Επεισόδιο:001
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
0000008116
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Eθνική Aντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Το πρώτο επεισόδιο περιγράφει την εισβολή και προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008116
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Επεισόδιο:001
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1987
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
24/11/1987
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Eθνική Aντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Το πρώτο επεισόδιο περιγράφει την εισβολή και προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», καλύπτει την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, 1941-1944. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά από το πρωινό της 6ης Απριλίου 1941, ημέρα εκδήλωσης της ταυτόχρονης επίθεσης της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος θα ξεκινήσει από τα βόρεια σύνορα προς τη Θεσσαλονίκη (9 Απριλίου), θα συνεχισθεί σε συνεργασία με τις ιταλικές δυνάμεις για να καταλήξει στα νησιά του Αιγαίου (8 Μαΐου). Στο ενδιάμεσο διάστημα έχουμε την υπογραφή των δύο Πρωτοκόλλων Συνθηκολόγησης (20 και 23 Απριλίου) και την εδαφική κατάκτηση της Αθήνας (27 Απριλίου). Στο επεισόδιο αναφέρονται η φυγή της ελληνικής κυβέρνησης, αρχικά στην Κρήτη, η ορκωμοσία της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης, οι απαρχές της έκρηξης του πατριωτισμού, η άρνηση ορισμένων αξιωματικών να συνθηκολογήσουν, η πρόταση της επιλογής του ανταρτοπόλεμου, η συλλογή και απόκρυψη οπλισμού, η απόκρυψη και φυγάδευση Βρετανών αιχμαλώτων, η δράση των φοιτητών και οι εκδηλώσεις αυθόρμητης αντίστασης από τους Έλληνες, συμπάθειας προς τους συμμάχους και δολιοφθορών προς τον στρατό κατοχής. Το ντοκιμαντέρ διανθίζεται από τις μαρτυρίες των αγωνιστών-πρωταγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τις πρωτότυπες συλλογές σπάνιων ή ανέκδοτων φωτογραφιών, τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και από έγγραφο αρχειακό υλικό από τις γερμανικές Αρχές, που αποδεικνύει την Αντίσταση και από τη σκοπιά των κατακτητών.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:23:00
Τίτλος επεισοδίου: «Η γερμανική εισβολή».
00:01:29:00
Φιλμ αρχείου με πεδία μαχών με βομβαρδισμούς και σκηνές με Γερμανούς Ναζί που ρίχνουν πυρομαχικά. Ο αφηγητής ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ αναφέρεται στο πρωινό της Κυριακής 6ης Απριλίου 1941, ημέρα εκδήλωσης της ταυτόχρονης επίθεσης της Γερμανίας εναντίον Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, επίθεση από την οποία εβλήθη το τμήμα του ελληνικού στρατού, που βρισκόταν στα βουλγαρικά σύνορα. Στην επίθεση του Απριλίου αποδείχθηκε η άνιση μάχη μεταξύ ελληνικών και εχθρικών στρατευμάτων αλλά και η ανύπαρκτη συνεισφορά των βρετανικών και ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων.
00:03:24:00
Χάρτης στον οποίον αποτυπώνονται οι επιθέσεις των γερμανικών δυνάμεων και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό που εικονίζει ελληνικές δυνάμεις να ανακατατάσσονται. Η αφηγήτρια ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ αναφέρεται στα πρώτα ρήγματα που σημειώνονται κατά μήκος της υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων. Φωτογραφικό υλικό με τις ελληνικές δυνάμεις να υπερασπίζονται το ελληνικό έδαφος-μάλιστα, ο ΧΙΤΛΕΡ θα παραδεχτεί ότι οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τη σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων. Λόγος και για τα πρώτα γερμανικά νεκροταφεία (σχετικό φωτογραφικό υλικό) που θα συσταθούν την περίοδο αυτή στο ελληνικό έδαφος.
00:04:22:00
Αφήγηση του ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΙΝΟΥ (ΑΜΑΡΜΠΕΗ), τότε διευθυντή λόχου στα οχυρά Ανατολικής Μακεδονίας, σχετικά με την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος την 6η Απριλίου 1941, καθώς προβάλλεται φιλμ αρχείου από την εισβολή. Ο ΚΑΛΙΝΟΣ (ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ), αναφέρεται στην προσωπική του μαρτυρία σχετικά με τη «μάχη των οχυρών», που μόλις ξεκινούσε. Αναφορά και στην ημερομηνία της 8ης Απριλίου 1941, κατά την οποία ο ίδιος έλαβε διαταγή να υπερασπιστεί ένα γειτονικό οχυρό.
00:05:15:00
Χάρτης στον οποίον αποτυπώνεται η επίθεση των γερμανικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία και κινηματογραφικό υλικό που εικονίζει μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις να προελαύνουν προς τη λίμνη Δοϊράνη. Ο αφηγητής αναφέρεται στην προέλαση στη Γιουγκοσλαβία και στο πολιτικό σκηνικό που επικρατούσε στη χώρα (ανατροπή της γερμανόφιλης κυβέρνησης και πλημμελής αμυντική ικανότητα της χώρας απέναντι στον γερμανικό κίνδυνο). Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΙΝΟΣ (ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ) αναφέρεται στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης την 9η Απριλίου 1941.
00:05:55:00
Φιλμ αρχείου με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης στις 9 Απριλίου 1941. Την ημέρα εκείνη, αναφέρει ο αφηγητής, ο αρχιστράτηγος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ εξουσιοδοτεί τον διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ) στρατηγό ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ, να συνθηκολογήσει με τον Γερμανό διοικητή της 2ης Γερμανικής Μεραρχίας. Αφήγηση του ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΙΝΟΥ (ΑΜΑΡΜΠΕΗ) σχετικά με το γεγονός.
