Επεισόδιο:018 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
0000008146
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Το τελευταίο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα γεγονότα του δεύτερου μισού του 1944 και στην σταδιακή απελευθέρωση της Ελλάδας.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008146
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Επεισόδιο:018 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
08/03/1995
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Το τελευταίο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα γεγονότα του δεύτερου μισού του 1944 και στην σταδιακή απελευθέρωση της Ελλάδας.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η λήξη της γερμανικής κατοχής είναι το θέμα του 18ου και τελευταίου επεισοδίου της σειράς «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ». Μνημονεύονται τα συνοδευτικά της γερμανικής αποχώρησης από την ελληνική επικράτεια σφυροκοπήματα των ανταρτών, κατά το δεύτερο μισό του 1944. Αρχικά, γίνεται λόγος για την περιοχή της ΘΡΑΚΗΣ και της βουλγαροκρατούμενης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Συγκεκριμένα για την περιοχή του ΕΒΡΟΥ αφηγούνται οι ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΙΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ και ΦΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, για την περίπτωση των ΦΕΡΡΩΝ μιλά ο ΝΙΚΟΣ ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, και για τα γεγονότα στο ΣΟΥΦΛΙ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΗΝΕΖΗΣ και ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ. Για τη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, η μαρτυρία του ΜΗΤΣΟΥ ΖΥΓΟΥΡΑ φωτίζει τα γεγονότα της ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η κατάσταση στην ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ. Τα γεγονότα αφηγούνται ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ. Για τις περιοχές της Θεσσαλίας περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες των ΜΙΜΗ ΤΑΣΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΟΥ και για της ΗΠΕΙΡΟΥ η μαρτυρία του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ. Παρακολουθούμε έπειτα τα γεγονότα στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, την απελευθέρωση της ΑΘΗΝΑΣ και του ΠΕΙΡΑΙΑ: γίνεται αναφορά στη μάχη της ΛΑΜΠΟΥΣΑΣ στην Εύβοια (μιλά σχετικά ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΑΝΟΣ), καθώς και στις επιχειρήσεις των ανταρτών στο λιμάνι και στο ηλεκτρικό εργοστάσιο στον Πειραιά. Για το τελευταίο, μιλούν οι συμμετέχοντες ΜΙΛΤΟΣ ΑΛΙΚΑΚΟΣ και ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ. Τέλος, η ΚΡΗΤΗ απελευθερώνεται τελευταία, τον Μάιο του 1945, με την συνθηκολόγηση της Γερμανίας.
Για τη δράση των ΕΑΜ-ΕΟΚ και τη μάχη της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ διαφωτιστικές είναι οι μαρτυρίες των ΣΗΦΗ ΜΑΥΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΛΟΥΔΑΚΗ και ΠΑΥΛΟΥ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗ. Σε καίρια σημεία του ντοκιμαντέρ σχολιάζεται η πολιτική των Βρετανών, όπως στη συμφωνία της ΚΑΖΕΡΤΑΣ (26 Σεπτεμβρίου) και το βρετανικό σχέδιο «Μάνα». Το ντοκιμαντέρ κλείνει με βιντεοσκοπημένα πλάνα πανηγυρισμών της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ δεν παραλείπεται να εκφραστεί το παράπονο για τις τραγικές εξελίξεις του Εμφυλίου Πολέμου που θα ακολουθήσουν και θα σκιάσουν το έργο της Εθνικής Αντίστασης.Οι μαρτυρίες διανθίζονται από πλούσιο κινηματογραφικό, φωτογραφικό και έντυπο υλικό.
00:00:00:00
Τίτλοι έναρξης.
00:01:25:00
Τίτλος επεισοδίου: «Απελευθέρωση».
00:01:29:00
Φιλμ αρχείου με σοβιετικά άρματα μάχης να εισέρχονται στο Βουκουρέστι στις 31 Αυγούστου 1944 και κόσμο να πανηγυρίζει. Ο αφηγητής αναφέρεται στην προέλαση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1944 στα Βαλκάνια και στο εκεί πολιτικό σκηνικό: ανατροπή με εξέγερση της κυβέρνησης ΙΟΝ ΑΝΤΟΝΕΣΚΟΥ στο Βουκουρέστι και κήρυξη πολέμου στη Γερμανία από τη νέα κυβέρνηση πατριωτικού μετώπου της Σόφιας. Τα Σοβιετικά στρατεύματα σταμάτησαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συνέχισαν προς τη Γιουγκοσλαβία όπως είχε συμφωνηθεί στις προηγούμενες συμμαχικές διασκέψεις.
00:02:14:00
Γελοιογραφία που εικονίζει Γερμανό «που έχει πιαστεί στη φάκα» με φόντο τον χάρτη της Ελλάδας-σχόλιο της δυσμενούς κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει οι κατακτητές. Ο αφηγητής αναφέρεται στην προετοιμασία της αποχώρησης των εχθρικών στρατευμάτων από την Ελλάδα και στα σφυροκοπήματα των ανταρτών. Φωτογραφία αντάρτη-σαλπιγκτή και χάρτης που εστιάζει στη Θράκη, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στην περιοχή του Έβρου, την πρώτη περιοχή που απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ.
00:02:37:00
Φωτογραφικό υλικό με το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και με τους ντόπιους που συνέδραμαν στην απελευθέρωση του Έβρου. Ο αφηγητής αναφέρεται στην απομόνωση του εν λόγω Συντάγματος από τις λοιπές ανταρτικές δυνάμεις, στον ελλιπή οπλισμό του, στη συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού, στα γερμανικά λάφυρα που αποκόμιζαν από τις νικηφόρες συγκρούσεις τους με τον στρατό κατοχής (σχετική φωτογραφία).
00:03:03:00
Πλάνα από το Διδυμότειχο, έδρα της Γερμανικής Διοίκησης και κέντρο ανεφοδιασμού των γερμανικών φρουρών του Έβρου. Ο αφηγητής αναφέρεται στην περικύκλωση του Διδυμοτείχου από τις ομάδες του 1/81ου Τάγματος και από τις πολιτικές οργανώσεις και στη διακοπή του ηλεκτροφωτισμού και των τηλεπικοινωνιών στις 28/29 Αυγούστου 1944.
00:03:31:00
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΙΔΗΣ, διοικητής Διμοιρίας 1/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ, αναφέρεται στη μεταφορά των ανταρτών στον Κάμπο, στην οργάνωσή τους σε ομάδες και στις συντονισμένες κινήσεις τους σχετικά με την περικύκλωση των Γερμανών.
