ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ
0000008485
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008485
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2001
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το πορτρέτο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ’30 και της ευρωπαϊκής αντιπολεμικής λογοτεχνίας, του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ (ΣΥΚΑΜΙΝΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, 1890-ΑΘΗΝΑ, 1969), στην τοιχογραφία της ελληνικής περιπέτειας της ΕΛΛΑΔΑΣ του 20ού αιώνα φιλοτεχνείται στο επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ». Ψευδώνυμο του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, έλαβε τα πρώτα γράμματα στη γενέτειρά του και στις ΚΥΔΩΝΙΕΣ, για να καταλήξει στην ΑΘΗΝΑ για σπουδές φιλολογίας και νομικής. Στρατεύεται εθελοντικά στο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων το 1912, τραυματίζεται στη μάχη του ΚΙΛΚΙΣ (1913), υποστηρίζει τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, συνδέεται με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Στη ΛΕΣΒΟ επιστρέφει μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1932 μετοικίζει στην ΑΘΗΝΑ και συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής. Παρακαταθήκη στη νεοελληνική γραμματεία θα αφήσει τα πολυαναγνωσμένα και πάντα επίκαιρα τα μυθιστορήματά του, μεταξύ άλλων, «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ» (1924 και 1930), «Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ» (1931), «Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Ο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ» (1943) και «Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΝΑ» (1949), στα οποία σαρκάζει το παράλογο του πολέμου, ηθογραφεί την τοπική κοινωνία και ψυχογραφεί με ευαισθησία τους ήρωές του. Θα ζήσει έντονα την «επική», όπως την χαρακτηρίζει, για την ιστορία της ανθρωπότητας εποχή των τριών δεκαετιών του 20ού αιώνα, την οποία παρακολουθούμε μέσα από την κινηματογράφηση των σημαντικότερων στιγμών της.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:28:00
Τίτλος επεισοδίου: «ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ». Φωτογραφία-πορτρέτο του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, στον ρόλο του ΜΥΡΙΒΗΛΗ, μιλά για την «καταπληκτική» και «επική» περίοδο για την ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία ζούσε, φθαρτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και για το αδύνατον της επιθυμίας του να επανέλθει στο μέλλον για να δει την εξέλιξη των ανθρώπων. Παρακολουθούμε κινηματογραφημένα πλάνα από φιλμ αρχείου με παρελάσεις στρατευμάτων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Κάιζερ της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, από την τσαρική ΡΩΣΙΑ και τους ΡΩΜΑΝΟΦ, από ομιλίες του αρχηγού των Μπολσεβίκων ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΕΝΙΝ (VLADIMIR LENIN), πρωτεργάτη της Ρωσικής Επανάστασης, από την παρουσία των Τούρκων στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, από πολεμικές σκηνές.
00:02:24:00
Φωτογραφία-πορτρέτο του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΙΛΗΣ και που σχετιζόταν με την εποχή που θα ήθελε να ζει.
00:02:34:00
Φύλλο του εβδομαδιαίου φιλολογικού και επιστημονικού περιοδικού «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», με τον ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΛΙ στο κεντρικό θέμα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ στην εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» (1935) και στο περιοδικό «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» (1937).
00:02:46:00
Ιστορικό κινηματογραφικό υλικό από σκηνές της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας: από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον προσδιορισμό από την τέχνη του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ της ιστορίας του α’ μισού του 20ού αιώνα και στη διορατικότητά του σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας (στο έργο του «οσφραίνεται» τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).
00:03:20:00
Ανδριάντας του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ και πλάνα από το σπίτι που γεννήθηκε στη ΣΥΚΑΜΙΝΙΑ της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή.
00:03:43:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της οικογένειας του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ και της ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-το πραγματικό όνομα του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ήταν ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, πρωτότοκος γιος της οικογένειας. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:03:51:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία εποχής της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση του πατέρα του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ο οποίος εκτός από αγρότης και έμπορος, κατείχε και το αξίωμα του δημογέροντα στην τουρκοκρατούμενη ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
00:03:58:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της οικογένειας ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, γένος του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από την πλευρά της μητέρας του, του ενός από τα αδέλφια της μητέρας του. Ο αφηγητής αναφέρεται στους θείους του ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ και ΝΙΚΟΛΑΟ, στους οποίους, λόγω πνευματικής καλλιέργειας και σχετικών σπουδών σε ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, οφείλει ο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ τις πνευματικές του καταβολές.
00:04:10:00
Έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από την πρόσοψη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και από τους εσωτερικούς της χώρους (αίθουσα υποδοχής, βιβλιοθήκη) και πλάνα από εκκλησία στα ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σταδιοδρομία του θείου του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, στις θεολογικές σχολές της ΧΑΛΚΗΣ και των ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ.
00:04:32:00
Επιγραφή του ορεινού χωριού της ΣΥΚΑΜΙΝΙΑΣ της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, γενέτειρας του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, και πλάνα από το χωριό. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην αποφοίτηση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από την Αστική Σχολή της Συκαμινιάς το 1903, και στην οποία είχε δάσκαλο τον λαογράφο και μελετητή των γλωσσικών ιδιωμάτων του νησιού ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ.
