Κωδικός Τεκμηρίου
0000007785
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Χρονολογία Παραγωγής
1988
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Ντοκιμαντέρ που διερευνά τη συνύπαρξη ελληνικού και ανατολικού πολιτισμού στην Κεντρική Ασία.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ντοκιμαντέρ με θέμα τη συνύπαρξη του αρχαίου ελληνικού και του ανατολικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ αναφέρεται στις ομοιότητες των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εν λόγω περιοχή με τα ευρήματα της Κνωσού, γεγονός που υποδεικνύει κάποια συγγένεια αυτών των πολιτισμών. Ο φακός μεταφέρεται στους αρχαιολογικούς χώρους αυτών των περιοχών και συγκεκριμένα στη ΜΑΡΓΙΑΝΗ, στο ΤΟΓΚΟΛΟΚ, στο ΓΚΟΝΟΥΡ ΝΤΕΠΕ, στη ΝΙΣΑ, στο ΤΙΛΙΑ ΤΕΠΕ, όπου ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ πραγματοποίησε ανασκαφές. Στην πραγματικότητα, ακολουθούμε την πορεία του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στην Ανατολή, η οποία άφησε πίσω της τεκμήρια που καταμαρτυρούν την ελληνική παρουσία στη περιοχή.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:06:00
Τίτλοι αρχής.
00:00:46:00
Τίτλοι στη ρωσική γλώσσα.
00:00:56:00
Εναλλασσόμενα πλάνα χαρτών από την περιοχή της ΑΣΙΑΣ. Διακρίνονται σύνορα από διάφορα βασίλεια.
00:01:21:00
Πλάνα από έρημο με αμμόλοφους. Ο αφηγητής μιλάει για την έρημο με λογοτεχνικό ύφος και εξηγεί πώς όλα καταστρέφονται, ενώ η τέχνη παραμένει πάντα ζωντανή.
00:04:44:00
Ο καθηγητής ΓΙΑΤΖΙΣΛΑΒ ΒΣΕΒΟΓΛΟΝΟΒΙΤΣ ΙΒΑΝΩΦ συνομιλεί με τον καθηγητή ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗ και αναλύουν τη συγγένεια των μύθων και των γλωσσών διαφόρων αρχαίων λαών της ΕΥΡΑΣΙΑΣ μέσα από απτά παραδείγματα.
00:07:38:00
Συνεχίζεται η συζήτηση των δύο καθηγητών, οι οποίοι αναφέρονται στα ευρήματα ανασκαφής στη ΜΑΡΓΙΑΝΗ και στη θεματική ομοιότητά τους με τις τοιχογραφίες της ΚΝΩΣΟΥ. Στη συνέχεια, εναλλασσόμενα πλάνα από το ανάκτορο της ΚΝΩΣΟΥ, ενώ ο αφηγητής μιλάει για το μύθο του Λαβύρινθου και υπογραμμίζει την ενδεχόμενη συγγένεια των λαών της Κρήτης και της ΜΑΡΓΙΑΝΗΣ.
00:10:45:00
Πλάνα από αρχαιολογικό χώρο στην έρημο, ενώ ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ μιλάει για τον ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ και τη θρησκεία που αργότερα δημιουργήθηκε.
00:12:55:00
Εναλλάσσονται πλάνα από αρχαιολογικό χώρο στην έρημο, όπου βρέθηκε αρχαίος ΠΡΩΤΟΖΩΡΟΑΣΤΡΙΚΟΣ ναός. Ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ εξηγεί την αξία του μνημείου.
00:14:20:00
Εναλλασσόμενα πλάνα από τις αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή, ενώ ο αφηγητής υπογραμμίζει τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος αρχαιολόγος και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο του.
00:16:07:00
Πλάνα από αρχαία σφραγίδα που βρέθηκε στη ΜΑΡΓΙΑΝΗ, η οποία έχει θεματικά πολλές ομοιότητες με τοιχογραφίες της ΚΝΩΣΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρεται σ’ αυτό το θέμα.
00:16:58:00
Πλάνα από αρχαιολογική ανασκαφή σε τάφο στο ΤΟΓΚΟΛΟΚ. Ο αφηγητής υπογραμμίζει τη σημασία των ευρημάτων του τάφου.
00:17:39:00
Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου του ΓΚΟΝΟΥΡ ΝΤΕΠ. Στις αρχαιολογικές ανασκαφές πρωτοστάτησε ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΕΡΙΑΝΙΔΗΣ.
00:18:34:00
Εναλλάσσονται πλάνα από ποτάμια και δέντρα με καρπούς, τα οποία έρχονται σε αντιδιαστολή με τα σημερινά πλάνα της άγονης ερήμου της περιοχής. Ο αφηγητής μιλάει για τους πιθανούς λόγους που αφάνισαν τον πολιτισμό που άλλοτε κυριαρχούσε στη ΜΑΡΓΙΑΝΗ.