00:03:59:00
Σύγχρονη πανοραμική εικόνα του Διδυμοτείχου. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ, γραμματέας ΕΠΟΝ Διδυμοτείχου, αναφέρεται στον τομέα της ευθύνης του, τον τομέα Δυτικού Διδυμοτείχου, και στην κινητοποίηση από εκείνον των μελών της ΕΠΟΝ από τα γύρω χωριά (Μεταξάδες, Παλιούρι, Γιατράδες, Ασπρονέρι κ. α.) για να τους οδηγήσει στο Κουφόβουνο, προκειμένου να περικυκλώσουν τους Γερμανούς στο Διδυμότειχο.
00:04:31:00
Φωτογραφία του ΦΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥ, διοικητή του 1/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ. Ο ίδιος μιλά για τα μεθεόρτια της περικύκλωσης του Διδυμοτείχου και αναφέρεται στην πενταμελή ομάδα σημαινόντων ανθρώπων του χωριού του και στην αποστολή τους να διαβιβάσουν στον Γερμανό διοικητή ΦΟΝ ΚΛΑΪΣΤ το αίτημά τους να παραδοθεί. Ο Γερμανός διοικητής μετέθεσε την απάντησή του για την επόμενη μέρα.
00:05:42:00
Πλάνα από τοπίο της περιοχής του Έβρου, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στην τροπή σε φυγή των Γερμανών τα χαράματα της 29ης Αυγούστου 1944 προς τον Έβρο και την Τουρκία, και στην επιχείρηση κατάληψης των πρώην γερμανικών θέσεων από τους αντάρτες.
00:05:56:00
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΙΔΗΣ καταγράφει την αποκομιδή του γερμανικού οπλισμού, κατά τα γεγονότα του τέλους του Αυγούστου του 1944 στο Διδυμότειχο.
00:06:42:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ αναφέρεται στην παράδοση των Γερμανών, οι οποίοι πανικοβλήθηκαν όταν αντίκρισαν τους 4-5 χιλιάδες ντόπιους που κρατούσαν στα χέρια τους οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όπλο.
00:07:05:00
Πλάνα από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διδυμοτείχου. Στο σταθμό έγινε σκληρή μάχη καθώς εκτός από τη φρουρά, οι αντάρτες είχαν να αντιμετωπίσουν και άλλους 100 Γερμανούς οι οποίοι αποχωρούσαν από άλλες φρουρές με αμαξοστοιχία που έφθασε απρόοπτα.
00:07:24:00
Φωτογραφικό υλικό με Γερμανούς αιχμάλωτους, με σχετικά σχόλια του αφηγητή αναφορικά με την υποχώρηση των Γερμανών, τον αριθμό των αιχμαλώτων και το πολεμικό τους υλικό που περιήλθε στην κατοχή του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.
00:07:38:00
Φωτογραφικό υλικό από τους πανηγυρισμούς μετά την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:07:48:00
Πλάνα από την κωμόπολη των Φερών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο χρονικό της απελευθέρωσης της περιοχής στις 28 Αυγούστου 1944 από άοπλους πολίτες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ προς το κτήριο της Γερμανικής Διοίκησης, με αφορμή το παζάρι της πόλης. Αρχίζει τη διήγησή του ο ΝΙΚΟΣ ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, στέλεχος του ΕΑΜ Φερών.
00:08:26:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ θυμάται την ημέρα της απελευθέρωσης των Φερών: Αναφέρεται στην αρχική βολιδοσκόπηση που έκαναν στους Γερμανούς οι αντάρτες του ΕΑΜ, με την οποία αντελήφθησαν ότι οι εχθροί «τα είχαν χαμένα» και τα όπλα τους ήταν κατεβασμένα. Τότε ο λαός των Φερών τους έδωσε μηνύματα συμφιλίωσης. Εμβόλιμα πλάνα από τους χώρους που στεγαζόταν η Γερμανική Διοίκηση. Στη συνέχεια αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις τους με τη Γερμανική Διοίκηση, με τη βοήθεια μελών της ΕΠΟΝ, των όρων παράδοσής τους, στην προθεσμία που ζήτησε ο Γερμανός διοικητής και στην επίτευξη αποτροπής της γερμανικής αντίστασης.
00:10:45:00
Φωτογραφία του ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ, ηγέτη της ΕΑΜικής οργάνωσης, που διαπραγματεύτηκε με τους Γερμανούς τους όρους της παράδοσης, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της κωμόπολης των Φερών.
00:10:51:00
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την παράδοση των Γερμανών στην κωμόπολη των Φερών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στους 70 Γερμανούς που παραδόθηκαν, στον Γερμανό διοικητή στον οποίον επετράπη να διαφύγει στο Σουφλί, στον εξοπλισμό των αντιστασιακών ομάδων με το πολεμικό υλικό που περιήλθε στην κατοχή τους με την παράδοση των γερμανικών δυνάμεων.
00:11:04:00
Φωτογραφία με τα γερμανικά τανκς που κινούνταν στη σιδηροδρομική γραμμή Διδυμοτείχου-Σουφλίου και πλάνα από τη θέση Λατομείο από όπου διέρχεται το τρένο. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην προσπάθεια των γερμανικών οχημάτων να διαφύγουν στο Σουφλί από το Διδυμότειχο και στη δολιοφθορά που προκάλεσαν οι αντιστασιακές οργανώσεις στη σιδηροδρομική γραμμή στην εν λόγω θέση προκειμένου να αποτρέψουν τη μεταφορά.
00:11:18:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΑΣ, ομαδάρχης-πολυβολητής του 1/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ, καταθέτει τη μαρτυρία του σχετικά με τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή κίνηση δολιοφθοράς των σιδηροδρομικών γραμμών της γραμμής Διδυμοτείχου-Σουφλίου. Επίσης αναφέρει την κίνηση παράδοσης (άσπρο μαντήλι) εκ μέρους των Γερμανών και τις κινήσεις συμφιλίωσης εκ μέρους του.
00:11:51:00
Πλάνα από τη θέση Λατομείο δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή Διδυμοτείχου-Σουφλίου. Η αφηγήτρια σχολιάζει τη συμμετοχή του Γερμανού διοικητή των τανκς που προσπαθούσε να παρελκύσει τις διαπραγματεύσεις.
00:11:58:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΑΣ αναφέρεται στις ύστατες προσπάθειες των Γερμανών να μην παραδοθούν. Οι προσπάθειές τους όμως, συνεχίζει, απέβησαν άκαρπες λόγω της αποφασιστικότητας των ανταρτών να τους υποχρεώσουν σε παράδοση και να τους οδηγήσουν στο Σουφλί.
