ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ 1978
0000008320
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ, επικεντρώνοντας στο 1978, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για την καλλιτεχνική του πορεία.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008320
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, Η
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ 1978
Χρονολογία Παραγωγής
2005
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ, επικεντρώνοντας στο 1978, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για την καλλιτεχνική του πορεία.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στον ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ είναι αφιερωμένη η εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ», ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται αναφερόμενος αρχικά στην ηπειρώτικη καταγωγή του και στα δύσκολα παιδικά του χρόνια εν μέσω Εμφυλίου. Με αφορμή την εκπομπή ξεδιπλώνει μνήμες του παρελθόντος που αποτυπώνονται στην ποιητική συλλογή του «Ακάθιστος Δείπνος», την οποία εξέδωσε το 1978, και στο πεζό κείμενό του «Μητριά πατρίδα», που δημοσίευσε στο περιοδικό «Χρονικό». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις λογοτεχνικές τάσεις και στους ποιητές που βρίσκονται στο προσκήνιο την εποχή που ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ θα εκδώσει την πρώτη του συλλογή. Ο ίδιος μιλά για τη γνωριμία και τη φιλία που ανέπτυξε με πολλούς εξ αυτών, όπως ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ και ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό παρουσιάζονται τα ιστορικοπολιτικά γεγονότα που σημαδεύουν την Ελλάδα και τον κόσμο το 1978.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:56:00
Πλάνο-κάρτα με τον τίτλο της εκπομπής: «ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ 1978».
00:01:03:00
Πλάνα σε χώρο παραδοσιακού υπόγειου τυπογραφείου, όπου ο στοιχειοθέτης ετοιμάζει κείμενο με γράμματα προς εκτύπωση.
00:01:37:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ κατεβαίνει και κινείται στους χώρους του τυπογραφείου. Προβάλλονται πλάνα με τα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ παρακολουθεί τον τυπογράφο που ολοκληρώνει και τυπώνει χειρωνακτικά μια σελίδα όπου αναγράφεται: «ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ».
00:03:18:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ βρίσκεται σε αυτοκίνητο που κινείται.
00:03:52:00
Πλάνα με το βιβλίο του ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ. Αρχικά, προβάλλεται πλάνο της σελίδας που φιλοξενεί το ποίημα «ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ» και στη συνέχεια με τη σελίδα όπου αναγράφονται οι συντελεστές που εργάστηκαν για το βιβλίο. Ο ποιητής διαβάζει τη σελίδα και στη συνέχεια παρουσιάζεται το εξώφυλλο του βιβλίου του ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ».
00:04:15:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ στο χώρο του τυπογραφείου. Κάνει λόγο για το πρώτο βιβλίο του «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ» που τυπώθηκε το 1978 από τις εκδόσεις «ΚΕΙΜΕΝΑ» του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΛΑΧΟΥ. Εκδόσεις γνωστές σε εκείνον από τις ποιητικές συλλογές «ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ» και «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ» του ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, «ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ» του ποιητή ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ και τη σειρά βιβλίων του ΕΚΤΩΡΑ ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΥ, και την «ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΟΡΔΗ». Αναφέρεται στο τυχαίο γεγονός της γνωριμίας τους το 1972 στο χώρο του βιβλιοπωλείου «ΔΕΝΤΡΟ» που ο ποιητής διατηρούσε τότε με τη γυναίκα του.
00:06:23:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ στο τυπογραφείο. Θυμάται την έκδοση του πρώτου το βιβλίου στα «ΚΕΙΜΕΝΑ», χαρακτηρίζοντας ως μαγική τη διαδικασία έκδοσης. Αναφέρεται στον φίλο του ΦΙΛΙΠΠΟ ΒΛΑΧΟ και τη φιλική σχέση που ανέπτυξαν όλοι οι συνεργάτες, όπως η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ και ο ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΣ. Προβάλλονται φωτογραφίες του ποιητή με τον εκδότη και με «την παρέα των ΚΕΙΜΕΝΩΝ».
