Κωδικός Τεκμηρίου
0000008537
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ, ΟΙ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
1996
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Αφιέρωμα στη Σαμοθράκη, εστιασμένο στην ιστορία του νησιού.
Περιγραφή Περιεχομένου
Μέσα από το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ» ο ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ μας ταξιδεύει στην Σαμοθράκη. Παρουσιάζεται η ιστορία του νησιού, από την πρώτη κατοίκηση κατά την αρχαιότητα, την δημιουργία της πόλης-κράτους, την εποχή κυριαρχίας των Γενοβέζων Γατελούζων, την τουρκική κατάκτηση, τις περιόδους ακμής και παρακμής του νησιού μέχρι και τον 20ο αιώνα. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τα Καβείρια Μυστήρια που τελούνταν στην αρχαιότητα, με πλάνα του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης με το περίφημο Ιερό των Μεγάλων Θεών και των ευρημάτων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, ενώ λόγος γίνεται και για τις ανασκαφές και την ανακάλυψη του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, το αντίγραφο του οποίου φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Παράλληλα με την αφήγηση του ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ προβάλλονται πλάνα του νησιού-το λιμάνι της Καμαριώτισσας, ο οικισμός της Χώρας, οι Πύργοι των Γατελούζων, οι καταρράκτες και το όρος Σάος, καθώς και εκθέματα του Αρχαιολογικού και του Λαογραφικού Μουσείου της Σαμοθράκης.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:00:00
Τίτλοι έναρξης.
00:01:18:00
Πλάνο-κάρτα στην οποία αναγράφεται ο τίτλος της εκπομπής: «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ».
00:01:22:00
Πλάνα με θάλασσα, με το Άγαλμα της φτερωτής «ΝΙΚΗΣ», με το βουνό ΣΑΟΣ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. Ο φακός περιηγείται τμήμα του καταπράσινου νησιού, όπου διακρίνονται Γενοβέζικοι Πύργοι. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στο επιβλητικό βουνό ΣΑΟΣ και περιγράφει το αντιθετικό τοπίο του νησιού. Ακολουθούν πλάνα με Καταρράκτη πλαισιωμένο από οργιώδη βλάστηση, με τρεχούμενα νερά, με παραλία. Πανοραμικές απόψεις του νησιού, άποψη του επίνειου και λιμανιού ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, πλάνο με την προκυμαία καθώς την προσεγγίζει το φέρι-μποτ «ΑΡΣΙΝΟΗ» και με τον κόσμο που αποβιβάζεται. Ο παρουσιαστής αναφέρεται στην προσφορά του ευλογημένου νησιού στον Ελλαδικό χώρο.
00:04:02:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ δίπλα στο εκμαγείο του Αγάλματος της «ΝΙΚΗΣ». Αναφέρεται στην ανασκαφή της «ΝΙΚΗΣ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ» τον Μάρτιο του 1863 και στη μεταφορά του αγάλματος στo Μουσείο ΛΟΥΒΡΟ της ΓΑΛΛΙΑΣ. Ακολουθούν πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο στην ΠΑΛΑΙΑΠΟΛΗ.
00:05:39:00
Πλάνα με το υποβλητικό φυσικό περιβάλλον της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην ανάδειξη του νησιού σε σημαντικότατο θρησκευτικό κέντρο της Αρχαιότητας και μιλάει για την ακτινοβολία και τη γοητεία που ασκούσαν τα Μυστήρια της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ σε όλες τις εποχές. Παρεμβάλλονται πλάνα με τον αρχαιολογικό χώρο στην ΠΑΛΑΙΑΠΟΛΗ, όπου διακρίνεται το Αρχαίο Θέατρο και ο «Νέος Ναός» στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Ακολουθούν πλάνα με προθήκες και το εκμαγείο του αγάλματος της «ΝΙΚΗΣ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
00:07:30:00
Πλάνα με τον αρχαιολογικό χώρο στην ΠΑΛΑΙAΠΟΛΗ, όπου διακρίνονται οι Δωρικοί Κίονες του «Νέου Ναού». Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στους αποίκους της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, στη θρησκεία των ΚΑΒΕΙΡΩΝ, στην ίδρυση αποικιών στις απέναντι θρακικές ακτές, στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην ακμή του νησιού. Παρεμβάλλονται πλάνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και από το Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου διακρίνεται το ΑΡΣΙΝΟΕΙΟ. Ο παρουσιαστής παραθέτει πληροφορίες για το Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, για τις θεότητες που λατρεύονταν, για τους Μύστες, για τη μεγάλη ακμή του νησιού κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Παρεμβάλλονται πλάνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου διακρίνεται Κιονόκρανο, μέρος από τη Ζωφόρο του Προπύλου του Τεμένους, Ερυθρόμορφα και Μελανόμορφα αγγεία, πλάκα με παραστάσεις, Νομίσματα, Κοσμήματα, το εκμαγείο της «ΝΙΚΗΣ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ» και άλλα ευρήματα. Ενδιάμεσα προβάλλεται πανοραμικό πλάνο με το Ιερό των Μεγάλων Θεών και κοντινό με τους Δωρικούς Κίονες του «Νέου Ναού».