00:06:20:00
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΙΝΟΣ (ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ) σχολιάζει τη συνθηκολόγηση, σημειώνοντας ότι αντιστάθηκε στην πρόταση παράδοσης στους Γερμανούς, και αναφέρεται στην πρότασή του να οδηγηθούν στο Άγιο Όρος, να πολεμήσουν στις εκβολές του Πηνειού και να αμυνθούν στη γραμμή του Ολύμπου. Η πρότασή του, όπως αναφέρει, έγινε δεκτή παμψηφεί. Παρεμβάλλεται φωτογραφία του ΚΑΛΙΝΟΥ (ΑΜΑΡΜΠΕΗ) και φιλμ αρχείου με τεθωρακισμένα γερμανικά οχήματα να προελαύνουν.
00:07:25:00
Φιλμ αρχείου με τεθωρακισμένα γερμανικά οχήματα να προελαύνουν. Ο αφηγητής αναφέρεται στη διαταγή που εδόθη στο Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας να παραδοθεί στους Γερμανούς. Φιλμ αρχείου από το χρονικό της παράδοσης.
00:07:50:00
Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ, τότε βοηθός υπασπιστή της 19ης Μεραρχίας, αναφέρεται στη διάλυση της Μεραρχίας και στην επανασύστασή της στον Λαχανά Σερρών. Στην αφήγησή του εξαίρει το θάρρος του επιτελάρχη της μεραρχίας, ο οποίος δήλωσε ότι θα αντισταθεί στις οιεσδήποτε διαταγές από το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας σχετικά με την παράδοση, η οποία εν τω μεταξύ είχε διαταχθεί. Αναφέρει το χρονικό της μετάβασής τους στις Σέρρες και στη Νιγρίτα και της επιστροφής τους στην πόλη των Σερρών, όπου και παρατάχθηκαν έξω από τους στρατώνες ιππικού.
00:09:29:00
Φωτογραφία Γερμανού στρατιώτη με Έλληνες αιχμαλώτους να ακολουθούν.
00:09:39:00
Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ αναφέρεται στην αρχή της σχέσης του με την Εθνική Αντίσταση, μέσω της ανακοίνωσής του στον υπίλαρχο ότι θα προτιμούσε να αποχωρήσει από τον επίσημο στρατό, για να μη συλληφθεί από τους Γερμανούς. Η συγκινητική πράξη του ΒΑΛΙΟΥΛΗ επικυρώθηκε με την εμπιστευτική ορισμένων αξιωματούχων παράδοση σε αυτόν του οπλισμού τους. Εμβόλιμη φωτογραφία του ΒΑΛΙΟΥΛΗ από την εποχή της θητείας του. Ο αγωνιστής ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ πέθανε στη διάρκεια της αφήγησης και συμμετοχής του στο «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης».
00:11:22:00
Φωτογραφικό υλικό με Έλληνες αιχμαλώτους από τα Τμήματα Στρατιάς της Ανατολικής Μακεδονίας.
00:11:36:00
Φιλμ αρχείου από την άφιξη, στις 10 Απριλίου 1941, του ΧΙΤΛΕΡ σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου θα καταφθάσει ο Γερμανός αρχιστράτηγος ΦΟΝ ΜΠΡΑΟΥΧΙΤΣ και ο αρχηγός της Αεροπορίας στρατάρχης ΓΚΑΙΡΙΝΓΚ, και από εκεί μέχρι τις 25 Απριλίου ο ΧΙΤΛΕΡ θα διευθύνει τη βαλκανική εκστρατεία. Σχετική παράθεση πληροφοριών από την αφηγήτρια.
00:12:15:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Πρωία» (18 Απριλίου 1941), όπου σχολιάζεται η δυσμενής κατάσταση της ελληνικής πλευράς στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς δεν είχε ακόμα οργανωθεί η αμυντική γραμμή Βέρμιου-Ολύμπου. Εστίαση σε χάρτη που περιέχεται στο πρωτοσέλιδο, που εικονίζεται η περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων.
00:12:29:00
Φιλμ αρχείου με λήψεις από αέρος από γερμανικά αεροπλάνα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη σύμπτυξη τμημάτων του βρετανικού και του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη Θεσσαλία διαμέσου της κοιλάδας των Τεμπών.
00:12:55:00
Φιλμ αρχείου με τη σύλληψη Ελλήνων αιχμαλώτων από Γερμανούς και τη συνέχιση της γερμανικής προέλασης προς την Κεντρική Ελλάδα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην σύμπτυξη αποκομμένων τμημάτων των υπερασπιστών των οχυρών στην Ανατολική Μακεδονία και άλλων ελληνικών δυνάμεων που επίσης δεν έχουν παραδοθεί.
00:13:18:00
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΙΝΟΣ (ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ) συνεχίζει την αφήγησή του σχετικά με την πορεία τους ανάμεσα από Γερμανικές φάλαγγες προς το Άγιο Όρος, και στον εξαναγκασμό τους να κατευθυνθούν προς τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη και τέλος στη Χίο λόγω της προέλασης των Γερμανών προς τη Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα.
00:13:56:00
Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ αναφέρεται στην επιστροφή του στο χωριό του, τον Νέο Σκοπό Σερρών, και στην από κοινού απόφαση των φαντάρων να περισυλλέξουν και να αποκρύψουν πολεμικό οπλισμό.
00:14:53:00
Φιλμ αρχείου με πεδία μαχών και κανονιοβολισμούς. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης στο αλβανικό μέτωπο για τα ιταλικά στρατεύματα, καθώς οι Γερμανοί όδευαν προς Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, εξασφαλίζοντας τελικά κάθοδο και των δύο. Ο ελληνικός στρατός του μετώπου συμπτύσσεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και την Ήπειρο. Παρεμβάλλεται χάρτης της Ελλάδας, στον οποίον απεικονίζεται η κάθοδος των Ναζί.
