ΜΕΤΣΟΒΟ
0000008414
Σειρά ταξιδιωτικών εκπομπών με τη ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην ιστορική κωμόπολη του Μετσόβου, στην Ήπειρο.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008414
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΤΣΟΒΟ
Χρονολογία Παραγωγής
2000
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ταξιδιωτικών εκπομπών με τη ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην ιστορική κωμόπολη του Μετσόβου, στην Ήπειρο.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στα πλαίσια της εκπομπής «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισκέπτεται το ΜΕΤΣΟΒΟ, κωμόπολη της Ηπείρου που εδράζεται στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της ΠΙΝΔΟΥ. Η εκπομπή ξεκινά με την παρουσίαση των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από το 16ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην περιοχή του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ. Η δημοσιογράφος επισκέπτεται το Αρχοντικό του Βαρώνου ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑ, μεγάλου ευεργέτη του ΜΕΤΣΟΒΟΥ, το Λαογραφικό Μουσείο και τον ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ Κήπο. Γίνεται λόγος για τη Πολιτική φυσιογνωμία που ξεχώρισε τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΒΕΡΩΦ, ενώ προβάλλεται ένα από τα νεότερα έργα του η Πινακοθήκη ΑΒΕΡΩΦ στην οποία εκτίθενται έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΥΤΡΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΥΖΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΛΕΑ, ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ. Στη συνέχεια, συνομιλεί με κατοίκους και παρουσιάζει τις κυριότερες ασχολίες τους, όπως την ξυλογλυπτική, κατασκευή βαρελιών, του αργαλειού, της κατασκευής σαμαριών και τέλος της παρασκευής τυριού γνωστού με το όνομα Μετσοβόνε. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισκέπτεται το Μοναστήρι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ και του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και πληροφορείται για το νέο Ίδρυμα «ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» που ασχολείται με την προβολή και ανάπτυξη της ΗΠΕΙΡΟΥ με σύγχρονα μέσα.
Προβάλλεται το σήμα της εκπομπής.
00:00:18:00
Προβάλλονται πλάνα σε καταπράσινη τοποθεσία. Στη συνέχεια, παρουσίαση των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από το 16ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, στον ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, έξω από το ΜΕΤΣΟΒΟ. Πανοραμικό πλάνο της περιοχής με τον κόσμο να συρρέει και στη συνέχεια να παρακολουθεί την πολιτιστική εκδήλωση.
00:01:20:00
Με φόντο το 16ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ σε ερώτημά της σχετικά με την καταγωγή των Βλάχων, πληροφορείται από τον ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΤΟ πως πρόκειται για τους εκλατινισμένους Έλληνες ή αλλιώς Αρωμούνους που αποτελούν κατάλοιπο των χρόνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
00:02:06:00
Πλάνα στον κόσμο που κάθεται στο έδαφος και παρακολουθεί τα δρώμενα των Βλάχων. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ σχολιάζει την πολιτιστική παράδοση των Βλάχων. Κοντινό πλάνο σε μουσικό, ανθρώπους που χορεύουν καθώς και σε παρέα ανδρών που μιλούν τη βλάχικη διάλεκτο.
00:02:54:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, με φόντο το 16ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων συνομιλεί με τον ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΤΟ, από τον οποίο μαθαίνει πληροφορίες για τη βλάχικη διάλεκτο και σχολιάζει την αρνητική έννοια του όρου «Βλάχος». Ο φακός εστιάζει στην εκδήλωση των Βλάχων και σε πλανόδιο πωλητή.
00:04:29:00
Εικόνες στα βουνά της ΠΙΝΔΟΥ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρει τη γεωγραφική θέση του ΜΕΤΣΟΒΟΥ και τα διαμερίσματα με τα οποία συνορεύει. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό πέρασμα του ΖΥΓΟΥ. Προβάλλονται πλάνα της πόλης και το Δημαρχείο του ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ σχολιάζει πως το ΜΕΤΣΟΒΟ, λόγω της σημαντικής γεωγραφικής του θέσης, έτυχε ιδιαίτερης προνομιακής μεταχείρισης. Επίσης, αναφέρει ιστορικά στοιχεία της πόλης του ΜΕΤΣΟΒΟΥ, η οποία κατά τον 17ο αιώνα, γίνεται αυτόνομη πολιτεία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
00:06:17:00
Προβάλλεται ο εξωτερικός χώρος της οικίας ΑΒΕΡΩΦ. Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισκέπτεται το Αρχοντικό του Βαρώνου ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑ, στον οποίο οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος η ευημερία του ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Η δημοσιογράφος ξεναγείται στους εσωτερικούς χώρους του Αρχοντικού, παρατηρώντας αντικείμενα της καθημερινής ζωής των προηγούμενων αιώνων.