00:08:24:00
Πλάνο στην οδό ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ στο ύψος της οδού ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ κινείται σε δρόμους του κέντρου της ΑΘΗΝΑΣ και μπαίνει στο βιβλιοπωλείο «ΔΩΔΩΝΗ». Καταθέτει, ως λόγο επιστροφής του στη «ΔΩΔΩΝΗ» το 1978, την αποτυχία του να διατηρήσει το βιβλιοπωλείο που είχε ανοίξει και την οικονομική του καταστροφή. Προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή με συνεργάτες του στη «ΔΩΔΩΝΗ». Τότε εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ».
00:09:12:00
Προβάλλεται εικόνα με τον ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ να κινείται στους χώρους του βιβλιοπωλείου «ΔΩΔΩΝΗ». Αναφέρεται σε ανθρώπους-πρότυπα στο βιβλιοπωλικό χώρο της εποχής του 1978, όπως ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ του βιβλιοπωλείου «ΕΣΤΙΑ», κάποιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από το βιβλιοπωλείο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ», ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ των εκδόσεων «ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ» και ο ΜΑΝΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ από την «ΕΝΔΟΧΩΡΑ». Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ στο βιβλιοπωλείο «ΔΩΔΩΝΗ».
00:09:55:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ στο χώρο του βιβλιοπωλείου «ΔΩΔΩΝΗ». Αναφέρεται στους λογοτέχνες που γνώρισε, καθώς επισκέπτονταν το βιβλιοπωλείο «ΔΩΔΩΝΗ», όπως ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ. Παρεμβάλλεται φωτογραφία του ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ με τον ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟ.
00:10:37:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ μπροστά σε βιβλιοθήκη του βιβλιοπωλείου «ΔΩΔΩΝΗ». Θυμάται την επίσκεψη του ποιητή ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τη σύντομη συνομιλία τους. Φωτογραφία του ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ στο χώρο του βιβλιοπωλείου.
00:12:14:00
Προβάλλεται φωτογραφία του ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ με τον ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟ. Στη συνέχεια, ο ποιητής από το χώρο του βιβλιοπωλείου «ΔΩΔΩΝΗ» αναφέρεται στη γνωριμία του με τον ΜΑΡΚΟ ΜΕΣΚΟ, το θαυμασμό του ίδιου, αλλά και του φίλου του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΡΑΒΟΥ, για την ποίηση του ΜΑΡΚΟΥ ΜΕΣΚΟΥ. Αναφέρει ότι η κοινή τους καταγωγή από τη ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ήταν ένα στοιχείο που τους ένωσε και περιγράφει τον ποιητή ως οδηγό στην ποιητική του πορεία, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του.
00:15:20:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ μπροστά σε βιβλιοθήκη διαβάζει και καπνίζει. Ακούγεται να απαγγέλλει στίχους ποιήματός του από την ποιητική συλλογή «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ»: «ΚΑΛΟ ΦΕΓΓΑΡΙ…».
00:15:37:00
Ο ποιητής περπατάει στην ΠΛΑΚΑ στην περιοχή της ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ενώ συνεχίζει την απαγγελία των στίχων του.
00:16:13:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ στο βιβλιοπωλείο, δίπλα σε γραφείο στο οποίο υπάρχει παλιά γραφομηχανή. Αναφέρει ότι η τάση της εποχής ήταν τα βιβλία με ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, απόρροια όσων η χώρα είχε ζήσει πρόσφατα. Η λογοτεχνία είχε τους αναγνώστες της μα το έδαφος κέρδιζαν οι άλλες επιλογές. Παρεμβάλλονται πλάνα με τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΩΔΩΝΗ» ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ’ 78, καθώς και τα εξώφυλλα των βιβλίων: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ» και «Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ».
00:16:57:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ σε γραφείο. Αναφέρεται στην ελάχιστη πολιτική του δράση και στην εμπλοκή του «με την κίνηση των τετρακοσίων. Δηλώνει το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν το 1978 είτε στο εξωτερικό είτε στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:17:56:00
Αρχειακό υλικό από διαδηλώσεις στο ΙΡΑΝ που οδήγησαν στην ανατροπή του πολιτεύματος του ΣΑΧΗ. Πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων που αναφέρονται στην ανατροπή του ΣΑΧΗ, σε πρωτοσέλιδα που αφορούν σε βομβιστικές ενέργειες στην ΕΛΛΑΔΑ και στην απαγωγή και εκτέλεση του Ιταλού Πρωθυπουργού ΑΛΝΤΟ ΜΟΡΟ. Πλάνα της σορού του ΑΛΝΤΟ ΜΟΡΟ, όπως παραδόθηκε από τους εκτελεστές του, αλλά και από την εξόδιο ακολουθία. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ εκφράζει το ενδιαφέρον του για την πολιτική ως θεατής και αναγνώστης. Αναφέρει πως ποτέ δε θέλησε να εκφράσει την άποψή του ταυτόχρονα με το όποιο γεγονός, καθώς έχει ανάγκη για «παύσεις».
