Κωδικός Τεκμηρίου
0000008130
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Επεισόδιο:015
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
15/02/1995
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Στο δέκατο πέμπτο επεισόδιο παρουσιάζεται το πρότυπο του κοινωνικού κράτους που εφαρμόστηκε από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στις περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας τον χειμώνα του 1942-1943.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στο 15ο επεισόδιο της σειράς «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» παρουσιάζεται το πρότυπο κοινωνικού κράτους που πρότειναν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, το οποίο εφαρμόστηκε στις πρώτες εστίες της ελεύθερης ορεινής Ελλάδας, τον χειμώνα του 1942-1943. Η κατάλυση του κατοχικού κράτους, το κενό εξουσίας, η αδυναμία επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, η ανυπαρξία νομοθετικής εξουσίας γέννησαν τις πρώτες Επιτροπές Λαϊκής Αυτοδιοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών και τη σύνταξη των αρχών τους που περιλαμβάνονταν στον λεγόμενο «Κώδικα Ποσειδών» (Κλειτσός Ευρυτανίας, Δεκέμβριος 1942). Η πρώτη Κυβέρνηση των Βουνών, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Βίνιανη Ευρυτανίας, 10 Μαρτίου 1944), εξαγγέλλει ένα διάταγμα που πρέσβευε ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό». Το Εθνικό Συμβούλιο, θα προκύψει τελικώς από πανελλαδικές εκλογές (30 Απριλίου 1944)-τόσο στις απελευθερωμένες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, και στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι γυναίκες-και το οποίο θα λειτουργήσει στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας από 14 ως 27 Μαΐου 1944. Παρουσιάζονται οι πολιτικοί και πολιτειακοί στόχοι των ανταρτών και το έργο κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης και εκπολιτισμού του ντόπιου πληθυσμού και των παιδιών των απελευθερωμένων περιοχών. Παράλληλα, αναφέρεται και το πρόγραμμα σχετικά με την αυτοδιοίκηση. της δεύτερης σε πανελλαδική εμβέλεια αντιστασιακής οργάνωσης, του ΕΔΕΣ, που προσιδίαζε σε εκείνο του ΕΛΑΣ. Οι παρόντες στις λαϊκές συνελεύσεις και οι εθνοσύμβουλοι θυμούνται την πρώτη Κυβέρνηση του Βουνού και το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ προβάλλεται πλούσιο και σπάνιο ιστορικό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:00:00
Τίτλοι έναρξης.
00:01:25:00
Τίτλος επεισοδίου: «Η ελεύθερη Ελλάδα».
00:01:30:00
Φωτογραφικό υλικό με χιονισμένα βουνά όπου διεξήχθη ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και αντάρτες που βαδίζουν. Ο αφηγητής αναφέρεται στις πρώτες εστίες της ελεύθερης ορεινής Ελλάδας που δημιουργήθηκαν από τον χειμώνα του 1942-1943, λόγω της δράσης του αντάρτικου, στο κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε μετά την κατάλυση των Αρχών του κατοχικού κράτους και στην προσπάθεια που έκαναν οι αντάρτικες ομάδες για να το καλύψουν.
00:02:24:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΩΡΙΩΝ), στέλεχος του ΕΛΑΣ Ρούμελης, καπετάνιος της 9ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, αναφέρεται στην ανυπαρξία ενός πολιτικού μοντέλου εξουσίας που θα κατηύθυνε τη δράση των ανταρτών σε σχέση με το κενό εξουσίας που είχε δημιουργηθεί.
00:02:50:00
Πλάνα από την Ευρυτανία. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δημιουργία από τον Οκτώβριο του 1942, με προτροπή του γενικού αρχηγού του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, οι πρώτες Επιτροπές Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, που εκλέγονται από τις συνελεύσεις των κατοίκων στις θέσεις των Αρχών του παλαιού καθεστώτος.
00:03:03:00
Φωτογραφικό υλικό με τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και εκπροσώπους της λαϊκής αυτοδιοίκησης που εκλέγονται με προτροπή του, κατά την αναφορά του αφηγητή.
00:03:14:00
Φωτογραφικό υλικό με εκπροσώπους του αντάρτικου που ασκούσαν αρχικά τη δικαστική εξουσία με ευνοϊκά αποτελέσματα ως προς την καταπολέμηση της ληστείας και της ζωοκλοπής, αλλά και με ποικίλα προβλήματα που προκαλούσε.
