ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ Β΄ΜΕΡΟΣ ΑΜΦΙΑ – ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
0000008180
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008180
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ Β΄ΜΕΡΟΣ ΑΜΦΙΑ – ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1989
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ» παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού ενδύματος. Η Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου ΜΥΡΤΑΛΗ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ παραθέτει πληροφορίες για την ιερή ενδυμασία και την καθημερινή περιβολή στο Βυζάντιο των κληρικών, κατά τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους και της συμβολικής σημασίας τους. Στη συνέχεια, ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ από την ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ, παραθέτει ιστορικά στοιχεία, περιγράφοντας το πολύμορφο μωσαϊκό της Λατινικής κυριαρχίας στις ελληνικές χώρες μέχρι την οριστική κατάλυσή του με τη συνθήκη του Καμποφόρμιο το 1797. Επίσης, μιλάει για την επίδραση της Δύσης στον τρόπο ενδυμασίας των Ελλήνων που κατοικούσαν στις περιοχές με δυτική κυριαρχία, επισημαίνοντας το γεγονός ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση όλων των περιοχών στη δυτική πρόκληση.
Τίτλοι αρχής.
00:01:31:00
Προβολή κάρτας, «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ, Β ΜΕΡΟΣ – ΑΜΦΙΑ, ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Παράλληλα, διαδοχικά πλάνα παρουσιάζουν το έμβλημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εσωτερικό διάκοσμο εκκλησίας.
00:01:59:00
Η Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου ΜΥΡΤΑΛΗ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ, από το χώρο του Μουσείου, παραθέτει πληροφορίες, μέσα από τις πηγές των Βυζαντινών συγγραφέων, σχετικά με τον όρο άμφια, που δήλωνε την ιερή ενδυμασία των κληρικών, των βασιλέων αλλά και τα λειτουργικά υφάσματα του ιερού θυσιαστηρίου της Εκκλησίας. Επίσης, αναφορά και ανάλυση της ιερής ενδυμασίας και της καθημερινής περιβολής, στο Βυζάντιο, των κληρικών κατά τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους και της συμβολικής σημασίας τους. Παράλληλα, προβολή του χρυσοκέντητου μεταξωτού Επιταφίου, που προέρχεται από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα έργα της εποχής των Παλαιολόγων του 14ου αιώνα, η κεντρική παράσταση του νεκρού ΧΡΙΣΤΟΥ πλαισιώνεται από σκηνές της Θείας Μετάληψης και Μετάδοσης, ενώ στις γωνίες απεικονίζονται τα σύμβολα των Ευαγγελιστών. Επίσης, διαδοχική προβολή σε ψηφιδωτά, φορητές εικόνες με εικονογράφηση χριστιανικού περιεχομένου, επιμάνικα, επιγονάτια, ποιμαντορικές ράβδοι και καμελαύκια ή αρχιερατικές μίτρες.
00:06:25:00
Η Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου ΜΥΡΤΑΛΗ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ αναφέρεται στα αρχιερατικά άμφια και το διάκοσμό τους. Επίσης, αναφορά στους δύο αρχιερατικούς σάκους των Παλαιολογίων χρόνων, που σώζονται στο Μουσείο του ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ο ένας και ο αρχιερατικός του ΦΩΤΙΟΥ στο Κρατικό Μουσείο του ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ στη ΜΟΣΧΑ. Διαδοχική προβολή σε πολυτελή αρχιερατικά άμφια και αρχιερατικούς σάκους, με πλούσιο διάκοσμο.
00:07:50:00
Η Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου ΜΥΡΤΑΛΗ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ μιλάει για τη Χριστιανική θρησκεία, η οποία δίδασκε τη σεμνότητα και την απλότητα στο ντύσιμο, ενώ η λαμπρότητα και η πολυτέλεια τόνιζαν το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και της δόξας του ΘΕΟΥ. Παράλληλα, προβολή πλάνων από εσωτερικό διάκοσμο Εκκλησίας στο ΜΥΣΤΡΑ, πλάνο της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και τέλος σε φυσικό τοπίο.
00:08:41:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, από την ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ, παραθέτει ιστορικά στοιχεία, περιγράφοντας το πολύμορφο μωσαϊκό της Λατινικής κυριαρχίας στις ελληνικές χώρες μέχρι την οριστική κατάλυσή του με τη συνθήκη του Καμποφόρμιο το 1797. Παράλληλα, διαδοχική προβολή σε τοπογραφικούς χάρτες, απεικονίσεις με εξεγέρσεις, Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, στρατιωτικές επιθέσεις, ληστρικές επιδρομές, άλωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ από τους Σταυροφόρους, μικρογραφία χειρογράφου του Αυτοκράτορα ΜΙΧΑΗΛ Η ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, Βενετσιάνικα νομίσματα, ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β ΛΑΣΚΑΡΙΣ σε μικρογραφία χειρογράφου, ο ΑΛΕΞΙΟΣ Γ Αυτοκράτωρ της ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ και η σύζυγός του ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΗ σε μικρογραφία, η Βυζαντινή Μονή της ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑΣ της ΑΡΤΑΣ, ΜΥΣΤΡΑΣ, το οικόσημο που απεικονίζει το λιοντάρι του Αγίου ΜΑΡΚΟΥ πάνω στα τείχη, το Επταπύργιο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, απεικόνιση του ΜΩΑΜΕΘ Β του ΠΟΡΘΗΤΗ, χάρτες, απεικόνιση του ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΜΟΡΟΖΙΝΙ
00:18:07:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, αναφέρεται στις επιδράσεις της Δύσης στις λατινοκρατούμενες περιοχές του ελληνικού χώρου, κυρίως στα εξωτερικά στοιχεία της καθημερινής ζωής. Συνεχίζοντας, μιλάει για την επίδραση της Δύσης στον τρόπο ενδυμασίας των Ελλήνων που κατοικούσαν στις περιοχές με δυτική κυριαρχία. Τέλος, επισημαίνει το γεγονός ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση όλων των περιοχών στη δυτική πρόκληση. Παράλληλα, διαδοχική προβολή σε πίνακα με το οικόσημο που απεικονίζει το λιοντάρι του Αγίου ΜΑΡΚΟΥ, ενδύματα και εξαρτήματα, διάφορες απεικονίσεις από αγροτικούς πληθυσμούς και λαϊκά στρώματα αστικών πληθυσμών.
