Επεισόδιο:004
0000007626
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007626
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Επεισόδιο:004
Χρονολογία Παραγωγής
1996
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Πρόκειται για επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ» το οποίο ασχολείται με τα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση της ΕΛΛΑΔΑΣ από τους Τούρκους και τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, έως την επανάσταση στο ΓΟΥΔΙ. Αρχικά, γίνεται λόγος για τα χρόνια μετά την Άλωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, τους Φαναριώτες, την εποχή μετά τη Γαλλική Επανάσταση και την Επανάσταση του 1821, τις συνέπειες της Βαυαροκρατίας, τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Ακολούθως, γίνεται λόγος για τους Δημοτικιστές, το ρόλο του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά και για τα αίτια της Επανάστασης στο ΓΟΥΔΙ το 1919, τους πρωτεργάτες της και τα γεγονότα που επακολούθησαν. Έτσι, παρακολουθούμε τα σημαντικότερα γεγονότα αυτών των ετών, με παράλληλα πλάνα από ιστορικά τεκμήρια, καθώς και πληροφορίες από τον αφηγητή.
Τίτλοι αρχής. Ακούγεται παραδοσιακός σκοπός με τσαμπούνα από την ΚΥΘΝΟ.
00:01:47:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στα χρόνια που ακολούθησαν την Άλωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, κατά τα οποία το εμπόριο περνάει στα χέρια των Εβραίων και των Ελλήνων. Γίνεται λόγος για τους Φαναριώτες καθώς εναλλάσσονται πλάνα από σκίτσα και ζωγραφικά έργα που ως θέμα έχουν σκηνές από τη ζωή στην ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
00:02:34:00
Γίνεται μνεία από τον αφηγητή στην εποχή που ακολούθησε τη Γαλλική Επανάσταση, εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη επαναστατική δραστηριότητα σε όλη την ΕΥΡΩΠΗ. Μέσα σε αυτό το επαναστατικό κλίμα εντάσσεται και η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Επίσης, γίνεται αναφορά στις διαφορές των Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτικών που οδήγησαν σε εμφύλιες συγκρούσεις. Πλάνα από λαϊκά ζωγραφικά έργα με πολεμικά θέματα.
00:03:13:00
Ο αφηγητής μιλάει για τη Ναυμαχία του ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ το 1827 και υπογραμμίζει το ρόλο που διαδραμάτισαν και τη στάση που κράτησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις απέναντι στην ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ που διαμελιζόταν και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Πλάνα από γελοιογραφίες της εποχής εκείνης.
00:04:12:00
Γίνεται λόγος για τις κοινωνικές συνθήκες που επικράτησαν στην ΕΛΛΑΔΑ μετά την Επανάσταση του 1821 και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο αγροτικός πληθυσμός. Ακούγεται παραδοσιακός σκοπός σε ρυθμό συρτού ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΥ.
00:04:45:00
Αναφορά στο θάνατο του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ το 1831 και στην έλευση του Βαυαρού ΟΘΩΝΑ, ο οποίος γίνεται πρώτος Βασιλιάς του νεοελληνικού κράτους. Στη συνέχεια, ο αφηγητής υπογραμμίζει τις συνέπειες της Βαυαροκρατίας στην ΕΛΛΑΔΑ. Εναλλάσσονται ζωγραφικά έργα από τη ζωή του ΟΘΩΝΑ στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:06:04:00
Επιγραμματική αναφορά του αφηγητή στον αντικαταστάτη του ΟΘΩΝΑ, τον Δανό ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ.
00:06:10:00
Γίνεται μνεία στην εποχή του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ και στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικράτησαν αυτά τα χρόνια στην ΕΛΛΑΔΑ. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, στις οποίες παρουσιάζεται η κατασκευή διάφορων έργων.
00:07:17:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και στις επιπτώσεις που είχε στην ελληνική κοινωνία. Παρακολουθούμε ζωγραφικά έργα με πολεμικό χαρακτήρα.
00:08:14:00
Ακούμε από τον αφηγητή πληροφορίες για το μεταναστευτικό κλίμα που επικράτησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από μετανάστες πάνω σε πλοία καθώς ακούγεται αργό παραδοσιακό τραγούδι για την ξενιτιά.
