ΦΑΙΣΤΟΣ
0000008248
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008248
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…
ΦΑΙΣΤΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1997
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στο Ανάκτορο της ΦΑΙΣΤΟΥ, το οποίο δεσπόζει στην πεδιάδα της ΜΕΣΑΡΑΣ στην ΚΡΗΤΗ. Ο αφηγητής της εκπομπής, ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ, και αρχαιολόγος παραθέτουν σημαντικές πληροφορίες για τα ΜΙΝΩΙΚΑ Ανάκτορα της ΦΑΙΣΤΟΥ και της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, καθώς και για τον ΜΙΝΩΙΚΟ Πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προβάλλονται πλάνα από τα δύο Ανάκτορα, από την Κρητική ύπαιθρο και από το Μουσείο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, όπου εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις περιοχές.
Τίτλοι έναρξης
00:01:41:00
Απεικόνιση Θεριστών μπροστά από ΜΙΝΩΙΚΟ Ανάκτορο. Ακολουθούν πλάνα από την Κρητική ύπαιθρο με καύση ξερών κλαδιών, με ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ που χορεύουν υπό τους ήχους Λύρας και Λαούτου, με Πιθάρι από το Ανάκτορο της ΦΑΙΣΤΟΥ, με γαϊδουράκια που μεταφέρουν κόσμο, με μελισσοκόμο. Ακολουθούν πλάνα από το φυσικό τοπίο της ΚΡΗΤΗΣ με θάλασσα και απόκρημνους βράχους.
00:03:14:00
Πλάνα με ενετικούς Χάρτες της ΚΡΗΤΗΣ, με ζωγραφική απεικόνιση του ΧΑΝΔΑΚΑ, πανοραμικό πλάνο από το νησί, πλάνα από τα ερείπια της ΦΑΙΣΤΟΥ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει την «ΕΚΘΕΣΙΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗΝ ΕΝΕΤΙΚΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΝ» για την ΚΡΗΤΗ, του 1589. Στη συνέχεια απαγγέλλει μεταφρασμένο απόσπασμα από την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» (ραψ. τ) του επικού ποιητή ΟΜΗΡΟΥ, όπου ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ περιγράφει τη «Μεγαλόνησο» ΚΡΗΤΗ.
00:04:47:00
Πλάνα από τη ΦΑΙΣΤΟ. Ο αρχαιολόγος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ αναφέρεται στον ΟΜΗΡΟ ως πηγή ιστορικών πληροφοριών για τους αρχαίους Έλληνες και μιλάει για τις πόλεις της ΚΡΗΤΗΣ που αναφέρονται από τον επικό ποιητή. Αναφέρει, επίσης, τα ονόματα αρχαίων ιστορικών και συγγραφέων, οι οποίοι κατάγονταν από την ΚΡΗΤΗ και παραθέτουν στα έργα τους ιστορικά στοιχεία και περιγραφές των αρχαίων τοποθεσιών του νησιού.
00:06:14:00
Πλάνα από τη ΦΑΙΣΤΟ. O αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ απαγγέλλει στίχους από την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του επικού ποιητή ΟΜΗΡΟΥ, όπου αναφέρεται το όνομα της αρχαίας πόλης. Στη συνέχεια, παραθέτει στοιχεία για τη ΦΑΙΣΤΟ από τον ιστοριογράφο ΔΙΟΔΩΡΟ και τον γεωγράφο ΣΤΡΑΒΩΝΑ, από τον περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ και από τον ΟΜΗΡΟ.
00:07:25:00
Πλάνο με την αναπαράσταση του Ανακτόρου της ΦΑΙΣΤΟΥ. Ακολουθούν πλάνα από το Ανάκτορο ενώ ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται στις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στις αρχές του 20ού αιώνα. Πλάνο με τον Δίσκο της ΦΑΙΣΤΟΥ καθώς ο αφηγητής αναφέρεται σε αυτόν.
00:08:35:00
Πλάνα από το Ανάκτορο της ΦΑΙΣΤΟΥ. Ο αρχαιολόγος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ αναφέρεται στην ίδρυση του Ανακτόρου, στην τοποθεσία του, στις δύο οικοδομικές του φάσεις, στις αρχιτεκτονικές του ιδιομορφίες και στον μυθικό Βασιλιά ΡΑΔΑΜΑΝΘΥ.
00:10:39:00
Πανοραμική άποψη του ΜΙΝΩΙΚΟΥ Ανακτόρου της ΦΑΙΣΤΟΥ, αναπαράσταση του Ανακτόρου, πλάνα από το Ανάκτορο, όπου διακρίνεται ο Διάδρομος των Αποθηκών της Δυτικής Πτέρυγας, Αποθήκες με Πιθάρια, η Βόρεια Αυλή και άλλα μέρη του Ανακτόρου. Παρεμβάλλεται πλάνο σε Αγγείο με ζωγραφιστή διακόσμηση από παπύρους και ναυτίλους. O αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται στα ΜΙΝΩΙΚΑ Ανάκτορα, τα οποία ήταν τα πολιτικά και θρησκευτικά κέντρα του πολιτισμού της ΚΡΗΤΗΣ για 600 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη Δυτική Πτέρυγα του Ανακτόρου, όπου βρίσκονται οι Αποθήκες, απαγγέλλει στίχους από την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» (ραψ. β) του επικού ποιητή ΟΜΗΡΟΥ, όπου περιγράφεται αποθήκη, και συνεχίζει με την περιγραφή του Ανακτόρου.