00:16:07:00
Υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, στρατηγού, τότε επιτελάρχη του 2ου Σώματος Στρατού. Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ κρίνει τη σύμπτυξη στο ελληνοαλβανικό μέτωπο ως καθυστερημένη απόφαση και αναφέρει ότι ο αρχιστράτηγος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ, που διέταξε την άμυνα του μετώπου, δεν κινήθηκε προς το μέτωπο. Εμβόλιμη φωτογραφία του αρχιστράτηγου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ.
00:16:48:00
Φιλμ αρχείου με πεδία μαχών και κανονιοβολισμούς. Ο αφηγητής διαβάζει χωρία από το σύγγραμμα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ «Ο Πόλεμος 1940-1941», στο οποίο αναφέρεται στην ηττοπάθεια που είχε καταλάβει μέρος του ελληνικού στρατεύματος, επηρεασμένο από τη γερμανική προπαγάνδα. Αναφέρει τις πιέσεις από τους γερμανόφιλους ανώτερους αξιωματικούς για συνθηκολόγηση, ιδίως από εκείνους που είχαν ζήσει στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως είχαν παραδοθεί. .
00:17:32:00
Ο στρατηγός ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ αναφέρεται στις πιέσεις των γερμανόφιλων μεράρχων που υπερασπίζονταν την πρόταση της συνθηκολόγησης-μεταξύ άλλων του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ, διευθυντή Β’ Σώματος Στρατού (εμβόλιμη φωτογραφία, είχε ζήσει ως αιχμάλωτος των Γερμανών στο Γκέρλιτς), και στην πρότασή του να κληθούν οι μέραρχοι. Όλοι οι μέραρχοι ζητούσαν πολιτική λύση –ενώ ο μέραρχος ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ υπερασπιζόταν τη συνέχιση του αγώνα.
00:18:29:00
Φιλμ αρχείου με πεδία μαχών και κανονιοβολισμούς. Η αφηγήτρια αναφέρεται στα γερμανικά στρατεύματα που κατευθύνονταν στη Θεσσαλία και στο ελληνοβρετανικό πολεμικό συμβούλιο (Τατόι, στις 18 Απριλίου 1941), παρουσία του Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ και του πρωθυπουργού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΡΥΖΗ, στο οποίο οι Βρετανοί επιμένουν στη συνέχιση του αγώνα του τμήματος στρατιάς Ηπείρου, για να κρατηθούν στη γραμμή Θερμοπυλών, με την αντίθετη γνώμη των μελών της στρατιάς. Ακολουθεί η αυτοκτονία του ΚΟΡΥΖΗ (εμβόλιμο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Πρωία» με τη σχετική είδηση και τη φωτογραφία του), η άσκηση της Προεδρίας της κυβέρνησης από τον ίδιο τον Βασιλιά και η ανάληψη της πρωθυπουργίας λίγο αργότερα από τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΟΥΔΕΡΟ (εμβόλιμη φωτογραφία).
00:19:31:00
Φιλμ αρχείου με την προέλαση των γερμανικών και των ιταλικών στρατευμάτων προς την Ήπειρο, καθώς ο αφηγητής σχολιάζει την πίεση των γερμανόφιλων στρατηγών ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ, καθώς και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, για συνθηκολόγηση. Ακούγονται και φωνές υπέρ της συνέχισης της αντίστασης.
00:19:55:00
Ο στρατηγός ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ αναφέρεται στο τελευταίο πολεμικό συμβούλιο, παρόντος και του επιτελάρχη, στο οποίο προτάθηκε, από τον ταγματάρχη του Επιτελείου του Σώματος Στρατού ΘΑΝΑΣΗ ΤΖΑΝΤΖΑΡΗ, η επιλογή του ανταρτοπόλεμου. Στην απάντησή του ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ επικαλέστηκε την έλλειψη προπαρασκευής.
00:21:06:00
Φωτογραφικό υλικό και φιλμ αρχείου με το χρονικό της συνθηκολόγησης της 20ής Απριλίου του 1941. Ο αφηγητής αναφέρεται στον Αντιστράτηγο ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ και τον Γερμανό στρατηγό ΝΤΙΝΤΡΙΧ που υπέγραψαν το Α’ Πρωτόκολλο Συνθηκολόγησης, σύμφωνα με το οποίο, τα ελληνικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το εσωτερικό της Αλβανίας μέχρι τα παλαιά ελληνοαλβανικά σύνορα, θα αποστρατευθούν οι στρατιές Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και γερμανική φάλαγγα θα παρεμβληθεί μεταξύ ελληνικών και ιταλικών στρατευμάτων.
00:21:41:00
Φιλμ αρχείου από τη συνάντηση του Ιταλού στρατηγού ΡΟΣΣΙ και του Γερμανού ΝΤΙΝΤΡΙΧ, μετά την υπογραφή του Α’ Πρωτοκόλλου Συνθηκολόγησης Ελλάδας-Γερμανίας, συνάντηση που έλαβε χώρα μετά την απαίτηση του ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ για παράδοση των Ελλήνων και στους Ιταλούς. Το αρχικό Πρωτόκολλο ακυρώνεται και στις 23 Απριλίου 1941, υπογράφεται νέα συνθηκολόγηση με συμμετοχή και της ιταλικής πλευράς, με όρους επαχθέστερους για την Ελλάδα. Σχετικές αναφορές από τον αφηγητή. Φωτογραφικό υλικό από την τελική συνθηκολόγηση.
