ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ 1954
0000008226
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον ποιητή ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ, επικεντρώνοντας στο 1954, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το έργο του όσο και για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008226
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, Η
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ 1954
Χρονολογία Παραγωγής
2003
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον ποιητή ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ, επικεντρώνοντας στο 1954, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το έργο του όσο και για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» φιλοξενεί τον ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ, έναν από τους πιο αξιόλογους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος στην αφήγησή του χρησιμοποιεί ως χρονική αναφορά το 1954, χρονιά σταθμό για τη ζωή και το έργο του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 εξορίζεται στη Μακρόνησο και στη συνέχεια στον Αϊ-Στράτη, όπου γράφει τα πρώτα του ποιήματα και συναναστρέφεται με τον επίσης εξόριστο ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ. Το 1954 έρχεται στην Αθήνα με άδεια και παραμένει αδειούχος εξόριστος ως το 1959. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Χωματόδρομος» και μαζί με μια ομάδα νέων λογοτεχνών εκδίδουν το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» με αριστερό προσανατολισμό. Η αφήγηση του ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ διανθίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα δύσκολα χρόνια της εξορίας και με σπάνια οπτικά ντοκουμέντα των σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς, όπως η εξάρθρωση παράνομου κλιμακίου του εκτός νόμου ΚΚΕ με ηγετική μορφή τον ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ, η επίσκεψη στην Αθήνα του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας ΤΙΤΟ και οι διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου.
Τίτλοι έναρξης
00:00:56:00
Κάρτα-πλάνο με τον τίτλο της εκπομπής: «ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ 1954»
00:01:02:00
Πλάνο σε πλοίο που πλησιάζει σε λιμάνι ενώ ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ το παρατηρεί. Ακούγεται το ποίημα «ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ» από τη συλλογή «ΜΑΘΗΤΕΙΑ».
00:02:20:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στη φοβερότερη κατά τη γνώμη του εμπειρία της εξορίας, την ηθική δέσμευση μεταξύ των συζύγων.
00:02:53:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του ξεφυλλίζει άλμπουμ με φωτογραφίες και στέκεται σε αυτές του 1954, μιας χρονιάς που σημάδεψε τη ζωή και το έργο του: εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ», κυκλοφορεί το περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», ξαναβρίσκεται σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης.
00:04:17:00
Έγχρωμα πλάνα αρχείου από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ποιητή ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ με στρατιωτική στολή στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ.
00:04:59:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του διαβάζει το απολυτήριο της ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ, το οποίο αναφέρεται στην επόμενη εξορία του στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ.
00:05:32:00
Έγχρωμα πλάνα σε λιμάνι με καράβια που αναχωρούν. Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με πλοία που μεταφέρουν εξόριστους και με το νησί ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗΣ. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ διαβάζει το ποίημα “LARGO, X” από τη συλλογή “LARGO”.
00:06:53:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με εξόριστους και με τις σκηνές στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του μιλάει για την εξορία του στον «παράδεισο» του ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ, συγκριτικά με τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, αλλά και για την αλλαγή του σκηνικού μετά το ξέσπασμα των εσωκομματικών συγκρούσεων. Αναφέρεται στα καταλύματα των στελεχών, των ηλικιωμένων και των αρρώστων.
00:07:44:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στη σκηνή όπου διέμενε στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ μαζί με συνεξόριστους. Εκεί κατόρθωσε να γράφει και να διαβάζει χωρίς να ενοχλείται από το θόρυβο των άλλων.
00:08:05:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εξορία στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ και με εξόριστους που δέχονται δέματα. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στα κοτέτσια που υπήρχαν στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ προς διευκόλυνση της διαβίωσης και στην κατάργησή τους, ως απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΕΝΤΗ στις καταγγελίες των Αριστερών βουλευτών της Ε. Δ. Α για υποσιτισμό των εξορίστων. Μιλάει για τη μονότονη διατροφή των εξορίστων μετά το σφαγιασμό των πτηνών και για τα πούπουλα που υπήρχαν παντού για μεγάλο διάστημα. Παρεμβάλλονται αποκόμματα εφημερίδων με αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης των εξορίστων.
00:09:49:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στην άρνησή του στον φίλο του ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΑΓΟΥΡΟ, καθοδηγητή της νεολαίας στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ, να υπακούσει σε κομματική εντολή. Μιλάει, επίσης, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, όταν του ζητήθηκε να φυλάξει βιβλία του ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ και του ΙΣΑΑΚ ΜΠΑΜΠΕΛ, τα οποία η καθοδήγηση του ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ αποφάσισε να αποσύρει από τη βιβλιοθήκη και να τα απομονώσει. Παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τη σκηνή του ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ και συνεξόριστους.
