ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ
0000008635
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον λογοτέχνη ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008635
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2006
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον λογοτέχνη ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Κωνσταντινοπολίτη και κοσμοπολίτη λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ. Ο λογοτέχνης από μικρός ανατράφηκε με γαλλική παιδεία και συναναστράφηκε με τους λογοτεχνικούς κύκλους της Πόλης. Αυτή η εκπαίδευση τον οδήγησε στο ΠΑΡΙΣΙ, όπου σπούδασε στη Σχολή Ζωντανών Ανατολικών Γλωσσών και εκεί ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με τον δάσκαλό του, λογοτέχνη και γλωσσολόγο, ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ. Αργότερα εργάστηκε ως επιμελητής στην ίδια σχολή. Ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ έγινε γνωστός στους λογοτέχνες της Αθήνας με τη βράβευσή του το 1924 για το μυθιστόρημά του «ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ». Ακολουθούν μια σειρά μυθιστορημάτων και διηγημάτων όπως «ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» το 1929, τα διηγήματα «Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΚΟΝΤΕΣΙΝΑ ΦΕΛΙΤΣΙΤΑ», «ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» και τα γνωστότερα μυθιστορήματά του «Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» και ο «ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ», τα οποία μεταφέρθηκαν στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ), όπου παρακολουθούμε και αποσπάσματα. Ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του, τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Συνεργάστηκε ως ανταποκριτής με πολλά ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και από το ΠΑΡΙΣΙ ανέπτυξε αγωνιστική δράση την περίοδο του Εμφυλίου. Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα με φίλους από το χώρο της λογοτεχνίας, όπως τον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και από το χώρο του θεάτρου. Παντρεύτηκε δυο φορές και πέθανε στα χέρια του προσωπικού του γιατρού αφού είχε πέσει σε κατάθλιψη και στον αλκοολισμό μετά το θάνατο της αγαπημένης του, ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ. Την εκπομπή πλαισιώνει το αρχείο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και πλούσιο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:25:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1901 στα ΤΑΤΑΥΛΑ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και μεγάλωσε στους κόλπους μιας μεσοαστικής οικογένειας. Παράλληλα, παρουσιάζονται φωτογραφία του λογοτέχνη, έργο τέχνης που απεικονίζει δρόμο της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, κάρτα με διεύθυνση από τα ΤΑΤΑΥΛΑ και φωτογραφία των γονιών του σε νεαρή ηλικία.
00:01:54:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ παραθέτουν βιογραφικά στοιχεία σχετικά με τη γέννηση και τον τόπο καταγωγής του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, ενώ προβάλλονται φωτογραφία των γονιών του σε νεαρή ηλικία, πλάνα από τα ΧΑΝΙΑ, φωτογραφία από το αρχείο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, που φυλάσσεται στον Ε. Λ. Ι. Α, πλάνα με τον κριτικό λογοτεχνίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ στη βιβλιοθήκη του και εξώφυλλο του βιβλίου του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ».
00:02:32:00
Η αφηγήτρια παραθέτει στοιχεία για τον χαρακτήρα του πατέρα του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφία του πατέρα του, απεικόνιση δρόμου στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και φωτογραφία του λογοτέχνη σε παιδική ηλικία.
