ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΒΑΦΗ, Η
0000008491
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ και στην πρόσληψη του έργου του στον διεθνή χώρο.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008491
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΒΑΦΗ, Η
Χρονολογία Παραγωγής
2001
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
28/11/2003
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ και στην πρόσληψη του έργου του στον διεθνή χώρο.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ (γενν. 1863 – πέθ. 1933), εστιάζοντας στην απήχηση που είχε η ποίησή του σε ομοτέχνους του στο εξωτερικό. Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με τη γέννησή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τις συνεχείς μετακινήσεις της οικογένειάς του, πριν την οριστική εγκατάσταση του ποιητή στη γενέθλια πόλη του, η οποία υπήρξε αστείρευτη πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν. Οι απόψεις διακεκριμένων ανθρώπων της πνευματικής ζωής της Ελλάδας φωτίζουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της καβαφικής φιλολογίας, καθώς και την απήχηση του καβαφικού έργου στο εξωτερικό και στους ξενόγλωσσους ομοτέχνους του. Η προσπάθεια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας να ανιχνεύσει την παρουσία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ στο έργο ξένων ποιητών αποτυπώθηκε στον τόμο με τίτλο «Συνομιλώντας με τον Καβάφη: Ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων». Χειρόγραφα του ποιητή, αποσπάσματα από τα «Σημειώματα ποιητικής και ηθικής», καθώς και ποιήματα ξένων ποιητών εμπνευσμένα από το έργο του ΚΑΒΑΦΗ, τα οποία απαγγέλλει η ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, αναδεικνύουν το έργο και την αξία του μεγάλου Αλεξανδρινού. Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής πανεπιστημίου ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, ο κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο συγγραφέας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Τίτλοι αρχής.
00:01:30:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ. Προβάλλεται ο τίτλος της σειράς: «Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ».
00:01:38:00
Προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του πατέρα του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, της μητέρας του, ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ και των αδερφιών του, ενώ η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για τη γέννηση του ποιητή στις 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1863 και περιγράφει τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ της ΑΙΓΥΠΤΟΥ. Ασπρόμαυρο πλάνο από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
00:02:00:00
Πλάνο στον τάφο του πατέρα του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ. Ασπρόμαυρη φωτογραφία από σπίτι στο ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ. Ασπρόμαυρη οικογενειακή φωτογραφία του ποιητή με τον ίδιο κα τα αδέρφια του ΠΑΥΛΟ και ΓΙΑΝΝΗ στο ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ. Προβάλλονται σκίτσα με το βομβαρδισμό της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ από τα βρετανικά θωρηκτά. Παράλληλα, η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει τις μετακινήσεις της οικογένειας ΚΑΒΑΦΗ, μετά το θάνατο του πατέρα, από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ στο ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ, την επιστροφή τους στη γενέθλια πόλη και τη φυγή τους στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
00:03:05:00
Εικόνα με έγγραφο από το προξενείο της ΕΛΛΑΔΑΣ στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, το οποίο πιστοποιεί την ελληνική υπηκοότητα του ποιητή Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ. Προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν η Υπηρεσία Αδρεύσεων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και από το Χρηματιστήριο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, υπηρεσίες στις οποίες εργαζόταν ο ποιητής. Εικόνα με την κάρτα εισόδου του ποιητή στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, η αφηγήτρια ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στην εργασία του ποιητή στην Υπηρεσία Αδρεύσεων και στην έκτακτη του ενασχόληση ως μεσίτης στο Χρηματιστήριο.