00:19:38:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στο μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας, καθώς εναλλάσσονται πλάνα από την περιοχή γύρω από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και από αρχαία ελληνικά ευρήματα. Επίσης, σημειώνεται η προσφορά του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
00:23:23:00
Παρακολουθούμε πλάνα από τη συνάντηση του καθηγητή ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ με τον εξάδελφό του στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η συνομιλία που ακολουθεί έχει ως θέμα τη συνεργασία ελληνικής και σοβιετικής τηλεόρασης για τη προαγωγή του αρχαίου κόσμου.
00:25:39:00
Πλάνα από τη συνάντηση του καθηγητή ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ με τον καθηγητή ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ. Στη συνέχεια, ακολουθεί ξενάγηση από τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ στο μουσείο της ΒΕΡΓΙΝΑΣ.
00:29:24:00
Γίνεται παρουσίαση από τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ της πρόσοψης του τάφου του ΦΙΛΙΠΠΟΥ. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη ζωγραφισμένη ζωφόρο του τάφου.
00:30:54:00
Πλάνα από το θέατρο, όπου δολοφόνησαν τον ΦΙΛΙΠΠΟ και ανακηρύχθηκε ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ βασιλιάς των Ελλήνων. Δίνονται ιστορικές πληροφορίες από τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ.
00:31:34:00
Πλάνα από χάρτη, στον οποίο διαφαίνεται το απέραντο κράτος που δημιούργησε ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα από εκείνη την εποχή, ενώ ο αφηγητής δίνει πληροφορίες γι’ αυτή.
00:32:31:00
Παρουσιάζονται πλάνα από τις ερημικές εκτάσεις του ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ, όπου οι κάτοικοι έχουν κρατήσει στις παραδόσεις τους την ανάμνηση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
00:33:13:00
Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο του ΤΑΧΤΙ ΣΑΓΚΙΝ, όπου ο ΙΓΚΟΡ ΡΟΥΜΠΕΝΟΒΙΤΣ ΠΙΤΣΙΚΙΑΝ και η ομάδα του κάνουν ανασκαφές. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ομοιότητες του πολιτισμού της περιοχής με τον ελληνικό πολιτισμό, γεγονός που διαφαίνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.
00:38:36:00
Πλάνα από παζάρι της Ανατολής, μέσα στο οποίο περιπλανιέται ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ. Στη συνέχεια, η εικόνα μεταφέρεται σε ερημική τοποθεσία, όπου περπατά ο καθηγητής.
00:40:09:00
Συνεχίζονται τα πλάνα στην έρημο, ενώ ο αφηγητής μιλάει για την ακμάζουσα πόλη της ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ, της ΜΑΡΓΙΑΝΗΣ, κοντά στον ποταμό ΜΟΥΡΓΚΑΝ.
00:41:21:00
Πλάνο από δασκάλα της περιοχής, η οποία μιλάει στους μικρούς μαθητές της για την ανάγκη γνώσης της ιστορίας.
00:41:50:00
Παρακολουθούμε πλάνα από κοπάδι με καμήλες. Γίνεται σύγκριση από τον αφηγητή αυτού του κοπαδιού με το αντίστοιχο της αρχαίας εποχής, όταν η πόλη της ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ άκμαζε.
00:42:34:00
Εναλλάσσονται πλάνα από τη καθημερινή ζωή των τωρινών κατοίκων και εικάζεται η ομοιότητα της ζωής με την αρχαία εποχή.
00:43:48:00
Παρακολουθούμε μικρά αγαλματίδια, τα οποία παριστάνουν θεά με καθρέπτη, σύμβολο τύχης και ευημερίας.
00:44:15:00
Πλάνα από το ερημικό τοπίο της ΜΑΡΓΙΑΝΗΣ, ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στον ισχυρό στρατό της ΠΑΡΘΙΑΣ, ο οποίος νίκησε τους Ρωμαίους με αποτέλεσμα κάποιοι από τους στρατιώτες να παραμείνουν στη περιοχή και να κάνουν οικογένειες.
00:45:20:00
Ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ περπατάει μαζί με τον ΒΙΚΤΩΡ ΝΙΚΟΛΑΓΙΕΒΙΤΣ ΠΙΛΙΠΚΟ στα ερείπια του φρουρίου της ΝΙΣΑ. Ο αφηγητής υπογραμμίζει τη σημασία της πόλης αυτής και κάνει εκτενή μνεία για την ιστορία και το επίπεδο πολιτισμού που άγγιξαν στην περιοχή αυτή. Στη συνέχεια πλάνα από αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία έχουν αρκετές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική τέχνη.