00:22:41:00
Φιλμ αρχείου από την αποβίβαση των ιταλικών δυνάμεων στην Κέρκυρα, μετά την τελική συνθηκολόγηση. Έναρξη των νικητήριων παρελάσεων των Ιταλών, επιστροφή των Ελλήνων του αλβανικού στις εστίες τους (σχετική διαταγή της Στρατιωτικής Διοικήσεως). Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:23:18:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Πρωία», ημερομηνία 24 Απριλίου 1941, με τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ και του Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο περιεχόμενό τους, στα οποία δεν γίνεται καμία σχετική με τη συνέχιση της Αντίστασης προτροπή, και στη φυγή τους στην Κρήτη.
00:23:31:00
Χάρτης της Ελλάδας που εικονίζει την κάθοδο των Γερμανών προς Στερεά Ελλάδα και Λαμία και φιλμ αρχείου με την είσοδο των γερμανικών τανκς στη Λαμία. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη συνέχιση των μαχών των βρετανικών στρατευμάτων στις Θερμοπύλες, από όπου αποχώρησαν λίγο αργότερα, και στην παράδοση από τον στρατιωτικό διοικητή Αττικοβοιωτίας ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΒΡΑΚΟ της Αθήνας μαζί με τα έμπεδα Ρουφ και Χαϊδαρίου στους Γερμανούς. Φιλμ αρχείου με μάχες και κανονιοβολισμούς.
00:24:32:00
Πλάνα από το στρατόπεδο του Ρουφ, όπου υπηρετούσαν κυρίως φοιτητές. Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ, που υπηρέτησε την εποχή εκείνη στα έμπεδα του Ρουφ, στον 2ο Λόχο Ασυρματιστών, αρχίζει την αφήγησή του, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ανεπίσημα η είδηση της παράδοσης στον κατακτητή.
00:24:52:00
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ μιλά για τη δράση των φοιτητών που υπηρετούσαν στα έμπεδα του Ρουφ και που προσπαθούσαν να κατευθύνουν τις κινήσεις, ελλείψει οργανωμένης ενέργειας. Αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν: παρουσία Πεμπτοφαλαγγιτών (εκθείαζαν τον ΧΙΤΛΕΡ) και νέων της πρώην Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (είχαν μετατραπεί σε δοσίλογους και αντικομουνιστές), οι διενέξεις μεταξύ των αγωνιστών, η τρομοκρατία του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ (σχετική ανακοίνωσή του από άρθρο εφημερίδας, ημερομηνίας 19 Απριλίου 1941).
00:27:01:00
Φιλμ αρχείου με την προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων και εξωτερικά εικόνες από το έμπεδο του Ρουφ. Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ μιλά για το πατριωτικό αίσθημα των αντιφασιστών φοιτητών και τη δράση τους (συγκρότηση ομάδων, ομιλίες, αυτοσχέδιες προκηρύξεις).
00:27:56:00
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ αναφέρεται στο περιεχόμενο των προκηρύξεων των αντιφασιστών αγωνιστών, που καλούσαν τους φοιτητές να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο μαζί και τον οπλισμό τους και να τον κρύψουν σε κοινόχρηστα για τους φοιτητές σημεία.
00:28:11:00
Φιλμ αρχείου με αεροπλάνα της εχθρικής αεροπορίας στον ελληνικό ουρανό.
00:28:32:00
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΗΧΟΣ, παγκόσμιος πρωταθλητής σκοποβολής (1935 και 1937) και αγωνιστής του αλβανικού μετώπου, μιλά για την εμπειρία του στο μέτωπο, την εισαγωγή του σε νοσοκομείο της Αθήνας και τη φοίτησή του στην τελευταία Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού της Αθήνας. Αναφέρει ότι την έξοδο από το βαρύ κλίμα της συνθηκολόγησης και τις σκέψεις περί συνέχισης του αγώνα υποβοήθησε η μετακίνηση της Σχολής στο Ρίο Πελοποννήσου (23 Απριλίου 1941). Φιλμ αρχείου με προέλαση των εχθρικών στρατευμάτων.
00:29:51:00
Χάρτης της Ελλάδας όπου εικονίζονται οι μετακινήσεις των εχθρικών στρατευμάτων προς την Πελοπόννησο. Ο αφηγητής αναφέρει την άφιξη των Ναζί στη Ναύπακτο, καθώς παρακολουθούμε σχετικό φιλμ αρχείου. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΗΧΟΣ αναφέρεται στη σύγχυση που επικρατούσε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, σχετικά με την παράδοση ή μη στον εχθρό, στην πρόταση από τον διοικητή του Τμήματός τους για πειθαρχημένη παράδοση, στην αντίδρασή τους, στις αντιπροτάσεις τους και στη διάλυση της Σχολής. Παρεμβάλλεται φιλμ με ελληνικό σώμα στρατού που παραδίδεται στον εχθρό.
00:31:48:00
Φιλμ αρχείου με την αποβίβαση των Γερμανών στα νοτιοδυτικά της Πάτρας, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στο χρονικό της απόβασης στις 26 Απριλίου 1941.
00:32:07:00
Φιλμ αρχείου με τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ισθμού του Κορίνθου από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και επιθεώρηση γερμανικών σωμάτων στρατού, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στο χρονικό της κατάληψής της την 26η Απριλίου 1941.
00:32:23:00
Φιλμ αρχείου με γερμανικά στρατεύματα να κινούνται στο εσωτερικό της νοτιοδυτικής Ελλάδας. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΗΧΟΣ αναφέρεται στη μετά τη διάλυση της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού και την επιλογή τους να οδηγηθούν πεζή στην Αθήνα, με τη φρούδα πεποίθηση ότι θα προλάβαιναν την εισβολή των Γερμανών στην πόλη-οι Γερμανοί προπορεύονταν και στις 27 Απριλίου 1941 κατέλαβαν την Αθήνα. Μιλά για την εμπειρία του όταν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ήταν υπό γερμανική κατοχή.
