ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ 1966
0000008278
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΟΥ, επικεντρώνοντας στο 1966, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το έργο της όσο και για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008278
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, Η
ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ 1966
Χρονολογία Παραγωγής
2004
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΟΥ, επικεντρώνοντας στο 1966, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το έργο της όσο και για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ. Η αφήγησή της επικεντρώνεται στο 1966, χρονιά κατά την οποία εργαζόταν στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα για να καταγράψει και να διασώσει στο μαγνητόφωνό της την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Αυτοβιογραφούμενη, αναφέρεται στους πρόσφυγες γονείς της, στην αγάπη που καλλιέργησε από παιδί για την παραδοσιακή μουσική, στη μακρόχρονη μαθητεία της δίπλα στον μεγάλο μουσικοδιδάσκαλο ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ, στη συνεργασία της με τη δισκογραφική εταιρεία «ΛΥΡΑ» του ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΤΣΙΦΑ και στη γνωριμία και συνεργασία της με τον νεαρό τότε ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ. Παράλληλα με την αφήγηση της ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ ξεδιπλώνονται, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, τα γεγονότα μιας σημαντικής χρονιάς όπως η δίκη της συνωμοτικής οργάνωσης Αξιωματικών «ΑΣΠΙΔΑ», η ανατροπή της κυβέρνησης του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα κ.ά. Στη διάρκεια της εκπομπής η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ αναφέρεται εκτενώς στον αγώνα της να καταγράψει και να διασώσει την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ενώ ερμηνεύει δημοτικά τραγούδια με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Τίτλοι έναρξης
00:00:56:00
Πλάνο-κάρτα με τον τίτλο της εκπομπής: ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ 1966
00:01:03:00
Η μεγάλη κυρία του παραδοσιακού τραγουδιού ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ σε δωμάτιο του σπιτιού της μαζί με συνεργάτιδά της προετοιμάζουν το μαγνητόφωνο. Στη συνέχεια, ακούνε απόσπασμα από τη συνομιλία της ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ, όταν εργαζόταν στο ραδιόφωνο, με τον ΓΙΩΡΓΟ ΤΖΟΥΜΑ, καπετάνιο από τη ΣΚΙΑΘΟ. Παρεμβάλλεται πλάνο από το αρχείο της με τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
00:02:15:00
Πλάνο σε δελτίο ηχογράφησης. Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ αναφέρεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε. Ι. Ρ.), στην Οδό ΡΗΓΙΛΛΗΣ 4, όπου εργαζόταν (1954-1971) και αφηγείται περιστατικό με δύο πλανόδιους μουσικούς, τους οποίους ακολούθησε μια μέρα επιστρέφοντας από τη δουλειά.
00:03:02:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ σε στούντιο ηχογράφησης τραγουδάει το παραδοσιακό τραγούδι της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ «ΚΑΛΟΓΡΗΑ ΕΜΑΓΕΡΕΥΕ». Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ αναφέρεται στη γέννησή της στην ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ το 1928 και στους πρόσφυγες γονείς της.
00:04:30:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στις περιπέτειες των γονιών της και στο αντάμωμά τους στην ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, όπου έμενε η μητέρα της σε αντίσκηνο. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες με αντίσκηνα προσφύγων, με πρόσφυγες, με τους γονείς της.
00:05:59:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στην εγκατάσταση των γονιών της σε παράγκα. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με προσφυγικές παράγκες, με τη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ σε παιδική ηλικία μαζί με την αδερφή της και τους γονείς της.
00:07:18:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου στη μεθοριακή γέφυρα ΕΒΡΟΥ, όπου καταφθάνουν ομαδικά οι κατατρεγμένοι Έλληνες της ΚΩΝΤΣΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, αποκόμματα εφημερίδων με σχετική αναφορά, πλάνα με την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου ΜΑΚΑΡΙΟΥ και του Υπουργού Εξωτερικών της ΚΥΠΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ από τον Πρωθυπουργό ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ, τον Υπουργό Συντονισμού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και τον Υπουργό Εξωτερικών ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥΜΠΑ, στο πλαίσιο συνομιλιών για το Κυπριακό. Παρεμβάλλονται αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στο Κυπριακό Ζήτημα, στην οξύτητα μεταξύ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Η. Π. Α, στην αποτροπή απόβασης της ΤΟΥΡΚΙΑΣ στην ΚΥΠΡΟ, στον Στρατηγό ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ, στο επικείμενο πραξικόπημα στην ΚΥΠΡΟ, στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ΗΛΙΑ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ.
