0000007833
Οι κίνδυνοι που διατρέχει η αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου από την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007833
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΧΕΛΩΝΕΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1986
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Οι κίνδυνοι που διατρέχει η αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου από την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ντοκιμαντέρ με θέμα την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και τους ανθρωπογενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή της στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Βιολόγοι-ερευνητές που συμμετέχουν σε προγράμματα μελέτης της καρέτα-καρέτα, οι γνωστοί «χελωνάδες» όπως τους αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, αναφέρονται διεξοδικά στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι αρνούνται να ευαισθητοποιηθούν στο αίτημα προστασίας του είδους, και επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργεί στο έργο τους η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αφού περιγραφεί αναλυτικά η διαδικασία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, παρουσιάζονται οι απόψεις μελών του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Ζακύνθου, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα περιορισμού της οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Λαγανά. Τέλος, με αφορμή το θέμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, επισημαίνεται η αναγκαιότητα θέσπισης ζώνης οικιστικού ελέγχου, η οποία θα ανακόψει την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη και την καταστροφή του βιότοπου στον κόλπο του Λαγανά.
Διαδοχικά πλάνα σε τοπία στη ΖΑΚΥΝΘΟ.
00:00:23:00
Εναλλαγή πλάνων σε παραθαλάσσια τοπία στη ΖΑΚΥΝΘΟ. Ακούγονται παραδοσιακά κάλαντα.
00:01:19:00
Πλάνα από τη νυχτερινή ζωή στη ΖΑΚΥΝΘΟ.
00:02:09:00
Νυχτερινά πλάνα σε θαλάσσια περιοχή και στη συνέχεια πλάνα μιας χελώνας ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ να κολυμπάει.
00:02:38:00
Τίτλοι έναρξης της εκπομπής.
00:03:38:00
Διαδοχικά πλάνα με χελώνες ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ από τη θαλάσσια παρουσία τους. Ακούγεται κείμενο που παρουσιάζει την ιστορία της.
00:04:40:00
Πανοραμικά και άλλα πλάνα από τον κόλπο του ΛΑΓΑΝΑ την ώρα του δειλινού. Ο αφηγητής αναφέρεται στην παρουσία του είδους στο νησί.
00:04:54:00
Πλάνα με χελώνες ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ καθώς κολυμπούν στα γαλάζια νερά του ΛΑΓΑΝΑ. Ακούγεται κείμενο που παρουσιάζει την ιστορία της.
00:05:15:00
Πλάνα από παραλίες της ΖΑΚΥΝΘΟΥ και στη συνέχεια πλάνα της παραλίας με κόσμο για τα καλοκαιρινά μπάνια. Ο αφηγητής παρουσιάζει τη δραστηριοποίηση των ευρωπαίων πολιτών για την προστασία του είδους ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ.
00:06:50:00
Πλάνα στο χώρο που έχουν κατασκηνώσει οι ερευνητές, οι οποίοι δουλεύουν σε τρία προγράμματα μελέτης φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που επηρεάζουν την αναπαραγωγή της ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ. Ακολουθούν συνεντεύξεις-δηλώσεις των βιολόγων ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΤΣΑΚΗ και ΛΙΛΗΣ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗ σχετικά με τη δράση της ομάδας για τη διάσωση της χελώνας.
00:09:59:00
Πλάνα με βιολόγους να παρατηρούν τα ίχνη της χελώνας πάνω στην άμμο. Πλάνα από τα ίχνη πάνω στην άμμο. Ο αφηγητής αναφέρεται στην παρατηρητικότητα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΥΛΗ και τελικά στη συμβολή του στις προσπάθειές του για τη διάσωση του είδους της ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ.
00:10:02:00
Πλάνα παραλίας και καταστημάτων στη ΖΑΚΥΝΘΟ. Εθελοντές βιολόγοι ενημερώνουν τους τουρίστες για την παρουσία της χελώνας και για την ανάγκη να συμβιώνουν χωρίς να τις ενοχλούν. Τουρίστες στην περιοχή αναφέρονται στην ανάγκη λήψης αυστηρότατων μέτρων.
