ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ 1952
0000008203
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον λαϊκό συνθέτη ΘΟΔΩΡΟ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ, εστιάζοντας στο 1952, χρονιά σημαντική τόσο για τη μουσική όσο και για την πολιτική ελληνική σκηνή.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008203
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, Η
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ 1952
Χρονολογία Παραγωγής
2003
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον λαϊκό συνθέτη ΘΟΔΩΡΟ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ, εστιάζοντας στο 1952, χρονιά σημαντική τόσο για τη μουσική όσο και για την πολιτική ελληνική σκηνή.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στην εκπομπή «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» o λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ ξετυλίγει μνήμες από την πορεία του στο λαϊκό τραγούδι, εστιάζοντας την αφήγησή του σε μια δύσκολη χρονιά για την μετεμφυλιακή Ελλάδα, το1952. Αναφέρεται στα πρώτα του βήματα στη σύνθεση λαϊκής μουσικής, στη συνεργασία του με την Columbia και τον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΤΖΙΔΗ και στην απήχηση που είχαν οι ινδικές ταινίες και τα ινδικά τραγούδια εκείνη την εποχή. Αποτέλεσμα αυτής της απήχησης ήταν το γεγονός ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’50 πολλοί Έλληνες λαϊκοί συνθέτες αντέγραφαν ινδικά μουσικά μοτίβα στα οποία πρόσθεταν ελληνικό στίχο. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτού του είδους τραγουδιών είναι τα «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ» και «ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ», που συνέθεσε ο Θ. ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ βασισμένος σε ινδικούς σκοπούς της εποχής. Πλάνα αρχείου με γεγονότα που σημάδεψαν το 1952, όπως η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι διαδηλώσεις για το Κυπριακό, η αθρόα μετανάστευση στο εξωτερικό, οι διώξεις των αριστερών και η εκτέλεση του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ζωντανεύουν το κλίμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:56:00
Πλάνο-κάρτα με τον τίτλο της εκπομπής: «ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ 1952».
00:01:02:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό από τη συγκομιδή σταφυλιών στο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στην περίοδο του τρυγητού, ως σημαντικό γεγονός κατά το 1952. Στη συνέχεια, ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ εξηγεί τη σημασία του όρου «λαϊκό τραγούδι». Ακούγεται το τραγούδι του «ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ».
00:02:16:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ κατευθύνεται στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» στην περιοχή της ΠΛΑΚΑΣ στην ΑΘΗΝΑ. Διακρίνεται η ΠΥΛΗ του ΑΔΡΙΑΝΟΥ. Παράλληλα, ακούγεται το τραγούδι σε σύνθεση ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ «ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ».
00:02:35:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Παραθέτει βιογραφικά στοιχεία.
00:02:42:00
Ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με τον παππού, επίσης μουσικό, του συνθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ και τον ίδιο παιδί. Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ σχολιάζει πως «γεννήθηκε με το μικρόβιο της μουσικής μέσα του».
00:03:03:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αφηγείται μνήμες του με την αυτοσχέδια κιθάρα που είχε όταν ήταν παιδί. Παρουσιάζεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ως νεαρού.
00:03:39:00
Έγγραφο που πιστοποιεί τη συμμετοχή του συνθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ στην Αντίσταση της περιόδου 1941-1944 και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του.
00:03:56:00
Αρχειακό υλικό που εμφανίζεται το λιμάνι του ΛΑΥΡΙΟΥ και το Στρατόπεδο στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ. Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ αναφέρεται στη συμμετοχή του στη Αντίσταση και στην παραμονή του στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ από τον Ιανουάριο του 1946 μέχρι το Δεκέμβριο του 1949.
00:04:20:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αναφέρεται στην πρώτη επαφή του με τη μουσική, καθώς έγραφε τη μουσική για τα τραγούδια των λαϊκών συνθετών. Προβάλλεται πλάνο με τετράδιο μουσικής που φέρει το όνομα «ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ».
00:04:46:00
Πλάνο-κάρτα όπου αναγράφεται: «ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, Φεβρουάριος 1952».
00:04:50:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό από την Ένατη Διάσκεψη του Συμβουλίου του Ατλαντικού Συμφώνου στη ΛΙΣΑΒΟΝΑ το ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 1952. Εμφανίζονται πλάνα τόσο από τα κτήρια όσο και από τις αίθουσες που φιλοξένησαν τη Διάσκεψη, αλλά και από αντιπροσωπείες χωρών μεταξύ των οποίων και της ελληνικής. Σε αυτήν αποφασίστηκε η ένταξης της ΕΛΛΑΔΑΣ και της ΤΟΥΡΚΙΑΣ στο ΝΑΤΟ.
