ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ 1959
0000008238
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ, επικεντρώνοντας στο 1959, χρονιά σημαντική για την καλλιτεχνική του πορεία.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008238
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, Η
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ 1959
Χρονολογία Παραγωγής
2003
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ, επικεντρώνοντας στο 1959, χρονιά σημαντική για την καλλιτεχνική του πορεία.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στην εκπομπή «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ αυτοπαρουσιάζεται εστιάζοντας την αφήγησή του στο 1959, χρονιά σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία. Όπως επισημαίνει, είναι η εποχή που ο κινηματογράφος κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οι γειτονιές, όπου ο κόσμος αγκάλιαζε το θέατρο σκιών επί δεκαετίες, εκλείπουν η μία μετά την άλλη. Αφουγκραζόμενος τις αλλαγές του καιρού του, ο ΕΥ. ΣΠΑΘΑΡΗΣ μεταφέρεται από τις αλάνες και τις μάντρες στις αίθουσες των κινηματογράφων, ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία παραστάσεις Καραγκιόζη. Εκτενής είναι η αναφορά στην παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», που παρουσίασε το 1959 στο Παρίσι προσκεκλημένος του «Θεάτρου των Εθνών» – διεθνούς φεστιβάλ σε ετήσια βάση. Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων στην Άνδρο από το βασιλικό ζεύγος, η εκτόξευση του σοβιετικού κοσμικού πυραύλου «Λούνικ», η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ΝΤΟΥΑΪΤ ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ στην Αθήνα και οι πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Κύπρου, γεγονότα που ενέταξε με ευφάνταστο τρόπο στο θεματολόγιο των παραστάσεών του. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις Καραγκιόζη με τη χαρακτηριστική φωνή του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ.
Τίτλοι έναρξης
00:00:57:00
Πλάνο-κάρτα με τον τίτλο της εκπομπής: «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ 1959».
00:01:04:00
Σκίτσο με το Θέατρο Σκιών του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ. O ίδιος το περιγράφει και αναφέρεται στο εισιτήριο και στο κοινό του. Ακούγεται η μουσική έναρξης του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και η φωνή του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ.
00:01:52:00
Πλάνο στον κόσμο που παρακολουθεί παράσταση του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ στο Θέατρο Σκιών. Πλάνο στον μπερντέ. Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ αναφέρεται στη στροφή του κοινού προς τον κινηματογράφο.
00:02:08:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ, καθισμένος μπροστά από φιγούρες του, αναφέρεται στη στροφή του κοινού προς τον κινηματογράφο και στο πώς ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό. Παρεμβάλλονται διαφημιστικά έντυπα από κινηματογραφικά έργα της εποχής.
00:03:28:00
Παρουσιάζονται διαφημιστικά έντυπα κινηματογράφων που ανεβάζουν έργα του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ, αποκόμματα εισιτηρίων του Θιάσου Σκιών. Ο ίδιος αναφέρεται στους κινηματογράφους της εποχής: ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ στην ΚΗΦΗΣΙΑ, REX στο ΜΑΡΟΥΣΙ, ΦΛΟΙΣΒΟΣ στο ΦΑΛΗΡΟ, ΙΑΣΩΝ στους ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ. Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ αποδίδει την αγάπη του κόσμου για τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ στις συνοικίες, οι οποίες σιγά-σιγά παρέδωσαν τη θέση τους στις πολυκατοικίες.
00:03:52:00
Αποκόμματα εφημερίδων με αναφορά σε ακίνητη περιουσία, με μικρές αγγελίες ακινήτων, με κληρώσεις σπιτιών.
00:04:07:00
Πλάνα του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ που παρουσιάζει ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ πίσω από τον μπερντέ του Θεάτρου Σκιών εναλλάσσονται με πλάνα των παιδιών που παρακολουθούν την παράσταση.
