ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
Μέρος:1
0000007990
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στην εκπομπή αυτή, που αποτελείται από δύο μέρη, ο θεατρικός συγγραφέας ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ μιλάει για τη ζωή και το έργο του.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007990
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
Μέρος:1
Χρονολογία Παραγωγής
2005
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στην εκπομπή αυτή, που αποτελείται από δύο μέρη, ο θεατρικός συγγραφέας ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ μιλάει για τη ζωή και το έργο του.
Περιγραφή Περιεχομένου
Σε αυτή την εκπομπή “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ”, αποτελούμενη από δύο μέρη, αυτοσυστήνεται ο θεατρικός συγγραφέας ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ. Στο Α μέρος, ο συγγραφέας μιλάει για τους τόπους έμπνευσης στη συγγραφή των θεατρικών του έργων και για την ταύτιση του κοινού με τους χαρακτήρες των έργων του. Αφηγείται την εμπειρία της πρώτης θεατρικής παράστασης που παρακολούθησε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και περιγράφει πώς έγινε η αιτία για να αρχίσει να γράφει κείμενα για το θέατρο. Αναφέρεται, επίσης, στις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις, το 1950 με τον θίασο Αδαμάντιου Λεμού και το 1955 στο Εθνικό Θέατρο. Περιγράφει τα νεανικά του χρόνια στο Μεταξουργείο και τα ερεθίσματα των έργων του, τα οποία διαπνέονται από μια βαθιά πολιτική και κοινωνική ανησυχία. Εξηγεί πώς η μεταπολεμική κοινωνική εμπειρία και συλλογική μοίρα τον διαμόρφωσαν και καθόρισαν το συγγραφικό του έργο, κάνοντας λόγο για το “δημόσιο χαρακτήρα” των έργων του και το πολυπρόσωπο θέατρο. Αναφέρεται επίσης, στην εμπειρία του των δυόμισι χρόνων κράτησής του στο αυστριακό στρατόπεδο συγκέντρωσεως του Μαουτχάουζεν, καθώς υπήρξε ένας από τους επιζώντες, και μιλά για τους Έλληνες που βρέθηκαν εκεί.
Στη διάρκεια της εκπομπής, παρακολουθούμε πλάνα από προσωπικές φωτογραφίες, αφίσες και εξώφυλλα βιβλίων του, αλλά και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, προβάλλονται στιγμιότυπα από την ιστορική συναυλία του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ το 1988 στο Μαουτχάουζεν, με την ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, την ΕΛΙΝΟΑΡ ΜΟΑΒ (Elinor Moav) και την Ανατολικογερμανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια ΓΚΙΖΕΛΑ ΜΑΪ (Gisela May), όπου παρουσίασε το ομώνυμο μουσικό του έργο. Ακούγονται τα μελοποιημένα από τον ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ποιήματα του πεζογραφήματος “Μαουτχάουζεν” που έγραψε ο ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ. Προλογίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ.
Ονοματεπώνυμο παραγωγών.
00:00:09:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ αποκαλεί τον ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου. Χαρακτηρίζει το έργο του απόλυτα ελληνικό με βαθιά πολιτική και κοινωνική ανησυχία. Θεωρεί πως είναι πολυγραφότατος, τονίζοντας πως έχει υπηρετήσει όλες τις δραματικές φόρμες. Αυτοδίδακτος συγγραφέας με 50 χρόνια παρουσίας στον πνευματικό κόσμο. Έργα του στον κινηματογράφο σηματοδότησαν την εξέλιξη του τομέα. Υπήρξε επίτιμος διδάκτωρ τριώνπανεπιστημίων και τακτικό μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ. Κάνει λόγο για τα χρόνια που έζησε ο συγγραφέας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από το 1943-1945. Παράλληλα, παρακολουθούμε διάφορα πλάνα με τον ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.
00:02:04:00
Τίτλος εκπομπής. Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ αναφέρει πως κάθε συγγραφέας είναι ένας καλός παρατηρητής. Θεωρεί πως το μύθο ενός θεατρικού έργου ή τους χαρακτήρες δεν τους κατασκευάζεις αλλά τους συναντάς δίπλα σου, στο περιβάλλον σου. Πρόκειται περί συναντήσεως με καταστάσεις κοινωνικές, πολιτικές, υπαρξιακές.
00:03:27:00
Τίτλοι αρχής.
00:03:54:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.
00:04:36:00
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ μιλά για την ταύτιση που έχουν οι χαρακτήρες των έργων του με αντίστοιχα προβλήματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι θεατές του. Αναφέρει πως το έργο του «ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΙΡΚΟ» επηρέασε τη ζωή ενός ζευγαριού. Παρακολουθούμε αποσπάσματα από μια κωμωδία σε σκηνοθεσία του Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
00:06:32:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από θεατρικές παραστάσεις. Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ εξηγεί από πού πήγαζαν τα ερεθίσματά του όσον αφορά τα έργα που έγραψε τη δεκαετία του 1990. Διηγείται πώς ήρθε σε επαφή με το θέατρο και συγκεκριμένα με το θέατρο τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ. Αναφέρεται στην πρώτη παράσταση που είδε και στους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούσαν. Η παράσταση αυτή τον συγκλόνισε και έτσι ανακάλυψε τη δύναμη της τέχνης. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα από το θέατρο τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ και το φουαγιέ του. Αφίσες από θεατρικές παραστάσεις του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.