00:08:44:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βρίσκεται στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Βαρώνου ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑ. Στη συνέχεια, καθώς περιηγείται το μουσειακό χώρο, παρατηρεί πίνακα που απεικονίζει τον τελευταίο και πληροφορείται σχετικά με τη δημιουργία του Ιδρύματος του και τη μεγάλη περιουσία που άφησε στο ΜΕΤΣΟΒΟ το 1950.
00:09:30:00
Προβολή στα λιθόστρωτα σοκάκια του ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρεται στον τουρισμό και τη γραφικότητα του τόπου. Στη συνέχεια, επισκέπτεται την αυλή της ΛΟΥΪΖΑΣ, γνωστής υφάντριας Μετσοβίτισσας για τα υφαντά της στον αργαλειό. Η δημοσιογράφος ανοίγει φύλλο για πίτα, με τη βοήθειά της οικοδέσποινας.
00:10:17:00
Η ΛΟΥΪΖΑ, Μετσοβίτισσα υφάντρια, στο χώρο του σπιτιού της, εξηγεί στη δημοσιογράφο ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ την τέχνη της ύφανσης στον αργαλειό. Η δημοσιογράφος αναφέρεται στη συγκεκριμένη σημαντική δραστηριότητα του Μετσόβου, τη διάθεση των υφαντικών στο εξωτερικό και το εμπορικό κέρδος.
00:10:43:00
Προβάλλονται πλάνα σε δρόμο, μαγαζιά του ΜΕΤΣΟΒΟΥ και αποθήκες με βαρέλια και ξύλο. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρει μία από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων, μιλώντας για την τεχνική της ξυλογλυπτικής και την κατασκευή βαρελιών.
00:10:59:00
Ο φακός εστιάζει σε χώρο όπου ασκείται η ξυλογλυπτική τέχνη. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, στο εργαστήριο, παρακολουθεί τους τεχνίτες και συνομιλεί με έναν από αυτούς.
00:11:30:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισκέπτεται τεχνίτη που κατασκευάζει σαμάρια για τα ζώα. Ο ίδιος, περιγράφει την τέχνη καθώς κατασκευάζει σαμάρι. Στο χώρο φθάνει η γυναίκα του τεχνίτη. Η δημοσιογράφος παρατηρεί κάποιες φωτογραφίες.
00:13:25:00
Ο φακός παρουσιάζει τον κατάφυτο «ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ» κήπο ή κήπο του «ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ». Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αφηγείται την ιστορία που συνδέεται με την ανακαίνιση του Ναού του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον κήπο καθώς και την φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης γίνεται αναφορά στον ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΒΕΡΩΦ που ανακυρήχθηκε Εθνικός Ευεργέτης της πόλης. Παράλληλα προβάλλονται διαδοχικά πλάνα του κήπου.
00:14:24:00
Προβάλλονται πλάνα με άντρες και γυναίκες που φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες και τραγουδούν παραδοσιακό τραγούδι.
00:14:57:00
Προβάλλονται πλάνα της πλατείας του ΜΕΤΣΟΒΟΥ, όπου πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα τοπικά πανηγύρια με παραδοσιακό χαρακτήρα. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρεται στον τουρισμό και υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι νέοι επιστρέφουν στην πόλη τους. Πλάνα σε κατοίκους με παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ η δημοσιογράφος δοκιμάζει τοπικά προϊόντα.
00:15:40:00
Ο φακός εστιάζει σε εξωτερικό χώρο ταβέρνας, όπου η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, πρόκειται να δοκιμάσει παραδοσιακά εδέσματα και σχολιάζει το θέμα.
00:15:59:00
Προβάλλονται οι πλαγιές της ΠΙΝΔΟΥ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρει μια νέα εταιρεία με έδρα το ΜΕΤΣΟΒΟ που ασχολείται με την ανάδειξη του φυσικού αλλά και πολιτιστικού πλούτου του ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Αναφέρει την ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΕΡΩΦ, την «ψυχή» της εταιρείας.
00:16:23:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ συναντάει τη ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΕΡΩΦ, η οποία εργάζεται στην εταιρεία που έχει σαν στόχο την ανάδειξη του φυσικού αλλά και πολιτιστικού πλούτου του ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Βαδίζουν σε κατάφυτο μονοπάτι και η ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΕΡΩΦ μιλάει για τη δημιουργία της εταιρείας και τις δραστηριότητες της. Πανοραμικά πλάνα στη φύση.