00:04:45:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία που εικονίζει το χωριό ΣΥΚΑΜΙΝΙΑ της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ και ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό από την καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο, που εναλλάσσονται με κινηματογραφικά πλάνα με το ίδιο περιεχόμενο. Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από γραπτό του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, που αναφέρεται στον δάσκαλό του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ και στις πρόσφορες παραδόσεις του παραμυθιού και των ιστοριών των γεροντότερων κατοίκων του χωριού, τις οποίες χρησιμοποιούσε στην εκπαιδευτική του πολιτική. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη συμβολή του ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ στην καλλιέργεια και την πρόσληψη του λαϊκού πολιτισμού από τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
00:05:31:00
Πλάνα από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης και επιστολική κάρτα που εικονίζει το Γυμνάσιο Κυδωνιών (ΑΪΒΑΛΙ)-η κάρτα φέρει τη σφραγίδα του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ (ως ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ). Η αφηγήτρια αναφέρεται στη φοίτηση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ στο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπου φοίτησε και στο Γυμνάσιο Κυδωνιών, και αναφέρει τα σχετικά με τις επιδόσεις του στο τελευταίο εκπαιδευτικό ίδρυμα και στη διαπίστωση ότι «πολυπραγμονεί και προτρέχει της ηλικίας του».
00:05:54:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από ιστορική ταινία, στην οποία παρουσιάζονται οι ΚΥΔΩΝΙΕΣ της εποχής και ασπρόμαυρη φωτογραφία από το Γυμνάσιο Κυδωνιών. Η αφηγήτρια προλογίζει μια μεταγενέστερη επιστολή (1958) που έστειλε στον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ένας συμμαθητής του. Ο αφηγητής διαβάζει χωρία από την επιστολή, στην οποία αναφέρεται στην αντιπάθειά του ΜΥΡΙΒΗΛΗ για τη σχολική πρακτική και για την «ευγενική φλόγα» που έκαιγε μέσα του και για την προτίμησή του στη «φιλολογική κίνηση». Στην επιστολή μιλά για τον ποιητή ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟ, εκπρόσωπο της Παλαιάς Αθηναϊκής Σχολής και του αθηναϊκού ρομαντισμού, θυμούμενος ότι είχε στη βιβλιοθήκη του τα «ΑΠΑΝΤΑ» του ξεχασμένου πλέον ΠΑΡΑΣΧΟΥ και ότι ο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ δεν αρνήθηκε να τα διαβάσει. Παρεμβάλλεται έκδοση της μελέτης του ΚΩΣΤΑ ΟΥΡΑΝΗ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ. Η ΖΩΗ ΤΟΥ» και φωτογραφία του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ. Τέλος, εμφανίζονται πλάνα από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
00:06:34:00
Έκδοση του δεύτερου τόμου των «ΑΠΑΝΤΩΝ» του λογοτέχνη και γλωσσολόγου δημοτικιστή ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ, σε επιμέλεια ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ και πρόλογο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ (3 τόμοι, 1955), σελίδα από την έκδοση του έργου του ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ», το εξώφυλλο της έκδοσης, με πρόλογο του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, και φωτογραφία του. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην επαφή του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ με τη νεοελληνική λογοτεχνία και τον δημοτικισμό. Θα ηγηθεί σε μαθητικές κινητοποιήσεις υπερασπιζόμενος τη δημοτική. Ο αφηγητής διαβάζει γραπτά του ΜΥΡΙΒΗΛΗ το 1954, στα οποία αναφέρεται όχι μόνο στο μυθιστόρημα του ΨΥΧΑΡΗ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ» (1888, όπου παρουσιάζονται όλες οι αρχές του συγγραφέα περί δημοτικισμού, αλλά και στο συνθετικό ποίημα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ «Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ» (1907), στη μετάφραση της «ΙΛΙΑΔΑΣ» του ΟΜΗΡΟΥ από τον λογοτέχνη και μεταφραστή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΛΛΗ (1892-1904), στον ποιητή και μεταφραστή ΓΙΑΝΝΗ ΓΡΥΠΑΡΗ και στο ποιητικό του έργο, που κυκλοφορούσαν χειρόγραφα, στον λογοτέχνη και μεταφραστή ΑΡΓΥΡΗ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗ και στα διηγήματά του, στη συλλογή αφηγημάτων «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ» (1899) του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ. Παρεμβάλλονται χαλκογραφία-πορτρέτο του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, κριτική σε τόμο σχετικά με την «ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ» και τον «ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ», φωτογραφία του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΛΛΗ, του ΙΩΑΝΝΗ ΓΡΥΠΑΡΗ και χειρόγραφου ποιήματός του σε σχετική έκδοση, του ΑΡΓΥΡΗ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗ, του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ.
00:07:26:00
Ανδριάντας του ποιητή ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ. Ο αφηγητής ολοκληρώνοντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, από τα γραπτά του 1954, σχετικά με τα μηνύματα που λάμβανε ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ από τους προγενέστερους λογοτέχνες, αναφέρει «[…] όλα τα παραπάνω μας αναστάτωναν σαν μια θύελλα για τη γλώσσα και τη λευτεριά, έτσι όπως τα είχε θέσει ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ […]». Η αφηγήτρια προλογίζει τα όσα θα αναγνώσει ο αφηγητής από τα γραπτά του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ του 1958.