00:13:44:00
Φωτογραφία με τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ, πάνω σε κατειλημμένο γερμανικό τανκ, από εκείνα που προσπάθησαν να διαφύγουν για το Σουφλί μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής Διδυμοτείχου-Σουφλίου.
00:13:53:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗΣ, διοικητής Τμήματος του ΕΛΑΣ στην επιχείρηση του Σουφλίου, μιλά για την εντολή που έλαβε να ξεσηκώσει τους κατοίκους των χωριών Λαϊνά, Λυκόφη και Κορνοφωλιά περιοχής Σουφλίου, να κυκλώσουν τους Γερμανούς και να τους υποχρεώσουν σε παράδοση.
00:14:22:00
Πλάνα από την πόλη του Σουφλίου, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στην άρνηση της παράδοσης εκ μέρους των Γερμανών του Σουφλίου. Οι σχετικές κινήσεις των Γερμανών ήταν να οχυρώσουν τη δύναμή τους, περίπου 300 ανδρών, στον σιδηροδρομικό σταθμό (σχετικά πλάνα) και στους στρατώνες, στρατηγικά σημεία τα οποία κυκλώνουν οι αντάρτες και οι Γερμανοί απαντούν με σφοδρά πυρά. Η αφηγήτρια σημειώνει και τις γερμανικές ενισχύσεις (τάγμα με 46 αυτοκίνητα) που αφίχθησαν από την Αλεξανδρούπολη.
00:14:50:00
Διαταγή με την οποία ζητείται από το 2/81 Τάγμα του ΕΛΑΣ να σπεύσει σε καθυστέρηση των ορμώμενων από την Αλεξανδρούπολη γερμανικών ενισχύσεων, κάτι που υλοποιείται με αλλεπάλληλες επιθέσεις. Σχετικός σχολιασμός από την αφηγήτρια.
00:14:56:00
Φωτογραφία με αντάρτες του ΕΛΑΣ Έβρου, και εστίαση στον ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΕΡΖΟΥΔΗ, διοικητή του 2/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται σε ένα από τα πιο ισχυρά χτυπήματα που κατάφεραν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανικών ενισχύσεων στην τοποθεσία Καράτσαλι. Ο ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ αρχίζει τη διήγησή του σχετικά με το γεγονός.
00:15:05:00
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ περιγράφει διεξοδικά την ενέδρα που έστησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στους Γερμανούς που έρχονταν από την Αλεξανδρούπολη για ενίσχυση των περικυκλωμένων στο Σουφλί Γερμανών. Σκοπός της ενέδρας ήταν να παρεμπόδιζε τον δρόμο τους τοποθετώντας εμπόδια, ώστε να αναγκαστούν να αποβιβαστούν από τα οχήματά τους για να τα αφαιρέσουν, και η αντάρτικη ομάδα θα άνοιγε πυρ εναντίον τους, όπερ και εγένετο. Σε αντίποινα οι Γερμανοί πυρπόλησαν το δάσος και πυροβολούσαν ακατάπαυστα με καταιγιστικά πυρά. Οι αντάρτες άντεξαν περίπου 6 ώρες μέσα σε κόλαση πυρός, καθυστέρησαν τους Γερμανούς και στη συνέχεια αποχώρησαν.
00:16:21:00
Πλάνα του Σουφλίου. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η γερμανική φάλαγγα έφτασε τελικά στο Σουφλί δύο ημέρες μετά το προκαθορισμένο, οπότε και απαγκίστρωσε την εκεί γερμανική φρουρά. Στην επιστροφή όμως τα πυρά των ανταρτών (σχετική φωτογραφία) προκάλεσαν στον κατακτητή νέες φθορές, ώστε οι Γερμανοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη (σχετική εμβόλιμη φωτογραφία) φανερά αποδεκατισμένοι.
00:16:36:00
Φωτογραφικό υλικό από τις παρελάσεις μετά την απελευθέρωση των πόλεων της περιοχής του Έβρου. Η αφηγήτρια λέει ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 1944, όλη η περιοχή του Έβρου ήταν ελεύθερη.
00:17:14:00
Χάρτης της Ανατολικής Μακεδονίας, που ανήκε στη βουλγαρική ζώνη κατοχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στη βουλγαροκρατούμενη Ανατολική Μακεδονία, της οποίας η απελευθέρωση αρχίζει αμέσως μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην αντιχιτλερική πλευρά στις 9 Σεπτεμβρίου 1944.
00:17:21:00
Φωτογραφικό υλικό από το χρονικό της εισόδου των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην πρώην βουλγαροκρατούμενη Ανατολική Μακεδονία. Ο αφηγητής αναφέρεται στην είσοδο του 26ου Τάγματος του ΕΛΑΣ στην Καβάλα στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, κάτι που επαναλήφθηκε και στις άλλες πόλεις, αλλά και στην εμμονή των βουλγαρικών δυνάμεων να μην αποχωρήσουν από την περιοχή.
00:17:50:00
Φωτογραφικό υλικό με Βούλγαρους αξιωματούχους που παραμένουν στην Ανατολική Μακεδονία ακόμα και μετά την είσοδο των δυνάμεων του 26ου Τάγματος του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις βουλγαρικές δυνάμεις που επιμένουν στην στρατοπέδευσή τους στην περιοχή, με το πρόσχημα ότι ανήκουν πλέον στον αντιχιτλερικό συνασπισμό!
00:18:02:00
Η ματαιωθείσα συμφωνία η οποία προέβλεπε την απαγόρευση της εισόδου των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο αφηγητής αναφέρεται στις παρασκηνιακές ενέργειες του Άγγλου συνδέσμου ταγματάρχη ΜΙΛΛΕΡ προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα στον αρχηγό των εθνικιστικών αντάρτικων ομάδων, ΤΣΑΟΥΣ ΑΝΤΟΝ και τον διοικητή του βουλγαρικού σώματος στρατού.
00:18:18:00
Φωτογραφία με αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ στη Δράμα.
00:18:23:00
Φωτογραφικό υλικό με δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Τελικά τα βουλγαρικά στρατεύματα αποχωρούν από την Ανατολική Μακεδονία τον Οκτώβριο του 1944. Η απόφαση αποδόθηκε στις πιέσεις που άσκησε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη Σόφια, και στις αντίστοιχες της κυβέρνησης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ προς τις συμμαχικές δυνάμεις.
00:18:39:00
Φωτογραφικό υλικό με Βούλγαρους εγκληματίες πολέμου που εκτελούνται στην Καβάλα μετά την καταδίκη τους από στρατοδικείο του ΕΛΑΣ.
