ΚΥΠΡΟΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
0000007670
TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007670
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΚΥΠΡΟΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ στην εκπομπή «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» συνομιλεί με ανθρώπους που έζησαν την τουρκική εισβολή στην ΚΥΠΡΟ. Μέσα από τις μαρτυρίες και τις εκτιμήσεις τους επιχειρεί να παρουσιάσει μία πλήρη εικόνα των γεγονότων, τα οποία ερμηνεύονται και βάσει των διπλωματικών δεδομένων της εποχής. Επίσης, γίνεται αναφορά στις επιδιώξεις κάθε αντιμαχόμενης πλευράς, τόσο κατά την περίοδο της εισβολής, όσο και του πραξικοπήματος που είχε προηγηθεί, ενώ γίνεται προσπάθεια να αποκαλυφθεί το βάθος και η προέλευση της εθνικής προδοσίας. Παράλληλα, προβάλλεται πλούσιο αρχειακό κινηματογραφικό υλικό από τις σχετικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Τίτλοι αρχής.
00:01:09:00
Πλάνα τουρκικού τεθωρακισμένου οχήματος με στρατιώτες πάνω του να πορεύεται στην κυπριακή ύπαιθρο. Εμφανίζεται ο τίτλος «ΚΥΠΡΟΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974». Ακούγεται απόσπασμα διθυραμβικής ανακοίνωσης τουρκικού ραδιοσταθμού.
00:01:40:00
Πλάνο δημοσιεύματος τουρκικής εφημερίδας σχετικά με την ΚΥΠΡΟ, παράλληλα προβάλλεται πλάνο στρατιωτών σε επιθετικές ενέργειες ελιγμών, κίνηση τουρκικών τεθωρακισμένων, αποβατικό σκάφος στη θάλασσα και βολές από πυροβόλα πλοίου. Οι αφηγητές αναφέρουν ότι τα ξημερώματα της 20ής ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 οι ΤΟΥΡΚΟΙ έθεσαν σε εφαρμογή το προετοιμασμένο από καιρό σχέδιο εισβολής στην ΚΥΠΡΟ, το οποίο προέβλεπε απόβαση στην περιοχή ΠΕΝΤΕ ΜΙΛΙΑ. Σημειώνει ότι τα τουρκικά πλοία βομβάρδισαν τα παράλια, αλλά τα ελληνικά πυροβόλα δεν απάντησαν και έτσι η απόβαση μετετράπη σε περίπατο.
00:02:31:00
Πλάνο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ σε προαύλιο χώρο στρατοπέδου να ρωτά τον Ταξίαρχο ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, που κατά την τουρκική εισβολή υπηρετούσε στον Κυπριακό Στρατό, εάν η ΚΥΠΡΟΣ είχε τη δυνατότητα να εμποδίσει τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Ο Ταξίαρχος απαντά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τουρκική απόβαση σε ένα πολύ μικρό τμήμα παραλίας, η οποία θα είχε αποτραπεί, εάν τα πολυβολεία ήταν επανδρωμένα, θεωρώντας ότι η αποτυχία της ΤΟΥΡΚΙΑΣ θα την συνέτιζε για 100 χρόνια.
00:03:27:00
Πλάνο του δημοσιογράφου του ΡΙΚ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ σε πάρκο να σημειώνει ότι οι δημοσιογράφοι γνώριζαν την επερχόμενη εισβολή, αλλά αντιμετωπίζονταν από το πραξικόπημα ως κινδυνολόγοι. Προσθέτει ότι, όταν οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές έπεφταν στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ, το ραδιόφωνο ήταν κλειστό και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.
00:04:38:00
Πλάνα μεταγωγικών αεροπλάνων, ρίψης αλεξιπτωτιστών, αποβατικών πλοίων ανοικτά των ακτών και κίνηση πεζικάριων. Ο αφηγητής αναφέρει ότι από το πρωί έως το απόγευμα της 20ής ΙΟΥΛΙΟΥ του 1974 έπεφταν αλεξιπτωτιστές, με καθυστερημένη ελληνική αντίδραση και με την ανενόχλητη ολοκλήρωση της τουρκικής απόβασης στην ΚΕΡΥΝΕΙΑ οι αλεξιπτωτιστές προχωρούσαν προς τη ΛΕΥΚΩΣΙΑ.
