Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
0000008507
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008507
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2002
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά εκπομπών «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ παρουσιάζει εξέχοντες έλληνες λογοτέχνες και ποιητές που με το έργο τους και την προσωπικότητά τους επηρρέασαν την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή της εποχής τους. Η προσωπικότητα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και η συμβολή του στην πνευματική και λογοτεχνική ζωή του τόπου παρουσιάζονται σε αυτή την εκπομπή. Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, η άθλια οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του και οι τραγικές κατάστασεις που αντιμετώπισε λειτούργησαν ως ερέθισμα δημιουργίας και μετουσιώθηκαν σε αξιολογότατο σε έκταση και πολυμέρεια έργο. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες με ουσιαστική παρουσία στο περιοδικό «ΜΟΥΣΑ» το οποίο συστήνει τον Αλεξανδρινό ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Η εκπαιδευτική δράση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και η παιδαγωγική του κατάρτιση αντανακλάται στο σύνολο του δοκιμιακού έργου του ωστόσο επιδίδεται εξίσου και στα τρία είδη του λόγου, την ποίηση, την κριτική και το πεζογράφημα. Λάτρης των ταξιδιών και των περιηγήσεων μετουσιώνει τις εμπειρίες του σε λογοτεχνικό έργο. Το 1947 βραβεύεται με το έπαθλο ΠΑΛΑΜΑ, αλλά αρνείται να δεχτεί το Βραβείο Λογοτεχνίας που είχε θεσπίσει τι καθεστώς της Δικτατορίας. Βασικό στέλεχος της ιδιωτικής Σχολής ΜΑΚΡΗ η οποία πέρασε στην ιδιοκτησία του με την επωνυμία Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Πρωταγωνιστεί στη διαμάχη που ξεσπάει ανάμεσα στους λογοτεχνικούς κύκλους για τις «κλίκες». Συμμετέχει στη μεταπολιτευτική υπηρεσιακή κυβέρνηση το 1974 με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών και το 1976 αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ.
Η φιλόλογος και κόρη του ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του και διαβάζει αποσπάσματα από κείμενα του. Το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που συνοδεύει την αφήγηση και την παρουσίαση του πνευματικού αυτού ανθρώπου βοηθά στην καλύτερη και κατανόηση του έργου του και της εποχής του.
Τίτλοι αρχής.
00:01:25:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του λογοτέχνη Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του λογοτέχνη και αναφέρει τους παράγοντες και τις ιστορικές συγκυρίες που διαμόρφωσαν την ψυχολογία του. Πλάνο με τη λιμνοθάλασσα του ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, απεικόνιση σπιτιού, ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με άρμα μάχης, πολεμικές επιχειρήσεις, την πυρπόληση της ΣΜΥΡΝΗΣ και τα ερείπια από την καταστροφή, τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.
00:02:46:00
Η ΤΖΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών εξαίρει την προσωπικότητα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και τη συμβολή του στην πνευματική και λογοτεχνική ζωή του τόπου.
00:03:05:00
Η ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Master, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται στην προσωπικότητα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και στο μεγάλο σε έκταση και πολυμέρεια έργο του.
00:03:16:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ σε παιδική ηλικία με τη μητέρα του και τα αδέρφια του. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και διαβάζει τα λόγια του λογοτέχνη που εκφράζουν τη θλίψη του συγγραφέα για το θάνατο των αδερφών του. Πλάνο της λιμνοθάλασσας του ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ασπρόμαυρη φωτογραφία πέτρινης οικίας.
00:03:44:00
Η ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Master, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφορεί για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και τις τραγικές καταστάσεις που αντιμετώπιζαν.
00:03:58:00
Πλάνα από το ΑΙΤΩΛΙΚΟ, από το βράχο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από πολεμικές επιχειρήσεις. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει την κατάσταση της οικογένειας μετά τον ερχομό τους στην ΑΘΗΝΑ και επισημαίνει πώς επηρέασε τον Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ο θάνατος του αδερφού του. Η ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Master, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει ότι ο θάνατος του αδερφού του γίνεται αφορμή για να γράψει το πρώτο του ποίημα το 1914 χρονιά που σηματοδοτείται από το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου πολέμου που αντανακλάται στη θεματική του ποιήματος. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στο θάνατο της αδερφής του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:05:20:00
Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ Λέκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου μιλάει για το χαρακτηριστικό που στοιχειοθετεί το έργο του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και εξηγεί πώς αυτό αξιοποιείται. Η ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Master, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει την αφορμή της καλλιτεχνικής έκφρασης του λογοτέχνη.
