τους δογματικούς αριστερούς λογοτέχνες, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του ποιητή ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ με τον δημοσιογράφο και κριτικό Μ. Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ.
00:37:22:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την επιστροφή του στη συντακτική επιτροπή του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ».
00:37:33:00
«ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1963 Η ΧΩΡΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ» γράφει στην εικόνα, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από Πορεία Ειρήνης, φωτογραφίες από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ (ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ), φωτογραφία του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ στο νοσοκομείο, καθώς ακούγεται το τραγούδι «ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ» σε σύνθεση ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και στίχους ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΜΠΗΑΝ με τη ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ.
00:37:48:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ περιγράφει και συγκρίνει τις ιδεολογίες του τότε με το σήμερα και δικαιολογεί τον φανατισμό που είχαν εκείνη την εποχή. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την κηδεία του βουλευτή της ΕΔΑ (ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) και σελίδα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» στην οποία αναφέρεται η προκήρυξη ποιητικού διαγωνισμού προς τιμή του δολοφονηθέντος βουλευτή, ενώ ακούγεται το τραγούδι «ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ» σε σύνθεση ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και στίχους ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΜΠΗΑΝ με τη ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ.
00:38:28:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ συγκρίνει τους τίτλους που έδωσαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα λογοτεχνών ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ και ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ για να τονίσει την ιδεολογική φόρτιση που υπήρχε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από την κηδεία του βουλευτή της ΕΔΑ (ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) στα οποία διακρίνονται ο συνθέτης ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και ο ηθοποιός ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, εξώφυλλα των βιβλίων «ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ» του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ και «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΑΧΙΝΗ, φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, του ΡΟΔΗ ΡΟΥΦΟΥ και άλλων συγγραφέων που ανήκαν στη συντηρητική παράταξη.
00:39:37:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ κρίνει τα έργα των συγγραφέων ΡΟΔΗ ΡΟΥΦΟΥ και ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ και δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό που τους απέδωσε «νιτσεϊκούς της κακιάς ώρας», ενώ παρουσιάζονται φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την περίοδο της Κατοχής και πλάνα από φυλακές.
00:41:02:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι οι διαφορές που είχαν οι λογοτέχνες μεταξύ τους την περίοδο της Κατοχής και Μεταπολεμικά, παραμερίστηκαν όταν επιβλήθηκε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την περίοδο της Κατοχής και από το Πραξικόπημα του 1967 και φωτογραφία με συντροφιά λογοτεχνών.
00:41:44:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ο Πανεπιστημιακός ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ και ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλούν για τη διαφωνία του τελευταίου με τον αριστερό διανοούμενο και λογοτέχνη ΜΑΡΚΟ ΑΥΓΕΡΗ σχετικά με την τριλογία του πεζογράφου ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ», ενώ παρουσιάζονται προσωπογραφία του ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΓΕΡΗ, φωτογραφίες του ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ, πλάνα από πόλη της Ασίας, εξώφυλλα των μυθιστορημάτων «ΛΕΣΧΗ» και «ΑΡΙΑΓΝΗ» και σελίδες της «ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ» από την τριλογία του ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ», σειρά φωτογραφιών με τον ΜΑΡΚΟ ΑΥΓΕΡΗ και τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ, με τον ΜΑΡΚΟ ΑΥΓΕΡΗ και την πεζογράφο ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, με τον ΜΑΡΚΟ ΑΥΓΕΡΗ, την σύζυγό του ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και την ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ.
00:43:35:00
«ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1965 Η ΧΩΡΑ ΖΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ» εμφανίζεται στην οθόνη, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού με τον Πρωθυπουργό ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» που με έκτακτη έκδοση καταδίκασε την εκτροπή.
00:43:49:00
Ο συγγραφέας ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, στο γραφείο του, περιγράφει τη διαφωνία που δημιουργήθηκε μεταξύ των αριστερών μετά τη δημοσίευση στο λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» κειμένου του, για τον δολοφονημένο, κατά την περίοδο των ΙΟΥΛΙΑΝΩΝ, φοιτητή της ΑΣΟΕ (Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών) ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ Παράλληλα, προβάλλονται φύλλα από το περιοδικό καθώς και πλάνα αρχειακού υλικού από την κηδεία του φοιτητή.
00:44:52:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο «ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ», ενώ παρουσιάζεται εξώφυλλο του βιβλίου και σελίδα με τα βιβλία των εκδόσεων «ΘΕΜΕΛΙΟ».
