ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
0000008458
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον ποιητή KΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008458
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1999
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
03/12/2000
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον ποιητή KΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ. Καταγόμενος από ηρωικούς προγόνους, ζώντας στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, μετά το θάνατο των γονιών του, γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του, εμπνέεται από τη λιμνοθάλασσα του τόπου του αλλά και από τη θλίψη της ψυχής του. Το έργο του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της ΕΛΛΑΔΑΣ. Εμπνευσμένος από την ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, δημιουργεί την ποιητική του συλλογή «ΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΙΣΤΟΙ», επηρεασμένος από τον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ γράφει τον «ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ» και τη «ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ» και με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 γράφει τον ύμνο των Αγώνων. Ως κύριος εκπρόσωπος της Νέας Αθηναϊκής Σχολής δημιούργησε μεγάλες ποιητικές συλλογές όπως «Η ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ» καθώς και πεζογραφήματα, όπως «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΗΚΑΡΙΟΥ». Ο θάνατος του γιου του ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της εξαιρετικής ποιητικής του σύνθεσης «Ο ΤΑΦΟΣ». Μέσα από πλούσιο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, την καταστροφή της Σμύρνης, την είσοδο του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην πολιτική σκηνή της ΕΛΛΑΔΑΣ, καθώς και πλήθος φιλολογικών περιοδικών, σελίδων ποιημάτων του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και φωτογραφίες από την κηδεία του, στις 28 Φεβρουαρίου 1943, συμπληρώνεται η εικόνα του ποιητή στου οποίου το φέρετρο ακουμπάει η ΕΛΛΑΔΑ, όπως είπε ο ποιητής ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ την ημέρα της κηδείας του.
Τίτλοι αρχής.
00:01:47:00
Ο ποιητής ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ απαγγέλλει το ποίημά του «ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» σε ηχογράφηση του 1930, ενώ προβάλλεται φωτογραφία και σκίτσο του ποιητή καθώς και η πρόσοψη του σπιτιού του. O φακός εστιάζει σε πλάκα στην οποία αναγράφεται: «ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΥΤΟ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943». Επίσης προβάλλεται πλάνο και ασπρόμαυρη φωτογραφία από την περίοδο της ΚΑΤΟΧΗΣ.
00:02:45:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει την κηδεία του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, στις 28 Φεβρουαρίου 1943, η οποία εξελίχθηκε σε διαδήλωση του αθηναϊκού λαού ενάντια στους γερμανούς κατακτητές. Διαβάζει απόσπασμα από το νεκρώσιμο ποίημα «ΗΧΗΣΤΕ ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ. . . » που απήγγειλε κατά τη διάρκεια της κηδείας ο ποιητής ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ. Παράλληλα, προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την κηδεία του ποιητή, όπου διακρίνονται να κρατούν το φέρετρο του ο ποιητής ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ και ο φοιτητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΜΑΣ, χαρακτικό με θέμα την κηδεία του και το άγαλμα του έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας.
00:04:14:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για τη γενιά του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, το γενάρχη και λόγιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΛΑΜΑΡΗ και τους προγόνους του ποιητή που κατοίκησαν στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ οι οποίοι ήταν Αγωνιστές και Διδάσκαλοι του Γένους. Ταυτόχρονα, προβάλλονται πίνακες ζωγραφικής με τοπία, πλάνα από το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και ασπρόμαυρη φωτογραφία από την Κρητική επανάσταση.
00:05:10:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει βιογραφικά στοιχεία σχετικά με τον πατέρα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και τη γέννησή του ποιητή στην ΠΑΤΡΑ, ενώ προβάλλεται το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε. Η αφηγήτρια περιγράφει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Παράλληλα, προβάλλεται πορτρέτο του βασιλιά ΟΘΩΝΑ και έγχρωμη λιθογραφία στην οποία εικονίζεται η αποβίβαση του βασιλικού ζεύγους από το πλοίο «ΑΜΑΛΙΑ» και η άμεση επιβίβασή του στο βρετανικό ατμόπλοιο «ΣΚΥΛΛΑ» που τους μετέφερε στη ΒΕΝΕΤΙΑ. Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αφηγείται το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και την μετοίκησή του στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, στο σπίτι του θείου του λόγιου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ, ενώ προβάλλονται ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες του ποιητή και πλάνα από το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.
