Κωδικός Τεκμηρίου
0000008315
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, Η
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ 1973
Χρονολογία Παραγωγής
2005
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον τραγουδοποιό ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ, επικεντρώνοντας στο 1973, χρονιά σημαντική τόσο για το έργο του όσο και για την Ελλάδα.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στην εκπομπή «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αυτοπαρουσιάζεται με σημείο αναφοράς το 1973, χρονιά που κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Το βρώμικο ψωμί». Με φόντο τα γεγονότα της Νομικής και την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο αφηγείται γεγονότα της ζωής του μεταφέροντας το κλίμα της εποχής, ενώ, παράλληλα, σχολιάζει τα τραγούδια που εμπεριέχονται σ’ αυτόν τον δίσκο. Την εποχή που η Δικτατορία διένυε την τελευταία φάση της, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ έστηνε στο κλαμπ «Κύτταρο» ιδιότυπες παραστάσεις με μουσική, παλαιστές, Καραγκιόζη και κινηματογράφο. Την εκπομπή πλαισιώνει πλούσιο αρχειακό υλικό από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από την ταινία «Χαίρω πολύ Σαββόπουλος» του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:00:00
Τίτλοι έναρξης.
00:00:56:00
Πλάνο – κάρτα με τον τίτλο της εκπομπής «ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, 1973»
00:01:03:00
Πλάνα στο εξώφυλλο και στο δίσκο του ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ».
00:01:29:00
Εμφανίζεται ασπρόμαυρο υλικό από αρχείο όπου ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ εμφανίζεται σε ένα μπαλκόνι μεταμφιεσμένος. Πετάει τη ζωγραφισμένη σακούλα που φοράει και στη συνέχεια ο φακός εστιάζει στον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ που είναι ξαπλωμένος στον δρόμο.
00:01:47:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ κοιτάζει από ψηλό σημείο στον φακό. Έπειτα εμφανίζεται να κάθεται στο σαλόνι. Αναφέρεται στο δίσκο του «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ» και μιλάει για τον θάνατο. Τραγουδάει ένα απόσπασμα από το ομώνυμο τραγούδι.
00:02:47:00
Παρουσιάζεται ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ και άλλους καλλιτέχνες σε σκηνή, ενώ ακούγεται το τραγούδι «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ».
00:03:06:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ σε σαλόνι, εξηγεί τους λόγους που ώθησαν τους νέους εκείνη την εποχή στο γάμο και αναφέρεται στο δικό του γάμο με την ΑΣΠΑ.
00:03:32:00
Εμφανίζεται αρχειακό υλικό με φωτογραφίες του γάμου του ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ και της ΑΣΠΑΣ, καθώς και του παιδιού τους. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ εκφράζει τα συναισθήματα του, ενώ παράλληλα ακούγεται μία μελωδία.
00:04:04:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τη δυσκολία που αντιμετώπιζε στο να βρει δουλειά στις μπουάτ της ΠΛΑΚΑΣ εξαιτίας της παρέμβασης της Αστυνομίας. Έπειτα αναφέρει το μαγαζί στην οδό ΧΕΫΔΕΝ, το οποίο του πρότεινε ο ΤΑΣΟΣ ΣΧΟΡΕΛΗΣ.
00:04:52:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό. Η είσοδος του υπόγειου μαγαζιού ΡΟΝΤΕΟ (RODEO) όπου αναγράφεται: «Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ», «ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ, ΡΕΝΑΤΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ». Πλάνα και από το εσωτερικό του μαγαζιού.
00:05:12:00
Από το σαλόνι του σπιτιού του, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει το μαγαζί στο οποίο τραγουδούσε με άλλους καλλιτέχνες, το ΡΟΝΤΕΟ (RODEO) και μιλάει για την «αισθητική» του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την καταπληκτική δουλειά του ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ όσον αφορά στην ανακαίνιση του ΡΟΝΤΕΟ (RODEO).
00:06:39:00
Εικόνα μέσα στο σαλόνι από εξωτερικό χώρο. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τα χρόνια στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το 1972 αναφέρει πως έμενε στο ξενοδοχείο Α ΜΠΕ ΣΕ (ABC) όπου έγραψε το τραγούδι «ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» και ξεκίνησε να γράφει το δίσκο «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ».
