Κωδικός Τεκμηρίου
0000007696
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Επεισόδιο:005
ΟΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
Μέρος:1
Χρονολογία Παραγωγής
1975
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
05/06/1975
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει με αφηγηματικό τρόπο γεγονότα από την παγκόσμια και ελληνική ιστορία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το πρώτο μέρος της ενότητας με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους των ετών 1912-1913 και αναφέρεται στις παραμονές και την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τη διπλωματική προετοιμασία και την ιστορία των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό τον Οκτώβριο 1912.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το επεισόδιο αυτό της σειράς “ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ” ασχολείται με τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 και επικεντρώνεται στην διπλωματική και πολεμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα στη Βαλκανική χερσόνησο. Εναλλάσσονται πλάνα από φωτογραφίες και ιστορικά τεκμήρια των σημαντικότερων γεγονότων της εποχής καθώς ο αφηγητής μας δίνει πληροφορίες γι’ αυτά. Γίνεται αναφορά στις ελληνοβουλγαρικές και σερβοβουλγαρικές διπλωματικές κινήσεις τον Μάιο του 1912 και στο αναίμακτο μοίρασμα των εδαφών της Μακεδονίας. Παρουσιάζεται επίσης, η δράση των κεντρικών προσώπων και κύριων πρωταγωνιστών της περιόδου: του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, των Δ. ΓΟΥΝΑΡΗ, Ι. ΜΕΤΑΞΑ, Κ. ΣΜΟΛΕΝΣΚΙ, Α. ΕΥΤΑΞΙΑ, Δ. ΡΑΛΛΗ, Γ. ΘΕΟΤΟΚΗ. Τέλος, παρακολουθούμε τα γεγονότα που σχετίζοντια με το διάταγμα της γενικής επιστράτευσης τον Σεπτέμβριο του 1912, την προέλαση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλία, την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στους Έλληνες και στις τεταμένες-λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών-σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα αρχείου και εικονογραφικό υλικό από λιθογραφίες της εποχής ενώ διαβάζονται αποσπάσματα από ιστορικές πηγές.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:04:00
Τίτλοι αρχής. Ακούγεται παραδοσιακός σκοπός με τσαμπούνα από την ΚΥΘΝΟ.
00:01:51:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στις εκλογές της 12ης Μαρτίου 1912 που έγιναν στη ΚΡΗΤΗ. Ασπρόμαυρα πλάνα από διαδήλωση στη ΚΡΗΤΗ καθώς ακούγεται παραδοσιακός Κρητικός σκοπός.
00:02:33:00
Γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Διαδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στη ΣΟΦΙΑ, για να λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ενηλικίωση του Βούλγαρου Διαδόχου ΒΟΕΔΟΣ. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από αυτή την επίσκεψη.
00:03:24:00
Ο αφηγητής μιλάει για κάποιες ελληνοβουλγαρικές και σερβοβουλγαρικές διπλωματικές κινήσεις που έγιναν τον Μάιο του 1912, ώστε να λυθεί αναίμακτα το μοίρασμα των εδαφών της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Ακούγεται παραδοσιακός θρακιώτικος σκοπός με τσαμπούνα.
00:04:45:00
Πλάνο από σκίτσο με θέμα «Η ΠΥΓΜΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ». Ακούμε από τον αφηγητή τα λόγια του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ο οποίος προτρέπει τους ΕΛΛΗΝΕΣ να δράσουν, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν εδάφη.
00:05:04:00
Πλάνο από γελοιογραφία της εποχής, στην οποία εμφανίζονται η ΕΛΛΑΔΑ και η ΤΟΥΡΚΙΑ να πρόσκεινται πολιτικά στην ΑΓΓΛΙΑ και στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ αντίστοιχα. Ακούγεται η φωνή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ο οποίος εξηγεί τη θέση αυτή της ΕΛΛΑΔΑΣ, ενώ γίνεται σύντομο σχόλιο για την ΤΟΥΡΚΙΑ και την πολιτική της.
00:05:46:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στη διαφωνία του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ με τον Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟ τον Σεπτέμβριο του 1912 πάνω στο θέμα της γενικής επιστράτευσης. Ακούγονται τα υποτιθέμενα λόγια της συζήτησης αυτής καθώς βλέπουμε ασπρόμαυρη φωτογραφία του Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
00:06:16:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ εκφράζει τα αντιβενιζελικά του αισθήματα στο δικηγόρο ΘΕΟΔΩΡΟ ΔΑΛΛΑ. Ακούγονται τα υποτιθέμενα λόγια της συζήτησης αυτής καθώς βλέπουμε ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ.
00:06:42:00
Ο αφηγητής διαβάζει τα λόγια του Λοχαγού ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, ο οποίος αντιτίθεται στην ιδέα του πολέμου. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ.
00:07:10:00
Ο αφηγητής διαβάζει τα λόγια του Αντιστράτηγου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΜΟΛΕΝΣΚΙ, ο οποίος αντιδρά στη βενιζελική πολιτική. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΜΟΛΕΝΣΚΙ.
00:07:34:00
Ακούμε τις αντιβενιζελικές δηλώσεις του πολιτικού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΤΑΞΙΑ, προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του.
00:07:47:00
Ακούμε τα λόγια του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΑΛΛΗ, ο οποίος υποστηρίζει την ουδετερότητα της ΕΛΛΑΔΑΣ στον πόλεμο. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΑΛΛΗ.