00:06:49:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ, περιγράφει την ψυχολογική κατάσταση του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και την καταπίεση που ένιωθε στο σπίτι του θείου του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ αλλά και στο «απολιθωμένο» μέσα στο ηρωικό του παρελθόν ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Παράλληλα, προβάλλονται δημοσιεύματα από φιλολογικά περιοδικά της εποχής, όπως «Ο ΑΣΜΟΔΑΙΟΣ», ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗ, έγχρωμα πλάνα από το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ καθώς και πλάνα αρχείου από τον 110ο εορτασμό της επετείου της Εξόδου του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
00:08:56:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αναφερόμενη στην Κρητική Επανάσταση το 1866 και στο ολοκαύτωμα της Μονής του ΑΡΚΑΔΙΟΥ και την επιρροή που είχαν αυτά τα γεγονότα στους ρομαντικούς ποιητές, ενώ προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Κρητική Επανάσταση. Η αφηγήτρια περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε στο σπίτι του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από τον 110ο εορτασμό της επετείου της Εξόδου του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, στα οποία διακρίνονται ο βασιλιάς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β και ο διάδοχος ΠΑΥΛΟΣ Α.
00:09:56:00
Απεικόνιση της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της ΕΛΛΑΔΑΣ με φόντο την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και εικόνα με το ναό. Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για την προσπάθεια του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ να θεραπεύσει τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας. Η αφηγήτρια απαγγέλλει το ποίημα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ «ΜΙΑ ΠΙΚΡΑ» από τη συλλογή «ΟΙ ΚΑΗΜΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ». Προβάλλονται πλάνα από τη λιμνοθάλασσα του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
00:11:09:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρεται στα σχολικά και φοιτητικά χρόνια του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, ενώ προβάλλονται πλάνα από την Παλαμαϊκή Σχολή στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, από το βιβλιοπωλείο «ΔΩΔΩΝΗ» και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην οδό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.
00:11:34:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει τις πρώτες δημοσιεύσεις ποιημάτων του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, τη συμμετοχή του σε ποιητικούς διαγωνισμούς, την εισήγηση του ποιητή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ για τη συλλογή του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ «ΕΡΩΤΩΝ ΕΠΗ» και τη βράβευση του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ για τη συλλογή του «ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ». Παράλληλα, παρουσιάζονται το εσωτερικό βιβλιοπωλείου, χειρόγραφα ποιημάτων και ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ και το εσώφυλλο βιβλίου του, καθώς και προτομή του ποιητή και πεζογράφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ.
00:12:19:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για τη συνεργασία του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ με φιλολογικά έντυπα της εποχής, τη δημοσίευση της πρώτης ποιητικής του συλλογής «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ» και για τις βραβεύσεις που έλαβε στο Φιλαδέλφειο διαγωνισμό. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η νέα ποιητική σχολή, η Γενιά του 1880, έχει αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και άμεσο πρόγονο τον ποιητή ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ. Παράλληλα, προβάλλονται φύλλα από τα λογοτεχνικά έντυπα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, σελίδες με ποιήματα του και μια προτομή του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ.
00:13:20:00
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΛΙΤΣΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, αναλύει τις διαφορές μεταξύ της Παλαιάς Αθηναϊκής Σχολής και της Νέας, ενώ παρουσιάζεται προτομή του ποιητή ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, χειρόγραφα ποιημάτων του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ.
