ΟΛΥΜΠΟΣ
0000008091
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008091
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΥΜΠΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2000
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ ανεβαίνουν στην ψηλότερη κορυφή του ΟΛΥΜΠΟΥ, τον ΜΥΤΙΚΑ (2917 μ.). Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ ξεκινάει από τη θέση ΠΡΙΟΝΙΑ, ακολουθεί τη χαράδρα του ΕΝΙΠΕΑ, φτάνει στο καταφύγιο Α του ΣΠΙΗΛΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ και συνομιλεί με το διαχειριστή του ΚΩΣΤΑ ΖΟΛΩΤΑ. Επισκέπτεται το χωριό ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ στο νομό ΠΙΕΡΙΑΣ, το ΚΑΣΤΡΟ του ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ και συζητάει με την αρχαιολόγο ΚΑΤΙΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ. Περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΥ και συνομιλεί με τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο ανασκαφών ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ. Με τη συντροφιά δύο ορειβατών του ΣΕΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κατευθύνονται στο ΟΡΟΠΕΔΙΟ των ΜΟΥΣΩΝ και φιλοξενούνται στο καταφύγιο του ΓΙΟΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ. Από το ΣΤΕΦΑΝΙ, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο θρόνος του ΔΙΑ, η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ παραθέτει διάφορα μυθολογικά στοιχεία και χαρακτηρίζει τον ΟΛΥΜΠΟ ένα αμάλγαμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αιώνιων μύθων και αθάνατων θρύλων.
Τίτλοι αρχής.
00:00:18:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ οδηγεί στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με προορισμό τον ΟΛΥΜΠΟ.
00:00:33:00
Αγωγιάτης με μουλάρια που χρησιμεύουν στον ανεφοδιασμό των καταφυγίων και στη μεταφορά του ορειβατικού εξοπλισμού προς τα καταφύγια. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ χαιρετάει τον αγωγιάτη και συνεχίζει την ανάβαση με άλλους συνοδοιπόρους με προορισμό την ψηλότερη κορυφή του ΟΛΥΜΠΟΥ, τον ΜΥΤΙΚΑ (2917 μ.). Η δημοσιογράφος περπατάει στο μονοπάτι μέσα στο δάσος και αναφέρεται στον αριθμό των επισκεπτών και στη διαδρομή που ξεκινάει από τη θέση ΠΡΙΟΝΙΑ, ακολουθεί τη χαράδρα του ΕΝΙΠΕΑ και καταλήγει στο καταφύγιο Α του ΣΠΗΛΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ που διαχειρίζεται ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΛΩΤΑΣ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βρίσκεται στο καταφύγιο και ο φακός αποκαλύπτει τη φυσική ομορφιά του βουνού και τις κορυφές που επεκτείνονται κατά μήκος. Περιγράφει τη θέα από το καταφύγιο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
00:01:31:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βρίσκεται στον προθάλαμο του καταφυγίου όπου οι ορειβάτες αφήνουν τα παπούτσια τους και κατόπιν περνάει στην τραπεζαρία. . Αναφέρεται στην λειτουργία του καταφυγίου του Ε. Ο. Σ. από το 1959 και στην εξαιρετική οργάνωση από τον ΚΩΣΤΑ ΖΟΛΩΤΑ. Ο φακός εστιάζει στην επιγραφή που βρίσκεται στο καταφύγιο όπου αναγράφεται το όνομα του και το υψόμετρο. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΛΩΤΑΣ μιλάει στη ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ για την πολυετή προσφορά του και την παράδοση που δημιούργησε στο θέμα των καταφυγίων. Αναφέρεται στη βράβευσή του το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών και παράλληλα ο φακός κινείται και αποκαλύπτει τα βραβεία και τις διακρίσεις του. Αναφέρεται στον γάμο του και παρεμβάλλεται φωτογραφία του ζευγαριού.