00:11:43:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με τους εξόριστους στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ αναφέρεται στην επί χρόνια αγωνία του να αποδώσει το κλίμα αυτής της δύσκολης εποχής και να μιλήσει εξ ονόματος όλων αυτών των ανθρώπων. Απαγγέλλει στίχους από το ποίημά του «ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ».
00:12:34:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του μιλάει για την παρέα των νέων λογοτεχνών, μεταξύ των οποίων ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΣ, ο ΤΑΣΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ. Στη συνέχεια, παρουσιάζει φωτογραφία με τον ίδιο, τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟ, τον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΔΑΓΚΛΗ και τον ΜΑΝΩΛΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗ. Αναφέρεται στη σκέψη τους για δημιουργία λογοτεχνικού περιοδικού της Αριστεράς μετά την επιστροφή τους από την εξορία.
00:14:04:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με εξόριστους στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ και του νησιού. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στη συνάντησή του με τον ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ και στην παρότρυνσή του προς τον ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ να γράψει ποιήματα. Εξηγεί το λόγο που ένιωθε ενοχές ως τότε γράφοντας ποίηση.
00:15:39:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του μιλάει για το ποίημα που έγραψε στον ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ, το οποίο έγινε το «ΜΕΓΑΛΟ ΓΡΑΜΜΑ» και συμπεριλήφθηκε στην πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής «ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ». Αναφέρεται στις παρατηρήσεις του ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ και παρουσιάζει τα χειρόγραφα του ποιήματος με τις σημειώσεις του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.
00:16:49:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του μιλάει για την άδειά του από την εξορία, αρχικά 15ήμερη, και για το πώς έμεινε αδειούχος εξόριστος από το 1954 ως το 1959. Πλάνο στο Δελτίο Αδείας, ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον ποιητή. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην άρνησή του, φεύγοντας από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του AΪ-ΣΤΡΑΤΗ, να υπακούσει σε εντολή που του μετέφερε ο τότε καθοδηγητής του στην εξορία ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ.
00:18:24:00
Πλάνο στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης της ποιητικής συλλογής «ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ», ζωγραφισμένο από τον ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ. Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ξεφυλλίζει το βιβλίο και αναφέρεται στην άρνηση των εκδοτών τότε να εκδίδουν βιβλία αγνώστων. Μιλάει για τον τρόπο που η ηθοποιός μητέρα του κάλυψε τα έξοδα της έκδοσης του βιβλίου.
00:19:14:00
Αποκόμματα εντύπων με την κριτική της ποιητικής συλλογής «ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ». Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του μιλάει για την αποδοχή των βιβλίων του από τα βιβλιοπωλεία και αναφέρεται στη βιτρίνα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ», στη γωνία της Πλατείας Συντάγματος.
00:19:56:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στην ένταξή του στην παράνομη οργάνωση Κ. Κ. Ε. Απόκομμα εφημερίδας με αναφορά στη σύλληψη του ΛΙΟΛΙΟΥ και άλλων ηγετικών στελεχών του Κ. Κ. Ε.
00:20:12:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών ΒΑΣΣΟΣ ΒΡΑΧΝΟΣ παραδίδει στοιχεία στον τύπο-πλαστές ταυτότητες, φωτογραφίες με τυπογραφικές εγκαταστάσεις και με τα μέσα διαβίβασης-σχετικά με την πλήρη εξάρθρωση κλιμακίου του εκτός νόμου Κ. Κ. Ε. με ηγετική μορφή τον ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ ή ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΤΗ, πρώην Στρατηγό των Κ/Σ.
00:20:27:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του μιλάει για την ανακούφισή του με την αποκάλυψη του ρόλου του κομουνιστή ηγέτη ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ. Αναφέρεται σε περιστατικό-για το οποίο αργότερα μετάνιωσε-με φίλη του, την οποία δε χαιρέτησε, επειδή ήταν συγγενής του ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ. Η γυναίκα επέμενε ότι παρέστη στην κηδεία, ενώ υπήρχε η φήμη ότι ο ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ βρισκόταν στην ΑΜΕΡΙΚΗ και δίδασκε σε σχολή αντικομουνισμού. Αποκόμματα εφημερίδων με αναφορά στην εκτέλεσή του.
00:22:36:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη στην ΕΛΛΑΔΑ του ηγέτη της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΤΙΤΟ και στις προληπτικές συλλήψεις κομουνιστών. Τότε συλλαμβάνεται και ο ίδιος και μεταφέρεται σε στρατόπεδο έξω από τα ΣΠΑΤΑ. Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου: ο Βασιλιάς ΠΑΥΛΟΣ υποδέχεται τον Στρατάρχη ΤΙΤΟ πάνω σε πλοίο. Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» με αναφορά στην υποδοχή του ΤΙΤΟ (Ιούνιος 1954).