00:05:42:00
Κείμενο που αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ κάνει λόγο για τα νεανικά δημοσιεύματα του λογοτέχνη. Η ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Master, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφορεί για την πρώτη επίσημη λογοτεχνική του εμφάνιση, τα περιοδικά που φιλοξένησαν τα πρώτα λογοτεχνικά του πονήματα, αναφέρεται στις συνεργασίες του με τον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, στην εκδοτική του συμμετοχή στο περιοδικό «Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στα ψευδώνυμα και στις υπογραφές που χρησιμοποιεί ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ στις πρώτες δημοσιεύσεις του. Η ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ φιλόλογος διασαφηνίζει τα αρχικά Ι. Μ. στο όνομα του λογοτέχνη. Παράλληλα, προβάλλονται διαδοχικές εικόνες με εξώφυλλα του περιοδικού «ΕΛΛΑΣ», έγγραφα στα οποία διακρίνεται η υπογραφή του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, εξώφυλλο του περιοδικού «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ», φύλλα εφημερίδων με δημοσιευμένα κείμενα του λογοτέχνη.
00:07:28:00
Φύλλα εφημερίδας με δημοσιευμένα κείμενα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από την έρευνα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΒΕΛΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΡΤΣΗ σχετικά με την πρώιμη αρθρογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στην εφημερίδα «ΦΩΣ». Η αφηγήτρια παραθέτει στοιχεία για το ύφος και τη θέση της εφημερίδας, καθώς και για το ύφος και τις επιδιώξεις των κείμενων του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που δημοσιεύτηκαν σε αυτό το έντυπο. Προβάλλονται διαδοχικές εικόνες με εξώφυλλο της εφημερίδας «ΦΩΣ», ασπρόμαυρες φωτογραφίες με εκπροσώπους της εργατικής τάξης, λογότυπα του «ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ», του «ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ», ασπρόμαυρη φωτογραφία του ρώσου συγγραφέα ΛΕΟΝΤΑ ΤΟΛΣΤΟΪ, ασπρόμαυρη φωτογραφία από εργοστάσιο.
00:08:47:00
Γίνεται αναφορά στη συντακτική δράση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στο περιοδικό «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» και στις δημοσιεύσεις του, στη συνεργασία του με τις εφημερίδες «ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ» και «ΘΡΙΑΜΒΟΣ», καθώς και στα είδη του λόγου με τα οποία ασχολήθηκε και δημοσίευσε σε αυτές τις εφημερίδες υπογράφοντας με ψευδώνυμα. Διαδοχικές εικόνες με εξώφυλλα του περιοδικού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ», «ΘΡΙΑΜΒΟΣ», κείμενα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που υπογράφει με το ψευδώνυμο «ΒΕΡΘΕΡΟΣ».
00:09:51:00
Σύγχρονα πλάνα από την οδό ΔΙΔΟΤΟΥ, τα Προπύλαια του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, εξώφυλλο του φιλολογικού και λογοτεχνικού περιοδικού «ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ», ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΟΥΤΥΡΑ, του ποιητή ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ, του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, προτομή του ποιητή ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ, σκίτσο του ΤΕΛΟΥ ΑΓΡΑ, έγγραφο συμβολαίου. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τις σπουδές του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, την ενασχόληση του με τη συγγραφή, τις τακτικές επισκέψεις του στο λογοτεχνικό καφενείο «ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ» όπου σύχναζαν οι λογοτέχνες της εποχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, η αφηγήτρια διαβάζει απόσπασμα που αφορά στην ιδιόμορφη επαφή του με το καλλιτεχνικό καφενείο.
00:11:09:00
Η ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Master, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και επισημαίνει την ενασχόληση του με την κριτική. Ασπρόμαυρη φωτογραφία με θαμώνες καφενείου, έγγραφο Προκήρυξης της «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ», εξώφυλλο του «ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Κ. ΠΑΛΑΜΑ», εξώφυλλο του περιοδικού «ΜΟΥΣΑ» και της μελέτης του γάλλου ελληνιστή ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΚΛΕΜΑΝ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ». Μιλάει για τη διάλεξη που δίνει για το ποιητικό έργο του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ η οποία εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ποταμιάνου, για την ουσιαστική παρουσία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ το 1921 στο περιοδικό «ΜΟΥΣΑ» και για τη μετάφραση στα ελληνικά τη μελέτη του γάλλου ελληνιστή ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΚΛΕΜΑΝ. Προτομή του γάλλου ποιητή ΠΟΛ ΒΕΡΛΕΝ (PAUL VERLAINE).
