ΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣ
0000007841
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007841
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1999
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο φακός της εκπομπής ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ περιηγείται στη Μακεδονική γη, ξεκινώντας από την παρουσίαση του ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΟΡΟΥΣ και του αρχαιολογικού χώρου των ΦΙΛΙΠΠΩΝ. Ο αφηγητής μιλά για την επιβίωση του Χριστιανισμού, τη διάσωση της γλώσσας στα χρόνια της τουρκικής κατοχής και την εφαρμογή του παιδομαζώματος. Δίνει πληροφορίες για την αγιογραφία που αναπτύχθηκε μέσα στους αιώνες της σκοτεινής δουλείας και περιγράφει τους επίγειους παράδεισους του μουσουλμανισμού, τα ΛΟΥΤΡΑ και τις ΑΓΟΡΕΣ, παραθέτοντας μαρτυρίες περιηγητών. Αναφέρεται στα γεγονότα της κατάληψης της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από τον Τούρκο Σουλτάνο ΜΟΥΡΑΤ Β, το 1430, και της εξέγερσης των Μακεδόνων κατά των Τούρκων, το 1495. Στη συνέχεια, μας ξεναγεί σε Ιεροδιδασκαλεία και Ναούς της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Τέλος, περιγράφει τα γεγονότα της Βενετικής καταδυνάστευσης και τις σκανδαλώδεις επεμβάσεις που κορυφώθηκαν επί ΜΟΡΟΖΙΝΙ. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο «ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 333 – 1700 μ. Χ. » του Κ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ.
Τίτλοι αρχής.
00:01:33:00
Πλάνο από τις επιβλητικές και αγέρωχες βουνοκορφές του ΠΑΓΓΑΙΟΥ όρους και του αρχαιολογικού χώρου των ΦΙΛΙΠΠΩΝ. Ο αφηγητής δίνει ιστορικά στοιχεία της αρχαίας πόλης των ΦΙΛΙΠΠΩΝ, γνωστής ως ΚΡΗΝΙΔΕΣ.
00:02:18:00
Ο φακός περιηγείται σε αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονικής γης. Ο αφηγητής μιλάει για την επιβίωση του Χριστιανισμού στα χρόνια της σκοτεινής δουλείας του Τούρκου κατακτητή. Στη συνέχεια, αναφέρεται στο χρονογράφημα του ΠΑΠΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, στο οποίο εκφράζεται το παράπονο των σκλαβωμένων Ελλήνων και παράκληση στο Θεό, προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα για την ελευθερία.
00:05:36:00
Πλάνα από ερείπια βυζαντινού κτίσματος. Ο αφηγητής αναφέρεται στο θεσμό του παιδομαζώματος και παραθέτει πληροφορίες του Ιταλού περιηγητή BENEDETTO RAMBERTI, ο οποίος βεβαιώνει την εφαρμογή του παιδομαζώματος στα 1539.
00:06:29:00
Πλάνα σε αγιογραφίες ενώ ακούγεται ψαλμωδία. Ο αφηγητής αναφέρεται στη διάσωση της γλώσσας μέσα από τα τροπάρια της βυζαντινής υμνογραφίας. Επίσης, μας πληροφορεί για την αγιογραφία που αναπτύχθηκε μέσα από τους αιώνες της Τούρκικης κατοχής.
00:07:46:00
Ο αφηγητής μιλάει για τους επίγειους παράδεισους του μουσουλμανισμού, τις ΑΓΟΡΕΣ και τα ΛΟΥΤΡΑ. Περιγράφει τις ακολασίες των Τούρκων στον ΛΑΓΚΑΔΑ, στην περιοχή ΣΑΝΤΖΑΚΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, όπως τις διηγείται σε κείμενό του ο Τούρκος περιηγητής ΕΒΛΙΑ ΤΣΕΛΕΜΠΗ, το 1669. Ο ίδιος, επίσης, αναφέρεται στη λασπώδη ιαματική θερμοπηγή που αποτελεί και θέρετρο των προκρίτων της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο ΕΒΛΙΑ δίνει λεπτομερή περιγραφή. Παρακολουθούμε αντίστοιχα πλάνα από ΑΓΟΡΕΣ και ΛΟΥΤΡΑ και πλάνα από φυσικό τοπίο.
