ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
0000008502
Αφιέρωμα στην Κομοτηνή, με έμφαση στην ιστορία της πόλης.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008502
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ, ΟΙ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Αφιέρωμα στην Κομοτηνή, με έμφαση στην ιστορία της πόλης.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ» του ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, μας ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Θράκης, Κομοτηνή. Παρατίθενται πληροφορίες για την ιστορία της αρχαίας Θράκης, την αρχαία Μαρώνεια και για τον παλαιό οικισμό των Κουμουτζηνών που εξελίχθηκε σε σημαντική πόλη, γνωστή από τον 13ο αιώνα ως Κομοτηνή. Γίνεται αναφορά επίσης, στον αγώνα εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων, την αλλαγή του εθνικού χαρακτήρα της πόλης, αλλά και στη διατήρηση των πολιτισμικών παραδόσεων και της συνοχής του ελληνικού στοιχείου. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης προβάλλονται πλάνα από την πόλη, τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, την Παλαιά Αγορά, τα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:37:00
Πλάνο-κάρτα στην οποία αναγράφεται ο τίτλος της εκπομπής: «ΚΟΜΟΤΗΝΗ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ».
00:01:42:00
Άποψη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, πρωτεύουσας της ΡΟΔΟΠΗΣ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στη στρατηγική θέση της πόλης, στις κοινωνικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις, στη συμβολή της στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΘΡΑΚΗΣ. Στις εικόνες από την πόλη που παρεμβάλλονται, διακρίνεται ο μιναρές με τους δύο εξώστες του Τεμένους Εσκί Τζαμί, ο Πύργος του Ρολογιού και ο μιναρές του Τεμένους Γενί Τζαμί. Ακολουθούν πλάνα με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
00:02:34:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην Αρχαία ΘΡΑΚΗ, που σύμφωνα με τον ΗΡΟΔΟΤΟ ήταν το μεγαλύτερο μετά τους ΙΝΔΟΥΣ έθνος και εκτείνονταν από τον ποταμό ΔΟΥΝΑΒΗ και τον ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ως τα παράλια του ΑΙΓΑΙΟΥ και της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Επίσης, κάνει λόγο για τα ευρήματα από την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική εποχή ως την Εποχή του Σιδήρου και του Χαλκού. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα από την Αρχαία ΜΑΡΩΝΕΙΑ. Στη συνέχεια, περιηγείται το Αρχαιολογικό Μουσείο ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Πλάνα με εκθέματα του Μουσείου, τα οποία μαρτυρούν τον πολιτισμό των Θρακικών φύλων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν από τεσσεράμισι χιλιάδες χρόνια. Ακολουθούν πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο της ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ καθώς ο παρουσιαστής αναφέρεται στην επί πολλούς αιώνες πολιτιστική ακτινοβολία της ΘΡΑΚΗΣ.
00:05:05:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ από το Αρχαίο Θέατρο της ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ αναφέρεται στην αρχαία πόλη, στον ιδρυτή της, στην εγκατάσταση αποίκων από τη ΧΙΟ τον 7ο π. Χ. αιώνα, στην ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας, στη μεγάλη ακμή κατά την Κλασική και Ελληνιστική εποχή και στην πνευματική άνθηση, την οποία μαρτυρούν τα ευρήματα και τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής περιηγείται το Αρχαιολογικό Μουσείο και προβάλλονται πλάνα με εκθέματα, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται πήλινο Προσωπείο ΔΙΟΝΥΣΟΥ (4ου αι. π. Χ.) και αναθηματικό ανάγλυφο Θράκα Ιππέα (1ου αι. π. Χ.). Ακολουθούν διαδοχικά πλάνα με Ψηφιδωτό Δάπεδο αρχαίας κατοικίας, με το Αρχαίο Θέατρο και τα Τείχη της ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ, με ανάγλυφη αναπαράσταση Αγίου. Ο παρουσιαστής αναφέρεται στην ιστορική πορεία της ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ, η οποία ταυτίζεται με την πορεία της πόλης των ΑΒΔΗΡΩΝ. Μιλάει για τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραμάτισαν οι δύο πόλεις στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού, ιδιαίτερα στα χρόνια της μακεδονικής κυριαρχίας και την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, για τη διείσδυση του ελληνικού πνεύματος και του Χριστιανισμού στο βυζαντινό κράτος, που γρήγορα έχασε τη ρωμαϊκή του υπόσταση.