00:07:42:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία που εικονίζει το Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Από τις θυμίσεις του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ του 1958. Ο αφηγητής διαβάζει τα σχετικά με την απαγόρευση της συγγραφής εκθέσεων στη δημοτική γλώσσα, κατά την τελευταία τάξη του Γυμνασίου, στην τρίμηνη μαθητική απεργία που ακολούθησε από το σύνολο της τάξης και στον ξυλοδαρμό του άριστου συμμαθητή τους ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, γιατί δεν είχε προσχωρήσει στην απεργία τους. Συνεχίζοντας, αναφέρει την αποστολή επιτροπής, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, στο Γυμνάσιο Κυδωνιών, με αίτημα την μεταγραφή της τάξης των τελειόφοιτων του Γυμνασίου Μυτιλήνης σε εκείνο των ΚΥΔΩΝΙΩΝ, με κεντρικό στόχο τον γυμνασιάρχη τους ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΑΥΙΔ, υπερασπιστής της καθαρεύουσας. Εμφανίζονται επιχρωματισμένη καρτ-ποστάλ της εποχής που εικονίζει το ΑΪΒΑΛΙ και πλοιάρια, φωτογραφία με δασκάλους και μαθητές του Γυμνασίου Κυδωνιών και πλάνα από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
00:08:27:00
Φωτογραφικό υλικό από την εφηβική ηλικία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Ο αφηγητής διαβάζει από χρονογράφημα του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, εκδομένο το 1926, τα σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση.
00:09:00:00
Φύλλα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΟΤΗΣ» της ΣΜΥΡΝΗΣ, που φιλοξένησαν τα πρώτα κείμενα του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ (1909, με το ψευδώνυμο ΦΟΙΒΟΣ) και το διήγημά του «ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΣΤΕΦΑΝΙ», που θα κερδίσει στον σχετικό διαγωνισμό του περιοδικού (1912, με το ψευδώνυμο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ για πρώτη φορά, το οποίο και θα διατηρήσει έκτοτε), με την αφηγήτρια να κάνει τις σχετικές αναφορές. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ευνοϊκή κριτική που έλαβε το βραβευμένο έργο του ΜΥΡΙΒΗΛΗ από την κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τους ΣΤΕΛΙΟ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και ΣΤΕΛΙΟ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ. Καρτ-ποστάλ που εικονίζει τη ΣΜΥΡΝΗ φύλλο του ίδιου περιοδικού (τεύχος του Ιουνίου 1912) με απόσπασμα του από «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ» του ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ, φωτογραφία του ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ, φωτογραφία του ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
00:09:46:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με το Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην αποφοίτηση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από το εν λόγω Γυμνάσιο με τον βαθμό «Λίαν Καλώς».
00:09:54:00
Πινακίδα του χωριού ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον διορισμό του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ το 1910 ως δάσκαλος στο χωριό μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στο οποίο και θα παραμείνει μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
00:10:02:00
Φύλλα των περιοδικών «ΧΑΡΑΥΓΗ», που φιλοξενεί το ποίημα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ «Ο ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΣ», και «ΣΚΡΙΠ» της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη συνεργασία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ με το περιοδικό «ΧΑΡΑΥΓΗ» και την έκδοση του βραχύβιου σατυρικού περιοδικού «ΣΚΡΙΠ» (1911, σε συνεργασία με τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ).
00:10:20:00
Λήψεις από αέρος του πανοράματος της ΑΘΗΝΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη μετακόμισή του στην ΑΘΗΝΑ το φθινόπωρο του 1911, για να πραγματοποιήσει σπουδές στη Φιλολογία και τη Νομική.
00:10:27:00
Επιχρωματισμένη φωτογραφία που εικονίζει τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο αφηγητής αναφέρεται στις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή και στη συνεργασία του με την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», ως νυχτερινός συντάκτης, και με το Λύκειο του ΔΡΑΓΑΤΣΗ, ως παιδονόμος. Φύλλο της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ».
00:10:40:00
Σελίδα του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο ΝΟΥΜΑΣ», με άρθρο που αφορά τον δημοτικιστή ποιητή ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ, συνοδευόμενο από σχετικές φωτογραφίες. Η αφηγήτρια προλογίζει τα σχετικά με τη συνέντευξη του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ (1934) στον Κύπριο λόγιο δημοτικιστή ΑΝΤΗ ΠΕΡΝΑΡΗ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΥΛΙΔΗ). Ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από τη συνέντευξη (1934), στην οποία μιλά για τους αγώνες τους υπέρ της δημοτικής-επευφημούσαν τον ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ όταν αγόρευε στη Βουλή υπέρ της δημοτικής (1911), «σφύριζαν» τον φιλόλογο και πανεπιστημιακό δεινό αντιδημοτικιστή ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ και τους καθαρευουσιάνους, διένεμαν φυλλάδια της φοιτητικής εφημερίδας «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ», οργάνου του ομώνυμου Συλλόγου. Φωτογραφία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ με μαθητές του, προκηρύξεις της «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ». Στη συνέχεια η αφηγήτρια προλογίζει τα σχετικά με το δημοσίευμα του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ (1954). Ο αφηγητής διαβάζει χωρία από το δημοσίευμα σχετικά με την υπεράσπιση της δημοτικής και της κατακραυγής των «καθαρευουσιάνων». Δημοσίευμα της «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ», σχετικό με τον ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ, άρθρο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ, σχετικά με τη μετάφραση στη δημοτική της «ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ, και λαϊκή εικόνα εποχής που εικονίζει τα «ΟΡΕΣΤΕΙΑΚΑ» (αναταραχή που σχετίζεται με το γλωσσικό ζήτημα [ΑΘΗΝΑ, 15 Νοεμβρίου 1903], όταν ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗΣ και οι φοιτητές του ξεσηκώθηκαν εναντίον της μετάφρασης που θα παριστανόταν από το Βασιλικό Θέατρο.