00:18:59:00
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ σε βαγόνι του Ηλεκτρικού της ΑΘΗΝΑΣ και στην αποβάθρα του σταθμού «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΝ». Αναφέρεται στην ευφορία στο χώρο των ποιητικών βιβλίων κατά το 1978 με ενδεικτική την κυκλοφορία των περιοδικών «ΔΕΝΤΡΟ» και αργότερα «ΛΕΞΗ». Στην εικόνα εμφανίζεται το εξώφυλλο του περιοδικού «ΔΕΝΤΡΟ» και λεπτομέρειες της έκδοσης. Τονίζεται η διάχυτη επιθυμία της εποχής για ενασχόληση με τα γράμματα και τη λογοτεχνία, αλλά και ο σκληρός βιοπορισμός που ήταν αναγκασμένος να αντιμετωπίσει.
00:19:51:00
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ σε βαγόνι τρένου που κινείται.
00:20:14:00
Ο φακός εστιάζει στα χέρια του ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ. Κρατάει τσιγάρο και γράφει. Στη συνέχεια ο φακός αποκαλύπτει τον ποιητή στο γραφείο του, καθώς γράφει. Περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη συγγραφή της πρώτης του ποιητικής συλλογής του «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ», αλλά και στην εμπιστοσύνη που είχε στο ένστικτο του.
00:20:48:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ στο βιβλιοπωλείο, δίπλα σε γραφείο στο οποίο υπάρχει παλιά γραφομηχανή. Κάνει λόγο για τη συμβολή του δημοτικού τραγουδιού στα έργα του. Το σουρεαλισμό του δημοτικού τραγουδιού θα συναντήσει αργότερα στο έργο του ποιητή ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ, αλλά και στους Υπερρεαλιστές ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ και ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ. Εμβόλιμες ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ και φίλους σε πανηγύρι.
00:21:57:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ περιποιείται το μπαλκόνι του σπιτιού του. Ακούγεται να ολοκληρώνει την άποψή του για τη σχέση Υπερρεαλισμού και δημοτικού τραγουδιού, εξηγώντας πως το δημοτικό τραγούδι τον προετοίμασε για την επαφή του με την ποίηση των Υπερρεαλιστών. Στη συνέχεια αναφέρεται στην αγάπη και φροντίδα του χώρου για τα φυτά και τα πουλιά στο μπαλκόνι του.
00:23:25:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ στέκεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Περιγράφει τον εαυτό του ως «πρόσφυγα», εσωτερικό μετανάστη, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όταν πρωτοήρθε στην ΑΘΗΝΑ και στη συμβολή της οικογένειας που απέκτησε αργότερα για να τις ξεπεράσει. Δηλώνει πως πλέον έχει δύο πατρίδες, την ΗΠΕΙΡΟ και την ΑΘΗΝΑ.
00:25:44:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ, νεαρού, με φίλους. Μιλάει για τους νέους από διάφορα χωριά της ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που ήρθαν στην ΑΘΗΝΑ και αναφέρεται στη μεταξύ τους αλληλεγγύη και την εξέλιξη της ζωής τους.
00:26:53:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το προσωπικό άλμπουμ του ποιητή ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ. Ακούγεται να απαγγέλλει στίχους ποιήματός του από την ποιητική συλλογή «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ»
00:27:21:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ στο μπαλκόνι του με θέα την ΑΘΗΝΑ και τον ΥΜΗΤΤΟ. Αναφέρεται στα παιδιά της σημερινής εποχής που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και τα συγκρίνει με τους ανθρώπους της γενιάς του που έφυγαν μετανάστες στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ο καημός και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δεύτεροι, υπήρξαν θέματα από τα οποία εμπνεύστηκε ο ποιητής στον «ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ».