00:04:00:00
Προβάλλονται πλάνα από τον ΠΥΡΓΟ του ΆΙΦΕΛ στο ΠΑΡΙΣΙ, το ΛΟΝΔΙΝΟ, τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ στην ΑΘΗΝΑ και πλάνα από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η αφηγήτρια μιλάει για τα τελευταία ταξίδια του ποιητή Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ στις παραπάνω πόλεις και τη μόνιμη εγκατάστασή του στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Προβάλλεται πλάνο στο τάφο της μητέρας του ποιητή και ασπρόμαυρη φωτογραφία της. Πλάνο από τη ΓΑΛΛΙΑ. Προβάλλεται πλάνο της πρόσοψης και του εσωτερικού χώρου του σπιτιού του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, στην οδό ΛΕΠΣΙΟΥΣ (LEPSIUS), στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Παράλληλα, η αφηγήτρια μιλάει για το θάνατο της μητέρας του ποιητή και για το «περίφημο» σαλόνι του σπιτιού του.
00:04:48:00
Προβάλλονται πλάνα από το ελληνικό νοσοκομείο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, από το νοσοκομείο της ΑΘΗΝΑΣ, όπου νοσηλεύτηκε ο ποιητής Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ καθώς και το σημειωματάριο του, ενώ η αφηγήτρια μιλάει για την ασθένεια του ποιητή, τη νοσηλεία του και το θάνατό του στις 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1933. Προβάλλεται το κηδειόσημο του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ και ο τάφος του, όπου αναγράφεται το όνομά του, η ιδιότητά του και η ημερομηνία θανάτου του.
00:05:52:00
Ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει το αυτοβιογραφικό σημείωμα του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ, ενώ προβάλλεται το χειρόγραφο σημείωμα, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή σε νεαρή ηλικία. Ασπρόμαυρα πλάνα από πόλεις της ΕΥΡΩΠΗΣ. Εικόνα με το κτήριο της Υπηρεσίας Αδρεύσεων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων στην οποία εργαζόταν ο ποιητής.
00:06:40:00
Προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, φύλλο από το περιοδικό «ΝΕΑ ΖΩΗ», στο οποίο δημοσιεύεται το ποίημα του «Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΠΗΔΟΝΟΣ», γκραβούρα της Παλιάς ΑΘΗΝΑΣ, τα χειρόγραφα των ποιημάτων του «Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΣ» και «ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1901», εικόνα με προτομή του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλάνο από το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ. Παράλληλα, η αφηγήτρια αναφέρεται στην ικανότητα του ποιητή να γίνεται ταυτόχρονα κριτής του έργου του και μιλάει για τη διαμόρφωση του ποιητικού κανόνα, μέσα από την ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:07:49:00
Ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει από τα «ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ το «ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΡΕΤΩΣ», ενώ προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή.
00:08:02:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, στο γραφείο του, αναφέρεται στην «πρόσληψή» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ στον ελλαδικό χώρο, στον περιθωριακό χαρακτήρα του και στην ενοχλητική για την «Παλαμοκρατούμενη» ΑΘΗΝΑ θεματολογία των ποιημάτων του. Παρεμβάλλεται το άγαλμα του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ μπροστά από το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.
00:08:51:00
Ο ιστορικός τέχνης ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, μιλάει για την αξία του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ και περιγράφει την επίσκεψη του «πάπα» του φουτουρισμού, ΦΙΛΙΠΟ ΤΟΜΑΖΟ ΜΑΡΙΝΕΤΙ (FILIPO TOMMASO MARINETTI) στον ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ για να του υποβάλλει τα σέβη του το 1930.
00:09:18:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τη διαχρονικότητα της ποίησης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:10:03:00
Προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, ως Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ, καθισμένος στην καρέκλα του Πρύτανη στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, να διενεργεί Πρυτανικές Αρχαιρεσίες και ασπρόμαυρη φωτογραφία του όπου απεικονίζεται καθισμένος στο γραφείο του. Παρουσιάζεται χειρόγραφο από το ποίημα «Ο ΤΑΦΟΣ» του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, εσώφυλλο από τα ΑΠΑΝΤΑ του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ στο οποίο αναγράφεται Α. Ο ΤΑΦΟΣ, Β. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΟΥ και σελίδα με απόσπασμα από το ποίημα «Ο ΤΑΦΟΣ». Παράλληλα, ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, μιλάει για την αντιπαράθεση των ποιητών ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ και διατυπώνει την προσωπική του άποψη.