00:04:39:00
Πλάνο στον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ, ο οποίος αναφέρεται στην παρουσία του στις παιδικές κατασκηνώσεις της ΠΕΝΤΕΛΗΣ, της ΡΑΦΗΝΑΣ, της ΕΚΑΛΗΣ και στη χρήση του μαγνητόφωνου στις παραστάσεις. Παρεμβάλλονται παλαιές φωτογραφίες με παιδιά στο πλάι του μπερντέ και με άλλα που παρακολουθούν ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Μιλάει, επίσης, για τις παραστάσεις του στους παιδότοπους της ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ και για το όφελος που αποκόμισε από αυτό.
00:06:10:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου (1959) με το βασιλικό ζεύγος ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ και ΠΑΥΛΟ στην κεντρική πλατεία της ΑΝΔΡΟΥ, όπου λαμβάνει χώρα η διανομή βιβλιαρίων προικοδότησης απόρων κορασίδων, πλάνο με τον διάδοχο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και τις πριγκίπισσες ΕΙΡΗΝΗ και ΣΟΦΙΑ. Ακούγεται απόσπασμα και τραγούδι από τον «ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ».
00:06:50:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ αναφέρεται στην παράσταση «Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ» στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Παρεμβάλονται πλάνα με αφίσα της παράστασης και την πρόσκληση του Ινστιτούτου. Φωτογραφία του με τον ηθοποιό ΖΕΡΑΡ ΦΙΛΙΠ (GERARD PHILIPE) και τον συγγραφέα ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΙ (ALBERT CAMUS) στο Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ κάνει λόγο για τη γνωριμία του μαζί τους και για την πρόσκληση που δέχτηκε για το Φεστιβάλ Λαϊκού Θεάτρου στο ΠΑΡΙΣΙ. Μιλάει για τη μετάβασή του στο ΠΑΡΙΣΙ με τους οργανοπαίχτες του και τον πατέρα του, για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρέσβη και για την τουρκική αντίδραση στον ελληνικό ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Παρεμβάλλεται φωτογραφία του μπερντέ, όπου ο φακός εστιάζει στην επιγραφή.
00:08:40:00
Φωτογραφία με τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Λαϊκού Θεάτρου στο ΠΑΡΙΣΙ (1959). Αφηγείται περιστατικό με τον μορφωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας που επέμενε στην τούρκικη προέλευση του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ τον επανέφερε στην τάξη εξηγώντας την ετυμολογία και την πραγματική προέλευση του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Παρεμβάλλεται πλάνο εφημερίδας της εποχής, όπου γίνεται αναφορά στις τουρκικές διαμαρτυρίες για την εμφάνιση του ελληνικού ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ στο Θέατρο των Εθνών, φιγούρες και σκίτσα του ανατολίτικου και του ελληνικού ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
00:11:20:00
Φωτογραφίες με τους οργανοπαίχτες του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ καθώς ο ίδιος αναφέρεται στα συστατικά της επιτυχίας της παράστασης που έδωσε στο Θέατρο των Εθνών στο ΠΑΡΙΣΙ.
00:11:54:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ παρουσιάζει τις φιγούρες από την παράσταση στο Φεστιβάλ του ΠΑΡΙΣΙΟΥ, «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ». Πλάνα με ζωγραφισμένη από τον ίδιο αφίσα που καλεί στην παράσταση, με φιγούρες, με τα εξώφυλλα των δίσκων της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ (COLUMBIA) των έργων «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ» και «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ». Ακούγεται απόσπασμα από το πρώτο έργο. Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ εξηγεί τη δυσκολία απόδοσης του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ σε δίσκο.
00:12:46:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ αναφέρεται στις παραστάσεις του στο θέατρο του ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στην Οδό ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, όταν επέστρεψε από το ΠΑΡΙΣΙ το 59. Παρουσιάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον ίδιο και τους συνεργάτες του πίσω από τον μπερντέ, με τον ίδιο να σχεδιάζει φιγούρα του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ υπό την επίβλεψη του πατέρα του, από τον οποίο διδάχτηκε την τέχνη, φωτογραφία με τον ίδιο σε ηλικία ενός έτους στην αγκαλιά της μητέρας του ανάμεσα στα μέλη του Ελληνικού Σωματείου Θεάτρου Σκιών, που ιδρύθηκε το 1925.