00:05:02:00
Πλάνα με βολές πυροβόλων από πλοία, εκρήξεις σε παράκτιες και κατοικημένες περιοχές, αποβίβαση στρατιωτικών οχημάτων από πλοία, φυγή αμάχων. Ο αφηγητής αναφέρεται στο βομβαρδισμό των ακτών μεταξύ ΠΑΝΑΓΟΥ και ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ με πρώτα θύματα τους κατοίκους. Σημειώνει τις εκτελέσεις και τους βιασμούς των αμάχων, την καταστροφή οικισμών, καθώς και την καθυστερημένη ελληνική επιστράτευση που δεν έφερε κάποια ανατροπή.
00:05:38:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ να σημειώνει ότι στα Κέντρα Κατάταξης όπου πήγαν επικρατούσε χάος, καθώς δεν υπήρχε οπλισμός και σχέδιο προώθησής τους, ενώ βρίσκονταν υπό το συνεχή βομβαρδισμό της τουρκικής αεροπορίας, τονίζει την έλλειψη αντίδρασης στην τουρκική απόβαση. Επίσης, σημειώνει τον ηρωισμό των ΚΥΠΡΙΩΝ και της ΕΛΔΥΚ, αλλά αποδίδει την εξόντωση των πυρήνων αντίστασης που προέβαλαν σε προδοσία, υπογραμμίζοντας ότι οι ΤΟΥΡΚΟΙ προωθήθηκαν κατά την περίοδο της ανακωχής.
00:07:13:00
Πλάνο του ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι οι ΤΟΥΡΚΟΙ γνώριζαν πως δε θα βρουν αντίσταση, αναφέροντας ότι ΤΟΥΡΚΟΙ Αξιωματικοί είχαν προβεί σε αναγνώριση εδαφών μία εβδομάδα πριν την εισβολή. Μάλιστα, εκφράζει την πεποίθηση ότι υπήρχε συμφωνία με τη Χούντα του ΙΩΑΝΝΙΔΗ να μην υπάρξει ελληνική αντίδραση και παραθέτει το παράδειγμα βομβαρδισμού στρατοπέδου από τουρκικά αεροπλάνα. Αναφέρεται στο σχόλιο του Διοικητή προς τους ΚΥΠΡΙΟΥΣ στρατιώτες ότι κάνουν άσκηση και να μην απαντήσουν στα πυρά.
00:08:30:00
Πλάνο του όρους ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ με τη σχηματισμένη σημαία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και τμήματος της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι το πρωί της 15ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ξεκίνησε η μεγάλη τραγωδία της ΚΥΠΡΟΥ.
00:08:47:00
Πλάνο του κτηρίου της ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι οι υποκινούμενοι από τη Χούντα των ΑΘΗΝΩΝ πραξικοπηματίες επιτέθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς εξόντωση του ΜΑΚΑΡΙΟΥ.
00:08:54:00
Πλάνο του πρώην Υφυπουργού ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, καθισμένου με τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ σε κήπο, να αναφέρει ότι, προκειμένου να προστατευθούν, είχαν κινηθεί προς το διάδρομο του Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο βαλλόταν από παντού και με βαρέα όπλα.
00:09:24:00
Πλάνα του ημικατεστραμμένου Προεδρικού Μεγάρου. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ κατάφερε να γλυτώσει διαφεύγοντας από μία αφύλακτη πόρτα του κήπου, φτάνοντας κατόπιν περιπετειών στην ΠΑΦΟ, απ’ όπου έστειλε το μήνυμά του.
00:09:46:00
Πλάνο ανδριάντα του ΜΑΚΑΡΙΟΥ στην είσοδο του κτηρίου της ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ. Ακούγεται το ραδιοφωνικό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό, όπου επιβεβαιώνει ότι είναι ζωντανός.
00:10:08:00
Πλάνο άρθρου εφημερίδας με φωτογραφία του ΣΑΜΨΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι αυτός ανέλαβε ψευδοπρόεδρος, επιδιδόμενος σε συστηματικές διώξεις των αντιπάλων τους, ενώ ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ, αν και ζωντανός, δεν μπορεί να ανατρέψει τη δρομολογημένη καταστροφή.