00:02:45:00
Οι ορειβάτες, στην αυλή του καταφυγίου, ετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους για να ανέβουν στην κορυφή. Περπατούν στο μονοπάτι με τα ειδικά μπαστούνια (μπατόν) που τους βοηθάνε στην ανάβαση. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ μιλάει για την ανωφέρεια που υπάρχει ως την κορυφή και για το μικροκλίμα του βουνού. Ο φακός την ακολουθεί ως το «ΛΟΥΚΙ» του ΜΥΤΙΚΑ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανάβαση στο ΛΟΥΚΙ και εξηγεί τους λόγους. Φτάνει στην κορυφή, όπου είναι αναρτημένη η ελληνική σημαία και το κολωνάκι του στρατού στο οποίο αναγράφεται το υψόμετρο. Εκφράζει την ικανοποίησή της. Ο φακός αποκαλύπτει τη θέα από την κορυφή του ΜΥΤΙΚΑ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ από τα 2. 917 μ. περιγράφει το τοπίο, τις καιρικές συνθήκες και υπογράφει στο βιβλίο εντυπώσεων.
00:03:46:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισημαίνει τους κινδύνους της κατάβασης και τα ατυχήματα που προκύπτουν. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης πραγματοποιεί κατάβαση με ραπέλ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ συναντάει την Ομάδα Διάσωσης και συνομιλεί με τον αρχηγό ΖΑΦΕΙΡΗ ΤΡΟΜΠΑΚΑ ο οποίος κατεβαίνει το βουνό με αξιοζήλευτη άνεση. Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΤΡΟΜΠΑΚΑΣ μιλάει για τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα, τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται και το σκοπό που εξυπηρετούν. Πανοραμικό πλάνο του ΟΛΥΜΠΟΥ.
00:04:42:00
Εναλλασσόμενα πλάνα με το τρένο που διασχίζει την περιοχή των ΤΕΜΠΩΝ, το πέρασμα του ποταμού ΠΗΝΕΙΟΥ, το χωριό ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ στο νομό ΠΙΕΡΙΑΣ απλωμένος στις πλαγιές του κάτω ΟΛΥΜΠΟΥ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιγράφει το χωριό που χρησιμεύει ως κατάλυμα. Το αυτοκίνητο διασχίζει το δρόμο του χωριού και κατευθύνεται στον παραδοσιακό «ΞΕΝΩΝΑ» του παλαιού χωριού. Πλάνο σε κοπάδι και βοσκό που τρέχει για να προφυλαχθεί από την καταιγίδα, πανοραμικό πλάνο του δάσους. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ κάνει περίπατο στο χωριό ενώ βρέχει. Συναντάει τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΟΥΡΟ, πρώην πρόεδρο της Κοινότητας, στην πλατεία του χωριού και συζητούν για την εξέλιξη της ονομασίας, την ιστορία του χωριού, τις ασχολίες των κατοίκων. Πανοραμικό πλάνο του ορεινού οικισμού. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρεται στην απώλεια της οικονομικής ευημερίας του χωριού εξαιτίας της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, του Εμφυλίου, της μετανάστευσης. Ο φακός αποκαλύπτει ερειπωμένα και κατεστραμμένα σπίτια. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ διασχίζει το χωριό και αναφέρεται στους μόνιμους κατοίκους του, στην αναπαλαίωση των οικημάτων, και στην φήμη που απέκτησε το χωριό μετά τα γυρίσματα της ταινίας «ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΤΡΟΣ» του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.
00:08:02:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ στο αυτοκίνητό της, διασχίζει δρόμο μέσα από την οργιώδη βλάστηση του κάτω ΟΛΥΜΠΟΥ. Περιγράφει τη συνάντησή της με ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ τουρίστες οι οποίοι επιδίδονταν στο πέταγμα με αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente). Παρεμβάλλονται αντίστοιχα πλάνα, ενώ η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ σχολιάζει.