00:13:42:00
Σκίτσα με το Θέατρο Σκιών «Ο ΜΗΜΑΡΟΣ» και με χαρακτηριστικούς τύπους της εποχής ζωγραφισμένα από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ, πλάνο σε φιγούρα του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
00:14:25:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ στο εργαστήρι του σχεδιάζει φιγούρα του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, τη ζωγραφίζει και εξηγεί σχετικά με το κινούμενο χέρι.
00:15:06:00
Πλάνα από παράσταση με τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ να παρουσιάζει ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ πίσω από τον μπερντέ, με τον μπερντέ όπως τον αντικρίζει το κοινό και με τα παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση.
00:16:18:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ στο εργαστήρι του με φόντο τις φιγούρες του αφηγείται περιστατικό που του συνέβη στα ΚΥΘΗΡΑ, όπου συνελήφθη από την αστυνομία ως Αριστερός. Παρεμβάλλονται άρθρα εφημερίδων που αναφέρονται σε κομουνιστές που στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια, στη δίκη του πολιτικού της Αριστεράς ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ (1959), φωτογραφία του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ με χειροπέδες συνοδεία αστυνομίας, αποσπάσματα από χειρόγραφες επιστολές του μέσα από τη φυλακή, σκίτσα του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ σχετικά με την Εθνική Αντίσταση.
00:18:09:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ στο εργαστήρι του με φόντο τις φιγούρες του αναφέρεται στην προτίμηση του κόσμου σε έργα ηρωικά. Παρεμβάλλονται ζωγραφισμένες από τον ίδιο αφίσες και φιγούρες από έργα του με ηρωικό περιεχόμενο, παρουσιάζει φιγούρες ηρώων του 1821 και του 1940, καθώς και από την Αντίσταση του 1940-44.
00:19:28:00
Απόσπασμα από το φιλμ “THE RED MOON” του 1959, όπου γίνεται λόγος για τον σοβιετικό δορυφόρο «ΣΠΟΥΤΝΙΚ» και την ανησυχία των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ. Ακούγεται απόσπασμα από τον «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ». Στη συνέχεια, ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ αναφέρεται στο περιεχόμενο του έργου «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ». Παρεμβάλλονται σελίδες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με αναφορά στον σοβιετικό κοσμικό πύραυλο ΛΟΥΝΙΚ.
00:20:56:00
Πλάνα σε σκίτσα και φιγούρες από το έργο του ΣΠΑΘΑΡΗ «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ». Ακούγεται απόσπασμα από το έργο.
00:21:35:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ παρουσιάζει φωτογραφία που κοσμεί τοίχο του σπιτιού του με τον ίδιο, τη ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, τον συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ και χορευτές στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αναφέρεται στον Όμιλο Λαϊκών και Δημοτικών Τραγουδιών αποτελούμενο από τον ίδιο, τη ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, τον ζωγράφο ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, την ΠΕΡΑΚΗ, τον ΜΟΥΣΑΙΟ. Κάνει λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, αλλά και για το πώς παρέκαμψαν τα προβλήματα.
00:22:47:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ επιδεικνύει έντυπο, που βρίσκεται σε τοίχο του σπιτιού του με διάφορα ενθύμια, του υπερωκεάνιου «ΟΛΥΜΠΙΑ», μέσα στο οποίο έπαιξε ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ επιστρέφοντας από τη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρεμβάλλεται σελίδα εφημερίδας με διαφήμιση του υπερωκεάνιου.
00:23:07:00
Πλάνα αρχείου από την άφιξη του υπερωκεάνιου «ΟΛΥΜΠΙΑ» στο λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ (1959), με ανθρώπους που αποβιβάζονται και άλλους που περιμένουν τους δικούς τους στην προκυμαία.
00:23:37:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ στο εργαστήρι του κατασκευάζει φιγούρα του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και μιλάει για τα μυστικά της τέχνης του καλού καραγκιοζοπαίχτη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Σαράι. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες των ανακτόρων του ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ στη ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, του ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και του ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ στη ΜΟΣΧΑ, του ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ στις Η. Π. Α.