00:50:01:00
Πλάνα από αγγεία που χρησιμοποιούσαν στη λατρεία των θεών, τα λεγόμενα ΡΥΤΑ. Γίνεται εκτενής αναφορά από τον αφηγητή για τη χρήση και τη τεχνοτροπία τους.
00:51:03:00
Ο αφηγητής μιλάει για τη καθημερινή ζωή έξω από το παλάτι, ενώ παρακολουθούμε πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.
00:51:56:00
Πλάνα από χρυσά και αργυρά νομίσματα της περιοχής, από τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε τις κομμώσεις και τα ενδύματα των ανθρώπων αυτών. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην αυτοκρατορία των ΝΟΥΣΑΝ, καθώς και στις ανασκαφές που έγιναν στο ΤΙΛΙΑ ΤΕΠΕ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗ.
00:53:17:00
Ο καθηγητής ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ παρακολουθεί με συναδέλφους του ταινία με τις αρχαιολογικές έρευνες στη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν τάφοι με πολλά χρυσά αντικείμενα.
00:55:21:00
Πλάνα από χρυσά αρχαιολογικά ευρήματα, στα οποία διαφαίνεται ο σταδιακός θρίαμβος της ανατολικής τέχνης σε βάρος της ελληνικής.
00:56:10:00
Πλάνα από αρχαιολογικό χώρο της περιοχής εκείνης, ενώ ο αφηγητής υπογραμμίζει τη σημασία της γνώσης της ιστορίας για την εξέλιξή μας.
00:57:20:00
Τίτλοι τέλους στη ρωσική γλώσσα.
00:57:57:00
Τίτλοι τέλους στην ελληνική γλώσσα.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΔΟΞΑΣΙΕΣ
Θεματικοί Όροι
Μαργιανή, Τίλια Τέπε, Βακτρία, ανασκαφές, αρχαιολογία, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιότητες, ευρήματα, ελληνισμός
Αναφορές
ΓΙΑΤΖΙΣΛΑΒ ΒΣΕΒΟΓΛΟΝΟΒΙΤΣ ΙΒΑΝΟΦ, γλωσσολόγος
ΒΙΚΤΩΡ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, αρχαιολόγος
ΙΓΚΟΡ ΡΟΥΜΠΕΝΟΒΙΤΣ ΠΙΤΣΙΚΙΑΝ, αρχαιολόγος
ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, αρχαιολόγος
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στρατηλάτης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΑΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ, ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ
ΑΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ, ΜΑΡΓΙΑΝΗ
ΑΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ, ΝΙΣΑ
ΑΣΙΑ, ΤΟΓΚΟΛΟΚ
ΑΣΙΑ, ΓΚΟΝΟΥΡ ΝΤΕΠΕ
ΑΣΙΑ, ΤΑΧΤΙ ΣΑΓΚΙΝ
ΑΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ, ΝΙΣΑ
ΑΣΙΑ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΤΙΛΙΑ ΤΕΠΕ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΗΤΗ, ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΝΩΣΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΕΙΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΕΤ-1 – ΣΟΒΙΝ ΦΙΛΜ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΙΡΙΝΑ ΚΙΣΕΛΙΟΒΑ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σεναριογράφος – κείμενα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
ΙΡΙΝΑ ΚΙΣΕΛΙΟΒΑ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΟΛΕΓΚ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ
Μοντέρ:
ΤΑΪΣΙΓΚΑ ΖΑΜΠΟΡΟΒΣΚΑΓΙΑ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
Σ.Β.ΝΟΒΙΚΩΦ
ΒΙΚΤΩΡ ΣΑΡΙΑΝΙΔΗΣ
ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
Β.ΠΙΛΙΠΚΟ
Κάμερα:
ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΚΡΑΦΤΣΟΒΑ
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας:
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΣΙΡΟΤΚΙΝ
Ηχολήπτες:
ΡΑΪΣΑ ΚΡΑΣΙΛΝΙΚΟΒΑ
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΩΛΗΣ
Βοηθός ηχολήπτη:
ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΛΑΜΠΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Ζωγράφος:
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΚΡΙΛΩΦ
Τρικέρ:
ΙΡΙΝΑ ΣΑΜΟΧΙΝΑ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΝΙΝΑ ΣΒΕΣΝΙΚΟΒΑ
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
ΓΚΑΛΙΝΑ ΝΤΕΣΕΝΚΟ
Συνεργάτης:
ΑΡΧΟΝΤΩ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Υπεύθυνος παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ
Διευθύντρια παραγωγής:
ΡΟΥΦΙΝΑ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ
Ήταν μια συμπαραγωγή της ΕΤ-1 με τη ΣΟΒΙΝ ΦΙΛΜ (1988)
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:58:25:10
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009