Επεισόδιο:003
0000007691
Σειρά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ. Το τρίτο επεισόδιο επικεντρώνεται στην περίοδο διαμονής του ζωγράφου στη Ρώμη και στις επιρροές που δέχθηκε.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007691
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΑΝΤΙΑ 1541 – ΤΟΛΕΔΟ 1614)
Επεισόδιο:003
Χρονολογία Παραγωγής
1986
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ. Το τρίτο επεισόδιο επικεντρώνεται στην περίοδο διαμονής του ζωγράφου στη Ρώμη και στις επιρροές που δέχθηκε.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το τρίτο επεισόδιο της σειράς «ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΑΝΤΙΑ 1541-ΤΟΛΕΔΟ 1614)» αναφέρεται στην περίοδο διαμονής του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ στη Ρώμη. Αναλύονται τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την-ρωμαϊκή-αυτή περίοδο του ζωγράφου-η μελέτη του αρχιτεκτονικού πλούτου της Ρώμης, το ξεκαθάρισμα της φιλοσοφίας της Αναγέννησης και η διαμόρφωση της προσωπικής αντίληψης του Θεοτοκόπουλου για το φως. Γίνεται αναφορά στις γνωριμίες, συνεργασίες και φιλικές σχέσεις που ανέπτυξε ο ζωγράφος στη Ρώμη, στα έργα του αυτής της περιόδου, και ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη διατήρηση τη ελληνικότητας του ζωγράφου. Τέλος, αναφορά γίνεται στους λόγους απομάκρυνσης του ζωγράφου από τη Ρώμη.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:49:00
Πλάνα της ΡΩΜΗΣ. Η αφηγήτρια ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ αναφέρει ότι ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ μετέβη στη ΡΩΜΗ το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 1570, εγκαταλείποντας τη ΒΕΝΕΤΙΑ.
00:02:18:00
Κτήρια της ΡΩΜΗΣ καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται σε σχόλια του Αμερικανού καθηγητή και μελετητή του έργου του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΟΛΝΤ ΓΟΥΕΔΥ (HAROLD WETHEY, σχετικά με την περιπλάνηση του ζωγράφου, πριν καταλήξει στην «αιώνια πόλη», σε άλλες ιταλικές πόλεις (ΠΑΝΤΟΒΑ, ΦΕΡΡΑΡΑ, ΜΠΟΛΟΝΙΑ, ΠΑΡΜΑ και ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ), για να μελετήσει τα έργα των μεγάλων Ιταλών ζωγράφων (ΜΑΝΤΕΝΙΑ [ANDREA MANTEGNA], ΜΠΑΡΟΤΣΙ [FEDERICO BAROCCI], ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΝΤΑ ΚΟΣΑ [FRANCESCO COZZA], ΠΙΕΡΡΟ ΝΤΕΛΑ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ [PIERO DELLA FRANCESCA], ΛΟΡΕΝΤΣΟ ΚΟΣΤΑ [LORENZO COSTA], ΡΑΦΑΗΛ [RAPHAEL SANZIO], ΚΟΡΡΕΤΖΙΟ [CORREGGIO] κ. ά.). Πλάνα σε πίνακες των ζωγράφων που μνημονεύονται.
00:03:09:00
Πλάνα από κτήριο στην ΑΣΙΖΗ και πλάνα σε πίνακες του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ που εικονίζεται ο Άγιος Φραγκίσκος της ΑΣΙΖΗΣ, ο Άγιος των Φτωχών. Λέγεται ότι ο ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ζωγράφισε περισσότερους από 100 πίνακες με θέμα τον Άγιο Φραγκίσκο της ΑΣΙΖΗΣ και έμεινε γνωστός ως «ερμηνευτής του φραγκισκανού θρύλου».
00:03:49:00
Πανοραμικά πλάνα της ΡΩΜΗΣ καθώς η αφηγήτρια μιλά για ικανοποιητικό πλούτο πληροφοριών σε ό, τι αφορά στην παραμονή του ζωγράφου στη ΡΩΜΗ.