00:11:33:00
Λαϊκή εικόνα που εικονίζει σκηνή από τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) και πλάνα από ιστορικό κινηματογραφικό υλικό από το ίδιο γεγονός. Οι αφηγητές αναφέρονται στην εγκατάλειψη από τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ των σπουδών του στη Φιλοσοφική Σχολή της ΑΘΗΝΑΣ, στην εθελοντική στράτευσή του στο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων το 1912, στο ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, στις εθνικές επιδιώξεις του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και στον τραυματισμό του στη μάχη του ΚΙΛΚΙΣ (20 Ιουνίου 1913). Ο αφηγητής αναφέρεται στο χρονογράφημα του ΜΥΡΙΒΗΛΗ (1929), όπου περιγράφει τη σχετική μάχη.
00:13:01:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΣΑΛΠΙΓΞ» της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ και άρθρο του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ αναφερόμενο στους πρόσφυγες. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ ανέλαβε αρχισυντάκτης και συντάκτης του Χρονογραφήματος από τον Μάιο του 1914, στο οποίο τόνιζε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, των οποίων αρχίζουν οι μαζικές αφίξεις. Παρεμβάλλεται φωτογραφία με πρόσφυγες.
00:13:33:00
Φωτογραφία της οικογένειας του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, με τη γυναίκα του ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, δασκάλα, πρόσφυγα από το ΔΙΚΕΛΙ, (με την οποία παντρεύονται το 1920) και τα δύο τους παιδιά. Ο αφηγητής αναφέρεται σχετικώς.
00:13:44:00
Διαφήμιση στην εφημερίδα «ΣΑΛΠΙΓΞ» της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ του βιβλίου του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην κυκλοφορία του πρώτου αυτοτελούς έργου του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» (1915), και στην ευνοϊκή κριτική που έτυχε-ενδεικτικά-από τον δημοσιογράφο ΒΛΑΣΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, από την εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και από τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΑΓΚΟΠΟΥΛΟ από το περιοδικό «Ο ΝΟΥΜΑΣ». Φύλλο της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», ζωγραφικός πίνακας-πορτρέτο του ΒΛΑΣΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ και σελίδα του περιοδικού «Ο ΝΟΥΜΑΣ».
00:14:22:00
Επιχρωματισμένη καρτ-ποστάλ με τη ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Πλάνα από την ομιλία του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και σχετικό φωτογραφικό υλικό κατά την επίσκεψή του στο νησί που παρουσιάζει με τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ και τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην επίσκεψη του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 1915 στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ και στην οποία ο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ μόνιμα συνόδευε τον πολιτικό ηγέτη, στη γνωριμία του με τον τότε Νομάρχη Λέσβου ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, τον οποίο θα στηρίξει δημοσιογραφικά, στην αντιπολιτευτική του στροφή από το 1925 και προς τους δύο πολιτικούς, στην πολιτική του φιλία με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Φωτογραφία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και κινηματογραφικά πλάνα με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην κατάταξη του ΜΥΡΙΒΗΛΗ στο πεζικό, κατά την επιστράτευση του Οκτωβρίου του 1915, στην αποστολή του στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και στη συγκρότηση στρατιωτικής θεατρικής ομάδας στη ΝΙΓΡΙΤΑ, γράφοντας και σκηνοθετώντας επιθεωρήσεις. Φωτογραφία με τον ΜΥΡΙΒΗΛΗ ως δεκανέα στον στρατό να διδάσκει θεατρικό έργο σε στρατιωτικό θίασο στο Μακεδονικό Μέτωπο (Νιγρίτα 1916/7).
00:15:37:00
Πλάνα με πλοίο, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στην προσωρινή απόλυση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από τον στρατό και στην επιστροφή του στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ, το καλοκαίρι του 1916, όπου θα αναλάβει ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ», σχετικό πρωτοσέλιδο της οποίας παρακολουθούμε. Ο αφηγητής αναφέρεται στην υποστήριξη του κινήματος της «Εθνικής Άμυνας» (ιδρύεται στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στα τέλη του 1915), μετά τα γεγονότα του 1916 (ΡΟΥΠΕΛ, προέλαση βουλγαρικού στρατού). Ο αφηγητής αναφέρεται στην υποστήριξη από τον ΜΥΡΙΒΗΛΗ του κινήματος της «Εθνικής Άμυνας» και στην επανακατάταξή του, τον Απρίλιο του 1917, στο 4ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Αρχιπελάγους για να υπηρετήσει στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Λαϊκή εικόνα της εποχής που προπαγανδίζει το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» και πλάνα από την επιστροφή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στην ΑΘΗΝΑ για να γίνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και πεζοπορία των ελληνικών στρατευμάτων.
00:16:13:00
Πλάνα από τη ΣΕΡΒΙΑ, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στη θητεία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ως λοχίας στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ της ΣΕΡΒΙΑΣ, το καλοκαίρι του 1917 και στα σχεδιάσματα του μυθιστορήματος του «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ».
