Κωδικός Τεκμηρίου
0000007571
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ, ΟΙ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
16/05/1995
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Οικολογικό ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά ποτάμια, με ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία τους, το οικοσύστημα και τη ζωή γύρω από αυτά και μια περιήγηση με τον φακό στα σημαντικότερα ποτάμια της χώρας.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το οικολογικό αυτό ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της σειράς ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ, προβάλλει τα σημαντικότερα ελληνικά ποτάμια και τη σημασία τους για τον πλανήτη. Ο αφηγητής μάς εισάγει στο θέμα αναφέροντας πανάρχαιες δοξασίες που αφορούν μύθους και λαϊκές παραδόσεις σχετικές με τα νερά των ποταμών. Στη συνέχεια, ξεκινά η περιήγηση στα φημισμένα στενά του ΝΕΣΤΟΥ, στην κοιλάδα και το Δέλτα του ποταμού, στον ΑΡΑΧΘΟ και το ιστορικό γεφύρι της ΠΛΑΚΑΣ, στις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ, στον ΛΟΥΣΙΟ και το ΦΑΡΑΓΓΙ του καθώς και στον ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ. Ο αφηγητής μιλά για τις κλιματολογικές συνθήκες, τη μορφολογία, το οικοσύστημα και τη βιολογική αξία των ποταμών. Επίσης, αναφέρεται στη βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα, στο πλήθος φυτικών και ζωικών ειδών που αναπτύσσεται και συνθέτουν μια περίπλοκη αλυσίδα. Επίσης, μας ξεναγεί στα ΚΟΝΑΚΙΑ των ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΔΩΝ και στην ορεινή ΠΙΝΔΟ, επισημαίνοντας την ιστορική σημασία του τόπου και τη φυσική ομορφιά. Τέλος, γίνεται λόγος για τον περιηγητικό τουρισμό, τις δραστηριότητες που ασκούν οι τουρίστες, όπως ράφτινγκ και καγιάκ, καθώς και τα ποτάμια που προσφέρονται για επικίνδυνα σπορ.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:04:00
Ο αφηγητής προλογίζει το θέμα της εκπομπής, μιλώντας μεταξύ άλλων για τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, για τα μνημεία φυσικής ομορφιάς που είναι μοναδικά στην Ευρώπη και αποτελούν συστατικά του ελληνικού πολιτισμού. Προβάλλονται πανοραμικά πλάνα που εναλλάσσονται και παρουσιάζουν βουνά, καταρράκτες, ποτάμια, νησιά, αρχαιολογικούς χώρους, πουλιά, δάση κ. ά. .
00:01:25:00
Τίτλοι αρχής.
00:01:49:00
Προβάλλονται πλάνα σε χιονισμένες πλαγιές βουνών όπου τα κατακρημνίσματα, το χιόνι και η βροχόπτωση μεταφέρουν το νερό από την ατμόσφαιρα στο έδαφος, στη θάλασσα, στους ποταμούς, στους καταρράκτες και στα φαράγγια. Ο αφηγητής αναφέρει πως το νερό συμμετείχε σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του πλανήτη με διάφορες «αμφιέσεις» αποτελώντας μέσο ζωής. Κατόπιν, αναφέρεται σε κοσμογονικούς μύθους, στους οποίους το νερό συμβολίζει το αρχέγονο στοιχείο.
00:06:46:00
Προβάλλονται διαδοχικά πλάνα από φυσικό τοπίο και ελληνικά ποτάμια πλαισιωμένα από βλάστηση. Ο αφηγητής αναφέρεται στις πανάρχαιες δοξασίες, στην ελληνική μυθολογία, στη λαϊκή παράδοση και στην ποίηση που αφορά στα νερά των ποταμών.
00:08:32:00
Πλάνα σε σιδηροδρομική γραμμή στα φημισμένα στενά του ΝΕΣΤΟΥ και κατόπιν στην κοιλάδα και το Δέλτα του ποταμού. Ο αφηγητής αναφέρεται στα φυσικά όρια του ποταμού και περιγράφει την πορεία του και τις εκτάσεις που τον περιβάλλουν. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην παραγωγική ανθρώπινη δραστηριότητα, γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, καθώς ο φακός περιηγείται τις εκτάσεις του Δέλτα.
00:11:11:00
Πλάνα από μεγάλες εκτάσεις από χωράφια, καλλιέργειες και αγροτικά μηχανήματα. Παράλληλα, ο αφηγητής αναφέρεται στην εκχέρσωση, καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων η οποία επέφερε οικονομική άνεση στα γύρω χωριά
00:12:17:00
Πλάνα σε ελληνικά ποτάμια πλαισιωμένα από πλούσια βλάστηση ή βράχια, απάτητες βουνοπλαγιές και ανάμεσά τους θαλασσινές πεδιάδες. Ο αφηγητής μιλάει για τον συμβολισμό και την ιστορία των ποταμών και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ΑΡΑΧΘΟ ποταμό και το ιστορικό γεφύρι της ΠΛΑΚΑΣ, προβάλλονται αντίστοιχα πλάνα.