00:07:53:00
Πλάνο από ασπρόμαυρη φωτογραφία του Διαδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ καθώς ακούμε τις δηλώσεις του περί μη ανανέωσης του ελληνικού στρατού.
00:08:06:00
Ο αφηγητής εκθέτει τα αντιβενιζελικά σχόλια του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ, τα οποία εκφράστηκαν πλαγίως και με μετριοπάθεια. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ.
00:08:23:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στο διάταγμα γενικής επιστράτευσης που δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1912, καθώς και στη θετική αντίδραση που είχε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού απέναντι σε αυτό. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από αυτό το γεγονός.
00:09:29:00
Γίνεται λόγος για το τελεσίγραφο της 30ής Σεπτεμβρίου 1912, το οποίο επέδωσαν οι κυβερνήσεις της ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και ΣΕΡΒΙΑΣ στην ΤΟΥΡΚΙΑ. Στη συνέχεια, ο αφηγητής μάς μεταφέρει τα λόγια του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ με τα οποία εξηγεί τους λόγους που ενώθηκαν εναντίον της ΤΟΥΡΚΙΑΣ τα τέσσερα βαλκανικά κράτη. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από στρατιώτες.
00:10:28:00
Ο αφηγητής μιλάει για την κήρυξη του πολέμου στις 4 Οκτωβρίου 1912 στο βαλκανικό χώρο και την άμεση ένταξη της ΕΛΛΑΔΑΣ στον πόλεμο αυτό. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από στρατιώτες.
00:11:03:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στον Διάδοχο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ που ως Αρχιστράτηγος αναχωρεί για τη ΛΑΡΙΣΑ με το επιτελείο του. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Διαδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
00:11:20:00
Γίνεται αναφορά στην προέλαση του ελληνικού στρατού στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ υπό την καθοδήγηση του Διαδόχου Κωνσταντίνου και αναφέρονται ονομαστικά οι πόλεις από τις οποίες περνάει ο στρατός. Πλάνα από ασπρόμαυρο σχέδιο με πολεμικό θέμα.
00:12:51:00
Ακούγεται το ποίημα του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ «ΕΜΠΡΟΣ». Συνεχίζονται τα πλάνα από το ίδιο ασπρόμαυρο έργο με πολεμικό θέμα.
00:13:43:00
Εναλλάσσονται ασπρόμαυρα βουβά πλάνα από νοσοκόμες να βοηθάνε τραυματίες και από ανθρώπους να καλύπτουν με χώμα ομαδικούς τάφους.
00:15:28:00
Διαβάζεται από τον αφηγητή επιστολή του ΔΑΓΚΛΗ, αρχηγού του επιτελείου του στρατού, στην οποία εκθέτει την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο. Εναλλάσσονται πλάνα από ασπρόμαυρο σκίτσο με πολεμικό θέμα.
00:16:06:00
Γίνεται αναφορά στο χρονικό της διαφωνίας μεταξύ του Διαδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ όσον αφορά στην εξέλιξη της πορείας του ελληνικού στρατού. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την παράδοση της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ στους ΕΛΛΗΝΕΣ. Πλάνα από ασπρόμαυρο σκίτσο με πολεμικό θέμα.
00:19:04:00
Ο αφηγητής μιλάει για τους λιθογράφους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Παρακολουθούμε πλάνα από λιθογραφία, η οποία έχει ως θέμα την παράδοση της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
00:20:23:00
Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με πανοραμικά πλάνα της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, καθώς και με μνημεία της. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή για την πόλη ως οικονομικό σταθμό και κέντρο πολιτικών εξελίξεων.
00:22:15:00
Γίνεται μνεία στην ημερομηνία της 26ης Οκτωβρίου 1912, κατά την οποία τα ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες, καθώς και λαϊκές λιθογραφίες εμπνευσμένες από το γεγονός.
00:24:04:00
Παρακολουθούμε πλάνα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την είσοδο του Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟΥ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την 29η Οκτωβρίου 1912. Ακούμε πληροφορίες για το γεγονός αυτό.
00:25:12:00
Γίνεται λόγος για την είσοδο των βουλγαρικών στρατευμάτων στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με καθυστέρηση 20 ωρών. Γίνεται αναφορά στις τεταμένες σχέσεις ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ μετά από το γεγονός αυτό.
00:25:53:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
Βαλκανικοί Πόλεμοι , Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στρατιωτική ιστορία, διπλωματική ιστορία, Θεσσαλονίκη
Αναφορές
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, πρωθυπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α΄, διάδοχος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’, αρχιστράτηγος ελληνικού στρατού
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄, βασιλιάς των Ελλήνων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ, πολιτικός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, στρατιωτικός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΜΟΛΕΝΣΚΙ, στρατιωτικός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ, πολιτικός
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ, πολιτικός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ, πολιτικός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ, στρατηγός
”ΕΜΠΡΟΣ”, ποίημα
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΝΟΜΟΣ), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΟΛΗ)
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Μοντάζ:
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Μουσική και μουσική επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Υπεύθυνος Ιστορικός:
Ι. ΑΓΓΕΛΟΜΑΤΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Τρυκ κάμερα:
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Εργαστήρια:
ERA-DITRONIC
ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ-ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Σχετικά Θέματα
7758
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:27:43:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009