00:02:55:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, μιλάει για το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, ενώ προβάλλονται πλάνα από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
00:03:15:00
Η αφηγήτρια κάνει λόγο για τη γαλλική παιδεία που έλαβε ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, για τη σχέση του με τον ΛΥΣΑΝΔΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, συνεκδότη με τον ΜΠΕΚΕ του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο ΛΟΓΟΣ» και για την επιρροή του από του Γάλλους «καταραμένους» ποιητές. Η αφηγήτρια μιλάει για την δημιουργία του λογοτεχνικού περιοδικού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και για τους φίλους που απέκτησε στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ενώ διαβάζει απόσπασμα από τον πρόλογο του πρώτου τεύχους του περιοδικού που γράφτηκε από τον λογοτέχνη. Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, συμπληρώνει ότι ο λογοτέχνης αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή της Κωνσταντινούπολης (LYCEE NATIONAL FRANCOHELLENIQUE). Παράλληλα, παρουσιάζονται ιδιόχειρο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, φωτογραφία του, εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο ΛΟΓΟΣ», σελίδα με κείμενό του, άρθρο σχετικό με τον ποιητή ΚΑΡΟΛΟ ΜΠΟΝΤΛΕΡ (CHARLES BAUDELAIRE) και απεικόνισή του, διαφημίσεις σε εφημερίδες, πρωτοσέλιδο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ», φωτογραφία του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ με τη φιλολογική του συντροφιά, χειρόγραφο εξώφυλλο του περιοδικού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και δακτυλογραφημένη σελίδα με τίτλο «ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ», αλλεπάλληλα πλάνα με εξώφυλλα του περιοδικού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», πλάνα από την ΠΟΛΗ, φωτογραφία του λογοτέχνη με φίλους και φύλλο εφημερίδας.
00:06:11:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ ξεκίνησε με την ποίηση στα νεανικά του χρόνια και συνέχισε με την πεζογραφία.
00:06:36:00
Η αφηγήτρια μιλάει για τις δημοσιεύσεις ποιημάτων και πεζών του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στα λογοτεχνικά περιοδικά της ΠΟΛΗΣ. Παρεμβάλλεται ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ λέγοντας πως ως ποιητής ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ δεν ήταν αξιόλογος. Η αφηγήτρια σχολιάζει τα ποιήματά του και σημειώνει ότι γρήγορα αφιερώθηκε στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται εξώφυλλο του περιοδικού «Ο ΛΟΓΟΣ», χειρόγραφο εξώφυλλο του περιοδικού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», φωτογραφία του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, σελίδες από μυθιστόρημά του και φωτογραφίες του ποιητή ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΥ.
00:07:32:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ σημειώνει ότι η πεζογραφία συνδέεται με την ωριμότητα των λογοτεχνών, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο ποιητής ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ.
00:07:44:00
Η αφηγήτρια παραθέτει στοιχεία για τις σπουδές του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (SORBONNE) το 1919 και τη γνωριμία του με τον λογοτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ. Η αφηγήτρια περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής που ο λογοτέχνης σπουδάζει στο ΠΑΡΙΣΙ και δέχεται τις πρώτες επιδράσεις από τον μαρξισμό και τον κομμουνισμό και μιλάει για την πρόσληψή του ως επιμελητής της βυζαντινής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται το ενδεικτικό του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ από την Ελληνογαλλική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, φωτογραφίες του λογοτέχνη με τον πατέρα του, πλάνο από το κτήριο της Σχολής των Ζωντανών Ανατολικών Γλωσσών στη ΣΟΡΒΟΝΝΗ, πλάνα αρχειακού υλικού από τον Α Παγκόσμιο πόλεμο, τμήμα από έργο τέχνης που απεικονίζει στρατιώτες, κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την Οκτωβριανή Επανάσταση, πλάνα από το μουσείο του ΛΟΥΒΡΟΥ και από του Κήπους του Λουξεμβούργου στο ΠΑΡΙΣΙ, φωτογραφία του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ από το αρχείο του, που διασώζεται στο Ε. Λ. Ι. Α, το πτυχίο του λογοτέχνη από τη Σχολή των Ζωντανών Ανατολικών Γλωσσών και σημειώσεις του από μαθήματα της Σχολής.
00:09:43:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, χαρακτηρίζει τον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ το σημαντικότερο πεζογράφο της Διασποράς, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του.
00:09:59:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ αναφέρει τις επιδράσεις που δέχτηκε ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ από τα ευρωπαϊκά ρεύματα, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του και άρθρο με τον τίτλο «ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ».
00:10:16:00
Η αφηγήτρια μιλάει για τη βράβευση του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ για το μυθιστόρημά του «ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ» το 1924, ενώ παρουσιάζονται σελίδα με στοιχεία σχετικά με το βραβείο, φωτογραφίες του λογοτέχνη ΠΑΥΛΟΥ ΝΙΡΒΑΝΑ και του ιστορικού της ελληνικής λογοτεχνίας ΗΛΙΑ ΒΟΥΤΙΕΡΙΔΗ και φωτογραφία του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ.