00:03:57:00
Γλυπτά και σε τοποθεσίες της ΡΩΜΗΣ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η ρωμαϊκή εμπειρία του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ μπορεί να συνοψιστεί στα εξής στοιχεία: μελέτη της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής, διασαφήνιση της φιλοσοφίας της Αναγέννησης και εμπέδωση μιας προσωπικής άποψης περί του φωτισμού.
00:04:37:00
Ρωμαϊκές αρχαιότητες και αναγεννησιακές κατασκευές. Η αφηγήτρια μιλά για την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής στην «αιώνια πόλη», που οφείλεται κυρίως στη μελέτη από τους νεότερους καλλιτέχνες των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στην πόλη.
00:05:20:00
Αναγεννησιακά κτήρια. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην 20αετία 1500-1520 και στην ανάδειξη αρχιτεκτόνων όπως του ΜΠΡΑΜΑΝΤΕ (BRAMANTE), που εμπέδωσε τα στοιχεία της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής και τα ενέταξε στην αναγεννησιακή του τεχνοτροπία. Αναφορά στα πρώτα σχέδια του ΜΠΡΑΜΑΝΤΕ για την ανοικοδόμηση του αναγεννησιακού ναού του Αγίου Πέτρου ΡΩΜΗΣ, στον οποίο εργάστηκαν μετά τον θάνατό του (1514) οι ΑΝΤΟΝΙΟ ΝΤΑ ΣΑΝΓΚΑΛΟ (ANTONIO DA SANGALLO), ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ (MICHELAΝGELO) κ. ά. , και στους ιταλικούς πολέμους (1494-1559) και στις καταστροφές που προκάλεσαν, οδηγώντας εν τέλει στην εξέλιξη της οικοδομικής στη ΡΩΜΗ.
00:06:21:00
Ζωγραφικοί πίνακες στους οποίους εικονίζονται οι ιταλικές πολεμικές συρράξεις με γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά στρατεύματα και σε κατεστραμμένα κτήρια της ΡΩΜΗΣ, κυρίως το 1527. Αναφορά στην εκ νέου ανοικοδόμηση της πόλης από το 1530.
00:07:27:00
Πλατεία στη ΡΩΜΗ, κτήρια και μνημεία. Η αφηγήτρια επισημαίνει ότι μετά την παύση των εχθροπραξιών νέοι ικανοί αρχιτέκτονες συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση της πόλης (ΜΠΑΛΝΤΑΣΑΡΕ ΠΕΡΟΥΤΖΙ [BALTASARE PERUZZI], ΑΝΤΟΝΙΟ ΝΤΑ ΣΑΝΓΚΑΛΟ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ κ. ά.).
00:07:51:00
Μνημεία και κτήρια της ΡΩΜΗΣ καθώς η αφηγήτρια μιλά για το ενδιαφέρον του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ να μελετήσει τον οικοδομικό θησαυρό της «αιώνιας πόλης» και για τον αρχιτέκτονα ΑΝΤΟΝΙΟ ΝΤΑ ΣΑΓΚΑΛΟ, που μέχρι το 1547 είχε την επίβλεψη των έργων στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου της ΡΩΜΗΣ.
00:08:37:00
Το γλυπτό του ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ «Pieta» (Βασιλική του Αγίου Πέτρου ΡΩΜΗΣ, περ. 1500). Η αφηγήτρια αναφέρεται στο 1534, έτος πρόσκλησης από τον πάπα ΚΛΗΜΗ Β’ του ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ στη ΡΩΜΗ από τη ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.