00:08:50:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ κατευθύνεται στο ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ και αναφέρεται στο άνοιγμα της σιδηροδρομικής σήραγγας και στις μελέτες των αρχαιολόγων. Συζητάει με την κ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ, αρχαιολόγο, υπεύθυνη των ανασκαφών η οποία την ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ανασκαφών. Ενώ ο φακός περιπλανιέται στον αρχαιολογικό χώρο, η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρεται στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ευρήματα και συζητάει με την αρχαιολόγο για τη μορφή που είχε το Κάστρο, την ύπαρξη ναών με εξαιρετική διακόσμηση, τις αλλαγές που προέκυψαν στην περίοδο της Φραγκοκρατίας. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιηγείται το ΚΑΣΤΡΟ και μιλάει για τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην βυζαντινή περίοδο ώστε να καταστεί ο ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ στρατηγικό σημείο, την κατάκτηση από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ και αναφέρει και άλλα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στον εποικισμό του ΚΑΣΤΡΟΥ μετά την πτώση της οθωμανικής κυριαρχίας. Παράλληλα προβάλλονται πανοραμικά πλάνα του ΚΑΣΤΡΟΥ, διακρίνεται το τείχος της ελληνιστικής περιόδου, το φρούριο, ο ναός του 18ου αιώνα, ο βυζαντινός ναός του 10ου – 11ου αιώνα, η πύλη στο τείχος του ακροπυργίου, οι σκαλωσιές που χρησιμεύουν στις αναστηλωτικές εργασίες για τη συντήρηση και την αναπαλαίωση του.
00:13:06:00
Έχει ήδη νυχτώσει και η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ βρίσκεται έξω από παραδοσιακή ταβέρνα «ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ» στον ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ Απολαμβάνει ένα παραδοσιακό δείπνο και συνομιλεί με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας για τις γευστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ο φακός αποκαλύπτει τα διακοσμητικά στοιχεία της ταβέρνας.
00:14:14:00
Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΥ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ συνομιλεί με τον αρχαιολόγο ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ, υπεύθυνο των ανασκαφών και της οργάνωσης του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου. Βρίσκονται στο εσωτερικό του μουσείου μπροστά από ζωγραφική απεικόνιση του ΔΙΟΥ. Ο αρχαιολόγος αναφέρεται στα πρώτα δείγματα ζωής στην περιοχή, στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν, στο λειτουργικό χαρακτήρα της περιοχής. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ παραθέτει ιστορικά στοιχεία για το Ιερό του Δία και το Ιερό της Δήμητρας. Συζητάει με τον αρχαιολόγο ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ για το Ιερό της Ίσιδος και παραθέτει πληροφορίες για την δημιουργία του τεμένους με εντολή του Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισημαίνει την ύπαρξη θερμών λουτρών, το λειτουργικό τους χαρακτήρα και τις ανάγκες που εξυπηρετούσαν, αναφέρεται στη συνύπαρξη της λατρείας διαφορετικών θεών κατά τη ρωμαϊκή εποχή, στις φυσικές καταστροφές που υπέστη η περιοχή. Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΥ. Διακρίνονται το ΙΕΡΟ της ΔΗΜΗΤΡΑΣ, το ΙΕΡΟ του ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ, το ΙΕΡΟ της ΙΣΙΔΟΣ, η ΕΠΑΥΛΗ του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΕΣ, τα ΤΕΙΧΗ του ΔΙΟΥ, ο ποταμός ΒΑΦΥΡΑΣ που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΥ.