00:12:35:00
Η ΒΙΚΥ ΠΑΤΣΙΟΥ αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, κατατάσσει τον Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ στους συμβολιστές. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ διαβάζει την αποτίμηση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ για την προσφορά της «ΜΟΥΣΑΣ» στην πνευματική ζωή. Εξώφυλλο της «ΜΟΥΣΑΣ», πλάνα με δέντρα, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, χειρόγραφο του ποιήματος του ΚΑΒΑΦΗ «ΤΕΙΧΗ», σύγχρονα πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, το σπίτι του στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει τη γενιά του 20 και τις επιρροές που είχε δεχτεί, αναφέρεται στις επιδιώξεις της ΜΟΥΣΑΣ να ευρύνει τον κύκλο επιρροής του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ που είχε δεχτεί δριμεία κριτική και να συστήσει τον ξένο λόγο στο ελληνικό κοινό. Επισημαίνει ότι η συνεργασία του Αλεξανδρινού ποιητή με τη «ΜΟΥΣΑ» οφείλεται στον Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ και διαβάζει την επιστολή που του έστειλε ο ΚΑΒΑΦΗΣ.
00:14:42:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από τη μικρασιατική εκστρατεία, την πυρπόληση της ΣΜΥΡΝΗΣ, φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ από τη θητεία του στο Ναυτικό, απεικόνιση λιμανιού, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ σε νεαρή ηλικία. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ σημειώνει ότι τα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής συμπίπτουν με τα τελευταία φοιτητικά έτη του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Αναφέρεται στη θητεία του στο Ναυτικό και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία με τελευταίο σταθμό την εκπαιδευτική του δραστηριότητα στα Εκπαιδευτήρια ΜΑΚΡΗ.
00:15:16:00
Η ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ – ΓΚΙΒΑΛΟΥ Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για την εκπαιδευτική δράση και εμπειρία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και την παιδαγωγική του κατάρτιση, η οποία αντανακλάται στο σύνολο του δοκιμιακού έργου του.
00:16:16:00
Εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΙΡΑΝΤΑΣ», πλάνα με δέντρα, εξώφυλλα της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ», του « ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», του «ΧΑΝΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΖΑ», της «ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στις εκδόσεις ποιητικών συλλογών που πραγματοποίησε ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και περιγράφει το ύφος της ποίησης που καλλιέργησε. Η αφηγήτρια παρατηρεί ότι ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ επιδίδεται εξίσου και στα τρία είδη του λόγου, ποίηση, κριτική πεζογράφημα.
00:17:47:00
Κείμενο που αφορά στην ποίηση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ, φωτογραφία του νεκρού ποιητή ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ, σκίτσο του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ, χειρόγραφο της «ΚΑΘΑΡΣΕΩΣ», σελίδα από περιοδικό, εξώφυλλο της ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ, στήλη συνεργατών εφημερίδας όπου διακρίνεται το όνομα του λογοτέχνη, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΙΑ», πλάνα από κοιμητήριο όπου ο φακός εστιάζει στον τάφο του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΓΩΤΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στην αυτοκτονία του ποιητή ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ στις 21 Ιουλίου 1928, γεγονός που συγκλόνισε τον Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ όπως φαίνεται και από το απόσπασμα που διαβάζει η αφηγήτρια, μιλάει για τα συγγραφικά επιτεύγματα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια, τη συνεργασία του με περιοδικά, εφημερίδες της εποχής και την «ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ». Η αφηγήτρια διαβάζει απόσπασμα που έγραψε ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ με αφορμή το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΑΦΗ στις 29 Απριλίου 1940.
00:19:47:00
Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ Λέκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου περιγράφει το ύφος που διαπνέει τα διηγήματα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και παρατηρεί ότι το τέλος κάθε έργου χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία διανθισμένο με ελπιδοφόρα στοιχεία.
00:20:11:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και παράλληλα, ο φακός αποκαλύπτει την οικία του λογοτέχνη. Η ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ φιλόλογος, κόρη του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για την προσωπικότητα του πατέρα της, το πολύπλευρο συγγραφικό του έργο, τις συνεργασίες του με ποικίλα έντυπα.