00:23:09:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο ηγέτης της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΤΙΤΟ και ο Βασιλιάς ΠΑΥΛΟΣ φτάνουν σε λιμάνι, όπου τους υποδέχονται ο Πρωθυπουργός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ και μέλη της κυβέρνησης (Ιούνιος 1954). Πλάνα από την εντυπωσιακή δημόσια εκδήλωση, με τους ηγέτες σε αυτοκίνητο, ενώ η πομπή περιβάλλεται από ιππικό.
00:23:35:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στην οργάνωση του περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» από το καλοκαίρι του 1954, για να εκδοθεί το πρώτο τεύχος την Πρωτοχρονιά του 1955. Διαδοχικά πλάνα στο πρωτοσέλιδο με τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους του περιοδικού, σε σελίδες του με άρθρο του χαράκτη ΤΑΣΣΟΥ, ποίημα του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, άρθρο για το Κυπριακό.
00:24:14:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του εντάσσει το αίτημα της ΚΥΠΡΟΥ για απελευθέρωση στο γενικότερο κίνημα της χειραφέτησης των χωρών. Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με διαδήλωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου για το Κυπριακό και συγκρούσεις με την αστυνομία.
00:24:46:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ μπροστά από το κτήριο όπου στεγαζόταν από το 1954 το γραφείο του περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ». Αναφέρει τις αναμνήσεις του από το γραφείο και επισημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει το κτήριο από τότε.
00:26:02:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ στο καφενείο στο βάθος του κτηρίου όπου στεγαζόταν το γραφείο του περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ». Μιλάει για τις συναντήσεις του εκεί με τους συντελεστές του περιοδικού, καθώς και με ανθρώπους του πνεύματος που στάθηκαν κοντά τους στα πρώτα βήματα, όπως οι ποιητές ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ και ο πεζογράφος ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ.
00:26:28:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ καθισμένος στο γραφείο του αναφέρεται στα χρόνια του περιοδικού, τα οποία έδιναν περιεχόμενο στη ζωή του. Εξηγεί σχετικά.
00:26:56:00
Περιεχόμενα τεύχους της «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ», εξώφυλλα του περιοδικού.Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ αναφέρεται στο πώς αντιμετωπίζει σήμερα κανείς τη «συγκρατημένη ορθοδοξία» των πραγμάτων που τότε φάνταζαν ανορθόδοξα.
00:27:33:00
Ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ σε λιμάνι ενώ ακούγεται ποίημά του. Στη συνέχεια, δίνεται η πληροφορία ότι ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ παρέμεινε αδειούχος εξόριστος για άλλα 5 χρόνια, ότι η απόφαση εκτοπισμού του ανακλήθηκε το 1959 και ότι έφυγε με πλοίο για τη ΓΑΛΛΙΑ από το λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ.
00:28:20:00
Τίτλοι τέλους
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ποίηση, ποιητές, Αριστερά, εξορία
Αναφορές
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ποιητής
«ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ», ποιητική συλλογή
«ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», περιοδικό
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
Έρευνα αρχείων:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ
Μοντάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ
Παραγωγός:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστούμε ιδιαιτερα:
Τον ΘΟΔΩΡΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
Την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΧΡΗΣΤΟ ΡΟΥΝΙΟ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΜΠΑ
ΑΝΤΑ ΚΑΠΟΛΑ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΟΖΗ
ΒΑΪΟ ΠΑΠΠΑ
ΣΙΜΟ ΣΥΛΑΪΔΗ
ΑΓΓΕΛΟ ΑΡΓΥΡΟΥΛΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρχειακό υλικό:
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Α.Σ.Κ.Ι.)
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο τίτλος της σειράς «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» από ποίημα του ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ διάβασε τα ποιήματα:
«ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ, IV» από τη συλλογή «ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ»
“LARGO, X” από τη συλλογή “LARGO”
«ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ» από τη συλλογή «ΜΑΘΗΤΕΙΑ»
«ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ» από τη συλλογή «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΞΑΝΑ»
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Ήχος:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΡΜΟΒΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑ
Λογιστήριο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πνευστά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ
Βιολί: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ
Μπάσο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πιάνο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Studio μουσικής:
STUDIO N
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Μεταγραφές αρχειακού υλικού:
VIDEO PRESS S.A.
STUDIO SKLAVIS
© ΕΡΤ S.A.
2003
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:09:14
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009