00:08:14:00
Πλάνα με ερείπια Βυζαντινών οχυρώσεων, απεικόνιση υπαίθριας αγοράς στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην ίδρυση καινούριων πόλεων στη ΘΡΑΚΗ κατά τα Βυζαντινά χρόνια, οι οποίες μαζί με τις παλιές αποτέλεσαν τη φυσική ασπίδα του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ και της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. Ακολουθούν πλάνα από την πόλη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, όπου διακρίνεται η στέγη του Εκκλησιαστικού Μουσείου (κτίσμα του ΙΜΑΡΕΤ), από τον αρχαιολογικό χώρο στο ΠΑΠΙΚΙΟ όρος και από τηνΒυζαντινή ΜΟΣΥΝΟΥΠΟΛΗ. Ο παρουσιαστής μιλάει για τον οικισμό των ΚΟΥΜΟΥΤΖΗΝΩΝ, για τη ΜΟΣΥΝΟΥΠΟΛΗ και τη σχέση της με το ΠΑΠΙΚΙΟ όρος, το σημαντικότερο κέντρο θρησκευτικής ζωής εκείνης της εποχής, για την εξέλιξη του οικισμού των ΚΟΥΜΟΥΤΖΗΝΩΝ σε σημαντική πόλη, γνωστή από τον 13ο αιώνα ως ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Πλάνα με το βυζαντινό Τείχος της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και από την πόλη, πανοραμικό πλάνο με το κτίσμα του ΙΜΑΡΕΤ, όπου στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλάνο με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. Ακολουθούν πλάνα από το εσωτερικό του Ναού.
00:10:22:00
Πλάνα με εγκαταλειμμένα πέτρινα σπίτια, απεικόνιση Οθωμανών, πλάνο με την πόλη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, όπου διακρίνεται ο μιναρές του Τεμένους Εσκί Τζαμί, πλάνο με τον Πύργο του Ρολογιού και τον μιναρέ του Τεμένους Γενί Τζαμί, απεικόνιση Ελλήνων που φορούν τούρκικη ενδυμασία και απεικόνιση τουρκικών αγριοτήτων. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην εξασθένιση της αμυντικής συνοχής των Θρακικών πόλεων, στην κατάληψη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ το 1363 από τον εξισλαμισμένο Έλληνα ΓΑΖΗ ΕΒΡΕΝΟΣ ΜΠΕΗ, στην υποταγή ολόκληρης της ΘΡΑΚΗΣ στους Σελτζούκους Τούρκους, στο σκοτάδι και την εξαθλίωση που ακολούθησε.
00:11:32:00
Πλάνο με το κτίσμα του ΙΜΑΡΕΤ, όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με το μιναρέ του Τεμένους Εσκί Τζαμί, με σπίτια της παλαιάς πόλης, απεικονίσεις Οθωμανών και της καθημερινής ζωής στην τουρκοκρατούμενη ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ παραθέτει στοιχεία που μαρτυρούν τη δυσκολία αλλαγής του εθνικού χαρακτήρα των πόλεων της ΘΡΑΚΗΣ και αναφέρεται στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης μόνο μετά τους μαζικούς εποικισμούς Μουσουλμάνων της Ανατολίας και τον εξισλαμισμό των Πομάκων. Μιλάει, επίσης, για τις άθλιες συνθήκες ζωής των Χριστιανών, για την αφοσίωση στην Ορθοδοξία, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΤΟΥΡΚΟΙ για το αντίθετο, και για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και κληρονομιάς των υπόδουλων ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ.
00:12:55:00
Πλάνα από την πόλη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην εξελληνιστική ακτινοβολία της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ στην ευρύτερη περιοχή και στην άνθηση του εμπορίου τον 18ο αιώνα. Διαδοχικά πλάνα με έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας και από την πόλη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, όπου διακρίνεται μιναρές, οι στέγες του κτίσματος του ΙΜΑΡΕΤ (Εκκλησιαστικό Μουσείο) και άλλα κτίσματα. Στη συνέχεια, μιλάει για τη διοικητική και οικονομική σημασία της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και την άνθηση του χριστιανικού στοιχείου της πόλης κατά τον 19ο αιώνα, παρά τη συνέχιση της δουλείας στη ΘΡΑΚΗ. Ακολουθούν πλάνα με αρχοντικά που κτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται η Ελληνική Αστική Σχολή ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΤΣΑΝΑΚΛΗ και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο παρουσιαστής κάνει λόγο για τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας σε ολόκληρη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
00:15:18:00
O παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ περιηγείται το Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Ομίλου ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, το οποίο στεγάζεται σε ανακαινισμένο αρχοντικό. Πλάνα με εκθέματα του Μουσείου, όπως είδη οικιακής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, ζώνες και διάφορα κομψοτεχνήματα.