00:19:53:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, αναφέρεται στις επιδράσεις της Δύσης στους ευκατάστατους αστούς και ευγενείς, που φορούσαν λατίνικα ρούχα και φράγκικη φορεσιά. Στη συνέχεια, παραθέτει μαρτυρία του Ιστορικού ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ, ο οποίος τεκμηριώνει τη διάδοση και επικράτηση του ξενικού συρμού. Παράλληλα, διαδοχική προβολή απεικονίσεων με ευκατάστατους αστούς και ευγενείς.
00:20:37:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, αναφέρεται στα είδη υφασμάτων που κυκλοφορούσαν στις ελληνικές αγορές, στα πολυτελή ενδύματα που φτιάχνονταν από ντόπιους ράπτες με ξενόφερτα σχέδια ή παραγγέλλονταν από τη ΒΕΝΕΤΙΑ. Στη συνέχεια, παραθέτει πληροφορίες του Ιταλού ΤΣΕΖΑΡΕ ΡΕΤΣΕΛΙΟ, όπου στο έργο του «ΑΜΠΙΤΙ ΑΝΤΙΚΙ ΕΤ ΜΟΝΤΕΡΝΙ», που εκδόθηκε το 1598 στη ΒΕΝΕΤΙΑ, περιγράφει τη φορεσιά των Ελληνίδων του ΠΕΡΑΝ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Παράλληλα, διαδοχική προβολή απεικονίσεων που παριστάνονται μορφές με ενδυμασίες της εποχής.
00:22:11:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, περιγράφει την αμφίεση των ανδρών του16ου αιώνα, στην ΚΡΗΤΗ και σε άλλες Βενετοκρατούμενες περιοχές. Παράλληλα, διαδοχική προβολή απεικονίσεων με ανδρικές μορφές με ενδυμασίες της εποχής.
00:22:42:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, περιγράφει τη γαλλική, ισπανική και νεαπολίτικη μόδα που κυριάρχησε τον 17ο αιώνα και αντικαθιστά τη συντηρητική βενετσιάνικη αντίληψη. Παράλληλα, διαδοχική προβολή τοιχογραφιών, φορητών εικόνων και μικρογραφίες χειρογράφων όπου απεικονίζονται οι αφιερωτές και μορφές με ενδυμασίες της εποχής.
00:23:59:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, περιγράφει την αστική ανδρική ενδυμασία που φορούσαν στα Ιόνια Νησιά κατά τον 18ο αιώνα.Παράλληλα, διαδοχική προβολή απεικονίσεων με ανδρικές μορφές με ενδυμασίες της εποχής.
00:24:48:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, περιγράφει την ανδρική ενδυμασία που φορούσαν στα μέσα του 18ου αιώνα. Ακολουθεί περιγραφή της ανδρικής περιβολής του πίνακα που απεικονίζει τη «ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ» του ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΑΗ, που βρίσκεται στο Μουσείο ΖΑΚΥΝΘΟΥ και στο έργο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΤΟΥΖΗ «ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ» που βρίσκεται στο Ναό του ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ στη ΖΑΚΥΝΘΟ. Παράλληλα, διαδοχική προβολή των συγκεκριμένων έργων.
00:28:10:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, αναφέρεται στην κοσμική ζωγραφική των δύο διακεκριμένων Ζακυνθινών ζωγράφων, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΤΟΥΖΗ και του ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΝΤΟΥΝΗ, των οποίων τα έργα αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες για την ενδυμασία της υψηλής κοινωνίας του νησιού. Διαδοχική προβολή στα πορτρέτα των ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΝΤΟΥΝΗ, ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΥΤΟΥΖΗ και ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ.
00:28:43:00
Ο Ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, από την ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ, αναφέρεται στα αποτελέσματα της Λατινικής κυριαρχίας, η οποία έφερε ορισμένο τμήμα του ελληνικού κόσμου πλησιέστερα προς τη Δυτική ΕΥΡΩΠΗ, σε όλους τους τομείς του πνεύματος, της τέχνης και τις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής.
00:29:23:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΗΡΑΚΛΗΣ TV
Συντελεστές
Επιστημονικοί Σύμβουλοι:
Λαογράφος – Ενδυματολόγος:
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αρχαιολόγος Δ/ντής Μουσείου Μπενάκη:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ.:
ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φροντιστής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοπή Αρνητικού:
ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
Εργαστήρια Εικόνας ΑΝ-ΜΑΡ:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια Ήχου:
ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ
Φωνοληψία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΜΑΔΑΚΗΣ
Μουσική:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΟΣ ΡΕΤΣΙΛΑΣ
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. Γ. ΥΠΠΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΒΑΝΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:58:03
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009