00:09:09:00
Το παπικό παρεκκλήσι Capella Sixtina στο ΒΑΤΙΚΑΝΟ, στην οροφή του οποίου εργάστηκε ο ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ την τριετία 1508-1511, κατά την πρώτη περίοδο παραμονής του στη ΡΩΜΗ. Ο φακός εστιάζει στο σημαντικό αυτό έργο του μεγαλοφυούς καλλιτέχνη. Κατά τη δεύτερη φάση παραμονής του στη ΡΩΜΗ, ο καλλιτέχνης θα ζωγραφίσει στον τοίχο του Ιερού του παρεκκλησιού τη «Δευτέρα Παρουσία» (1536-1541), που θα σχολιαστεί αρνητικά από τον ΔΟΜΗΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ.
00:10:05:00
Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη ΡΩΜΗ, του οποίου τη γενική επίβλεψη και τη σχεδίαση του θόλου είχε αναλάβει ο ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ από το 1547. Την περίοδο που βρίσκεται στην πόλη ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ, οι εργασίες στην εκκλησία δεν έχουν ολοκληρωθεί.
00:10:36:00
Διακοσμητικά γλυπτά αναγεννησιακών κατασκευών της ΡΩΜΗΣ. Αναφορά στην παραμονή του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ έξι χρόνια μετά τον θάνατο του ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ, από τον οποίο επηρεάστηκε έντονα ο Έλληνας καλλιτέχνης.
00:11:00:00
Αρχιτεκτονικά σχέδια και κείμενα του αρχιτέκτονα της ρωμαϊκής εποχής ΒΙΤΡΟΥΒΙΟΥ, αρχιτέκτονα που επηρέασε δραστικά την αρχιτεκτονική θεωρία, από τις «Πραγματείες» του στην αρχιτεκτονική, που συνοψίζονταν σε 19 τόμους. Αναφορά στη δεκάτομη σχολιασμένη έκδοση από τον βενετολόγο της εποχής ΜΠΑΡΜΠΑΡΟ (DANIEL BARBARO) των «Πραγματειών» του ΒΙΤΡΟΥΒΙΟΥ, τόμων που βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ και περιείχαν σημειώσεις του ζωγράφου. Αναφορά της αφηγήτριας στη μελέτη των νέων αρχιτεκτονικών θεωριών από τον Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ, την απόρριψη της ρωμαϊκής λογικής και την υιοθέτηση μιας αυθεντικά ελληνικής στο έργο του, σύμφωνα με τους Ισπανούς μελετητές του έργου του ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΑΡΙΑΣ (FERNADO MARIAS) και ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ ΜΠΟΥΣΤΑΜΑΝTΕ (AGUSTIN BUSTAMANTE).
00:12:20:00
Πανοραμικό πλάνο του ΤΟΛΕΔΟ, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος του έργου του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ.
00:12:34:00
Το κεντρικό εικονοστάσιο στην εκκλησία του Santo Domingo el Antiguo (Άγιος Δομήνικος ο Παλαιός) στο ΤΟΛΕΔΟ και το εικονοστάσιο στην εκκλησία του Νοσοκομείου της Χάριτος (Hospital De La Caridad Illescas), που φιλοτέχνησε ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην εφαρμογή των αρχιτεκτονικών θεωριών του ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ στις εκκλησίες αυτές.
00:13:02:00
Γλυπτό του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ που αναπαριστά τον Χριστό και βρίσκεται στο Νοσοκομείο Τavera στο ΤΟΛΕΔΟ.
00:13:18:00
Το γλυπτό έργο του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ «Επιμηθέας και Πανδώρα», που βρίσκεται στο Μουσείο Prado της ΜΑΔΡΙΤΗΣ.
00:13:44:00
Γλυπτά και μνημεία αναγεννησιακού ρυθμού. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην αποσαφήνιση της αναγεννησιακής λογικής από τον ΔΟΜΗΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ και μας εισάγει στον καθηγητή και μελετητή του έργου του Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΛΟ ΑΡΓΚΑΝ (CARLO ARGAN), ο οποίος θα αναφερθεί στο θρησκευτικό κλίμα της ΡΩΜΗΣ και στις επιδράσεις που δέχθηκε ο καλλιτέχνης.
