Κωδικός Τεκμηρίου
0000007762
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ
ΤΑΫΓΕΤΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2000
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
19/05/2003
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Περιήγηση στον Ταΰγετο και τις γύρω τοποθεσίες, οικισμούς και μνημεία.
Περιγραφή Περιεχομένου
Περιήγηση της εκπομπής “ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ” στο όρος Ταΰγετος ή Πενταδάχτυλος και στις γύρω τοποθεσίες. Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των σπουδαιότερων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, των μανιάτικων παραδοσιακών οικισμών, των ορεινών κωμοπόλεων που κοσμούν το βουνό, με παράλληλη ιστορική αναδρομή στις διάφορες περιόδους. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγονται αποσπάσματα από λογοτεχνικά και ποιητικά έργα των Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗ.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:00:00
Τίτλοι έναρξης εκπομπής. Βλέπουμε εναλλασσόμενες εικόνες, βουνά, δάση, καταρράκτες, πουλιά, σοκάκια, μανιάτικους πύργους κ. ο. κ.
00:01:32:00
Πλάνα από τις ομιχλώδεις βουνοκορφές του ΤΑΫΓΕΤΟΥ, χωριά κτισμένα στις πλαγιές του και συννεφιασμένο ουρανό. Παράλληλα, ακούμε τον αφηγητή να δίνει κυρίως μυθολογικά στοιχεία για τον ΤΑΫΓΕΤΟ ή ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ.
00:02:51:00
Ενώ ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τα όρια του ΤΑΫΓΕΤΟΥ παρουσιάζεται ο χάρτης της Πελοποννήσου με τους νομούς ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ.
00:03:03:00
Βλέποντας αντίστοιχα πλάνα ο αφηγητής μιλά για την ανατολική πλευρά του ΤΑΫΓΕΤΟΥ, όπου εκτείνεται η κοιλάδα του ποταμού ΕΥΡΩΤΑ και το ΜΕΝΕΛΑΪΟ, όπου υπάρχουν αρχαία ερείπια που ανήκουν στο ιερό των θεοποιημένων ΜΕΝΕΛΑΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ.
00:03:24:00
Το πλάνο από την κορυφή του ΜΕΝΕΛΑΪΟΥ, ακούγοντας τον αφηγητή βλέπουμε πανοραμικά την κοιλάδα του ΕΥΡΩΤΑ, της ΣΠΑΡΤΗΣ, του ΜΥΣΤΡΑ και των πέντε κορυφών του ΤΑΫΓΕΤΟΥ.
00:03:48:00
Ενώ ακούμε τον αφηγητή να μιλά για την αρχαία πόλη ΠΕΛΛΑΝΑ, το πλάνο σιγά – σιγά μεταφέρεται εκεί οπότε και παρακολουθούμε πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, ακούμε και βλέπουμε να μιλά ο Αρχαιολόγος, Διευθυντής της 5ης Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ΣΠΑΡΤΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
00:08:49:00
Το πλάνο κινείται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Βλέπουμε διάφορα αντικείμενα και τάφους.
00:09:29:00
Το πλάνο βρίσκεται αρχικά μέσα σε αρχαίο τάφο οπότε ακούμε και βλέπουμε τον αρχαιολόγο Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ να δίνει στοιχεία εκείνης της εποχής. Κατόπιν, το πλάνο βρίσκεται έξω από τον αρχαίο τάφο μαζί με τον αρχαιολόγο οπότε και ολοκληρώνει την αφήγησή του για τα αρχαιολογικά στοιχεία που έχουν βρεθεί.
00:12:05:00
Το πλάνο από πλαγιά δείχνει πανοραμικά βουνοκορφές και πλαγιές του ΤΑΫΓΕΤΟΥ, ενώ παράλληλα ακούμε τον αφηγητή να μιλά μεταξύ άλλων για την ίδρυση της ΣΠΑΡΤΗΣ από τους Δωριείς το 1100 π. Χ. και για τη συνήθεια που είχαν να πετάνε τα μη υγιή παιδιά στον ΚΑΙΑΔΑ.
00:13:01:00
Ακούμε τον αφηγητή να αναφέρεται στα βυζαντινά χρόνια. Ενώ το πλάνο δείχνει την πόλη του ΜΥΣΤΡΑ βλέπουμε και επισκέπτες. Στη συνέχεια, το πλάνο κινείται μέσα στην πόλη. Παράλληλα, ο αφηγητής δίνει στοιχεία από την ιστορία.
00:17:04:00
Στο πλάνο ο χάρτης της Πελοποννήσου, όπου βλέπουμε να τονίζεται η οριοθέτηση της ράχης του ΤΑΫΓΕΤΟΥ. Ο αφηγητής δίνει σχετικές γεωγραφικές πληροφορίες.
