ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
0000007891
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Στο επεισόδιο αυτό φιλοξενείται ο σκηνοθέτης ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007891
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1983
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Στο επεισόδιο αυτό φιλοξενείται ο σκηνοθέτης ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ από τη σειρά “ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ”, παραγωγής 1983, σκιαγραφεί το πορτρέτο του σκηνοθέτη και μεταφραστή ΜΙΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ. Συμπίπτει με την χρονική περίοδο που ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ασχολείται με τη μετατροπή παλιών λατομείων (του Βύρωνα, της Νίκαιας, της Πετρούπολης) σε υπαίθρια θέατρα με σκοπό την αποκέντρωση του θεάτρου και την προσέλκυση του ευρύτερου κοινού. Ο σκηνοθέτης αναφέρεται στην ιδέα του σχετικά με την αξιοποίηση των βράχων και στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ανοιχτοί αυτοί χώροι στην παρουσίαση του αρχαίου δράματος. Μιλάει για τη διαμόρφωση του παλιού λατομείου του Λυκαβηττού το 1965 όταν συνεργάστηκε με την ΆΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ και θυμάται την παράσταση της “Μήδειας” με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ που ανέβασε στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, παρατίθενται στοιχεία για την καλλιτεχνική διαδρομή του ΜΙΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ ενώ ο ίδιος καταθέτει τις απόψεις του για το θέατρο, το ρόλο του ηθοποιού και του σκηνοθέτη. Προσεγγίζεται, επίσης, η δημιουργική του πορεία στο εξωτερικό ως προς τα έργα με τα οποία καταπιάστηκε, όπως επίσης η συνεισφορά του στην αρχαία τραγωδία μέσα από την μεταφραστική του δραστηριότητα. Διακρίνοντας ανάμεσα στις δουλειές του ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ξεχωρίζει τις παραστάσεις των έργων “Βακχες”, “Οι αριθμημένοι” του ΕΛΙΑΣ ΚΑΝΕΤΤΙ και “Η στέψη της Ποππαίας”. Την αφήγησή του πλαισιώνει φωτογραφικό υλικό από έργα που ανέβασε ενώ παρακολουθούμε αποσπάσματα από την παράσταση του “Οιδίποδα Τύραννου” για το Εθνικό Θέατρο το 1982 κατά την παρουσίασή του στο υπαίθριο θέατρο της Πετρούπολης. Περιέχονται επίσης, πλάνα αρχείου από το νταμάρι της Πετρούπολης κατά τη διάρκεια των αναγκαίων προετοιμασιών στο χώρο που προηγήθηκαν της παράστασης.
Έναρξη τίτλων.
00:01:05:00
Εναλλαγή πλάνων στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που αξιοποιεί ο σκηνοθέτης ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ για να το διαμορφώσει σε θέατρο για τις ανάγκες παράστασης στο πλαίσιο της διοργάνωσης από εκείνον των «Γιορτών των Βράχων» και σε γλυπτά έργα τέχνης. Ετοιμάζεται για την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Ακούμε χορικό.
00:02:56:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο καθώς προετοιμάζεται για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Ο ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ υποστηρίζει ότι έχει αποποιηθεί το ρόλο του ως κοσμικού σκηνοθέτη και έχει γίνει «σκηνοθέτης των βράχων». Αναφέρει τις μέχρι τώρα δουλειές στο θέατρο που έχει παρουσιάσει.
00:03:11:00
Πανοραμικά πλάνα. Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο καθώς προετοιμάζεται για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Ο ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ μιλάει για τη δουλειά του ηθοποιού. Αναφέρει την ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ, που άρχισαν από κοινού τις εργασίες στον ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ το 1965, αξιοποιώντας για πρώτη φορά τα υπαίθρια περιφερειακά θέατρα.
00:04:04:00
Προτομή Έλληνα τραγικού ποιητή και φωτογραφία-πορτρέτο της ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, με την οποία ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ για πρώτη φορά μετέτρεψαν το νταμάρι του ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ σε υπαίθριο θέατρο.