00:13:57:00
Ο καθηγητής και μελετητής του έργου του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΛΟ ΑΡΓΚΑΝ μιλά για την επικυριαρχία του ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ στο καλλιτεχνικό στερέωμα και για το τεράστιο κενό που δημιούργησε στη ρωμαϊκή τέχνη ο θάνατός του, για τον επηρεασμό του ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ από το έργο του ΜΙΧΗΑΛ ΑΓΓΕΛΟΥ (κυρίως από την Capella Paolina), για το πολυσύνθετο θρησκευτικό κλίμα της ΡΩΜΗΣ, για τις επιδράσεις που δέχθηκε ο ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ στην πόλη και για την υιοθέτηση της εξύψωσης της ιδέας και-όχι πια της φύσης-από τον ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ. Παρεμβάλλονται πλάνα από τοιχογραφίες του ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ.
00:18:09:00
Το Κολοσσαίο της ΡΩΜΗΣ.
00:18:17:00
Αναγεννησιακά αγάλματα της ΡΩΜΗΣ καθώς η αφηγήτρια μας εισάγει στο ζήτημα του επηρεασμού του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ από τους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες.
00:18:42:00
Πορτρέτο του Κροάτη ζωγράφου και μινιατουρίστα ΤΖΟΥΛΙΟ ΚΛΟΒΙΟ (JULIO CLOVIO), έργο του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ (Εθνικό Μουσείο και Πινακοθήκη, CAPO DI MONTE), και αναφορά της αφηγήτριας στους δεσμούς φιλίας των δύο καλλιτεχνών. Παράλληλα, πλάνα στο Palazzo Farnese της ΡΩΜΗΣ, πνευματικό κέντρο της εποχής, που συγκέντρωνε πλήθος διανοουμένων, κληρικών και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο ΚΛΟΒΙΟ, και του οποίου το σχέδιο του α’ ορόφου και τα οικόσημα της οικογένειας ΦΑΡΝΕΖΕ (FARNESE) είχαν σχεδιαστεί από τον ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟ (περ. 1540).
00:19:22:00
Ζωγραφικός πίνακας του ΤΙΤΣΙΑΝΟ (TIZIANO) που εικονίζει τους ΠΑΥΛΟ Γ’, ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ και ΟΤΤΑΒΙΟ ΦΑΡΝΕΖΕ (Εθνικό Μουσείο και Πινακοθήκη, CAPO DI MONTE), με την αφηγήτρια να αναφέρει ότι πλήθος καλλιτεχνών ήταν υπό την υψηλή προστασία της οικογένειας ΦΑΡΝΕΖΕ.
00:19:29:00
Το Palazzo Farnese της ΡΩΜΗΣ, με τους κύκλους του οποίου συνδέθηκε και ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ. Τον ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ σύστησε ο Κροάτης ζωγράφος και μινιατουρίστας ΤΖΟΥΛΙΟ ΚΛΟΒΙΟ στον καρδινάλιο ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΦΑΡΝΕΖΕ, μέσω μιας επιστολής που του έστειλε με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 1570, με την οποία ζητάει προσωρινή στέγαση και προστασία στον Κρητικό καλλιτέχνη, που είχε φιλοτεχνήσει μια αυτοπροσωπογραφία του ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ «που είχε καταπλήξει όλους εδώ τους ζωγράφους της ΡΩΜΗΣ», όπως αναφέρει ο ΚΛΟΒΙΟ στην επιστολή του που διαβάζει η αφηγήτρια. Η αυτοπροσωπογραφία που αναφέρει ο ΚΛΟΒΙΟ δε σώζεται πλέον, εκφράζεται πάντως η υπόθεση ότι παρήχθη στέγη στο ζωγράφο, γεγονός που τον βοήθησε να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του κύκλους. Λεπτομέρεια από το ζωγραφικό πίνακα του ΤΙΤΣΙΑΝΟ που εικονίζει τον ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΦΑΡΝΕΖΕ (Εθνικό Μουσείο και Πινακοθήκη, CAPO DI MONTE) και χάρτης της ΡΩΜΗΣ.