00:08:50:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στην αγάπη της για το τραγούδι από παιδί και τραγουδά απόσπασμα από το «ΧΑΡΙΚΛΑΚΙ» και το «ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ».
00:10:26:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία πλανόδιου της εποχής με γραμμόφωνο, φωτογραφίες της ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ σε νεαρή ηλικία.
00:11:12:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στην οικογένεια ΖΑΝΟΥ που την περιέθαλπε στα 13 της κατά τα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, στη γνωριμία της με τον κύριο ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ, ο οποίος τη σύστησε στον ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ. Μιλάει για τη γνωριμία της με τον μεγάλο μουσικοδιδάσκαλο, ο οποίος ανέλαβε τη μουσική της παιδεία.
00:14:04:00
Ασπρόμαυρα πλάνα με τη νεολαία να λικνίζεται στους ρυθμούς της εποχής, πλάνα με το Βρετανικό συγκρότημα ΜΠΙΤΛΣ (BEATLES), οι οποίοι το 1966 ηχογραφούν το LP “Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band”.
00:14:35:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της ερμηνεύει το παραδοσιακό τραγούδι «ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ». Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με την ίδια σε νεαρή ηλικία σε εξωτερικό χώρο και σε εσωτερικό χώρο να παίζει κανονάκι. Αναφέρεται στην αγάπη της από παιδί στη βυζαντινή μουσική και στη μαθητεία της κοντά στον μουσικοδιδάσκαλο ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ. Εμβόλιμες φωτογραφίες με την ίδια, τον δάσκαλό της ΣΊΜΩΝΑ ΚΑΡΑ και συμμαθητές της. Αναφέρεται στα επαινετικά σχόλια του δασκάλου της για την ίδια.
00:16:29:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αφηγείται περιστατικά από την εποχή που μαθήτευε δίπλα στον μουσικοδιδάσκαλο ΣΊΜΩΝΑ ΚΑΡΑ, τα οποία καταδεικνύουν την αγάπη της και το μεράκι της για τη βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική.
00:17:22:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ σε στούντιο ηχογράφησης ερμηνεύει παραδοσιακό τραγούδι.Στη συνέχεια, αναφέρεται στις εκπομπές που έκανε στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε. Ι. Ρ.), όπου εργαζόταν από το 1954 στο Τμήμα Δημοτικής Μουσικής. Πλάνο σε εξώφυλλο τεύχους του «ΡΑΔΙΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΜΑΤΟΣ». Παρεμβάλλονται αποσπάσματα του προγράμματος με χορούς και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
00:19:03:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της περιγράφει το χώρο εργασίας της στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε. Ι. Ρ.), στην Οδό ΡΗΓΙΛΛΗΣ 4, και αναφέρεται στο συνάδελφό της ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ. Μιλάει για τα στούντιο στο ΖΑΠΠΕΙΟ, όπου γίνονταν οι εκπομπές. Παρεμβάλλεται εξώφυλλο του «ΡΑΔΙΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ», όπου διακρίνεται το σήμα του Ε. Ι. Ρ. , ασπρόμαυρα πλάνα με στούντιο του Ε. Ι. Ρ. , εγκαταστάσεις, πλάνα από τις πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις, αποκόμματα εφημερίδας με αναφορά στην πρώτη εκφωνήτρια τηλεόρασης του Ε. Ι. Ρ. , ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, διαδοχικά πλάνα με εκφωνήτριες του Ε. Ι. Ρ.
00:21:08:00
Κάρτα-πλάνο με τον τίτλο «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ».
00:21:11:00
Πλάνα από επίδειξη κομμωτικής τέχνης στο ξενοδοχείο ΚΙΝΓΚ ΤΖΟΡΤΖ (KING GEORGE) και με κυρίες να παίζουν κουν-καν ενώ αφηγητής κάνει σκωπτικά σχόλια.
00:21:45:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ξεφυλλίζοντας ντοσιέ από το αρχείο της με τραγούδια του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ» ερμηνεύει το τραγούδι «Ω ΣΙΑΝΕ ΜΟΥ ΠΟΤΑΜΕ». Παρεμβάλλεται πλάνο στη σελίδα με τα στοιχεία του τραγουδιού και τους στίχους του.
00:22:21:00
Όσο ακούγεται το τραγούδι «Ω ΣΙΑΝΕ ΜΟΥ ΠΟΤΑΜΕ» η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ παίρνει από τη βιβλιοθήκη της μια ταινία και την τοποθετεί στο μαγνητόφωνο. Ακούγεται το τραγούδι «Ω ΣΙΑΝΕ ΜΟΥ ΠΟΤΑΜΕ» από την μαγνητοταινία. Πλάνο στο δελτίο ηχογράφησης.
