ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
0000008459
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον νομπελίστα ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008459
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1999
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον νομπελίστα ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Νομπελίστα ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και μαζί την ιστορία της ΕΛΛΑΔΑΣ από τις αρχές του 1900 ως την Δικτατορία των ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ καταγόταν από τη ΣΜΥΡΝΗ, γεγονός που σημάδεψε τον ποιητή και το έργο του. Εργάστηκε ως πρέσβης της ΕΛΛΑΔΑΣ και έζησε πολλά χρόνια ταξιδεύοντας από το ΛΟΝΔΙΝΟ ως την ΑΙΓΥΠΤΟ. Η διπλωματική του ιδιότητα ερχόταν πάντα σε αντιπαράθεση με την ποιητική του φύση. Προσπάθησε να διατηρήσει μια μετριοπαθή στάση απέναντι στην πολιτική κατάσταση της ΕΛΛΑΔΑΣ και μόνο κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ έκανε δηλώσεις, οι οποίες ανύψωσαν το ηθικό του καταπιεσμένου ελληνικού λαού. Μέσα από την ανάλυση των ποιητικών συλλογών του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, όπως «ΣΤΡΟΦΗ», «ΣΤΕΡΝΑ», «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ», «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ», «ΤΡΙΑ ΚΡΥΦΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ», παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της ποίησης του και οι επιρροές που δέχτηκε από Ευρωπαίους ποιητές της γενιάς του καθώς και από το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Επίσης, γίνεται αναφορά στην πορεία του μέχρι την επιβράβευσή του με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1963. Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ, από εκδηλώσεις που παρίστατο ο Δικτάτορας ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, την απελευθέρωση της ΑΘΗΝΑΣ, τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1946, την Δικτατορία των Συνταγματαρχών και επισκέψεις του Πρωθυπουργού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στο εξωτερικό με τη συνοδεία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, καθώς και πλάνα με τον ίδιο τον ποιητή να απαγγέλλει, φωτίζουν περισσότερο την εικόνα του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και την εποχή του.
Τίτλοι αρχής.
00:01:44:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ. Ο ποιητής απαγγέλλει το ποίημα «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» από την ποιητική του συλλογή «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ».
00:02:24:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει βιογραφικά στοιχεία του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ που αφορούν στον τόπο και στη χρονολογία γέννησης του, στην οικογένεια του, στις λογοτεχνικές αναζητήσεις των αδερφιών του, στις σπουδές του στην ΑΘΗΝΑ και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στην επιστροφή του στην ΕΛΛΑΔΑ, στη διπλωματική του καριέρα του και στα ταξίδια του, στο γάμο του με την ΜΑΡΩ ΖΑΝΝΟΥ, στη μόνιμή του εγκατάσταση στην ΑΘΗΝΑ μετά το τέλος της διπλωματικής του καριέρας, στην αντίδρασή του στη Χούντα των Συνταγματαρχών και το θάνατό του το 1971. Παράλληλα, προβάλλονται ασπρόμαυρες οικογενειακές και προσωπικές φωτογραφίες του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, δημοσιεύσεις από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΟΥΜΑΣ», εξώφυλλο του βιβλίου της αδερφής του ποιητή, της ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΣΑΤΣΟΥ «Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ», έργα τέχνης που απεικονίζουν την ΣΜΥΡΝΗ, σελίδες με έργα του ποιητή, εικόνες με Ευρωπαίους καλλιτέχνες, όπως του Ιρλανδού ποιητή και συγγραφέα ΤΖΑΙΗΜΣ ΤΖΟΫΣ (JAMES JOYCE) και φωτογραφίες από την κηδεία του ποιητή, καθώς και πλάνα αρχειακού υλικού από τη ΣΜΥΡΝΗ του 1950, το Πανεπιστήμιο της ΑΘΗΝΑΣ, την άφιξη του Πρωθυπουργού ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στην ΑΘΗΝΑ, από ομιλία του πολιτικού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ, την Μικρασιατική καταστροφή, παρέλαση κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, στα οποία διακρίνεται ο Δικτάτορας, πλάνα με τον Δικτάτορα ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, πλάνα από το πανεπιστήμιο της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ και από κήπους στη ΓΑΛΛΙΑ.