00:11:10:00
Προβάλλεται χειρόγραφο του ποιήματος του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ «ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1896», χειρόγραφο γράμμα του προς τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ Θ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟ, διευθυντή του περιοδικού «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και το εσώφυλλο του βιβλίου του ποιητή και πεζογράφου, ΚΩΣΤΑ ΟΥΡΑΝΗ «ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ». Παράλληλα, η αφηγήτρια αναφέρει ότι η ποιητική αξία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του και μιλάει για την απήχηση που είχε το έργο του στις ευρωπαϊκές χώρες.
00:11:38:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, μιλάει για τις μεταφράσεις των ποιημάτων του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ στην ΑΓΓΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ και στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ και την απήχηση που είχε στο εξωτερικό.
00:12:09:00
Ο ιστορικός τέχνης, ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, καθισμένος σε καναπέ, μιλάει για τις μεταφράσεις των ποιημάτων του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, κυρίως στα αγγλικά. Επισημαίνει ότι ο ΚΑΒΑΦΗΣ είναι σημείο αναφοράς για τους λογοτέχνες που ασπάζονταν τον ακραίο μοντερνισμό.
00:12:29:00
Προβάλλονται πλάνα από τους Κήπους του Λουξεμβούργου στο ΠΑΡΙΣΙ, σελίδα με ποίημα του ΝΤΑΝΤΕ ΜΑΦΦΙΑ, αφιερωμένο στον ποιητή Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ, το εξώφυλλο βιβλίου στο οποίο αναγράφεται: «ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ», ανθολογία ξένων «καβαφογενών» ποιημάτων, επιμέλεια: ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ». Πλάνο στο εσωτερικό του σπιτιού του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ. Ταυτόχρονα, η αφηγήτρια μιλάει για την απήχηση που είχε το έργο του ποιητή στους ξενόγλωσσους ομότεχνούς του και αναφέρεται στο ερευνητικό πρόγραμμα του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ», στους στόχους και στα αποτελέσματα που προέκυψαν.
00:13:36:00
Ο ιστορικός τέχνης, ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ αναφέρεται στην εικονογράφηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ από το διάσημο καλλιτέχνη της ΠΟΠ ΑΡΤ (POP ART), NTEIBINT XOKNEY (DAVID HOCKNEY) και στα έργα του που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΤΕΙΤ ΜΟΝΤΕΡΝ (TATE MODERN) του ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Προβάλλονται τα σκίτσα που απεικονίζουν τον ποιητή.
00:14:08:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την επιρροή της ποίησης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ σε ποιητές από όλο τον κόσμο και τη δημιουργία των «Καβαφογενών» ποιημάτων, τα οποία ανθολογήθηκαν στον τόμο «ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ», καθώς προβάλλονται σελίδες με τα ποιήματα «ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ», της ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΪΖΑ ΣΠΑΤΣΙΑΝΙ, «ΟΙ ΜΗΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΥΘΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» της ΒΑΛΕΡΙΑ ΡΟΣΣΣΕΛΛΑ, χειρόγραφο του ποιητή με το ποίημα «ΤΑ ΚΕΡΙΑ» και προθήκες βιβλιοπωλείου με εκδόσεις των ποιημάτων του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:14:42:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, καθισμένος στο γραφείο του, αναφέρει ότι πολλοί Νεοέλληνες ποιητές εμπνεύστηκαν από το έργο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ και έγραψαν ποιήματα για αυτόν όπως ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ. Προβάλλονται σκίτσα με τον ποιητή.
00:15:54:00
Ο ιστορικός τέχνης, ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, καθισμένος σε καναπέ, μιλάει για τους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν έργα με τη μορφή του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, όπως οι ζωγράφοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ και ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ και η γλύπτρια ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ, ενώ προβάλλονται τα έργα τους.