00:14:30:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρεται στην οικογενειακή κατάσταση του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και στη θέση του ως Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ προβάλλονται προσωπικές φωτογραφίες του ποιητή. Η αφηγήτρια μιλάει για το θάνατο του μικρού γιου του ποιητή, ο οποίος τον ενέπνευσε να γράψει το εξαιρετικό ποίημα «Ο ΤΑΦΟΣ».
00:15:27:00
Παρουσιάζεται η σελίδα από τα ΑΠΑΝΤΑ του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ στην οποία αναγράφεται: «ΑΠΑΝΤΑ Α. Ο ΤΑΦΟΣ, Β. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΟΥ», καθώς και σελίδες με το πρώτο ποίημα, ενώ ο ποιητής απαγγέλλει το συγκεκριμένο ποίημα, αφιερωμένο στο γιο του ΑΛΚΗ.
00:16:04:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει τα μεγάλα συνθετικά ποιήματα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ αλλά και την αγάπη του για τα ολιγόστιχα λυρικά ποιήματα, ενώ προβάλλονται το εξώφυλλο του φιλολογικού περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» σε τεύχος αφιερωμένο στον ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, χειρόγραφα και σελίδες βιβλίων με τα ποιήματα του και το εξώφυλλο από τη συλλογή του «Η ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ».
00:16:48:00
Προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την περίοδο της Κατοχής και από το πεδίο των μαχών, ενώ η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ απαγγέλλει το στίχο του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ που ακούστηκε από το ραδιόφωνο την 28η Οκτωβρίου 1940.
00:17:15:00
Παρουσιάζεται το έργο τέχνης του ζωγράφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΪΛΟΥ «ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ» στο οποίο απεικονίζονται από τα δεξιά της σύνθεσης ο Α. ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ να διαβάζει κάποιο ποίημά του, ενώ από τα αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι Γ. ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ, Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ, I. ΠΟΛΕΜΗΣ, K. ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΙ Γ. ΣΟΥΡΗΣ, φωτογραφία με τον κύκλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», από αριστερά όρθιοι:ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ, Γ. ΚΑΣΔΟΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ και καθιστοί από αριστερά: Θ. ΒΕΛΙΑΝΝΙΤΗΣ, ΠΕΡΡΗΣ, Ν. Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΜΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, φωτογραφία με παρέα λογοτεχνών να διαβάζουν, εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο ΝΟΥΜΑΣ», σελίδες από το περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», σελίδα με ποίημα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, το εξώφυλλο του βιβλίου του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ «Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ», εξώφυλλο του εικονογραφημένου φιλολογικού περιοδικού «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ». Παράλληλα, η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει τη συμβολή της ποίησης του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ στους μεταγενέστερους ποιητές και αναλύει τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχει ο ποιητής με τους ρομαντικούς. Η αφηγήτρια περιγράφει τις αντιθέσεις που επισήμανε ο κριτικός λογοτεχνίας Κ. Θ. ΔΗΜΑΡΑΣ στα ποιήματα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, ενώ παρουσιάζονται σελίδες από το βιβλίο του κριτικού «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» καθώς και πλάνα αρχειακού υλικού από τους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ και προτομές του κλασσικού συνθέτη ΦΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΟΠΕΝ (FREDERIC CHOPIN) και του Γάλλου ποιητή ΠΩΛ ΒΕΡΛΕΝ (PAYL VERLAINE) και πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει το Λόρδο ΒΥΡΩΝΑ.
00:19:45:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει στοιχεία που αποδεικνύουν τη ρομαντική διάθεση του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, αλλά και στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τους ρομαντικούς ποιητές, ενώ προβάλλονται πλάνα από τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και από το κτήριο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ και πίνακας του Θ. ΒΡΥΖΑΚΗ «Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ». Η αφηγήτρια αναλύει τα αίτια που τα ποιήματα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ είναι μελαγχολικά, ενώ παρουσιάζονται σελίδες από βιβλία με τα ποιήματά του και από το φιλολογικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» και ασπρόμαυρη φωτογραφία από την παιδική του ηλικία.