00:05:32:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συνθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ με το μπουζούκι του και ορχήστρα με λαϊκούς οργανοπαίκτες.
00:05:44:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αναφέρεται στην παρότρυνση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΣΑ, να γράψει ένα τραγούδι και στη γνωριμία του με το ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ή «ΤΣΑΝΤΑ».
00:06:37:00
Πλάνο-κάρτα που αναγράφεται: «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ».
00:06:41:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό. Πλάνα στους έρημους δρόμους της ΑΘΗΝΑΣ, καθώς οι κάτοικοί της στις 4 Ιουλίου το 1952 συμμετέχουν στην ωριαία βωβή διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη κρίση του Κυπριακού Ζητήματος. Με τη λήξη του χρόνου διαμαρτυρίας οι Αρχιεπίσκοποι ΑΘΗΝΩΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ και ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη παρουσία εκπροσώπων σωματίων, οργανώσεων, μελών της «Πανελληνίου Οργανώσεως του Κυπριακού Αγώνος» και πλήθους πολιτών. Αντιπροσωπία στην οποία συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ επέδωσε στον ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, σχετικό ψήφισμα.
00:08:09:00
Ο φακός εστιάζει σε ένα πεντάγραμμο με νότες από το τετράδιο του συνθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ. Διακρίνεται στη γωνία της σελίδας «Στίχοι-Μουσική Θ. ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ».
00:08:18:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αφηγείται περιστατικό στη δισκογραφική εταιρία «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ», όταν παρουσίασε το πρώτο του τραγούδι.
00:09:28:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συνθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ. Ακούγεται μουσική του.
00:09:46:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αναφέρεται στη διαφορά προσέγγισης του δίσκου μουσικής από το κοινό και στην απουσία ραδιοφωνικής διαφήμισης. Τέλος, σχολιάζει πως στο ραδιόφωνο, και ιδιαίτερα στο «εθνικό», δεν ακούγονταν λαϊκά τραγούδια με τη συνοδεία μπουζουκιού.
00:10:28:00
Εμφανίζεται ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό. Ο φακός εστιάζει σε ένα παλιό ραδιόφωνο και σε σελίδες εφημερίδων εποχής στις οποίες διαφημίζονται ραδιόφωνα της εποχής.
00:10:42:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αναφέρει πως τα λαϊκά τραγούδια ακούγονταν στο ραδιόφωνο μετά τη σύσταση της Υ. ΕΝ. Ε. Δ. καθώς τα προτιμούσαν οι στρατιώτες.
00:11:05:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με ασκήσεις σε στρατόπεδο. Ακούγεται το τραγούδι «σε ποια γωνιά να τραβηχτώ. . . . . » και στη συνέχεια ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ μιλάει για το πολιτικό κλίμα της εποχής, το οποίο σημαδεύτηκε κυρίως από την δύσκολη εποχή των μετεμφυλιακών χρόνων και τα βασανιστήρια των αριστερών ιδεολόγων.
00:11:55:00
Παρουσιάζεται ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό από προσαγωγή σε δίκη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, της ΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΠΑΠΠΑ και των λοιπών κατηγορούμενων για κατασκοπεία. Πλάνα από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπου ανάμεσα σε άλλους διακρίνονται ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ και η ΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΠΑΠΠΑ. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ στην αίθουσα του δικαστηρίου.
00:12:24:00
Πλάνο-κάρτα όπου αναγράφεται: «Το 1952 ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ γίνεται μαέστρος στη δισκογραφική εταιρία COLUMBIA».
00:12:28:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Κάνει λόγο για τον ΝΙΚΑΝΔΡΟ ΜΗΛΙΟΠΟΥΛΟ και τον τρόπο δουλειάς στη δισκογραφική εταιρία COLUMBIA. Αναφέρεται στον συνθέτη ΣΤΕΛΙΟ ΧΡΥΣΙΝΗ, ενώ προβάλλεται σχετικό ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με το συνθέτη και την ορχήστρα του.