00:07:11:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ σε δωμάτιο, πλάι σε γραφείο να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει το «ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ». Παράλληλα εμφανίζονται οι στίχοι του τραγουδιού.
00:07:51:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο σαλόνι του, μιλάει για τη σύσταση του γκρουπ «ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΑ», το οποίο ενορχήστρωσε τον δίσκο «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ». Αναφέρει και τους μουσικούς: ΣΤΕΛΛΑ ΓΑΔΕΔΗ (φλάουτο), ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ (ντραμς), ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΒΑΛΑ (μπάσο), ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΜΑΝΟ (κιθάρα), ΘΕΟΛΟΓΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ (κιθάρα) και ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΧ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ (τούμπα).
00:09:24:00
Πλάνα σε χώρους του σπιτιού. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ σε ένα γραφείο. Παράλληλα ακούγεται το ορχηστρικό μέρος του τραγουδιού «ΕΛΣΑ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ».
00:09:34:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το γκρουπ «ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΑ», ενώ ακούγεται το ορχηστικό μέρος του τραγουδιού «ΕΛΣΑ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ». Παρεμβάλλονται πλάνα με σελίδες εφημερίδων από αρχείο που διαφημίζουν τo εν λόγω γκρουπ και άλλους καλλιτέχνες στο μαγαζί «ΚΥΤΤΑΡΟ». Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στον ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ, στον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ και στη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ.
00:10:05:00
Καθισμένος στο σαλόνι του, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την ηχογράφηση του δίσκου «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ» με ηχολήπτη τον ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΥΡΝΑΙΟ και αναφέρει το περιστατικό με τον ΑΛΕΚΟ ΠΑΤΣΙΦΑ, καθώς και τη δεύτερη ηχογράφηση του δίσκου. Στη συνέχεια, περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συνάντησή του στο στούντιο με τον συνθέτη ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ.
00:12:28:00
Πλάνο με τον συνθέτη ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και πλάνο με το εξώφυλλο του δίσκου του «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ». Ακούγεται το ορχηστικό μέρος του τραγουδιού «ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΓΟΝΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ».
00:12:46:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει ότι ο γιος του ΡΩΜΑΝΟΣ γεννήθηκε στις 11/12 και ο δίσκος «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ» κυκλοφόρησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Παρεμβάλλεται έγχρωμη εικόνα με το οπισθόφυλλο του δίσκου, όπου αναγράφονται τα τραγούδια και οι συντελεστές του. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για το συμβολισμό του μοτοσικλετιστή με το άσπρο κράνος που υπάρχει στο οπισθόφυλλο και αναφέρει την παρανόηση του φίλου του ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ.
00:13:57:00
Αρχειακό υλικό από εφημερίδα με τη συνέντευξη του ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ, ενώ ο ίδιος μιλάει για τη μουσική που άκουγε εκείνη την εποχή, το ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΙΚΟ του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ. Ο φακός εστιάζει σε ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ που υπάρχει στην εφημερίδα.
00:14:18:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ από το σαλόνι του σπιτιού του συνεχίζει να μιλάει για τη μουσική που άκουγε εκείνη την εποχή: δημοτικά. λαϊκά, ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ, ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, και από ξένα ΦΡΑΝΚ ΖΑΠΑ (FRANK ZAPPA) και το συγκρότημα ΜΠΗΤΛΣ (THE BEATLES).
00:14:45:00
Παρουσιάζονται σκηνές από την ταινία του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ «ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ» με το γκρουπ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΑ και τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ να παίζουν μουσική. Εμφανίζεται φωτογραφία με το γκρουπ και τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ.
00:15:15:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ εξηγεί τι σημαίνει για αυτόν η ροκ μουσική. Αναφέρεται στους ΦΡΑΝΚ ΖΑΠΑ (FRANK ZAPPA), ΜΠΗΤΛΣ (THE BEATLES) και ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ (BOB DYLAN).
00:16:11:00
Παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό με τον τραγουδιστή ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ (BOB DYLAN) και το εξώφυλλο του δίσκου του “HIGHWAY 61 REVISITED”. Παράλληλα, ακούγεται το τραγούδι του “THE WICKED MESSENGER”.
00:16:44:00
Καθισμένος στο σαλόνι του, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναλύει τον τρόπο με τον οποίο διασκεύασε το τραγούδι του ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ (BOB DYLAN) «THE WICKED MESSENGER» και έγραψε τη δική του ελληνική εκδοχή, το τραγούδι «ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ».