00:23:18:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στο δάσκαλό της ΣΊΜΩΝΑ ΚΑΡΑ, ο οποίος, πριν βγουν τα μαγνητόφωνα, κατέγραφε τη βυζαντινή μουσική σημειογραφία των τραγουδιών που είχε συλλέξει και μετά τα δίδασκε. Πλάνο στην παρασημαντική τραγουδιού, φωτογραφία με τον μουσικοδιδάσκαλο ΣΊΜΩΝΑ ΚΑΡΑ και οργανοπαίχτες, απόσπασμα από το «ΡΑΔΙΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» με την εκπομπή ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, όπου αναφέρεται το όνομα του ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ.
00:24:05:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στις επισκέψεις της τα καλοκαίρια, με δικά της έξοδα, σε διάφορους τόπους με το μαγνητόφωνό της, για να καταγράψει την παραδοσιακή μουσική του τόπου. Στη συνέχεια, μιλάει για τη συνεργασία των ντόπιων. Παρεμβάλλεται πλάνο με τη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ να συνομιλεί με ντόπιο κάτοικο της ΣΚΙΑΘΟΥ για τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου.
00:26:59:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ επιλέγει ένα ντοσιέ από το αρχείο της με τραγούδια από τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ καθώς ακούγεται παραδοσιακό τραγούδι από την ίδια. Πλάνα στη σελίδα με τα στοιχεία του τραγουδιού «ΨΗΛΟ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟ», στο μαγνητόφωνο, στη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ που ερμηνεύει το παραδοσιακό τραγούδι.
00:27:34:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ αναφέρεται στα μοιρολόγια που έχει στο αρχείο της.
00:28:27:00
Ακούγεται το μοιρολόι «ΝΑΥΤΟΠΟΥΛΟ ΨΥΧΟΜΑΧΕΙ». Πλάνα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες με μαυροφορεμένες γυναίκες πίσω από συρματόπλεγμα, ναυτικούς, ανθρώπους που κλαίνε, αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με το ναυάγιο του φέρι-μποτ «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» στη ΦΑΛΚΟΝΕΡΑ (1966), πλάνα στη θάλασσα με τα απομεινάρια του πλοίου, σε διασωστικό πλοιάριο με τους ναυαγούς, στο νοσοκομείο όπου ένας από τους ναυαγούς καταθέτει την εμπειρία του.
00:29:41:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από την περιφορά της εικόνας της Παναγίας στην ΤΗΝΟ με πλήθος πιστών, απόκομμα εφημερίδας σχετικό με θαύμα της Παναγίας. Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ερμηνεύει απόσπασμα από παραδοσιακό τραγούδι.
00:30:02:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της μιλάει για τους καλύτερους οργανοπαίχτες στην Ελλάδα και αναφέρει τους: ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΑΛΙΩΤΗ, οικογένεια ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, οικογένεια ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:31:28:00
Ασπρόμαυρα πλάνα με παραδοσιακό χορό και ορχηστρικό τραγούδι, με ψαράδες που τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι «ΓΙΩ ΜΑΡΓΙΩ». Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ερμηνεύει απόσπασμα από το «ΑΓΑΝΤΑ ΓΙΑΛΕΣΑ» και εξηγεί πώς προέκυψε αυτό το τραγούδι.
00:33:25:00
Πλάνα σε στούντιο ηχογράφησης. Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ παρακολουθεί την ηχογράφηση παραδοσιακού τραγουδιού.
00:34:10:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στη γνωριμία της και στη συνεργασία της με τον ΑΛΕΚΟ ΠΑΤΣΙΦΑ, ιδρυτή της Δισκογραφικής Εταιρείας «PHILIPS FIDELITY» αρχικά και «ΛΥΡΑ» στη συνέχεια. Πλάνα σε δίσκους βινυλίου όπου αναγράφεται το όνομα της ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ στο τραγούδι ή στη μουσική επιμέλεια.
00:35:24:00
Ασπρόμαυρα πλάνα με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ να ερμηνεύει με τη συνοδεία της κιθάρας του απόσπασμα από το τραγούδι «ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ-ΔΥΟ».
00:35:55:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο καθιστικό του σπιτιού της αναφέρεται στη γνωριμία της με τον συνθέτη και τραγουδιστή ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ, όταν κατέβηκε από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για να παρουσιαστεί ως νέος καλλιτέχνης στην οντισιόν του ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΤΣΙΦΑ στη «ΛΥΡΑ».