00:03:27:00
Πλάνα από την Ευρυτανία.
00:03:32:00
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΑΧΑΝΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ στην Ευρυτανία, αναφέρεται στο πέρασμα του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ τον Οκτώβρη 1942 από τη Φουρνά Ευρυτανίας (διοικητικό κέντρο περιοχής Ευρυτανίας), όπου κατάργησε-πλην του Δασαρχείου-όλες τις Αρχές, την πορεία του στη συνέχεια προς τη Βράχα, όπου συγκρότησε την Α’ Επιτροπή Αυτοδιοίκησης, και τέλος προς τον Κλειτσό. Αναφέρεται στο πρόβλημα ανυπαρξίας δικαστικής εξουσίας, από το οποίο έπασχε η περιοχή της Ευρυτανίας. Το αντάρτικο δεν ήταν σε θέση να το αντιμετωπίσει με επάρκεια. .
00:04:40:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΩΡΙΩΝ) αναφέρεται στα προβλήματα στις ιδιωτικές (αστικές) σχέσεις που προέκυπταν στις απελευθερωμένες περιοχές και τα οποία, απουσία δικαστηρίων, καλούνταν να επιλύσουν οι αντάρτες. Αναφέρεται στην προσπάθεια των ανταρτών να εξηγήσουν στους κατοίκους των περιοχών την πραγματική ιδιότητά τους, την αποκλειστικά πολεμική, και στη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων σε μια μελλοντική Διοίκηση, η οποία θα εκλεγόταν από τον λαό μετά την Απελευθέρωση.
00:05:44:00
Πλάνα από τον Κλειτσό Ευρυτανίας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον Κώδικα «Ποσειδών», τις Αρχές δηλαδή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης, που συντάχθηκαν από την Επιτροπή της Κομουνιστικής Οργάνωσης του Κλειτσού τον Δεκέμβριο του 1942, που αποτελούσε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας.
00:06:14:00
Φωτογραφία του ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΜΠΕΪΚΟΥ, γραμματέα της Επιτροπής της Κομουνιστικής Οργάνωσης Κλειτσού Ευρυτανίας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της σύνταξης του Κώδικα «Ποσειδών», που εφαρμόστηκε στην εν λόγω περιοχή. Στη συνέχεια ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΝΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ στην Ευρυτανία, αναφέρεται στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η πενταμελής επιτροπή της Κομουνιστικής Οργάνωσης Κλειτσού Ευρυτανίας στο σπίτι του ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΜΠΕΪΚΟΥ στις 4 Δεκεμβρίου 1942, προκειμένου για τη σύνταξη του Κώδικα «Ποσειδών».
00:06:30:00
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΑΧΑΝΗΣ αναφέρεται στην οικογένεια του ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΜΠΕΪΚΟΥ που τους φιλοξένησε στον Κλειστό Ευρυτανίας τον Δεκέμβριο του 1942, προκειμένου να συντάξουν τον Κώδικα «Ποσειδών».
00:06:46:00
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΝΟΣ μιλά για τα όργανα της πενταμελούς υπαχτιδικής Επιτροπής (ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΜΠΕΪΚΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΟΥΚΑΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΑΧΑΝΗΣ, ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΡΑΓΚΟΣ και ο ομιλών), που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Κλειτσού, που συνέταξε τον Κώδικα «Ποσειδών».
00:07:13:00
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΑΧΑΝΗΣ αναφέρεται στον προγραμματικό σκοπό σύνταξης του Κώδικα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής δικαιοσύνης «Ποσειδών», που ήταν η κάλυψη του κενού διοίκησης στην ευρύτερη απελευθερωμένη περιοχή της Ευρυτανίας.
00:07:30:00
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΝΟΣ μιλά για το καθήκον τους να συντάξουν νόμους σύντομους που να αφορούν τον λαό και να είναι κατανοητοί από αυτόν.
00:08:16:00
Φωτογραφία του ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΜΠΕΪΚΟΥ και του ΜΗΤΣΟΥ ΤΡΑΧΑΝΗ, πρωτεργατών του Κώδικα «Ποσειδών», που συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 1942.