00:04:14:00
Εναλλασσόμενα πλάνα μακέτας σκηνικού για παράσταση αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, ζωγραφική απόδοση σκηνικού από τον Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ, φωτογραφιών από θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφίας θιάσου στα σκαλιά του ΗΡΩΔΕΙΟΥ, φωτογραφιών του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ με τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, τον ΖΥΛ ΝΤΑΣΕΝ, τον ΜΟΡΙΣ ΜΠΕΖΑΡ, φωτογραφιών από την παράσταση «ΜΗΔΕΙΑ» με τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Ακούγεται να διηγείται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ανέβασμα της παράστασης «ΜΗΔΕΙΑ» με τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, αφού το ΗΡΩΔΕΙΟ ήταν χώρος που ταίριαζε και δεν τους παραχωρούσαν την ΕΠΙΔΑΥΡΟ. Τελικά επέλεξε το ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ (1976).
00:05:17:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο, για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Ο μεγάλος σκηνοθέτης παραθέτει τους λόγους που επέλεξε τους χώρους για τους διαμορφώσει σε υπαίθρια θέατρα.
00:07:06:00
Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ με συνεργάτες και φίλους κι από παραστάσεις του. Διακρίνονται σημαντικοί ηθοποιοί. Ακούμε βιογραφικά του στοιχεία, για όλες τις δραστηριότητες που ανέπτυξε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως για τις σπουδές του, για τις διδασκαλίες του, για τις παραστάσεις του στο ΛΟΝΔΙΝΟ και τη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, για τις μεταφράσεις και σκηνοθεσίες του σε έργα όπως «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ», «ΒΑΚΧΕΣ», «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ, «ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ», «Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΩ», η όπερα «ΤΡΩΕΣ» του ΜΠΕΡΛΙΟΖ.
00:09:21:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο, για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Πλάνα του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ και τους συνεργάτες του στο διαμορφωμένο πια χώρο και ενώ εργάζονται για την προετοιμασία της παράστασης. Ακούγεται να μιλάει για την ακουστική του χώρου, για τα επόμενα σχέδιά του. Εξηγεί το ρόλο των Κρατικών Θεάτρων και ορίζει τι θεωρεί σκηνοθεσία.
00:13:32:00
Πλάνο με φωτογραφία του ΚΑΝΕΤΙ και από την πρόσοψη του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΘΒΕ) στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ αναφέρεται στο λευκό σκηνικό της παράστασης «ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟΙ» του ΚΑΝΕΤΙ. Πλάνο της μακέτας του σκηνικού.
00:13:42:00
Πλάνα με φωτογραφίες από την όπερα «Η ΣΤΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΠΠΑΙΑΣ» που ανέβασε στην ΑΘΗΝΑ στη ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Ο Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ μιλάει γι’ αυτήν την παράσταση.
00:13:56:00
Πλάνα με φωτογραφίες από θεατρικές του παραστάσεις. Ο Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ μιλάει για τις σκηνοθεσίες του, αλλά δεν επιθυμεί να αναφερθεί στις σκηνοθετικές προτάσεις του για τις αρχαίες τραγωδίες, αφού θεωρεί ότι ακόμα εξελίσσεται. Παρουσιάζει τις μεταφράσεις του σε κείμενα αρχαίων τραγωδιών στα Αγγλικά.
00:14:39:00
Πλάνα με διάφορα γλυπτά και φόντο τη μεταλλική κατασκευή του Θεάτρου. Ο Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ παρουσιάζει το επόμενο σχέδιό του: σκηνοθεσία του ποιήματος «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ» του ΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, σε μουσική του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.
00:15:23:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο σκηνοθέτης ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο καθώς προετοιμάζεται για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Ακούμε τον Πρόλογο από το κείμενο του ΣΟΦΟΚΛΗ «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ». Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ.