00:16:23:00
Φιλμ αρχείου από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ της εποχής, φωτογραφία με έφιππο τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στην εκπαίδευση του ΜΥΡΙΒΗΛΗ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ το 1918 ως έφεδρος αξιωματικός και στην προαγωγή του ως ανθυπολοχαγός το 1919. Φιλμ αρχείου από τη Μικρασιατική εκστρατεία.
00:16:44:00
Φιλμ αρχείου με εφόδους Ελλήνων στρατιωτών από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις όψεις της καθημερινότητας στους τόπους που έζησε, τις οποίες περιγράφει στην επιστολή του στη γυναίκα του στις 11 Ιανουαρίου 1920. Φιλμ αρχείου με πολυβολητές και σε χαρακώματα κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία. Ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από την επιστολή.
00:17:17:00
Φιλμ αρχείου με οχήματα Ελλήνων στρατιωτών από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ανάληψη των καθηκόντων ως διαχειριστής τροφίμων και υλικού από το καλοκαίρι του 1921 ως την άνοιξη του 1922 στο Β’ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής, στο ΕΣΚΙ ΣΕΧΗΡ. Πλάνα από το ΕΣΚΙ ΣΕΧΗΡ.
00:17:40:00
Φωτογραφία με τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ στον πόλεμο και με συμπολεμιστές του. Ο αφηγητής διαβάζει χωρία από δημοσίευμα του ΜΥΡΙΒΗΛΗ σχετικά με την ιδιότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή και συγγραφέας του Στρατιωτικού Θεάτρου του ΕΣΚΙ ΣΕΧΗΡ και με τις εμπειρίες του από αυτό. Πλάνα από το ΕΣΚΙ ΣΕΧΗΡ.
00:18:16:00
Φιλμ αρχείου από την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη μετάθεσή του στην ανεξάρτητη μεραρχία του Γ’ Σώματος της Στρατιάς Μικράς Ασίας τον Απρίλιο του 1922 και την αποστολή του στο Μέτωπο τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Ο αφηγητής διαβάζει τα σχετικά με την αναχώρησή του από το εκκενωμένο από τον ελληνικό στρατό ΕΣΚΙ ΣΕΧΗΡ στις 18 Αυγούστου 1922, για τη διάσωση των αρχείων και τις σημαίες της μεραρχίας, τις οποίες μετέφεραν στα ΜΟΥΔΑΝΙΑ και από εκεί στη ΡΕΔΑΙΣΤΟ της ΘΡΑΚΗΣ. Πλάνα με πρόσφυγες στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ και από τη ΣΜΥΡΝΗ φλεγόμενη.
00:19:20:00
Φιλμ αρχείου με πολεμικό πλοίο και πλάνα από το λιμάνι της ΛΕΣΒΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην οριστική απόλυση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από τον στρατό, τον Οκτώβριο του 1922 και στην επιστροφή του στη ΛΕΣΒΟ.
00:19:28:00
Φύλλα της εφημερίδας «ΚΑΜΠΑΝΑ» της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, επίσημο όργανο των Ενώσεων Εφέδρων Λέσβου (1923-1924). Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ μετά την επιστροφή του στη ΛΕΣΒΟ επιδίδεται στη δημοσιογραφία, συμβάλλει στην ίδρυση ενώσεων εφέδρων αξιωματικών, μεταξύ άλλων των Ενώσεων Εφέδρων Λέσβου και εκφράζει τις μιλιταριστικές του απόψεις στην εφημερίδα «ΚΑΜΠΑΝΑ» και στο μυθιστόρημά του «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ», που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα σε 42 συνέχειες και αυτοτελώς το 1924. Φιλμ αρχείου με Έλληνες αξιωματικούς και στρατό.
00:20:03:00
Η ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, από το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αντιπολεμικής λογοτεχνίας και αναφέρεται στο πάντα επίκαιρο και πολυαναγνωσμένο μυθιστόρημά του «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ» ως το κατεξοχήν «βιβλίο του πολέμου», στο οποίο παρουσιάζει τον πόλεμο με έμφαση απομυθοποιητική. Παρεμβάλλονται το έργο του ΜΥΡΙΒΗΛΗ, σε νεότερη έκδοση του «ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ», με φόντο φιλμ αρχείου με πολεμικές σκηνές.
00:20:37:00
Φωτογραφία της ΛΕΣΒΟΥ της εποχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στην καθιέρωση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ως λογοτέχνη στους πνευματικούς κύκλους του νησιού. Μεταξύ των Λέσβιων λογοτεχνών που συνδέεται στενά ο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ είναι οι ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΙΛΙΓΓΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ, ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΙΣΤΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΤΣΗΣ, ΘΕΙΕΛΠΙΣ ΛΕΦΚΙΑΣ κ. ά. , που απάρτιζαν το κίνημα της «Λεσβιακής Άνοιξης» («Αιολική Σχολή» ή «Αιολικά Γράμματα»), και ήταν συνεργάτες της εφημερίδας «ΚΑΜΠΑΝΑ», που στα τέλη της έκδοσής της είχε μετατραπεί σε όργανο υπεράσπισης των πολιτικών θέσεων του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Φωτογραφίες του ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, του ΒΕΝΕΖΗ με την ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ, του ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΙΣΤΟΥ, του ΘΕΙΕΛΠΙ ΛΕΦΚΙΑ με τον ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Άρθρο από το περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τίτλο «Ο ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ΜΥΡΙΒΗΛΗ, έκδοση του μυθιστορήματος του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ «ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328», το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΑΜΠΑΝΑ». Πρωτοσέλιδο της καθημερινής πολιτικής εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», την οποία εκδίδουν από το 1925 ο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ και ο ΛΕΦΚΙΑΣ, με σαφή πολιτικό προσανατολισμό στο Αγροτικό Εργατικό Κόμμα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Φωτογραφίες του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ και του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές. Στη συνέχεια ο αφηγητής αναφέρεται στη διεύθυνση της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» στην ΑΘΗΝΑ, οργάνου της φιλοεπαναστασιακής παράταξης (Ιούνιος 1932-Μάρτιος 1933), με προβολή φιλμ αρχείου με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και πλήθος κόσμου και φύλλου της εν λόγω εφημερίδας.