00:12:35:00
Νυχτερινά πλάνα βιολόγων να κατευθύνονται στην παραλία που εμφανίζονται οι χελώνες. Πλάνα με χελώνες ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ που κατευθύνονται στη θάλασσα. Ερευνητές τις εντοπίζουν και μελετούν κάθε λεπτομέρεια που τις αφορά. Παρεμβάλλονται πλάνα με μηχανάκια και ενοχλητικούς επισκέπτες που διαταράσσουν την ηρεμία της παραλίας.
00:14:40:00
Πλάνο μιας βιολόγου να αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, προκειμένου να μελετήσει τις χελώνες.
00:14:55:00
Συνέντευξη του βιολόγου ΜΑΚΗ ΑΡΑΠΗ, ο οποίος περιγράφει το ρόλο, τις αρχές ίδρυσης του Συλλόγου και τις δράσεις τους για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ.
00:16:17:00
Πλάνα της παραλίας ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ που είναι χαρακτηρισμένη ως βιότοπος με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση. Δήλωση της βιολόγου ΛΙΛΗΣ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗ, η οποία μεταξύ άλλων εξηγεί τα προβλήματα από τις τουριστικές παρεμβάσεις που εμποδίζουν το έργο τους.
00:17:42:00
Πλάνα στο βυθό με ψάρια και μια χελώνα ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ να κολυμπά.
00:17:50:00
Πλάνο μιας χελώνας ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ να κινείται στην παραλία. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πολιτική που η Ελλάδα ακολουθεί για την προστασία της χελώνας από το 1980.
00:19:00:00
Πλάνα παραλίας. Εκεί βρίσκονται κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στα μέτρα που έχουν ληφθεί με προεδρικό διάταγμα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και διαφωνούν με τους βιολόγους.
00:20:26:00
Ο αγρότης ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΟΥΖΑΣ υποστηρίζει πως οι κάτοικοι δεν κατανοούν τους νόμους που θεσπίζονται, καθώς δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη ισορροπίας των νόμων της φύσης, που ταυτίζονται με την ανθρώπινη ύπαρξη.
00:21:48:00
Ο βιολόγος ΜΑΚΗΣ ΑΡΑΠΗΣ αναφέρεται στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
00:22:20:00
Νυχτερινά πλάνα σε παραλία. Στη συνέχεια, πλάνα σε ίχνη χελώνας πάνω στην άμμο. Οδηγούν στα σημεία που έχουν δημιουργήσει τις φωλιές τους, που όμως δε φαίνονται γαιτί είναι καλυμένες με άμμο. Μια θαλάσσια χελώνα έχει βγεί από τη θάλασσα. Παρακολουθούμε τη νυκτερινή διαδικασία της ωοτοκίας. Αναζήτηση κατάλληλου χώρου πάνω στην άμμο για εκσκαφή φωλιάς, διαδικασία εκσκαφής, γέννηση περίπου 120 αυγών και, τέλος, προσεκτικό σκέπασμα αυγών και φωλιάς με άμμο. Αφού η χελώνα γεννήσει, κατευθύνεται στη θάλασσα και χάνεται στα κύματα.
00:25:42:00
Εναλλασσόμενα πλάνα από οικισμούς της ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
00:26:31:00
Πλάνα του ΝΙΚΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, στο γραφείο του. Προσπαθεί να ερμηνεύσει τη δυσκολία των κατοίκων να «συνυπάρξουν» με τις χελώνες και την ανάγκη όλοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
00:27:23:00
Πλάνα από το λιμάνι και τον οικισμό του ΛΑΓΑΝΑ.
00:27:44:00
Πλάνα σε γραφείο όπου βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ανάμεσά τους ο δικηγόρος ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ, ο κτηματίας και οινοποιός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΜΟΥΤΟΣ. Αναφέρονται στην ανάγκη ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης και μέσω μεγάλων τουριστικών μονάδων.
00:29:26:00
Πλάνα από την παραλία και τον οικισμό του ΛΑΓΑΝΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην άναρχη και εκ των υστέρων νομιμοποίηση του οικισμού, στην εφαρμογή της ζώνης οικιστικού ελέγχου, αφού η «ανάπτυξη» της περιοχής κατέστρεψε το βιότοπο της ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ.