00:21:45:00
Η αφηγήτρια χαρακτηρίζει τον Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ εκπρόσωπο της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας εφόσον και ο ίδιος ήταν λάτρης των περιηγήσεων και των ταξιδιών, συλλέκτης ταξιδιωτικών εμπειριών που τις ενσωμάτωνε στα ταξιδιωτικά του κείμενα σε συνδυασμό με το προσωπικό του ύφος. Αναφέρεται στην έκδοση του πρώτου ταξιδιωτικού έργου του το 1937 με τίτλο «ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ» και παραθέτει στοιχεία για το περιεχόμενο. Διαβάζει απόσπασμα του έργου. Παράλληλα, παρεμβάλλονται πλάνα με ορεινά τοπία και τρένα που ταξιδεύουν.
00:23:25:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, του Εκπαιδευτηρίου ΜΑΚΡΗ στη Βασιλίσσης Σοφίας στην ΑΘΗΝΑ, σύγχρονο πλάνο του ελληνικού εκπαιδευτηρίου Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στο ΨΥΧΙΚΟ, πρωτοσέλιδο της περιοδικής έκδοσης του σχολείου «ΔΕΛΤΙΟ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στην στελέχωση της ιδιωτικής σχολής ΜΑΚΡΗ η οποία αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του με άλλη επωνυμία. Η ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ – ΓΚΙΒΑΛΟΥ, καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί τους στόχους και τις επιδιώξεις του σχολείου σύμφωνα με την επιθυμία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:24:54:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχείου με λογοτεχνικές συντροφιές. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε το 1938 «ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟ» που αφορά στο υπερρεαλιστικό κίνημα στην ΕΛΛΑΔΑ. Η ΒΙΚΥ ΠΑΤΣΙΟΥ αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ, μιλάει για τη θέση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στο κίνημα του υπερρεαλισμού και την εν μέρει αποδοχή του έργου του ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. Η αφηγήτρια διαβάζει σκέψεις του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που αντικατοπτρίζουν τη θετική στάση του απέναντι στο έργο του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. Διαδοχικές εικόνες με φωτογραφία του ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ και εξώφυλλα από ποιητικές συλλογές. Η φιλόλογος ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τη συνήθεια του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ να απαντάει σε επιστολές που του έστελναν οι μελλοντικοί λογοτέχνες.
00:25:59:00
Πλάνα από τυπογραφείο εφημερίδων, παιδιά που μοιράζουν εφημερίδες, στρατιωτικά οχήματα που κινούνται σε δρόμους της ΑΘΗΝΑΣ, άρματα μάχης και οχυρώματα, εικόνες από την κατοχική ΑΘΗΝΑ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στις υπηρεσίες που πρόσφερε ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στην λειτουργία του Εκπαιδευτηρίου και στην αδιάκοπη ενασχόλησή του με τη συγγραφή στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ Λέκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου αναλύει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει τα κείμενά του ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Master, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών καταλήγει ότι ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ δεν κατατάσσεται σε συγκεκριμένο λογοτεχνικόείδος εφόσον καταπιάνεται με όλα.
00:27:35:00
Εξώφυλλο των πεζογραφημάτων «ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ». ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για το ύφος και τη μορφή του περιεχομένου. Διαδοχικές εικόνες με ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της ΑΘΗΝΑΣ, εξώφυλλο του βιβλίου των κριτικών κειμένων «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Η αφηγήτρια το θεωρεί το σημαντικότερο έργο του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στον τομέα της κριτικής. Η ΒΙΚΥ ΠΑΤΣΙΟΥ αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ μιλάει για τα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» και το ρόλο που διαδραματίζει ο συγγραφέας. Ακολουθεί φωτογραφία του λογοτέχνη ΓΙΩΡΓΟΥ Θ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ.
00:28:39:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ εξαίρει την ιδιότητα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ως κριτικού που προσέγγισε με οξυδέρκεια έργα ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, αναφέρεται στην έκδοση και την πλοκή του μυθιστορήματος «ΟΙ ΔΥΟ Κ Η ΝΥΧΤΑ». Διαδοχικές εικόνες με εξώφυλλο του έργου «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» και του μυθιστορήματος «ΟΙ ΔΥΟ Κ Η ΝΥΧΤΑ».
00:29:12:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από την ΑΘΗΝΑ, πορεία οπαδών του Ε. Α. Μ. ,εξώφυλλο διαφορετικών εκδόσεων του μυθιστορήματος «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ» και σελίδα με κείμενο, αποσπάσματα από την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ καταθέτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορικού και δοκιμιογραφικού έργου του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ σημειώνεται μετά την απελευθέρωση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ» και στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν για την επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά του πεζογραφήματος στην Κρατική Τηλεόραση το 1980.