00:20:44:00
Προβάλλονται πλάνα αρχείου με τον Πρωθυπουργό ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ να μιλάει στον αθηναϊκό λαό, καθώς και εικόνες από την Ακρόπολη, ενώ η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Μιλάει για τη διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μετά την αρχαιότητα το 1896 στην ΑΘΗΝΑ. Παράλληλα, παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες και αφίσες από τους Ολυμπιακούς αγώνες εκείνης της χρονιάς.
00:21:31:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρει ότι ο ποιητής ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ έγραψε τους στίχους για τον Ολυμπιακό Ύμνο και διαβάζει απόσπασμα από αυτόν. Περιγράφει την αντίδραση που προκάλεσαν οι στίχοι του Ύμνου, ενώ προβάλλονται έργο τέχνης στο οποίο απεικονίζεται ο λογοτέχνης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΛΑΣ και φωτογραφία της πρώτης διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από αριστερά προς τα δεξιά: ΟΥΙΛΙΜΠΑΛΝΤ ΓΚΕΜΠΧΑΡΤ (WILLIBALD GEBHARDT), ΠΙΕΡ ΝΤΕ ΚΟΥΜΠΕΡΤΕΝ (PIERRE DE COUBERTIN), ΙΡΙ ΓΚΟΘ ΖΑΡΚΟΦΣΚΥ (JIRI GOTH JARKOFSKY), ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΛΑΣ, πρώτος πρόεδρος της επιτροπής, ΦΕΡΕΝΣ ΚΕΜΕΝΗ (FERENC KEMENY), ΜΠΟΥΤΟΦΣΚΥ (A. DE BOOTOWSKY), ΒΙΚΤΟΡ ΜΠΑΛΚ (VICTOR BALCK), καθώς και σκίτσο με τον ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, τον ύμνο των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ και τον μουσουργό του ΣΠΥΡΟ ΣΑΜΑΡΑ, φωτογραφία από την τελετή έναρξης των Αγώνων και σελίδα από το περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ».
00:22:18:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αφηγείται την ιστορία της Κρητικής Επανάστασης, την επιστροφή της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την ήττα της ΕΛΛΑΔΑΣ το 1897 στον ελληνοτουρκικό πόλεμο, ενώ προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με θέμα τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα καθώς και λιθογραφία στην οποία απεικονίζεται η μάχη στη ΜΕΛΟΥΝΑ κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 και φωτογραφία του Πρωθυπουργού ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΗΛΗΓΙΑΝΝΗ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ εξέφρασε τα συναισθήματά του για την Κρητική επανάσταση στις συλλογές του «ΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΙΣΤΟΙ» και στο ποίημα «ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗΣ». Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ περιγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ποιητικής περιόδου του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, τα οποία θα αποτελέσουν τα εφόδιά του για τη δεύτερη περίοδο των μεγάλων ποιημάτων του. Παράλληλα, προβάλλονται τα εξώφυλλα και σελίδες από βιβλία με ποιήματα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, καθώς και σκίτσο του ποιητή ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ και ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ με τον ποιητή ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ.
00:24:30:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα των αρχών του 1900, στο Μακεδονικό αγώνα, στην Επανάσταση στου ΓΟΥΔΗ, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, στην είσοδο του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην πολιτική ελληνική σκηνή και στο τέλος της Μεγάλης Ιδέας μετά την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ το 1922, ενώ προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο αρχηγός του Στρατιωτικού Συνδέσμου, συνταγματάρχης πυροβολικού ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, απεικόνιση του Πρωθυπουργού ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ καθώς και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ δημιουργεί την ποιητική του συλλογή «Η ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ», το αποκορύφωμα του λυρισμού του, επηρεασμένος όμως και από τον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ γράφει τον «ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ» και τη «ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ». Παράλληλα, παρουσιάζονται το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «Η ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ», σελίδες με τα παραπάνω ποιήματα, πίνακες με τον Μακεδονομάχο ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ και τον πολιτικό και λόγιο ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ, απεικονίσεις μαχών και εικόνων από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
00:27:17:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ μιλάει για την τελευταία ποιητική περίοδο του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ που αποτελείται από ποιητικές συλλογές κυρίως σε τετράστιχα, ενώ παρουσιάζονται σελίδες από το φιλολογικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», εσώφυλλο του βιβλίου «Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ» του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Θ. ΖΩΡΑ.