00:08:20:00
Φωτογραφικό υλικό με ανθρώπους σε καθημερινές δραστηριότητες καθώς ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΝΟΣ αναφέρεται στον πρώτο νόμο που συνέταξαν στο άρθρο 8 του Κώδικα «Ποσειδών». Ένα άρθρο που δεν σε υποχρέωνε να ανατρέξεις σε προηγούμενους νόμους. Στη συνέχεια η αφηγήτρια παρουσιάζει τον σκοπό του Κώδικα και των διατάξεών του, που σχετιζόταν με τη συνειδητή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, μέσω της δημιουργίας υποεπιτροπών για ειδικά θέματα, οι οποίες πλαισίωναν το όργανο της αυτοδιοίκησης, αλλά και μέσω της γενικής συνέλευσης των κατοίκων.
00:08:35:00
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΑΧΑΝΗΣ αναφέρεται στις επιτροπές, που λογοδοτούσαν στο συμβούλιο, το οποίο ελεγχόταν από τη γενική συνέλευση των κατοίκων, που ήταν και το κυρίαρχο ελεγκτικό σώμα και συγκαλούνταν μία φορά τον μήνα. Αναφέρεται και στην «πρωτόγνωρη» για την περιοχή έννοια της «δικαιοσύνης» και στην εκλογή του λαϊκού δικαστή, μέσα από τους ντόπιους. Παρεμβάλλεται λαϊκή εικόνα με συνέλευση κατοίκων και κάτοικοι της περιοχής σε συνέλευση με τον λαϊκό δικαστή.
00:11:25:00
Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΥΛΕΤΣΗΣ, αντιστασιακός, κάτοικος Κλειτσού Ευρυτανίας, αναφέρεται στον δίκαιο αλλά αυστηρό λαϊκό δικαστή του Κλειτσού, τον ΦΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ. Μιλά για τον τρόπο που επιλύονταν οι δικαστικές υποθέσεις, στις οποίες πρώτα θα έπρεπε να εξαντληθεί η προσπάθεια για συμβιβασμό. Παρεμβάλλεται φωτογραφία με συνέλευση στο σχολείο του χωριού. Οι ποινές συνήθως υπολογίζονταν σε αριθμό οκάδων καλαμποκιού. Τα κατοχικά χρήματα δεν είχαν αξία.
00:12:28:00
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΑΧΑΝΗΣ αναφέρεται σε περιστατικό με δύο διαδίκους και στη δικαιοσύνη που απέδωσαν σχετικώς οι λαϊκοί δικαστές. Στη συνέχεια αναφέρεται στον νέο τύπο του Έλληνα πολίτη και τα αρετές του, που άρχισε να αναδεικνύει η τοπική αυτοδιοίκηση και η λαϊκή δικαιοσύνη. Παρεμβάλλεται φωτογραφία με λαϊκούς του χωριού Κλειτσού Ευρυτανίας.
00:14:48:00
Φωτογραφικό υλικό με τον γενικό αρχηγό του ΕΔΕΣ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης που αντιμετώπιζε και η Ελευθέρα Ορεινή Ελλάς, που ελέγχονταν από τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ.
00:15:05:00
Το πρόγραμμα του ΕΔΕΣ, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1943. Ο αφηγητής αναφέρεται στις αρχές που διακηρύσσονται, που προσιδίαζαν με εκείνες του Κώδικα «Ποσειδών», προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της λαϊκής συμμετοχής.
00:15:26:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας, διαβάζει χωρία από το πρόγραμμα του ΕΔΕΣ σχετικά με την αυτοδιοίκηση, όπου γίνεται λόγος για τοπικά περιφερειακά συμβούλια, για συμμετοχή του λαού, για την Επαναστατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του ελληνικού λαού.
00:15:59:00
Η συνέχεια από το χωρίο του καταστατικού προγράμματος του ΕΔΕΣ, που ανέγνωσε ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο σύστημα άσκησης της εξουσίας, στην ελεγχόμενη από τον ΕΔΕΣ Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα, (σχετικός χάρτης) από τις Επιτροπές Εθνικού Αγώνα, δηλαδή από τα κατά τόπους πολιτικά όργανα του ΕΔΕΣ και τα φρουραρχεία και στρατοδικεία των ανταρτών (μαρτυρία του αρχηγού των ΕΟΕΑ Βάλτου, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΧΟΥΤΑ [σχετική φωτογραφία]). Αναφέρεται επίσης στην ίδρυση του Κοινού Στρατηγείου των ανταρτών και στη σχετική απόφασή του υπ. αριθμ. 6 [10 Οκτωβρίου 1943]) με την οποία οι Αρχές της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης ίσχυσαν για ένα διάστημα και σε περιοχές που ελέγχονταν από τον ΕΔΕΣ και την ΕΚΚΑ και αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκλογών (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1943) για την ανάδειξη των αρμόδιων οργάνων στις ελεύθερες περιοχές. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό με τον ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ και αντάρτες του ΕΔΕΣ.