00:11:02:00
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ εξηγεί τους λόγους που τον εμπόδιζαν να γίνει ηθοποιός και πώς αποφάσισε να γράψει κείμενα για θεατρικές παραστάσεις. Το 1950 γίνεται παράσταση το πρώτο θεατρικό του έργο στο καλοκαιρινό θέατρο του ΛΑΙΜΟΥ. Τον Ιανουάριο του 1956 έκανε πρεμιέρα στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το οποίο ήταν απόρθητο τότε για νέους συγγραφείς. Πλάνα από το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Ο συγγραφέας πιστεύει πως ο τρόπος γραφής του καθορίστηκε από τα προβλήματα του τόπου μας που έζησε και ο ίδιος. Ενδιάμεσα, βλέπουμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ. Αποσπάσματα από την ταινία «Η ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» σε σκηνοθεσία του ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.
00:14:37:00
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ θεωρεί πως τα ερεθίσματα σε μια υπόθεση ενός δράματος ή μιας δραματικής κωμωδίας συλλέγονται από το χώρο στον οποίο ζούμε και τονίζει πως ο χώρος αυτός είναι η μήτρα των έργων μας. Καταλήγει πως η Ελλάδα ήταν φτωχή, ταραγμένη και ήταν φυσικό να γράψει για αυτά που τον κύκλωναν, το γενικότερο δράμα μιας χώρας και ενός λαού. Ασπρόμαυρα πλάνα από θεατρικές του παραστάσεις.
00:16:37:00
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ κάνει λόγο για τα νεανικά του χρόνια στο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ. Πιστεύει πως το κοινό δράμα και η συλλογική μοίρα των ΕΛΛΗΝΩΝ καθόρισε τον τρόπο γραφής του. Χαρακτηρίζει τα έργα που έγραψε εκείνη την εποχή πολυπρόσωπα, με δημόσιο χαρακτήρα. Ήταν σαν πολιτικό θέατρο. Ενδιάμεσα, παρακολουθούμε πλάνα από την περιοχή του ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ, πλάνα από θεατρικές του παραστάσεις και έγχρωμες αφίσες και μαρκίζες από έργα του.
00:18:26:00
Πλάνα με αφίσες, φωτογραφίες, εξώφυλλα βιβλίων του. Πλάνα από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στο ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ.
00:18:55:00
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ διηγείται πώς βρέθηκε στο στρατόπεδο του ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ. Ασπρόμαυρα πλάνα από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
00:22:55:00
Πλάνα από εκδήλωση. Μιλά ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ αναφερόμενος στον ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ και στην παραμονή του στο ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ. Τραγουδούν:Η ELINOR MOAV – ΙΣΡΑΗΛ – ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ 1988Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ – ΕΛΛΑΔΑ – ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ 1988Η CISELA MAV – ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ 1988Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ μιλά για τους ΕΛΛΗΝΕΣ στο ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ. Διηγείται την ιστορία με ένα νεαρό ΕΛΛΗΝΑ, τον ΑΝΤΩΝΗ, ο οποίος έχει γίνει και τραγούδι. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα τραγούδια της σειράς του ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ. Παρακολουθούμε πλάνα με στρατιώτες στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ, πλάνα από στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
00:28:10:00
Ακούγεται το τραγούδι που έχει γραφτεί για τον ΑΝΤΩΝΗ. Διάφορα πλάνα από στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Ακολουθεί ο τίτλος του επεισοδίου και το ονοματεπώνυμο των παραγωγών.
00:30:07:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ, βιογραφία, θεατρικοί συγγραφείς, θέατρο, θεατρική παράσταση, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στρατόπεδο συγκέντρωσης
Αναφορές
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ, θεατρικός συγγραφέας
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΥΛΟΥ ΚΟΥΝ, φορέας πολιτισμού
”Η ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ”, ταινία
”Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ”, θεατρικό έργο
”ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ”, μουσικό έργο
”Ο ΑΝΤΩΝΗΣ”, τραγούδι
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, συνθέτης
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, τραγουδίστρια
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΓΙΩΡΓΟΣ & ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Δημοσιογραφική επιμέλεια:
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
Μουσική επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Συνεργάτης σκηνοθέτης:
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΠΥΛΑΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΟΒΑΤΖΗΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική σήματος:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Σύνθεση εικόνας – μίξη ήχου:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΝΤΙΔΟΥ
Μακιγιάζ:
BIKY TATAKH
Βοηθός οπερατέρ:
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΗ
Εργαστήρια επεξεργασίας AVID:
Στούντιο Αρχείο
3D Graphies:
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΛΕΜΗΣ
Συνεργείο λήψεων:
Point Line
Εργαστήρια εικόνας:
Sklavis Studios
Μεταγραφή – talecine:
εργαστήρια Στ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγός:
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία:
Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
Θεατρικό Μουσείο:
ΕΥΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Κινηματογραφικό Οργανισμό:
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ΚΑΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΕΔΡΟΣ
Εκδοτικός οίκος
Θέατρο Τέχνης
ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984 FM
ΣΟΦΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ
ΧΡΙΣΤΟ ΣΙΟΠΑΧΑ
σκηνοθέτη
Αρχείο ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ
ΟΥΡΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥΡΗ
ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟ
ΝΙΚΟ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟ
παραγωγό
Copyright ΕΡΤ 2005
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:31:12:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009