00:18:55:00
Φωτογραφία από τη συνάντηση στην Καζέρτα-διακρίνεται ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη Συμφωνία της Καζέρτας, στις 26 Σεπτεμβρίου 1944, που σήμαινε νέα παραχώρηση της ΕΑΜικής πλευράς προς τις απαιτήσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ έμπαιναν πλέον υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού ΣΚΟΜΠΥ και απαγορευόταν η είσοδός τους στην Αθήνα.
00:19:17:00
Το κείμενο της Συμφωνίας της Καζέρτας, με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 1944.
00:19:23:00
Φιλμ αρχείου με Βρετανούς αξιωματούχους και με τον ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ να ομιλεί στα στρατεύματά του. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην εφαρμογή του σχεδίου απόβασης των βρετανικών στρατευμάτων για την επιβολή πολιτικού ελέγχου στην Ελλάδα και στην επιστολή του ΤΣΩΡΤΣΙΛ προς τον Βρετανό υπουργό των Εξωτερικών ANTONI ΗΝΤΕΝ, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Έχω εξηγήσει με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή ότι η επιχείρηση αυτή πρέπει να θεωρείται σαν επίδειξη ενισχυμένης διπλωματίας και πολιτικής και όχι σαν μια πραγματική εκστρατεία».
00:20:08:00
Κινηματογραφικό υλικό με βρετανικά πλοία και από την αποβίβαση των βρετανικών δυνάμεων στη Νότια Πελοπόννησο από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1944. Σχολιάζεται ότι οι βρετανικές δυνάμεις προτίμησαν να μην έρθουν σε σύγκρουση με τον υποχωρούντα εχθρό, τον οποίο αντιμετώπισαν μόνο οι αντάρτες.
00:20:47:00
Χάρτης της Πελοποννήσου, με τον αφηγητή να κάνει απαρίθμηση των δυνάμεων του εχθρού στην περιοχή: 20. 000 Γερμανοί συμπτύσσονται σε Πάτρα και Κόρινθο, υποβοηθούμενοι από τους περίπου 6. 000 άνδρες των Ελληνικών Ταγμάτων Ασφαλείας της Πελοποννήσου (εμβόλιμη σχετική φωτογραφία).
00:21:03:00
Διακήρυξη του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, δημοσιευμένη στο έντυπο «Ο Μωρηάς στα όπλα», προς τους άνδρες του νομού Αχαΐας που πρόσκεινται στα Τάγματα Ασφαλείας να τα εγκαταλείψουν οικειοθελώς. Ο αφηγητής αποδίδει την κίνηση ως προσπάθεια αποφυγής της εμφύλιας αιματοχυσίας.
00:21:13:00
Πλάνα από τη Νότια Πελοπόννησο. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πολύνεκρη μάχη της 9ης Σεπτεμβρίου 1944 στην Καλαμάτα, όπου ήταν εγκατεστημένη ισχυρή δύναμη των Ταγμάτων Ασφαλείας και κατά την οποία οι αντάρτες του ΕΛΑΣ αιτήθηκαν τη συνδρομή της αγγλικής αποστολής, που δεν προσφέρθηκε, και κατόπιν της αμερικανικής, που δέχθηκε να μεσολαβήσει. Αρχίζει τη διήγησή του ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΩΡΙΩΝ).
00:21:37:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΩΡΙΩΝ), καπετάνιος της 9ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, αναφέρεται στη στάση του αρχηγού της Αμερικάνικης αποστολής ΤΖΩΝ ΦΑΤΣΕΑ ο οποίος τους παρότρυνε να διεξάγουν τη μάχη και μιλά για θωρακισμένο τόπο και για μάχη σώμα με σώμα. Παρεμβάλλεται φωτογραφία με ταγματασφαλίτες.
00:22:45:00
Φωτογραφικό υλικό από την απελευθέρωση της Καλαμάτας, στις 10 Σεπτεμβρίου 1944. Ο αφηγητής αναφέρεται στο αιματηρό χρονικό της απελευθέρωσης της πόλης.
00:22:56:00
Φωτογραφικό υλικό από το χρονικό της απελευθέρωσης της Τρίπολης την 1η Οκτωβρίου 1944. Ο αφηγητής αναφέρεται στην παρέμβαση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, υπουργού Ανασυγκροτήσεως και προσωρινά Οικονομικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
00:23:09:00
Φωτογραφία του υπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, που έφτασε στην απελευθερωμένη Καλαμάτα στις 27 Σεπτεμβρίου 1944. Ο ίδιος μιλά για τη μεταφορά του από την Καλαμάτα στο χωριό Μπολέτα (Μάκρη), έξω από την Τρίπολη, όπου βρισκόταν το στρατηγείο του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα.
00:23:30:00
Φωτογραφικό υλικό με ταγματασφαλίτες σε θέση μάχης στην Τρίπολη. Ο αφηγητής αναφέρει ότι εκεί έδρευε ισχυρή δύναμη ταγματασφαλιτών υπό τον συνταγματάρχη ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΠΑΠΑΔΟΓΚΩΝΑ.
00:23:42:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΩΡΙΩΝ) μιλά για τις δυνάμεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ που είχαν στρατοπεδεύσει έξω από την Τρίπολη.
00:24:25:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ίδιου, των Ταγμάτων Ασφαλείας και του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον συνταγματάρχη ΣΠΥΡΟ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ, μέχρι την εξεύρεση λύσης, που ήταν η αποδοχή της αποχώρησης των ταγματασφαλιτών από την πόλη και η αποφυγή της εμφύλιας σύγκρουσης. Επίσης αναφέρει ότι ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ τήρησε τα συμφωνηθέντα.
00:25:57:00
Φωτογραφικό υλικό από την πανηγυρική είσοδο στην Τρίπολη των ταγμάτων του ΕΛΑΣ στις 30 Σεπτεμβρίου 1944 και από τους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης την 1η Οκτωβρίου και τη λαϊκή συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως.
00:26:19:00
Φιλμ αρχείου με πανοραμικές εικόνες από την πόλη της Πάτρας και από το χρονικό της απελευθέρωσής της στις 4 Οκτωβρίου 1944, παρουσία του πρώην δημάρχου Πάτρας και προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Αχαΐας ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΟΥΦΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι είχε προηγηθεί η παράδοση των ταγματασφαλιτών και μάχες με τα γερμανικά στρατεύματα.