00:21:34:00
Πλάνα σε σύγγραμμα. Η αφηγήτρια μιλά για το θαυμασμό του Ουμανιστή βιβλιοθηκάριου του καρδινάλιου ΦΟΥΛΒΙΟ ΟΡΣΙΝΙ (FULVIO ORSINI) στο έργο του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ. Ο ΟΡΣΙΝΙ θα συστήσει τον Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ στο Ρωμαίο νομομαθή ΛΑΝΣEΛΟΤΤΙ (LANCELLOTTI), που απέκτησε μάλιστα ένα έργο του ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ που είχε θαυμαστεί πολύ, σύμφωνα με τον ιστορικό ΤΖΟΥΛΙΟ ΜΑΝΤΣΙΝΙ (GIULIO MANCINI).
00:22:04:00
Πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ με τη μορφή του ΠΕΔΡΟ ΤΣΑΚΟΝ (PEDRO CHACON), ιερέα του καθεδρικού ναού του ΤΟΛΕΔΟ, με τον οποίο επίσης συνδέθηκε ο ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ και αποδείχθηκε ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες για τον Κρητικό ζωγράφο στο ΤΟΛΕΔΟ.
00:22:38:00
Πορτρέτο του Ισπανού Ανθρωπιστή κληρικού ΔΟΝ ΛΟΥΙΖ ΝΤΕ ΛΑ ΚΑΣΤΙΓΙΑ, στενού φίλου του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ και εκτελεστή της διαθήκης του μετά το 1614, όπως αναφέρει η αφηγήτρια. Πλάνο στη διαθήκη του Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ.
00:23:05:00
Πλάνα σε βιβλία από τη βιβλιοθήκη του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ και αναφορά της αφηγήτριας στη βιβλιοφιλία του καλλιτέχνη, την οποία επέτεινε και η φιλική του σχέση με τον Ουμανιστή βιβλιοθηκάριο ΦΟΥΛΒΙΟ ΟΡΣΙΝΙ, σύμφωνα με τον ΧΑΡΟΛΝΤ ΓΟΥΕΔΥ.
00:23:46:00
Πλάνα από το Palazzo Farnese της ΡΩΜΗΣ.
00:24:08:00
Ο καθηγητής και μελετητής του έργου του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΡΛΟ ΑΡΓΚΑΝ, αναφέρεται στη σχέση του Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ με τον Κροάτη ζωγράφο και μινιατουρίστα ΤΖΟΥΛΙΟ ΚΛΟΒΙΟ και στον επηρεασμό του από αυτόν, καθώς και στους κύκλους του Palazzo Farnese της ΡΩΜΗΣ. Λεπτομέρεια από ζωγραφικό πίνακα του ΤΙΤΣΙΑΝΟ που εικονίζει τον πάπα ΠΑΥΛΟ Γ’, γόνο της οικογένειας ΦΑΡΝΕΖΕ και ιδρυτή του Palazzo Farnese της ΡΩΜΗΣ (Εθνικό Μουσείο και Πινακοθήκη, CAPO DI MONTE),
00:26:15:00
Ζωγραφικοί πίνακες του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ («Σταύρωση», «Ανάσταση» (Μουσείο Prado) και «Συνάντηση του Χριστού με τη Μαρία τη Μαγδαληνή»). Αναφορά της αφηγήτριας στα θρησκευτικά θέματα του καλλιτέχνη και στη μεγάλη έρευνα περί του δόγματος (ορθόδοξου ή καθολικού) που πρέσβευε ο ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ. Παλαιότερες έρευνες του καθηγητή και διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ τον οδήγησαν στην υποστήριξη της πίστης ότι κανείς Ορθόδοξος δεν θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει στους κύκλους της Ιταλίας.