00:29:05:00
Αρχειακό υλικό από την εκπομπή «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ» ΗΠΕΙΡΟΣ 1978. Δημοσιογράφος που βρίσκεται στο «ΡΙΖΑΡΕΙΟ» οικοτροφείο στο ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ συζητά με μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού.
00:29:51:00
Πλάνα από την πολύβουη οδό ΕΡΜΟΥ στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ. Ανάμεσα στο πλήθος διακρίνεται ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ. Ακούγεται να απαγγέλλει στίχους ποιήματός του από την ποιητική συλλογή «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ»: «γαζώνουν χαμηλά τα πολυβόλα…»
00:30:17:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ έξω από το σπίτι που έμενε στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ την εποχή που εργαζόταν στον ΠΕΙΡΑΙΑ. Ανάβει τσιγάρο και αναπολεί την καθημερινή διαδρομή για τη δουλειά του.
00:30:52:00
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ βρίσκεται σε βαγόνι τρένου που κινείται. Ακούγεται να απαγγέλλει στίχους ποιήματός του από την ποιητική συλλογή «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ»
00:31:15:00
Εικόνα σε δρόμο από κινούμενο όχημα. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ ακούγεται να απαγγέλλει στίχους ποιήματός του από την ποιητική συλλογή «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ»
00:31:31:00
Εικόνα από αυτοκίνητο που διασχίζει ένα καταπράσινο δρόμο με φόντο τα βουνά της ΗΠΕΙΡΟΥ με κατεύθυνση προς το χωριό ΤΣΑΜΑΝΤΑ, τόπο καταγωγής του ποιητή. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ αναφέρεται στις δυσκολίες των κατοίκων του χωριού που τους οδήγησαν σε μετανάστευση, στις δυσκολίες των μεταναστών στις χώρες υποδοχής. Παραθέτει και σχετικές πληροφορίες για την οικογένειά του.
00:33:13:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από ορεινό χωριό της ΗΠΕΙΡΟΥ κατά το 1978. Δημοσιογράφος θέτει ερωτήματα σε κατοίκους σχετικά με τα προβλήματα που τους οδήγησαν στη μετανάστευση, αλλά και στις δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν. Οι κάτοικοι περιγράφουν τα χρόνια της ξενιτιάς και τα προβλήματά τους.
00:34:20:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ συνοδηγός σε αυτοκίνητο σε επαρχιακό δρόμο, στους πρόποδες της οροσειράς ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ στην ΗΠΕΙΡΟ. Αναφέρει ότι η περιοχή είναι δύσκολο να προσπελαστεί, γι’ αυτό και το βουνό θεωρήθηκε απόρθητο στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου.
00:34:58:00
Εικόνα σε φύση και σε ποτάμι. Ακούγεται βροχή. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ συνεχίζει το ταξίδι του στον τόπο καταγωγής του. Θυμάται τη δύσκολη περίοδο της ζωής του, από το 1948 μέχρι το 1954 όπου βρέθηκε με την οικογένειά του στην ΑΛΒΑΝΙΑ και έπειτα στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ.
00:35:25:00
Διαδοχικά πλάνα ενός εγκαταλελειμμένου κτίσματος στους πρόποδες του βουνού και στο άγριο ορεινό τοπίο της ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ διαβάζει απόσπασμα από το πεζό κείμενό του «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ».
00:36:08:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ με φόντο τα βουνά του τόπου καταγωγής του θυμάται το πέρασμα από τη ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΑ προς το χωριό ΛΕΣΙΝΙΤΣΑ της ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ στο δρόμο προς την ΟΥΓΓΑΡΙΑ.
00:36:25:00
Πλάνα στο πέρασμα από τη ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΑ προς το χωριό ΛΕΣΙΝΙΤΣΑ της ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ διαβάζει απόσπασμα από το πεζό κείμενό του «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ».
00:36:41:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ σε μικρή ηλικία, την μητέρα και τον μικρό του αδελφό. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ διαβάζει απόσπασμα από το πεζό κείμενό του «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ».