00:26:52:00
Πλάνα από την οδική αρτηρία Φαρσάλων-Λάρισας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο εν γένει σφυροκόπημα εκ μέρους των ανταρτικών δυνάμεων που συνόδευε την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων και την επίθεση που διενήργησε το αντάρτικο ιππικό του ΕΛΑΣ στην εν λόγω περιοχή.
00:27:16:00
Ο ΜΙΜΗΣ ΤΑΣΟΣ (ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ), καπετάνιος Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ, αναφέρεται στο 3ο Σύνταγμα Ιππικού του ΕΛΑΣ και στη συνεισφορά του στο πεδίο της μάχης στην οδική αρτηρία Φαρσάλων-Λάρισας. Μεταξύ των αιχμαλώτων που συνελήφθησαν ανακαλύφθηκε και ο Γερμανός συνταγματάρχης ΣΟΥΤΣΕ διοικητής της αεροπορικής βάσης της Ελευσίνας. Εμβόλιμο φωτογραφικό υλικό με το 3ο Σύνταγμα Ιππικού του ΕΛΑΣ.
00:29:00:00
Πλάνα από την περιοχή όπου βρίσκεται η οδική αρτηρία Τρικάλων-Λάρισας, που σημειώθηκε χτύπημα σε γερμανική φάλαγγα από ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ στις 19 Σεπτεμβρίου 1944. Η επιχείρηση έλαβε χώρα κοντά στο χωριό Ζάρκο-Μαρί (μάχη της Πετρομαγούλας).
00:29:30:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΟΣ, διοικητής του 2ου Τάγματος του 1/38 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, εξηγεί τη διάταξη και τον τεχνικό σχεδιασμό εκ μέρους του Τάγματος προκειμένου για την επιτυχία του σαμποτάζ.
00:30:42:00
Πλάνα από την περιοχή όπου βρίσκεται η οδική αρτηρία Τρίκαλα-Λάρισα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο πέρας της ενέδρας που είχαν στήσει οι αντάρτες εναντίον των κατακτητών και στην επιτυχία του εγχειρήματος. Ο απολογισμός, κατά τις αναφορές της αφηγήτριας ήταν 60 Γερμανοί νεκροί και περίπου 150 αιχμάλωτοι.
00:31:02:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΟΣ αναφέρεται στα λάφυρα των ανταρτών από το εγχείρημα της 19ης Σεπτεμβρίου 1944-23 γερμανικά αυτοκίνητα φορτωμένα με πολεμικό υλικό.
00:31:19:00
Χάρτης της Εύβοιας, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στα αλλεπάλληλα σφυροκοπήματα που δέχτηκαν οι γερμανικές φάλαγγες από τους αντάρτες του 7ου Συντάγματος της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στο νησί.
00:31:25:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του 7ου Συντάγματος της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Η αφηγήτρια απομονώνει από το πολεμικό σκηνικό στην Εύβοια τη μάχη της Λαμπούσας που διεξήχθη στις 3 Σεπτεμβρίου 1944, μεταξύ του εν λόγω συντάγματος και των Γερμανών.
00:31:37:00
Φωτογραφία που εικονίζει την περιοχή της Λαμπούσας Ευβοίας, κοντά στο Αλιβέρι. Αρχίζει τη διήγησή του ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΑΝΟΣ καπετάνιος του 3/7 Τάγματος του ΕΛΑΣ.
00:31:55:00
Φωτογραφία του ΘΑΝΑΣΗ ΤΖΑΝΟΥ. Ο ΤΖΑΝΟΣ σχολιάζει την επιλογή της Λαμπούσας Ευβοίας, περιγράφει τις στρατηγικές τους κινήσεις μέχρι να επιτευχθεί ο σχετικός στόχος και να διεξαχθεί επιτυχώς η μάχη με τους Γερμανούς και αναφέρεται στα κρυπτογραφικά μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι αντάρτες, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.
00:33:36:00
Φωτογραφία του 7ου Συντάγματος της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων διακρίνεται ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΑΝΟΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ωριαία φονική μάχη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ με τους περικυκλωμένους Γερμανούς.
00:33:49:00
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΑΝΟΣ κορυφώνει με την τελική εξόρμηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ, και με τον απολογισμό της μάχης της Λαμπούσας: περίπου 100 Γερμανοί νεκροί και 16 τραυματίες.
00:34:09:00
Πλάνα από την περιοχή της Ηπείρου, ιδιαίτερα στον δρόμο Φιλιππιάδας-Ιωαννίνων, σημείο όπου ο ΕΔΕΣ καταφέρει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 1944 ισχυρά χτυπήματα στους Γερμανούς που προσπαθούν να καταφύγουν σε Αλβανία και Γιουγκοσλαβία.
00:34:26:00
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, οπλαρχηγός του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ, αναφέρεται στο σφυροκόπημα με πενιχρό οπλισμό των γερμανικών τανκς από το Τάγμα του ΕΔΕΣ, κοντά στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδας και στην τελική έκβαση του εγχειρήματος. Παρεμβάλλεται φιλμ αρχείου με πολεμικά αεροπλάνα και βομβαρδισμούς, καθώς ο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ αναφέρει την άφιξή τους από την Ιταλία για να βομβαρδίσουν στο σημείο εκείνο τους Γερμανούς.
00:36:00:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτικα σώματα του ΕΔΕΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στους αντάρτες του ΕΔΕΣ που είχαν αναλάβει, σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας της Καζέρτας, την απελευθέρωση της περιοχής της Ηπείρου, όπερ και έπραξαν.
00:36:11:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του 24ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο, κατά την αναφορά του αφηγητή, πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Καζέρτας είχε απελευθερώσει την Πρέβεζα, που διεκδικήθηκε από την 9η Μεραρχία των ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ (σχετική φωτογραφία), με αποτέλεσμα να επακολουθήσουν πολυήμερες αδελφοκτόνες συγκρούσεις.
00:36:25:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες της 10ης Μεραρχίας των ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ, οι οποίοι εισέρχονται στους Φιλιάτες και την Ηγουμενίτσα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 1944 αντίστοιχα. Ο αφηγητής σχολιάζει σχετικώς.
00:36:34:00
Φωτογραφία από την είσοδο στην Άρτα της 1ης Ταξιαρχίας των ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ στις 23 Σεπτεμβρίου 1944. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:36:41:00
Φωτογραφία από την αποβίβαση των ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ στην Κέρκυρα στις 12 Οκτωβρίου 1944, κατά τον σχολιασμό του αφηγητή.
00:36:47:00
Φωτογραφία από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους ΕΔΕΣ ΕΟΕΑ στις 15 Οκτωβρίου 1944, κατά την αναφορά του αφηγητή.