00:27:01:00
Ο καθηγητής και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ αναφέρεται στην ορθόδοξη πίστη του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ. Αναφέρει ότι εγκατέλειψε μεν την Ορθοδοξία του για λόγους επαγγελματικής σκοπιμότητας με την άφιξή του στην ΕΥΡΩΠΗ, αλλά διατήρησε την «ελληνικότητά» του. Παράλληλα, πλάνα στις υπογραφές του Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ.
00:29:14:00
Εξωτερικό πλάνο στην επιγραφή της Accademia Nazionale Di San Luca.
00:29:24:00
Εσωτερικά πλάνα της Accademia Nazionale Di San Luca και πλάνο στο Βιβλίο Εγγραφής Μελών στη Συντεχνία των Ζωγράφων της ΡΩΜΗΣ, όπου υπάρχει η μαρτυρία της διεκπεραίωσης των οικονομικών καθηκόντων (συνδρομή) του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ προς την εν λόγω συντεχνία (1572). Πλάνο στο φύλλο που αποδεικνύει τη μαρτυρία (σελίδα 63 του βιβλίου)
00:29:26:00
Κοντινό πλάνο στο όνομα του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ (Dominico Greco) από το φύλλο του Βιβλίου Εγγραφής Μελών στη Συντεχνία των Ζωγράφων της ΡΩΜΗΣ (σελίδα 63), χρονολογίας 1572. Η αφηγήτρια αναφέρεται στους βοηθούς που θα αποκτήσει στη ΡΩΜΗ ο Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΛΑΤΑΝΤΣΙΟ ΜΠΟΝΑΣΤΡΙ [LATTANZIO BONASTRI] και ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ ΠΡΕΜΠΟΣΤΕ [FRANCISCO PREBOSTE]).
00:30:19:00
Εξωτερικά πλάνα του Palazzo Farnese και αναφορά της αφηγήτριας στην ομάδα και τους βοηθούς του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ και στην προσπάθειά του να καθιερωθεί στους καλλιτεχνικούς κύκλους της ΡΩΜΗΣ.
00:30:32:00
Τοιχογραφίες, πίνακες, εσωτερικά ανακτόρων και γλυπτά. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ απέτυχε να καθιερωθεί στον κύκλο των ζωγράφων της ΡΩΜΗΣ, λέγοντας ότι δεν έλαβε ποτέ παραγγελία εικονογράφησης εικονοστασίου.
00:31:21:00
Βιβλίο-κατάλογος του 1600-έτους θανάτου του Ουμανιστή βιβλιοθηκάριου ΦΟΥΛΒΙΟ ΟΡΣΙΝΙ-των έργων που περιέχονταν στη συλλογή του στο Palazzo Farnese στην ΠΑΡΜΑ, μεταξύ των οποίων ήταν και έργα του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ που φιλοτέχνησε στη ΡΩΜΗ.
00:31:30:00
Πλάνα σε μνημεία και αναφορά της αφηγήτριας στα έργα του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ που φιλοτέχνησε στη ΡΩΜΗ, που περιέχονται στο βιβλίο-κατάλογο του 1600 των έργων της Συλλογής του ΟΡΣΙΝΙ στο Palazzo Farnese της ΠΑΡΜΑΣ (πορτραίτα, τοπιογραφία κ. ά.), τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαθεί.
00:31:50:00
Εξωτερικά πλάνα στο πάρκο του Εθνικού Μουσείου και Πινακοθήκης στο CAPO DI MONTE στη ΝΑΠΟΛΗ και αναφορά της αφηγήτριας σε δύο έργα του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ που εκτίθενται σε αυτό και περιέχονταν στη Συλλογή Φαρνέζε της ΠΑΡΜΑΣ («Πορτρέτο του Τζούλιο Κλόβιο» και «Το παιδί που φυσάει τον αναμμένο δαυλό»).
00:32:15:00
Οι ζωγραφικοί πίνακες «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του ΤΙΤΣΙΑΝΟ και «Πορτρέτο του Τζούλιο Κλόβιο» του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ, που βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο και Πινακοθήκη στο CAPO DI MONTE, με αναφορά της αφηγήτριας στην αμοιβαία αγάπη και αλληλοσυμπαράσταση των δύο στενών φίλων.