00:10:28:00
Πλάνο του Προέδρου της ΕΔΕΚ, ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ, καθισμένου σε κήπο δίπλα στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ, να αναφέρει ότι το ελληνικό πραξικόπημα είχε διαβρώσει την κυπριακή αστυνομία και το στρατό κατά του ΜΑΚΑΡΙΟΥ με τη διαβεβαίωση των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ότι θα δινόταν λύση στο πρόβλημα της ΚΥΠΡΟΥ. Η ενδεχόμενη σειρά των γεγονότων θα ήταν η εξής: πραξικόπημα, δολοφονία ΜΑΚΑΡΙΟΥ, εισβολή ΤΟΥΡΚΩΝ και κατοχή 20% των εδαφών, διπλή ένωση.
00:11:23:00
Πλάνο του ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να αναφέρει ότι επήλθε εμφύλια διαμάχη και ότι το σχέδιο των πραξικοπηματιών προέβλεπε την τουρκική εισβολή, ώστε σε αυτήν να αποδοθούν όλα τα δεινά, γεγονός το οποίο αποτελεί προδοσία ολόκληρου του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Ακολούθως, απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι διέβλεπαν το πραξικόπημα και προσπάθησαν να το αποφύγουν σιωπώντας.
00:12:52:00
Πλάνο της έρημης ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν εξαιτίας των τουρκικών επιθέσεων, ενώ οι ΤΟΥΡΚΟΙ απετράπησαν να την εποικήσουν και προσθέτει ότι τότε ζούσε εκεί ο νεαρός δικηγόρος ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗΣ.
00:13:24:00
Πλάνο του πρώην Πρέσβη και Κυβερνητικού Εκπροσώπου ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗ στο γραφείο του να αναφέρει ότι είχε θεωρηθεί εχθρός του πραξικοπήματος και ότι συνελήφθη το πρωί της 16ης ΙΟΥΛΙΟΥ, οδηγούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ όπου ανακρίθηκε. Τότε διαπίστωσε ότι οι πραξικοπηματίες ήταν αφελείς που θεωρούσαν ότι εξυπηρετούν κάποιον εθνικό σκοπό ή μέλη συνομωσίας, καθώς ήταν πρόδηλη η θέληση της ΤΟΥΡΚΙΑΣ να χρησιμοποιήσει μία τέτοια αφορμή για εισβολή στην ΚΥΠΡΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές αποβατικές δυνάμεις είχαν ετοιμαστεί προ εξαμήνου. Έτσι, καταλήγει ότι ξένα κέντρα υποκίνησαν το πραξικόπημα γνωρίζοντας ότι επόμενο βήμα ήταν η τουρκική εισβολή.
00:15:49:00
Πλάνο του ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ με τη σημεία του ψευδοκράτους και τμήματος της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι στις 20 ΙΟΥΛΙΟΥ είχαν παροπλιστεί χρήσιμοι άνθρωποι, όπως ο τότε Λοχαγός ΕΡΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ που κατά το πραξικόπημα πυροβολήθηκε στα δύο πόδια.
00:16:17:00
Πλάνο του ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι κατά την εισβολή ήταν τραυματίας και κρατούμενος μαζί με άλλους πέντε αστυνομικούς σε νοσοκομείο της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Προσθέτει ότι οι φρουροί τους τούς αποκάλεσαν «αδέλφια» και τους ρώτησαν τι να κάνουν, ενώ ο ίδιος μέσα στο χάος που επικρατούσε έδινε οδηγίες δράσης.
00:17:47:00
Πλάνα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της τουρκικής εισβολής, με βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής, αποβατικά πλοία ανοικτά των ακτών, αποβίβαση οχημάτων και κίνηση τεθωρακισμένων.
00:18:15:00
Πλάνο του ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι, εάν δεν είχε πετύχει η τουρκική αποβατική επιχείρηση, δε θα ήταν δυνατή η ρίψη ΤΟΥΡΚΩΝ αλεξιπτωτιστών, καθώς αυτοί δε θα είχαν καμία υποστήριξη, και τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία αντίσταση.
00:19:35:00
Πλάνο του ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ να σημειώνει ότι, όταν έγινε η τουρκική εισβολή, οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονταν νοτιότερα, για να επιβάλουν το πραξικόπημα και σημειώνει ότι οι πραξικοπηματίες μισούσαν τον ΜΑΚΑΡΙΟ και την ΚΥΠΡΟ.
00:20:30:00
Πλάνο της ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα συναισθήματα αβεβαιότητας του πληθυσμού εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.