00:08:59:00
Αναφορά στους δημοτικιστές και στις γλωσσικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στην ΕΛΛΑΔΑ, όπως η μετάφραση του Ευαγγελίου στα νέα ελληνικά. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ και των λοιπών δημοτικιστών.
00:09:22:00
Γίνεται λόγος για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην ΕΛΛΑΔΑ του 1905 καθώς βλέπουμε πλάνα από λιθογραφία, στην οποία εμφανίζεται η δολοφονία του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.
00:09:38:00
Γίνεται λόγος για την Επανάσταση στο ΘΕΡΙΣΣΟ και για το ρόλο του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην πολιτική κατάσταση στην ΕΛΛΑΔΑ. Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Επανάσταση αυτή καθώς ακούγεται παραδοσιακός σκοπός σε ρυθμό κρητικής σούστας.
00:09:53:00
Επιγραμματική αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΕΛΛΑΔΑ στα 1906. Εναλλάσσονται πλάνα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες στρατιωτών.
00:10:03:00
Ο αφηγητής μιλάει για την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλή την εποχή εκείνη και αναφέρεται στη νέα γενιά πολιτικών, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Ομάδα των Ιαπώνων». Εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες-πορτρέτα των πολιτικών που συμμετέχουν σ’ αυτή την ομάδα.
00:10:24:00
Ο αφηγητής υπογραμμίζει την ανάγκη των Ελλήνων των αρχών του 20ού αιώνα να διεκδικήσουν κάποια κοινωνικά δικαιώματα. Αναφέρονται τα ονόματα των ΡΟΚΚΟΥ ΧΟΪΔΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΚΛΕΑΝΘΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ, οι οποίοι και εξέφρασαν αυτές τις διεκδικήσεις με κόστος την ίδια τους τη ζωή. Γίνεται επίσης λόγος για τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, καθώς και για το περιοδικό «Νουμάς». Εναλλάσσονται σκίτσα των παραπάνω και ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ σε νεαρή ηλικία.
00:11:53:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ των αρχών του 20ού αιώνα καθώς ακούμε πληροφορίες από τον αφηγητή για το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην πόλη το 1908, με πρωτεργάτη τον ΕΜΒΕΡ ΠΑΣΑ. Κατόπιν, γίνεται λόγος για την Πολυεθνική Εργατική Ένωση, η οποία ιδρύθηκε από τον ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ. Σκίτσο του ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ.
00:12:38:00
Γίνεται αναφορά σε αναταραχές που συμβαίνουν στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ λόγω της εσωτερικής αναταραχής της ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Ιδιαίτερα υπογραμμίζεται το γεγονός της Ένωσης της ΚΡΗΤΗΣ με την ΕΛΛΑΔΑ.
00:13:11:00
Τίτλος: ΓΟΥΔΙ 1909.
00:13:15:00
Εκτενής αναφορά του αφηγητή στα αίτια της Επανάστασης στο ΓΟΥΔΙ, στους πρωτεργάτες του και στα γεγονότα που επακολούθησαν. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες των ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, Λοχαγών ΦΙΚΙΩΡΗ, ΓΟΥΒΕΛΗ, ΖΥΜΒΡΑΚΑΚΗ, Ταγματάρχη ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΟΡΜΠΑ, ΡΑΛΛΗ, του υπασπιστή του Βασιλιά, ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Πριγκίπων ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, διαδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ.
00:23:31:00
Ο αφηγητής μιλάει για τη νίκη του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στις εκλογές του 1910 και για τα νέα μέτρα που επέβαλε.
00:24:04:00
Εναλλάσσονται πλάνα από ασπρόμαυρες καρτ-ποστάλ της εποχής εκείνης καθώς ακούμε τον αφηγητή να μιλά για την άνοδο της τάξεως των αστών μετά την Επανάσταση στο ΓΟΥΔΙ.
00:24:45:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Σκηνοθέτης:
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Υπεύθυνος Ιστορικού Υλικού:
Γ. ΑΓΓΕΛΟΜΑΤΗΣ
Φωτογραφίες:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική και Μουσική Επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μοντάζ:
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Εργαστήρια:
ERA-DITRONIC
ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ -ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Τρυκ κάμερα:
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:26:19:08
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009