ΓΑΥΔΟΣ ΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
0000007676
ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007676
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΓΑΥΔΟΣ ΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η ΓΑΥΔΟΣ και ο φυσικός της πλούτος γίνεται αντικείμενο ενδιαφέροντος του επεισοδίου της σειράς ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για τις φυσικές ομορφιές του νησιού, την ιστορία του, τη μορφολογία του εδάφους, την αρχιτεκτονική των οικημάτων και τη ζωή των κατοίκων που έχουν απομείνει. Επισημαίνει την ανάγκη προστασίας των καλλιεργήσιμων εδαφών, ώστε να συνεχιστεί η παραδοσιακή γεωργία, τις ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί η πολιτεία, προκειμένου να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής και να διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε συνάρτηση πάντα με την ισσορροπημένη αναπτυξιακή εξέλιξη της ΓΑΥΔΟΥ προς όφελος των κατοίκων. Πρόταση για ανακήρυξη ολόκληρου του νησιού ως διατηρητέου φυσικού μνημείου.
Πλάνο από την ΑΘΗΝΑ. Πλάνα από τον Εθνικό κήπο όπου παιδιά και ενήλικες απολαμβάνουν την ησυχία.
00:01:27:00
Πλάνα από τη ΓΑΥΔΟ. Η αφηγήτρια παραθέτει στοιχεία για την ιστορία, τη μορφολογία και το φυσικό πλούτο του νησιού. Πλάνα από την παραλία ΑΛΥΚΗ, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Η αφηγήτρια επισημαίνει ότι θα πρέπει η πολιτεία να προστατεύσει τη φύση και να συμβάλει στην οικολογική προστασία της περιοχής προς όφελος των κατοίκων του νησιού. Πρόταση για δημιουργία Εθνικού Πάρκου που να περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί.
00:04:09:00
Πλάνα με δύο ηλικιωμένες του νησιού που ασχολούνται με γεωργικές εργασίες. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον πληθυσμό του νησιού, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τη μορφολογία του εδάφους σε συνάρτηση με την αρχιτεκτονική των οικημάτων.
00:06:29:00
Πλάνα από το χωριό ΑΜΠΕΛΟΣ. Η αφηγήτρια περιγράφει το τοπίο, την αρχιτεκτονική των σπιτιών και τη ζωή των ελάχιστων κατοίκων. Επισημαίνει την ανάγκη εξέλιξης της περιοχής, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί ανέπαφος ο φυσικός και πολιτιστικός θησαυρός. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι έμειναν πιστοί στην παραδοσιακή αγροτική ζωή, η οποία θα εξακολουθεί να υφίσταται μόνο αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την πολιτεία.
00:10:16:00
Πλάνα με γυναίκα η οποία μαζεύει τους καρπούς από τους κέδρους. Πληροφορίες από την αφηγήτρια για τους κέδρους. Πλάνα από το φαράγγι της ΓΑΥΔΟΥ και περιγραφή του φαραγγιού.
00:12:03:00
Η αφηγήτρια μιλάει για το αγροτικό τοπίο της ΓΑΥΔΟΥ (παρουσιάζονται πλάνα) και τους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούν οι κάτοικοι. Αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των καλλιεργήσιμων εδαφών, ώστε να συνεχιστεί η παραδοσιακή γεωργία με τρόπο αποδοτικό. Κάνει λόγο για τις εγκαταλελειμμένες καλύβες (παρουσιάζονται πλάνα), που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο και την ανάγκη να συντηρηθούν.
00:14:59:00
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην κτηνοτροφία, στα μέτρα για την πρόληψη νέας διάβρωσης του εδάφους, στις αιτίες που οδήγησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί.
00:17:24:00
Πλάνα με το εγκαταλελειμμένο χωρίο ΦΡΑΓΚΙΑΔΙΑΝΑ. Η αφηγήτρια μιλάει για τη δυνατότητα αναστήλωσης του χωριού και για τις φυσικές ομορφιές που το περιβάλλουν. Πλάνα με απολιθωμένα όστρακα και πλάνα από το αρχαίο δάσος κέδρων. Η αφηγήτρια μιλάει για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να διατηρηθεί ο φυσικός πλούτος. Πλάνα από τη φύση της ΓΑΥΔΟΥ.
00:20:47:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι τις κατευθυντήριες γραμμές σε μελλοντικό πρόγραμμα ανάπτυξης θα τις δώσει το χωριό ΚΑΣΤΡΙ (παρουσιάζονται πλάνα), το πιο εξελιγμένο κομμάτι του νησιού. Πλάνα με το δάσκαλο του χωριού και τους κατοίκους. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για την αρχιτεκτονική που θα πρέπει να έχουν τα μελλοντικά καταλύματα φιλοξενίας, προκειμένου να ταιριάζουν αρμονικά με τα υπόλοιπα κτίσματα. Παραθέτει πληροφορίες για το ΦΑΡΟ που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας (παρουσιάζονται πλάνα) και το χωριό ΒΑΤΙΑΝΑ που ζει ο μοναδικός ιερέας.
00:23:00:00
Αναφορά της αφηγήτριας στις ντόπιες ράτσες βοοειδών, πουλερικών, χοίρων και προβάτων. Παρουσιάζονται πλάνα με διάφορα ζώα.
00:24:34:00
Η αφηγήτρια αναφέρεται στον κίνδυνο της εγκατάλειψης του νησιού από τους κατοίκους και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, όχι όμως προς όφελος του ντόπιου πληθυσμού. Πλάνα από τον κόλπο που ονομάζεται ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ, τοποθεσία που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
00:26:19:00
Πλάνα από βραχώδεις ακτές, οι οποίες ήταν παλιότερα καταφύγιο για τις μεσογειακές φώκιες. Η αφηγήτρια τονίζει ότι με τα κατάλληλα μέτρα είναι δυνατή η επιστροφή της μεσογειακής φώκιας που απειλείται με εξαφάνιση. Πλάνα από την παραλία του ΛΑΥΡΑΚΑ με τη σπάνια βλάστηση. Η αφηγήτρια καταλήγει, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφος ο φυσικός πλούτος της ΓΑΥΔΟΥ. Τέλος επεισοδίου.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: THOMAS SCHULTZE-WESTRUM
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – κείμενα:
THOMAS SCHULTZE-WESTRUM
Μοντέρ:
RON ROPE
Μετάφραση:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΗ
Αφήγηση:
ΧΑΡΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
Μηχανικός προβολής:
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:16:01
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009