00:10:47:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, στο γραφείο του, μιλάει για την πρώτη φορά που άκουσε το όνομα του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, στη βράβευσή του για το μυθιστόρημα «ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ», ενώ παρουσιάζονται φωτογραφία του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και πλάνα από το εξωτερικό του κτηρίου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και ιδιόχειρα του λογοτέχνη.
00:11:37:00
Η αφηγήτρια μιλάει για τη διαδικασία της απόφασης της βράβευσης του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ για το μυθιστόρημα «ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ», ενώ προβάλλονται πλάνα από την κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
00:12:20:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, σημειώνει ότι το έργο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ πρέπει να μελετηθεί μέσα στην εποχή του και τις συνθήκες που επηρέασαν τη ζωή του. Επισημαίνει ότι το χαρακτηριστικό της φιλοπατρίας ενυπάρχει σε όλα τα έργα του. Προβάλλονται πλάνα από την κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
00:12:50:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ μιλάνε για τη διοργάνωση των λογοτεχνικών διαγωνισμών τη δεκαετία του 1920. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ αναφέρει το διαγωνισμό για μυθιστόρημα που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «ΖΗΚΑΚΗΣ» στον οποίο κέρδισε ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ με το μυθιστόρημά του «ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ». Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, χαρακτηρίζει το έργο νεωτερικό. Παρουσιάζονται εξώφυλλα βιβλίων ανάμεσα στα οποία διακρίνεται η ποιητική συλλογή του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ «ΝΗΠΕΝΘΗ», σελίδα με περιεχόμενα βιβλίου, ασπρόμαυρη φωτογραφία από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και σελίδα με τις εκδόσεις του οίκου «ΖΗΚΑΚΗ».
00:14:16:00
Η αφηγήτρια αναφέρει τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στο πρώτο μυθιστόρημα του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ «ΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ», ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του λογοτέχνη.
00:14:32:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ, στο γραφείο του, περιγράφει την έννοια του «κοσμοπολιτισμού», του οποίου ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ θεωρείται εισηγητής του στην ΕΛΛΑΔΑ. Παράλληλα, παρουσιάζεται φωτογραφία του λογοτέχνη, πλάνα αρχειακού υλικού από επαρχία, φιλμ αρχείου από την περίοδο της BELLE EPOQUE στο ΠΑΡΙΣΙ, από χορεύτριες που χορεύουν καν – καν καθώς και φωτογραφία με το ίδιο περιεχόμενο, δρόμοι του ΠΑΡΙΣΙΟΥ, το διαβατήριο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, ασπρόμαυρο πλάνο με αμαξοστοιχία και πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
00:16:23:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο κοσμοπολιτισμός του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ καθώς και του πεζογράφου ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ δεν τους στέρησε την αριστερή τους ιδεολογία, ενώ προβάλλεται πλάνο από κτήριο στη ΓΑΛΛΙΑ.
00:16:38:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, περιγράφει τους ήρωες στα μυθιστορήματα του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, που συνήθως είναι Έλληνες ομογενείς και αποτυχημένοι, ενώ προβάλλονται πλάνα με το δρόμο που οδηγεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο (INSTITUTE DE FRANCE) στο ΠΑΡΙΣΙ.
00:17:16:00
Η αφηγήτρια περιγράφει τα ενδιαφέροντα του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στο ΠΑΡΙΣΙ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και τη σχέση του με τον δάσκαλό του, φιλόλογο και λογοτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ. Η αφηγήτρια και ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ περιγράφουν την αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ του λογοτέχνη και του δασκάλου, επειδή ο πρώτος υποστήριξε την υποψηφιότητα του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ για το Νόμπελ. Παράλληλα, παρουσιάζεται κάρτα μέλους του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στην κίνηση «ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ», ανταπόκριση του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ προς εφημερίδα της ΑΘΗΝΑΣ, ιδιόχειρα του λογοτέχνη, φωτογραφίες του φιλόλογου και λογοτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ, σελίδα με κείμενο στα γαλλικά από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο ΛΟΓΟΣ», φωτογραφίες του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, εξώφυλλο του πεζογραφήματος του ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ», άρθρο από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τον τίτλο «Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ» και πρωτοσέλιδα της ελληνική εφημερίδας του ΠΑΡΙΣΙΟΥ «ΑΓΩΝ των ΠΑΡΙΣΙΩΝ».