00:30:36:00
Αποσπάσματα από την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ». Η ΒΙΚΥ ΠΑΤΣΙΟΥ αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ μιλάει για την υποδοχή που επιφύλασσαν οι εκπρόσωποι της γενιάς του ‘ 30 στην «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ» παρά την ιδιόμορφη σχέση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με τη γενιά του 30. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει τη μορφή και το περιεχόμενο του μυθιστορήματος, την ατμόσφαιρα και την εποχή που αναβιώνει.
00:32:24:00
Η ΒΙΚΥ ΠΑΤΣΙΟΥ αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ σημειώνει την έντονη παρουσία της ποίησης στην «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ» και παρουσιάζει παραδείγματα που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς της.
00:32:40:00
Εξώφυλλα των μυθιστορημάτων «ΧΑΜΟΖΩΗ» και «ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ» που μαζί με την «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ» αποτελούν μέρη μιας τριλογίας. Η αφηγήτρια παραθέτει στοιχεία για την τριλογία.
00:33:09:00
Η ΤΖΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ διαβάζει σκέψεις του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που έγραψε την Πρωτοχρονιά του 1951. Παράλληλα, προβάλλονται ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με πολεμικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς.
00:33:51:00
Εξώφυλλο και κείμενο από το μυθιστόρημα «ΧΑΜΟΖΩΗ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει την πλοκή του μυθιστορήματος, τη μορφή και τους χαρακτήρες. Προβάλλονται ασπρόμαυρα πλάνα και φωτογραφίες αρχείου από την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης. Εξώφυλλο από το μυθιστόρημα «ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ». Η αφηγήτρια παραθέτει στοιχεία που αφορούν στη μορφή και το περιεχόμενο του πεζογραφήματος. Διαδοχικές εικόνες με το Δελτίο Ταυτότητας του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ασπρόμαυρα πλάνα από πολεμικές επιχειρήσεις, άρματα μάχης. Η αφηγήτρια σημειώνει την ουσιαστική θέση που κατέχει η αιχμαλωσία στην κοσμοθεωρία του λογοτέχνη η οποία αναλύεται με θαυμαστό τρόπο στο αφήγημα «ΑΛΛΗΛΟΓΑΡΦΙΑ», εικόνα με το εξώφυλλο.
00:35:58:00
Εξώφυλλο του βιβλίου δοκιμίων «ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΥΜΝΗΣ ΨΥΧΗΣ». Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει στοιχεία για τη μορφή και το περιεχόμενο του δοκιμίου. Παρεμβάλλονται διαδοχικές φωτογραφίες του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ Λέκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου μιλάει για το στάδιο ωριμότητας του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ.
00:36:40:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από βομβαρδισμούς κτιρίων, άμαχο πληθυσμό που προσπαθεί να σωθεί, καταυλισμούς προσφύγων, διαδηλώσεις, ομιλίες, το ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλήφθηκε και τα επεξεργάστηκε ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
00:37:39:00
Εξώφυλλα των βιβλίων «ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΥΜΝΗΣ ΨΥΧΗΣ», «ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΚΑΙΡΟΙ», «ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΑ», έγχρωμο σκίτσο όπου διακρίνονται ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και ο ποιητής ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τους οκτώ τόμους δοκιμίων που ακολούθησαν τις «ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΥΜΝΗΣ ΨΥΧΗΣ».
00:38:20:00
Χειρόγραφη επιστολή του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ προς τον ΠΕΤΡΟ ΧΑΡΗ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη βράβευση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με το έπαθλο ΠΑΛΑΜΑ το 1947 και περιγράφει τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους λογοτεχνικούς κύκλους για τις «κλίκες» με κύριους πρωταγωνιστές τον Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ, το ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ, τον ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ, το ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ.Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ με τη ΜΑΡΩ ΣΕΦΕΡΗ, το ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ και τον ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ, του «ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ» ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ, εξώφυλλο του περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», κείμενο της απαντητικής επιστολής του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ στον Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.
00:39:34:00
Σύγχρονα πλάνα από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και τους κατοίκους, την ΑΙΓΥΠΤΟ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τα ταξίδια του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού που έδωσαν το κίνητρο στον λογοτέχνη να γράψει τα ταξιδιωτικά έργα «ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ Ο ΙΕΡΟΣ, Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ» και «ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ». Η φιλόλογος ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει παιδικές αναμνήσεις.
00:40:30:00
Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ στην ΕΥΡΩΠΗ. Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ Λέκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου αναφέρεται στην αξιοποίηση του υλικού που είχε συλλέξει από τα ταξίδια του. Διαδοχικές εικόνες από τοπία χιονισμένα.