00:33:05:00
Το Εθνικό Μουσείο και Πινακοθήκη στο CAPO DI MONTE, με την κάμερα να εστιάζει στο έργο-«εξαιρετική μελέτη φωτισμού», κατά το χαρακτηρισμό της αφηγήτριας-του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ «Το παιδί που κρατάει τον αναμμένο δαυλό», επηρεασμένο από λεπτομέρεια ενός ζωγραφικού πίνακα του ΜΠΑΣΣΑΝΟ (BASSANO).
00:33:34:00
Ο ζωγραφικός πίνακας του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ «Η ίαση του τυφλού» από τη Συλλογή Φαρνέζε της ΠΑΡΜΑΣ, που εκτίθεται στην Πινακοθήκη της πόλης.
00:33:52:00
Ο ζωγραφικός πίνακας του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης», που αποτελεί προσφιλές θέμα του ζωγράφου.
00:34:13:00
Πλάνο της ΒΕΝΕΤΙΑΣ και των ζωγραφικών έργων «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του ΤΙΤΣΙΑΝΟ, «Γάμος στην Κανά» του ΤΙΝΤΟΡΕΤΤΟ και «Προσκύνηση των ποιμένων» (λεπτομέρεια) του ΜΠΑΣΣΑΝΟ, με σχόλια της αφηγήτριας σχετικά με τα στοιχεία των Βενετών ζωγράφων (χρώμα, διάλυση της φόρμας και έμφαση στην προσωπογραφία, αντίστοιχα) που αξιοποίησε ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ στο δικό του προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος.
00:34:29:00
Λεπτομέρειες των έργων του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ της ρωμαϊκής και των μετέπειτα περιόδων του. Σχολιασμός από την αφηγήτρια της μελέτης του φωτός κατά τη ρωμαϊκή του περίοδο και της σημασίας του στο έργο του, ένα φως που εξαϋλώνει και προσδίδει πνευματικότητα στις μορφές. Αναφορά σε ανέκδοτο που σχετίζεται με τον μελετητή του φωτός Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ, που τον ήθελε να μη βγαίνει στο φως της μέρας, για να μη χάσει το εσωτερικό του φως.
00:35:58:00
Ο καθηγητής και μελετητής του έργου του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΛΟ ΑΡΓΚΑΝ μιλά για τη σημασία του φωτός στους πίνακες του Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ: η αρχικά νατουραλιστική του αντίληψη για το φως μετατρέπεται σε υπερκόσμια πνευματική και οδηγεί στη μεταμόρφωση των εικόνων, καλλιτεχνικό στοιχείο που απέκτησε κατά την παραμονή του στη ΡΩΜΗ, για να τον αναδείξει στον μεγαλύτερο Ευρωπαίο ζωγράφο στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα.
00:38:22:00
Μνημεία και κτήρια της ΡΩΜΗΣ. Η αφηγήτρια καταφεύγει στη βιογραφία του ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ από τον ΤΖΟΥΛΙΟ ΜΑΝΤΣΙΝΙ, σύμφωνα με την οποία ο ζωγράφος καταφέρθηκε εναντίον της γυμνότητας των παριστανώμενων μορφών του ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ στην Capella Sixtina στο ΒΑΤΙΚΑΝΟ μιλώντας για πρέπουσα «ευπρέπεια», γυμνότητα που ήδη είχε προκαλέσει σάλο στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, οδηγώντας τον πάπα ΠΙΟ Δ’ στο να αναθέσει στον ζωγράφο ΒΟΛΤΕΡΑ (DANIEL DA VOLTERA) τη μερική κάλυψή της. Η αντίδραση του «άγνωστου ξένου» Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ αγανάκτησε τους φιλικά προσκείμενους στον ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟ κύκλους και τα δυσφημιστικά σχόλιά τους τον οδήγησαν σε αυτοεξορία. Πλάνα από την Capella Sixtina που φιλοτέχνησε ο ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ. Μία άλλη εκδοχή που αναφέρεται θέλει τον ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ να εγκαταλείπει την πόλη λόγω επιδημίας. Πλάνα της ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Αναφέρεται η αβέβαιη πληροφορία ότι ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ επέστρεψε για λίγο στη ΒΕΝΕΤΙΑ, ωστόσο σύντομα, λόγω επιδημίας, θα καταφύγει στην ΙΣΠΑΝΙΑ, όπου θα βρει προσφορότερες συνθήκες για την ανάδειξη του προσωπικού καλλιτεχνικού του ύφους. Αναφέρεται ότι ο ζωγράφος δεν ξαναγύρισε ποτέ στη ΒΕΝΕΤΙΑ.