00:36:55:00
Φωτογραφία από την απελευθέρωση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου Πελάγους (πλην της Ρόδου, της Μήλου και της Δυτικής Κρήτης) στα τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου1944, κατά την αναφορά του αφηγητή.
00:37:14:00
Κινηματογραφικό υλικό από την ελεύθερη Αθήνα του 1944 και τους πανηγυρισμούς της απελευθέρωσης στις 12 Οκτωβρίου 1944. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη χαρμόσυνη ημέρα της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα και της απελευθέρωσης της ελληνικής πρωτεύουσας και στους πανηγυρισμούς των Αθηναίων κατοίκων.
00:38:21:00
Πλάνα από το λιμάνι του Πειραιά. Η αφηγήτρια εστιάζει στην προσπάθεια που καταβαλλόταν από το Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Πειραιά, με διοικητή τον ΣΩΤΗΡΗ ΚΥΒΕΛΟ και καπετάνιο τον ΝΙΚΑΝΔΡΟ ΚΕΠΕΣΗ ώστε να αποφευχθεί η εκ μέρους των Γερμανών ανατίναξη του λιμανιού και του ηλεκτρικού εργοστασίου στο Κερατσίνι στις 12 και 13 Οκτωβρίου 1944. Αναφέρεται στην πρώτη στρατηγική κίνηση των ΕΛΑΣιτών, την εξουδετέρωση των καλωδιακών εγκαταστάσεων των Γερμανών που θα τους εξασφάλιζαν την ανατίναξη του λιμανιού. Αρχίζει τη διήγησή ο ΜΙΛΤΟΣ ΑΛΙΚΑΚΟΣ, διοικητής του 4/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά.
00:39:02:00
Ο ΜΙΛΤΟΣ ΑΛΙΚΑΚΟΣ αναφέρεται στην ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή εκσκαφής που ανέλαβαν, με στόχο την απενεργοποίηση των εκρηκτικών μηχανισμών στη θέση Ρολόι του Πειραιά. Αν ο μηχανισμός εκρήγνυτο θα καταστρεφόταν ολόκληρη η δεξιά πλευρά του λιμανιού. Καπετάνιος ήταν ο ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ.
00:40:34:00
Πλάνα από το ηλεκτρικό εργοστάσιο στο Κερατσίνι, φωτογραφία του 1ου Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά. Η αφηγήτρια αναφέρεται ότι το 1ο Τάγμα του ΕΛΑΣ Πειραιά ανέθεσε στη νεαρή ΕΛΑΣίτισσα ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ (φωτογραφία) να επιδώσει επιστολή στη γερμανική φρουρά του εργοστασίου, με την οποία ζητούσε να μην ανατινάξει το εργοστάσιο, με αντάλλαγμα την ελεύθερη αποχώρηση της φρουράς.
00:40:54:00
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ, γραμματέας του καπετάνιου του 1/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά, μιλά για την εμπειρία της από την αποστολή που της ανατέθηκε, να επιδώσει την επιστολή στη γερμανική φρουρά του εργοστασίου, με την οποία ζητούσε να μην ανατινάξει το εργοστάσιο.
00:41:07:00
Πλάνα από το ηλεκτρικό εργοστάσιο στο Κερατσίνι, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στην αποδοχή από τους Γερμανούς της πρότασης να μην ανατινάξουν το ηλεκτρικό εργοστάσιο και στην ειρηνική αποχώρησή τους. Ο φόβος όμως της ανατίναξης, αναφέρει, παρέμενε, καθώς εμφανίστηκε γερμανική δύναμη επιφορτισμένη ειδικά με τις ανατινάξεις.
00:41:22:00
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ μιλά για τη μάχη που δόθηκε από τον ΕΛΑΣ Πειραιά κατά των Γερμανών κομάντος που κατέφθασαν για την ολοκλήρωση της ανατίναξης του εργοστασίου. Αναφέρεται και στη συμμετοχή του κόσμου και στον χώρο της μάχης, γύρω από τον μαντρότοιχο της ηλεκτρικής.
00:42:37:00
Ο ΜΙΛΤΟΣ ΑΛΙΚΑΚΟΣ αναφέρεται στη μάχη του Πειραιά, στις 13 Οκτωβρίου 1944, μεταξύ ΕΛΑΣ Πειραιά και των Γερμανών κομάντος που είχαν φτάσει για την ολοκλήρωση της ανατίναξης του ηλεκτρικού εργοστασίου. Μιλά για τις μεγάλες καταστροφές που είχε προκαλέσει το απόσπασμα των γερμανικών κομάντος σε διάφορα σημεία (παρεμβάλλεται σχετικό φωτογραφικό υλικό) στη βοήθεια που πρόσφερε ο ΕΛΑΣ που είχε μυστικά εγκατασταθεί εντός του εργοστασίου και στην υψηλή προετοιμασία του εχθρού.
00:44:20:00
Φιλμ αρχείου με το χρονικό της μάχης του Πειραιά στη λήξη της. Τα αποτελέσματα της μάχης του Πειραιά ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή του γερμανικού αποσπάσματος, 15 Γερμανοί νεκροί έναντι άνω των 15 Ελλήνων, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος του 4ου Τάγματος του ΕΛΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ (εμβόλιμη φωτογραφία από την κηδεία του), ο καπετάνιος του λόχου των Εργαζομένων της ηλεκτρικής ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΟΣ (εμβόλιμη φωτογραφία). Φιλμ αρχείου από την κηδεία των αγωνιστών της μάχης του Πειραιά.
00:45:04:00
Φιλμ αρχείου με την άφιξη από την Ιταλία στον Πειραιά με το θωρηκτό Αβέρωφ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό τον πρωθυπουργό ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ συνοδεία του ανώτατου διοικητή των ελληνικών και βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα ΣΚΟΜΠΙ, στις 18 Οκτωβρίου 1944. Παρακολουθούμε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, τελετή στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία ανταρτών του ΕΛΑΣ, του οποίου η είσοδος είχε απαγορευτεί στην Αθήνα με τη Συμφωνία της Καζέρτας. Ο αφηγητής περιγράφει το χρονικό της σωτήριας ημέρας.
00:45:59:00
Φωτογραφικό υλικό με την άφιξη τμημάτων της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στη Θήβα, στις 16 Οκτωβρίου 1944. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές. Ενώ στην Αθήνα πανηγύριζαν στη Ρούμελη συνεχίζονταν οι μάχες για την απελευθέρωση.
00:46:11:00
Φωτογραφικό υλικό από την απελευθέρωση της Λαμίας (16 Οκτωβρίου 1944) και από την ομιλία του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. Της απελευθέρωσης προηγήθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις των ανταρτών.