00:33:48:00
Φιλμ αρχείου με την είσοδο των γερμανικών προφυλακών στην Αθήνα, την Κυριακή 27 Απριλίου 1941, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στην είσοδο. Στη συνέχεια ο εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών λίγο πριν από την είσοδό τους στην Αθήνα απευθύνει τελευταίο αγωνιστικό χαιρετισμό στους Έλληνες της ελεύθερης Αθήνας (εμφανίζεται και το σχετικό έγγραφο με το κείμενο που εκφωνήθηκε: […Ο ΡΣΑ ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι Γερμανικός και θα μεταδίδει ψέμματα….].
00:35:13:00
Φιλμ από το χρονικό της εισβολής και παράδοσης της Αθήνας από τον στρατηγό ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΒΡΑΚΟ κοντά στην έπαυλη Θων στους Αμπελόκηπους και των πανηγυρισμών στη Γερμανική Πρεσβεία. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη δράση της Γερμανικής Πρεσβείας κατά την Κατοχή. Φιλμ αρχείου με την κατεχόμενη Ακρόπολη των Αθηνών με τη γερμανική σημαία να κυματίζει.
00:36:01:00
Πρωτοσέλιδο της προσκείμενης πλέον στους κατακτητές εφημερίδας «Η Πρωία» ημερομηνίας 28 Απριλίου 1941, που σχολιάζει εγκωμιαστικά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα και προτείνει στους Έλληνες «περισυλλογή και εργασία», σύμφωνα με σχετικό πρωτοσέλιδο άρθρο της. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη μετατροπή των ημερήσιων εφημερίδων, μεταξύ άλλων της εφημερίδας «Η Πρωία», σε όργανο της γερμανικής προπαγάνδας. Φωτογραφία του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ κατά την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς και της συγγραφέως ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ, που αυτοκτονεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
00:36:33:00
Φωτογραφία με γερμανικές μηχανοκίνητες δυνάμεις στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, φοιτητής τότε της Ανωτάτης Εμπορικής, αναφέρεται στην πρώτη φορά που ακούστηκε ο γερμανικός χαιρετισμός στο ελληνικό ραδιόφωνο.
00:37:07:00
Φωτογραφία με γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ συνεχίζει την αφήγησή του σχετικά με το μήνυμα που έστειλαν οι Γερμανοί στον ΧΙΤΛΕΡ όταν κατέλαβαν την Αθήνα (ότι κατέλαβαν την πόλη και ύψωσαν τη γερμανική σημαία). Η είδηση συντάραξε τον νεαρό τότε φοιτητή και αποκόμισε ότι πρώτα-πρώτα καλό θα ήταν να προσβληθούν τα σύμβολά τους.
00:38:00:00
Φωτογραφικό αρχειακό υλικό με Γερμανούς στρατιώτες με τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη. Ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, τότε φοιτητής της Φυσικο-Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται στο απόγευμα της πρώτης μέρας της γερμανικής κατοχής της Αθήνας, οπότε τον επισκέφθηκε ένας φίλος του φοιτητής της Χημείας, ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΡΗΣ, και του είπε ότι στην περιοχή της Κυψέλης είχε στρατωνιστεί μια μονάδα πεζικού. Μιλά και για τις πρώτες άτυπες προσπάθειες αντίστασης κατά των Γερμανών-δολιοφθορές στα λάστιχα των αυτοκινήτων τους.
00:38:57:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ αναφέρεται στην καταστροφή των οδοδεικτών από τους κατοίκους της Αθήνας, ανήμερα κιόλας της εισβολής των Γερμανών, και στη συντονισμένη αντίσταση που έκαναν τα «πιτσιρίκια», δίνοντας στους κατακτητές λανθασμένες οδηγίες κατεύθυνσης. Στην έννοια «αντίσταση» ο ΓΛΕΖΟΣ εντάσσει και τον εγκλεισμό των Αθηναίων στα σπίτια τους κατά την είσοδο των Γερμανών.
00:39:40:00
Χάρτης της Ελλάδας που εικονίζει την πορεία των γερμανικών δυνάμεων προς τη Νότια Πελοπόννησο και φιλμ αρχείου με βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Ο αφηγητής αναφέρεται στους 50. 000 Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς που κατάφεραν να διαφύγουν σε Κρήτη και Αίγυπτο και στους περίπου 10. 000 που θα διασκορπισθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
00:40:18:00
Πρωτοσέλιδο της φιλογερμανικής εφημερίδας «Η Πρωία», ημερομηνίας 30 Απριλίου 1941, που αναφέρεται στην ορκωμοσία της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ (σχετική φωτογραφία στο έντυπο). Ο αφηγητής αναφέρεται στο διάγγελμά του, στο οποίο υπόσχεται αποκατάσταση «της ησυχίας και της τάξεως».
00:40:34:00
Φωτογραφικό υλικό από την Ακροναυπλία της εποχής, που είχε μετατραπεί από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ στο μεγαλύτερο στρατόπεδο κρατούμενων κομουνιστών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην πρωτοφανή πράξη παράδοσης προς τις Αρχές κατοχής 640 κρατουμένων στους Γερμανούς μοτοσικλετιστές, οι οποίοι στις 28 Απριλίου 1941 κατέλαβαν το Ναύπλιο.
00:41:02:00
Φωτογραφικό υλικό με συγκεντρωμένους κρατούμενους αγωνιστές. Η αφηγήτρια αναφέρεται στους κρατούμενους της Ακροναυπλίας που παραδόθηκαν στις γερμανικές Αρχές, από τους οποίους οι 241 εκτελέστηκαν στο Κούρνοβο, στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή κ. ά. , και στους λοιπούς που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα και φυλακές για να αποδράσουν κατόπιν και να συνεχίσουν τον αγώνα.