00:17:31:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βαδίζει με τη ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΕΡΩΦ σε μονοπάτι που οδηγεί στο Μοναστήρι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Προβάλλονται εικόνες από τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η δημοσιογράφος αναφέρει πως το Μοναστήρι βρίσκεται κοντά στον ΜΕΤΣΟΒΙΤΙΚΟ, παραπόταμο του ΑΡΑΧΘΟΥ και χρονολογείται πριν το 1752, πληροφορία που τεκμηριώνεται από τις σωζόμενες αγιογραφίες. Τέλος, η δημοσιογράφος αναφέρει πως το Μοναστήρι κατοικείται από μία μοναχή.
00:18:05:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ με την ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΕΡΩΦ, φθάνουν στο Μοναστήρι του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Προβολή πλάνων στα αμπέλια του ΚΑΤΩΓΙΟΥ και τον κατάφυτο χώρο έξω από το Μοναστήρι. Η δημοσιογράφος κατευθύνεται προς το Μοναστήρι. Αναφέρει ότι η ύπαρξη του Μοναστηριού του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ πιθανολογείται από τον 14ο αιώνα, ενώ η ανακαίνιση του πραγματοποιήθηκε στα 1960 από το Ίδρυμα Βαρώνου ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑ.
00:18:39:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ συναντάει στο εσωτερικό του Μοναστηριού του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, την κυρά – ΕΛΕΝΗ, που φροντίζει το χώρο. Η τελευταία δίνει πληροφορίες σχετικά με τους καλόγερους που κατοικούσαν στο Μοναστήρι του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Γίνεται αναφορά στις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1700 και τις οποίες φιλοτέχνησε ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ. Τέλος, γίνεται λόγος για το τέμπλο που είναι επιχρυσωμένο και κατασκευασμένο από Μετσοβίτες τεχνίτες καθώς και για το ιερό όπου απεικονίζονται οι τρεις οπλαρχηγοί που έχτισαν την εκκλησία. Προβάλλονται πλάνα από τον προαύλιο κατάφυτο χώρο του Μοναστηριού και τις δύο γυναίκες στο ιερό του.
00:20:22:00
Προβάλλονται πλάνα από τον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ όπου βρίσκεται η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ με την κυρά – ΕΛΕΝΗ. Οι δυο γυναίκες επισκέπτονται τους υπόλοιπους χώρους του Μοναστηριού και ο φακός εστιάζει σε λεπτομέρειες. Τέλος, παρουσιάζεται η κυρά – ΕΛΕΝΗ να χειρίζεται παραδοσιακό μηχάνημα.
00:21:17:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βαδίζει σε κατάφυτη περιοχή με φόντο τα βουνά της ΠΙΝΔΟΥ και παράλληλα μιλάει για το νέο Ίδρυμα «ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» που ασχολείται με την προβολή και ανάπτυξη της ΗΠΕΙΡΟΥ. Πίσω της διακρίνεται ο ανδριάντας του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑ. Πλάνο στο εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος, το οποίο στεγάζεται στο Συνεδριακό Κέντρο «ΔΙΑΣΕΛΟ». Η δημοσιογράφος αναφέρεται στην ίδρυση του «ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» από τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΒΕΡΩΦ το 1991.
00:21:44:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ μπαίνει στο Ίδρυμα «ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ». Αναφέρει το στόχο του Ιδρύματος που είναι η έρευνα, εκπαίδευση και ανάπτυξη της περιοχής με τη χρήση πληροφορικής και σύγχρονης τεχνολογίας. Άνδρας που εργάζεται στο χώρο, παρουσιάζει το διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος και την ξεναγεί στον εκθεσιακό κέντρο που είναι εξοπλισμένο με νέες τεχνολογίες. Η δημοσιογράφος δοκιμάζει την οθόνη αφής που αποτελεί έναν ηλεκτρονικό τουριστικό οδηγό.
00:22:35:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βαδίζει στην πάνω μεριά του ΜΕΤΣΟΒΟΥ, όπου βρίσκεται το τυροκομείο του Ιδρύματος ΤΟΣΙΤΣΑ. Αναφέρεται στην παραγωγή του παραδοσιακού τυριού «Μετσοβόνε» που είναι το αντίστοιχο ενός ιταλικού τυριού. Προβάλλεται ο χώρος παραγωγής.