00:13:39:00
Πλάνο από το Ανάκτορο της ΦΑΙΣΤΟΥ. Ο αρχαιολόγος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ, αναφέρεται στις εμπορικές συναλλαγές και στη θαλασσοκρατία της ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
00:16:07:00
Πανοραμική λήψη παραθαλάσσιας περιοχής της ΚΡΗΤΗΣ. Ακολουθούν πλάνα με σκεύη λατρείας, με χρυσά κοσμήματα, με σπονδικά σκεύη όπως Κρατήρας με ανάγλυφα άνθη Καμαραϊκού ρυθμού και Αγγείο με ζωγραφιστή διακόσμηση από παπύρους και ναυτίλους. Πλάνο με την αφρισμένη θάλασσα.
00:17:36:00
Πλάνα από το Ανάκτορο της ΦΑΙΣΤΟΥ και από το «Θέατρο», πήλινο ομοίωμα θρησκευτικού χορού από άντρες χορευτές μέσα σε κυκλικό χοροστάσι. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΧΖΟΣ αναφέρεται στον πλακόστρωτο Θεατρικό υπαίθριο χώρο και απαγγέλλει στίχους από την «ΙΛΙΑΔΑ» (ραψ. Σ) του επικού ποιητή ΟΜΗΡΟΥ, αναφερόμενους στο «χοροστάσι» που εικονίζεται πάνω στην ασπίδα του ΑΧΙΛΛΕΑ.
00:18:38:00
Διαδοχικά επαναλαμβανόμενα πλάνα με ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ που χορεύουν στην ύπαιθρο υπό τους ήχους Λύρας και Λαούτου, με ανάγλυφη παράσταση Αίγαγρου, με το Ανάκτορο της ΦΑΙΣΤΟΥ, με μελισσοκόμο που συλλέγει το μέλι, με συννεφιασμένο ουρανό, με πήλινο ομοίωμα θρησκευτικού χορού από άντρες χορευτές μέσα σε κυκλικό χοροστάσι, με αφρισμένη θάλασσα, με την πεδιάδα της ΜΕΣΑΡΑΣ, με την καύση ξερών κλαδιών, με παράσταση αγγείου.
00:21:55:00
Ο αρχαιολόγος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ αναφέρεται στο Ανάκτορο της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, που βρίσκεται κοντά στη ΦΑΙΣΤΟ, και στην ακμή του. Ακολουθούν πλάνα με ευρήματα από την ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ που εκτίθενται στο Μουσείο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, όπως το λίθινο ανάγλυφο Αγγείο των Θεριστών και Σαρκοφάγος, στην οποία εικονίζεται σπονδή και προσφορές στο νεκρό. O φακός εστιάζει σε λεπτομέρειες. Παρεμβάλλεται πλάνο με απεικόνιση θεριστών.
00:24:41:00
Πλάνο με τη θέα από το Ανάκτορο της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, το οποίο αντικρίζει τον ορεινό όγκο του ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ και την πεδιάδα της ΜΕΣΑΡΑΣ, διαδέχονται πλάνα από το Ανάκτορο και από την Αρχαία Αγορά της πόλης. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει πληροφορίες για το Ανάκτορο και την Αγορά.
00:26:49:00
Ο αρχαιολόγος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ αναφέρεται στην δυναμική παρουσία των ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ γύρω στο 1450 π. Χ. και στον ανταγωνισμό με τους ΜΙΝΩΙΤΕΣ στα λιμάνια της Ανατολικής ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.
00:27:36:00
Πλάνο με την καύση ξερών φύλλων, απεικονίσεις του Ανακτόρου της ΦΑΙΣΤΟΥ παραδομένο στις φλόγες, πλάνα από το Ανάκτορο. Ο αρχαιολόγος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ αναφέρεται στις καταστροφές των ΜΙΝΩΙΚΩΝ Ανακτόρων, οι οποίες αποδίδονται σε σεισμούς. Στη συνέχεια, ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ μιλάει για την τελειωτική καταστροφή των Ανακτόρων.
00:30:03:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: FILMODE ΕΠΕ
Συντελεστές
Αφηγητής:
ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΙΓΓΑΣ
Τρικέζα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ
Κοπή αρνητικού:
Α. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτοστοιχειοθεσία:
TYPOGRAFEN/HELLAS
Εργαστήρια εικόνας:
CINEMAGIC LC
Εργαστήρια ήχου:
STUDIO ERA
Μιξάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Αρχαιολόγος:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:28:07
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
02/11/2009