00:16:14:00
Η αφηγήτρια αναφέρει τους ποιητές μείζονος αξίας που έγραψαν «καβαφογενή» ποιήματα, όπως ο Γερμανός ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ (BERTOLT BRECHT), ο Ιταλός ΕΟΥΤΖΕΝΙΟ ΜΟΝΤΑΛΕ (EUGENIO MONTALE), ο Άγγλος Γ. Χ. ΩΝΤΕΝ (W. H. AUDEN) και ο Σουηδός ΓΚΟΥΝΝΑΡ ΕΚΕΛΕΒ (GUNNAR EKELEV), καθώς και άλλους σπουδαίους ποιητές όπως, ο ΖΑΚ ΡΕΝΤΑ (JACQUES REDA), ο ΑΛΦΟΝΣΟ ΓΚΑΤΤΟ (ALFONSO GATTO) και ΡΟΥ ΦΟΥΛΛΕΡ (ROY FULLER). Παράλληλα, προβάλλονται προτομή του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ, φιλοτεχνημένη από την γλύπτρια ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ, χειρόγραφη σελίδα του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, καθώς και σελίδα από την ανθολογία ποιημάτων «ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ», με το ποίημα του Άγγλου συγγραφέα και ποιητή ΓΟΥΙΛΛΙΑΜ ΠΛΟΜΕΡ (WILLIAM PLOMER) «ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΗΤΗ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ (1908-1914)».
00:16:40:00
Ο ποιητής και καθηγητής θεωρίας και κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ μιλάει για την πρωτότυπη και μοναδική τεχνοτροπία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ και για τη διαχρονικότητα του. Παράλληλα, προβάλλονται χειρόγραφα ποιήματα του ποιητή και ασπρόμαυρη φωτογραφία του, καθώς και το ποίημα «Ο ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΟΣ» του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ και φωτογραφία του ποιητή.
00:18:49:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, περιγράφει τον ποιητικό καυστικό λόγο του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:19:33:00
Ο ποιητής και καθηγητής θεωρίας και κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ μιλάει για το στοιχείο της ειρωνείας που διέπει το έργο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:20:15:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, επισημαίνει ότι το κλειδί που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την «συγχρονικότητα» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ είναι η ειρωνεία. Παράλληλα, προβάλλεται χειρόγραφο του ποιητή από το πεζό του ποίημα «ΕΝΔΥΜΑΤΑ».
00:20:48:00
Η αφηγήτρια διαβάζει το ποίημα του Άγγλου ποιητή ΤΖΩΝ ΧΗΘ ΣΤΑΜΠΣ (JOHN HEATH STUBBS) « ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Π. ΚΑΒΑΦΗ», ενώ προβάλλεται η σελίδα με το ποίημα, δρόμοι από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, καθώς και η πρόσοψη και το εσωτερικό του σπιτιού του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
00:22:47:00
Ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει από τα «ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ» του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ το «ΤΗ ΣΥΝΕΙΘΙΣΑ ΠΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ», ενώ προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ποιητή και πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
00:23:24:00
Η αφηγήτρια απαγγέλλει το ποίημα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙ», ενώ παρουσιάζεται το χειρόγραφο του ποιήματος και φωτογραφία του ποιητή σε νεαρή ηλικία. Προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες και πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
00:24:34:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την επιθυμία φυγής από την πόλη στην καβαφική ποίηση. Επισημαίνει ότι το στοιχείο αυτό συγκινεί ιδιαίτερα τις γυναίκες ποιήτριες όπως την Χιλιανή ΑΛΕΧΑΝΤΡΑ ΝΤΕΛ ΡΙΟ. Προβάλλεται σελίδα με το ποίημα της ποιήτριας «ΣΑΝΤΙΑΓΟ(ΟΡΑΜΑΤΑ)» με υπότιτλο «Η ΠΟΛΙΣ ΘΑ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ».