00:45:18:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ αναφέρει ότι οι κριτικές του κριτικού και θεωρητικού της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ έκαναν γνωστούς λογοτέχνες όπως ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ και ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ, ενώ ο συγγραφέας ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ σημειώνει ότι ο κριτικός ήταν μόνος του κατά την περίοδο 1969 ως 1974. Παράλληλα, παρουσιάζονται άρθρα με κριτικές του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:45:30:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει το κλείσιμο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» με την επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και αφηγείται περιστατικά από τη ζωή του στο ΠΑΡΙΣΙ. Ταυτόχρονα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την περίοδο της Δικτατορίας στα οποία διακρίνεται ο Δικτάτορας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού συμβουλίου και Υπουργός Εσωτερικών της Δικτατορικής Κυβέρνησης ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΠΑΤΑΚΟ και ο Αντιβασιλέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΙΤΑΚΗΣ, φύλλα του περιοδικού, πλάνα από το ΠΑΡΙΣΙ, φωτογραφίες από πορείες διαμαρτυρίας στη ΓΑΛΛΙΑ, εξώφυλλο του περιοδικού «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», κινηματογραφικό αρχειακό υλικό στο οποίο διακρίνονται ο πολιτικός και θεωρητικός του Μαρξισμού ΛΕΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙ (LEON TROTSKI), ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΕΝΙΝ (VLADIMIR LENIN) και ο ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ (JOSEPH VISSARIONOVICH STALIN).
00:47:20:00
Ο συγγραφέας ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ μιλάει για την επιστροφή του κριτικού και θεωρητικού της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ στην ΕΛΛΑΔΑ την περίοδο της Μεταπολίτευσης και για την οικογένεια του. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που προήλθε από τον ανασχηματισμό της 9ης Οκτωβρίου του 1974, στα οποία διακρίνεται ο Πρωθυπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΙΖΙΚΗΣ και φωτογραφίες του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ με τη σύζυγό του.
00:47:35:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ χαρακτηρίζει την λογοτεχνική του παραγωγή από την Μεταπολίτευση και μετά αντιπροσωπευτική του έργου του. Ταυτόχρονα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που προήλθε από τον ανασχηματισμό της 9ης Οκτωβρίου του 1974, στα οποία διακρίνονται ο Πρωθυπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΙΖΙΚΗΣ και η Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, εξώφυλλα των βιβλίων του κριτικού «ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ» και «ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΕΩΣ».
00:47:59:00
Ο Πανεπιστημιακός και Δοκιμιογράφος ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ και ο Πανεπιστημιακός ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, σχολιάζουν το βιβλίο του κριτικού και θεωρητικού της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ για τον ποιητή ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και επαινούν τον κριτική του δεινότητα. Παράλληλα, παρουσιάζονται σελίδες από το βιβλίο του κριτικού «ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ», φωτογραφίες του ποιητή ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και του κριτικού.
00:49:26:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ υποστηρίζει ότι η κριτική δεν πρέπει να ασκεί εξουσία, ενώ παρουσιάζεται κριτική μελέτη του με τον τίτλο «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ».
00:49:46:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ αναφέρει τα συνέδρια που έχουν διοργανωθεί για το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» και το βιβλίο της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΑΡΑΛΗ «ΜΙΑ ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΑΝΟΙΞΗ. . . », ενώ παρουσιάζονται το εξώφυλλο και σελίδες του παραπάνω βιβλίου.
00:50:19:00
Ο κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τι σήμαινε για αυτόν το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» και ανάμεσα σε άλλα το χαρακτηρίζει «κύτταρο νέας συνείδησης του αριστερού διανοούμενου», ενώ παρουσιάζονται φύλλο από το περιοδικό και του εξώφυλλο του βιβλίου του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ».
00:50:43:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, στο γραφείο του, υποστηρίζει ότι η ιδιότητα του πεζογράφου παραμερίστηκε από την ιδιότητα του κριτικού στην περίπτωση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του κριτικού.
00:51:11:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, κριτικοί λογοτεχνίας, κριτική λογοτεχνίας, «Επιθεώρηση Τέχνης», λογοτεχνικά περιοδικά, Αριστερά
Αναφορές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, κριτικός λογοτεχνίας
«ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», περιοδικό
ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΣ, συγγραφέας
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ποιητής
ΤΑΣΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, καθηγητής πανεπιστημίου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, συγγραφέας
ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ, πανεπιστημιακός
ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ, δοκιμιογράφος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, συγγραφέας
«ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ», κριτική μελέτη
«ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ», κριτική μελέτη
«ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ», κριτική μελέτη
ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΕΔΑ ), πολιτικό κόμμα
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΕΛΑΡΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Μοντάζ-μιξάζ:
ΟΡΣΑΛΙΑ ΚΑΤΑΚΗ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Τεχνική επεξεργασία – μηχανήματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Ήχος:
STYDIO ERA
AKRON STUDIO
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
RTR
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ευχαριστούμε θερμά:
Το Ε. Λ. Ι. Α
Το Ε. ΚΕ. ΒΙ
Την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
Με κάμερα SONY 700 DW
Και το μοντάζ σε AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:00:18
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009