00:16:49:00
Φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει την κατάσταση της κοινωνικής πρόνοιας της εποχής, και από το νοσοκομείο από το ελεύθερο Μεγάλο Χωριό Καρπενησίου Ευρυτανίας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην προσφορά των γιατρών και υγειονομικών που ανέβαιναν στα βουνά από τις πόλεις για να συνδράμουν τους αντάρτες και τον ντόπιο πληθυσμό.
00:17:34:00
Φωτογραφία του ΚΡΙΣ ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΣ, αρχηγού της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις μαρτυρίες του που καταγράφονται στο βιβλίο του «Το μήλο της έριδος» (εκδ. Εξάντας, 1976), σχετικά με την κοινωνική και πολιτιστική αναμόρφωση που άρχισε να λαμβάνει χώρα στην ελεύθερη Ελλάδα.
00:17:43:00
Φωτογραφικό υλικό από την καθημερινή ζωή των κατοίκων των απελευθερωμένων ορεινών περιοχών και από εκδηλώσεις της κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Η αφηγήτρια διαβάζει χωρία από το βιβλίο του ΚΡΙΣ ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΣ, στο οποίο καταγράφει τις μαρτυρίες του από την Αντίσταση στην Ελλάδα. Αναφέρεται στο νέο πρότυπο κοινωνικού κράτους που θέλησαν να δημιούργησαν οι αντάρτες στις ορεινές περιοχές, στην κοινοτική ζωή, στη δημιουργία θεάτρων, εργοστασίων, σχολείων κ. ά. , στην οργάνωση κοινωνικής ζωής στη θέση της πατροπαράδοτης ατομικιστικής ζωής του Έλληνα αγρότη.
00:18:38:00
Φωτογραφία με παιδιά και σχετική αφίσα. Ο αφηγητής αναφέρει ότι το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα καταστατικά προγράμματα των ανταρτών στις απελευθερωμένες περιοχές.
00:18:48:00
Φωτογραφία της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΦΛΕΓΚΑ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ στέλεχος της ΕΠΟΝ Ευρυτανίας. Στη συνέχεια η ίδια αναφέρεται στα παιδικά υπαίθρια συσσίτια που παρέχονταν αρχικά από τους αντάρτες, στον παιδικό σταθμό που στεγάστηκε στο παλιό κοσμικό κέντρο «Νεράιδα» στο Καρπενήσι, στο ιατρείο που δημιουργήθηκε, στις ασθένειες των παιδιών, στις ρίψεις υγειονομικού και άλλου υλικού από τους συμμάχους, στη συμμετοχή των γυναικών με προσφορά ποικίλων υπηρεσιών στην περιοχή της Ευρυτανίας. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες με παιδιά, παιδικά συσσίτια και τις γυναίκες που επιτελούσαν αυτούς τους σκοπούς.
00:20:41:00
Φωτογραφικό υλικό με συμμετοχή παιδιών σε δραστηριότητες ή ως θεατές σε παραστάσεις. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και των ενήλικων των απελευθερωμένων περιοχών.