00:17:22:00
Το πλάνο είναι πανοραμικό και δείχνει γραφικά χωριά, καταλήγοντας στο ορεινό χωριό ΑΝΑΒΡΥΤΗ. Ακούμε τον αφηγητή και παράλληλα το πλάνο βρίσκεται μέσα στο χωριό, όπου βλέπουμε ηλικιωμένους να παίζουν χαρτιά στο καφενείο και τον τουριστικό χάρτη του ΤΑΫΓΕΤΟΥ, όπου καταγράφονται οι ειδικές ορειβατικές διαδρομές.
00:18:11:00
Στο πλάνο η γραμματέας του Ορειβατικού Συλλόγου ΣΠΑΡΤΗΣ, ΜΑΝΤΩ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, η οποία συνομιλεί με συντελεστή της εκπομπής. Η γραμματέας του Συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ορειβατικές διαδρομές του ΤΑΫΓΕΤΟΥ και στις προσπάθειες του συλλόγου, σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, για την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ε. Ε. σχετικά με την αποκατάσταση των μονοπατιών κ. λπ.
00:20:30:00
Ακούμε τη φωνή του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ να απαγγέλλει ένα ποίημά του για τον ΤΑΫΓΕΤΟ. Παράλληλα, στο πλάνο εικόνες από τις χαράδρες και τις βουνοκορφές του ΤΑΫΓΕΤΟΥ.
00:22:14:00
Στο πλάνο η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ-ΧΡΟΝΗ δρ. επιμελ. Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία μεταξύ άλλων μιλάει για τη διαφορετικότητα του ΤΑΫΓΕΤΟΥ μέσα από τις λογοτεχνικές αναφορές όπως των ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ,ΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗ κ. α. Όσο μιλάει η ΚΑΚΟΥΡΟΥ τα πλάνα εναλλάσσονται μεταξύ αυτής και περιοχών του ΤΑΫΓΕΤΟΥ.
00:25:19:00
Το πλάνο κινείται σε πλαγιές, χαράδρες, βουνοκορφές του ΤΑΫΓΕΤΟΥ.
00:26:06:00
Η πόλη του ΓΥΘΕΙΟΥ σε πλάνα μέσα από τη θάλασσα. Ακούμε τον αφηγητή να μιλάει για το μεσαιωνικό κάστρο ΠΑΣΑΒΑΣ, οπότε το πλάνο μεταφέρεται εκεί.
00:26:59:00
Η αφήγηση συνεχίζεται για τη ΜΑΝΗ και τον άγονο τόπο της. Όσο η αφήγηση συνεχίζεται παρακολουθούμε πλάνα με μανιάτικους πύργους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Έχουμε πλάνο από την εκκλησία των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ του 18ου αιώνα, που την χαρακτηρίζει το ψηλό πυργοειδές καμπαναριό, πλάνα από τα πέτρινα σπίτια του οικισμού και από τον μανιάτικο αναστηλωμένο από τον Ε. Ο. Τ πύργο του ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΥ που λειτουργεί ως ξενώνας.
00:29:10:00
Σύντομο πλάνο με τη δύση του ήλιου. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τη ΒΑΘΕΙΑ, ενώ παράλληλα βλέπουμε πανοραμικά τον οικισμό.
00:29:49:00
Το πλάνο κινείται μέσα στο σπήλαιο του ΔΥΡΟΥ ενώ ακούμε λίγα λόγια από τον αφηγητή.
00:32:18:00
Στο πλάνο πανοραμικά το παραθαλάσσιο μέρος ΛΙΜΕΝΙ. Ακούμε τον αφηγητή να περιγράφει το παλάτι του ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ-ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ, οπότε και βλέπουμε το κτίσμα και τα λιγοστά σπίτια.
00:32:59:00
Το πλάνο κινείται και καταλήγει στο ΟΙΤΥΛΟ. Ενώ βλέπουμε από κοντά τον οικισμό με τα διώροφα πυργόσπιτα ακούμε τον αφηγητή. Η αφήγηση συνεχίζεται, το πλάνο φτάνει απέναντι από το ΟΙΤΥΛΟ στο κάστρο της ΚΕΛΕΦΑΣ, που κτίστηκε από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα, για να ελέγχει μαζί με το κάστρο του ΠΑΣΑΒΑ τη νότια ΜΑΝΗ. Το κάστρο της ΚΕΛΕΦΑΣ έχει σχήμα πενταγώνου και διαθέτει έξι πύργους.
00:34:04:00
Το πλάνο κινείται στο δρόμο προς ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τα ενδιάμεσα χωριά-οικισμούς με πρώτη στάση την ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ, την οποία βλέπουμε. Η αφήγηση συνεχίζεται και το πλάνο φτάνει στην είσοδο του φαραγγιού του ΔΥΡΟΥ, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ κι έχει μήκος 20 χιλιόμετρα. Πλάνα πανοραμικά από το φαράγγι.