00:27:44:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ κάνει λόγο για την ενασχόληση του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ με την πεζογραφία και το θέατρο. Παράλληλα, προβάλλεται φωτογραφία του ποιητή, το εσώφυλλο από τα ΑΠΑΝΤΑ του ποιητή στα οποία περιλαμβάνεται το διήγημά του «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΟΥ». Η αφηγήτρια μιλάει για τη σημαντική του δραστηριότητα στο χώρο της κριτικής, την ανακάλυψη του ποιητή ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ και τα κριτικά του κείμενα για την ποίηση του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ και του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ και σχολιάζει την μη αντικειμενική του κρίση σε κάποιες κριτικές του, ενώ παρουσιάζονται εξώφυλλα από έργα του ποιητή και σελίδες με κριτικά του κείμενα, προτομή του ποιητή και πεζογράφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ, καθώς και προσωπογραφίες των λογοτεχνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΡΙΖΟΥ ΡΑΓΚΑΒΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΤΣΟΥ.
00:29:30:00
Η αφηγήτρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ κάνει μια αποτίμηση του έργου του ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, ενώ προβάλλεται το εξώφυλλο του βιβλίου «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ από τη ζωή και το έργο του» του ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ, σελίδες από το φιλολογικό περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», προτομή του ποιητή ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ, καθώς και ασπρόμαυρες προσωπικές φωτογραφίες του ποιητή. Τέλος, ο φακός εστιάζει στη μορφή του ποιητή στο έργο του ζωγράφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΪΛΟΥ «ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ».
00:30:47:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, βιογραφία, ποιητές, ποίηση, λογοτεχνία, γερμανική Κατοχή, κηδεία, Νέα Αθηναϊκή Σχολή, Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1897, ολυμπιακός ύμνος
Αναφορές
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ποιητής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, θείος του Κωστή Παλαμά
«ΟΙ ΚΑΗΜΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ», ποιητική συλλογή
«ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ», ποίημα
«ΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΙΣΤΟΙ», ποιητική συλλογή
«ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ», ποίημα
«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΚΑΡΙΟΥ», διήγημα
«Η ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ», ποιητική συλλογή
«Ο ΤΑΦΟΣ», ποίημα
«ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ», ποίημα
«ΕΡΩΤΩΝ ΕΠΗ», ποιητική συλλογή
«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ», ποιητική συλλογή
ΛΙΤΣΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΝΟΥΝΕΣΗΣ
Ηχοληψία:
ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μακιγιάζ:
ΦΑΝΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
Ανάγνωση κειμένων:
ΝΤΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Αφήγηση:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ
Οργάνωση:
ΤΑΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Telecine – post production:
Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Μοντάζ:
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΧΛΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Τεχνική επεξεργασία – μηχανήματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Βοηθός οπερατέρ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεργάσθηκε:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΜΠΑΔΑΚΗΣ
Βοηθός ηχολήπτη:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΜΚΑΣ
Διαχείριση – οικονομική οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Έρευνα:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΨΗ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
PAUL GRIVAS
Ευχαριστούμε:
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Το ΕΛΙΑ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τον ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Την Ι ΕΦΟΡΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΟΝΤΕΝ
Και το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
Με κάμερα SONY 1000 και
Το μοντάζ σε AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:31:57:03
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009