00:21:03:00
Η ΝΑΥΣΙΚΑ ΦΛΕΓΚΑ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ αναφέρεται στην αποστολή Αθηναίων στην Ευρυτανία, οι οποίοι ψυχαγωγούσαν τα παιδιά, στην ΑΛΕΚΑ ΜΥΡΙΕΛΗ και τον κουκλοπαίχτη ΝΙΚΟ ΑΚΙΛΟΓΛΟΥ, που σύστησε το πρώτο κουκλοθέατρο, και στην ενθουσιώδη συμμετοχή των παιδιών και του ντόπιου κόσμου. Αναφέρεται στην επέκταση των παιδαγωγικών αυτών σχεδίων και σε άλλα κεφαλοχώρια της Ευρυτανίας (Γρανίτσα, Κρίκελο, Δομνίστα κ. ά.), στην επιτυχία της επιβίωσης 13. 000 χιλιάδων παιδιών χάρη στα συσσίτια και στη βοήθεια που προσφέρθηκε. Παρεμβάλλεται σχετικό φωτογραφικό υλικό με τον ΑΚΙΛΟΓΛΟΥ και το κουκλοθέατρό του, με παιδιά σε δραστηριότητες και με νέους της ΕΠΟΝ που συνέβαλαν στην προσπάθεια και φωτογραφία της Γρανίτσας Ευρυτανίας.
00:22:48:00
Φωτογραφικό υλικό με παιδιά σε υπαίθρια σχολεία και παιδικές εκθέσεις. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για το παιδαγωγικό έργο της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και της ΕΠΟΝ, σχετικά με τη σύσταση σχολείων, για την έλλειψη δασκάλων και για την πρώτη προσπάθεια εξεύρεση λύσης με την απόσπαση ανταρτών που ήταν δάσκαλοι, για τη λειτουργία των πρώτων παιδαγωγικών φροντιστηρίων στην περιοχή της Ευρυτανίας, το καλοκαίρι του 1944, και για την ταχύρυθμη εκπαίδευση των νέων δασκάλων (εμβόλιμη σχετική φωτογραφία με δάσκαλους).
00:23:56:00
Φωτογραφία του παιδαγωγού ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ και άλλη από την ομιλία του στα εγκαίνια του παιδαγωγικού φροντιστηρίου στην περιοχή της Ευρυτανίας, της ΡΟΖΑΣ ΙΜΒΡΙΩΤΗ (πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης στην Ελλάδα), του ΚΩΣΤΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, το εξώφυλλο του αναγνωστικού «Τα αετόπουλα», της γ’ και δ’ τάξης του δημοτικού, και εκείνου «Ελεύθερη Ελλάδα», της ε’ και στ’ τάξης, του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ, που εκδόθηκαν υπό την αιγίδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η αφηγήτρια αναφέρεται στο πολύπλευρο έργο των παιδαγωγών και στα νέα αναγνωστικά.
00:24:30:00
Αποδεικτικό ελέγχου προόδου του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς Ελλάδας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο Παιδαγωγικό Φροντιστήριο που λειτουργεί στο Ερημόκαστρο Θηβών (Ιούνιος-Ιούλιος 1944), το οποίο ιδρύει και πρότυπο σχολείο.
00:24:47:00
Ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, στέλεχος της ΕΠΟΝ Βοιωτίας, μεταφέρει την εμπειρία του από το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο που συστάθηκε στο Ερημόκαστρο Θηβών, στο ταχύρυθμο πρόγραμμα μαθημάτων του, στη σειρά πολιτικών, πέραν των συμβατικών, μαθημάτων που εντάχθηκαν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τα οποία και ανέλαβε να διδάξει, στην άμιλλα μεταξύ των σπουδαστών, στις εκπολιτιστικές δραστηριότητες των δασκάλων όταν πλέον κάλυψαν τις θέσεις διδασκαλίας, στο πρότυπο σχολείο που ακολούθως λειτούργησε και στην αθρόα συμμετοχή τόσο των παιδιών όσο και των ντόπιων κατοίκων, στην ιστορία με τη «βίτσα»-πρώην σύμβολο του δασκάλου. Παρεμβάλλεται σχετικό φωτογραφικό υλικό με παιδιά και δασκάλους.
00:28:41:00
Πλάνα και φωτογραφικό υλικό από τη Βίνιανη Ευρυτανίας. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρώτη Κυβέρνηση των Βουνών, την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), που συστάθηκε στις 10 Μαρτίου 1944. Αναφέρεται και στις πρότερες προτάσεις-προσκλήσεις του ΕΑΜ για σύσταση κυβέρνησης στην ελεύθερη Ελλάδα προς τις αντιστασιακές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου, προσκλήσεις που απέβησαν άκαρπες, με συνέπεια το ΕΑΜ να προχωρήσει μόνο του στη σύστασή της.