00:17:43:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με σκηνή από την ταινία του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ «ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ» με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ να περπατάει στην ΑΘΗΝΑ και να λέει το τραγούδι «Η ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΛΕΞΙΣ». Ακούγεται ο ίδιος να αναφέρει λεπτομέρειες για το τραγούδι.
00:18:36:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ βρίσκεται στο σαλόνι. Εξηγεί με ποιο τρόπο πέρασε το τραγούδι «Η ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΛΕΞΙΣ» τη λογοκρισία. Παράλληλα, ακούγεται το τραγούδι «Η ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΛΕΞΙΣ».
00:18:57:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό από την ταινία του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ «ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ» με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ να τραγουδάει με την κιθάρα το κομμάτι «Η ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΛΕΞΙΣ» σε δρόμο στην ΑΘΗΝΑ. Στο πλάνο εμφανίζονται τα εξής: «Όλυνθος: Αρχαία πόλη της Χαλκιδικής που ισοπεδώθηκε το 348 π. Χ. από τον Φίλιππο. Ο Δημοσθένης με τους «Ολυνθιακούς» λόγους του προειδοποιούσε τους Αθηναίους για τον επερχόμενο κίνδυνο…»
00:19:37:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο σαλόνι του σπιτιού του. Μιλάει για τη λογοκρισία που επικρατούσε εκείνη την περίοδο και αναφέρει προσωπικά βιώματα. Κάνει λόγο για τους σκηνοθέτες ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ και ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ.
00:21:16:00
Ασπρόμαυρο υλικό αρχείου από την εξέγερση των φοιτητών στη Νομική, το 1973. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στην ταράτσα του κτιρίου, καθώς και έξω από αυτό. Διακρίνεται πανό στο οποίο αναγράφεται: «ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. ΛΕΥΤΕΡΙΑ». Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει την συμπαράσταση του καλλιτεχνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου και του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ στους φοιτητές με το κλείσιμο των μουσικών σκηνών.
00:22:26:00
Έγχρωμο αρχειακό υλικό. Ο φακός εστιάζει στο εξώφυλλο του περιοδικού «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» που εικονίζει ανάμεσα σε άλλους τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ. Ο ίδιος σχολιάζει για ποιο λόγο η παράσταση με «το ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ» και το «ΘΙΑΣΟ ΣΚΙΩΝ» στο ΚΥΤΤΑΡΟ δε σημείωσε επιτυχία εκείνη την περίοδο.
00:22:36:00
Καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ εξηγεί ότι ο κόσμος προτιμούσε σκηνές με «πιο αγωνιστικό» χαρακτήρα εκείνη την περίοδο. Αναφέρεται στους ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ και ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.
00:23:21:00
Ο φακός εστιάζει σε πίνακα ζωγραφικής του ΘΕΟΦΙΛΟΥ. Ακούγεται η μουσική έναρξης του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και η φωνή του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ. Παράλληλα, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό με φωτογραφίες. Εμφανίζονται οι: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, «ΤΖΙΜΗΣ Ο ΤΙΓΡΗΣ»και «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣ».
00:23:43:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο σαλόνι, κάνει λόγο για το κοινό στοιχείο που είχαν οι καλλιτέχνες: ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, «ΤΖΙΜΗΣ Ο ΤΙΓΡΗΣ» και «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣ». Σχολιάζει τις αντιδράσεις του κοινού στις παραστάσεις τους και αναφέρει το συμπέρασμά του σε σχέση με την τέχνη που προσφέρει ο ίδιος και οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες.
00:27:11:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ σε ένα δωμάτιο με ένα γραφείο, να απαγγέλλει όρθιος στίχους από το τραγούδι «ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».
00:27:44:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ κάθεται στο σαλόνι του και εξηγεί ότι μάταια προσπάθησε να μιμηθεί τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ στη σύνθεση ενός ζεϊμπέκικου. Έπειτα, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο συνέθεσε τη μελωδία του τραγουδιού «ΖΕ?ΜΠΕΚΙΚΟ». Αναφέρει την ηχογράφηση του τραγουδιού που τραγουδάει ο ίδιος και τις δύο φωνές.
00:29:34:00
Ασπρόμαυρο υλικό αρχείου με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ. Αναφέρεται στο ΘΙΑΣΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ στο τέλος του 73, στη συμβολή του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ και στον πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης του τραγουδιού «ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ».