00:46:28:00
Φωτογραφικό υλικό από την απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 ύστερα από 12ωρη μάχη ανταρτών με φάλαγγα 2500 Γερμανών.
00:46:41:00
Φωτογραφικό υλικό από το αντάρτικο ιππικό που καταδιώκει τις γερμανικές οπισθοφυλακές. Το ιππικό απελευθερώνει τα Φάρσαλα, τη Λάρισα, τον Τύρναβο την Ελασσόνα, τα Σέρβια και το Βελβενδό Κοζάνης (τελευταίο δεκαήμερο Οκτωβρίου 1944). Φθάνουν έως τα σύνορα της Γιουκοσλαβίας.
00:47:04:00
Φωτογραφικό υλικό από την απελευθέρωση της Κατερίνης (25 Οκτωβρίου 1944) από τη 10η Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής σχολιάζει σχετικώς.
00:47:11:00
Φωτογραφικό υλικό από την κατάληψη του Πλαταμώνα (22 Οκτωβρίου 1944) και δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Της απελευθέρωσης προηγήθηκε ολοήμερη σκληρή μάχη με γερμανική οπισθοφυλακή. .
00:47:22:00
Φωτογραφικό υλικό από την απελευθέρωση της Κοζάνης (28 Οκτωβρίου 1944) από την 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ ύστερα από πολύωρη μάχη.
00:47:35:00
Φωτογραφικό υλικό με τους ηγέτες της ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ και τμήματά της (10η και 11η Μεραρχίες). Ο αφηγητής αναφέρεται στην απόφαση της ομάδας να κινήσει, αντίθετα προς τη Συμφωνία της Καζέρτας, στρατό προς Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης, όπου βρίσκονταν πλήθος Γερμανών (35. 000) και ταγματασφαλιτών, το οποίο και επιτυγχάνουν.
00:48:14:00
Φωτογραφικό υλικό από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την είσοδο δυνάμεων του ΕΛΑΣ (30 Οκτωβρίου 1944). Ο αφηγητής αναφέρεται στη ευτυχή ματαίωση της ανατίναξης τριών εργοστασίων στην πόλη από τους Γερμανούς (δύο ηλεκτρικά εργοστάσια και οι Μύλοι Αλλατίνη).
00:48:33:00
Τοπογραφικός χάρτης με εστίαση στη Φλώρινα, που αποτελεί και την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα (1 Νοεμβρίου 1944), κατά την αναφορά της αφηγήτριας.
00:48:42:00
Φωτογραφικό υλικό με τις δυνάμεις του 27ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που απελευθερώνει την Φλώρινα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην εξάωρη σύγκρουση με τον Γερμανό κατακτητή.
00:49:00:00
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΖΥΓΟΥΡΑΣ (ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ), διοικητής του 1/27 Τάγματος του ΕΛΑΣ, αναφέρεται στη μάχη της Φλώρινας και στην αποτροπή της ανατίναξης των αποθηκών από τους Γερμανούς, οι οποίοι μάλιστα την επόμενη ημέρα είχαν σχεδιάσει την αποχώρησή τους.
00:50:19:00
Φωτογραφία από την πόλη της Φλώρινας, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στην υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την πόλη και στους 40 νεκρούς τους που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και 35 αιχμαλώτους.
00:50:31:00
Φιλμ αρχείου με την αποχώρηση και των τελευταίων γερμανικών δυνάμεων από τα ελληνικά σύνορα, στις 3 Νοεμβρίου 1944. Η αφηγήτρια κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:50:43:00
Χάρτες της Κρήτης, σε τμήμα της οποίας συνεχίζεται η γερμανική κατοχή. Κατά την αναφορά του αφηγητή, οι Γερμανοί αποχωρούν στις αρχές Οκτωβρίου του 1944 από την Ανατολική Κρήτη και μετά από μπλόκα και ομαδικές εκτελέσεις οχυρώνονται στην περιοχή των Χανίων.
00:50:56:00
Φιλμ αρχείου που εικονίζει τις καταστροφές στο λιμάνι του Ηρακλείου και άλλο με το Ηράκλειο κατά την απελευθέρωση. Ο αφηγητής αναφέρεται στην είσοδο στο Ηράκλειο του ΕΛΑΣ και της ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης) στις 13 Οκτωβρίου 1944, σύμφωνα με τις οδηγίες της Μικτής Επιτροπής, που είχε συσταθεί από τις δύο οργανώσεις, προκειμένου να ασκήσει κυβερνητική εξουσία στην περιοχή.
00:51:23:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του ΕΛΑΣ και της ΕΟΚ, στην περιοχή των Χανίων. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συγκέντρωση γύρω από την περιφέρεια των Χανίων δυνάμεων της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΝΤΕΚΑΚΗ (σχετική εμβόλιμη φωτογραφία), και της ΕΟΚ, για να προστατεύσουν την περιοχή από τις δυνάμεις των Γερμανών, αλλά και των Ιταλών, που είχαν εγκατασταθεί εκεί.-00:53:40:00Φωτογραφικό υλικό και από το χρονικό της σύνταξης στο χωριό Παναγιά, έξω από τα Χανιά, όπου βρίσκεται η έδρα των ανταρτών και της Κοινής Διοικητικής Επιτροπής που συγκρότησαν οι ομάδες του ΕΛΑΣ και της ΕΟΚ, στις 15 Σεπτεμβρίου 1944. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:51:54:00
Το συμφωνητικό του ΕΛΑΣ και της ΕΟΚ, με το οποίο συστάθηκε η Κοινή Διοικητική Επιτροπή, στις 15 Σεπτεμβρίου 1944. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:52:01:00
Ο ΣΗΦΗΣ ΜΑΥΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, μέλος Κοινής Διοικητικής Επιτροπής των ΕΑΜ-ΕΟΚ, αναφέρεται στις συζητήσεις με τον λαό των Χανίων και στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους.
00:52:31:00
Πλάνα από το χωριό Παναγιά Χανίων, όπου βρισκόταν η έδρα των ανταρτών και της Κοινής Διοικητικής Επιτροπής που συγκρότησαν οι ομάδες του ΕΛΑΣ και της ΕΟΚ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη γερμανική επίθεση, με ισχυρή δύναμη 2000 ανδρών και βαρύ οπλισμό-πυροβόλα τανκς κλπ.