00:17:23:00
Επαρχιακός δρόμος στο ΛΙΤΟΧΩΡΟ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ με τη συντροφιά δυο ορειβατών του Σ. Ε. Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ξεκινούν την πεζοπορία τους από τη θέση ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ του ΟΛΥΜΠΟΥ με προορισμό το ΟΡΟΠΕΔΙΟ των ΜΟΥΣΩΝ. Περπατούν στο μονοπάτι που διασχίζει το κατάφυτο δάσος. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισημαίνει τα σημάδια που ορίζουν το μονοπάτι, μιλάει για την ποικιλία της βλάστησης που προσελκύει το ενδιαφέρον των βοτανολόγων. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ στέκεται κάτω από πινακίδα όπου αναγράφεται η στάση ΜΠΑΡΜΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πορείας συνομιλεί με τους ορειβάτες για τη χλωρίδα του ΟΛΥΜΠΟΥ. Αναφέρει την ανακήρυξη του ΟΛΥΜΠΟΥ 1938 σε Εθνικό Δρυμό, την έκταση του ΠΥΡΗΝΑ, το μικροκλίμα που επικρατεί στα διάφορα υψίπεδα και τον απαραίτητο ρουχισμό για το βουνό.
00:19:50:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ συνεχίζει με τους ορειβάτες την πορεία μέσα στο δάσος του ΟΛΥΜΠΟΥ. Παρακολουθεί τα σημάδια που ορίζουν το μονοπάτι και φτάνει στο καταφύγιο. Συζητάει με τον ορειβάτη για τα μονοπάτια του ΟΛΥΜΠΟΥ και παράλληλα ο φακός αποκαλύπτει την εξαιρετική ομορφιά του βουνού. Επισημαίνουν ότι η μοναχική ανάβαση δεν ενδείκνυται εξαιτίας του υψόμετρου.
00:21:08:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ με τον ορειβάτη παρατηρούν μια φυσική σπηλιά του ΟΛΥΜΠΟΥ, το «ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ», όπου ο ζωγράφος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ κατοικούσε από το ΜΑΪΟ ως τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ κάνει λόγο για τη διαδρομή από το «ΑΝΑΘΕΜΑ», που αποκαλείται έτσι εξαιτίας της μεγάλης κλίσης που έχει το μονοπάτι. Η ορειβατική συντροφιά συνεχίζει την πεζοπορία. Στάση στην ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ για κολατσιό.
00:22:33:00
Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ συνεχίζει την πεζοπορία και συναντά ορειβάτες που ξαποσταίνουν. Αστειεύεται με το σχήμα ενός δέντρου και περιγράφει το τοπίο που αποκαλύπτεται κατά τη διαδρομή. Παράλληλα προβάλλονται εικόνες με τη χλωρίδα της περιοχής. Η ορειβατική συντροφιά ξεκουράζεται για να ανέβει τη ΣΚΟΥΡΤΑ. Ο φακός εστιάζει σε σημείο όπου ορειβάτες έχουν καταγράψει την εμπειρία τους, επόμενη πινακίδα «ΣΚΟΥΡΤΑ m. 2485 ΠΡΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ». Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισημαίνει τη γαλλική ορολογία και ο ορειβάτης της εξηγεί ότι οι Γάλλοι μύησαν τους πρώτους έλληνες ορειβάτες και αναρριχητές. Συνεχίζουν την πεζοπορία.
00:24:05:00
Η δημοσιόγραφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ εξηγεί γιατί ο ΟΛΥΜΠΟΣ επιλέχτηκε από τους αρχαίους ως τόπος κατοικίας των θεών. Ο φακός αποκαλύπτει τη φαντασμαγορική θέα από τον ΟΛΥΜΠΟ και τους γύρω ορεινούς όγκους. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιγράφει την διαμόρφωση του τοπίου πάνω από τα 2500 μ. και συνεχίζει την πορεία της στη βροχή. Φτάνει στον ΛΑΙΜΟ τη φυσική γέφυρα που ενώνει το βουνό με το «ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ». Η βροχή εναλλάσσεται με χιόνι. Στο μονοπάτι κινούνται και αγωγιάτες ή «κυρατζήδες» που τους συνοδεύουν σκυλιά. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ αναφέρεται στη χρησιμότητά τους και στη συνέχεια κάνει λόγο για τις καιρικές εναλλαγές αλλά συνεχίζει την πορεία της.