00:19:39:00
Η ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ σχολιάζει το αρχείο ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ που φυλάσσεται στο Ε. Λ. Ι. Α και συγκεκριμένα μιλάει για τα άρθρα που αντάλλαξαν μεταξύ τους ο ποιητής ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ και ο φιλόλογος και λογοτέχνης ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, ενώ παρουσιάζονται φύλλα εφημερίδων με τα συγκεκριμένα άρθρα, εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» και φωτογραφία του εκδότη και λογοτέχνη ΦΩΤΟΥ ΓΙΟΦΥΛΛΗ.
00:20:22:00
Η αφηγήτρια αναφέρει τα λόγια του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ για το θάνατο του δασκάλου του και λογοτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ το 1929, ενώ παρουσιάζονται φύλλο από γαλλική εφημερίδα με φωτογραφία του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και σελίδα με το άρθρο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ με τον τίτλο «Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΑΣ».
00:20:39:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, στο γραφείο του, περιγράφει το δύσκολο χαρακτήρα του φιλόλογου και λογοτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ και σημειώνει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ δεν είχε γράψει ποτέ τίποτα αρνητικό για το δάσκαλό του. Παράλληλα, παρουσιάζονται γελοιογραφία με τον τίτλο «Η ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΡΗ», εξώφυλλα του πεζογραφήματος «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ» και του μυθιστορήματος «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΡΗ» του ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ με φόντο έργα τέχνης στα οποία απεικονίζονται τοποθεσίες του ΠΑΡΙΣΙΟΥ, εξώφυλλο λογοτεχνικού τετραδίου και φωτογραφία με τον «Κύκλο της Εστίας» στην οποία από αριστερά προς τα δεξιά όρθιοι είναι οι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ, Γ. ΚΑΣΔΟΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ και καθιστοί είναι οι: Θ. ΒΕΛΙΑΝΝΙΤΗΣ, ΠΕΡΡΗΣ, Ν. Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΜΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΥΚΟΥΔΗΣ.
00:21:18:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ ύμνησε τους δυο μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες, τον ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ ως γλωσσολόγο και τον ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ως ποιητή, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία με τον «Κύκλο της Εστίας» στην οποία από αριστερά προς τα δεξιά όρθιοι είναι οι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ, Γ. ΚΑΣΔΟΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ και καθιστοί είναι οι: Θ. ΒΕΛΙΑΝΝΙΤΗΣ, ΠΕΡΡΗΣ, Ν. Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΜΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΥΚΟΥΔΗΣ.
00:21:43:00
Η αφηγήτρια αναφέρει την ιδιαίτερη σύνδεση που είχε ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ με το δάσκαλό του ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ, τις επιδράσεις που δέχτηκε από αυτόν και σημειώνει τις αναφορές του για τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη και γλωσσολόγο. Ακόμα, μιλάει για τους χαρακτηρισμούς που έδωσε ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ στο έργο του πεζογράφου ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ» και στο πεζογράφημα «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ» του ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται χειρόγραφα τετράδια, προτομή του ποιητή ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ στη ΖΑΚΥΝΘΟ, φωτογραφία του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ως Γενικού Γραμματέα του Πανεπιστημίου, καθισμένος στην καρέκλα του Πρύτανη στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, να διενεργεί Πρυτανικές Αρχαιρεσίες, το 1928, φωτογραφία στην οποία διακρίνονται ο πεζογράφος ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, ο αριστερός διανοούμενος και συγγραφέας ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ και η συγγραφέας ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, φωτογραφία του πεζογράφου, εξώφυλλο του πεζογραφήματος «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ» και χειρόγραφα του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ.