00:07:13:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για τη Γενιά του ’30 στην οποία ανήκε ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ και την επίδραση του μοντερνισμού στο έργο του. Η αφηγήτρια αναφέρει τα είδη με τα οποία ασχολήθηκε ο ποιητής και τα έργα του, που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του. Αναλύει την αξία του έργου του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και το συνδέει με την ελληνική ιστορία και κοινωνία, ενώ προβάλλεται φωτογραφία από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στις 14 ΜΑΡΤΙΟΥ του 1963, η οποία απεικονίζει τους συγγραφείς και ποιητές της γενιάς του ’30, καθισμένοι από αριστερά είναι: ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, Κ. Θ. ΔΗΜΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗΣ, ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, όρθιοι από αριστερά είναι: ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΣΑΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ και άλλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, φωτογραφία του Άγγλου ποιητή ΤΟΜΑΣ ΣΤΗΡΝΣ ΕΛΙΟΤ (T. S. ELIOT), φωτογραφία του λογοτέχνη ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ, εξώφυλλα και σελίδες με ποιήματά του καθώς και ασπρόμαυρα πλάνα από την Τελετή Απονομής του Βραβείου Νόμπελ στο ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ το 1963.
00:09:21:00
Ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας και κριτικός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ, στο γραφείο του, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το έργο του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ έχει επηρεαστεί από τα κορυφαία γεγονότα του 20ου αιώνα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, η Γερμανική Κατοχή και ο Εμφύλιος πόλεμος, ενώ προβάλλεται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την Μικρασιατική Καταστροφή.
00:10:15:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει τον τρόπο που αποτύπωσε στο έργο του ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ τα δεινά της ΕΛΛΑΔΑΣ και την πολιτική στάση του στα σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία της νεότερης ΕΛΛΑΔΑΣ, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού με τον στρατηγό του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΑΡΑΦΗ και τον Υποστράτηγο ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και από τον Εμφύλιο Πόλεμο στους δρόμους της ΑΘΗΝΑΣ. Προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή, ενώ η αφηγήτρια μιλάει για την περίφημη δήλωση του εναντίων της Χούντας των Συνταγματαρχών που τον καθιέρωσε ως έναν από τους εθνικούς ποιητές της Ελλάδας.
00:11:32:00
Με φόντο φωτογραφία του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και ενώ προβάλλεται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό με τον Δικτάτορα ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, τον Αντιπρόεδρο της δικτατορικής κυβέρνησης ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΠΑΤΑΚΟ και τον Αντιβασιλέα ΓΕΩΡΓΙΟ ΖΩΙΤΑΚΗ, ο ποιητής διαβάζει τη δήλωσή του ενάντια στην Δικτατορία των Συνταγματαρχών στις 28 Μαρτίου του 1969.
00:13:19:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει την πολιτική στάση του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και την προσπάθεια του να παραμείνει μετριοπαθής, παρά τα γεγονότα που συνέβαιναν στην ΕΛΛΑΔΑ, ενώ προβάλλονται τα εξώφυλλα των βιβλίων του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» και «ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΣΕΠ. ‘41», πλάνα αρχειακού υλικού από τον Εμφύλιο πόλεμο, την παράδοση των όπλων από τους Αντάρτες μετά τη συμφωνία της ΒΑΡΚΙΖΑΣ, από την άφιξη του Πρωθυπουργού του ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΟΥΙΝΣΤΩΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ (WINSTON CHURCHILL), στην ΑΘΗΝΑ. Η αφηγήτρια προσπαθεί να διαχωρίσει το έργο του ποιητή από την πολιτική του ιδεολογία και μιλάει για το πολιτικό μήνυμα που υπάρχει στα έργα του. Παρουσιάζεται φωτογραφία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και σελίδες με άρθρα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τίτλο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ (ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ)» και «Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ».