00:37:07:00
Εξώφυλλο της περιοδικής έκδοσης «ΧΡΟΝΙΚΟ ’78. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΕΧΝΕΣ» του ΑΣΑΝΤΟΥΡ ΜΠΑΧΑΡΙΑΝ στο οποίο ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ δημοσίευσε για πρώτη φορά αποσπάσματα από το πεζό «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ». Ο φακός εστιάζει σε σελίδα με τον τίτλο «ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (BELOIANNISZ) ΞΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ».
00:37:17:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ με φόντο τα βουνά. Καταθέτει πως οι έντονες αναμνήσεις του αποτυπώθηκαν στο πεζό «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ». Στη συνέχεια παρακολουθούμε καταπράσινο τοπίο μέσα από αυτοκίνητο που κινείται σε χωματόδρομο. Στο τέλος του δρόμου διακρίνεται ένα σπίτι. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ βγαίνει από το αυτοκίνητο και συναντά τον πατέρα του.
00:38:33:00
Στο μπαλκόνι του σπιτιού ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ με τον πατέρα του. Ο πρεσβύτερος ΓΚΑΝΑΣ αναπολεί τις γιορτές στο χωριό και στη συνέχεια δηλώνει περήφανος για το γιο του και την επιλογή του. Ο γιος παρακολουθεί τον πατέρα και μοιράζεται τη συγκίνησή του.
00:39:35:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ με τον πατέρα του στο μπαλκόνι του πατρικού σπιτιού. Ο πατέρας ΓΚΑΝΑΣ θυμάται τα χρόνια που έζησε μακριά από την οικογένειά του, στην ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου, ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ παρακολουθεί τον πατέρα του, καπνίζει και αναπολεί. Ακούγεται να διαβάζει απόσπασμα από το κείμενό του «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ».
00:41:14:00
Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ ανηφορίζει και φτάνει έξω από πέτρινο, ερειπωμένο οικοδόμημα που στέγαζε το σχολειό του χωριού. Από εκεί μπορεί να διακρίνει την εκκλησία που βρίσκεται απέναντι. Παρεμβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον ίδιο σε νεαρή ηλικία και δύο αγόρια, φίλους, μπροστά στην εκκλησία. Ακούγεται να διαβάζει απόσπασμα από το κείμενό του «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ».
00:42:42:00
Ο φακός προβάλλει την Εθνική οδό. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ περπατάει στο πλάι του δρόμου και καπνίζει, κρατώντας ποτήρι στο χέρι.
00:43:10:00
Πλάνα από την Εθνική οδό που οδηγεί στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ περπατά στην άκρη του δρόμου. Ακούγεται να διαβάζει απόσπασμα από το κείμενό του «ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ».
00:43:26:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ, ποιητές, ποίηση, λογοτεχνία
Αναφορές
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ, ποιητής
«ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ», ποιητική συλλογή
«ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ», πεζογράφημα
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Ήχος:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ
Παραγωγός:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΑΜΑΛΙΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ
Γραμματεία παραγωγής:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΗ
Λογιστήριο:
ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ, πνευστά
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ, βιολί
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, μπάσο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, πιάνο
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα
τον ΝΙΚΟ ΒΟΖΙΚΗ
και τις
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΤΤΩΝ
τον ΝΙΚΟ ΣΦΕΤΣΑ
την ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥ και
τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τους:
την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΑΠΛΑΟΥΡΑ
τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΖΙΑ
την ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΟΥΤΣΟΔΟΝΤΗ
τον ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
τον ΕΥΘΥΜΙΟ ΛΥΓΚΑ
τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗ
τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΜΠΕΣΗ
τον ΜΑΚΗ ΚΤΕΝΑ
Η.Σ.Α.Π. και
το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
Αρχειακό υλικό:
Ε.Ρ.Τ.-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ/ΑΡΧΕΙΟΥ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ.
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & Μ.Μ.Ε.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΥΩΝΥΜΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ο τίτλος της σειράς «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» από ποίημα του ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Studio μουσικής:
STUDIO N
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Post production:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Μεταγραφές αρχειακού υλικού:
VIDEO PRESS S.A.
CL PRODUCTIONS
© ΕΡΤ SA
2005-2006
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:44:04:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009