00:29:44:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ επάνω στη σκηνή. Παράλληλα, ακούγεται το τραγούδι «ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ». Ο φακός αποκαλύπτει οθόνη στην οποία παρουσιάζεται η ταινία «ΖΕ?ΜΠΕΚΙΚΟ».
00:31:18:00
Ο φακός εστιάζει σε σελίδες εφημερίδων από αρχείο που αναφέρονται στο έγκλημα του ΝΙΚΟΥ ΚΟΕΜΤΖΗ, στα τέλη Φεβρουαρίου 1973. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει την εντύπωση που του προκάλεσε αυτό το περιστατικό.
00:31:39:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο σαλόνι του αναφέρει ότι ξεκίνησε να ψάχνει για το έγκλημα του ΝΙΚΟΥ ΚΟΕΜΤΖΗ και ότι τον επισκέφθηκε στις Φυλακές της ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Εμβόλιμο πλάνο σε άρθρο εφημερίδας που αναφέρεται στο συμβάν.
00:32:32:00
Παρουσιάζεται υλικό από αρχείο. Ο φακός εστιάζει σε φωτογραφία από εφημερίδα που δείχνει το μαγαζί «ΝΕΡΑ?ΔΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» όπου έγινε το έγκλημα του ΝΙΚΟΥ ΚΟΕΜΤΖΗ, σε δημοσιεύματα που αφορούν στο ίδιο περιστατικό, καθώς και σε μία φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΚΟΕΜΤΖΗ. Ακούγεται απόσπασμα από το τραγούδι του ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΑΚΡΥ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ».
00:33:06:00
Παρουσιάζεται ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό. Η εικόνα αποκαλύπτει ένα βρεγμένο δρόμο σε χιονισμένο τοπίο. Διακρίνεται ένα ξύλινο σπίτι ανάμεσα στα έλατα. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για το τραγούδι «ΟΛΑΡΙΑ ΟΛΑΡΑ». Εμβόλιμο πλάνο με τον ίδιο στο σαλόνι. Αναφέρεται στις αντιθέσεις που υπάρχουν στο τραγούδι.
00:33:22:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με ανθρώπους που παίζουν στο χιόνι. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τη μουσική του «ΟΛΑΡΙΑ ΟΛΑΡΑ», ακούγεται να τραγουδάει ένα πολύ μικρό απόσπασμα από αυτό.
00:33:33:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού του. Μιλάει για το περιεχόμενο του τραγουδιού «ΟΛΑΡΙΑ ΟΛΑΡΑ».
00:33:45:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό από ταινία του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ να τραγουδάει ένα απόσπασμα από το «ΟΛΑΡΙΑ ΟΛΑΡΑ».
00:34:28:00
Ο φακός αποκαλύπτει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η ΒΡΑΔΥΝΗ» από αρχείο. Το κεντρικό άρθρο αναφέρεται στην επιτυχία του διδακτορικού καθεστώτος να καταστείλει στη γέννηση του απόπειρα αντιδικτατορικού κινήματος στους κόλπους του Πολεμικού Ναυτικού, το Μάιο του 1973. Επίσης, εμφανίζεται δημοσίευμα που αναφέρεται στο περιστατικό με το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ».
00:34:38:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ καθισμένος στο σαλόνι, μιλάει για την αντίδραση του όταν έμαθε για το κίνημα στο Ναυτικό. Αναφέρει τον ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ, κυβερνήτη του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ». Στη συνέχεια, σχολιάζει ότι η κοινωνία «βολεύτηκε» με την παρούσα κατάσταση και δεν αντιδρούσε, εκφράζοντας το θυμό του σε σχέση με το γεγονός.
00:36:34:00
Πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Η ΒΡΑΔΥΝΗ» από αρχείο. Τα άρθρα αναφέρονται στην περίοδο της κατάλυσης της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας, στη στάση του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ και στη κυβέρνηση του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ. Εμβόλιμη σπασμένη κορνίζα με φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΑΝΝΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ μέσα σε καλάθι αχρήστων, καθώς και μία γελοιογραφία που αναφέρεται στο Δημοψήφισμα του 1973.