00:15:38:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει τον κύριο ήρωα στα έργα του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχείου από την ελληνική επαρχία. Η αφηγήτρια διαπιστώνει ότι στα πολιτικά του ημερολόγια και στις επιστολές του, ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ δημιουργεί ένα συμβολικό πρότυπο, τον ταπεινό πολίτη, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφίες του ποιητή και το εξώφυλλο από το βιβλίο του «ΜΕΡΕΣ». Προβάλλεται πλάνο αρχείου στο οποίο μεταξύ άλλων διακρίνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΪΜΗΣ, ο Στρατηγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και ο Πρίγκιπας ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
00:16:35:00
Παρουσιάζονται φωτογραφίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, ενώ η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε ο ποιητής και για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Περιγράφει τη στάση που κράτησε ο ποιητής απέναντι στον Δικτάτορα ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και τη συμμετοχή του στις πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου, όπου βρισκόταν στο ΚΑΪΡΟ της ΑΙΓΥΠΤΟΥ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού σε εκδήλωση στην οποία παρευρίσκονται ο Πρωθυπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και μετέπειτα Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υπουργός Εξωτερικών ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ και ο Βασιλιάς ΠΑΥΛΟΣ Α με τη Βασίλισσα ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ, πλάνα από την 11η Διεθνής Έκθεση στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ το 1937 στην οποία παρευρίσκεται ο Δικτάτορας ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ και από τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πειραιά το 1938, όπου βγάζει λόγο ο Δικτάτορας. Επίσης παρουσιάζεται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη γιορτή της απελευθέρωσης στην ΑΘΗΝΑ και συγκεκριμένα στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ, στα οποία διακρίνονται ο Πρωθυπουργός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ο Άγγλος Στρατηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων ΣΕΡ ΡΟΝΑΛΝΤ ΣΚΟΜΠΥ (RONALD SCOBIE), καθώς και πλάνο με τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ.
00:18:01:00
Απόσπασμα από τα Επίκαιρα στο οποίο ο Υφυπουργός Εσωτερικών ΒΑΣΣΟΣ ΒΡΑΧΝΟΣ, της κυβέρνησης του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, κάνει λόγο για την «καταστολή του μηχανισμού του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΚΕ)».
00:18:28:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει ότι ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ τοποθετήθηκε πρεσβευτής στο ΛΟΝΔΙΝΟ και ακολούθησε τον Πρωθυπουργό ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στις δύσκολες συναντήσεις που είχε για το Κυπριακό ζήτημα και την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου. Η αφηγήτρια αναλύει την πολιτική ιδεολογία του ποιητή. Παράλληλα, προβάλλονται σχετικά πλάνα αρχειακού υλικού στα οποία διακρίνεται ο Πρωθυπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ο Υπουργός Εξωτερικών ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ, ο πρεσβευτής μας στο ΛΟΝΔΙΝΟ και ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ και ο Πρωθυπουργός της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΧΑΡΟΛΝΤ ΜΑΚΜΙΛΑΝ (HAROLD MACMILLAN).