00:41:07:00
Σύγχρονα πλάνα από την ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τη σχέση του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με την ΚΕΡΚΥΡΑ που είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή του βιβλίου «ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ» το 1975. Η αφηγήτρια μιλάει για τη θεματολογία του βιβλίου και αναφέρεται στο μυθιστόρημα «ΤΑ ΕΦΤΑ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ».
00:41:58:00
Ακούγεται η φωνή του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που μιλάει για «ΤΑ ΕΦΤΑ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ». Διαδοχικές εικόνες με εξώφυλλο και σελίδες του βιβλίου, ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από την ΤΟΥΡΚΙΑ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ανάμεσα σε μέλη της κινέζικης ηγεσίας, ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από την ΚΙΝΑ, τη ΡΩΣΙΑ, τον σοβιετικό πολιτικό ΝΙΚΗΤΑ ΧΡΟΥΣΩΦ, τον Αρχιεπίσκοπο ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟ, στρατιωτική παρέλαση στην ΚΥΠΡΟ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με αξιωματούχο της Αφρικανικής χώρας, φύλλο εφημερίδας, εξώφυλλα διηγημάτων του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η αφηγήτρια κατονομάζει τις χώρες όπου ταξίδεψε ο λογοτέχνης και σημειώνει τους τίτλους των έργων που προέκυψαν από αυτά τα ταξίδια. Επίσης κατονομάζει τίτλους διηγημάτων.
00:43:49:00
Η ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ φιλόλογος καταθέτει την αγάπη του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ για την ποίηση.
00:44:09:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από άρματα μάχης που παρέλαυναν στην οδό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ μπροστά από την ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη διάρκεια της Δικτατορίας, του Δικτάτορα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με τον ΓΙΩΡΓΟ ΖΩΪΤΑΚΗ, από εκδηλώσεις που τελούνταν στη Δικτατορία, του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ πληροφορεί ότι το καθεστώς της Δικτατορίας ανάκοψε την ουσιαστική δραστηριότητα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και σημειώνει την άρνησή του να αποδεχθεί το βραβείο λογοτεχνίας που είχε θεσπίσει η Δικτατορία και συνοδευόταν από σημαντικό χρηματικό έπαθλο. Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ Λέκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου διαβάζει απόσπασμα από τη διαμαρτυρία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ εναντίον της Χούντας. Σκίτσο του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:44:55:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από την ορκωμοσία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στη μεταπολιτευτική υπηρεσιακή κυβέρνηση με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών το 1974. Φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ όταν αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ το 1976. Πλάνα από την Ακαδημία ΑΘΗΝΩΝ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ κάνει λόγο για την υποβολή υποψηφιότητας για την Ακαδημία ΑΘΗΝΩΝ η οποία τελικά απορρίφθηκε, την βράβευσή του με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, τη μετάφραση των έργων του σε πολλές γλώσσες. Τέλος σκιαγραφεί την προσωπικότητα του πνευματικού ανθρώπου Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τις βραβεύσεις του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και φωτογραφία του ίδιου.
00:46:21:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.Η ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, φιλόλογος, διαβάζει απόσπασμα από κείμενο του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:46:41:00
Έγχρωμη φωτογραφία του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρει το γεγονός του θανάτου του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στις 17 Απριλίου 1982.
00:47:02:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θεματικοί Όροι
Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, βιογραφία, φιλόλογοι, λογοτεχνία, λογοτέχνες, πεζογραφία, ποίηση, ποιητές, συγγραφείς, Γενιά του ‘20, «Μούσα» (περιοδικό)
Αναφορές
Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, εκπαιδευτικός
Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας
ΤΖΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών
ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ, φιλόλογος
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ, λέκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου
«ΜΟΥΣΑ», περιοδικό
ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ φιλόλογος
ΛΗΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, κόρη Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχοληψία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Αφήγηση:
ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΠΑΧ
Μοντάζ – μιξάζ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΕΜΗΣ
Κείμενο:
ΤΖΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
ΒΑΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΑΣ
Τεχνική επεξεργασία – μηχανήματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε.
Ήχος:
STUDIO ERA
TONE STUDIO
Συνεργάσθηκαν:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΛΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΓΚΟΥΛΗΣ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
RTR
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ευχαριστούμε θερμά:
Το ΕΛΙΑ
Το ΕΚΕΒΙ
Τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΒΟΥΛΗΣ
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:48:45:12
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009