00:41:32:00
Κινηματογραφικό αρχειακό υλικό με συσκευασμένα κιβώτια με οπλισμό και πολεμικά αεροπλάνα εγκαταλελειμμένα. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αυθόρμητη πράξη συλλογής και απόκρυψης του οπλισμού που έχει εγκαταλειφθεί από τους Έλληνες και τους Βρετανούς. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, μαχητής του αλβανικού μετώπου, ξεκινά την αφήγησή του από τη στιγμή της υποχώρησης του Σώματος στο οποίο υπηρετούσε, μετά την απειλή της ολοκληρωτικής κατοχής της χώρας από τους Γερμανούς.
00:41:57:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στον ατάκτως ερριμμένο από τους Έλληνες στρατιώτες οπλισμό κατά την υποχώρησή τους και στην πρωτοβουλία του να συγκεντρωθεί το πολεμικό υλικό για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του ένοπλου αγώνα. Η πρότασή του έγινε δεκτή και ο οπλισμός συγκεντρώθηκε και κρύφθηκε.
00:43:10:00
Φωτογραφία του ΜΙΧΑΛΗ ΝΤΟΥΣΙΑ, μαχητή του αλβανικού μετώπου. Ο ΝΤΟΥΣΙΑΣ αναφέρεται στη συγκέντρωση εγκαταλελειμμένου οπλισμού και στην άτυπη επιτροπή που σύστησε με τους κατοίκους του Αυχένα Βαλανιδούσσης Πρεβέζης, σε κάποιους από τους οποίους παρέδωσε τον οπλισμό για φύλαξη και σε κάποιον άλλον (ονόματι ΚΩΣΤΑ ΣΙΣΚΑ) για μεταφορά στην Κρυοπηγή Πρεβέζης. Επανεμφάνιση της φωτογραφίας του ΝΤΟΥΣΙΑ.
00:44:15:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΒΕΝΟΣ, τότε μαθητής Γυμνασίου Παραμυθιάς, μιλά για τη συγκέντρωση οπλισμού και μεταφορά πυροβόλων από τους ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΥΛΑ και ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ στο αεροδρόμιο της Παραμυθιάς. Το ένα πυροβόλο κατέληξε σε αντάρτικη ομάδα και το άλλο μεταφέρθηκε από τις ΒΑΣΩ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ και την ανήλικη τότε κόρη της. Αργότερα, θα αποτελέσει πολεμικό υλικό λόχου του ΕΛΑΣ περιοχής Σουλίου. Εμβόλιμο φιλμ αρχείου με συγκεντρωμένο πολεμικό υλικό.
00:45:04:00
Φιλμ αρχείου με τη γερμανική προέλαση, αλλά και εγκαταλελειμμένο πολεμικό υλικό. Ο αφηγητής αναφέρεται στην καθυστέρηση της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση, στην πορεία τους προς Νότον και στην αμέλειά τους να ασχοληθούν με τη συλλογή του εγκαταλελειμμένου πολεμικού υλικού, καθώς δεν υποψιάζονταν μια πιθανή αντίσταση των Ελλήνων. Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, μαχητής του αλβανικού μετώπου, αρχίζει την αφήγησή του σχετικά με τη συγκέντρωση του οπλισμού.
00:45:37:00
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ μιλά για τον πολεμικό οπλισμό που περισυνελέγη για τη συνέχιση του αγώνα.
00:46:32:00
Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΦΑΛΙΑΣ, μαχητής του αλβανικού μετώπου, αναφέρεται στην οργάνωση που είχε συστήσει μαζί με άλλους συντοπίτες του μετά τις 27 Απριλίου 1941 και την επιστροφή του στον τόπο καταγωγής του. Αναφέρεται στο πολεμικό υλικό που παρέσχε η Αστυνομία και σε άλλο από το χωριό Μυρίνη, που εγκατέλειψε ένα τάγμα στρατού.
00:47:30:00
Δημοσίευμα με ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης Νοτίου Ελλάδος με τίτλο «Θα τυφεκίζωνται οι κατέχοντες όπλα» και δημοσιεύματα σχετικά με τη θανατική ποινή που επιβαλλόταν στους κατόχους όπλων. Σχετικές αναφορές της αφηγήτριας.
00:47:50:00
Φωτογραφία με πολίτες που διαβάζουν ανακοίνωση με απαγορεύσεις της Γερμανικής Διοίκησης. Η αφηγήτρια αναφέρεται στα περίφημα “Verboten” («Απαγορεύσεις») των Γερμανών, που είχαν κατακλύσει την ελληνική επικράτεια. Δημοσίευμα με την απαγόρευση από τη Διεύθυνση της Αστυνομίας Αθηνών της κυκλοφορίας δίσκων γραμμοφώνου «με περιεχόμενον ονειδιστικόν ή σατυρικόν» εναντίον των Γερμανών.
00:48:11:00
Πλάνα από το Δημαρχείο των Ιωαννίνων, καθώς ο νεοελληνιστής και ιστορικός ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΒΡΑΝΟΥΣΗΣ, τότε μαθητής Γυμνασίου, αρχίζει την αφήγησή του σχετικά με την πεποίθηση των Γερμανών ότι θα καταλάμβαναν με άνεση τα Γιάννενα. Στη συνέχεια ο ομιλών περιγράφει τα «διπλομανταλωμένα» οικοδομήματα που αντίκρισαν οι κατακτητές και τη γερμανική μπάντα που έπαιζε θούρια και άλλα πολεμικά τραγούδια (εμβόλιμη φωτογραφία με γερμανικό στράτευμα που παρελαύνει).