00:22:58:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, στο γραφείο του, περιγράφει τον κύκλο του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και τη γνωριμία του με την πρώτη του γυναίκα, τη φιλόλογο ΑΓΓΕΛΛΑ ΒΑΛΙΑΔΟΥ, ενώ παρουσιάζονται εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», πανοραμικό πλάνο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ και πλάνα από το κτήριο της Σχολής των Ζωντανών Ανατολικών Γλωσσών στη ΣΟΡΒΟΝΝΗ και από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η αφηγήτρια συμπληρώνει στοιχεία σχετικά με την πρώτη γυναίκα του λογοτέχνη, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του ζευγαριού.
00:25:07:00
Η αφηγήτρια μιλάει για τον πρώτο γάμο του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ με την Κωνσταντινοπολίτισσα φιλόλογο ΑΓΓΕΛΛΑ ΒΑΛΙΑΔΟΥ και ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ μιλάει για την τύχη της φιλολόγου μετά το χωρισμό της με τον λογοτέχνη, ενώ παρουσιάζεται σελίδα βιβλίου του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ.
00:25:25:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, στο γραφείο του, μιλάει για τη φιλολογική δραστηριότητα της πρώτης συζύγου του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, της ΑΓΓΕΛΛΑΣ ΒΑΛΙΑΔΟΥ και τη γνωριμία του με τη δεύτερη σύζυγό του, ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ. Η αφηγήτρια αναφέρει στοιχεία σχετικά με τη δεύτερη σύζυγο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και το γάμο τους. Περιγράφει την αγάπη της και την αφοσίωσή της για το σύζυγό της και τονίζει ότι μετά το θάνατό της ο λογοτέχνης έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη που τον οδήγησε στον αλκοολισμό και στο τέλος του. Παράλληλα, παρουσιάζονται φωτογραφία του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, πλάνα από το κτήριο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (SORBONNE), η ληξιαρχική πράξη γάμου του λογοτέχνη με την ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ, έξι φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται στην πρώτη ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ με την ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ και τον ηθοποιό ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ, στη συνέχεια οι πεζογράφοι ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ με την ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ, τρίτη το ζευγάρι σε εκδρομή μαζί με τον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ σε λογοτεχνική συντροφιά στην οποία διακρίνεται ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και δυο τελευταίες με τον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και την σύζυγό του ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ, δημόσιο έγγραφο του ζευγαριού με φωτογραφίες τους και φωτογραφία του λογοτέχνη.
00:27:32:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, περιγράφει τη ζωή του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ μετά το θάνατο της συζύγου του, ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ και το τέλος του στο ΠΑΡΙΣΙ, ενώ προβάλλονται πλάνα από δρόμο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ.
00:27:59:00
Η αφηγήτρια αναφέρει την έκδοση του δεύτερου μυθιστορήματος του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στην ΑΘΗΝΑ το 1929 «ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ». Η αφηγήτρια μιλάει για τη φιλία του λογοτέχνη με τον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και την επιμονή του να παραμείνει μέχρι τέλους στο ανήλιαγο σπίτι του στο ΠΑΡΙΣΙ. Παράλληλα, παρουσιάζονται το εξώφυλλο του δεύτερου μυθιστορήματος του λογοτέχνη, φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, πλάνα από το ΑΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟ στην ΑΤΤΙΚΗ και από την ΑΝΤΙΜΠ (ANTIBES) στη ΓΑΛΛΙΑ και φωτογραφία του λογοτέχνη.
00:29:08:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ αισθανόταν πάντα περιθωριοποιημένος Έλληνας στο ΠΑΡΙΣΙ, ενώ προβάλλονται πλάνα από την πόλη.
00:29:22:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την εικόνα που παρουσίαζε ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ όταν βρισκόταν στην ΑΘΗΝΑ και αναφέρει ότι οι ομότεχνοί του τον θεωρούσαν σημαντικό συγγραφέα, ενώ παρουσιάζονται το δίπλωμα οδήγησης του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ».