00:30:21:00
Πλάνα του ΝΙΚΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, στο γραφείο του. Υποστηρίζει την εφαρμογή της ζώνης οικιστικού ελέγχου, καθώς με τον τρόπο αυτό θα γίνει συνείδηση σε όλους, ντόπιους και ξένους, η ανάγκη σεβασμού και διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος.
00:31:16:00
Πλάνα από τις παραλίες του ΛΑΓΑΝΑ και από ενέργειες που βλάπτουν το περιβάλλον.
00:31:45:00
Πλάνα σε γραφείο όπου βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Ο επιχειρηματίας ΙΒΑΝ ΖΗΣΙΑΔΗΣ εκπροσωπώντας μια Ανώνυμη Εταιρεία αναφέρεται στο σχεδιασμό τους για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
00:32:46:00
Πλάνα του ΝΙΚΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, στο γραφείο του. Αναπτύσσει την άποψή του για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
00:33:48:00
Πλάνο του επιχειρηματία ΙΒΑΝ ΖΗΣΙΑΔΗ στο γραφείο όπου βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Εναντιώνεται στην άποψη των οικολόγων για την οικιστική ανάπτυξη του νησιού και διατυπώνει τη θέση του.
00:34:45:00
Πλάνα του ΝΙΚΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, στο γραφείο του. Εξηγεί γιατί είναι αντίθετος με την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
00:35:42:00
Πλάνο του επιχειρηματία ΙΒΑΝ ΖΗΣΙΑΔΗ στο γραφείο όπου βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Συνεχίζει την ανάπτυξη των απόψεών του και αναφέρει τα επιχειρήματά του, που τον φέρνουν σε σύγκρουση με τα επιχειρήματα των οικολόγων.
00:37:51:00
Πλάνα του ΝΙΚΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, στο γραφείο του. Αναφέρεται στην οικονομική κρίση που γνωρίζουν άλλες χώρες, καθώς οι πολυώροφες ξενοδοχειακές κατασκευές έδιωξαν τελικά τον τουρισμό προς άλλες πιο «αγνές» περιοχές. Αυτός είναι και ο πραγματικός τουρισμός, σύμφωνα με τον ομιλητή.
00:38:33:00
Πλάνα του προέδρου Αλιευτικού Συλλόγου ΚΕΡΙΟΥ ΠΑΡΑΣΧΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στο καΐκι του. Δίνει μια επιπλέον διάσταση στο πρόβλημα της διατάραξης του οικοσυστήματος με την έλλειψη ψαριών και την απομάκρυνση των ψαράδων για την αναζήτηση «τουριστικού» μεροκάματου.
00:39:26:00
Πλάνο του επιχειρηματία ΙΒΑΝ ΖΗΣΙΑΔΗ στο γραφείο όπου βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Καταθέτει την άποψή του ότι η Ελλάδα έχει το μοναδικό προνόμιο, που της δίνει η γεωγραφική της θέση, να διακριθεί στν χώρο του τουρισμού και να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη.
00:41:08:00
Πλάνα του ΝΙΚΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, στο γραφείο του. Προτείνει να υποστηριχθεί η αγροτική οικονομία της ΖΑΚΥΝΘΟΥ, που θα βοηθιέται, επίσης, από τον τουρισμό.
00:41:44:00
Εναλλαγή πλάνων σε ερειπωμένα αρχοντικά. Ο αφηγητής αναφέρεται στη «θυσία» της πολιτιστικής ταυτότητας στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης.
00:42:14:00
Διαδοχικά πλάνα σε βραχώδεις ακτές της ΖΑΚΥΝΘΟΥ και στα καταγάλανα νερά της. Ο αφηγητής αναφέρει πως η διάσωση της ΚΑΡΕΤΑ–ΚΑΡΕΤΑ είναι τεράστιο βήμα πολιτιστικής ανάπτυξης όχι μόνο του νησιού, αλλά και της ανθρωπότητας. Συνδέει τη σύγχρονη οικολογική αντίληψη με ρήσεις από τις «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη.
00:44:41:00
Πλάνα φουρτουνιασμένης θάλασσας, χειμώνα, και στη συνέχεια πλάνα σε παραλία. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δύναμη της φύσης να ξεπερνά την ανθρώπινη επέμβαση και να αναδημιουργείται.