00:25:27:00
Η αφηγήτρια διαβάζει το ποίημα της Χιλιανής ποιήτριας ΑΛΕΧΑΝΤΡΑ ΝΤΕΛ ΡΙΟ «ΣΑΝΤΙΑΓΟ(ΟΡΑΜΑΤΑ)» με υπότιτλο «Η ΠΟΛΙΣ ΘΑ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ», ενώ προβάλλονται πλάνα από το ΣΑΝΤΙΑΓΟ.
00:26:07:00
Προβάλλεται φωτογραφία του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ σε νεαρή ηλικία, ενώ ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει από τα «ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ» του ποιητή το «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΣ».
00:26:22:00
Η αφηγήτρια ερμηνεύει «την επιθυμία κατάλυσης της πόλης» που υπάρχει σε πολλά ποιήματα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, ενώ προβάλλονται πίνακες ζωγραφικής με μάχες.
00:26:41:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, αναφέρει ότι πίσω από τον απλό λόγο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ κρυπτογραφούνται κάποιες έννοιες.
00:26:53:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στη θεματική των έργων του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:27:11:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τα βασικά γνωρίσματα της ποίησης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:27:39:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στα ποιήματα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ τα οποία περιέχουν «κανόνες ζωής».
00:28:11:00
Η αφηγήτρια αναφέρεται στο ποίημα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ», με το οποίο «συνομιλούν» οι περισσότεροι ξένοι ποιητές. Μιλάει ιδιαίτερα για τους ποιητές των πρώην κομμουνιστικών χωρών και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί προσελάμβαναν την έννοια του «βαρβάρου», ενώ διαβάζει απόσπασμα από το ποίημα του Βούλγαρου ποιητή ΝΤΙΜΙΤΑΡ ΒΑΣΙΛΕΦ «ΟΙ ΝΕΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ». Ταυτόχρονα, προβάλλονται σελίδες με ποιήματα που έχουν σημείο αναφοράς το «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ» και το ποίημα του Βούλγαρου ποιητή, πλάνα αρχείου με συγκεντρωμένο κόσμο, σύγχρονα πλάνα από διάφορες χώρες με συγκροτήματα πολυκατοικιών σε ανατολικές χώρες.
00:29:09:00
Ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει από τα «ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ το «ΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΡΑΠΤΗ». Προβάλλονται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή και σελίδα με το ποίημα «ΒΑΚΧΙΚΟΝ».
00:29:51:00
Η αφηγήτρια μιλάει για τη συμφιλίωση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ με υπαρξιακά θέματα που τον απασχολούν ενώ προβάλλονται πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Η ηθοποιός διαβάζει το ποίημα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΤΡΩΕΣ», καθώς παρουσιάζεται σελίδα με το ποίημα σε χειρόγραφο.
00:30:20:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, μιλάει για την ιδιαίτερη αναφορά που κάνει ο ποιητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ στον αρχαίο κόσμο στα ποιήματά του. Παρεμβάλλεται εικόνα με αρχαίο ανάγλυφο.
00:30:42:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την επίδραση του ποιήματος του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΤΡΩΕΣ» στον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ (BERTOLT BRECHT), ενώ προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του τελευταίου. Η ηθοποιός ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ διαβάζει το ποίημα «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΈΛΛΗΝΑ ΠΟΙΗΤΗ» του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ (BERTOLT BRECHT), καθώς παρουσιάζεται σελίδα με το ποίημα και άγαλμα που αναπαριστά πολεμιστή.
00:31:16:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, μιλάει για τη διεθνή αποδοχή του έργου του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ και το πλήθος των μεταφράσεων των ποιημάτων του σε πολλές γλώσσες.