00:29:37:00
Σειρά ιστορικών φωτογραφιών από την σύσταση της πρώτης Κυβέρνησης των Βουνών, της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Το ιστορικό αυτό γεγονός έλαβε χώρα στο σχολείο της Βίνιανης Ευρυτανίας και την αποτελούσαν: Πρόεδρος: συνταγματάρχης ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ (είχε πρόσφατα αποχωρήσει από την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ), μέλη: ο συνταγματάρχης ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΝΤΑΚΑΣ, ο γραμματέας του ΚΚΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΝΤΟΣ, ο γραμματέας της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ, και ο γραμματέας του Αγροτικού Κόμματος ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, που υπέγραφαν το σχετικό διάγγελμα. Παρουσιάζονται οι φωτογραφίες των.
00:30:13:00
Πλάνα από το χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρώτη Κυβέρνηση των Βουνών, της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) που συστάθηκε στις 10 Μαρτίου 1944 και στο διάγγελμα περί σύστασης Εθνικού Συμβουλίου (συστήνεται τελικώς τον Απρίλιο του 1944 και λειτουργεί τον Μάιο του ίδιου χρόνου από τις 14 ως τις 27 του μήνα) από ελεύθερα εκλεγόμενους αντιπροσώπους του λαού και περί πρόθεσης σύστασης Κυβέρνησης Εθνικού Συνασπισμού.
00:30:36:00
Φωτογραφίες με τη νέα σύνθεση (ανασχηματισμός) της Κυβέρνησης των Βουνών, της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Ο αφηγητής αναφέρεται στη διεύρυνσή της σε ευρύτερη πολιτική βάση, με προσωπικότητες που δεν ανήκαν στο ΕΑΜ προηγουμένως, στις 18 Απριλίου 1944. Τα νέα πρόσωπα ήταν ως πρόεδρος, ο συνταγματολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΒΩΛΟΣ και νέα μέλη οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ και οι πρώην βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΣΚΟΥΤΣΗΣ και ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΠΕΗΣ.
00:31:11:00
Φωτογραφικό υλικό από τις εκλογές του Εθνικού Συμβουλίου της Βουλής των βουνών, που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, και αποτέλεσαν, κατά την αναφορά της αφηγήτριας, πρωτοφανή για περίοδο κατοχής, εμπειρία. (τέλη Απριλίου 1944)
00:31:36:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, εθνοσύμβουλος Αθηνών, διηγείται την εμπειρία του από τη διεξαγωγή των εκλογών για το Εθνικό Συμβούλιο. Αναφέρεται στην για πρώτη φορά ψήφο των γυναικών και των νέων από δεκαοκτώ ετών, αλλά και στην υποψηφιότητα γυναικών. Παρεμβάλλεται το ψηφοδέλτιο Αθηνών για τις εκλογές και φωτογραφία με γυναίκες ψηφοφόρους.
00:32:13:00
Οι πέντε γυναίκες εθνοσύμβουλοι: ΚΑΙΤΗ ΝΙΣΥΡΙΟΥ-ΖΕΥΓΟΥ και ΜΑΡΙΑ ΣΒΩΛΟΥ (από την Αθήνα), ΧΡΥΣΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (από τον Πειραιά), ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ (από τη Λάρισα) και η ΜΑΧΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ (από την Πελοπόννησο). Εμφανίζονται οι φωτογραφίες του και η αφηγήτρια κάνει τις αναφορές στα πρόσωπά τους.
00:32:34:00
Η ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΑ, στέλεχος του ΕΑΜ Αθήνας, αναφέρεται στην εμπειρία της από τις εκλογές, στην κατεχόμενη τότε Κυψέλη, και στον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες της εποχής τη νέα κατάσταση με την ψήφο που τους προσφέρθηκε.
00:33:30:00
Φωτογραφίες εθνοσυμβούλων. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στην άμεση και έμμεση εκλογή των εκλεκτόρων της 30ής Απριλίου 1944 από την οποία προέκυψε η εκλογή των εθνοσυμβούλων, 180 συνολικά, στους οποίους προστέθηκαν και 22 βουλευτές της διαλυμένης Βουλής του 1936, οι οποίοι αποτέλεσαν το Εθνικό Συμβούλιο που συνήλθε για πρώτη φορά στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στις 14 Μαΐου 1944. Παρεμβάλλεται σημαντικό φωτογραφικό υλικό με εκλεγμένους εθνοσυμβούλους.