00:20:48:00
Πλάνο του ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗ να αναφέρει ότι τη μέρα της τουρκικής εισβολής άκουσε εμβατήρια στο ραδιόφωνο, έγινε επιστράτευση και ο ίδιος κατατάχθηκε. Σημειώνει ότι δεν υπήρχε οπλισμός, ενώ αναφέρει ότι, όταν ήταν στους πορτοκαλεώνες της ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, κάθε φορά που περνούσε βρετανικό περιπολικό όχημα, λίγο μετά δέχονταν επίθεση από την τουρκική αεροπορία.
00:22:39:00
Πλάνα του BIG BEN και του ποταμού ΤΑΜΕΣΗ, γέφυρας και των γύρω δρόμων. Οι αφηγητές αναφέρουν ότι ο κόσμος στην ΑΓΓΛΙΑ είχε κουραστεί από τη διακυβέρνηση των Εργατικών, οι ανθρακωρύχοι βρίσκονταν σε απεργία διαρκείας, ενώ οι επιθέσεις του IRA ήταν μία απλή καθημερινότητα. Κατά συνέπεια, η βρετανική κοινή γνώμη ελάχιστα ενδιαφέρεται για το εάν γίνεται πραξικόπημα ή τουρκική εισβολή στην ΚΥΠΡΟ, ενώ η βρετανική διπλωματία επιδιδόταν στο γνώριμο σκοτεινό παιχνίδι της.
00:23:27:00
Πλάνο του πρώην Πρωθυπουργού ΤΖΕΪΜΣ ΚΑΛΛΑΧΑΝ να χαρακτηρίζει ως ανόητο το ελληνικό αίτημα για παρέμβαση της ΑΓΓΛΙΑΣ ως εγγυήτριας δύναμης, τη στιγμή που είχε υποκινηθεί το πραξικόπημα του ΣΑΜΨΩΝ.
00:23:59:00
Πλάνο τουρκικών αποβατικών πλοίων ανοικτά παραλίας της ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, όπου υπάρχει και μισοκατεστραμμένο ξενοδοχείο. Ο αφηγητής αναφέρει ότι οι ΤΟΥΡΚΟΙ προέλαυναν χωρίς κάποιος να θέλει ή να μπορεί να τους σταματήσει και αναρωτιέται εάν ο Βρετανικός Στρατός μπορούσε να επέμβει, εφόσον η ΑΓΓΛΙΑ ήταν εγγυήτρια δύναμη.
00:24:17:00
Πλάνο του ΚΑΛΛΑΧΑΝ να αναφέρει ότι η ΑΓΓΛΙΑ δεν είχε στρατό στην ΚΥΠΡΟ, καθώς οι βρετανικές δυνάμεις ήταν προσαρτημένες σε εκείνες των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, ενώ ο στρατός των νοτίων τμημάτων είχε επικοινωνιακή αποστολή. Ο ίδιος ζήτησε από τα ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.
00:24:48:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ να απορρίπτει τις αιτιάσεις του ΚΑΛΛΑΧΑΝ, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει και πολιτική παρέμβαση. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ανέκαθεν ήθελε τη διχοτόμηση της ΚΥΠΡΟΥ.
00:25:42:00
Πλάνο του ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι οι ΑΓΓΛΟΙ, ακόμα και εάν μόνο έλεγαν ότι θα επέμβουν, θα απέτρεπαν την εισβολή και σημειώνει τον ύπουλο ρόλο της ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ο οποίος συντέλεσε στη δημιουργία των συνθηκών που θα επέτρεπαν την τουρκική εισβολή, ενώ καταθέτει την άποψη ότι, εάν οι ελληνικές δυνάμεις είχαν καλύτερο συντονισμό, θα νικούσαν.
00:27:27:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ να αναφέρεται στις διπλωματικές συνομιλίες, όπου δεν υπήρξε αγγλική παρέμβαση για αποτροπή της δεύτερης φάσης της εισβολής, ενώ παραθέτει το παράδειγμα της συγκέντρωσης ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ στις βρετανικές βάσεις, τη μεταφορά τους στην ΤΟΥΡΚΙΑ και έπειτα στη ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ.
00:28:23:00
Πλάνα της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πράσινη γραμμή που χωρίζει την πόλη σε δύο τμήματα, η οποία ουσιαστικά υπάρχει από το 1963, έπειτα από διακοινοτικά επεισόδια και παρέμβαση των ΑΓΓΛΩΝ.