00:14:06:00
Ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με φωτογραφίες εφημερίδων από τους κατηγορούμενους στην «υπόθεση ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ», με σχετικά άρθρα, φωτογραφία του Πρωθυπουργού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ και σχετικό άρθρο με το πρόβλημα υγείας του. Παρουσιάζεται πρωτοσέλιδο της έκτακτης έκδοσης της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» από την οποία γνωστοποιείται η εκτέλεση των ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΤΣΗ, ΗΛΙΑ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ και ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ.
00:14:29:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αναφέρεται σε περιστατικό με τον διευθυντή της COLUMBIA ΝΙΚΑΝΔΡΟ ΜΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, όταν από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ πληροφορήθηκε την εκτέλεση του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ.
00:15:00:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Εικόνες από επιβίβαση σε πλοία Ελλήνων που μεταναστεύουν. Ακούγεται το τραγούδι «ΜΑΝΑ ΓΛΥΚΙΑ» σε μουσική του συνθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ. Ερμηνεύει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ.
00:15:23:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» μιλάει για τη μετανάστευση. Αναφέρει πως τα τραγούδια του με τη φωνή του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ είχαν απήχηση τόσο στους μετανάστες όσο και σε αυτούς που παρέμειναν στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:16:21:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ και ερμηνεύτριες που τραγουδούσαν μαζί του. Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ αναφέρει πως το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ δε σημείωσε επιτυχία.
00:16:34:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ». Αφηγείται περιστατικό που έζησε στη δισκογραφική εταιρία COLUMBIA, ανάμεσα στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ και τον διευθυντή της εταιρίας ΝΙΚΑΝΔΡΟ ΜΗΛΙΟΠΟΥΛΟ που έκρινε την πορεία του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ και τη μετέπειτα παρουσία του στα μουσικά δρώμενα της χώρας.
00:19:03:00
Διαδοχικά πλάνα στα οποία παρουσιάζεται αρχειακό υλικό με άρθρα από εφημερίδες. Σε αυτά αναφέρονται η ανάμιξη Ξένων Δυνάμεων στα πολιτικά γεγονότα της ΕΛΛΑΔΑΣ, καθώς και οι εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ασπρόμαυρα πλάνα με πολίτες να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζουν σε αναρτημένες λίστες και ακολουθούν στιγμιότυπα από το εκλογικά κέντρα όπου διεξάγονται οι εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952. Πλήθος ανδρών, ψηφοφόρων περιμένουν τη σειρά τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πλάνα και από τους χώρους εκλογικών τμημάτων.
00:20:06:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου όπου ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και συνεργάτες τους βρίσκονται στα σκαλιά κτηρίου. Στη συνέχεια εμφανίζονται πλάνα με την κυβέρνηση του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ που σχηματίστηκε από τις εκλογές του 1952 και απόκομμα εφημερίδας που ανακοινώνει την εκλογική νίκη του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ».
00:20:19:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» κάνει λόγο για τη συνεργασία του με τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, το τραγούδι τους «Η ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ» που σημείωσε υψηλές πωλήσεις, αλλά και άλλες τους επιτυχίες όπως «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ», «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΡΕΣ», «ΚΕΡΝΑ ΜΕ», «ΑΝΟΙΞΕ ΜΑΝΑ ΑΝΟΙΞΕ». Παρουσιάζονται δυο ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ με τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ και του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ με την ΜΑΡΙΝΕΛΑ. Ακολουθούν σκηνές από την ταινία του ΛΑΜΠΡΟΥ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ «ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ».
00:21:50:00
Προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία του ινδικού κινηματογράφου «ΓΗ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ» με την ΝΑΡΓΚΙΣ. Ακολουθούν πλάνα με αφίσα της ηθοποιού και στη συνέχεια με την αφίσα της ταινίας «ΔΑΚΡΥΑ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ» και άλλες αφίσες ταινιών με τη ΝΑΡΓΚΙΣ, ενώ παρουσιάζεται ο δίσκος «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ» του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ.
00:22:37:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» σχολιάζει πως ο ελληνικός κόσμος έβλεπε τέτοιου είδους ταινίες και πως ορισμένα γνήσια ινδικά τραγούδια κυκλοφόρησαν σε ελληνικές εκδοχές. Στη συνέχεια αφηγείται το περιστατικό κατά τη διάρκεια ταξιδίου το 1959, με τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ και την ΜΑΡΙΝΕΛΑ που οδήγησε στη δημιουργία τέτοιων τραγουδιών. Παρουσιάζει τη μελωδία των τραγουδιών «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ» και «ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ». Εμβόλιμα ασπρόμαυρα πλάνα σε δρόμο, ενώ ακούγονται παράλληλα ινδικά τραγούδια.