00:20:02:00
Ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας και κριτικός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ, στο γραφείο του, περιγράφει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφραζόμενα στο έργο του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ αναλύει τα στοιχεία που ενυπάρχουν στην αισθητική της ποίησης του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, όπως η λαϊκή τέχνη και η αρχαία ΕΛΛΑΔΑ. Επίσης ο καθηγητής υποστηρίζει πως στο έργο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ διακρίνεται η γνήσια αγάπη του για τη λαϊκή παράδοση, αλλά και κάποια στοιχεία υπερβολής που οφείλονται στην οπτική με την οποία αντιμετωπίζει η Γενιά του ’30 την έννοια «ελληνικότητα». Τέλος, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ αναλύει τη σχέση ιδεολογίας και αισθητικής μέσα στο λογοτεχνικό έργο. Παράλληλα, παρουσιάζεται το έργο τέχνης του ζωγράφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΪΛΟΥ «ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ» στο οποίο απεικονίζονται από τα δεξιά της σύνθεσης ο Α. Προβελέγγιος να διαβάζει κάποιο ποίημά του, ενώ από τα αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι Γ. Στρατήγης, Γ. Δροσίνης, I. Πολέμης, K. Παλαμάς και Γ. Σουρής, ασπρόμαυρες φωτογραφίες των ποιητών ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, Τ. Σ. ΕΛΙΟΤ (T. S. ELIOT), ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ (EZRA POUND), καθώς και φωτογραφία με τον «Κύκλο της Εστίας» στην οποία από αριστερά προς τα δεξιά όρθιοι είναι οι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ, Γ. ΚΑΣΔΟΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ και καθιστοί είναι οι: Θ. ΒΕΛΙΑΝΝΙΤΗΣ, ΠΕΡΡΗΣ, Ν. Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΜΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, πλάνα από κήπους στο ΠΑΡΙΣΙ, από τους ΔΕΛΦΟΥΣ και ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, πανηγύρι σε ελληνικό νησί και εκδήλωση στην οποία διακρίνεται ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και μετέπειτα Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ. Επίσης παρουσιάζονται φωτογραφίες του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, το εξώφυλλο από το βιβλίο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ «ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ –Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» και το εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με προσωπογραφία του Δικτάτορα ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, καθώς και σελίδα από το εσωτερικό του περιοδικού.
00:24:22:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για την πρώτη εμφάνιση του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ στα ελληνικά γράμματα με τη συλλογή του «ΣΤΡΟΦΗ» το 1931, ενώ παρουσιάζονται στίχοι από τα ποιήματα του. Η αφηγήτρια μιλάει για τη συμβολή του βιβλίου του ποιητή και κριτικού ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ» και την υποστήριξη της ομάδας του συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ στην ανάδειξη και στην καθιέρωση του ποιητή. Παράλληλα, προβάλλεται το εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με αφιέρωμα στο ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ και φωτογραφία του συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ.
00:25:31:00
Ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας και κριτικός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ, στο γραφείο του, αναφέρει ότι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ήθελε να γίνει ο ποιητής του κανόνα. Μιλάει για την επιστολή που έγραψε ο ποιητής ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ για τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ μετά από προτροπή του συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ τονίζει την ιδιαίτερη μεταχείριση που είχε ο ποιητής από τον κύκλο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ. Παράλληλα, προβάλλονται ασπρόμαυρες προσωπικές φωτογραφίες του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ, φωτογραφία του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και σελίδα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τίτλο «ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ Κ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ», σελίδα με το ποίημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ «ΣΤΑΛΣΙΜΟ».
00:27:16:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει την έκδοση του ποιήματος του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ με τίτλο «ΣΤΕΡΝΑ» το 1932 και περιγράφει την απήχηση που είχε στους υποστηρικτές της νεότερης γραφής, ενώ προβάλλεται σελίδα με το ποίημα. Η αφηγήτρια μιλάει για την ποιητική συλλογή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ» και αναλύει την αξία της συλλογής. Παράλληλα, προβάλλονται σελίδες από την ποιητική συλλογή, φωτογραφία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ με τον ποιητή ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ (EZRA POUND).
00:28:02:00
Ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ απαγγέλλει απόσπασμα από την ποιητική του συλλογή «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ», ενώ προβάλλονται σελίδες με το συγκεκριμένο απόσπασμα και με φόντο το πέλαγος και την πλώρη πλοίου.
00:29:15:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για τα ποιήματα «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και «ΜΥΚΗΝΕΣ» που συμπληρώνουν τη συλλογή «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, αναφέρει τους ήρωες που χρησιμοποιεί ο ποιητής ως «alter ego» και τα δυο έργα του «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Α και Β » τα οποία λειτουργούν ως προάγγελος της ώριμης φάσης της ποιητικής του δημιουργίας. Η αφηγήτρια μιλάει για την ευρύτερη αποδοχή του έργου του εφόσον το κοινό του έχει ωριμάσει και δέχεται πιο εύκολα τις τεχνικές του λόγου του. Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναλύει το έργο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ «ΚΙΧΛΗ» και μιλάει για τα «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Γ » το οποίο είναι αφιερωμένο στην ΚΥΠΡΟ. Τέλος, κάνει λόγο για την ποιητική του διαθήκη «ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΡΥΦΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ», στα οποία ο στοχαστικός ΣΕΦΕΡΗΣ συναντά το λυρικό ΣΕΦΕΡΗ. Παράλληλα, προβάλλονται ασπρόμαυρες προσωπικές φωτογραφίες του ποιητή, σελίδες με όλα τα παραπάνω ποιήματα, χειρόγραφα του ποιητή, σελίδα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τίτλο «Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ», εξώφυλλο του βιβλίου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» του Κ. Θ. ΔΗΜΑΡΑ, καθώς και πλάνα αρχειακού υλικού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο ΜΑΚΑΡΙΟ.