00:29:14:00
Πλάνα του κτηρίου της ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ όπου βρίσκεται και ο ανδριάντας του ΜΑΚΑΡΙΟΥ και άλλων τμημάτων της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι με την πρώτη εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ οι ΤΟΥΡΚΟΙ έφτασαν στα όρια της πράσινης γραμμής, ενώ τα ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ με ψήφισμά τους καλούσαν τα ξένα στρατεύματα σε αποχώρηση, αλλά μέχρι σήμερα η πόλη ζει στη σκιά του ΑΤΤΙΛΑ.
00:29:45:00
Πλάνο αποβατικών πλοίων απ’ όπου αποβιβάζονται στρατιωτικά οχήματα, κίνησης τεθωρακισμένων και πεζοπόρων δυνάμεων, κατεστραμμένων κτηρίων και φυγή αμάχων. Ο αφηγητής αναφέρει ότι η μεγαλύτερη συμφορά ήλθε με τη δεύτερη επιδρομή του ΑΤΤΙΛΑ, τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 1974, ο οποίος κατέλαβε έως τις 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ το 36, 3% των ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ εδαφών, ολόκληρη την επαρχία ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ και τμήμα της επαρχίας ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Παράλληλα, σημειώνει τη βαρβαρότητα προς τους αμάχους και τη φυγή 200. 000 αμάχων.
00:30:29:00
Πλάνο του ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗ να αναφέρεται στην επέλαση των ΤΟΥΡΚΩΝ προς την ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ, η κατάληψη της οποίας δεν προβλεπόταν στα τουρκικά σχέδια και εσφαλμένα εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της υπό την πίεση της τουρκικής απειλής.
00:32:01:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι οι κάτοικοι της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ από φόβο για τουρκική επίθεση εγκατέλειψαν δύο φορές την πόλη και κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια από δημοσιογράφους, ώστε ο κόσμος να πειστεί και να επιστρέψει στα σπίτια του.
00:33:37:00
Πλάνο του ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗ να αναφέρει ότι έφυγε από την ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ με τα τελευταία στρατιωτικά τμήματα και καταθέτει τη μνήμη των συγκεντρωμένων αμάχων και τη μεταξύ τους αναζήτηση οικείων προσώπων. Παράλληλα, σημειώνει την ανάγκη προσπάθειας για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη.
00:34:55:00
Πλάνο της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.
00:35:18:00
Πλάνο του ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι πιστεύει πως δε συμμετείχαν στην προδοσία όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ αξιωματικοί, αλλά υπάκουαν στις εντολές των ανώτερών τους.
00:36:38:00
Πλάνο βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών από τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο.
00:36:47:00
Πλάνο του ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ που παραδέχεται ότι και ο ίδιος έχει μερίδιο ευθύνης διότι ήταν φανατικός, αλλά τονίζει ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχει προδοθεί ο Ελληνισμός, ώστε να αποφευχθούν λάθη στο μέλλον, υπερασπιζόμενος το κοινό αμυντικό δόγμα ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ.
00:38:37:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι το πραξικόπημα είχε σχεδιαστεί από τον ΙΩΑΝΝΙΔΗ εναντίον του ΜΑΚΑΡΙΟΥ, ότι οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ το γνώριζαν και προσπάθησαν να το αποτρέψουν και έστειλαν μήνυμα στον ΓΚΥΖΙΚΗ, ο οποίος δε γνώριζε καλά αγγλικά και δεν κατάλαβε το αμερικανικό μήνυμα, αλλά τελικά δε θέλησαν να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή. Καταλήγει ότι οι ΚΥΠΡΙΟΙ γνωρίζουν ότι προδόθηκαν.
00:42:04:00
Πλάνο του ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να απαντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ ότι η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ έχει μάθει από το πάθημα και είναι πανέτοιμη να πολεμήσει τον αιώνιο εχθρό ΤΟΥΡΚΟ, στον οποίο θα καταφέρει βαρύτατο πλήγμα.
00:43:13:00
Πλάνο του ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗ να αναλύει στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ τα αισθήματά του το βράδυ της τουρκικής εισβολής, που ήταν πικρία, αγανάκτηση, απόγνωση, μοναξιά αλλά και διάθεση για αγώνα, έστω και αν δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα αντεπίθεσης.
00:44:36:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΟΥ να λέει ότι 21 χρόνια μετά και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου.
00:44:47:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Αφήγηση:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ
Μοντάζ:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΒΗΣ
Ηχολήπτης:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:45:37:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009