ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ
0000007732
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Το επεισόδιο αυτό φιλοξενεί τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΣΤΑΥΡΑΚΟ και παρουσιάζει τη συμβολή του στην κινηματογραφική εκπαίδευση της Ελλάδας, κυρίως, μέσα από τη δραστηριότητα της Σχολής Κινηματογράφου που ίδρυσε.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007732
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Το επεισόδιο αυτό φιλοξενεί τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΣΤΑΥΡΑΚΟ και παρουσιάζει τη συμβολή του στην κινηματογραφική εκπαίδευση της Ελλάδας, κυρίως, μέσα από τη δραστηριότητα της Σχολής Κινηματογράφου που ίδρυσε.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στην εκπομπή του ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ. Στη συνέντευξη που πραγματοποιείται εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, μιλά για την εξορία του στα ΚΥΘΗΡΑ και αφηγείται μνήμες από τα παιδικά του χρόνια. Παρουσιάζει την προσωπική του διαδρομή στο χώρο του κινηματογράφου και μιλά για τη λειτουργία και την προσφορά της σχολής του, ενώ παρεμβάλλονται και πλάνα από το χώρο της. Εκθέτει τις απόψεις του για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τον ΦΙΝΟ και κάνει λόγο για τους ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ, ΜΑΝΘΟΥΛΗ. Επίσης, μιλάει για την ταινία «Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ» ενώ παρεμβάλλονται και πλάνα της και εξηγεί το πώς γεννήθηκε η ιδέα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Τέλος, γίνεται αναφορά στους ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ και ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:46:19
Εμφάνιση τίτλου: «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ».
00:00:51:12
Πλάνο από γύρισμα στο studio. Ακούμε ένα τραγούδι.
00:02:19:18
Πλάνο του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ στο γραφείο του. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ τον παρουσιάζει ως το θεμελιωτή της Κινηματογραφικής Σχολής στην Ελλάδα. Αναφέρει πόσα χρόνια υπάρχει η Σχολή και ονόματα καθηγητών και μαθητών της. Μιλάει και ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ και αναφέρεται στη συμβολή της Σχολής πανελλαδικά. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ρωτά γιατί σήμερα σπανίζει η φλόγα στους νέους και ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ το εξηγεί και τεκμηριώνει τις θέσεις του.
00:07:17:22
Πλάνα από φωτογραφικό υλικό του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ.
00:07:53:09
Πλάνο του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ στο γραφείο του. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ τον ρωτάει γιατί επέλεξε τον κινηματογράφο. Ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ εξηγεί την επιλογή του, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει και στοιχεία που αφορούν στη βιογραφία του. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ρωτά για το σχηματισμό των αριστερών του πεποιθήσεων. Ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ απαντάει και καταθέτει ότι υπήρξε Δημοτικιστής και ότι η πρώτη του εξορία ήταν στα ΚΥΘΗΡΑ.
00:18:08:23
Πλάνο μίας φωτογραφίας του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στη σταδιοδρομία του ως υπάλληλος.
00:18:16:13
Πλάνο του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ στο γραφείο του. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ρωτάει αν η ιδιότητα του υπαλλήλου ήταν αυτό που επιθυμούσε. Ο. Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ του απαντά, μιλάει για τις σπουδές του, για τις εμπειρίες του στην Εθνική Αντίσταση και το Ε. Α. Μ. , το Κ. Κ. Ε.
00:22:53:10
Εμφάνιση των τίτλων της εκπομπή «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ».
00:23:02:15
Πλάνο του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ στο γραφείο του. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ζητά να μάθει για την απόφασή του να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, να δημιουργήσει σχολή. Ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ απαντώντας αναφέρεται στους φίλους του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΝΔΟ και στους πρώτους συνεργάτες του, όπως τον ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, τον ΤΣΑΡΟΥΧΗ, τον ΚΟΥΝ, τον ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, τον ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΑ κ. ά. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην έκδοση του περιοδικού «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» μιλώντας για τους συνεργάτες του που έγραφαν στο περιοδικό. Μετά από σχετική ερώτηση αναφέρει τους ανθρώπους που τον πολέμησαν, όπως ο ΦΙΝΟΣ, και συνεχίζει με τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΑΜΠΑΤΑΚΟ και την «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», εξηγώντας σχετικά με τη σύσταση και τη δραστηριοποίησή της. Η ενότητα ολοκληρώνεται με αναφορά σε αυτούς που βοήθησαν το Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟ στο έργο του.
00:33:25:10
Εξωτερικά πλάνα του κτηρίου της Σχολής.
00:33:37:22
Πλάνα στο εσωτερικό της Σχολής. Μαθητές με τον καθηγητή τους και τον Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟ την ώρα του μαθήματος.
00:34:28:08
Πλάνο του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ στο γραφείο του. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ρωτά αν αξιώθηκε να δει τον κινηματογράφο που ονειρεύτηκε. Ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ του απαντά καταθέτοντας την άποψή του για τον παλιό και σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο. Ξεχωρίζει ως καλύτερο τον παλιό και από τους σύγχρονους σκηνοθέτες ξεχωρίζει τον ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ. Συγκρίνει τις ταινίες του ΦΙΝΟΥ με αυτές των ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ, ΜΑΝΘΟΥΛΗ. Αναφέρονται στην ταινία «Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ» και ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ μιλάει για την ταινία και τους συντελεστές της.
00:37:11:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από την ταινία: «Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ».
00:39:06:23
Πλάνο του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ στο γραφείο του. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει ότι ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ είναι από τους πρωτοπόρους του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ εξηγεί σχετικά με την ιδέα αυτή. Αναφέρεται στις τότε ενέργειές του, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και στη βοήθεια του τότε Υπουργού Πολιτισμού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΤΗ. Το πρώτο όνομα του Φεστιβάλ ήταν «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ».
00:42:57:18
Εξωτερικό πλάνο από τη Σχολή του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ «ΠΟΡΕΙΑ». Ακούμε τον Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟ να λέει ότι ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ πέρασε από αυτή τη Σχολή.
00:43:01:05
Πλάνο του Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ στο γραφείο του. Ο Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ μιλάει για τον ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ. Μιλάει για τον δημοσιογράφο ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ που ξεκίνησε ως σκηνοθέτης. Αναφέρεται στη Σχολή του και την ποιότητά της και ότι θα ήθελε να δωρίσει τη Σχολή του στο Κράτος. Εξηγεί γιατί αυτό δεν έγινε τελικά. Ανταλλάσουν αμοιβαίες ευχαριστίες και η συζήτηση τελειώνει.
00:47:00:14
Εξωτερικά πλάνα του κτηρίου της Σχολής και πλάνα μέσα στη Σχολή με μαθητές, καθηγητές και τον Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟ.
00:48:16:07
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ, κινηματογράφος, κινηματογραφικές σπουδές, σκηνοθέτες, οπτικοακουστικές τέχνες
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Παρουσιαστής:
ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΠΕΛΛΟΥ
Συντονισμός Παραγωγής:
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΑΛΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΧΩΡΗ
Σκηνοθεσία:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ
Δημοσιογραφική Επιμέλεια:
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
ΡΟΔΟΥΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗ
Χρησιμοποιήθηκε Υλικό:
από την ταινία «Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ»
ακούστηκε το τραγούδι «ΗΜΙΦΩΣ» του Λ. ΜΑΧΑΙΡΙΣΤΑ
σε στίχους Ε. ΖΕΡΒΟΥ
Συντονίστρια Σκηνής:
ΝΤΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΗ
Ενδυματολογική Επιμέλεια:
ARTISTI ITALIANI
Εικονολήπτες:
ΓΝΑΤΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΕΛΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ,
ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Φροντίστρια:
ΓΙΩΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ρύθμιση Ήχου:
ΤΑΣΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΑΣΤΑΤΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΟΣ
Ηλεκτρονικός:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗΣ
Εργατοτεχνίτες:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΑΚΟΣ
Μουσική Επιμέλεια:
ΕΛΕΝΑ ΔΙΑΚΟΥ
Μακιγιάζ:
ΓΙΟΥΛΑ ΚΟΡΟΒΗΛΑ
Μοντάζ:
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιστής:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστίες:
ΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ «ΜΑΡΙ – ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΟΣ»
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:49:20:19
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009