00:52:50:00
Φωτογραφία ανταρτών του ΕΛΑΣ Κρήτης, μεταξύ τους διακρίνεται ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΛΟΥΔΑΚΗΣ, μαχητής του 1/14 Τάγματος του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στους λιγότερους από 800 αντάρτες που θα αντεπιτίθεντο και στον πενιχρό οπλισμό τους. Στη συνέχεια ο ΜΠΟΛΟΥΔΑΚΗΣ αναφέρεται στη αρκούντως νικηφόρα μάχη της πρώτης ημέρας και στην αυτοθυσία των Κρητικών της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με τα λιγοστά μέσα που διέθετε.
00:53:44:00
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ, γραμματέας της Κοινής Διοικητικής Επιτροπής των ΕΑΜ-ΕΟΚ, αναφέρεται και στη νέα επίθεση των Γερμανών, στις 14 Νοεμβρίου 1944, στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινής Διοικητικής Επιτροπής της Κρήτης και στις αναφορές και τα τηλεγραφήματα που έστειλε η Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση και στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης για την ελεύθερη περιοχή της Κρήτης στρατηγό ΠΑΠΑΔΑΚΗ, η οποία υποσχέθηκε βοήθεια που δεν πρόλαβε όμως να έρθει, καθώς άρχισε η γερμανική αντεπίθεση, την οποία αντέκρουσε το 2/14 Τάγμα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗ. Ο φοιτητής ΤΖΑΚΑΡΑΚΗΣ πέφτει μαχόμενος με την κραυγή «αέρα».
00:56:04:00
Πλάνα από την περιοχή που διεξήχθη η μάχη της Παναγιάς Χανιών. Ο αφηγητής αναφέρεται στην τριήμερη μάχη της Παναγιάς, την μεγαλύτερη που δόθηκε στην Κρήτη επί Κατοχής, που δεν άλλαξε τον χάρτη στην περιοχή: είχε σαν αποτέλεσμα την ανασύνταξη των ανταρτών και την επιστροφή των Γερμανών άπρακτων στις θέσεις τους στα Χανιά, αφού πρώτα πυρπόλησαν την Παναγιά και άλλα χωριά της Κρήτης.
00:56:24:00
Φιλμ αρχείου από το κατεστραμμένο Βερολίνο και από την υπ
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
σύγχρονη ελληνική ιστορία, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, ναζισμός, αντιστασιακή οργάνωση, αντάρτικο κίνημα, μάχη, Απελευθέρωση, προφορική μαρτυρία, αρχειακό υλικό, προφορική ιστορία
Αναφορές
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΙΔΗΣ, διοικητής Διμοιρίας 1/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ, γραμματέας ΕΠΟΝ Διδυμοτείχου ΦΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, διοικητής του 1/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, στέλεχος του ΕΑΜ Φερών ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΑΣ, πολυβολητής του 1/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗΣ, διοικητής Τμήματος του ΕΛΑΣ στην επιχείρηση του Σουφλίου ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ, διοικητής του 2/81 Τάγματος του ΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, καπετάνιος της 9ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, υπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ΜΙΜΗΣ ΤΑΣΟΣ, καπετάνιος Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΟΣ, διοικητής του 2ου Τάγματος του 1/38 Συντάγματος του ΕΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΑΝΟΣ, καπετάνιος του 3/7 Τάγματος του ΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, οπλαρχηγός του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ ΜΙΛΤΟΣ ΑΛΙΚΑΚΟΣ, διοικητής του 4/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ, γραμματέας του καπετάνιου του 1/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά ΜΗΤΣΟΣ ΖΥΓΟΥΡΑΣ, διοικητής του 1/27 Τάγματος του ΕΛΑΣ ΣΗΦΗΣ ΜΑΥΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, μέλος Κοινής Διοικητικής Επιτροπής των ΕΑΜ-ΕΟΚ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΛΟΥΔΑΚΗΣ, μαχητής του 1/14 Τάγματος του ΕΛΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ, γραμματέας της Κοινής Διοικητικής Επιτροπής των ΕΑΜ-ΕΟΚ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ (ΕΛΑΣ), αντιστασιακή οργάνωση
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ, ΦΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ, ΣΟΥΦΛΙ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΠΑΤΡΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΛΑΜΠΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΗΤΗ, ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΠΑΝΑΓΙΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ Διεύθυνση Παραγωγής: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ Παραγωγός: ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Σενάριο: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΑΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ Ιστορικός σύμβουλος: ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ Παραγωγή: Τομέας Μόρφωσης ΕΤ1 Τμήμα Επιμορφωτικών Εκπομπών Ιστορικοί ερευνητές: ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ ΟΝΤΕΝ ΒΑΡΟΝ Αφήγηση: ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ Μουσική: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Διεύθυνση φωτογραφίας: ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ Ηχοληψία: ΝΙΚΟΣ ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΝΗΣ Μιξάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥΔΗ ΚΙΚΗ ΣΚΟΡΔΑΡΑ ΤΙΤΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Μοντάζ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΛΕΠΗΣ Τρυκέζα τίτλων ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Χαρακτικό τίτλων: ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ Έρευνα Ιταλίας: ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΟΛΑΡΟ ΑΥΓΗ ΣΟΛΑΡΟ Βοηθός σκηνοθέτης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ Βοηθός οπερατέρ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Βοηθοί εικονολήπτες: ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΣ ΤΑΣΟΣ ΧΥΔΗΡΟΓΛΟΥ Βοηθός μοντέρ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΓΚΑΛΟΣ Ηλεκτρολόγοι: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΓΙΑΣ Εταλονάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ Κοπή αρνητικού: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Φωτογράφοι: ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ ΝΙΚΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Μηχανικοί προβολής: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ Γραμματεία παραγωγής: ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ Ηλεκτρονικοί τίτλοι: ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ Βίντεο εγγραφή: ΦΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΥΝΤΗΛΑ Τελεσινέ – Μίξη τίτλων: ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΑΠΑΚΗ Ευχαριστούμε τα ιδρύματα και οργανώσεις: IMPERIAL WAR MUSEUM MOVIETONEWS BUNDESARCHIV ISTITUTO LUCE S.P.A. NATIONAL ARCHIVES ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ Κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», Κίνηση «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» «ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1941-44 ΕΔΕΣ» ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ ΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και τους: ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΠΗ ΒΑΣΟ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΕΤΖΗ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΠΟΥΛΟ ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΧΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥΤΖΟ Εκπομπή «Η ΕΤ-1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους καθώς και τους συγγραφείς 700 περίπου βιβλίων, που αποτελούν την μέχρι τώρα βιβλιογραφία της Εθνικής Αντίστασης
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:01:39:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ Τύπος: FILM – 16 mm Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3 Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009