00:36:50:00
Εμφανίζεται κάρτα όπου αναγράφεται η ημερομηνία 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1973 και το έμβλημα με το «ΦΟΙΝΙΚΑ». Στη συνέχεια, ο αφηγητής διαβάζει τη νέα κάρτα που εμφανίζεται: «29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1973 ΝΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ».
00:37:22:00
Ασπρόμαυρο υλικό αρχείου με εικόνες μέσα και έξω από το εκλογικό κέντρο κατά τη διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Ιουλίου 1973. Ο αφηγητής σχολιάζει σχετικά με την ψηφοφορία για το Δημοψήφισμα.
00:38:00:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο σαλόνι μιλάει για την αποχή του από την ψηφοφορία αυτή. Εμβόλιμη φωτογραφία της κυβέρνησης του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ, πλάνα με πρωτοσέλιδα εφημερίδων που αναφέρονται στον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης και την απελευθέρωση κρατουμένων. Παράλληλα, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει τις πρώτες δήθεν ελευθερίες που ανάγγειλε η κυβέρνηση του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ.
00:38:26:00
Στο σαλόνι, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στις αλλαγές στη μορφή του προγράμματος των παραστάσεων και στα φιλμ που έφτιαξε ο ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ. Σχολιάζει το γεγονός πως, παρόλο το ενδιαφέρον που είχε, αυτή η αλλαγή δεν είχε απήχηση στον κόσμο.
00:39:11:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό. Η εικόνα αποκαλύπτει τον δρόμο, έξω από το Πολυτεχνείο κατά την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη Δικτατορία. Ακούγεται το σύνθημα «ΔΕ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ», ενώ διακρίνονται τα συνθήματα: «ΕΞΩ ΟΙ Η. Π. Α. », «ΕΞΩ ΤΟ Ν. Α. Τ. Ο. ». Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ διηγείται αναμνήσεις από εκείνη την ημέρα.
00:39:34:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο σαλόνι περιγράφει τα συναισθήματα που τον κυριεύουν κατά τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις. Εμβόλιμο πλάνο από διαδήλωση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αφηγείται το περιστατικό στη γωνία της οδού ΧΕΫΔΕΝ και ΠΑΤΗΣΙΩΝ.
00:41:43:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό από την οδό ΠΑΤΗΣΙΩΝ κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ σχολιάζει τη σκηνή.
00:41:58:00
Εμφανίζεται έγχρωμη εικόνα όπου αναγράφονται πληροφορίες για τα τραγούδια «ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» και «ΤΡΑΓΟΥΔΙ». Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στον ΑΛΚΗ ΣΑΧΙΝΗ, στη φιλία τους και εκφράζει τα συναισθήματά του σε σχέση με τον θάνατο του φίλου του.
00:43:35:00
Ο φακός εστιάζει σε μπομπινόφωνο. Ακούγεται ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο κείμενο της εισαγωγής του τραγουδιού «ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ».
00:44:00:00
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στο σαλόνι του σπιτιού του μιλάει για τον θάνατο.
00:44:31:00
Τίτλοι τέλους, ενώ ακούγεται το τραγούδι του ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ «ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ».
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, «Το βρώμικο ψωμί» (μουσικό έργο), μουσικοί, μουσική, τραγουδοποιός, Δικτατορία της 21ης Απριλίου, Δικτατορία των Συνταγματαρχών
Αναφορές
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, τραγουδοποιός
«ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ», ταινία
«ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ», μουσικό έργο
ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΑ, μουσικό συγκρότημα
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Παραγωγός:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχοληψία:
ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Μοντάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Γραμματεία παραγωγής:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΗ
Λογιστήριο:
ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
πνευστά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ
βιολί: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ
μπάσο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
πιάνο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα
τον ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού του
τον ΝΙΚΟ ΣΦΕΤΣΑ
την ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥ και
τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τους
την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΑΠΛΑΟΥΡΑ
την ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΟΥΤΣΟΔΟΝΤΗ και
τον ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
Αρχειακό υλικό:
Ε.Ρ.Τ.-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ/ΑΡΧΕΙΟΥ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ.
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & Μ.Μ.Ε.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο τίτλος της σειράς «η ιστορία των χρόνων μου» από ποίημα του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Studio μουσικής:
STUDIO N
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Post production:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Μεταγραφές αρχειακού υλικού:
VIDEO PRESS S.A.
STUDIO SKLAVIS
© ΕΡΤ S.A.
2005-2006
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:45:10:05
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009