00:24:49:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον Πρόεδρο των Η. Π. Α. ΝΤΟΥΑΪΤ ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ (DWIGHT EISENHOWER), τον Βασιλιά ΠΑΥΛΟ και τον Πρωθυπουργό ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, σελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που αναφέρεται στην αύξηση της βοήθειας που ζητά η Ελλάδα από τον Αμερικανό Πρόεδρο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΑΘΗΝΑ (1959), φωτογραφία με τον ΝΤΟΥΑΪΤ ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ (DWIGHT EISENHOWER) και τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ μέσα σε αυτοκίνητο σε αθηναϊκό δρόμο. Ακούγεται απόσπασμα από έργο του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
00:25:13:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ στο εργαστήρι του με φόντο τις φιγούρες του αναφέρεται στην αφύπνιση του λαού μέσω του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
00:25:24:00
Πλάνα από παράσταση του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ.
00:25:47:00
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ στο εργαστήρι του με φόντο τις φιγούρες του αναφέρεται στο έργο του ΒΑΣΙΛΗ ΡΩΤΑ εναντίον των Άγγλων, το οποίο ανέβασε ο ίδιος στο ξενοδοχείο ΚΙΝΓΚ ΤΖΟΡΤΖ (KING GEORGE) στην Αθήνα.
00:26:02:00
Πλάνο με σελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» όπου γίνεται αναφορά στη θερμή υποδοχή του Εθνάρχη ΜΑΚΑΡΙΟΥ στην ΚΥΠΡΟ και στην ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου. Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με πλήθος που πανηγυρίζει στους δρόμους της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ για την ανεξαρτησία της ΚΥΠΡΟΥ, με τον ΜΑΚΑΡΙΟ να αποθεώνεται από τον κόσμο και σε ομιλία του. Πλάνα σε φιγούρες του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ από το έργο εναντίον των Άγγλων που ανέβασε ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ στο ξενοδοχείο ΚΙΝΓΚ ΤΖΟΡΤΖ (KING GEORGE) στην Αθήνα.
00:26:53:00
Πλάνα στο Θέατρο Σκιών του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ καθώς δίνει στους συνεργάτες του τις τελευταίες οδηγίες πριν από την παράσταση και στον κόσμο που περιμένει να αρχίσει ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ. Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ αναφέρεται στις παλιές γειτονιές και εξηγεί γιατί αγαπήθηκε ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ σε αυτές.
00:27:44:00
Πλάνα με τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ να παρουσιάζει ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ πίσω από τον μπερντέ.
00:28:12:00
Τίτλοι τέλους
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ, Καραγκιόζης, θέατρο σκιών, καραγκιοζοπαίχτες
Αναφορές
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ, καραγκιοζοπαίχτης
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ, γιος του Σωτήρη Σπαθάρη
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
Έρευνα αρχείων:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ
Μοντάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ
Παραγωγός:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστούμε ιδιαιτερα:
Το ΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Την ΜΕΝΙΑ ΣΠΑΘΑΡΗ
Τον ΘΟΔΩΡΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
Την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΧΡΗΣΤΟ ΡΟΥΝΙΟ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΜΠΑ
ΑΝΤΑ ΚΑΠΟΛΑ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΟΖΗ
ΣΙΜΟ ΣΥΛΑΪΔΗ
ΑΓΓΕΛΟ ΑΡΓΥΡΟΥΛΗ
Αρχειακό υλικό:
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Α.Σ.Κ.Ι.)
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο τίτλος της σειράς «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» από ποίημα του ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Βοηθός παραγωγής:
ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Ήχος:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
β κάμερα:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΡΜΟΒΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑ
Λογιστήριο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πνευστά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ
Βιολί: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ
Μπάσο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πιάνο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Studio μουσικής:
STUDIO N
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Μεταγραφές αρχειακού υλικού:
VIDEO PRESS S.A.
STUDIO SKLAVIS
© ΕΡΤ S.A.
2003
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:28:54:01
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009