00:23:09:00
Σελίδα περιοδικού όπου εκδίδεται σε συνέχειες το μυθιστόρημα «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ» του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δεύτερη διορθωμένη-συμπληρωμένη γραφή του μυθιστορήματος το 1930, που έλαβε χώρα μετά την απήχηση του έργου στον χώρο της κριτικής και στη μετοίκιση της οικογένειας του ΜΥΡΙΒΗΛΗ στην ΑΘΗΝΑ τον Νοέμβριο του 1932. Φωτογραφία της ΑΘΗΝΑΣ και κινηματογραφικά πλάνα από δρόμους της πόλης.
00:23:35:00
Κινηματογραφικό πλάνο από τα παλαιά γραφεία της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και πλάνα με εργαζόμενους επί του πιεστηρίου της εν λόγω εφημερίδας. Οι αφηγητές αναφέρονται στην επίδοσή του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ στη δημοσιογραφία, απασχολούμενος ως τακτικός συνεργάτης μέχρι το 1958 (οπότε εξελέγη ακαδημαϊκός) στις εφημερίδες «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «Η ΠΡΩΙΑ», «Η ΕΘΝΙΚΗ», «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ», «ΕΘΝΟΣ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις οποίες θα δημοσιευθεί και το μεγαλύτερο μέρος της πεζογραφικής του παραγωγής. Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «Η ΠΡΩΙΑ», «Η ΕΘΝΙΚΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ», «ΕΘΝΟΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
00:24:14:00
Φιλμ αρχείου με γερμανικά άρματα μάχης και κτήρια της ΑΘΗΝΑΣ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συνεργασία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ με τον περιοδικό Τύπο, όπου δημοσίευσε πλήθος πεζογραφημάτων, ποιημάτων και δοκιμίων του και στο πλήθος των περιοδικών με τα οποία συνεργάστηκε: «Ο ΚΥΚΛΟΣ», «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», «ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ», «ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ» κ. ά. Εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο ΚΥΚΛΟΣ» (υπότιτλος «Φύλλα του Λόγου και της Τέχνης»), του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», του λογοτεχνικού και βιβλιογραφικού περιοδικού «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ», του λογοτεχνικού και φιλολογικού περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» κ. ά.
00:24:45:00
Η ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ αναφέρεται στην αντιπολεμική πεζογραφική-μη λογοτεχνική-παραγωγή του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από το 1935 κ. ε. , που αφορά τις αναμνήσεις και τον απολογισμό του συγγραφέα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, προανακρούοντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διαφαινόταν. Φύλλο της εφημερίδας «Η ΠΡΩΪΑ». Η ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ διαβάζει δημοσίευμα του ΜΥΡΙΒΗΛΗ στην εφημερίδα «Η ΠΡΩΪΑ» (12 Νοεμβρίου 1935) σχετικό με τους εορτασμούς για την επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), στο οποίο περιγράφεται οι αντιμιλιταριστικές του θέσεις. Παρακολουθούμε πλάνα από φιλμ αρχείου με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πόλεμου στην ΕΛΛΑΔΑ και τον κόσμο (στο ΠΑΡΙΣΙ, παρέλαση των νικητριών δυνάμεων). Ακολουθεί φύλλο της εφημερίδας «Η ΕΘΝΙΚΗ», και η ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ διαβάζει αποσπάσματα από δημοσίευμά του στην εν λόγω εφημερίδα (23 Απριλίου 1938) με παρόμοιο περιεχόμενο. Παρεμβάλλονται πλάνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον ΑΔΟΛΦΟ ΧΙΤΛΕΡ (ADOLPH HITLER) και τους συνεργάτες του, από τη γερμανική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό.
00:27:03:00
Πλάνα από φιλμ αρχείου με γερμανικά οχήματα. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συνεργασία του επί Κατοχής με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΦΝΑΙΟ στην ίδρυση της παράνομης αντιστασιακής εφημερίδας «ΜΑΧΗ». Πλάνα από αντικατοχικές διαδηλώσεις στην ΑΘΗΝΑ, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στη μαρτυρία της κόρης του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ΡΙΤΑΣ, σχετικά με τη διανομή των φύλλων της εφημερίδας από την ίδια και τα μικρότερα αδέλφια της. Ο αφηγητής αναφέρει ότι την ίδια περίοδο συντάχθηκε και το ανέκδοτο-μέχρι σήμερα-έργο του με τίτλο «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ».