00:24:32:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» θυμάται την ημέρα που τον επισκέφτηκαν ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ μαζί με την ΜΑΡΙΝΕΛΑ και του παρουσίασαν λόγια τραγουδιών που τα ρεφρέν τους ήταν πάνω στη μουσική των ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ και ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ.
00:25:46:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τη ΜΑΡΙΝΕΛΑ, τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, τον ΘΟΔΩΡΟ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ και άλλους. Παράλληλα, ακούγεται το τραγούδι «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ».
00:26:04:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» κάνει λόγο για την επιτυχία που σημείωσε το τραγούδι «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ».
00:26:35:00
Προβάλλεται έντυπο αρχειακό υλικό με τη λίστα των 5 δημοφιλέστερων τραγουδιών. Παράλληλα ακούγεται το σχετικό ινδικό τραγούδι που ενέπνευσε τη «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ».
00:26:40:00
Προβάλλονται αποσπάσματα από φιλμ του ινδικού κινηματογράφου «ΓΗ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ». Παράλληλα ακούγεται το τραγούδι του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ».
00:27:10:00
Ο λαϊκός συνθέτης ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ στο κέντρο «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» και κάνει λόγο για την απήχηση που είχε το λαϊκό τραγούδι στον κόσμο.
00:27:42:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον λαϊκό συνθέτη ΘΟΔΩΡΟ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ. Παράλληλα, ακούγεται η εισαγωγή του τραγουδιού σε μουσική του ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ «ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ».
00:28:00:00
Τίτλοι τέλους. Ακούγεται το τραγούδι «ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ» σε μουσική του λαϊκού συνθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ, συνθέτες, λαϊκή μουσική, λαϊκά τραγούδια
Αναφορές
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ, συνθέτης
«ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ», τραγούδι
«ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ», τραγούδι
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Έρευνα αρχείων:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟ?ΤΗΣ
Μοντάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ
Παραγωγός:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτης:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟ?ΤΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Ήχος:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΡΜΟΒΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑ
Λογιστήριο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ, πνευστά
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ, βιολί
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, μπάσο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, πιάνο
Studio μουσικής:
STUDIO N
Μεταγραφές αρχειακού υλικού:
VIDEO PRESS S.A.
STUDIO SKLAVIS
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα:
τον ΘΟΔΩΡΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ και
την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ
τους:
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΚΟΥΔΗ
ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΣΙΜΠΑΓΛΗ
για την παραχώρηση οπτικού υλικού
την ΚΕΛΛΥ ΣΑΜΙΩΤΗ
τον ΒΑΣΙΛΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
για την παραχώρηση του κέντρου «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ» για το γύρισμα της συνέντευξης.
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τους:
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΧΡΗΣΤΟ ΡΟΥΝΙΟ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΜΠΑ
ΑΝΤΑ ΚΑΠΟΛΑ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΟΖΗ
ΒΑ?Ο ΠΑΠΠΑ
ΣΙΜΟ ΣΥΛΑ?ΔΗ
ΑΓΓΕΛΟ ΑΡΓΥΡΟΥΛΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρχειακό υλικό:
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & Μ.Μ.Ε.
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΣΚΙ)
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο τίτλος της σειράς «η ιστορία των χρόνων μου» από ποίημα του
ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Χρησιμοποιήθηκε οπτικό υλικό από το βιβλίο «Ινδοπρεπών αποκάλυψη» των
ΕΛΕΝΗ ΑΜΠΑΤΖΗ-ΜΑΝΩΛΗ ΤΑΣΟΥΛΑ
Καθώς και αποσπάσματα από την ταινία «Γη ποτισμένη με ιδρώτα» του
ΜΑΧΜΠΟΥΜΠ ΧΑΝ
Ακούστηκαν τα τραγούδια σε μουσική του ΘΟΔΩΡΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ:
«ΑΝΟΙΞΕ ΜΑΝΑ ΑΝΟΙΞΕ»
«ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ»
«ΓΟΗΣΣΑ ΜΠΟΕΜΙΣΣΑ»
«ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ»
«ΜΑΝΑ ΓΛΥΚΙΑ»
Τα ινδικά τραγούδια:
«GHAR AAYA MERA PARDESI»
«AAJO TARAPT HAI ARMAN»
των SHANKAR-JAKISHAN
και οι ελληνικές εκδοχές τους: «ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ» & «ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ»
© ΕΡΤ S.A.
2003
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:28:56:10
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009