00:34:24:00
Φωτογραφικό υλικό από τις συνελεύσεις των εθνοσυμβούλων στο σχολείο των Κορυσχάδων. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εκλογή των εθνοσυμβούλων από όλες τις κοινωνικές τάξεις της χώρας και παραθέτει τα αντίστοιχα ποσοστά.
00:34:57:00
Πλάνα από τις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στην πολυήμερη και περιπετειώδη διαδρομή των εθνοσυμβούλων από τα διάφορα μέρη-συνήθως κατεχόμενα-της Ελλάδας προς την περιοχή όπου γίνονταν οι συνελεύσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
00:35:11:00
Ο καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΛΑΣ, εθνοσύμβουλος Λαμίας, καταθέτει την εμπειρία του από τη μετακίνησή του προς τις Κορυσχάδες, και επισημαίνει την ασφάλεια που απέπνεε η ύπαρξη του ΕΛΑΣ στις γύρω περιοχές.
00:36:26:00
Ο ιστορικός ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΒΡΑΝΟΥΣΗΣ, εθνοσύμβουλος Ιωαννίνων, θυμάται τις 14 ημέρες πορείας μέχρι να φτάσει στις Κορυσχάδες. Εκεί όμως ξεχάστηκαν όλες οι κακουχίες. Παρεμβάλλεται φωτογραφία με την επιγραφή στο σχολείο των Κορυσχάδων «Επίδαυρος 1821-Κορυσχάδες 1944». Αναφορά στον διάκοσμο με τις τοιχογραφίες στους τοίχους του σχολείου (φιλοτεχνημένες από τον εικαστικό καλλιτέχνη ΒΑΛΙΑ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗ), στον Πρόεδρο ΝΕΟΚΟΣΜΟ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, στον ΙΩΑΚΕΙΜ Κοζάνης, στον ΗΛΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟ. Παρεμβάλλονται σχετικές φωτογραφίες.
00:38:03:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΛΑΣ μιλά για την ποικιλία των προσώπων και των κοινωνικών τάξεων στο Εθνικό Συμβούλιο και για τα οράματά τους σχετικά με το μέλλον της χώρας. Αναφέρεται και στον λόγο συμμετοχής του στο Εθνικό Συμβούλιο, που δεν ήταν άλλος παρά το να επιστήσει την προσοχή του ΕΛΑΣ για προστασία των μνημείων. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου στο σχολείο των Κορυσχάδων, φωτογραφία του ΠΑΛΛΑ, εθνοσυμβούλων και πλάνα από το στρατηγείο του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ, τον οποίον συνάντησε ο ΠΑΛΛΑΣ, κατά τα λεγόμενά του, για να του επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών μνημείων. Τέλος, τετράδιο με σχέδια από την καταγραφή ιστορικών μνημείων του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΛΛΑ, που δημιούργησε στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας το οποίο απέτρεψε τους αντάρτες από το να καταστρέψουν μνημεία. .
00:41:09:00
Ο ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΒΡΑΝΟΥΣΗΣ αναφέρεται στις εισηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, στην ορκωμοσία των εθνοσυμβούλων και στα ιδεώδη των συμμετεχόντων. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τις συνεδριάσεις.
00:42:15:00
Πλάνα από τον εξωτερικό χώρο και το εσωτερικό του σχολείου των Κορυσχάδων, πρωτοσέλιδο του εντύπου «Ο Ρήγας», με άρθρο το διάγγελμα της ΠΕΕΑ προς τον ελληνικό λαό, που ψηφίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, κατά τις αναφορές του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ. Διακήρυσσε ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό».
00:43:19:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στις έννοιες που περιείχε το διάγγελμα της ΠΕΕΑ προς τον ελληνικό λαό: «αυτοδιοίκηση», «λαϊκή δικαιοσύνη» και άλλες, και στην επικοινωνία που επιχείρησε να έχει η ΠΕΕΑ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης, θέτοντας τον στρατό του ΕΑΜ στη διάθεσή της. Κάνει μια κριτική παρουσίαση του κοινωνικού, πολιτικού, πολιτειακό και πολιτιστικού έργου του Εθνικού Συμβουλίου και των οραμάτων του. Παρεμβάλλεται σχετικό φωτογραφικό υλικό από τις συνελεύσεις και από τους συμμετέχοντες.