00:28:02:00
Σκίτσο-πορτρέτο του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ και φωτογραφία του θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο ΨΑΘΑΣ σκιαγραφεί το πορτρέτο του ΜΥΡΙΒΗΛΗ στο βραχύβιο νεανικό περιοδικό γραμμάτων και τέχνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Καθώς ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από τα αναφερόμενα στον ΜΥΡΙΒΗΛΗ λόγια του ΨΑΘΑ, βλέπουμε φωτογραφικό υλικό με τον ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
00:28:32:00
Φύλλα περιοδικού με σκίτσο-πορτρέτο του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ και φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τον ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ και με τον ΤΕΛΛΟ ΑΓΡΑ και πλάνα από φιλμ αρχείου με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΑΤΣΟ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην έκδοση του βραχύβιου περιοδικού «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» από τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ το 1955 και στους συνεργάτες του περιοδικού.
00:28:56:00
Πλάνα από φιλμ αρχείου από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αντικομμουνιστική ιδεολογία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, την οποία εξέφρασε μέσα από έντυπα, όπως «ΑΚΡΙΤΑΣ» και οι εφημερίδες «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» και «ΕΦΗΜΕΡΙΣ των Λ. Ο. Κ. », των οποίων σχετικά πρωτοσέλιδα παρεμβάλλονται.
00:29:13:00
Φιλμ αρχείου με την καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο. Ο αφηγητής αναφέρεται στην περιοδεία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ως έκτακτος απεσταλμένος της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», με σκοπό την παρουσίαση της αντικομμουνιστικής ιδεολογίας του, ήδη εκπεφρασμένης από τη δεκαετία του 1930.
00:29:13:00
Εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού της «ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ», που περιέχει αφιέρωμα στον ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και πλάνα με τον ΜΕΤΑΞΑ από τα εγκαίνια της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1937, από παρελάσεις της την ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νέων). Ο αφηγητής αναφέρεται στη δημοσιογραφική υποστήριξη από τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων των θέσεων του ΜΕΤΑΞΑ και της θέσης επί του γλωσσικού ζητήματος, με την επιβολή της δημοτικής ως της ζωντανής γλώσσας του λαού.
00:30:18:00
Πλάνα με τον ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ (JOSEPH STALIN). Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, εκτός από τον κομμουνισμό, καταδικάζει την φασιστική και τη ναζιστική ιδεολογία.
00:30:25:00
Πλάνα από την Παλαιά Βουλή. Ο αφηγητής αναφέρεται στον διορισμό του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ το 1938 ως υπαλλήλου στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στην από εκεί συνταξιοδότησή του το 1955.
00:30:37:00
Φωτογραφικό υλικό που αφορά το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (κτίρια και αφίσα) έκδοση του «ΡΑΔΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ», με εξώφυλλο την ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, φωτογραφία από τους εσωτερικούς χώρους του ΕΙΡ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ενασχόληση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ με το ραδιόφωνο από το 1938 κ. ε. με εκπομπές λόγου και τη διεύθυνση προγράμματος που ανέλαβε το ΕΙΡ (1946-1950). Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο συγγραφέας εξέδωσε το «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΟ» (1962), ως απάνθισμα των ραδιοφωνικών εκπομπών του.
00:31:05:00
Ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο μιλάει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ σε αφιέρωμά του στον θεατρικό συγγραφέα ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ (Αρχείο ΕΙΡ). Φωτογραφία του ΜΥΡΙΒΗΛΗ, φωτογραφία, από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (14 Μαρτίου 1963) λογοτεχνών, που θεωρήθηκε ότι αποδίδει τη Γενιά του Τριάντα (όρθιοι, από αριστερά: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΣΑΛΗΣ-ΔΙΟΜΗΔΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ. καθιστοί, από αριστερά: AΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, Κ. Θ. ΔΗΜΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗΣ, ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ), άλλη φωτογραφία στην οποία διακρίνονται ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ και ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ σε νεαρή ηλικία, φωτογραφία του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ, του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, φωτογραφίες του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, φωτογραφικό υλικό και σκίτσο με τον ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ, φωτοτυπία από το εικονογραφημένο περιοδικό που συνδέθηκε με το όνομα του ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ», εκδόσεις των έργων του ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (διακρίνονται τα «ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ», «ΠΕΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ», «ΙΣΑΒΕΛΛΑ») χειρόγραφα του ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ στο οποίο υπογράφει με το ψευδώνυμο ΦΑΙΔΩΝ, σύνοψη επιλεγμένων «αθηναϊκών επιστολών» με το ψευδώνυμο ΦΑΙΔΩΝ στο «ΣΑΣ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΦΑΙΔΩΝ», φωτογραφία μπροστά σε προτομή του ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, προτομή του ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό στο Μουσείο Ξενόπουλου, έκδοση των θεατρικών έργων του ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο «ΘΕΑΤΡΟΝ», έκδοση της ποιητικής συλλογής του λόγιου, ποιητή και πολιτικού ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΔΟΜΕΝΕΓΙΝΗ με τίτλο «ΣΟΝΝΕΤΑ» (1920), με πρόλογο του ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, φωτογραφία με το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Διακρίνονται ο Πρόεδρος ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΑΡΗΣ (καθιστός στο κέντρο) και ο ΦΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (όρθιος αριστερά), φωτογραφία του ΓΡΥΠΑΡΗ. Στο ηχητικό ντοκουμέντο ο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ αναφέρεται στους τέσσερις πνευματικούς πατέρες της γενιάς του: ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ, ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον παιδαγωγό και διαφωτιστή ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ και στην προσφορά του στην πνευματική ζωή.