00:48:57:00
Ο ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΒΡΑΝΟΥΣΗΣ μιλά για την Bella Campaniolla, το γνωστό «Κορόιδο Μουσσολίνι», την παρωδία με τους ελληνικούς στίχους του ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ. Αναφέρεται στην ευτράπελη ιστορία, κατά την οποία καθώς περνούσε γερμανική μπάντα έπαιζε την Bella Campaniolla, και οι Έλληνες τραγουδούσαν το «Κορόιδο Μουσσολίνι», χωρίς να γίνεται αντιληπτή η άμεση εξύβριση στο πρόσωπο του Ιταλού δικτάτορα, λόγω των ελληνικών στίχων. Αναφέρεται στην επακολουθήσασα δίωξη και κατάσχεση των «υβριστικών» δίσκων. Παρεμβάλλεται βινύλιο 45 στροφών με το τραγούδι «Κορόιδο Μουσσολίνι».
00:50:24:00
Ενδεικτικά δημοσιεύματα με περιεχόμενο την «ανάρμοστη συμπεριφορά» που επιδείκνυαν οι Έλληνες εναντίον των νέων κυβερνητών τους: Ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας που αναφέρεται στο καθήκον των Ελλήνων να καταγγέλλουν στις Αρχές τους υποκινητές «απρεπών εκδηλώσεων» και άλλα σχετικά με τη σύλληψη και εκδίκαση υποθέσεων, με παραβάτες έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στο οποίο «επαίζετο μια απηγορευμένη πλάκα γραμμοφώνου», ανήλικα παιδιά από την Καισαριανή και 31 ατόμων που τραγουδούσαν «απηγορευμένα άσματα». Η αφηγήτρια σχολιάζει την τρομοκρατική αυτή συμπεριφορά.
00:50:53:00
Φιλμ αρχείου με συγκεντρωμένους Άγγλους αιχμαλώτους στο στρατόπεδο της Κοκκινιάς. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συμμαχική αλληλεγγύη που προσέφεραν στους Άγγλους οι Έλληνες, αποκρύπτοντάς τους και διευκολύνοντας τη διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή. Δημοσίευμα με διαταγή της 9ης Μαΐου 1941, στην οποία απειλούνται με την ποινή του θανάτου όσοι προσφέρουν βοήθεια στις εχθρικές προς τον στρατό κατοχής δυνάμεις.
00:51:38:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, τότε αρχηγός του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος, αναφέρεται στο, μετά την επιστροφή του την 21η Απριλίου 1941 στην Αθήνα, περιστατικό εκδηλώσεων αγάπης από το πλήθος που αντίκρισε τους συμμάχους να περνούν αιχμάλωτοι από την Πλατεία Συντάγματος. Οι επευφημίες, που άφησαν άφωνο τον στρατό κατοχής, γέννησε, καθώς αναφέρει ο ομιλών, στον ίδιο την πεποίθηση «ότι ο ελληνικός λαός θέλει να αντισταθεί».
00:53:08:00
Δημοσίευμα φιλογερμανικής εφημερίδας που αναφέρεται στις «ανοήτους εκδηλώσεις» συμπάθειας Ελλήνων προς Άγγλους αιχμαλώτους. Η αφηγήτρια αναφέρεται ειδικά στις κατά την 28η Μαΐου 1941 εκδηλώσεις αγάπης των Ελλήνων πατριωτών προς τους αιχμάλωτους Άγγλους συμμάχους έξω από την Αθηναϊκή Λέσχη στο κέντρο της Αθήνας (σχετική φωτογραφία), και στην επακολουθήσασα αντίδραση του πρωθυπουργού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ. Δημοσίευμα με την ανακοίνωση του ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ μετά την εκδήλωση, στην οποία διέταζε τη σύλληψη των «αντιπατριωτών».
00:53:50:00
Φωτογραφικό υλικό με τη ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην αντιστασιακή της δράση: διακρίθηκε στη διάσωση Βρετανών συμμάχων, οργάνωσε την αντιστασιακή ομάδα Μπουμπουλίνα και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1944.
00:54:18:00
Ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ μιλά με εγκωμιαστικά λόγια για τη ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ. Αναφέρεται στην προσπάθειά της για τη διάσωση και φιλοξενία στην Αθήνα Βρετανών συμμάχων που δραπέτευαν από το στρατόπεδο της Κοκκινιάς, στοιχειοθετώντας τη μαρτυρία του με τη συμμετοχή του ίδιου και του ΘΕΜΗ ΧΑΛΚΙΑ, στην από εκεί παραλαβή δύο Βρετανών, με υπόδειξή της. Παρεμβάλλεται φιλμ αρχείου με Άγγλους αιχμαλώτους στο στρατόπεδο της Κοκκινιάς και φωτογραφία με πέντε Βρετανούς αιχμαλώτους που διέσωσε η ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, με σχετική περιγραφή της αφηγήτριας.
00:55:55:00
Δημοσίευμα με αναφορά στην εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ, καταδικασθέντα για απόκρυψη Άγγλων αιχμαλώτων, καθώς η αφηγήτρια καυτηριάζει το γεγονός. Συνεχίζει παραθέτοντας άλλες θανατικές καταδίκες: των αστυνομικών ΜΠΑΜΠΕΤΣΟΥ και ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΑΜΠΗ, που φυγάδευσαν Βρετανούς αιχμαλώτους από την Καλλικράτεια Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφικό υλικό από τη Θεσσαλονίκη της εποχής.