00:29:55:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ περιγράφει την έντονη προσωπικότητα του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, ενώ παρουσιάζονται σελίδες με απόσπασμα με τον τίτλο «ΕΡΩΤΙΚΗ ΩΡΑ» από έργο του λογοτέχνη.
00:30:07:00
Η αφηγήτρια αναφέρει την έκδοση των μυθιστορημάτων του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ «Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» το 1933 και μέρη από τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ» και την έκδοση διηγημάτων του στο ΠΑΡΙΣΙ και στην ΑΘΗΝΑ, όπως «Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΚΟΝΤΕΣΙΝΑ ΦΕΛΙΤΣΙΤΑ», «ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» και «ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΙ», ενώ προβάλλονται σκηνές από τη μεταφορά του μυθιστορήματος του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ «Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» στην ΕΤ1 με τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ και σελίδες με διηγήματα του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ.
00:31:09:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ παρακολουθούσε την εξέλιξη των πνευματικών δρώμενων στην ΑΘΗΝΑ και στο ΠΑΡΙΣΙ.
00:31:24:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ, στο γραφείο του, εξηγεί τους τίτλους των διηγημάτων του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και τι κρύβεται πίσω από αυτούς, ενώ παρουσιάζονται τα εξώφυλλα και σελίδες από τα διηγήματά του «Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΚΟΝΤΕΣΣΙΝΑ ΦΕΛΙΤΣΙΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ», τα εξώφυλλα από το μυθιστόρημά του «ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», του διηγήματος «ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» και πρωτοσέλιδο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ».
00:32:24:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ αποκλείστηκε στην ΑΘΗΝΑ κατά την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από τη συγκεκριμένη περίοδο.
00:32:40:00
Η αφηγήτρια περιγράφει τη ζωή του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου και σημειώνει τον εμψυχωτικό χαρακτήρα των κειμένων του. Η αφηγήτρια αναφέρει την έκδοση μυθιστορημάτων και διηγημάτων του κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τονίζει την αξία της συλλογής διηγημάτων του «Η ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ». Μιλάει επίσης για τη συνεργασία του με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» και το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ». Ταυτόχρονα, προβάλλονται φωτογραφία του λογοτέχνη, πλάνα από την περιοχή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και από την ΑΘΗΝΑ, φωτογραφία του λογοτέχνη με τον ποιητή ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από το αλβανικό μέτωπο, φύλλα εφημερίδων, απεικόνιση με Γάλλους στρατιώτες και ξεσηκωμένους πολίτες, εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», πλάνα αρχειακού υλικού από την Κατοχή, εξώφυλλο της εφημερίδας του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τη ΓΑΛΛΙΑ την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η κάρτα μέλους στην Εταιρεία Λογοτεχνών του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, πλάνα από τη λεωφόρο SAINT MICHEL στο ΠΑΡΙΣΙ, πιστοποιητικό συνεργασίας του λογοτέχνη με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» και πρωτοσέλιδο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ».
00:35:22:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ μιλάει για τη συναναστροφή του με το λογοτέχνη ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στο ΠΑΡΙΣΙ το 1945, ενώ προβάλλονται πρωτοσέλιδα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και της εφημερίδας του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ»και πλάνα με αξιοθέατα του ΠΑΡΙΣΙΟΥ, ανάμεσα στα οποία διακρίνονται ο Πύργος του Άιφελ, το κτήριο του Γαλλικού Κολλεγίου, το κτήριο του «LYCEE LOUIS LE GRAND».
00:37:01:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την αγωνιστική δράση του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου από το ΠΑΡΙΣΙ, για την ίδρυση από τον ίδιο της Δημοκρατικής Ένωσης των Ελλήνων και για τις επιστολές του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ προς τον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από Έκτακτο Στρατοδικείο στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, φωτογραφία με εξόριστους, φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και άρθρο της ΑΛΚΗΣΤΗΣ ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ για το αρχείο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ.