00:31:42:00
Προβάλλονται σελίδες με τα ποιήματα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ», «ΑΠΟΛΕΙΠΕΙΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΝ», «ΤΡΟΜΟΣ», «ΦΩΝΕΣ» και «ΤΕΙΧΗ», ασπρόμαυρες φωτογραφίες των ποιητών ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ (VLADIMIR MAYAKOVSKY) και ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΛΟΡΚΑ(FEDERICO GARCIA LORKA). Παράλληλα η αφηγήτρια επισημαίνει ότι η ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ενέπνευσε νεότερους ποιητές και εξηγεί τους λόγους.
00:32:52:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τον τρόπο που μπορεί ο αναγνώστης να εισέλθει στον ποιητικό κόσμο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ. Μιλάει για τον ερωτισμό στην ποίηση του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ. Παράλληλα, προβάλλονται επιτύμβια στήλη, σελίδα με το ποίημα «ΘΥΜΗΣΟΥ ΣΩΜΑ» και πλάνα από το σπίτι του ποιητή στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
00:34:15:00
Προβάλλονται ασπρόμαυρα πλάνα από τελετή και χορό Δερβίσηδων, ενώ η αφηγήτρια περιγράφει πως αντιλαμβάνεται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ την έννοια του ποιητή και ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει από τα «ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ» του ποιητή το «ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ».
00:35:09:00
Η ηθοποιός ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ διαβάζει το ποίημα του Ιταλού ποιητή ΕΟΥΤΖΕΝΙΟ ΜΟΝΤΑΛΕ (EUGENIO MONTALE) «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ». Ταυτόχρονα, προβάλλεται σελίδα με το ποίημα και μαρμάρινη ανάγλυφη αρχαία παράσταση.
00:35:33:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ σχολιάζει την άποψη του νομπελίστα ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ ότι ο ΚΑΒΑΦΗΣ μιλάει για τον αρχαίο κόσμο όπως ο ΤΖAIHΜΣ ΤΖΟΥΣ αναφέρεται στον αρχαίο κόσμο στο έργο του «ΟΔΥΣΣΕΑΣ». Παράλληλα, προβάλλονται ασπρόμαυρα πλάνα από τη βιβλιοθήκη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 1963, όπου δέχεται τα συγχαρητήρια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο ποιητής διαβάζει τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και πίνει σαμπάνια με το συγγραφέα ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ. Επίσης παρουσιάζεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ιρλανδού ποιητή και συγγραφέα ΤΖΑΙΗΜΣ ΤΖΟΥΣ (JAMES JOYCE).
00:36:20:00
Η αφηγήτρια συγκρίνει τη διεθνή απήχηση που έχει το έργο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ με εκείνη του Αμερικανού ποιητή ΤΟΜΑΣ ΣΤΕΡΝΣ ΕΛΙΟΤ (THOMAS STEARNS ELIOT), ενώ προβάλλεται χειρόγραφο του ποιήματος του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ «ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΟΝΟ» και ασπρόμαυρες φωτογραφίες των δυο ποιητών.
00:36:56:00
Ο ποιητής και καθηγητής θεωρίας και κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ μιλάει για την ειρωνεία που διέπει όλες τις εποχές και την εποχή που διανύουμε, την οποία αποκαλεί μεταμοντέρνα Ακόμα τονίζει ότι η ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ βοηθάει τον αναγνώστη να παραδεχτεί ότι ο άνθρωπος είναι έρμαιο υπερφυσικών δυνάμεων.
00:38:02:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τον αρχαίο κόσμο στον οποίο αναφέρεται η ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ. Διαβάζει απόσπασμα από το ποίημα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΜΥΡΗΣ? ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ 340 μ. Χ», για να εξηγήσει τη μετάβαση από τον αρχαίο κόσμο του ποιητή στον Χριστιανισμό. Παράλληλα, προβάλλονται σελίδες με ποιήματα του Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ.
00:39:17:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την γοητεία της ποίησης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ και για το θαυμασμό που έτρεφαν οι άλλοι ποιητές για το έργο του, ενώ παρουσιάζεται χειρόγραφο του ποιήματος «ΙΘΑΚΗ».