00:33:16:00
Ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ απαγγέλλει από την ποιητική του συλλογή «ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» απόσπασμα από το ποίημα «ΕΠΙΦΑΝΙΑ», ενώ ακούγεται η μουσική του συνθέτη ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ερμηνεύει τους μελοποιημένους στίχους του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ από το ποίημα «ΕΠΙΦΑΝΙΑ» σε μουσική ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από δάσος.
00:34:10:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει τα υπόλοιπα είδη της λογοτεχνίας με τα οποία ασχολήθηκε ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, όπως τα δοκίμια και οι μεταφράσεις του στο «ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ» και στην «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ», τα ταξιδιωτικά κείμενα, τα ημερολόγια και η αλληλογραφία του. Όλη αυτή η συγγραφική παραγωγή του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ συμπληρώνει το μύθο του. Παράλληλα, παρουσιάζονται εξώφυλλο του βιβλίου του «ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ», σελίδα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τίτλο «Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ», εξώφυλλο από το βιβλίο «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ» σε μεταγραφή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, εισιτήριο εισόδου για την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, χειρόγραφα από την αλληλογραφία του και τέλος δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία αναφέρονται στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ.
00:35:15:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για τις κριτικές που δέχτηκε ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, υποστηρίζει ότι το έργο του πρέπει να μελετηθεί σε συνδυασμό με την ιστορική περίοδο κατά την οποία έζησε ο ποιητής και αναφέρει την αποδοχή που είχε ο ποιητής μετά το 1974. Παράλληλα, προβάλλονται προσωπικές φωτογραφίες του ποιητή με τον κριτικό ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ σελίδα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» με τίτλο «ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΣ – Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ», καθώς και πλάνα από τη βιβλιοθήκη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ τον Οκτώβριο του 1963, όπου δέχεται τα συγχαρητήρια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο ποιητής διαβάζει τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και πίνει σαμπάνια με τη σύζυγό του ΜΑΡΩ ΖΑΝΝΟΥ και το συγγραφέα ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ.
00:36:06:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ , Γενιά του ’30, ποιητές, ποίηση, Νόμπελ Λογοτεχνίας
Αναφορές
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ποιητής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ, συγγραφέας
«ΣΤΡΟΦΗ», ποιητική συλλογή
«ΣΤΕΡΝΑ», ποίημα
«ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ», ποιητική συλλογή
«ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ», ποιητική συλλογή
«ΚΙΧΛΗ», ποίημα
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΝΟΥΝΕΣΗΣ
Ηχοληψία:
ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μακιγιάζ:
ΦΑΝΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
Ανάγνωση κειμένων:
ΝΤΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Αφήγηση:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ
Οργάνωση:
ΤΑΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Telecine – post production:
Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Μοντάζ:
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΧΛΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Τεχνική επεξεργασία – μηχανήματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Βοηθός οπερατέρ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεργάσθηκε:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΜΠΑΔΑΚΗΣ
Βοηθός ηχολήπτη:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΜΚΑΣ
Διαχείριση – οικονομική οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Έρευνα:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΨΗ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
PAUL GRIVAS
Ευχαριστούμε:
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Το ΕΛΙΑ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τον ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Την Ι ΕΦΟΡΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΟΝΤΕΝ
Και το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
Με κάμερα SONY 1000 και
Το μοντάζ σε AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:37:18:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009