00:56:34:00
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΡΑΜΠΗ από την Κύπρο, αρχικά καταδικασθείσα σε θάνατο, με την ποινή να μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη, για συμμετοχή στη φυγάδευση Βρετανών αιχμαλώτων από την Καλλικράτεια Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται στην εκτέλεση, στις 28 Οκτωβρίου 1941, των συγκατηγορούμενών της, ΜΠΑΜΠΕΤΣΟΥ και ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Φωτογραφία της ΚΡΑΜΠΗ, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στη μετατροπή της ποινής της και στις περιπέτειές της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
00:57:22:00
Πλάνα από χωριό της Νότιας Λακωνίας. Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΜΟΥΛΑΚΟΥ, τότε μαθήτρια Γυμνασίου, μιλά για τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού της και όλης της Νότιας Λακωνίας στην απόκρυψη Άγγλων αιχμαλώτων που δεν είχαν προλάβει να διαφύγουν σε Κρήτη και Μέση Ανατολή. Κάνει μια δραματική αφήγηση της εκτέλεσης της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΤΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, στης οποίας το σπίτι, στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας, οι Ιταλοί ανακάλυψαν τρεις Βρετανούς συμμάχους. Παρεμβάλλονται πλάνα από το χωριό, φωτογραφία-πορτρέτο της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΤΑΡΟΓΙΑΝΝΗ και φωτογραφία από τον τόπο της εκτέλεσής της, στην πόρτα του σπιτιού της.
01:00:59:00
Φιλμ αρχείου με το χρονικό της κατάληψης των νησιών του Αιγαίου από τους Γερμανούς. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρόταση του Άγγλου πρεσβευτή στην Άγκυρα, κατά τη μαρτυρία του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ, προς τους Τούρκους να καταλάβουν οι τελευταίοι τα νησιά. Η απάντησή τους είναι αποδοχή της πρότασης και αίτηση για συγκατάθεση των Γερμανών στο εγχείρημα, ενώ ο Άγγλος πρεσβευτής στα Χανιά ΑΛΕΡΕΤ βολιδοσκοπεί την ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο αυτό. Ο ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ χαρακτηρίζει «ατυχές» το γεγονός και η κατάληψη των νησιών, πλην της Κρήτης, από τις γερμανικές δυνάμεις ολοκληρώνεται στις 8 Μαΐου 1941.
01:00:59:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
σύγχρονη ελληνική ιστορία, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, ιταλική κατοχή, Εθνική Αντίσταση, ναζισμός, μάχη, προφορική μαρτυρία, αρχειακό υλικό, προφορική ιστορία
Αναφορές
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΙΝΟΣ, διοικητής λόχου στα οχυρά Ανατολικής Μακεδονίας (1941)
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ, βοηθός υπασπιστή της 19ης Μεραρχίας
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, επιτελάρχης του 2ου Σώματος Στρατού
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ, στρατιώτης του 2ου λόχου ασυρματιστών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΗΧΟΣ, παγκόσμιος πρωταθλητής σκοποβολής
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής κατά τη διάρκεια της Κατοχής
ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, φοιτητής της Φυσικο-Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ, μαχητής του αλβανικού μετώπου
ΝΙΚΟΣ ΒΕΝΟΣ, μαθητής Γυμνασίου
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΦΑΛΙΑΣ, μαχητής του αλβανικού μετώπου
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΒΡΑΝΟΥΣΗΣ, ιστορικός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, αρχηγός του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος
ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ηρωίδα της Αντίστασης
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΜΟΥΛΑΚΟΥ, συμμετέχουσα σε επιχείρηση της Αντίστασης
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΡΑΜΠΗ, συμμετέχουσα σε επιχείρηση της Αντίστασης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ, ΛΑΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΠΑΤΡΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
Οργάνωση Παραγωγής:
ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Προϊστ. Υποδιεύθυνσης Παραγωγής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Σενάριο:
ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΑΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Ιστορικός σύμβουλος:
ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
Παραγωγή: ΕΤ1 Τμήμα Επιμορφωτικών Εκπομπών
Ιστορικοί ερευνητές:
ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ
ΠΡΟΚ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ
ΟΝΤΕΝ ΒΑΡΟΝ
Αφήγηση:
ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΩΛΗΣ
Μιξάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τρυκέζα:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Χαρακτικό τίτλων:
ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
Έρευνα Ιταλίας:
ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΟΛΑΡΟ
ΑΥΓΗ ΣΟΛΑΡΟ
Βοηθός σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Βοηθοί εικονολήπτες:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΧΥΔΗΡΟΓΛΟΥ
Βοηθός μοντέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΓΚΑΛΟΣ
Ηλεκτρολόγοι:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΓΙΑΣ
Κοπή αρνητικού:
ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ
ΝΙΚΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ
ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Μηχανικοί προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ
Ευχαριστούμε τα ιδρύματα και οργανώσεις:
IMPERIAL WAR MUSEUM (Μεγάλης Βρετανίας)
BRITISH MOVIETONEWS (Μεγάλης Βρετανίας)
BUNDESARCHIV (O.Δ. Γερμανίας)
ISTITUTO LUCE S.P.A. (Ιταλίας)
NATIONAL ARCHIVES (Η.Π.Α.)
Τα παραρτήματα των οργανώσεων:
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ,
Κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»,
Κίνηση «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»
«ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1941-44 ΕΔΕΣ»
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
και τους:
ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΠΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΧΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥΤΖΟ
ΡΕΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΗ
ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους καθώς και τους συγγραφείς 700 περίπου βιβλίων, που αποτελούν την μέχρι τώρα βιβλιογραφία της Εθνικής Αντίστασης
Βίντεο:
ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ
Τελεσινέ:
ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
Μίξη τίτλων:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΑΠΑΚΗ
Ηλεκτρονικοί τίτλοι:
ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:02:06:03
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: 16 mm
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009