00:46:00:00
Πλάνα από το εσωτερικό του σχολείου των Κορυσχάδων, το κτήριο του Εθνικού Συμβουλίου, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου που διήρκεσαν από τις 14 μέχρι τις 27 Μαΐου 1944 και στις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του πρώην δημάρχου Πάτρας ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΟΥΦΟΥ.
00:46:25:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στον βασιλόφρονα πρώην δήμαρχο Πάτρας ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΡΟΥΦΟ, που δήλωσε εμφανώς τα πιστεύω του, αλλά και την διάθεσή του να πολεμήσει υπέρ πατρίδος.
00:46:51:00
Φωτογραφίες ανταρτών. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΛΑΣ αναφέρεται στο ανεπανάληπτο της Εθνικής Αντίστασης, και στην κατάρρευσή του, λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν με τον εμφύλιο, που οδήγησε τους Έλληνες σε δρόμο οδυνηρό.
00:48:30:00
Τίτλοι τέλουςΠαραγωγή ΕΡΤ
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
σύγχρονη ελληνική ιστορία, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, ναζισμός, αντιστασιακή οργάνωση, εκλογές, κοινωνική πρόνοια, προφορική μαρτυρία, αρχειακό υλικό, προφορική ιστορία
Αναφορές
ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΑΧΑΝΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ στην Ευρυτανία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, στέλεχος του ΕΛΑΣ Ρούμελης
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΝΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΥΛΕΤΣΗΣ, κάτοικος Κλειτσού Ευρυτανίας
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας-Πειραιά
ΝΑΥΣΙΚΑ ΦΛΕΓΚΑ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ, στέλεχος της ΕΠΟΝ Ευρυτανίας
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, στέλεχος της ΕΠΟΝ Βοιωτίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (ΠΕΕΑ), επιτροπή
ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΑ, στέλεχος του ΕΑΜ Αθήνας
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΒΡΑΝΟΥΣΗΣ, εθνοσύμβουλος
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, εθνοσύμβουλος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΛΑΣ, εθνοσύμβουλος
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΒΙΝΙΑΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΚΛΕΙΤΣΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
Παραγωγός:
ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Επιμέλεια:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Σενάριο:
ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΑΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Ιστορικός σύμβουλος:
ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
Παραγωγή: Τομέας Μόρφωσης ΕΤ1 Τμήμα Επιμορφωτικών Εκπομπών
Ιστορικοί ερευνητές:
ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ
ΟΝΤΕΝ ΒΑΡΟΝ
Αφήγηση:
ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΝΗΣ
Μιξάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥΔΗ
ΚΙΚΗ ΣΚΟΡΔΑΡΑ
ΤΙΤΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Τρυκέζα – Τίτλοι
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Χαρακτικό τίτλων:
ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
Έρευνα Ιταλίας:
ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΟΛΑΡΟ
ΑΥΓΗ ΣΟΛΑΡΟ
Βοηθός σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Βοηθοί εικονολήπτες:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΧΥΔΗΡΟΓΛΟΥ
Βοηθός μοντέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΓΚΑΛΟΣ
Ηλεκτρολόγοι:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΓΙΑΣ
Εταλονάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ
Κοπή αρνητικού:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Φωτογράφοι:
ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ
ΝΙΚΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ
ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Μηχανικοί προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ
Ηλεκτρονικοί τίτλοι:
ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Βίντεο εγγραφή:
ΦΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕΣ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΥΝΤΗΛΑ
Τελεσινέ – Μίξη τίτλων:
ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΑΠΑΚΗ
Ευχαριστούμε τα ιδρύματα και οργανώσεις:
IMPERIAL WAR MUSEUM
MOVIETONEWS
BUNDESARCHIV
ISTITUTO LUCE S.P.A.
NATIONAL ARCHIVES
ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ
Κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»,
Κίνηση «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»
«ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1941-44 ΕΔΕΣ»
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
και τους:
ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΠΗ
ΒΑΣΟ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΕΤΖΗ
ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΠΟΥΛΟ
ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΧΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥΤΖΟ
Εκπομπή «Η ΕΤ-1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους καθώς και τους συγγραφείς 700 περίπου βιβλίων, που αποτελούν την μέχρι τώρα βιβλιογραφία της Εθνικής Αντίστασης
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:49:45:12
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: 16 mm
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009