00:11:20:00
Προβολή πλάνων εναλλασσόμενων απεικονίσεων από εξεγέρσεις και χάρτες. Ο αφηγητής αναφέρεται στα γεγονότα της κατάληψης της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από τον Τούρκο Σουλτάνο ΜΟΥΡΑΤ Β το 1430, της εξέγερσης των Μακεδόνων κατά των Τούρκων το 1495 και τα αποτελέσματα αυτής.
00:12:54:00
Πλάνο στη ΡΟΤΟΝΤΑ, κυκλικό κτήριο, που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ενώ κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας σε τζαμί. Ο αφηγητής δίνει πληροφορίες για το κτίσμα και τα τζαμιά της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Επίσης, μιλάει για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων και την προσπάθεια διάβρωσης του ελληνικού στοιχείου.
00:14:57:00
Ο φακός περιηγείται εξωτερικά και εσωτερικά σε ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ που βρίσκεται στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο σκοπό της ίδρυσης των ιεροδιδασκαλείων στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στη συνέχεια δίνει πληροφορίες για το τζαμί που σήμερα είναι γνωστό ως ΑΛΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ.
00:17:11:00
Προβάλλονται πλάνα από τους ναούς της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΑ των ΧΑΛΚΕΩΝ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, το παρεκκλήσι του ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ και ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Ο αφηγητής δίνει πληροφορίες για την αρχιτεκτονική των ναών. Τέλος, παραθέτει το θρήνο του ΠΑΠΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ που είναι αφιερωμένος στους ναούς.
00:22:04:00
Πλάνο από το Κάστρο του ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ, της μεσοβυζαντινής περιόδου, ο φακός περιηγείται τον περιβάλλοντα χώρο του επιβλητικού Πύργου. Ο αφηγητής περιγράφει τη χρονική περίοδο 1204, αναφέροντας όλες τις σκανδαλώδεις επεμβάσεις και βιαιότητες της Βενετικής καταδυνάστευσης, που κορυφώθηκαν στη συνέχεια επί ΜΟΡΟΖΙΝΙ. Ακούγεται διαταγή του ΜΟΡΟΖΙΝΙ κατά την οποία, το 1658 και 1693, απαγόρευε κάθε επαφή των χριστιανών με το Πατριαρχείο. Προβάλλονται πλάνα από το μεγάλο ΚΑΣΤΡΟ.
00:26:32:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΑΘΑΝ. ΑΡΩΝΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συντελεστές
Κείμενα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Απόδοση Κειμένων:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ
Συνεργάστηκαν:
ΕΥΑ ΓΑΛΑΝΗ
ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Βοηθοί Σκηνοθέτη:
ΜΑΧΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ
Οπερατέρ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
ΝΩΝΤΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ
Μοντάζ:
ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ
Οργάνωση Παραγωγής:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΦΑΣΟΥΛΙΩΤΗ
Έρευνα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΚΑΣ
Κοπή Αρνητικού:
ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια Εικόνας:
AN – MAR FILM
Εργαστήρια Ήχου:
SOUND STUDIO
Μουσική Επιμέλεια:
ΦΑΙΒΡΩΝΑ ΡΕΒΥΝΘΗ
Συνεργάστηκε:
ΕΛΛΗ ΜΠΑΦΗ
Μιξάζ:
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΒΑΓΙΑΚΗΣ
Μοντάζ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ
Δ/νση Φωτογραφίας:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΡΙΤΖΙΔΑΚΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Εκτέλεση Παραγωγής:
ΑΘΑΝ. ΑΡΩΝΗΣ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:28:18:05
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009