00:36:00:00
Το πλάνο βρίσκεται στο χωριό ΠΥΡΓΟΣ. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για την πρώτη παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου που ξεκίνησε ένας αυστριακός. Όσο ακούμε την αφήγηση βλέπουμε πώς γίνεται η τυποποίηση του ελαιόλαδου και των ελιών, καθώς και ελαιόδεντρα.
00:36:47:00
Το πλάνο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΣΠΑΡΤΗΣ. Ενώ ακούμε τον αφηγητή βλέπουμε τη βουνίσια διαδρομή που τη χαρακτηρίζουν οι στροφές, τα πυκνά δάση, οι βαθιές χαράδρες, οι πηγές και οι κορυφές των βουνών. Το πλάνο φτάνει στο χωριό ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ (βλέπουμε πανοραμικά το χωριό) και η αφήγηση συνεχίζεται. Το πλάνο φτάνει στο χωριό ΑΛΑΓΟΝΙΑ το οποίο βλέπουμε, επίσης, πανοραμικά. Επόμενη στάση στη διαδρομή από ΚΑΛΑΜΑΤΑ προς ΣΠΑΡΤΗ, το χωριό ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ που και αυτό το βλέπουμε πανοραμικά. Στη συνέχεια, το πλάνο φτάνει στο επόμενο χωριό, την ΑΓΟΡΙΑΝΗ, όπου βλέπουμε την επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της ΘΕΟΤΟΚΟΥ και τον Βυζαντινό ναό του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ με τις σπάνιες τοιχογραφίες του.
00:40:06:00
Ενώ ακούμε τον αφηγητή να μιλά για το βουνό ΛΥΚΑΙΟ, που έχει υψόμετρο 1419 μέτρα και βρίσκεται στα σύνορα ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΑΡΚΑΔΙΑΣ, το πλάνο κινείται πανοραμικά στο βουνό για να καταλήξει στην αρχαία ΛΥΚΟΣΟΥΡΑ. Παρακολουθούμε εικόνες από τα αρχαία ευρήματα, καθώς επίσης και ό, τι διασώζεται στο μουσείο, όπως αγάλματα του 3ου π. Χ. αιώνα, πήλινα αγγεία, επιγραφές κ. α. Η αφήγηση συνεχίζεται και το πλάνο φτάνει στον αναστηλωμένο ναό του επικούρειου ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
00:43:16:00
Ενώ βλέπουμε το χωριό ΦΥΓΑΛΕΙΑ ακούμε τον αφηγητή να εξηγεί ότι βρίσκεται στα όρια των νομών ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΗΛΕΙΑΣ, σε μια όχθη που ποταμού ΝΕΔΑ.
00:43:27:00
Στο πλάνο ένας από τους επιβλητικούς καταρράκτες του ποταμού ΝΕΔΑ. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τα δύσβατα μονοπάτια. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε πλάνα με πεζοπόρους σε μονοπάτια και στις όχθες του ποταμού, καθώς επίσης και τμήματα του ποταμού και μικρές λίμνες.
00:45:34:00
Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τις εκβολές του ποταμού ΝΕΔΑ που είναι η ΕΛΑΙΑ, οπότε και βλέπουμε την παραλία της ΕΛΑΙΑΣ που την χαρακτηρίζει το πυκνό πευκόδασος και η αμμώδης παραλία, καθώς είναι προέκταση της παραλίας και κατάλληλη για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας καρέττα-καρέττα και συμπεριλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές «ΦΥΣΗ 2000».
00:46:26:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Ταΰγετος, βουνό, αρχαιολογικός χώρος, Πελλάνα, Μυστράς, παραδοσιακός οικισμός, ποταμός
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΜΥΣΤΡΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΓΥΘΕΙΟ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΑΡΕΟΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΥΡΟΥ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΜΑΧΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΠΟΚΑΚΗ
Μουσικός επιμελητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΟΥΡΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΝΗΣ ΔΟΥΣΚΟΣ
Μοντέρ:
ΜΑΓΔΑ ΔΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΣΟΣ
Ηχολήπτης:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΕΤΣΑΣ
Ηχοληψία-σπικάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Μίξη Ήχου:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Αφήγηση:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δημοσιογραφική επιμέλεια:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδικός συνεργάτης:
ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ
Computer graphics:
ΟΜΗΡΟΣ ΑΚΙΑΝΙΔΗΣ
Επιμέλεια τίτλων:
ΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΝΕΤ
Γραμματεία παραγωγής:
ΛΑΜΠΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Οδηγός:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστίες στους:
5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΚΛ. & ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
2η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ & ΣΠΑΡΤΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ BLAVEL ΜΑΝΗΣ
ΕΟΤ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΥΡΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
Παραγωγή
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
& ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
© 2000 – 2001
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:46:46:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
13/11/2009