00:38:11:00
Η ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ σχολιάζει το αρχείο ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ που φυλάσσεται στο Ε. Λ. Ι. Α και συγκεκριμένα μιλάει για τις επιστολές του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ προς τον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, ενώ παρουσιάζονται οι χειρόγραφες επιστολές.
00:38:42:00
Η αφηγήτρια μιλάει για το περιεχόμενο των επιστολών του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ο οποίος γράφει στον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ για την ηγετική φυσιογνωμία του ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, τον ΜΑΡΚΟ ΒΑΦΕΙΑΔΗ και τη σύγκρουσή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και διαφαίνεται μέσα από τις επιστολές το ενδιαφέρον του για την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην ΕΛΛΑΔΑ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από τον Εμφύλιο Πόλεμο, φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, φωτογραφία στην οποία διακρίνονται η ΦΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και η πεζογράφος ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, μόλις έχει επιστρέψει από το ΝΤΑΧΑΟΥ, φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ να κάνει βαρκάδα, αφίσα του πολιτικού ΙΩΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, διαφήμιση σε εφημερίδα του βιβλίου του λογοτέχνη ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΤΑΤΖΗ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», κινηματογραφικό αρχειακό υλικό με Έλληνες αντάρτες, με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης στην Ακρόπολη, στα οποία διακρίνεται ο Πρωθυπουργός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
00:40:51:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, στο γραφείο του, μιλάει για την επαφή του με τον λογοτέχνη ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ το 1966 και την αλληλογραφία τους, ενώ προβάλλονται πλάνα από την PLACE DE LA CONCORDE στο ΠΑΡΙΣΙ και εξώφυλλο της εργογραφίας του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ.
00:41:31:00
Η αφηγήτρια μιλάει για τη ζωή και τα ταξίδια του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ μετά το τέλος του Εμφυλίου και ως το 1956 που κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Ο ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ». Ακόμα, αναφέρεται στην ιδιαίτερη αγάπη που είχε ο λογοτέχνης και η σύζυγός του για το θέατρο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται το διαβατήριο του λογοτέχνη, φωτογραφία με λογοτέχνες της Γενιάς του ‘30 στην οποία διακρίνονται οι πεζογράφοι ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ και ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, πλάνα από την ΑΝΤΙΜΠ (ANTIBES) στη ΓΑΛΛΙΑ, κάρτα με γυναίκα, φωτογραφία του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ με τη σύζυγό του και τους ηθοποιούς ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ και ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ, φωτογραφία της ηθοποιού ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΣΙΓΚΟΥ.
00:42:31:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, σημειώνει την αγάπη του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ για το θέατρο.
00:42:43:00
Η αφηγήτρια αναφέρει τις εκδόσεις των μυθιστορημάτων του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, το 1956 «Ο ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ», το 1962 «Η ΠΑΓΙΔΑ» και το 1985 το «ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΣΤΡΟ» και μιλάει για την πλούσια λογοτεχνική του παραγωγή, ενώ παρουσιάζονται το εξώφυλλο του «ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ» και σκίτσο που αναπαριστά των ήρωα του μυθιστορήματος, διαφήμιση της έκδοσης του μυθιστορήματός του «Η ΠΑΓΙΔΑ», καθώς και το εξώφυλλό του, δημοσίευμα εφημερίδας με φωτογραφία από βραδιά σε ταβέρνα προς τιμή του λογοτέχνη στην οποία διακρίνεται εκείνος και η σύζυγός του, ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ και σελίδες από έργο του.
00:43:44:00
Ο φιλόλογος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι τα διηγήματα του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ είναι ρεαλιστικά, ενώ παρουσιάζονται σελίδες από έργο του.