00:16:33:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο, καθώς προετοιμάζεται για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Πλάνα από απόσπασμα παράστασης της τραγωδίας του ΣΟΦΟΚΛΗ «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» με το Χορό επί σκηνής. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ.
00:17:41:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο σκηνοθέτης ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο καθώς προετοιμάζεται για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Μιλά για τα δύο γλυπτά του Άγγλου γλύπτη ΚΟΡΑΤ ΚΛΑΡΚ που βρίσκονται στο χώρο.
00:18:15:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο σκηνοθέτης ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο καθώς προετοιμάζεται για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Πλάνα από απόσπασμα παράστασης της τραγωδίας του ΣΟΦΟΚΛΗ «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» με την ΙΟΚΑΣΤΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΕΛΜΗ) και το Χορό στη σκηνή. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ.
00:19:27:00
Πλάνο με τον Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ πλάι σε ένα γλυπτό του ΚΟΡΑΤ ΚΛΑΡΚ. Μιλάει για το θέατρο, το ρόλο του σκηνοθέτη και του ηθοποιού.
00:20:08:00
Πανοραμικά πλάνα. Βλέπουμε απόσπασμα από την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ.
00:20:29:00
Πλάνο με τον Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ πλάι σε ένα γλυπτό του ΚΟΡΑΤ ΚΛΑΡΚ. Παραθέτει πληροφορίες για τις παραστάσεις «ΒΑΚΧΕΣ» (1959) που ανέβασε στο ΛΟΝΔΙΝΟ, για τον «ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΑ», την «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» και τον «ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟ» και τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή τους.
00:22:36:00
Πλάνα στο νταμάρι-λατομείο της Πετρούπολης-σημερινό Θέατρο Πέτρας-που ο ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ έχει διαμορφώσει σε θέατρο, καθώς προετοιμάζεται για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ. Πλάνα από απόσπασμα παράστασης της τραγωδίας του ΣΟΦΟΚΛΗ «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» με τον ΚΟΡΙΝΘΙΟ ΑΓΓΕΛΟ (ΘΟΔΩΡΟ ΜΟΡΙΔΗ) να εμφανίζεται στη σκηνή. Μαζί του ο Χορός και η ΙΟΚΑΣΤΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΕΛΜΗ). Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ.
00:24:08:00
Πλάνο με τον Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ πλάι σε ένα γλυπτό του ΚΟΡΑΤ ΚΛΑΡΚ. Μιλάει για ζωή του στις πόλεις που κατοικεί και εργάζεται, για τις σκηνοθετικές προτάσεις που καταθέτει, για τα θεατρικά ανεβάσματα των κειμένων του ποιητή ΖΕΝΕ και του ΕΥΡΙΠΙΔΗ.
00:25:24:00
Πλάνα αποσπάσματος από την παράσταση της τραγωδίας του ΣΟΦΟΚΛΗ «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» με το Χορό επί σκηνής. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μ. ΒΟΛΑΝΑΚΗ.
00:27:25:00
Εμφάνιση τίτλου: «ΤΕΛΟΣ»
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ, βιογραφία, προσωπικότητες, σκηνοθέτες, θέατρο, σκηνοθεσία, αρχαίο ελληνικό δράμα, θεατρικές παραστάσεις, τραγωδία, παραστασιακές τέχνες
Αναφορές
ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ, σκηνοθέτης
”ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ”, αρχαία τραγωδία
”ΜΗΔΕΙΑ”, αρχαία τραγωδία
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: Λ.Α.Σ.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Έρευνα-Επιμέλεια:
ΝΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΥΘΙΝΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΧΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Εργαστήρια εικόνας:
ΑΝ-ΜΑΡ
Τίτλοι τρυκ:
OPTICAL STUDIO
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
Βοηθός ηχολήπτη:
ΒΛΑΣΣΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μουσική:
ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΛΙΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγή Θεατρικού Τμήματος
ΕΡΤ 1
Copyright 1983
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:27:35:14
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009