00:40:50:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, ζωγραφική, ιστορία τέχνης, προσωπικότητες, ζωγράφος
Αναφορές
ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, ζωγράφος
ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ, ζωγράφος
ΚΑΡΛΟ ΑΡΓΚΑΝ, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης
ΤΖΟΥΛΙΟ ΚΛΟΒΙΟ, ζωγράφος
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ, καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΡΩΜΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Ελλάδα)
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΚΙΝΗΣ (Ιταλία)
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΑΣ (Ιταλία)
ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ (Ισπανία)
ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Η.Π.Α.)
ΕΚΤΩΡ ΜΠΙΝΙΚΟΣ (Η.Π.Α.)
Σενάριο:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ
Μουσική:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (τραγούδι τίτλων σε ποίηση ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ από τα 3 κρυφά ποιήματα)
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ (βοηθός Διευθυντής Φωτογραφίας)
Μοντάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ (βοηθός)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (μοντάζ αρνητικού)
Ηχοληψία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ
STUDIO ENA
STUDIO ERA
Μιξάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Μουσικοί:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (φλάουτο-φλογέρες-όμποε)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΑΣ (λαούτο-κιταρόνε-θεόρβη)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΩΝΗΣ (τσέμπαλο-οργανέτο)
ΑΝΧΑΡΑΤ ΓΚΡΙΦΦΙΘ (βιολοντσέλο)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ (κιθάρα)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ (κρουστά)
Αφήγηση:
ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Εργαστήρια εικόνας:
CINEMAGIC L.C.
Εταλονάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Εγγραφή μουσικής:
STUDIO MASTER
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τρυκάζ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ
Ευχαριστίες:
ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟ
ΜΑΝΩ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΟΡΜΠΟΥΔΑΚΗ
CARLO ARGAN
RODOLFO PALLUCCHINI
S. MANUEL PITTA ANDRADE
FERNADO MARIAS
AGUSTIN BUSTAMANTE
JONATHAN BROWN
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΡΩΜΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΡΩΜΗΣ
MUSEO DI CAPODIMONTE NAPOLI
GALLERIA NAZIONALE ROMA
ACCADEMIA DIS. LUCA ROMA
PINACOTHECA ESTENSE MODENA
PALLACO PITTI FIRENZE
GALLERIA DELLI UFFICI FIRENZE
MUSEO CORRER VENEZIA
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
ORDINARIATO PATRIARCALE DI VENEZIA
TELEVISION ESPANOLA S.A.
MINISTERIO DE CULTURA
BIBLIOTECA NATIONAL
MUSEO DEL PRADO
HOSPITAL DE LA CARIDAD ILLESCAS
PATRIMONIO NACIONAL
MUSEO LATHARO GALTHEANO
HOSPITAL DE TAVERA
CASA Y MUSEO DE EL GRECO
THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART N.Y.
MUSEUM OF FINE ARTS BOSTON
NATIONAL GALLERY OF ARTS WASHINGTON
DUBRATON OAKS WASHINGTON
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
© 1986-1987
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:41:57:11
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
02/11/2009