00:39:41:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στην πρώτη τυποποιημένη έκδοση των ποιημάτων του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ μετά την δεκαετία του ‘60 από τον μελετητή και καθηγητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗ. Προβάλλεται φωτογραφία του μελετητή.
00:40:12:00
Ο ιστορικός τέχνης ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ περιγράφει πίνακα ζωγραφικής στο μουσείο ΦΡΥΣΙΡΑ στον οποίο απεικονίζεται ο μελετητής και καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ και ο ποιητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
00:40:38:00
Η αφηγήτρια συγκρίνει την απήχηση που έχει το έργο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ σε σχέση με το έργο του Αμερικανού ποιητή ΤΟΜΑΣ ΣΤΕΡΝΣ ΕΛΙΟΤ (THOMAS STEARNS ELIOT) και παραθέτει στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η ποίηση του ΚΑΒΑΦΗ είναι μοναδικό φαινόμενο. Παράλληλα, προβάλλονται φωτογραφίες των δυο ποιητών, καθώς και εξώφυλλα από μεταφρασμένα βιβλία με την ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:41:36:00
Ο ποιητής και καθηγητής θεωρίας και κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ λέει πως η ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ εκφράζει με ποιητικό τρόπο το ειρωνικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή.
00:41:46:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ εξηγεί γιατί οι νέοι άνθρωποι αγαπούν την ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:42:40:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ λέει πως τα έργα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ μπορούν να μεταφραστούν και να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποιητικό ιδίωμα του ποιητή.
00:43:04:00
Η αφηγήτρια μιλάει για την τραγική και δραματική ειρωνεία που χρησιμοποιεί ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ στο έργο του και τονίζει ότι η ειρωνεία κάνει τη γλώσσα της ποίησης του γοητευτική. Παράλληλα, προβάλλεται χειρόγραφο του ποιήματος «Ο ΓΕΡΟΣ» και πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
00:43:36:00
Ο ποιητής και καθηγητής θεωρίας και κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ μπορεί να μεταφραστεί ευκολότερα σε σύγκριση με έργα ομότεχνών του και αναλύει τον όρο «αισθησιακή ποιητική γλώσσα». Παράλληλα, προβάλλεται χειρόγραφο από τα «ΠΕΖΑ» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΤΟ ΒΟΥΝΟ» όπως και εξώφυλλα από βιβλία με μεταφρασμένα ποιήματα του ποιητή.
00:44:30:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στη στυγνή και πεζή γλώσσα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, ενώ προβάλλεται το εξώφυλλο και σελίδα του βιβλίου «ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ.
00:44:47:00
Ο ποιητής και καθηγητής θεωρίας και κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ περιγράφει την επαφή του αναγνώστη με τη γλώσσα και την ποίηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:45:10:00
Η ηθοποιός ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ μιλάει για την ιδιαιτερότητα της ποιητικής έκφρασης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ. Προβάλλονται χειρόγραφα από τα ποιήματα του «ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ» και «DYNYA GYZELI».
00:45:40:00
Ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει το «ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ» από τα «ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, ενώ προβάλλονται χειρόγραφα του ποιητή και ασπρόμαυρη φωτογραφία του.
00:46:15:00
Προβάλλεται χειρόγραφο με το ποίημα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ», ενώ η αφηγήτρια μιλάει για τη νέα τεχνοτροπία που φαίνεται να υπάρχει στο έργο του ποιητή.
00:46:40:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τη γοητεία που κρύβει η γλωσσική εκφορά και ο δραστικός λόγος του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ.