00:33:53:00
Πλάνα από την πρόσοψη της Ακαδημίας Αθηνών. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εκλογή του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών μόλις το 1958, ύστερα από έξι υποψηφιότητες, λόγω της κριτικής που άσκησε στο εν λόγω ίδρυμα.
00:34:16:00
Έκδοση του «ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ και σελίδα έκδοσης με τίτλο «ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΟΥ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ», φωτογραφία του ΜΥΡΙΒΗΛΗ, πλάνα από την πρόσοψη της Ακαδημίας Αθηνών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον Έπαινο και το έπαθλο της τάξης των 5. 000 δραχμών που του απονεμήθηκε το 1940 στον ΜΥΡΙΒΗΛΗ από την Ακαδημία Αθηνών για το εν λόγω έργο, και για τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» όπου αρνήθηκε τη διάκριση και παραχώρησε το έπαθλο ως φιλοδώρημα στους κλητήρες της Ακαδημίας Αθηνών.
00:35:12:00
Η ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ αναφέρεται στην αντιπολεμική λογοτεχνία και στα έργα του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ αυτής της τεχνοτροπίας και θεματολογίας και διαβάζει σχετικές σκέψεις του συγγραφέα. Αναφέρει ότι οι Έλληνες λογοτέχνες-μεταξύ άλλων οι ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΑΡΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ κ. ά.-κάνουν έκκληση στους ξένους ομότεχνούς τους για ηθική στήριξη, με αφορμή την ιταλική επίθεση εναντίον της ΕΛΛΑΔΑΣ και στην αποστολή του ΜΥΡΙΒΗΛΗ τον Ιανουάριο του 1941 στο Αλβανικό Μέτωπο ως πολεμικού ανταποκριτή της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Πλάνα με τον ΧΙΤΛΕΡ (ADOLF HITLER) να χαιρετά τον γερμανικό λαό και με τον ΧΕΡΜΑΝ ΓΚΕΡΙΝΓΚ (HERMANN GOERING), από παρελάσεις, του ΧΙΤΛΕΡ με τον ΓΚΕΜΠΕΛΣ (JOSEPH GOEBBELS) από πυρπόληση βιβλίων στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ στην προσπάθεια σπίλωσης εκατοντάδων λογοτεχνών ως προδοτών, πλάνα με τον ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ (BENITO MUSSOLINI), από τη γερμανική πολεμική αεροπορία, από τη Δουγκέρνη και από το εκεί μνημείο, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», φιλμ αρχείου από το Αλβανικό Μέτωπο, φωτογραφία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από το Αλβανικό Μέτωπο ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».
14:38:33:24
Πλάνα από παρέλαση στην ΚΥΠΡΟ με τον ΜΑΚΑΡΙΟ, φωτογραφία του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ και της συζύγου του από τις ΗΠΑ, φωτογραφία του ΜΥΡΙΒΗΛΗ από ταξίδι με φίλους. Η αφηγήτρια μιλάει για τα ταξίδια του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
00:39:04:00
Ταξιδιωτικό άρθρο του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ με τίτλο «Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» στο περιοδικό «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ». Ο αφηγητής μιλά για τη συγγραφή από τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ των εντυπώσεών του από τα ταξίδια του στο έργο του «ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (1954). Πανοραμικό πλάνο.
00:39:04:00
Φωτογραφία με τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ και λογοτεχνών. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (έτος ίδρυσης 1956), αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, ενώ τιμήθηκε με το Χρυσούν Εύσημο Δημοσιογραφίας από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (1966). Φωτογραφία του Εθνικού Θεάτρου και φωτογραφία από την απονομή στον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ του Χρυσού Εύσημου Δημοσιογραφίας (1966).
00:39:34:00
Φιλμ αρχείου από την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην απομάκρυνση του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από την ενεργό δράση για λόγους υγείας από το 1967 και στον θάνατό του στις 19 Ιουλίου 1969 στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Φωτογραφικό υλικό με τον ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
00:39:55:00
Τεύχος-αφιέρωμα του περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» στον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ (τόμος 88, τεύχος 1033 [1970]) και σχετικά άρθρα για τον λογοτέχνη. Ο αφηγητής αναφέρεται στο σύνολο του έργου του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, το οποίο επανεπεξεργαζόταν ο συγγραφέας, και το επανεξέδιδε ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «αχόρταγος κυνηγός
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Στρατής Μυριβήλης, βιογραφία, Γενιά του ’30, λογοτέχνες, λογοτεχνία, πεζογραφία, γλωσσικό ζήτημα, δημοτικιστές
Αναφορές
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, συγγραφέας
ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, φιλόλογος
«ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΒΙΒΛΙΟ», μυθιστόρημα
«ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ», μυθιστόρημα
«Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ», μυθιστόρημα
«Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ», μυθιστόρημα
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Μια τηλεοπτική σειρά του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Κείμενο:
ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Αφήγηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μοντάζ-Μιξάζ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΕΜΗΣ
Τεχνική επεξεργασία-Μηχανήματα
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΕ
Συνεργάστηκαν:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΛΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΓΚΟΥΛΗΣ
Μακιγιάζ:
ΦΑΝΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
Ευχαριστίες σε:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ
ΕΛΙΑ
ΕΚΕΒΙ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα digital BETACAM με κάμερα SONY 1000 και το μοντάζ σε AVID.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:53:12:05
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009