00:22:58:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιγράφει τα στάδια παραγωγής του τυριού «Μετσοβόνε». Παράλληλα προβάλλονται πλάνα με τυροκόμους κατά τη διάρκεια παραγωγής του τυριού και τους χώρους του τυροκομείου. Η δημοσιογράφος συνομιλεί τυροκόμο, ο οποίος σχολιάζει τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα τυριά στο ΜΕΤΣΟΒΟ.
00:24:32:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισκέπτεται τη γνωστή ψησταριά «ΤΑ ΠΕΝΤΕ Φ» και δοκιμάζει το μετσοβίτικο κοντοσούβλι. Ο ιδιοκτήτης εξηγεί τη σημασία της επωνυμίας, της ψησταριάς.
00:25:09:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισκέπτεται κατάστημα με παραδοσιακές ενδυμασίες. Συνομιλεί με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος αναφέρει πως υπάρχουν γυναίκες σήμερα στο ΜΕΤΣΟΒΟ που φορούν ακόμα τις παραδοσιακές στολές στην καθημερινή τους ζωή. Σχολιάζεται η ύφανση των στολών και η δημοσιογράφος δοκιμάζει μια παραδοσιακή φορεσιά. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η ίδια να βαδίζει στο δρόμο με παραδοσιακή ενδυμασία.
00:27:14:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ φθάνει στην Πινακοθήκη ΑΒΕΡΩΦ, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κεντρικής Πλατείας του ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Σχολιάζει πως είναι ένα από τα νεότερα έργα του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑ. Προβάλλεται κοντινό πλάνο στον εξωτερικό χώρο της Πινακοθήκης.
00:27:32:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο της Πινακοθήκης ΑΒΕΡΩΦ. Αναφέρει πως εκεί εκτίθενται έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΥΤΡΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΥΖΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΛΕΑ, ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ. Παρεμβάλλονται πλάνα με πίνακες. Η δημοσιογράφος μαθαίνει πως στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ενώ αναφέρει πως από το1994 έγιναν δωρεές από νεότερους καλλιτέχνες. Στη συνέχεια, επισκέπτεται τους χώρους της Πινακοθήκης και μαζί με τη γυναίκα που την ξεναγεί μπαίνουν στο Παιδικό Εργαστήρι που λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 1995, μέσα στην Πινακοθήκη ΑΒΕΡΩΦ. Προβάλλονται έργα μικρών παιδιών. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ μιλάει για τα φιλοτεχνήματα των παιδιών που απεικονίζουν γυναίκες της περιοχής με παραδοσιακές φορεσιές.
00:29:07:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ φθάνει στην κεντρική πλατεία του ΜΕΤΣΟΒΟΥ και συνομιλεί με τους ηλικιωμένους κατοίκους που κάθονται εκεί. Η δημοσιογράφος μιλάει για τις γυναίκες του χωριού, ενώ οι άνδρες σχολιάζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία τους. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ προσπαθεί να κατανοήσει τη βλάχικη διάλεκτο.
00:30:27:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ κάθεται μπροστά από ένα καλλιτέχνημα που απεικονίζει την καφέ αρκούδα-ΑΡΚΤΟΥΡΟ της ΠΙΝΔΟΥ και ξεφυλλίζει οδηγό.
00:30:34:00
Προβάλλονται διαδοχικές εικόνες σε καταπράσινες πεδιάδες, κοπάδια και στις οροσειρές της ΠΙΝΔΟΥ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ σχολιάζει το γεγονός ότι τόσο οι προγενέστεροι όσο και οι μεταγενέστεροι κάτοικοι της περιοχής συνέβαλαν στην ανάδειξη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνδυάζοντας το παρόν με το παρελθόν και κοιτάζοντας πάντα το μέλλον.
00:31:15:00
Εμφανίζεται το σήμα της εκπομπής και οι τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: F64 PRODUCTIONS
Συντελεστές
Έρευνα-κείμενα:
ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ
Είδη OUTDOOR:
ALPAMAYO ΑΕ
Μουσική επιμέλεια:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ
Γραφικά:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΛΥΔΙΑ ΑΜΠΑΣΤΑΔΟΥ
Ήχος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΕΙΔΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΔΑΝΑΗ ΚΟΤΣΗ
Μοντάζ:
ΗΡΩ ΒΡΕΤΖΑΚΗ
Φωτογραφία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΧΡΟΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ
Ευχαριστούμε τους:
ΙΔΡΥΜΑ ΑΒΕΡΩΦ
ΙΔΡΥΜΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΜΑΡΙΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΕΡΩΦ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΒΕΡΩΦ
ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΤΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΡΣΑΝΤΗ
ΘΑΝΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:31:44:10
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
09/06/2010