00:12:16:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ περιγράφει γλαφυρά το φυσικό τοπίο της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα από τη μαγευτική φύση του νησιού με λουλούδια, τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση, Καταρράκτη. Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής αναφέρεται στην περίοδο παρακμής μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού και στην ευημερία των βυζαντινών χρόνων, κατά τα οποία το νησί εξακολουθούσε να είναι διοικητικό κέντρο και αποτελούσε τη βάση του βυζαντινού στόλου μαζί με άλλα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ. Επίσης, μιλάει για την παρακμή από τον 9ο αιώνα μ. Χ λόγω επιδρομών και για την ανάκαμψη το 1430, όταν το νησί περιήλθε στην κυριαρχία των Γενοβέζων ΓΑΤΕΛΟΥΖΩΝ (GATTILUSI), οι οποίοι μερίμνησαν για την οχύρωση του τόπου. Παρεμβάλλεται πανοραμικό πλάνο με το καταπράσινο νησί, με το επιβλητικό βουνό ΣΑΟΣ, με οικισμό, απόκρημνες ακτές, Πύργους που φέρουν τη σφραγίδα του ηγεμόνα ΠΑΛΑΜΗΔΗ ΓΑΤΕΛΟΥΖΟΥ και με μαρμάρινη χρονολογημένη επιγραφή με τα οικόσημα των ΓΑΤΕΛΟΥΖΩΝ.
00:15:43:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην υποταγή της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ το 1479, στην εγκατάσταση των λιγοστών κατοίκων στη Χώρα, την οποία έχτισαν στο εσωτερικό του νησιού μακριά από τη θάλασσα, στην ακμή του νησιού και στην εξέλιξή του σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κέντρο. Παρεμβάλλονται πλάνα με τους Πύργους των ΓΑΤΕΛΟΥΖΩΝ, τον οικισμό της Χώρας, με βοσκότοπο και κοπάδι με πρόβατα. Ακολουθούν πλάνα από το Λαογραφικό Μουσείο, όπου αναπαρίσταται σαμοθρακίτικο νοικοκυριό. Πανοραμική άποψη της Χώρας, πλάνα με σπίτια του οικισμού και με γεωργική έκταση. Ο παρουσιαστής αναφέρεται στην τουρκική απόβαση την 1η Σεπτεμβρίου του 1821 και στις αγριότητες που ακολούθησαν. Στη συνέχεια, απαγγέλλει στίχους δημοτικού τραγουδιού σχετικούς με την καταστροφή. Παρεμβάλλονται πλάνα με το βουνό ΣΑΟΣ, βουνοπλαγιές, απόκρημνους βράχους και ερείπια.
00:18:59:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην παλιννόστηση των κατοίκων μετά το 1830, στην ανάκαμψη της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ και στην οικονομία της. Παρεμβάλλονται πλάνα με τρεχούμενα νερά, γεωργικές εκτάσεις, κοπάδια, πανοραμικό πλάνο με το Αιολικό Πάρκο που βρίσκεται στο ακρωτήριο του ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ. Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής αναφέρεται στον πληθυσμό το 1855 και το 1912, που το νησί απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Περιγράφει, επίσης, τους οικισμούς του νησιού και διαβάζει απόσπασμα από βιβλίο του αρχιτέκτονα-μελετητή ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΖΗ σχετικό με τον οικισμό της Χώρας. Παρεμβάλλονται πανοραμικά πλάνα στον οικισμό. Ο φακός περιηγείται τη Χώρα με τα παλαιά παραδοσιακά σπίτια, τα λιθόστρωτα σοκάκια, το καφενείο της πλατείας, το πετρόκτιστο παλαιό κτήριο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο.
00:22:43:00
Πλάνο με το ανακαινισμένο αρχοντικό όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο στη Χώρα της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. Ο φακός περιηγείται δωμάτιο με την αναπαράσταση ενός σαμοθρακίτικου νοικοκυριού. Εκτός από τα παραδοσιακά έπιπλα και τα διακοσμητικά πιάτα διακρίνονται, επίσης, μουσικά όργανα και ανδρική παραδοσιακή ενδυμασία. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στη διατήρηση της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας και κληρονομιάς. Ακολουθούν πλάνα με τον οικισμό της Χώρας. Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής κάνει λόγο για την αυθεντικότητα του νησιού, το οποίο δεν αλλοιώθηκε από τον τουρισμό, και για τη γοητεία που ασκεί στον επισκέπτη. Αποχαιρετώντας το νησί διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο του διπλωμάτη, πολιτικού και λόγιου ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ «Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ». Πλάνα με τον οικισμό της Χώρας και το λιμάνι της ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ.
00:26:25:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Σαμοθράκη, αρχαιολογία, μνημεία, Καβείρια μυστήρια, αρχιτεκτονική, λαογραφία, τοπική ιστορία
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΑΝΘΕΑΜΑ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Παρουσίαση:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΙΘΑΣ
Εργαστήρια εικόνας:
ΣΚΛΑΒΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Κοπή αρνητικού:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Τρυκέζα:
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Μουσική επιμέλεια:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Έρευνα:
ΝΙΝΝΕΤΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ – ΡΑΣΙΑ
Επιστημονικός σύμβουλος:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΜΒΑΚΗ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σενάριο-Μοντάζ:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Ευχαριστούμε:
την ΙΘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
το Λιμεναρχείο ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
το Δήμαρχο ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
τους καπετάνιους ΝΙΚΟ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΝΑ
Παραγωγή:
«ΠΑΝΘΕΑΜΑ»
© ΕΤ-2 1996
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:26:55:19
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009