00:25:43:00
Βαδίζοντας η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ ρωτάει για τη χρησιμότητα στύλου τοποθετημένου στο βουνό και ο ορειβάτης της εξηγεί. Η παρέα φτάνει στο καταφύγιο Σ. Ε. Ο ή ΓΙΟΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ που βρίσκεται στο χιονισμένο διάσελο μεταξύ των κορυφών ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ και ΤΟΥΜΠΑ. Στην τραπεζαρία του καταφυγίου οι ορειβάτες ξεκουράζονται και δειπνούν δίπλα στο τζάκι. Ο φακός αποκαλύπτει τους κοιτώνες όπου κοιμούνται οι πεζοπόροι.
00:26:42:00
Πλάνο με το χιονισμένο καταφύγιο Σ. Ε. Ο ή ΓΙΟΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ. Η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιγράφει το τοπίο και παράλληλα προβάλλονται πλάνα που επιβεβαιώνουν την ομορφιά του τοπίου. Αναφέρεται στα καταφύγια «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΑΛΟΣ» και «ΓΙΟΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ» και συνομιλεί με τον διαχειριστή του δεύτερου ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ. Πληροφορείται για τους μήνες λειτουργίας και μιλάει για τα ονόματα των καταφυγίων. Συνομιλεί με τον ορειβάτη και επισημαίνει την σπουδαιότητα της εθελοντικής αρωγής των ορειβατών προκειμένου να καταστούν τα βουνά πιο φιλόξενα για τους επισκέπτες καθώς και την υποχρέωση των επισκεπτών-τουριστών να προσαρμόζονται στο ορειβατικό πνεύμα και όχι το αντίστροφο.
00:28:59:00
Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ και ο ορειβάτης ανεβαίνουν τη χιονισμένη πλαγιά. Επισημαίνουν τη δυνατότητα που έχει ο ερασιτέχνης περιπατητής να επικοινωνήσει με ορειβατικούς συλλόγους και να πραγματοποιήσει ανάβαση ή πεζοπορία στην περιοχή του ΟΛΥΜΠΟΥ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ από την περιοχή ΣΤΕΦΑΝΙ, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο θρόνος του ΔΙΑ, παραθέτει διάφορα μυθολογικά στοιχεία.
00:29:39:00
Το ταξίδι της ΜΑΓΙΑΣ ΤΣΟΚΛΗ φτάνει στο τέλος του. Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής με τη συντροφιά και άλλων ορειβατών περιγράφει την αίσθηση που προκαλεί ο μεγαλοπρεπής ΟΛΥΜΠΟΣ, αμάλγαμα απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς, αιώνιων μύθων και αθάνατων θρύλων.
00:30:14:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: F64 PRODUCTIONS
Συντελεστές
Ευχαριστούμε τους:
ΘΕΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ
& την εκπομπή «ΕΝ ΛΕΥΚΩ»
για τα πλάνα του ΔΙΟΝ
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ
9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
ΚΑΤΙΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
ΣΕΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΙΚΟ & ΑΙΜΙΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ
ΠΕΡΙΚΛΗ ΦΩΤΙΑΔΗ
ΑΘΗΝΑ ΤΟΚΜΑΚΙΔΟΥ
ΚΩΣΤΑ ΖΟΛΩΤΑ
ΞΕΝΩΝΑΣ στο ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ
HERTZ
Έρευνα – κείμενα:
ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ
Είδη OUTDOOR
ALPAMAYO A. E.
Μουσική Επιμέλεια:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ
Γραφικά:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΛΥΔΙΑ ΑΜΠΑΣΤΑΔΟΥ
Ήχος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΕΙΔΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΔΑΝΑΗ ΚΟΤΣΗ
Μοντάζ:
ΗΡΩ ΒΡΕΤΖΑΚΗ
Σκηνοθεσία:
ΧΡΟΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:52:02
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
09/06/2010