00:14:11:00
Πλάνα στον παραδοσιακό οικισμό (ΚΟΝΑΚΙΑ) των ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ και την ορεινή ΠΙΝΔΟ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη μεγάλη ιστορική σημασία του τόπου, τη φυσική ομορφιά, την αρχιτεκτονική των χωριών και στις δραστηριότητες των κατοίκων, που διατηρούν με προσήλωση τις παραδόσεις τους και τον δικό τους τρόπο ζωής.
00:15:27:00
Ο φακός περιηγείται: στις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ στην ΚΡΑΝΙΑ, όπου βλέπουμε την παλιά εκκλησιά της ΘΕΟΤΟΚΟΥ, στον ποταμό ΛΟΥΣΙΟ και το ΦΑΡΑΓΓΙ του, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ΑΡΚΑΔΙΑΣ. Παράλληλα ο αφηγητής μιλά για έναν τόπο φροντισμένο ιστορικά και θρησκευτικά με σπάνια επιβλητική ομορφιά. Μετά το μικρό γεφύρι του ΛΟΥΣΙΟΥ, ο αφηγητής μας ξεναγεί στη ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ αναφέροντας ιστορικά στοιχεία. Προβάλλονται πλάνα από το εσωτερικό της ΜΟΝΗΣ και τον περιβάλλοντα χώρο.
00:16:23:00
Προβάλλονται πλάνα των πιο αντιπροσωπευτικών ορεινών περιοχών της ΗΠΕΙΡΟΥ κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης. Τέλος, πλάνα από φαράγγια και χαράδρες που προσφέρονται για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού. Ο αφηγητής μιλάει για την οροσειρά της ΠΙΝΔΟΥ, η οποία τροφοδοτεί με νερό τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού, και για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.
00:17:07:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στον περιηγητικό τουρισμό, στις δραστηριότητες που ασκούν οι τουρίστες και τα ποτάμια που προσφέρονται για ράφτινγκ και καγιάκ, όπως η χαράδρα του ποταμού ΑΩΟΥ. Προβάλλονται αντίστοιχα πλάνα με τουρίστες να επιδίδονται στα επικίνδυνα σπορ, αναζητώντας την περιπέτεια μέσα στην άγρια φύση.
00:19:44:00
Εναλλασσόμενα πλάνα φυσικού τοπίου όπου η μία εποχή διαδέχεται την άλλη.
00:21:37:00
Ο φακός περιηγείται τον ποταμό ΑΧΕΛΩΟ διασχίζοντας διαδοχικά της τεχνητές λίμνες. Ο αφηγητής αναφέρεται στο θέμα της αναμέτρησης, κατά τη μυθολογία, του ποτάμιου θεού ΑΧΕΛΩΟΥ με τον ημίθεο ΗΡΑΚΛΗ όπου, σύμφωνα με την ερμηνεία του μύθου από τον ΣΤΡΑΒΩΝΑ και τον ΔΙΟΔΩΡΟ, η νίκη του ΗΡΑΚΛΗ συνδέεται με την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στην Παραχελωίτιδα περιοχή. Επίσης, μιλάει για την οικολογική και αισθητική αλλαγή του ποταμού, με τη δημιουργία των τεχνητών λιμνών που αλλοίωσαν την άγρια ομορφιά των φυσικών τοπίων και προκαλούν σοβαρά προβλήματα.
00:23:11:00
Ο αφηγητής μάς μεταφέρει στον ποταμό ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ και τις εκβολές του. Μιλάει για τη μορφολογία, το οικοσύστημα και τη βιολογική αξία του ποταμού. Υδρόβια πουλιά, πολλά είδη ψαριών, υδρόβιων φυτών και μικροοργανισμών που ζουν στο ποτάμι.
00:25:30:00
Πλάνα του ποταμού ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ στον οποίο φιλοξενούνται πολλά είδη πουλιών: ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΔΕΣ, ΧΟΥΛΙΑΡΟΜΥΤΕΣ, ΦΑΛΑΡΙΔΕΣ, ΛΑΓΓΟΝΕΣ, ΚΡΥΠΤΟΤΣΙΚΝΙΑΔΕΣ, ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ και άλλα μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία αξιοποιούν την περιοχή είτε για να ξεχειμωνιάσουν είτε να ξεκουραστούν στο μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι. Κλείνοντας, ο αφηγητής επισημαίνει την οικολογική και παραγωγική αξία των ποταμών.
00:28:06:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θεματικοί Όροι
ποτάμια, οικοσύστημα, οροσειρά, Νέστος, Άραχθος, Αχελώος, τουρισμός
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Συνεργάτης Σκηνοθέτης:
ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμβουλος Παραγωγής:
ΜΑΙΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ
Αφήγηση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΣ
Φωτογραφία:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΙΝΙΩΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Οργάνωση Παραγωγής:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ
Μουσική Επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ROBIN BACHER
Τίτλοι – Εφφέ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΙΝΙΩΤΗΣ
Βοηθοί Παραγωγοί:
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΣΙΝΙΩΡΗΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΖΗ
Οικονομικοί Σύμβουλοι:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΥ
ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑ
Τεχνικοί Υποστήριξη:
TREKKING HELLAS
Υλικό Αρχείου:
DELTA FILMS
Τεχνικός Εξοπλισμός:
ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ
Ευχαριστούμε τους:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
WWF ΕΛΛΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
TREKKING HELLAS
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:45:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009