00:47:11:00
Η αφηγήτρια μιλάει για το κράμα που κατάφερε να δημιουργήσει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ από τα στοιχεία των τεχνοτροπιών της εποχής του και τη διαμόρφωση προσωπικού ποιητικού μοντερνισμού. Ταυτόχρονα, προβάλλεται το χειρόγραφο του ποιήματος του «ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1903» και πλάνα από το εξωτερικό του ξενοδοχείου ΜΠΙΡΟΝ (BIRON), σημερινό Μουσείο ΡΟΝΤΕΝ, που διέμεινε ο Γάλλος γλύπτης ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΡΟΝΤΕΝ (AUGUSTE RODIN) και ο Αυστριακός ποιητής ΡΕΙΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ (RAINER-MARIA RILKE) έξω από το ΠΑΡΙΣΙ.
00:48:01:00
Ο ιστορικός τέχνης ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, λέει ότι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ προσδιορίζει τη συμβολή του ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ στην έκφραση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού στην Ελλάδα. Προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή.
00:48:20:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τον «πολιτικό» ΚΑΒΑΦΗ, αναφερόμενος στη μελέτη του κριτικού λογοτεχνίας ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΡΙΣΙΜΙΤΖΑΚΗ «Η ΠΟΛΙΤΚΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ» και στο βιβλίο του συγγραφέα ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ «Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ», ενώ προβάλλονται σελίδες από τα συγκεκριμένα βιβλία και χειρόγραφα του ποιητή.
00:49:07:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ υποστηρίζει πως ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ είναι «ιστορικός ποιητής» και τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του. Παράλληλα, προβάλλονται ασπρόμαυρη φωτογραφία με γκιλοτίνα και πλάνα αρχείου με εκδηλώσεις επετείου.
00:49:46:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τη συμμετοχή του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ στην πολιτική ζωή της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και της ΕΛΛΑΔΑΣ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχείου από την άφιξη του Πρωθυπουργού ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην ΑΘΗΝΑ τον Ιούνιο του 1917.
00:50:09:00
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ επισημαίνει ότι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ασκεί με την ποίηση του δριμεία πολιτική κριτική. Ο συγγραφέας παραθέτει τη δική του ερμηνεία. Προβάλλονται πλάνα από το εσωτερικό του σπιτιού του ποιητή στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, καθώς και χειρόγραφά του.
00:51:07:00
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ στο γραφείο του, υποστηρίζει ότι μέσα από την παγκοσμιότητα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ο αναγνώστης μπορεί να σκεφτεί πολλά πάνω στη νεοελληνική ποίηση.
00:51:21:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ, Αλεξάνδρεια, ποιητής, ποιήματα, βιογραφία, ελληνισμός, γενιά του ’30
Αναφορές
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ, ποιητής
«ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ: ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΞΕΝΩΝ ΚΑΒΑΦΟΓΕΝΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ», μελέτη
«ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ», συγγραφικό έργο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, κριτικός λογοτεχνίας
ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, κριτικός τέχνης
ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας
ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, κριτικός
ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, ποιητής
ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, καθηγητής θεωρίας και κριτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΑΦΡΙΚΗ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΑΦΡΙΚΗ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΣΠΙΤΙ ΚΑΒΑΦΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μακιγιάζ:
ΦΑΝΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
Αφήγηση:
ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ανάγνωση κειμένων:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Μοντάζ-μιξάζ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΕΜΗΣ
Μεταφράσεις ποιημάτων:
MIGUEL CASTILLO DIDIER
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
ZDRAVKA MIHAILOVA
PAOLA MINUCCI
ΦΟΙΒΟΣ ΠΙΟΜΠΙΝΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΤΟΡΟΣΗ
Κείμενο:
ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
Τεχνική επεξεργασία-μηχανηματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Συνεργάσθηκαν:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΛΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΓΚΟΥΛΗΣ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
Ευχαριστούμε θερμά:
Την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ στο ΚΑΙΡΟ
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ
Το Ε.Λ.Ι.Α
Το Ε.ΚΕ.ΒΙ
Τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΒΟΥΛΗΣ
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
DIGITAL BETACAM
Με κάμερα SONY 1000
Και το μοντάζ σε AVID
έτος παραγωγής 2001-2002
© NET
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:53:01:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009