00:44:03:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ, στο γραφείο του, περιγράφει τις διαφορές της ηθογραφίας και του κοσμοπολιτισμού στα λογοτεχνικά έργα και αναφέρει παραδείγματα από τα έργα των πεζογράφων ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ και του ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ. Παράλληλα, παρουσιάζονται πλάνα αρχειακού υλικού από ελληνική επαρχία, απεικόνιση του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη ΣΚΙΑΘΟ, πλάνα από μετακινήσεις πληθυσμών και αρχειακού υλικού από την Μικρασιατική Καταστροφή, από τον Εμφύλιο Πόλεμο και την ΑΙΓΥΠΤΟ κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
00:45:22:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την αδιαφορία του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ να εκδώσει τα έργα του και αναζητά τα αίτια, ενώ παρουσιάζονται εξώφυλλα των λογοτεχνικών περιοδικών «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» και άρθρο με κριτική για βιβλίο του λογοτέχνη.
00:45:38:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ εξετάζει τη λογοτεχνική παραγωγή του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και σημειώνει ότι μετά το 1945 έγραψε δυο μόνο μυθιστορήματα σε μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους, τα οποία περιείχαν παιδικές αναμνήσεις, ενώ προβάλλονται ιδιωτικό συμφωνητικό του λογοτέχνη με εκδοτικό οίκο, σκηνές από τη μεταφορά του μυθιστορήματος «ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ» του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στην ΕΡΤ με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟ.
00:46:44:00
Η αφηγήτρια μιλάει για τη νοσταλγία που διαφαίνεται για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ στα τελευταία μυθιστορήματα του λογοτέχνη ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, ενώ προβάλλονται σκηνές από τη μεταφορά του μυθιστορήματος του «ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ» στην ΕΡΤ με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟ και το ΔΑΝΗ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗ και πλάνα αρχειακού υλικού με θαμώνες καφενείου στην Ανατολή.
00:47:36:00
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ από το 1945 και μετά σταμάτησε να παρακολουθεί και να επηρεάζεται στα έργα του από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του και αναφερόταν σε παιδικές μνήμες, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
00:48:08:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο λογοτέχνης ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ έγραψε δοκίμια, άρθρα, μελέτες και κριτικές. Τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της Διασποράς και περιγράφει τα χαρακτηριστικά του λογοτέχνη και ανθρώπου ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ. Η αφηγήτρια μιλάει για την κατάσταση του λογοτέχνη μετά το θάνατο της γυναίκας του, ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ, τον αλκοολισμό και το τέλος του στα χέρια του προσωπικού του ιατρού. Παράλληλα, παρουσιάζονται η δημοσιογραφική ταυτότητα του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, φωτογραφίες ξένων ηθοποιών, εξώφυλλο και σελίδα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» αφιερωμένο στο λογοτέχνη, φωτογραφία του πεζογράφου ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ, σελίδες από το μυθιστόρημα του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ «Ο ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ» και φωτογραφία του καθώς και πανοραμικό πλάνο από το ΠΑΡΙΣΙ.
00:49:59:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, βιογραφία, λογοτεχνία, λογοτέχνες, πεζογραφία, Έλληνες της Διασποράς
Αναφορές
ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, συγγραφέας
«ΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ», μυθιστόρημα
«ΣΤΟN ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», μυθιστόρημα
«Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ», μυθιστόρημα
«Η ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ», συλλογή διηγημάτων
«ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ», μυθιστόρημα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, φιλόλογος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ, συγγραφέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ, καθηγητής πανεπιστημίου
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, καθηγητής πανεπιστημίου
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΛ. ΚΡΙΑΡΑΣ, συγγραφέας
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ποιητής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, φιλόλογος
ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ, σύζυγος
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, συγγραφέας
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΠΑΡΙΣΙ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΚΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΕΛΑΡΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Αφήγηση:
ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Μοντάζ-μιξάζ:
ΡΑΦΑΕΛ ΑΛΟΥΠΗΣ
Συμμετέχουν:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Τεχνική επεξεργασία:
ARTISTICO
Μηχανήματα:
AYLON
Ήχος:
STYDIO ERA
AKRON STUDIO
Συνεργάσθηκαν:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Βιβλιογραφία:
«Η ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ»
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ»
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ»
Περιοδικά:
ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ
ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΟΧΗ
ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
RTR
Ευχαριστούμε θερμά:
Το Ε. Λ. Ι. Α
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Τη ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
Με κάμερα SONY 700 DW
Και το μοντάζ σε AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:11:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009