00:37:42:00
Ακούγεται ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ να προλογίζει το τραγούδι «ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΑΣ»: «1966. ΕΓΩ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑ». Ακολουθούν διαδοχικές ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες με τον ίδιο και τη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ. Ακούγεται το «ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΑΣ» από τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ και τη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ. Στη συνέχεια, η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ αναφέρεται στην εμφάνισή της μαζί με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ στην μπουάτ «ΡΟΝΤΕΟ» και στην επιτυχία τους.
00:38:28:00
Ακούγεται το τραγούδι του ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ «ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ Ε. Φ. Ε. Ε. ». Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από συμπλοκή φοιτητών και αστυνομικών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τις συμπλοκές, φωτογραφίες φοιτητών, απεργών, φωτογραφίες σε αίθουσα του Στατοδικείου από τη δίκη της συνωμοτικής Οργάνωσης Αξιωματικών«ΑΣΠΙΔΑ» (1966), αποκόμματα εφημερίδας που αναφέρονται στη δίκη, σε δηλώσεις του Υπουργού Συντονισμού και Οικονομικών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, του αρχηγού της Ένωσης Κέντρου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και του μάρτυρα της δίκης, ΣΑΜΨΩΝ.
00:39:28:00
Κάρτα-πλάνο με τον τίτλο: «ΝΕΑ ΤΟΥ 15ΘΗΜΕΡΟΥ»
00:39:29:00
Πλάνα αρχείου (1966) στα έδρανα και στο θεωρείο της Βουλής, όπου λαμβάνει χώρα συνεδρίαση και ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου. Μεταξύ άλλων διακρίνονται ο Πρωθυπουργός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, οΥπουργός Συντονισμού και Οικονομικών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ο αρχηγός της Ε. Ρ. Ε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, οι βουλευτές ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ. Αφηγητής αναφέρεται στην επανεκλογή του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ως Προέδρου της Βουλής και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.
00:40:16:00
Αποκόμματατα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (1966) που αναφέρονται στη μυστική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών της Ε. Ρ. Ε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ και της Ένωσης Κέντρου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, στην ανατροπή της κυβέρνησης του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, στη μεταβατική-υπηρεσιακή κυβέρνηση του ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, φωτογραφία του τελευταίου.
00:40:34:00
Πλάνα σε στούντιο ηχογράφησης. Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ με συνεργάτες της μουσικούς ανταλλάσουν απόψεις και ηχογραφούν παραδοσιακό τραγούδι. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη συμβολή της στη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής.
00:41:20:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο σπίτι της αναφέρεται στον πλούτο των παραδοσιακών μας τραγουδιών και στη σημασία διάσωσής τους για τους Έλληνες. Παρεμβάλλονται πλάνα στο αρχείο της με τραγούδια από διάφορα μέρη της ΕΛΛΑΔΑΣ, από τη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, από την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ.
00:42:46:00
Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στο σπίτι της ερμηνεύει παραδοσιακό τραγούδι.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, παραδοσιακή μουσική, δημοτικά τραγούδια, παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά
Αναφορές
ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, τραγουδίστρια
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, μουσικός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ηχοληψία:
ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Μοντάζ:
ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ
Παραγωγός:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα:
την ΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
το studio POLYSOYND
την Γενική Γραμματέα Επικοινωνίας ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΔΑ-ΧΕΙΜΩΝΑ
τον ΝΙΚΟ ΣΦΕΤΣΑ
την ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥ
την ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΜΑΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΑΠΛΑΟΥΡΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΖΙΑ
ΘΟΔΩΡΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΧΡΗΣΤΟ ΡΟΥΝΙΟ
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
ΣΤΕΛΙΟ ΚΥΜΙΩΝΗ
ΜΑΡΙΝΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΜΕΛΑ
Αρχειακό υλικό:
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΕΡΤ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ/ΑΡΧΕΙΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΚΙΝΗΜ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ο τίτλος της σειράς «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» από ποίημα του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από την εκπομπή «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» της ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ σε σκηνοθεσία ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΡΛΗΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΗ
Λογιστήριο:
ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πνευστά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ
Βιολί: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ
Μπάσο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πιάνο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Studio μουσικής:
STUDIO N
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Post production:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Μεταγραφές αρχειακού υλικού:
VIDEO PRESS S.A.
STUDIO SKLAVIS
CL PRODUCTIONS
© ΕΡΤ SA
2004-2005
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:44:24:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009