00:17:35:00
Πλάνα μέσα σε εργαστήριο λευκοσιδήρου και χαλκού, όπου εργάζεται τεχνίτης, και με την πεζοδρομημένη Παλαιά Αγορά. Πανοραμική άποψη της πόλης της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, όπου διακρίνεται ο Πύργος του Ρολογιού και ο μιναρές του Τεμένους Γενί Τζαμί. O παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στον διμέτωπο εθνικοθρησκευτικό αγώνα της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και ολόκληρης της ΘΡΑΚΗΣ εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων μετά το 1850, στις αγριότητες των ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ στις αρχές του 20ου αιώνα και στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό στις 14 Μαΐου του 1920. Παράλληλα με την αφήγηση προβάλλεται πλάνο με απεικόνιση μάχης, με ερειπωμένα σπίτια, πανοραμική άποψη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ στους πρόποδες της οροσειράς της ΡΟΔΟΠΗΣ, πλάνο με τοξωτό γεφύρι, δρόμο και την πόλη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Ακολουθούν πλάνα με αρχοντικά, ανάμεσα στα οποία η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, πλάνο με το επιβλητικό καμπαναριό του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
00:20:07:00
O παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ σε γειτονιά της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Αναφέρεται στην προσπάθεια της πόλης να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα, στα τεκμήρια γένεσης της πόλης κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, στη σημαντική θέση της και στην αξιόλογη οχύρωση που συνέβαλαν στην εξέλιξη του μικρού οικισμού των ΚΟΥΜΟΥΤΖΗΝΩΝ σε κέντρο εμπορίου, στη διατήρηση των πολιτισμικών παραδόσεων και της συνοχής του ελληνικού στοιχείου παρά τους εξισλαμισμούς και τους εποικισμούς ξένων εθνοτήτων.
00:21:30:00
Πλάνα στο εσωτερικό Ιερού Ναού. Πλάνο με τον Καθεδρικό Ναό του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. Ακολουθούν πλάνα με οικοδομήματα της πόλης, ανάμεσα στα οποία το νεοκλασικό κτίριο της Λέσχης ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ και το κτίριο που στεγάζει το Ίδρυμα ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ζ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, πλάνα από την πόλη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, με τον Πύργο του Ρολογιού και τον μιναρέ του Τεμένους Γενί Τζαμί, Μουσουλμανική Συνοικία, το Τέμενος Εσκί Τζαμί, πλάνα από την Παλαιά Αγορά, το πρώην Δικαστικό Μέγαρο, παλαιά σπίτια και πεζοδρομημένη εμπορική οδό. O παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στη σύγχρονη ΚΟΜΟΤΗΝΗ, η οποία αποτελεί σπουδαίο εμπορικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο, στη συμβίωση των Ελλήνων με άλλες εθνότητες και στη Μουσουλμανική μειονότητα. Στη συνέχεια, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τον επαναπατρισμό των μεταναστών της μεταπολεμικής περιόδου και την παλιννόστηση στη ΘΡΑΚΗ των Ελλήνων της διασποράς.
00:25:41:00
Πλάνα από την Παλαιά Αγορά της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ με παλιατζίδικα, παραδοσιακές οικοτεχνίες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σιδεράδικα και γανωματζίδικα. Ακολουθούν πλάνα μέσα σε εργαστήριο λευκοσιδήρου και χαλκού, όπου εργάζεται τεχνίτης. Στη συνέχεια, προβάλλονται πλάνα με αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου όπου διακρίνονται γεωργικά σκεύη και εργαλεία. Η εκπομπή κλείνει με πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο και το λιμάνι της ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ.
00:27:46:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Κομοτηνή, αρχαιολογία, αρχαιολογικός χώρος, Μαρώνεια, μνημεία, αρχιτεκτονική, παραδοσιακός οικισμός, τοπική ιστορία, λαογραφία
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ, KOMOTHNH
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΑΝΘΕΑΜΑ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Παρουσίαση:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΙΘΑΣ
Μιξάζ:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
Εργαστήρια εικόνας:
ΣΚΛΑΒΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Κοπή αρνητικού:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Τρυκέζα:
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Φωτοστοιχειοθεσία:
ΑΝΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕ
Μουσική επιμέλεια:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Έρευνα:
ΝΙΝΝΕΤΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ – ΡΑΣΙΑ
Επιστημονικός σύμβουλος:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΜΒΑΚΗ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σενάριο-Μοντάζ:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Ευχαριστούμε:
Το Δήμο ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Την Ιερά Μητρόπολη ΡΟΔΟΠΗΣ
Το Μορφωτικό Όμιλο ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Την ΙΘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης
Το Λαογραφικό Μουσείο Μ.Ο.Κ.
Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής
Τη ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΩΛΙΑ
Τον ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΠΗ
Βιβλιογραφία-Πηγές:
«Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ» ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΠΗ
«ΘΡΑΚΗ». Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης
«ΘΡΑΚΗ». ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. Ι.Κ.Τ.Α.Θ.
Παραγωγή:
«ΠΑΝΘΕΑΜΑ»
© ΕΤ-2
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:28:27:04
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009