00:44:49:00
Πλάνα σε σκεπασμένη με άμμο φωλιά χελώνας ΚΑΡΕΤΑ–ΚΑΡΕΤΑ. Εμφανίζονται μικρά χελωνάκια που βγαίνουν στην επιφάνεια μέσα από την άμμο και κατευθύνονται στη θάλασσα. Παρεμβάλλονται πλάνα στην αμμουδιά με πεθαμένα χελωνάκια. Ο αφηγητής παραθέτει πληροφορίες που αφορούν στην επιβίωσή τους. Μόνο ένα στα τετρακόσια θα τα καταφέρει και τότε θα επιστρέψει μετά από 30 χρόνια στη Ζάκυνθο για να γεννήσει.
00:49:18:00
Πλάνα σε θαλάσσια κύματα που έχουν παρασύρει τα χελωνάκια. Ο αφηγητής εκφράζει προβληματισμό για τις περιβαλλοντικές συνθήκες του μέλλοντος.
00:49:46:00
Τίτλοι τέλους. Παρουσιάζεται κείμενο σχετικά με τη νομοθεσία που θεσπίστηκε στην Ελλάδα τον επόμενο χειμώνα, το 1987, για τη «ΖΩΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ» στη ΖΑΚΥΝΘΟ, με στόχο-μεταξύ άλλων-την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Θεματικοί Όροι
καρέτα-καρέτα, θαλάσσια χελώνα, Ζάκυνθος, προστατευόμενο είδος, βιότοπος, οικοσύστημα, φύση, οικιστιστικός έλεγχος, τουρισμός, τουριστική ανάπτυξη
Αναφορές
ΛΙΛΗ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗ, βιολόγος
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΤΣΑΚΗ, βιολόγος
ΜΑΚΗΣ ΑΡΑΠΗΣ, βιολόγος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΟΥΖΑΣ, αγρότης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ, δικηγόρος
ΝΙΚΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ, αρχιτέκτονας
ΝΙΚΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ, πολεοδόμος
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΜΟΥΤΟΣ, κτηματίας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΜΟΥΤΟΣ οινοποιός
ΙΒΑΝ ΖΗΣΙΑΔΗΣ, επιχειρηματίας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΧΗΣ, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Κερίου
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΚΟΛΠΟΣ ΛΑΓΑΝΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Έρευνα:
ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κείμενα:
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ
Γραμματεία:
ΓΙΑΝΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ
Βοηθός δ/ντή φωτογραφίας:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ
Μουσική επιμέλεια:
ΡΗΝΙΩ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ
Υπεύθυνη εκπομπής:
ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΟΥΡΜΠΑΝΟΣ
Μιξάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΔΑΛΟΣ
Τρυκέζα:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΣΣΟΣ
Τίτλοι:
ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Στην ταινία ακούστηκαν μουσικές των:
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ
ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
καθώς και τραγούδια των:
ΝΙΚΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ (Εσύ και Εγώ) και
ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (Ο ήλιος-ποίηση Τ. Σινόπουλου)
Αφήγηση:
Τ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η κινηματογράφηση της ταινίας έγινε το καλοκαίρι του 1986
Στις 19 Ιανουαρίου 1987 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
η τελική απόφαση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου
Είναι η πρώτη ΖΟΕ στην Ελλάδα που κατοχυρώνεται και νομικά
Μ’ αυτήν διαχωρίζονται οι προστατευόμενοι βιότοποι αναπαραγωγής της χελώνας από τις περιοχές τουριστικής ανάπτυξης
Στους βιότοπους θεσμοθετούνται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της αναπαραγωγής
Στις υπόλοιπες περιοχές απαγορεύεται η ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Μακροπρόθεσμος στόχος των μέτρων αυτών είναι η δημιουργία ενός μελλοντικού θαλάσσιου πάρκου με επίκεντρο τη χελώνα.
Ευχαριστούμε τα μέλη του
Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας και τον
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΥΛΗ,
που χωρίς τη βοήθειά του δεν θα
μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η ταινία
Επίσης ευχαριστούμε τους:
ΛΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΣΠΥΡΟ ΠΛΕΣΣΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:23:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
08/10/2011